• Sonuç bulunamadı

Almanya 28 Ocak 2020

Belgede Koronavirüs Raporu (sayfa 73-82)

Almanya’ya koronavirüs merkez üssü Vuhan’dan geldi. Vuhan’dan Münih’te şirket toplantısına gelen bir Çinli kadın, Almanya’da aynı toplantıya katılan Alman çalışanlara virüsü bulaştırdı. Almanya’da bu ilk vaka oldu. 31 Ocak 2020

Altıncı koronavirüs vakası tespit edildiği gün Almanya Vuhan başta olmak üzere Hubei vilayetindeki vatandaşlarının tahliyesini sürdürdü. Gelen yolcular önce belirli bir süre karantina altında tutuldu. Karantina süresi iki hafta olarak belirlendi.

26 Şubat 2020

Almanya Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert, yeni tip koronavirüs (COVID-19) vakalarının daha da artma ihtimaline karşı hazırlık yapıldığını duyurdu. “Avrupa’da yeni bir durumun oluştuğuna” dikkat çeken ve virüsün kendilerine yakınlaştığını kaydeden Seibert, Almanya’da şu ana kadar virüsün bulaştığı insanları karantinaya alarak tedavi görmelerini sağladıklarını ve böylelikle virüsün yayılmasını önlemeyi başardıklarını ifade etti. Tüm bakanlıkların temsilcilerinin yer aldığı bir komisyon oluşturduklarını aktaran Seibert, aynı zamanda da Avrupa ülkeleriyle ortak hareket etme konusunda temas halinde olduklarını söyledi.

Baden-Württemberg ve Kuzey-Ren Vestfalya eyaletlerinde yeni COVID-19 vakaları da ortaya çıktı. 25 Şubat 2020

Baden-Württemberg eyaletinde 3, Kuzey-Ren Vestfalya’da ise 2 kişide yeni tip koronavirüs tespit edildi. Kuzey Ren Vestflaya’da virüsün tespit edildiği Heinsberg bölgesinde okul ve kreşlerin pazartesi gününe kadar kapalı tutulacağı bildirildi. Ayrıca bir askerin koronavirüs tespit edilen biriyle temasta olduğu gerekçesiyle Köln-Wahn askeri havalimanı 26 Şubat günü geçici olarak kapatıldı. Askerin virüs taşıdığına dair bir belirti bulunmadığı, ancak önlem amaçlı hastanede muayene edildiği belirtilerek, havalimanının yeniden açıldığı kaydedildi. 10 Mart 2020

Merkel kalabalık etkinliklerin hiçbir şekilde yapılmayacağını duyurdu. Berlin Operası kapatıldı, konser alanları ve tiyatrolar iptal edildi.

Alman hükümetinin koronavirüsün yayılmasını önlemek üzere alınacak önlemler için bir milyar Euro’ya varan ek kaynak ayırmaya hazırlandığı kamuoyuyla paylaşıldı. Hristiyan Birlik partileri (CDU/CSU) meclis grup başkanı Ralph Brinkhaus, paranın araştırma ve donanım gibi kalemlere harcanacağını belirterek “Parlamento olarak da elimizden gelen yardımı yapıyoruz. Sağlık Bakanı, sağlık kurumları koronavirüse karşı neye ihtiyaç duyuyorlarsa sahip olacaklar. Federal Meclisin bu mesajı tüm açıklığıyla vermesi gerekiyor” diye konuştu. Meclis Bütçe Komisyonu’nun 500 milyon Euroluk ek kaynak için halihazırda yeşil ışık yaktığı belirtiliyor. 275 milyon euronun koruyucu donanım, 50 milyon Euronun Dünya Sağlık Örgütü’ne destek, 145 milyon Euronun aşı çalışmaları için öngörüldüğü bildiriliyor.

Merkel’in maliye ve ekonomi bakanlarıyla birlikte iş dünyası temsilcileriyle bir toplantı gerçekleştirmesi, karantinalar, sevkiyat zincirindeki aksamalar, üretimin durması gibi durumlar nedeniyle yaşanabilecek iflaslara karşı likidite yardımlarının ele alınması planlandı.

11 Mart 2020

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Almanya nüfusunun yüzde 60 ila 70’inin koronavirüs salgınından etkileneceğinin beklendiğini söyledi. Almanya Başbakanı, sağlık sistemi üzerindeki baskının azaltılmasına odaklanılması gerektiğini de vurguladı.

Almanya ve Avrupa Birliği virüsle mücadelede kararlı olduklarını, bunun için gerekli finansmanın ayrıldığını duyurdu.

12 Mart 2020

Koronavirüs salgını nedeniyle ihracat şampiyonu olarak nitelenen Alman ekonomisinde tedarik zinciri endişesi hakim oldu. Bir araştırmada Alman şirketlerinin yüzde 56,2’sinin koronavirüsün olumsuz etkilerini hissettiği ortaya konuldu. Almanya ihracatının lokomotifi otomotiv sektörünün de bu durumdan etkilenebileceğine dikkat çekildi.

14 Mart 2020

Onaylanmış Koronavirüs vakaları 4000’ini geçti. Merkel, “insanların güvenliği ve sağlığı” için yeni kararları almak üzere yeni Kabine toplantısının yapılacağını duyurdu. Federe devletlerin çoğunda okulların ve kreşlerin çoğu kapatıldı. Berlin’deki kulüpler ve barlar kapatılmaya zorlandı. Belediye Başkanı Berlinlilerden anlayış beklediğini, özellikle yaşlılarla dayanışma için olunmasının önemli olduğunu duyurdu.

15 Mart 2020

Enfeksiyondan etkilenenlerin sayısı 6000’e yaklaşırken, İçişleri Bakanlığı ülkenin sınırlarını Fransa, Lüksemburg, İsviçre, Avusturya ve Danimarka’ya kapattı. Berlin ve diğer federal devletler salgını yavaşlatacak yeni önlemler aldı. Berlin 50 ve daha fazla kişiden oluşan etkinlikleri yasakladı. Ayrıca işletmeler, gazino ve genelevler kapanmaya zorlandı. Restoranlar için bazı istisnalar getirildi.

16 Mart 2020

Almanya’da koronavirüsten ölen kişi sayısı 17’ye yükseldi. Hayatını kaybedenlerin 8’inin Kuzey Ren-Vestfalya, 3’ünün Baden-Vürtemberg, 5’inin Bayern eyaletlerinden, birinin ise Hamburg kentinden olduğu belirtildi. Almanya Başbakanı Angela Merkel, COVID-19 salgını kapsamında insanlar arasındaki teması azaltmak adına federal hükümet ve eyalet hükümetlerinin bir genelge üzerinde anlaşmalarının ardından açıklama yaptı. Eyaletlerin başbakanlarıyla yapılan toplantının sonucunda okul ve kreşlerin kapatılması kararının alındığını anımsatan Merkel, eyaletlerle yeni düzenlemeleri karara bağladıklarını belirtti.

Bu kararların virüsün yayılmasının azaltılmasına dönük tedbirler olduğuna işaret eden Merkel, “Bunlar ülkemizde daha önce hiç alınmamış önlemler. Bunlar radikal kararlar, ancak şu an için gerekli.” ifadesini kullandı.

Federal hükümet ile eyaletler arasında uzlaşılan genelgeye göre, marketler, içecek satışı yapan mağazalar, eczaneler, tıbbi malzeme satan yerler, ilaç depoları, benzin istasyonları, bankalar, postaneler, kuaförler, kuru temizlemeciler, çamaşırhaneler, gazete bayileri, inşaat, bahçe, tıbbi ve evcil hayvan malzemeleri satan yerlerle ile dağıtım hizmeti sağlayan iş yerleri açık kalacak.

Barlar, gece kulüpleri, diskotekler, tiyatrolar, operalar, konser salonları, müzeler ve benzeri kurumlar, ticari fuarlar, sergiler, sinema salonları, hayvanat bahçeleri, eğlence salonları, kumarhaneler, bahis oynanan yerler, genelevler ve benzeri kuruluşlar, tüm kamu ve özel spor tesisleri, yüzme havuzları spor salonları kapalı kalacak. Genelge kapsamında ayrıca kilise ayinleri ile cami, sinagog ve diğer dini toplulukların toplantıları da yasaklandı. Amatör kulüplere ait spor sahalarının da kullanılması ve oralarda toplanılmasına yasak getirildi.

Hastane, rehabilitasyon merkezi ve bakım evlerine ziyaretler sınırlandırılırken, restoranlar ise en erken saat 06.00’da açılacak ve en geç 18.00’de kapatılacak.

Hedefin sosyal ilişkileri mümkün olduğunca asgariye indirmek olduğunu tekrarlanırken, ekonominin işlemesinin, enerji ihtiyacının ve tıbbi hizmetlerin sağlanmasının garanti altına alındığı belirtildi.

Ekonomik olarak koronavirüs krizinin üstesinden gelmek için planlanan önlemler paketi netleşti. Buna göre hükümet, iflasları ve iş yeri kayıplarını önlemek amacıyla şirketlere 500 milyar Euro kredi ayırdı. Ekonomi Bakanı Peter Altmeier, “Şirketler ve çalışanlar için geniş bir koruyucu kalkan oluşturuyoruz. Gerekirse teşvikler artacak. Stratejik öneme sahip şirketlere devlet sermaye katılımında bulunabilir ve devletleştirebilir. Özellikle ilaçları ihraç eden ilaç sanayisine destek çıkarak yeniden bağımsızlığı sağlayacağız” şeklinde bir açıklama yaptı. Öte yandan ABD Başkanı Donald Trump’ın koronavirüsüne karşı aşı geliştiren bir Alman şirketine yüksek miktarda para teklif ettiği, fakat lisansı alması durumunda aşının “yalnızca ABD için” üretilmesini önerdiği haberi, Alman siyasetçilerden sert tepki gördü. Ekonomi Bakanı Altmeier, CureVac adlı şirkete mali teşvik paketi sunulanacağını ve Başkan Trump’ın girişminin kabul edilemez olduğunu söyledi. Şirket, aşı için çalışmalara başladıklarını, bunlardan en çok ümit vadeden ikisinde klinik test aşamasına geçileceğini belirtmişti.

17 Mart 2020

2798 kişi enfeksiyona yakalandı, toplam sayı 7636 oldu. 8 kişinin hayatını kaybetmesiyle de koronovirüsünden ölenlerin sayısı 20’ye çıktı.

İtalya ve Fransa’dan sonra Almanya’da da dışarı çıkma yasağı gündeme geldi. CDU/CSU ve SPD’den oluşan koalisyon hükümeti ülke çapında dışarı çıkma yasağını görüşmeye alırken; Adalet Bakanlığı da 80 milyon nüfuslu Almanya’da dışarı çıkma yasağını incelemeye aldı. Gerekçe, alınan önlemlere rağmen virüsün yayılmaya devam etmesi. Dışarı çıkma yasağının zor olacağını düşünen uzmanlara göre, çok sayıda insanın ne balkonu, ne de bahçesi var. Küçük mekânlarda insanları içeride tutmak kolay olmayacak. Virüs uzmanı Jonas Schmidt Chanasit, kalabalık içine girilmemesinin doğru olduğunu, ama köpek gezdirmeye kimsenin bir şey diyemeyeceğini söyledi. Ülke çapında genel bir dışarı çıkma yasağı için yasal zemin olup olmadığı araştırılıyor. 18 Mart 2020

2960 kişi enfeksiyona yakalandı, enfeksiyon kapan vaka sayısı 12327’ye yükseldi. 8 kişi hayatını kaybetti, toplam ölü sayısı 28 oldu.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, koronavirüs ile mücadeleye destek istemek için ilk kez halka sesleniş konuşması yaptı. Merkel, “Durum ciddi. Sizler de durumu ciddiye alın” çağrısında bulundu. “Kimseden vazgeçmek istemiyoruz. Hastanelerimi aşırı zorlanıyor” ifadelerini kullandı. Merkel, karantina uygulamasına uyulmasını istedi.

dikkat çeken Merkel, bu nedenle şu anda virüsün hızlı bir şekilde yayılmasını engelleyerek zaman kazanmaya çalışmaktan başka mücadele yöntemi olmadığını söyledi. 

Münih’te yayımlanan  Süddeutsche Zeitung’daki yorumda koronavirüs ile ilgili önlemler ele alınıyor. “Geçen haftalardan nasıl dersler çıkarıldı? Birincisi, alınan sert önlemlerin henüz virüsün yayılmasını engellememiş olması. İkincisi de, diğer ülkelere kıyasla Almanya durumu daha iyi kontrol altında tutuyor gibi görünmesine rağmen, yönetimdekilerin daha önce başka yerlerde cesaret edilen uygulamaları takip etmeye kendilerini mecbur hissetmeleri. Şimdi burada da mağazaların kapatılması gerekiyor. Bir hafta kadar önce Trump, ABD sınırlarını Avrupalılar için kapattığı zaman öfke büyüktü. Şimdi Almanya ve Avrupa Birliği de, sınırdan içeriye Avrupalı olmayanları almayacak. Bu adımlar geç ama doğru değil mi? Evet. Normal zamanlarda siyasilerin farklı tavsiyeler, çıkarlar ve öncelikler arasında bir denge gözetmesi gerekir. Şimdi sağlığa sadece öncelik değil mutlak öncelik vermeleri sonucu her şeyi arka planda bıraktılar. Eğer bunu yapıyorlarsa da, düşünülebilecek en sert şekilde yapmalılar.»

Sokağa çıkma yasağı uygulamasına tereddütle yaklaşan Almanya ilk kez bu uygulamayı hayata geçirdi. Bavyera eyaletinde sokağa çıkma yasağı uygulanmaya başlandı.

19 Mart 2020

2993 kişi daha enfeksiyona yakalandı, toplam sayı 15320 oldu. Toplam ölü sayısı ise 44’tür. Bu hızlı yükseliş karşısında Avrupa ülkeleri arasında koronavirüsü ile en çok mücadele eden ülke olarak görünen Almanya’da virüsün yayılma hızının önüne geçilemediği ortaya çıktı.

20 Mart 2020

Koronavirüsün hızla yayıldığı ülkelerden olan Almanya’da tespit edilen koronavirüs vakası 15 bini aşarken, can kaybının 44 gibi düşük bir düzeyde kalmasının nedenleri tartışılıyor. Uzmanlar, kesin bir yargıya varmak için henüz erken olsa da bunun Almanya’nın test kapasitesinin yüksek olması ve ilk tespit edilen vakaların gençlerden oluşmasına bağlıyor. Ancak durumun her an değişebileceği uyarısı yapılıyor. Bu durum gerek Almanya içinde gerekse de dışında tartışma yaratırken, uzmanlar, kesin bir yargıya varmak için henüz çok erken olduğu uyarısı yapsa da ilk değerlendirmelere göre bu durumun arkasında birkaç etken yer alıyor. Almanya’nın dünyanın en büyük test kapasitesine sahip ülkelerden biri olması nedeniyle çok hızlı bir şekilde fazla sayıda test yapıp yeni vaka tespit edebildiğine dikkat çekiliyor. Ayrıca, Almanya’da şu ana kadar vaka tespit edilenlerin önemli bir kısmı da yüksek riskli olarak nitelendirilen yaş grubunun altında yer alıyor ve bu da iyileşme oranının yükselmesine neden oluyor. Bununla birlikte, salgının henüz erken aşamalarında olduğu ve ilerleyen zamanlarda tablonun değişebileceği uyarılarını yapanlar da var.

Heidelberg Üniversite Hastanesi’nin Viroloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hans-Georg Kräusslich, “Almanya’da salgının henüz nispeten erken aşamalarındayız. Hastalığın tespit edildiği vakaların önemli bir bölümü bu virüsü son bir ya da iki hafta içerisinde kapmış. Önümüzdeki dönemde vaka sayısının daha arttığını ve buna bağlı olarak da ölüm oranının da yükseldiğini göreceğiz” açıklamasında bulundu.

Almanya’nın koronavirüsle mücadele çabalarında kilit rol oynayan Robert Koch Enstitüsü’nn Başkanı Prof. Dr. Lothar Wieler, her hafta yaklaşık 160 bin örnek üzerinde test yaptıklarını söyledi. Bu da günde 22 binden fazla test yapıldığı anlamına geliyor. Koronavirüsle mücadele konusunda örnek gösterilen ülkelerden Güney Kore’de günde yapılan test sayısı 15 bin civarındaydı.

Wieler ayrıca, bazı hayvan kliniklerinin koronavirüs testi yapabilen laboratuvarlara dönüştürüleceğini belirterek, ellerindeki test kiti stoklarının da çok iyi durumda olduğunu vurguladı.

Financial Times (FT) gazetesi, konuyla ilgili yayımladığı makalede, çok fazla sayıda test yapılmasının, hiç ya da az semptom gösteren kişilere de COVID-19 teşhisi konularak, uzun vadede ölüm oranının düşük kalmasında etkili olduğuna dikkat çekti.

Ölüm oranının düşük kalmasında etkili olduğu düşünülen bir diğer etken de tespit edilen vakaların yaş grubu. Robert Koch Enstitüsü’nün verilerine göre, Almanya’da tespit edilen vakaların yüzde 80’ini 60 yaş altı grup oluşturuyor.

Almanya hükümeti durumun daha da kötüleşmesi olasılığına yönelik sıkı tedbirler almaya devam ediyor: Ülke genelinde yoğun bakım ünitelerinde kapasite ve sağlık çalışanı sayısında artışa gidilirken, hastalıkla mücadelede kritik rol oynayan ekipmanların alımına da hız verildi.

25 bin adet suni solunum cihazı bulunuyor.

Başkent Berlin, ticaret fuarının düzenlendiği alanı COVID-19 hastalarının tedavi göreceği 1000 yataklı bir hastaneye dönüştürmeyi planlıyor.

Salgınla mücadeleye ilişkin sıkılaştırılan önlemler kapsamında bazı eyalet ve kentlerde sokağa çıkmaya kısıtlamalar getiren kararlar alındı:

Virüsün ilk ortaya çıktığı güneydeki Bavyera eyaleti önlemlerini en üst seviyeye çıkaran ilk eyalet oldu. Bavyera Eyaleti Başbakanı Markus Söder, yaptığı açıklamada 20 Mart gece yarısından itibaren eyalette sokağa çıkma kısıtlamalarının getirileceğini duyurdu. Buna göre Bavyera’da yaşayanlar sadece zaruri durumlarda evden çıkabilecek. İşe, markete, doktora, eczaneye veya bakıma muhtaç yakınlarına veya hayat arkadaşına gitmek, açık havada tek başına spor yapmak serbest. Bavyera’da ayrıca kafe ve restoranlar da sadece dışarıya servis yapabilecek, geri kalan hizmetlere ise son verilecek.

Almanya’nın Rheinland-Pfalz eyaleti de sokağa çıkmaya ilişkin önlemlerini sertleştirdi. Eyalet Başbakanı Malu Dreyer, mesafe çağrılarına rağmen vatandaşların nehir kenarlarında veya kamuya açık alanlarda, parklarda toplandığını tespit ettiklerini söyledi ve bu nedenle önlem amaçlı toplumsal yaşamı kısıtlayıcı tedbirlerin artırılacağı duyurdu. Rheinland-Pfalz’da da kafe ve restoranlar sadece dışarıya servis yapabilecek, böylece evinde yemek yapamayanların sıcak yemek ihtiyacı karşılanabilecek. Eyalette ayrıca beş kişiden itibaren grup olarak toplanma da yasaklandı.

Baden-Württemberg eyaleti Başbakanı Winfried Kretschmann da kamuya açık park ve bahçelerle ile oyun alanlarında toplanmanın, üç kişinden itibaren bir araya gelmenin yasaklandığı duyurdu. Kretschmann, kafe ve restoranların da kapatılacağını söyledi. Eyalette hastane ve yaşlılar yurdu ziyaretlerine sınırlama getirilirken müze ve sinama, kütünhane ve pek çok iş kolunda iş yeri kapatıldı. Başbakan Winfried Kretschmann, yakın gelecekte geniş kapsamlı sokağa çıkma yasağının olup olmayacağını bilmediklerini söyledi.

Hessen eyaleti de 21 Mart Cumartesi gününden itibaren sadece beş kişiye kadar grupların dışarda bir araya gelmesinin mümkün olacağını açıkladı. Hessen Eyalet Başbakanı Volker Bouffier, olası bir sokağa çıkma yasağı konusunun 22 Mart Pazar günü Başbakan Angela Merkel ile eyalet başbakanlarının yapacağı toplantıda ele alınacağını ve sokağa çıkma yasağının son çare olarak düşünülebileceğini söyledi.

Kuzey Ren-Vestfalya’nın Başbakanı Armin Laschet ise daha farklı bir tutu sergiledi. Mevcut durumda bile çok sayıda temel hak ve özgürlük ile inanç özgürlüğünün kısıtlandığına dikkat çekerek bunun son çare olarak düşünülmesi gerektiği görüşünü savundu. Kuzey Ren Vestfalya banka, postane, süpermarketler, eczaneler gibi önemli işyerlerini açık kalmasını kararlaştırdı. Eyalet yönetimi şirketlerin kapanmasını önlemek amacıyla 25 milyar Euro büyüklüğünde bir ekonomik yardım paketi uygulamaya koyacaklarını duyurdu.

Bremen’de de restoranlar saat 18’e kadar açık kalırken Aşağı Saksonya eyaleti ise 21 Mart Cumartesi gününden itibaren tamamen kapatılacağını duyurdu. Aşağı Saksonya Başbakanı Weil, evlere servisin ise durdurulmayacağını belirtti. İçişleri Bakanı Boris Pistorius (SPD) ise disiplinin sağlanamaması durumunda kapsamlı sokağa çıkma yasağının kaçınılmaz olacağını belirtti. Restoran yasağı ve dışarda toplanma yasağının uygulanması için yüzlerce polisin görevlendirildiğini kaydeden Bakan Pistorius, “Bu bir talim değil, oyun hiç değil. Önemli bir şey yapmak isteyen politikacıların kısıtlaması da değil” diye konuştu.

Brandenburg eyaleti Başbakanı Dietmar Woidke de Almanya’da şimdiye kadar alınan önlemlerin yeterli olduğu görüşünde. Woidke, halihazırda uygulanan mevcut tedbirlerin etkisini gösterdiğini söyledi.

SPD, Sol Parti ve Yeşiller’in hükümet ettiği Berlin’de ise sokağa çıkmaya ilişkin Sağlık Bakanı Dilek Kalaycı’nın getirdiği önerinin reddedildiği bildiriliyor.

Hamburg eyaleti de aileler hariç kamuya açık alanlarda altıdan fazla kişinin toplanmasının yasaklandığı duyurdu. Ayrıca Hamburg’da da restoran ve diğer gastromi işletmelerinin kapanacağı açıklandı.

Eyaletlerindeki uygulamadan bağımsız kimi belediyeler de önlemleri kendi sınırları dahilinde sertleştiriyor. Leverkusen kentinde artık sadece tek kişi olarak dışarı çıkılmasına izin verirken Köln’de ise sokaklarda ikiden fazla kişinin bir arada olmasının yasaklanacağı ve ihlal edenlere müdahale edileceği bildirildi.

Dortmund Belediyesi de dörtten fazla kişinin toplanmasının yasaklandığını açıkladı. Sadece aynı aileden veya aynı evde yaşayanların uygulama dışı kalacağı duyuruldu. Öncesinde de Freiburg kenti gruplar halinde kamuya açık alanlarda toplanmanın Cumartesi gününden itibaren yasaklandığını açıkladı. Bu kentte de aynı aileye mensup kişiler kapsam dışı.

21 Mart 2020

Almanya’da korona ile mücadele kapsamında bazı eyalette ve kentte sokağa çıkmaya sert kısıtlamalar gelirken, Köln’de iki kişiden fazla bir arada olmanın yasaklanacağı bildirildi.

Berlin Belediye Başkanı Michael Müller (SPD), sokağa çıkma yasağına karşı olduğunu duyurdu. Berlin Brandenburg Radyosu’na konuşan Müller, sokağa çıkma yasağının önemli adım olduğunu ancak sorunu tamamen çözecek bir uygulama olmadığını savundu. Michael Müller’e göre sorunu her bireyin sorumluluk hissetmesi çözecek. Berlin’de restoranlar en geç saat 18’de kapatılmak zorunda. Başkentte banka, eczane, benzin istasyonları, berberler, haftalık pazar ve içecek satılan yerlerin açık kalmasına izin verildi.

Salgının en olumsuz etkilediği sektörlerin başında hava yolu şirketleri oldu. Büyük rekabetin yaşandığı dünya piyasasında hava yolu şirketleri salgın nedeniyle koltuk kapasitesini ve uçuş sayısını en aza indirme yoluna gittiler. Alman Lufthansa ile bünyesindeki şirketler de uçaklarının yüzde 95’ini geri çekti. Lufthansa grup bünyesindeki 763 uçağın 700 kadarını park etti. Frankfurt Havaalanı’nda bir pistin uçakların parkı için değerlendirileceği açıklandı. Lufthansa’nın Berlin Havaalanı (BER) pistlerini de bu yönde kullanmak istediği açıklandı. Koronavirüs salgının aylar alması durumunda Lufthansa dahil pek çok şirketin ayakta durmakta zorlanacağı iddia edildi.

22 Mart 2020

Almanya Başbakanı Angela Merkel, doktorlarından birinde koronavirüs çıkması üzerine kendini evinde karantinaya aldı. Merkel, “Ben de, evden çalışmak zorundayım” diyerek yeni önlemleri açıkladı. İkiden fazla kişinin bir araya gelemeyeceğini duyuran Merkel, kurallara karşı gelmenin cezai yaptırımları olacağını belirtti. Almanlar yasakların yanı sıra kendi önlemlerini de almış durumda. Marketlere tek tek giriliyor. Kuyruklarda mesafe en az 1,5 metre. Kasiyerler ve alışveriş yapanlar eldiven takıyor.

Özellikle geçen haftadan beri uygulanan yeni kurallara göre, sosyal hayattaki kısıtlamalar ise şu şekilde: Restoran, kafe ve barlar kapalı kalacak. Sadece sipariş edilen yiyecekler gelip alınabilecek. Sinema, tiyatro, doğum günleri, kalabalık olarak bir arada bulunulabilecek yerler yasak. Sadece marketler, inşaat malzemeleri satan yerler, gazete bayileri, temizlik firmaları, eczaneler ve hastaneler açık kalacak. Ailecek dışarı çıkılabilecek. Ancak aile fertleri dışında, iki kişiden fazla kişi bir arada bulunamayacak.

23 Mart 2020

Koronavirüsü ile mücadelede örnek ülke gösterilen Almanya’da, gerek sağlık sisteminin yeterli müdahalesi

Belgede Koronavirüs Raporu (sayfa 73-82)