• Sonuç bulunamadı

Hollanda 25 Şubat 2020

Belgede Koronavirüs Raporu (sayfa 123-127)

Dışişleri Bakanı İtalya’nın kuzeyinde yer alan ve virüsten etkilenen bölgelere seyahat edilmemesi çağrısında bulundu. Ayrıca Lombardiya, Veneto, Emilia-Romagna, Roma ve Lazio bölgelerine seyahat eden vatandaşlardan

Hollanda da bu tarih itibariyle öksürük ve hapşırma gibi şikayetleri olan veya riskli bölgeleri ziyaret etmiş vatandaşlar test edilmeye başlanmıştı.

27 Şubat 2020

İtalya’dan gelen 56 yaşındaki bir vatandaşta ilk vaka bildirildi. 06 Mart 2020

DSÖ verilerine göre bugüne kadar enfeksiyona yakalanan kişi sayısı 82’ye yükseldi; virüsle ilgili ilk can kaybı yaşandı.

Hayatını kaybeden kişinin COVID-19 tanısı konulan 86 yaşındaki bir vatandaş olduğu belirtildi. 09 Mart 2020

DSÖ verilerine göre enfeksiyona yakalanan toplam kişi sayısı 265’e; hayatını kaybeden kişi sayısı 3’e yükseldi. Başbakan, o gün itibariyle vatandaşlardan sadece artık el sıkışmamalarını istedi.

10 Mart 2020

DSÖ verilerine göre enfeksiyona yakalanan toplam kişi sayısı 321’e yükseldi.

Bazı bölgelerde daha sıkı tedbirler alınmaya başlandı. Profesyonel futbol maçları, dans festivalleri, karnaval geçişleri ve konserler ertelendi.

12 Mart 2020

DSÖ verilerine göre enfeksiyona yakalanan toplam kişi sayısı 503’e; hayatını kaybeden kişi sayısı 5’e yükseldi. Mart sonuna kadar uygulamaya alınacak yeni kararlar açıklandı.

Virüs salgını nedeniyle sıkıntı yaşayan firmaların gelir, ticari kazanç ve benzer diğer vergi ödemelerinin erteleneceği duyuruldu.

Küçük firmalara mevcut KOBİ Kredi Garanti Sistemi kapsamında sağlanan finansmanın kapsamı genişletildi. Bu çerçevede daha önce %50 olan devlet garanti oranı %75 ‘e çıkartıldı.

Konser ve spor müsabakaları gibi büyük organizasyonlar ile 100 kişiden fazla kişinin katılımını gerektiren tüm toplantılar yasaklandı.

Ayrıca insanlara evden çalışmaları tavsiyesinde bulunuldu. Müzeler kapatıldı.

Üniversitelerde 1 Nisan 2020 tarihine kadar sadece online olarak eğitime devam edilmesi kararlaştırıldı. 13 Mart 2020

DSÖ verilerine göre enfeksiyona yakalanan toplam kişi sayısı 614’e yükseldi.

Çin, İran, İtalya, Hong Kong ve Güney Kore’den gelen tüm uçuşlar iptal edildi. Diğer ülkelerdeki vatandaşlarının tahliyesi için bir plan olmadığı, seçeneklerin değerlendirildiği belirtildi. İtalya’daki vatandaşlarının da kara yolu ile ülkelerine dönmeleri tavsiye edildi.

15 Mart 2020

DSÖ verilerine göre enfeksiyona yakalanan toplam kişi sayısı 959’a; hayatını kaybeden kişi sayısı 12’ye yükseldi. Hükümet virüsle mücadele için ülke genelinde geçerli önlem paketi açıklandı.

Bu çerçevede;

Okullar ve kreşler ile kafeler, mağazalar, restoran, spor klüpleri saunalar vb. yerler 6 Nisan’a kadar kapatıldı. Ancak okullar ve günlük bakım merkezleri sağlık çalışanlarının, toplu taşıma hizmeti verenlerin ve acil servis çalışanlarının çocukları için bakım hizmeti vermeye devam etmekte.

Oteller hizmet vermeye devam ediyor.

Alışveriş de dahil olmak üzere vatandaşlardan 1,5 metrelik sosyal mesafayi muhafaza etmeleri istendi. 16 Mart 2020

DSÖ verilerine göre enfeksiyona yakalanan toplam kişi sayısı 1135’e; hayatını kaybeden kişi sayısı 20’ye yükseldi. Ülke tarihinde 1970’lerdeki petrol krizinden itibaren ilk kez Başbakan tarafından ulusa sesleniş konuşması

yapıldı. Başbakan 3 olası senaryo olduğunu belirtti. İlk senaryoda virüsün en yüksek seviyede kontrol edilerek en az riskli insanlara yayılmasının sağlandığını ve bunu gerçekleştirmek için seferberlik içinde olmaları gerektiği, ikinci senaryoda virüsün kontrol edilmeden çok hızlı şekilde yayılacağını ve bunun da sağlık sistemini büyük bir yük altında bırakacağını ve özellikle riskli gruptakiler için tehlike arz edeceğini, üçüncü ve en istenmeyen senaryoda ise ülkenin tamamen ve neredeyse 1 yıl boyunca tecrit altında kalacağını söyledi.

Hollanda da kayıtlı bir Alman şirketi olan Curetis, hızlı bir tanı kiti geliştirdiğini açıkladı.

Duruşmaların çoğu ertelendi, hükümet iltica başvurularının artık kabul edilmeyeceğini duyurdu. Kızılhaç evlerinde karantina altında olanlar için bir yardım hattı açtı.

Okullar, kafeler ve işyerleri 6 Nisan’a kadar kapatıldı. 17 Mart 2020

DSÖ verilerine göre enfeksiyona yakalanan toplam kişi sayısı 1413’e; hayatını kaybeden kişi sayısı 24’e yükseldi. İtalya ve İspanya’da sağlık çalışanlarını desteklemek için başlatılan alkış hareketinden esinlenilerek Hollanda da katılım sağlandı.

Dışişleri Bakanı vatandaşlara yurt dışına seyahat etmemeleri çağrısında bulunarak, seyahat tavsiyelerini bir düzineden fazla yeni ülkeyi daha içerecek şekilde güncelledi.

Hükümet, salgından etkilenen işletmelere yönelik yardım paketini genişleteceğini duyurdu. Bu çerçevede mevcut düzenleme ile sağlanan ve doğrudan çalışanlara ödenen ücret sübvansiyonu oranı %75’den %90’a çıkartıldı. Geri kalan tutar işveren tarafından ödenmeye devam ediyor.

Ayrıca küçük firmalara mevcut KOBİ Kredi Garanti Sistemi kapsamında sağlanan finansmanın kapsamı genişletildi.

Sosyal İşler Bakanlığı tarafından, 17 Mart 2020 tarihi itibariyle çalışma saatlerinin düşürülmesi için başvuran iş yeri sayısının 54 binden fazla olduğu açıklandı.

İlaç sıkıntısı yaşanmasının önüne geçmek ve sağlık sistemini hafifletmek için Sağlık Bakanlığı tarafından eczanelerin, ilaç dükkanlarının ve toplu satış yapan yerlerin müşteri bazına sattıkları ilaç adedine sınırlama getirildi. Ayrıca ülke vatandaşlarında hafif semptomlar için doktora başvurmamaları istendi.

Telekom şirketleri KPN ve Vodafone ziggo ödemeli TV kanallarının ve iş dünyasına yönelik bazı hizmetlerin salgın boyunca ücretsiz yapılmasına karar verdiler.

Amsterdam Uluslararası Belgesel Film Festivali (IDFA) salgın boyunca yüzlerce filmi ücretsiz olarak bazılarını da sadece küçük bir ücret karşılığında erişime açtığını duyurdu.

Kamu sağlığı Enstitüsü başkanı toplu bağışıklık (herd immunity) geliştirebilmek için toplumun %50-60’ından fazlasının virüsü kapmış ve buna karşı bağışıklık geliştirmiş olması gerektiğini açıkladı.

Daha önce 6 Nisan 2020 tarihine kadar tamamen kapatılan restoranların ve diğer gıda ve içecek sağlayıcılarının, sadece evlere servis yapmaları ve ürünleri masada servis etmemeleri şartıyla açılmalarına izin verildi.

18 Mart 2020

DSÖ verilerine göre enfeksiyona yakalanan toplam kişi sayısı 1705’e; hayatını kaybeden kişi sayısı 43’e yükseldi. Eurovision şarkı yarışması iptal edildi.

Bir hemşirenin nöbetten döndüğünde tüm rafların boşalmış olduğuna ve 5 gündür taze ekmek bulamadığına ilişkin tweet atması üzerine, lokal bir süpermarket sahibi tarafından sağlık çalışanlarının ihtiyaçlarını gönderecekleri bir e-posta hesabı açıldı ve böylelikle sabah ilk önce sağlık çalışanlarının ihtiyaçlarının paketlenip ayrılacağı duyuruldu.

Parlamentoda sokağa çıkma yasağı için yapılan oylama çoğunluk oyuyla reddedildi.

Polis, coronovirüs bahane edilerek hükümet görevlisi rolünde kişilerin bilgilerini talep eden e-postalara karşı halkı uyardı.

Kiliseler, sağlık çalışanlarında destek vermek amacıyla ülke çapında başlatılan hareketten esinlenerek 3 hafta boyunca her Çarşamba akşamı aynı saatte 15 dakika boyunca çan çalmayı kararlaştırdılar.

Hollanda hastanelerinde ileride medikal maske ve koruyucu ekipman eksikliği yaşanabileceği tahmin ediliyor. Bu kaygılar nedeniyle KLM’nin Çin’ deki ortakları China Eastern Airlines, China Southern Airlines ve Xiamen Airlines Hollanda’ya on binlerce maske bağışladılar. İlk sevkiyatta 80 bin maske ve 50 bin eldiven getirildiği belirtildi. Hükümet koruyucu ekipmanların sağlık çalışanlarına verileceğini duyurdu. Ayrıca Adalet Bakanı

ülkenin çeşitli hapishanelerinden 100 mahkûmun maske yapmaya başlayacaklarını ve bu şekilde haftada 50 bin maske üretilmesinin planladığını duyurdu.

Nijmegen ve Utrecht’deki üniversite hastanelerinde sağlık çalışanlarına üzerinde virüsten korunma amaçlı olarak daha önceki çalışmalarda gripe karşı bağışıklık sistemini güçlendirdiği görülmüş olan tüberküloz aşısı denenmesine karar verildi. Öncelikle 500 çalışana tüberküloz aşısı diğer 500 çalışan da plasebo niteliğinde aşı yapılarak, aşının korunma üzerindeki etkisi test edilecek. Fayda sağlaması halinde ülke genelindeki tüm çalışanlara bu aşı yapılacak.

19 Mart 2020

DSÖ verilerine göre enfeksiyona yakalanan toplam kişi sayısı 2051’e; hayatını kaybeden kişi sayısı 58’e yükseldi. Bir önceki gün parlamentoda yapılan bir konuşma sırasında yorgunluktan yere düşen Sağlık Bakanı Bruno Morris, coronovirüs salgını ile mücadele etmeyi en üst seviyede profesyonel olarak spor yapmaya benzeterek, fiziksel olarak bu kriz ile mücadele etmeye gücünün yetmediğini belirtti ve istifa etti.

Hollanda Grand Prix ertelendi.

Selfservis satış yapan Makro ve Sligro gibi mağazalar salgın boyunca mağazalarını geçici olarak tüm müşterilerine açtıklarını duyurdu.

Hollanda Başbakanı bir hastaneyi ve süpermarketi ziyaret ederek çabalarından dolayı teşekkür etti.

Hollanda yoğun bakım servisleri birliği önümüzdeki hafta 500 ile 1000 arasında yeni vaka beklediklerini ve buna hazırlıklı olmak için şu an tedavi görmekte olan hastaları daha az etkilenen bölgelerdeki hastanelere sevk edeceklerini açıkladı.

Cezaevindeki bir mahkûmda ilk vaka tespit edildi.

Ekonomi Bakanı Eric Wiebes, herkesin alışveriş yapabilmesi teminen süpermarketlerden gerekli düzenlemeleri yapmalarını ve yaşlı kesim için ayrı bir saat ayırmalarını istedi.

Rabobank, ABN Amro, ING ve Triodos ihtiyaç duyan ve salgından önceki finansal durumları iyi olan küçük firmaların 2,5 milyon Euroya kadarki ödemelerinin 6 aya kadar erteleyebileceklerini duyurdu.

Hollanda kan bankaları, yeni bir kan testi kullanarak virüsün ne kadar yaygın olduğunu ve toplumun ne kadar bağışıklık geliştirdiğini ölçmek için, yapılan kan bağışları üzerinden tüm ulus çapında tarama yapılacağını ve gelişimi görmek için bunun birkaç haftada bir tekrarlanacağını duyurdu. Günde ortalama 2000 kişinin kan bağışı yaptığını ve bunun da toplumu temsil etmek için iyi bir gösterge olduğu belirtiliyor. Tüm örneklerin testlerinin 2 hafta içinde tamamlanması hedefleniyor.

20 Mart 2020

DSÖ verilerine göre enfeksiyona yakalanan toplam kişi sayısı 2460’a; hayatını kaybeden kişi sayısı 76’ya yükseldi.

Hollanda Kralı Willem-Alexander, beraberlik ve dayanışmanın önemine vurgu yapan 10 dakikalık bir konuşma gerçekleştirdi. Konuşmasında sağlık işçilerine ve çocuklara özel yer ayırdı. Ayrıca virüsün önlenemeyeceğini ancak bu durumdan kaynaklanan yalnızlığın önlenebileceğini belirtti. Bu çerçevede komşu destek çemberlerine ve yardım hatlarına katılınılmasını, öğrencilerin de özellikle kritik alanlarda görev yapan vatandaşların çocuklarının bakımına yardım edebileceklerini belirtti.

21 Mart 2020

DSÖ verilerine göre enfeksiyona yakalanan toplam kişi sayısı 2994’e; hayatını kaybeden kişi sayısı 106’ya yükseldi.

Hollanda hükümeti, coronavirüs salgını nedeniyle evden eğitime katılacak yoksul ailelerin çocuklarına ücretsiz tablet ve dizüstü bilgisayar vereceğini açıkladı. Bu destek hükümet ve belediyeler tarafından okula gidemeyen çocukların gereksinimini karşılamak için ayrılan 2,5 milyon Euro tutarındaki bütçeden karşılanıyor.

Hollanda’nın ikinci büyük kenti Rotterdam’ın belediye yönetimi de, kriz nedeniyle şehirdeki işletmelere finansal destek kararı aldı. Önümüzdeki 3 aylık dönemde Rotterdam’daki girişimciler, emlak, reklam, atık ve kanalizasyon gibi vergilerden muaf olacak. İşletmeciler, 3 ay boyunca elektrik faturası da ödemeyecek. Hollanda’nın başkenti Amsterdam Belediyesi de, işletmeciler için benzer düzenlemeleri hayata geçirmişti.

Çin’den beklenen 690 bin maskenin geldiği ve doğrudan ihtiyaç duyulan sağlık merkezlerine aktarılacağı, ayrıca Mayıs ayı sonuna kadar milyonlarca adet maskenin Çin’den tedarik edilmiş olacağı açıklandı.

22 Mart 2020

DSÖ verilerine göre bugüne kadar enfeksiyona yakalanan kişi sayısı 3631’e hayatını kaybeden kişi sayısı 136’ya yükseldi.

Rotterdam Belediye Başkanı, halkın evde kalma çağrısına uyduğunu ancak yine de bunun istenilen düzeyde gerçekleşmediğini belirterek, hükümetten bu kararların uygulanabilmesini sağlamak için belediyelere daha fazla kaynak ayırmalarını istedi. Belediyelerin bu talebinin Pazartesi gerçekleştirilecek kabine toplantısında gündeme gelmesi bekleniyor.

23 Mart 2020

DSÖ verilerine göre bugüne kadar enfeksiyona yakalanan kişi sayısı 4204’e hayatını kaybeden kişi sayısı 179’a yükseldi.

Amerikan ilaç grubu Johnson &Johnson tarafından Hollanda-Leiden de yürütülen çalışmalar neticesinde geliştirilecek aşının testinin, Hollanda’nın test süreci ile ilgili kurallarının katı olması nedeniyle ve bu konuda bir gecikme yaşanmaması için ABD veya İngiltere’de gerçekleştirilmesinin beklenildiği bilgisi paylaşıldı.

Yeni Zelanda

Belgede Koronavirüs Raporu (sayfa 123-127)