• Sonuç bulunamadı

Polonya 19 Şubat 2020

Belgede Koronavirüs Raporu (sayfa 97-102)

12 kişi “koronavirüs ile bağlantılı olarak” hastaneye kaldırıldı, ayrıca 13 kişi evde karantina altına alındı ve 1000’inin sağlık hizmetleri tarafından izleneceği belirtildi. 

27 Şubat 2020

47 kişi virüs şüphesiyle hastaneye kaldırıldı, 55 kişi evde karantina altına alındı ve 1570 vatandaşın sağlık hizmetleri tarafından izleneceği belirtildi.

11 Mart 2020

Tüm eğitim kurumları tatil edildi. Müzeler, sinemalar ve tiyatrolar kapatıldı. 14 Mart 2020

Halka açık toplantılara ancak 50’den fazla kişi yoksa izin verilir kararı çıkarıldı. 15 Mart 2020

Sınırlar tüm yabancılara kapatıldı.

Başbakan Mateusz Morawiecki, 16 Mart tarihinde yabancıların pazardan ülkeye girmesini yasaklayacak ve vatandaşlarına koronavirüsün yayılmasını önlemek amacıyla 14 günlük karantina uygulayacaklarını açıkladı. 15 Mart’ta alışveriş merkezleri ve bazı dükkanlar, restoranlar, barlar ve kumarhaneler kapatıldı.

18 Mart 2020

Polonya Dışişleri Bakanı, ülkenin Çin’den binlerce test kiti ve 20.000 maske, 5.000 koruyu kıyafet, 5.000 medikal gözlük, 10.000 tek kullanımlık eldiven, 10.000 galoş olmak üzere koruyucu malzeme alcağını bildirdi. 21 Mart 2020

Koronavirüs salgını nedeniyle görev yükü ağırlaşan Polonya polisi, “Lütfen ikinci bir karara kadar tüm suçlara ara verin” çağrısında bulundu. Polonya Emniyeti’nin resmi twitter hesabından yapılan paylaşımda COVID-19 salgınının oluşturduğu panik havası nedeniyle polis memurlarının görev yükünün ağırlaştığı belirtildi. Açıklamada mizahi bir şekilde, “Suçlardan uzak durarak yaptığınız iş birliğini takdirle karşılayacağız” ifadelerine yer verildi. Polisin mesajı twitter üzerinde 2 binden fazla kez paylaşıldı, 10 binden fazla beğeni aldı. Diğer yandan ülkede güvenlik güçleri, internet üzerinden koronavirüsle ilgili yanlış bilgi yayanlar hakkında işlem başlattığını duyurdu.

23 Mart 2020

Morgan Stanley Polonya ekonomisi için üçüncü ve dördüncü çeyrekte resesyon öngörüsünde bulundu.

Letonya

1 Ocak 2020

Letonya Dışişleri Bakanlığı seyahat tavsiyelerini güncelleyerek yolcuları Hubei’ye seyahat etmemeleri uyarısında bulundu. Ayrıca Çin’den dönen ve seyahatleri ve koronavirüs enfeksiyonu semptomları yaşayan kişilerin sağlık hizmetlerini çağırmaları gerektiğini bildirdi. 

11 Şubat 2020

Letonya Çin’e koruyucu kıyafet, maske, solunum cihazı ve diğer salgın önleme ve kontrol malzemeleri bağışında bulundu.

2 Mart 2020

Riga’ya Münih üzerinden gelen bir kadındı. Ertesi gün, durumu önemli ölçüde iyileştikten ve tekrarlanan bir test negatif çıktıktan sonra, Letonya Bulaşıcı Hastalıklar Merkezi’nden taburcu edildi.

Letonya hükümeti çeşitli anti-koronavirüs önlemleri için Sağlık Bakanlığına ilave 2,6 milyon euro ayırdı. 8 Mart 2020

Letonya Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi, Letonya’daki ikinci bir hastanın COVID-19 için pozitif çıktığını bu kişinin Milano-Riga uçuşunda Cervinia’daki bir kayak merkezinden dönen bir kadın olduğunu duyurdu.c 12 Mart 2020

Hükümet olağanüstü hal ilan etti. 13 Mart’tan 14 Nisan’a kadar 200’den fazla kişiyle büyük kamu toplantılarının yasaklandığını ve okulların uzak öğretime geçeceğini açıkladı.

13 Mart 2020

Hükümet, devlete ait ALTUM kalkınma bankası aracılığıyla “finansal araçlar” (vergi tatilleri veya hastalık izni ücreti gibi) olarak sağlanan koronavirüsten etkilenen işletmeler için 1 milyar euro destek açıkladı.  

Maliye Bakan Letonya’nın 2008 mali krizine kıyasla kendisini iyi bir finansal konumda bulduğunu belirtti. Tarım Bakanı Kaspars Gerhards gıda kıtlığı beklenmediğini ve iç gıda üretiminin nüfus ihtiyacını fazlasıyla karşılayabileceğini açıkladı.

Acil durum tedbirlerinin bir listesi 14 Mart’ta yürürlüğe girdi:

Acil durum, acil durumun geçerliliği sırasında COVID-19’un yayılmasını kısıtlamak amacıyla, kararın alındığı andan itibaren 14 Nisan 2020 tarihine kadar ülke genelinde ilan edildi.

Sağlık Bakanlığı, acil durumlarda faaliyetleri koordine etmekten sorumlu bir makam olarak atandı. Sorumlu makamlar, yetkileri doğrultusunda ortak makamlar olarak kabul edildi.

Karara göre acil durumlarda:

Devlet ve yerel yönetim kurumları, yerinde hizmetlerin mümkün olduğunca uzaktan sağlanmasını değerlendirecek ve temin edecektir.

Okul öncesi eğitim kurumlarına katılmak için veliler, çocuk ve ailenin COVID-19’dan etkilenen herhangi bir ülkeyi ziyaret etmediğini ve temas halinde olmadığını bildirerek, 13 Mart 2020 tarihinde okul öncesi eğitim kurumuna yazılı bir beyanda bulunacaklardır. COVID-19’dan etkilenen kişilerle ve ebeveynlerin çocuk bakımı sağlama konusunda başka herhangi bir olasılığı yoktur.

Yerinde öğrenim, 13 Mart 2020 tarihinden itibaren merkezi devlet sınavları dışında uzaktan eğitim verilerek tüm eğitim kurumlarında sona erdirilecektir.

Öğrenme, kültürel, spor mesleki ve ilgili eğitim programlarının (eğitimler, yarışmalar ve provalar) tamamı kesintiye uğrayacaktır.

200’den fazla kişiyi ilgilendiren tüm halka açık etkinlikler, toplantılar, gösteriler ve 13 Mart 2020 tarihinden itibaren iptal edilecek ve yasaklanacaktır.

Turizm hizmet sağlayıcıları, Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi’nin web sitesinde yayınlanan bilgilere göre, geri dönüşten sonra özel önlemler gerektiren COVID-19 etkilenen ülke ve bölgelere turizm gezilerini ertelemeyi ve planlamamayı teklif etmelidir.

COVID-19’dan etkilenen, iade edildikten sonra özel önlemler alınması gereken ülke ve bölgelere yapılacak iş gezileri ve misyonlar, Merkezin web sitesinde yayınlanan bilgilere göre mümkün olduğunca iptal edilecek, ertelenecek ve planlanmayacaktır.

Hastalıkların Önlenmesi ve Kontrolü.

Akut solunum yolu enfeksiyonu semptomları olan kişilerin, diğer insanların sağlığı için potansiyel riskler içeren işlerde kullanılmamasına dikkat edilmelidir (477 sayılı “Diğer İnsanların Sağlığına Potansiyel Risk İçeren İşlerle İlgili Yönetmelik uyarınca ve Zorunlu Sağlık Denetimlerinin Yapılması için Prosedürler”, 24 Temmuz 2018). Sağlık kurumları, sosyal bakım kurumları ve gözaltı merkezleri, temel işlevleri yerine getirmek amacıyla kurum başkanının izni dışında üçüncü şahısların ziyaretlerini kısıtlayacaktır.

Kanunda belirtilen mahpusların hakları, Cezaevi İdaresi Başkanının kararına göre sınırlanabilir. Bireylerin yurt dışı seyahatlerinden kaçınmaları istenecektir.

COVID -19’dan etkilenen ülke veya bölgeden dönen kişiler ve irtibat kişileri aşağıdakiler de dahil olmak üzere özel önlemleri alacaktır:

Sağlık durumu, vücut sıcaklığını günde iki kez (sabah ve akşam) ölçerek, o ülke veya bölgeden ayrıldıktan sonra 14 gün boyunca gözlemlenecektir.

113 Akut solunum yolu enfeksiyonu belirtileri (rinit, öksürük, boğaz iltihabı, artan vücut ısısı, solunum problemleri) durumunda derhal çağrılacaktır.

İkamet yerine (evde karantina) kendi kendine tecrit yapılacak ve aile hekimi ve diğer tıp doktorları ile iletişim ve işbirliği sağlanacaktır.

Sağlık durumu gözlemlenecektir.

Diğer kişiler, diğer insanlarla doğrudan temasları azaltmaya çalışarak enfeksiyon riskine maruz kalmayacaktır (misafir kabul etmemek, halka açık yerlerden, kurumlardan kaçınmak ve özel ziyaret yapmamak vb.);

Bireyler ikamet yerinde kalır ve işe, halka açık yerlere, çok sayıda insanın bulunduğu yerlere gitmemeli, toplu taşımayı mümkün olduğunca kullanmamalıdır.

Temel mal veya gıda alımı için aşağıdaki seçeneklerden biri kullanılacaktır: Tedarikçi ile temastan kaçınarak ev tedariki;

Kapıda bırakan akrabaların yardımıyla yiyecek veya eşya tedariki;

Sosyal hizmet uzmanıyla doğrudan temastan kaçınılarak, yerel yönetimin sosyal hizmetinin yardımına başvurulur;

14 Mart 2020

Başbakan 14 Mart’ta 17 Mart uluslararası seyahatinin kapatılacağını açıkladı, ancak bunun Avrupa Birliği içindeki özel seyahatleri, vatandaşları veya mal akışını etkilemeyeceğini açıkladı. Ayrıca, düzenlenen kamu etkinlikleri yasaklanarak diğer toplantıların da 50 katılımcıyı aşamayacağı uyarısında bulundu.

17 Mart 2020

Letonya, ülkeye giriş yapan neredeyse tüm yabancıları durdururken, hava, demiryolu, deniz ve karayolu ile yapılan tüm uluslararası seyahatler iptal edildi. Letonya ve Letonya’da ikamet haklarına sahip yabancılar ülkeye girebiliyor.

18 Mart 2020

Letonya Başbakanı Krišjānis Kariņš, diğer ülkelerdeki koronavirüs ile ilgili duruma dayanarak, olağanüstü halin 14 Nisan’a kadar uzatılmasının mümkün olduğunu söyledi.

19 Mart 2020

Koronavirüs taşıyan kişi sayısı 80’e ulaştı.

Letonya Ulusal Hastanesinin Başhekimi Baiba Rozentāle, yabancı ülkelerden geri dönen insanların öz izolasyonda kalmasının önemini vurguladı ve Letonya’daki COVID-19 ile durumun şu anda istikrarlı olmasına rağmen “fırtına öncesi sessizlik” yorumunu yaptı ve insanları uyardı. Sağlık çalışanları, sağlık görevlileri, polis, öğretmenler, eczacılar, satış görevlileri, haber gazetecileri insanlar tarafından pencerelerden alkışlandılar. 20 Mart 2020

Saeima şehrinin bağımsız yardımcısı Artuss Kaimins twitter’da COVID-19 testinin olumlu çıktığını ve 15 ve 16 Mart’ta tanıştığı herkesten özür dilediğini ve onları test etmeye çağırdığını açıkladı. Bundan sonra Kaimiņš ile temas halindeki diğer parlamento üyeleri ve bakanlar teste tabi tutuldu.

Danimarka

Ocak ayı sonundan Şubat başı başına kadar birçok Danimarka vatandaşı Çin›den Danimarka’ya getirildi. Gelen Danimarka vatandaşları karantinaya alındı ve test edildi. Test sonucunda hiçbirinin enfeksiyona yakalanmadığı görüldü.

27 Şubat 2020

Roskilde Zelanda Üniversite Hastanesi’nde COVID-19 testi pozitif çıkan kişi Danimarka’nın ilk vakası oldu. Korona testi pozitif çıkan kişinin 24 Şubat’ta İtalya’daki Lombardiya’da kayak yapmaktan Danimarka’ya döndüğü tespit edildi ve evde karantiya alındı.

29 Şubat 2020

Aarhus Üniversitesi Hastanesi Dermatoloji Bölümü çalışanının Almanya’da konferansa katıldıktan sonra korona testi pozitif çıktı. Hafif septomları olan kişi evde karantinaya alındı. Virüsü aynı konferansa katılan sonrasında koronavirüs pozitif tespit edilen İtalyan bir kişiden aldığı düşünülmektedir.

1 Mart 2020

28 Şubat’ta test edilen kişiyle temas halinde olan evde karantinaya alınan bir bireyde koronavirüs pozitif çıktı. 2 Mart 2020

Yurtdışında enfekte bir kişiyle temasta oldukları için 122 kişi karantina altına alındı. 3 Mart 2020

COVID-19 riski yüksek bir bölgeye seyahat eden tüm sağlık çalışanlarının Danimarka’ya döndükleri tarihten itibaren iki hafta boyunca evde kalmasını istendi.

4 Mart 2020

3 vaka daha teyit edildi, toplam teyit edilen vaka sayısını 8’e yükseldi. Faroe Adaları’ndaki vaka, Fransa’daki bir konferanstan eve dönen hafif semptomları olan bir kişiydi. Tüm yeni vakalar evde karantinaya alındı.

5 Mart 2020

İki yeni vaka daha tespit edildi. Vakalardan biri, Hollanda’nın Amsterdam kentinde bir doğum günü partisinde enfekte olmuş eski Danimarkalı milli futbolcu Thomas Kahlenberg’di. Bu sebeple Danimarkalı kulüpler Brondby ve Lyngby ve Hollandalı kulüp Ajax’ı Kahlenberg ile yakın zamanda tanışan oyuncu ve antrenörlerinden bazılarını karantinaya alındı. 27 Şubat’ta enfekte olduğu teyit edilen ilk Danimarkalı, tamamen iyileştiği ilan edildi.

6 Mart 2020

Biri Faroe Adaları’nda (bu takımadalar için ikinci vaka) olmak üzere 8 yeni teyit edilmiş vaka ile toplam vaka sayısı 18’e ulaştı. Güney Kore’deki gibi araçtan inmeden kişinin test edilmesi olanağı sağlandı.

7 Mart 2020

23 teyit edilmiş vaka oluştu. Danimarka’da kaynağın bilinmediği kişiden kişiye yayılma yoktu. 8 Mart 2020

Kuzey Zelanda Hastanesi Hillerød’a zatürreye benzeyen semptomlarla başvuran bir hasta dahil olmak üzere 31 teyit edilmiş vaka oldu. Danimarka’da vaka görülen bölge sayısı 5’e ulaştı.

9 Mart 2020

Toplam hasta sayısı 36’ya ulaştı. Güney Kore, İran, İtalya ve Çin’e ziyaret edenlerin 2 hafta boyunca huzurevleri, hastahaneleri, okulları, kreşleri ziyaret etmeme talimatı verildi ve mümkünse işe gitmemeleri istendi.

10 Mart 2020

Toplam vaka sayısı 90’a ulaştı. Toplu taşıma içindeki insan yoğunluğunu azaltmak için otobüs ve tren sefer sayıları arttırıldı, yolcu sayısı kısıtlandı.

11 Mart 2020

Toplam hasta sayısı 262’ye ulaştı. Bir vakanın huzurevi çalışanı olması sebebiyle huzurevindeki yaşlılar kendi odalarında izole edildi, yakından takip edildi ve testler yapıldı. Ciddi solunum yolu hastalığı veya nefes darlığı belirtileri ile hastaneye yatırılan kişilerin COVID-19 enfeksiyonu için muayene edileceği duyuruldu. Güney Kore, İran, İtalya ve Çin yüksek riskli yerlerden gelen ve bu bölgelere giden uçaklar iptal edildi.

12 Mart 2020

Toplam vaka sayısı 615’e ulaştı. Yeni vakalardan ikisi izole edilen huzurevi sakiniydi. Eski futbolcu Thomas Kahlenberg’in, tamamen iyileştiği ilan edildi. İlk vakaların çoğu İtalya’nın kuzeyindeki kayak tatilinden dönen insanlarla ilgili iken, daha sonra keşfedilen birçok vaka Avusturya’nın Tirol kentindeki kayak tatilinden dönen insanlarla ilgili. Kalp hastalığı öyküsü olan 80 yaşında bir erkek, kalp krizi geçirip Kuzey Jutland Bölgesinde öldükten sonra koronovirüs test sonucu pozitif çıktı. Tüm şehirlerarası tren seferleri daha önceden koltuk rezervasyonu olan kişilerle sınırlılandırıldı.

13 Mart 2020

Toplam vaka sayısı 674’e ulaştı. Kamu sektöründe zorunlu olmayan görevlerde çalışan herkese iki hafta evde kalma izni verildi. Devlet, özel sektöre çalışanları evden çalışmalarına izin vermeye çağırdı. Tüm orta öğretim eğitim kurumları, üniversiteler, spor salonları, kütüphaneler, kültür merkezleri 2 hafta boyunca kapatıldı. Yetkililer, yurtdışında bulunan (yurt dışında yaşayan Danimarkalılar hariç) tüm Danimarkalıların Danimarka’ya olabildiğince çabuk dönmelerini tavsiye etti. Malların nakliyesi, ziyaret için önemli bir nedeni olan kişiler, Danimarka’dan ayrılan yabancılar hariç tüm Danimarka sınırları 13 Nisan’a kadar kapatıldı. Sanayi, Ticaret ve Mali İşler Bakanlığı, bankaların şirketlere borç vermesi için fazladan 200 milyar Danimarka Kronu (30 milyar dolar) bütçe ayrıldığı açıkladı. Hükümetin şu anda daha fazla düzenleyici müdahalenin gerekli olup olmadığını görmek için iş grupları ve sendikalarla görüşmelerde bulunduğunu söyledi.

14 Mart 2020

Toplam vaka sayısı 801’ye ulaştı. 15 Mart 2020

26 yeni vaka ile toplam vaka sayısı 827’e ulaştı. En az bir milyon vatandaşı olan ülkeler arasında Danimarka, kişi başına altıncı en yüksek pozitif koronavirüs vakasına sahip oldu. Hükümet koronavirüsün yayılmasını önlemek amaçlı, özel şirketlerin personel sayısını azaltmayacağına söz vermesi şartıyla 9 Haziran’a kadar personel maaşlarının %75’ini karşılayacaklarını söyledi.

16 Mart 2020

71 yeni vaka ile toplam hasta sayısı 898’e ulaştı. Ölümlü vaka sayısı 1 olarak belirlendi. İlköğretim kurumları ve kreşler iki hafta boyunca kapatıldı. Belediyeler, ebeveynlerin evde kalamayacağı ve bakamayacağı çocuklar için (ayrıca büyükanne ve büyükbabaların torunlara bakmaması için) sınırlı günlük bakım hizmeti verdi. 17 Mart 2020

62 yeni vaka ile toplam vaka sayısı 960’a ulaştı. Ölümlü vaka sayısı 4 olarak belirlendi. 18 Mart 2020

Toplam hasta sayısı 977’e ulaştı 19 Mart 2020

Toplam hasta sayısı 1206’ya ulaştı. 20 Mart 2020

DSÖ verilerine göre enfeksiyona yakalananların toplam sayısı 1.255’ye; hayatını kaybedenlerin sayısı ise 9’a çıktı.

21 Mart 2020

DSÖ verilerine göre enfeksiyona yakalananların toplam sayısı 1.326’ya; hayatını kaybedenlerin sayısı ise 13’e çıktı.

22 Mart 2020

Danimarka İlaç Ajansı, ülke hastanelerinin el dezenfektanı, yüz maskeleri ve koruyucu siperlikler gibi temel koruyucu ekipmanların yetersiz kaldığı konusunda hükümeti uyardı.

23 Mart 2020

DSÖ verilerine göre bu tarihe kadar enfeksiyona yakalananların toplam sayısı 1.395’ye; hayatını kaybedenlerin sayısı ise 13 oldu.Başbakan Mette Frederiksen yaptığı basın açıklamasında; okullar, anaokulları, gece kulüpleri, barlar, kafeler, restoranlar, tiyatrolar, kiliseler, kütüphaneler, eğlence tesisleri, AVM’ler, kuaförler, dövmeciler, masaj merkezleri 13 Nisan’a kadar kapalı olacağını söyledi. Kritik olmayan rollerdeki kamu sektörü çalışanlarının evde kalacağını, on kişiden fazla kişinin toplantı yapamayacağını belirtti.Danimarka Sağlık Otoritesi Genel Müdürü, epidemiologların salgının yaklaşık bir ay içinde zirveye ulaşmasını beklediğini söyledi.

Norveç

Belgede Koronavirüs Raporu (sayfa 97-102)