• Sonuç bulunamadı

4. BULGULAR VE YORUMLAR

4.1. Araştırma Bulguları

4.1.12. Örgütün Finansal Kaynak Sağlaması

Tablo 12’de katılımcıların örgütün finansal kaynak sağlamasına yönelik görüşlerini ifade ettikleri görüşmelerin analizi sonucunda ortaya çıkan kod ve temalar yer almaktadır.

Tablo 12. Örgütün Finansal Kaynak Sağlamasına Yönelik Katılımcı Görüşleri Tema: 11 –Finansal Kaynak Sağlama (58)

Alt Temalar Kodlar

1.1. Aidat

1.2. Kurumlar

Aidat (38)

✓Turizm işletmeleri (25) ✓Esnaf dahil edilebilir (5) ✓Şeffaf olma (5) ✓Tutarın belirlemesi (3) Kurumlar (20) ✓Düzenlemeler (6) ✓Projeler (4) ✓Plaj (3) ✓İşletme kurulması (2) ✓Festival (2) ✓Odalar ✓Müze geliri ✓Sponsorluk

Katılımcıların finansal kaynak sağlanmasına yönelik değerlendirmeleri iki alt temada toplanmıştır. Yapılan kodlamaların yaklaşık % 66’sı (38) aidat alt temasında yer almaktadır. Bu alt temanın oluşmasını sağlayan değerlendirmelerde, otellerden yatak başına ücret ile diğer turizm işletmelerinden yıllık bir aidat alınması, fuara katılan işletmelerden ücret alınması, aidatın yasal bir yaptırımının olması, işletmelerin özenmesi için Ayvalık ortak payda sloganının kullanılması, örgütün danışmanlık hizmeti sunarak veya destinasyon tanıtım broşürü satarak işletmelerden ücret alınarak kaynak sağlanması (25 katılımcı), esnaftan sembolik ücret alınması (5

104

katılımcı), aidatın nasıl kullanıldığının şeffaf açıklanarak işletmelere güven verilmesi (5 katılımcı) ve aidat tutarını Ticaret Odası ile Esnaf Odası ya da işletmelerin grup temsilcilerinin belirlemesine (3 katılımcı) yönelik ifadeler yer almaktadır.

Diğer alt tema olan Kurumlar ise kodlamaların yaklaşık % 34’ünü (20) oluşturmuştur. Bu alt temanın oluşmasını sağlayan değerlendirmelerde, Kurumlar ve turizm işletmelerinin eşit katkı sağlaması, Kaymakam liderliğinde kent turizm gelirinin belli yüzdesinin örgüte aktarılması, Bakanlıklardan hibe desteği sağlanması, yatırımcıların destinasyona çekilerek kaynak oluşturulması gibi düzenlemeler yapılması (6 katılımcı), Dünya Bankası, AB, KOSGEB, GMKA hibe projelerine başvurulması için proje ekibinin oluşturulması (4 katılımcı), Belediyenin plaj gelirinin bir kısmını aktarması (3 katılımcı), festivallerdeki sponsor stant ücretinin bir

kısmının verilmesi (2 katılımcı), örgütün sahibi olduğu işletmeler kurulması (2 katılımcı), turizm projeleri hazırlanarak büyük şirketlerden sponsor aranması (1 katılımcı), bölgedeki müzelerinin gelirinin bir kısmının örgüte aktarılması (1 katılımcı) ve Ticaret ve Esnaf Odaları üyelerinden kupon karşılığı katkı payı toplamasına (1 katılımcı) yönelik ifadeler yer almaktadır.

Örgütün finansal kaynak sağlamasına yönelik katılımcıların söylemleri şu şekildedir:

K9: AYTUGEB’in finansal kaynakları; belediyenin örgüte sağladığı katkı payı ve

konaklama tesislerinden alınması gereken aidatlardır. Bu gelirin büyük bir kısmını örgüt olarak alamıyoruz. 3 tane proje gerçekleştirdik ama yeterli maddi kaynağımız olmadığı için projelere açılan internet sayfalarını kapatmak zorunda kaldık ve herhangi bir baskı yapılamıyor. Yıllık 16.000-TL, sadece bu sitelerin bakım ücretleriydi. Destinasyon pazarlamasında; yurtdışı tanıtımları, tanıtım filmleri ile broşürler hazırlanması, web sayfalarının açılması, gazetecilerin buraya getirilmesi gibi giderler vardır. Turizm festivali düzenlenerek Belediye stant açan katılımcılardan ücret alabilir. Zeytin hasat festivaline turizmciler dahil edilmiyor. Turizmde verimli çalışmaların yapılabilmesi için zeytin ile turizmin birleştirilmesinin öneminin anlaşılması ve bu iki sektörün birlikte hareket etmesi gerekiyor.

K21: İşletmelerden aidat ile para toplanabilir ama işletmeler bu konuda kamu

yaptırımı ile zorunlu tutulmalıdır. Turizm işletmelerinin turizm birliğine resmi olarak üye olması gerekiyor. Tüm işletmelerin katkı yapabilmesi için katkı ücretinin makul olması gerekmektedir. Ayvalık’ta birlikte hareket edememe ve düşük fiyat

105

uygulamaları var. Bu konu zaten Türkiye’nin en büyük sorunudur. Oteller arasında belli bir birlik yok. Oteller, hangi kuruma bağlı ise o kurumun aidatları toplama konusunda yaptırım gücü olması gerekiyor.

K23: Kamu kurumlarından özellikle Ayvalık Belediyesi ve Büyükşehir Belediyesinin

finansal kaynak sağlaması gerekiyor. Derneklerin de üyelerinden belli bir aidat toplayıp bu işlerde kullanması gerekiyor. Örneğin AYTUGEB, 100 üyesi var diyelim aylık 100-TL toplasa belli bir miktar kaynak yaratılabilir. Restoranlardan 50-TL toplansa işletmelerin itiraz edeceğini sanmıyorum. Hatta toplanan bu paraları şeffaf bir şekilde ne yaptığını açıklanırsa insanlar daha fazla para bile verirler. Çünkü her şey paraya dayalıdır. Ben Gaziantep’te sadece bir etkinlik çadırı için 50.000-TL harcandığını gördüm.

K27: İşletmeler, belediyelerden bekliyor. Belediyelerimiz zaten para sıkıntısı

yaşıyor. AYTUGEB, üyelerinin % 90’ından parayı toplayamıyor. Sadece yönetimdeki arkadaşlar ve markalaşmış hatırı gönül sayılır büyük işletmeler ödemeyi yapıyor. Buna karşın işletmeler, her şeyi istiyorlar ve devamlı eleştiri halindeler. Mesela aidatını ödemeyen bir işletme, fuar için uçak bileti ve otel parasını istiyor. Turizm işletmeleri kendileri bir kaynak vermediği takdirde bu iş böyle belediyelerle olmaz. Herkesin cebinden, elinden geldiğince bir şey yapması gerekiyor. Yoksa belediyeden ve büyük işletmelerden bekleyerek olmaz.

K33: Bu örgütün finansal kaynaklarının büyük bir kısmı, turizm yelpazesindeki bütün

turizm işletmecileri tarafından paylaşılarak karşılanmalıdır. Yerel yönetim, Odalar ve diğer kurumların da onlara bütçe ayırması gerekiyor. Finansal kaynakların tamamının Odalar veya tamamı yerel yönetimler tarafından karşılanmasını doğru bulmuyorum. O zaman, örgüt sürdürülebilir olmuyor. Hangi sektör para kazanıyorsa bu işten herkes taşın altına elini koyacak. Bu şehre en iyi bakacak insanlar, en başta turizm işletmeleri olmalı. Turizm işletmelerinin; şehrin temizliği, görseli, doğası ve her şeyine gözleri gibi bakmaları gerekiyor. Çünkü o işten para kazanıyorlar ve birçok insan da bu işletmelerde çalışarak o işten ekmek yiyor. O yüzden esnaf da dahil özel sektörün bu şehre gözü gibi bakması gerekiyor.

K35: Biz turizme destek veriyoruz ve turizm yapıyoruz diyen bütün turizm

işletmelerinin bu örgütün sürdürülebilir olması için bir kaynak ayırması gerekiyor. Büyük, orta ve küçük ölçekli turizmden faydalanan ne kadar işletme varsa hepsinin kapasitesine göre bütçesini sarsmadan cazip tutarda bir aidat belirlenmesi

106

gerekiyor. Ve işletmelerin de bu aidatı verdiklerinde ama bana da dönüşü şu şekilde olacak diye düşünmeleri için örgütün kendini bu konuda iyi ifade etmesi gerekiyor. Kaynak doğru kullanılmak şartıyla bu konuda belediye meclisinden karar çıkartılabilir. Örneğin vatandaşların ödeme yaptığı resmi evraklarda 1-TL gibi çok cüzi rakamlar ile küçük fiş veya makbuz verilerek destinasyona katkı payı toplanabilir. Eğer bu düzenlemenin bir yasal dayanağı varsa kaynak yaratılarak örgütün sürdürülebilir olmasına katkı sağlanabilir.