• Sonuç bulunamadı

Rusya 31 Ocak 2020

Belgede Koronavirüs Raporu (sayfa 148-152)

Rusya’da kamu bankalarından olan VTB geçici olarak çalışanlarının Çin ve diğer Asya ülkelerine olan seyahatlerini durdurdu.

Vatandaşların kişisel hijyene önem vermesi, birbirleriyle öpüşmemesi ve sarılmaması tavsiye edildi. 2 Şubat 2020

Rusya Demiryolu İşletmesi Çin ile gerçekleşen yolcu treni seferlerini askıya aldığını duyurdu. 3 Şubat 2020

Rusya’nın ikinci büyük gıda işletmesi Magnit Çin’den yaptığı meyve sebze alımını durdurduğunu açıkladı. Rusya Çin’den gelen yolcu seferlerini sınırladığını duyurdu.

6 Şubat 2020

Kremlin Rusya’da gerçekleşen etkinliklere katılan insanların vücut sıcaklarını önlem amaçlı termal kameralarla ölçmeye başladı.

9 Şubat 2020

Chelyabinsk bölgesinde Çin’den gelen insanlara karşı yerel halkın başlattığı “etten duvar” örme girişimlerine karşı bölgesel bir karantina merkezi kurulmasına karar verildi.

10 Şubat 2020

Rusya’nın silah ihracatçısı firması Rosoboronexport Çin’e teslim edilecek S-400 hava savunma sistemlerinin tarihinde gecikme olabileceğini duyurdu.

12 Şubat 2020

Rusya’da ilk iki iyileşen vakadan biri olan Çin vatandaşı bir kişi iyileşmesinin ardından hastaneden taburcu edildi.

19 Şubat 2020

Çin’de bulunan 144 Rus vatandaşı 2 haftalık karantina sürelerinin başlatılması için uçakla Rusya’ya getirildi. 20 Şubat 2020

Rusya Maliye Bakanı Anton Siluanov Koronavirüs’ün Rusya ve Çin arasındaki ticareti günlük 1 milyon Ruble (15.68 milyon $) azalttığını duyurdu.

Diamond Princess isimli kruz gemisinde bulunan 2 Rus vatandaşında virüse rastlanmasıyla enfekte olan Rus vatandaşı sayısı 3’e çıkmış oldu.

Çin vatandaşlarının ülkeye girişi yasaklandı. 21 Şubat 2020

Moskova Belediye Başkanı Sergei Sobyanin tarafından Çin’den gelen 2500 kişinin karantina altında tutulduğu ve yüz tanıma teknolojisi ile denetlendiği açıklandı.

24 Şubat 2020

Rusya’da demirli bulunan neredeyse 25 Ukrayna vatandaşının bulunduğu gemi Ukrayna’daki halk engeli sebebiyle Ukrayna’ya yanaştırılmadı.

26 Şubat 2020

Başbakan Yardımcısı Tatiana Golikova tarafından 1 Mart itibarıyla Rusya ve Güney Kore arasındaki uçuşların durdurulacağı duyuruldu.

Golikova, 28 Şubat’tan itibaren İran vatandaşlarına vize verilmeyeceğini söyledi ve İtalya’yı ziyaret etmeyi planlayan Rus vatandaşlarını İtalya’ya ziyaretlerini ertelemeleri konusunda uyardı.

Daha öncesinde duyurulan ve süresi dolan önlemlerin süresi ise 1 Nisan tarihine kadar uzatıldı.

Rusya’daki Çin Maslahatgüzarlığı Rus şehirlerinde Çin vatandaşına benzetilerek taciz edilen kişilere yönelik durumların kontrol edilmesi ve önlenmesi yönünde talepte bulundu.

Kanarya Adalarında bulunan Tenerife şehrinde bir İtalyan doktorun Koronavirüs testinin pozitif çıkması dolayısıyla bölgede bulunan 2 Rus vatandaşı karantina altına alındı.

27 Şubat 2020

Rusya Ulaştırma Bakanlığı tarafından Fransa’nın Nice şehri ile Moskova arasındaki tren seferlerinin 4 Mart’tan itibaren durdurulacağı açıklandı.

Moskova’da yetkililer 88 kişinin karantina kurallarını ihlal ettiğini ve konu ile ilgili önlem alındığını duyurdu. Başbakan Yardımcısı Tatiana Golikova tarafından Rusya’nın Koronavirüs aşısı için 5 adet prototip geliştirdiği açıklandı.

Rusya Federal Turizm Ajansı vatandaşlarına İran, İtalya ve Güney Kore’ye yapacakları seyahatleri Koronavirüs endişelerini geçene kadar ertelemeleri tavsiyesinde bulundu.

28 Şubat 2020

Yetkililer daha önce karantina kurallarını ihlal ettiği saptanan 88 yabancı ülke vatandaşının sınır dışı edildiğini açıkladı.

İran’dan Azerbaycan’a geçen bir Rus vatandaşında Koronavirüs tespit edilmesiyle Rus vatandaşları arasında Koronavirüs tespit edilen kişi sayısı 4’e yükseldi. Bu aynı zamanda Azerbaycan’daki ilk vaka oldu.

Rusya İran vatandaşlarının ülkeye girişini yasakladı. Aynı zamanda 1 Mart’tan itibaren Güney Kore Vatandaşlarının da girişinin yasaklanacağı duyuruldu.

2 Mart 2020

Ekonomi Bakanı Maxim Reshetnikov Koronavirüs’ün Rusya ekonomisi üzerinde yaratacağı etkinin ilk başta tahmin edilenden çok daha büyük olacağını söyledi.

İtalya’dan döndükten sonra karantina altına alınan Rus vatandaşı David Berov’un Koronavirüs testlerinin pozitif çıkmasıyla Berov, Rusya sınırları içerisindeyken Koronavirüs’e yakalanan ilk Rus vatandaşı olarak kayıtlara geçti. Moskova’daki eğitim kurumları büyük çaplı etkinliklerini ve yüzme derslerini ertelediğini duyurdu.

3 Mart 2020

Moskova metrosu girişlerinde vatandaşların ateşleri ölçülerek kontrollere başlanıldı. 4 Mart 2020

Birleşik Arap Emirlikleri’nde bulunan 2 Rus vatandaşında Koronavirüs tespit edildi.

Rusya eldiven, maske, steril kıyafet ve sargı bezi gibi tıbbi malzemelerin ihracını geçici olarak durdurdu. Gazprom çalışanlarının yurt dışı seyahatlerini askıya aldı.

5 Mart 2020

Rusya her yıl gerçekleşen St. Petersburg Uluslararası Ekonomi Forumunu ertelediğini duyurdu. Olası bir afet durumu için Rus yetkililer tarafından bir acil durum planı hazırlandı.

Yetkililer ülkede ortaya çıkan 7. vakayı teyit etti. Hastanın 29 Şubat’ta Rusya’ya gelen ve 2 Mart’ta hastaneye başvuran bir İtalyan vatandaşı olduğu açıklandı.

Sağlık Bakanlığı’nın tavsiyesi üzerine Rusya’da bulunan işletmeler sırayla yurt dışı seyahatlerini ertelemeye başladı.

öğrencileri karantina altına alındı. 6 Mart 2020

Rusya son 24 saatte 6 yeni vakada virüs tespit edildiğini söyledi.

Rus yetkililerin ülke genelinde 51 binden fazla virüs testi yaptığı açıklandı.

Diamond Princess isimli kruz gemisinden alınıp Rusya’nın uzak doğusunda karantina altında tutulan 7 Rus vatandaşı karantindan çıkarıldı.

Moskova Belediye Başkanı Sergei Sobyanin Acil Durum ilan etti. Çin, Güney Kore, İran, İspanya, İtalya, Almanya ve Fransa’dan gelen Rus vatandaşlarının kendilerini evlerinde karantina altına almasını istedi.

7 Mart 2020

Rusya’nın 4 yeni vaka ilan etmesiyle toplam vaka sayısı 17’ye yükseldi. Toplam 17 vakanın içerisinde 3 vaka ise bu tarihe kadar tamamen iyileşti.

8 Mart 2020

Moskovalı yetkililer kişisel karantina kurallarına uymayan kişilerin 5 yıla kadar hapis cezası ile yargılanacağını duyurdu.

9 Mart 2020

3 yeni vaka teyit edildi. Bu 3 vakanın da İtalya bağlantılı olduğu açıklandı. 10 Mart 2020

Rus yetkililer vatandaşların toplu taşımadan, AVM ziyaretlerinden ve kalabalık ortamlardan uzak durmalarını tavsiye etti.

11 Mart 2020

DSÖ Koronavirüsü 114 ülkede 112 binden fazla kişide görülmesi sebebiyle pandemi ilan etti. Rusya İtalya, Almanya, Fransa ve İspanya ile olan uçuşlarını durdurdu.

Teyit edilen Koronavirüs vakası sayısı 20’den 28’e yükseldi.

Moskova 10 Nisan’a kadar 5 binden fazla kişinin katıldığı her türlü etkinliği yasakladı. Yasağın spor, eğlence ve diğer alanlardaki tüm aktiviteleri kapsadığı söylendi.

Rusya Savunma Bakanlığı 22-23 Nisan’da gerçekleşmesi planlanan Moskova Uluslararası Güvenlik Konferansının iptal edildiğini duyurdu.

12 Mart 2020

Ülkenin Koronavirüs kriz merkezi verilerine göre 6 yeni vaka tespit edilirken toplam vaka sayısı böylelikle 34’e çıkmış oldu.

Virüs endişesi sebebiyle Avrupa ve Rusya arasında planlanan Mars görevi 2 yıllığına ertelendi. Karantina kurallarını ihlal eden 100 Çinli öğrencinin ülkeden sınır dışı edileceği açıklandı. 13 Mart 2020

Tespit edilen 11 yeni vaka ile toplam vaka sayısı 45’e yükseldi. Rusya tüm Avrupa ile uçuşların sınırlanacağını duyurdu. İsrail’de bulunan 2 Rus turistte koronavirüs tespit edildi.

St. Petersburg ve Leningrad şehirlerini kapsayan bölgede binden fazla kişinin katılacağı etkinlikler iptal edildi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in çevresinde olan gazetecilerin kendilerini kötü hissetmeleri durumunda kamusal etkinliklere katılmamakta serbest oldukları açıklandı.

Polonya Devlet Başkanı Andrzej Duda’nın daha önce Rusya’da yapılması planlanan etkinlikler için Rusya’ya gelmeyeceği duyuruldu.

İtalya’da virüsün her geçen gün daha vahim bir salgına dönüşmesi sebebiyle Rusya sınırlarını tüm İtalyan vatandaşlarına ve İtalya’yı ziyaret etmiş olan yabancılara kapattığını açıkladı.

14 Mart 2020

Tespit edilen 14 yeni vaka ile test sonuçları pozitif çıkanların sayısı Rusya’da 59’a yükseldi. Hastanelere ziyaretçi alınmaması konusunda karar alındı.

Başbakan Mikhail Mishustin tarafından Rusya’nın Polonya ve Norveç ile olan sınırlarının yabancılara kapatıldığı açıklandı.

Virüsün yayılma endişesi sebebiyle Moskova bölgesinde tüm okullarda derslere devam zorunlu olmaktan çıkarıldı.

Yetkililerce özel okulların uzaktan eğitime geçmesi tavsiye edildi. 15 Mart 2020

Rusya vaka sayısını 63 olarak güncelledi.

Moskova Belediye Başkanı Sergei Sobyanin yetkililerin vaka sayısını düşük gösterdiğine dair iddiaları reddetti. Ülke çapında 104 bin virüs testinin yapıldığı ve 14 binden fazla kişinin izlemede olduğu açıklandı.

Rus Ortodoks Kilisesi sözcüsü kiliselerin kapatılmayacağını ve dini etkinliklerin iptal edilmeyeceğini açıkladı. Rusya Demiryolları tren seferlerinin Moskova-Berlin ve Moskova-Paris için durdurulduğunu duyurdu. Daha önce de tren seferleri Ukrayna, Moldova ve Letonya ile karşılıklı olarak iptal edilmişti.

16 Mart 2020

Diplomatik personel, havayolu çalışanı ve belli başlı meslek grupları haricindeki tüm yabancıların ve herhangi bir devlet vatandaşlığı bulunmayan kişilerin ülkeye girişi 18 Mart’tan 1 Mayıs’a kadar yasaklandı.

Vaka sayısı 93’e çıkarak bir önceki güne göre %47 artış gösterdi.

10 Nisan’a kadar 50’den fazla kişinin bir arada katılacağı tüm etkinlikler iptal edildi. Aynı zamanda yaşlı insanlara evde kalmaları tavsiye edildi.

21 Mart ve 12 Nisan arasını kapsayacak biçimde, tüm okul ve üniversitelerde eğitime ara verildi.

Murmansk isimli şehirde gerçekleşen satranç turnuvasına katılan bir İrlanda vatandaşının virüs şüphesiyle hastanede tutulacağı duyuruldu.

ABD, İngiltere, Avrupa Birliği Ülkeleri, Ukrayna, Beyaz Rusya ve AB üyesi olmayan tüm Avrupa ülkelerinden Rusya’ya yakın zamanda giriş yapmış kişiler ve bu kişilerin yakınlarının 2 haftalık bireysel karantina sürecine girmeleri gerektiği açıklandı.

İlgili tarihten itibaren St. Petersburg bölgesinde tüm koronavirüs testlerinin ücretsiz yapılacağı duyuruldu. Rusya Yükseköğrenim ve Bilim Bakanlığı yükseköğrenim kurumlarının Pazartesi’den itibaren uzaktan eğitime geçmesini tavsiye etti.

Rusya komşusu Beyaz Rusya ile olan sınırını kapattı.

Moskova bölgesinde hastanede karantina altında tutulan bir kadın karantinadan kaçtı. Evinde yakalanan kadın karantina alanına geri götürüldü.

17 Mart 2020

Başbakan Mikhail Mishustin tarafından virüsün ekonomi üzerindeki olumsuz etkilerinin azaltılmasını amaçlayan 300 milyar Rublelik (4.05 milyar $) bir ekonomi destek paketinin hazırlandığı açıklandı.

Ukrayna Rusya ile olan sınırlarını kapattı.

Rusya Federal Hava Taşımacılığı Ajansı virüsün Rus Havayolu Sektöründe 100 milyar Rublelik (1,4 milyar $) bir zarar oluşturabileceğini açıkladı.

Rusya Enerji Bakanlığı tüm yurtdışı ve yurtiçi iş gezilerinin askıya alındığını açıkladı. Yetkililer son iki haftada Avrupa’da bulunmuş olan herkesi test yaptırmaya davet etti. 10 Nisan’a kadar tüm futbol, hokey ve basketbol maçlarının ertelendiği açıklandı. 18 Mart 2020

Rusya’da mahkumların, öğrencilerin ve askeri personelin başta maske olmak üzere azalmakta olan tıbbi malzemelerin üretim sürecine katılması kararlaştırıldı.

Uygulamanın bizzat Başbakan Mikhail Mishustin’in talebi üzerine başlatılacağı duyuruldu. 19 Mart 2020

Toplam vaka sayısı 147 oldu.

Şimdiye kadar virüs kaynaklı vakalarda ilk ölüm gerçekleşti. Toplamda 8 hasta tamamen iyileşti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin taşınabilir bir koronavirüs test cihazının önümüzdeki ayda üretilip sağlık personelinin kullanımına sunulacağını, bu cihazın Rusya finansmanı ile Japon uzmanlar tarafından geliştirildiğini ve başka bir örneği olmadığını açıkladı.

23 Mart 2020

Rusya Moskova’dan belli şehirlere olan uçuşlar ve birtakım charter seferler hariç Dünya’nın her yerine ve her yerinden olan bütün uçuşları yasakladı.

Moskova Belediye Başkanı Sergei Sobyanin 65 yaş üstü bütün vatandaşların dışarı çıkma yasağına uymasını istedi. Vatandaşların bu yasağa uymaları karşılığında ise 4 bin Ruble ödül alacaklarını duyurdu.

Azerbaycan

Belgede Koronavirüs Raporu (sayfa 148-152)