• Sonuç bulunamadı

Hong Kong

Belgede Koronavirüs Raporu (sayfa 61-65)

Avrupa ve ABD’de salgın hastalık hızla yayılırken, Singapur gibi Hong Kong’ta küresel tehdide karşı direnç gösteren ülke oldu. Çin’e bağlı 7,4 milyon nüfuslu Hong Kong’ta 132 kişiye tanı kondu. Bu kişilerden dördü ise hayatını kaybetti. Hastalığın dünyaya yayıldığı andan itibaren, şehrin çoğunluğu virüsten korunmak için tek kullanımlık maske taktı.

Salgının çıkış ülkesi olan Çin’e coğrafi yakınlığı olmasına rağmen, virüsün yayılmasını yavaşlatmakta kısmen başarılı oldu en azından belli bir hıza ulaştı. Seyahat kısıtlaması ve okulların kapatılması gibi tedbirleri anında devreye soktu. Maskesiz sokaklara çıkılmadı, toplu taşıma araçları kullanılmadı, düzenli olarak el yıkama anonsları yapıldı. Hükümet her bir vakanın bulunduğu bölgeyi online olarak görüntülemeyi sağlayan bir web sitesini hizmete açtı. Hükümet, en büyük eleştiriyi ise Çin sınırını tamamen kapatmaması nedeniyle aldı. Yılda 300 bin kişinin geçtiği sınır, bir süreliğine de olsa işlevine devam etti.

3 Ocak 2020

Sınırlar kapatılmadı. Wuhan’dan gelişler hız kesmeden devam etti. Çok sayıda ateş ve halsizlik şikâyeti ile hastaneye başvuranlar oldu.

10 Ocak 2020

Çin’den gelenlere testler yapıldı, 14 günlük karantina uygulaması şart koşuldu. Şikayetleri hafif seyredenler için hastanelerde değil, hosteller ve tatil köylerinde karantina imkânı sağlandı. Hastalar, takip altında tutuldu. 22 Ocak 2020

Wuhan seyahatinden dönen, ateş şikâyeti ile hastaneye başvuran iki kişide virüs tespit edildi. Hastalanan kişilerin sayısında artış olunca, hasta yığılmalarını engellemek için yeni hastanelerin hizmete açılması sağlandı. 23 Ocak 2020

Wuhan ziyaretinden dönmüş üç kişiye daha tanı konuldu. Ateş şikâyeti ile hastaneye başvurduğu gözlenen bu üç kişinin de korona olduğu kesinleşti.

25 Ocak 2020

Hong Kong acil sağlık çağrısı yaptı.

nerelerde yaşadıklarına dair bilgiler, hükümet tarafından internetten yayımlandı. Karantina altında tutulan veya kendisini tecrit eden kişilerin, nerelerde yaşadıklarına dair haritalar da halkla paylaşılmaya başlandı. Yeni Yıl Kutlamaları iptal edildi. Çin’e yapılacak bütün seyahatler iptal edildi.

26 Ocak 2020

Üç kişinin korona virüs taşıdığı tespit edildi. Hong Kong Disneyland gibi tematik parkları kapattı. Hubei’den gelebilecek olan ziyaretçilere sınırlama getirildi.

Hong Kong Baş Yöneticisi Carrie Lam kameraların karşısına yüz maskesiyle çıkarak bir konuşma yaptı. Ve virüsün daha fazla yayılmaması için alınan yeni düzenlemelerden bahsetti. Tren ve feribot kullanımına yasak getirildiğini açıkladı. Çin’e seyahat kısıtlamasından söz etti.

28 Ocak 2020

Home ofis adı altında evden çalışmalara ağırlık verildi. 29 Ocak 2020

İki kişiye daha korona virüs teşhisi kondu. Toplamda vaka sayısı 10’a çıktı. 30 Ocak 2020

İlk kez Wuhan’ı ziyaret etmemiş, 39 yaşındaki bir kadında COVID-19 pozitif görüldü. Ardından 75 yaşındaki bir erkek hastaya daha virüs tanısı konuldu. Böylece vaka sayısı 12’ye yükselmiş oldu. Aynı gün Dünya Sağlık Örgütü korona virüsü “Pandemi” ilan etti.

31 Ocak 2020

Diyabet hastası olan, Wuhan ziyaretinden dönen 39 yaşındaki kişide korona virüsü tespit edildi, vaka sayısı 13 oldu.

4 Şubat 2020

13. hasta olarak tanı konulan 39 yaşındaki erkek, virüsten dolayı hayatını kaybederken yeni hastaların virüse yakalandığı açıklandı. Toplamdaki vaka sayısı 18’e yükseldi.

5 Şubat 2020

Yetkililer korona virüsü taşıyan üç yeni hasta olduğunu belirtti. 6 Şubat 2020

COVID-19 pozitif çıkan üç kişinin daha kimlikleri açıklandı. Yetkililer, hastaların profilleri hakkında bilgiler paylaştı.

7 Şubat 2020

İki yeni korona vakası olduğu açıklandı. 8 Şubat 2020

Hong Kong, karantina kurallarına uymayan kişilerin hapis cezası alacağını duyurdu. Bu süreçte toplu taşıma kullanımında gözle görülür azalma oldu. Birçok kafe ve restoranın ateş kontrolü yaparak, yüksek ateşli kişileri içeri almadığı görüldü.

9 Şubat 2020

İki yeni hastada daha virüs tanısı konulduğu açıklandı. Böylece toplam vaka sayısı 29’a yükselmiş oldu. Çin’den gelen ziyaretçilere zorunlu 14 gün karantina uygulaması başlatıldı.

11 Şubat 2020

Koronavirüsü 7 kişide daha görüldü, vaka sayısı 49’a yükseldi. Aynı apartmanda oturan 2 kişide virüs görülünce, yetkililer, 100 kişiden fazla apartman sakininin yaşadığı bu apartmanı tahliye etti.

13 Şubat 2020

17 Şubat 2020

Koronavirüs taşıyan hasta sayısı 60 olarak açıklandı. 18 Şubat 2020

Yetkililer yeni vaka sayısının 62 olduğunu belirtti. 19 Şubat 2020

70 yaşında hastalıkla mücadele eden erkek virüsten hayatını kaybetti. İkinci ölüm vakasının gerçekleştiği kamuoyuna açıklandı.

24 Şubat 2020

Koronavirüsü taşıyan hasta sayısı 81 olarak açıklandı. 28 Şubat 2020

Okulların, Nisan ayına kadar kapatılması kararı alındı. 2 Mart 2020

Koronavirüs taşıyan vaka sayısının 100’e ulaştığı açıklandı. 3 Mart 2020

Köpek sahibi COVID- 19 virüs taşıyıcısı bir kişinin, virüsü köpeğine bulaştırdığı saptandı. Köpek 14 gün boyunca karantinada tutuldu.

8 Mart 2020

Üçüncü ölüm vakası gerçekleşti. 76 yaşındaki diyabet hastası korona virüsüne yakalanan kadın, hayatını kaybetti. 5 yeni hastaya daha korona tanısı kondu. Toplam hasta sayısı 114’e yükseldi.

13 Mart 2020

Dördüncü ölüm vakası yaşandı. 80 yaşında korona hastası yaşlı erkek, yoğun bakımda tutulduğu hastanede hayatını kaybetti. 114 olan hasta sayısı, yeni korona vakalarının açıklanması ile birlikte 130’a yükseldi.

15 Mart 2020

Hong Kong Üniversite’sinde görev yapan Prof.Dr. Yuen Kurok’tan uyarı niteliğinde açıklama geldi. “Pandemi” ilan edilen korona virüsünün etkisinin, bu yılın sonuna kadar devam edeceğini söyledi. Hükümet yetkililerine çağrıda bulundu, mücadelede gevşemenin hata olacağını belirtti. 7 kişide daha virüs teşhis edildi. Vaka sayısı 149’a yükseldi.

16 Mart 2020

9 yeni kişiye daha korona teşhisi kondu, hasta sayısı 158 olarak güncellendi. 17 Mart 2020

Hong Kong hükümeti, şehre giren herkesin istisnasız 14 gün süreyle zorunlu karantina altına alınacağını duyurdu.

Vaka sayısı 167’ye ulaştı. 4 can kaybı yaşandı.

İlk defa korona hastası kişilerin evlerinde yapılan inceleme sonucunda, ikamet yerlerinin belirli bölgelerinde virüs bulaşığına rastlandı.

Tuvalet gibi, evlerin belirli yerlerinden alınan 12 örnekten, 4’ünde COVID- 19 virüs bulaşığı bulunduğu kesinleşti. Detaylı bilgiler hükümet yetkilisi tarafından açıklandı.

Bulaşıklara dair incelemelerin halen sürdüğü, uzmanların çalışmalarına devam ettiği bilgisi verildi. Ayrıntılı olarak @Yenisgovhk Hong Kong Govt Yenis isimli twitter hesabı üzerinden de paylaşımlar yapıldı.

14-15 Mart’tan itibaren ülkeye giriş yapan çok sayıda yeni yolcuda COVID-19 görülmesi neticesinde, salgının yeni bir tehdit dalgası oluşturduğu korkusu ülkede hâkim oldu. Günde 10 bin ziyaretçisi olan Hong Kong havaalanında, özellikle Avrupa’da yükselen vaka sayıları dikkate alınarak, yeni tedbirler paketi devreye sokuldu.

19 Mart itibariyle seyahat eden 65 yaş ve üstü yolculara, havaalanında COVID-19 testlerinin yapılmasına karar verildi. Herkesin cerrahi yüz maskesi takması zorunlu hale getirildi.

Havaalanında giriş yapanlara seyahatte geçirdikleri yerler soruldu, dolaşım bilgilerinin kayıt altına alınması için müracaat departmanlarındaki formların yolcular tarafından doldurulması şartı getirildi.

17 Mart’tan itibaren İtalya, Fransa, Almanya, İspanya ve Japonya’dan gelenlerin, ülkeye girişleri yasaklandı. 18 Mart itibariyle Fransa’nın Bourgunya, Comte vb. bölgelerinden gelen yolcuların ülkeye girişleri yasak kapsamına alındı.

Tarım, Balıkçılık ve İletişim Daire Bakanı, köpek ve kedi besleyen kişilerde virüs tanısı konulduğunda, besledikleri hayvanlarının da teste tabi tutulacağını açıkladı.

Avrupa’daki vaka artışları ve okyanus aşırı ülkelerdeki salgının seyri göz önüne alınarak, alarm seviyesi ülkede yeniden kırmızıya çıkarıldı.

Gıda ve Sağlık Güvenliği Daire Sekreteri Dr. Chui Tak-yi, yolcuların seyahatlerinden dönüşte, evlerine kadar geçen zaman içinde bir dizi tedbir kurallarına harfiyen uyması gerektiğini söyledi. Yolcuların, havalimanından itibaren valizlerini kendilerinin taşımaları gerektiğinden tutun da, alanda doldurması gereken form ve evdeki 14 günlük karantina sürecinde yapması gerekenlere kadar bir dizi önlem mecburiyetlerini anlattı.

Sosyal mesafe kuralından yorgun düşen halka, sosyal mesafeyi korumanın mutlak uyulması gereken bir kural olduğu yeniden hatırlatıldı.

Hastaneye akın etmemek gerektiği söylendi. Sağlık kuruluşlarına gitmemelerini, ateşlendiklerinde ya da ağrı şikayetleri olduğunda önce aile hekimini telefonla aramalarını ve onun direktifleri doğrultusunda hastaneye başvurmaları halktan istendi.

Yetkililer, ikinci bir duyuruya kadar kişilerin, kalabalık yerlerde bulunmaktan kaçınmaları gerektiğini söyledi. 18 Mart 2020

Sahibinde COVID-19 tanısı konulan kişinin, köpeğinde de virüse rastlandı. Pok Fu Lam bölgesinde yaşayan erkek hastaya, virüs tanısı konduktan sonra, Alman Kurdu köpeği evinden alınmış ve barınağa bırakılmıştı. Barınakta iki köpekle birlikte kapalı tutulan Alman kurduna test yapıldı. Diğer iki köpek negatif çıkarken, Alman Kurdu köpekte test sonucu pozitif çıktı. Daha önce de bir köpekte sahibinden dolayı korona virüsüne rastlanmış ve köpek 14 gün mecburi karantina altına alınmıştı. Aynı şekilde Alman kurdunun da 14 günlük karantinaya alındığı açıklandı.

16 yeni vakada daha COVID-19 virüsüne rastlandı. COVID salgınına yakalanan hastalardan 11’i erkek, 5’inin kadın olduğu açıklandı. 16 vakanın 14’ünde, seyahat geçmişi olduğu belirtildi. Hangi uçuşlardan geldikleri halk ile paylaşıldı. Bu uçuşlarda bulunmuş olanların acilen resmi kurumlara başvurmaları istendi.

19 Mart 2020

14’ü erkek, 11’i kadın, 25 yeni vaka açıklandı. Yaşları 12 ila 64 arası olduğu açıklandı. Vakaların 22’sinin yine seyahat geçmişi olduğu belirtildi. Toplamda vaka sayısının 192’ye yükseldiği açıklandı. Kayıp sayısı 4’te kaldı. Artış yok.

20 Mart 2020

Bilgi, kayıt, test ve şeffaflık odaklı paylaşımlar devam etti. 48 yeni COVID-19 vakası olduğu açıklandı. Sayının artması Hong Kong liderini de alarma geçirdi. Artışın sebeplerini bulmak için uzmanları harekete geçirdi. Uzun soluklu baskının, kurallara uyan halkta bir metal yorgunluğu veya bıkkınlığa sebep olmuş olabileceğinin üzerinde duruldu. Virüs dalgasının, şimdilerde salgının merkezi haline gelen Avrupa’dan gelebileceği ya da vakaların çoğaldığı Kuzey ABD’den, yeniden ülkeye girebileceği söylendi.

Uzun süreli maske kullanımında toplumun fire verdiği bilgisi paylaşıldı. Sebebi ise Avrupa kökenli ziyaretçilerin, kendi ülkesindeki maske takmama alışkanlıklarını, dönüşte yaşadıkları Hong Kong’a da taşımaları. Bu kişilerin maske takmama alışkanlıklarının, günlük hayatta Hong Kong halkının bir kısmı tarafından taklit edilmesi tartışma konusu oldu. Bu tartışmayı sosyal medyada paylaşılan bir fotoğraf daha da köpürttü. Bir grup Avrupa kökenli kişi, mesai saatinden sonra sokağa çıkmış, yüzlerinden maske olmaksızın Hong Kong’un eğlence bölgesindeki en ünlü gece kulüplerinin bulunduğu Lan Kwai Fang caddesinde, arkadaşlarıyla omuz omuza vermiş, ellerinde içki şişeleri doyasıya eğlenmişlerdi. Apple Daily gazetesi bu fotoğrafı manşetine çekti. COVID-19’la mücadelede ettiğimiz bu zorlu süreçte, vakalar artarken bu sorumsuzluk da neyin nesi diye başlık attı. Hong Kong Lideri Carrie Lam, çok ağır yaptırımların gelebileceğinin sinyalini verdi.

21 Mart 2020

17 kişiye COVID-19 pozitif tanısı konuldu. Uzmanlardan sert uyarı geldi. Artan vaka sayıları, kuralların gevşek bırakıldığına işaret denildi. Tehlikenin geçmediği, tam tersine esas sınavın şimdi verileceği söylendi. Hong Kong için yeni bir dönüm noktası olduğuna dikkat çekildi. Hong Kong Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde görevli aynı zamanda Hong Kong lideri Carrie Lam’ın Uzmanlar Kurulu’nda da görev yapan Profesör Gabriel Lung,”Salgın gelişiyor ve biz en uyanık olmamız gereken bir dönemden geçiyoruz.”dedi.

22 Mart 2020

Başkan Lam, sınırlara yaptırım getirdi.

25 Mart itibariyle Hong Kong’da ikameti olmayan herkesin iki hafta boyunca ülkeye girişine yasak koydu. Son vakaların ağırlıklı olarak, Avrupa’ya seyahat etmiş kişilerden çıkması bu kararın alınmasında etkili oldu. Transit geçişlere bile izin verilmeyeceğini söyleyen Başkan Carrie Lam, maske takma mecburiyetine dikkat çekti ve olmazsa olmaz kural “sosyal mesafenizi” koruyun açıklamasında bulundu.

Havalimanına girişten itibaren başlayan, 14 günlük karantina şartları da ağırlaştırıldı. El ya da ayak bileğinde takılan, elektronik kelepçe uygulaması geldi.

Karantinadan kaçanların, bu kelepçe sayesinde izleme takip sisteminden kolayca tespit edilebileceği açıklandı. Metrolarda virüsün yayılmasını engellemek için tren ve istasyonları dezenfekte eden robotlar hizmete girdi. 44 yeni vaka daha açıklandı.

23 Mart 2020

COVID-19 vakalarına 39 kişi daha eklendi. Toplam vaka sayısı 357 olarak açıklandı. 4 de kişi de hayatını kaybetti. Başkan Carrie Lam, kurallara uymanın hayati olduğunu anlatan bir konuşma yaptı. Baskılardan sıkılıp gözü sosyalleşmekte olanlara karşılık yeni tedbirler alabileceğini söyledi. Gamsızlığın, sağlık sistemi üzerindeki yükü arttıracağını ve bunun da başka sert yaptırımlara kadar gideceğini belirtti. Öyle ki içki ruhsatı olan bar ve restoranlarda içki satışlarına yasak getirme seçeneğinin bile masada durduğunu söyledi. Başkan Lam’ın bu açıklaması şaşkınlık yarattı. Hong Kong lideri elde ettikleri başarıdan taviz vermeyeceklerini açıkladı. Hong Kong’un ünlü eğlence yerlerindeki içki ruhsatı olan bar ve restoranları mağdur etmek istemediğini ancak bu durum değişmezse, her iki tarafı da mağdur etmeyen ve yaptırımları olan bir formül üzerinde çalıştıklarını belirtti.

Tayland

Belgede Koronavirüs Raporu (sayfa 61-65)