• Sonuç bulunamadı

3. Bulgular

3.1. Ankete İlişkin Bulgular

3.2.2. Sosyal Televizyon Ekosisteminin Aktörleri

3.2.2.1. Resmi Aktörler

Resmi aktörler, içeriğin üretimi konusunda yetkilendirilmiş veya hesap sahibinin kesin olarak bilindiği hesapları içermektedir. Bu hesaplar dizinin resmi Twitter hesapları, yapım şirketinin Twitter hesabı, dizinin yayınlandığı kanalın Twitter hesabı, senaristin Twitter hesabı, reklamveren ve sponsorların Twitter hesapları ve dizide rol alan oyuncuların resmi Twitter hesaplarından42 oluşmaktadır. Görüldüğü üzere bir hesabı

resmi yapan özellikler içeriğin üretimi konusunda yetkilendirilme durumu ve içeriğin resmi bir hesaptan geliyor oluşudur.

3.2.2.1.1. Dizinin Resmi Twitter Hesabı

Dizinin resmi sosyal medya hesabı içeriğin doğrudan ve sadece dizi özelinde üretildiği bir hesabı işaretlemektedir. Bu hesap, Ufak Tefek Cinayetler özelinde @ufaktefekcdizi adlı hesap olup https://twitter.com/ufaktefekcdizi adresinden erişilebilirdir. Bu hesap diziye ilişkin fragman, önemli veya beğenilen sahneler,

42Dizide rol alan oyuncuların hesapları kendi isimlerine düzenlenmiş olması ve resmi hesap olduğu Twitter

tarafından doğrulanması sebebiyle resmi hesaplar kategorisinde değerlendirilmektedir. Sıradan bir Twitter hesabında, hesap sahibi anonim olmakta ve gerçek şahıs olduğu çoğunlukla doğrulanmamaktadır.

bölümlerden fotoğraflar paylaşmakta; dizinin yayın günlerinde akşam yayınlanacak bölümün etiketini gün içinde duyurmakta, dizinin yayın saatine kalan süreyi ve yayının başladığı anı duyurmakta, yayın esnasında TT (Trend Topic) bilgisi vermekte ve TT olunduğu zaman izleyicilere teşekkür etmekte, yayın saati bittiğinde izleyicilere yayının bittiğini duyurmakta ve yayının ertesi günü diziye ilişkin izlenme oranlarını izleyiciler ile paylaşmaktadır. Bu hesaptan gelen paylaşımlara dair dikkat çeken bir nokta tweetlerin sonuna sıklıkla dizinin yapım şirketi ve yayınlandığı kanalın resmi hesabını da etiketlemesidir.

Diziye ilişkin yayın öncesi, yayın esnası ve yayın sonrası paylaşımları dikkate alındığında bu hesabın yayından önce etiket ve fragman paylaşımı ile konuşmaları teşvik ettiği, yayın esnasında önemli veya ilgi çekici sahnelerin hemen ardından bu sahneleri paylaşarak bu sahnelerin retweet vasıtasıyla yeniden yayılmasını hızlandırdığı, trend topic hedefi sunarak izleyicilere bir görev verdiği ve yayın saatinden sonra hem geleneksel izleme oranı bilgisi hem sosyal televizyon izleme bilgisi ile izleyicilerin oluşturduğu topluluğun büyüklüğüne dair bir resim çizdiğini söylemek yanlış olmayacaktır.

Ufak Tefek Cinayetler’in sosyal televizyon izleyicileri dizi ile ilgili istek ve taleplerini iletirken dizinin resmi Twitter hesabını etiketlemekte ve doğrudan ulaşma çabasına girmektedirler.

3.2.2.1.2. Yapım Şirketinin Resmi Twitter Hesabı

Ufak Tefek Cinayetler adlı dizinin yapım şirketi Ay Yapım’dır. Ay Yapım’ın resmi Twitter hesabı @ayyapim olup https://twitter.com/ayyapim adresinden erişilebilirdir. Bu hesabın paylaşımlarına bakıldığında şirketin, yapımcısı olma görevini üstlendiği bütün dizilere ilişkin içerik ürettiği ve sözü edilen dizilerin resmi hesapları tarafından üretilen içeriği retweet ederek yeniden paylaştığı43 görülmektedir. Bu sayede hem dizi

hesaplarının takibine yöneltmekte hem de hazırlanan içerik tek bir biçim ile farklı

43Bir önceki bölümde bahsedildiği üzere yapım şirketi, dizinin resmi hesabından gönderilen tweetlerin

hesaplardan farklı takipçilere ulaşmaktadır. Başka bir ifadeyle Ufak Tefek Cinayetler’in izleyicisi olmayan, dizinin resmi Twitter hesabını takip etmeyen veya bu dizi hakkında bilgi sahibi olmayan ancak Ay Yapım’ın yapımcılık görevini üstlendiği diğer dizilerden herhangi birini takip eden kullanıcılara Ufak Tefek Cinayetler’in duyurumunu yapmaktadır.

Ay Yapım’ın resmi Twitter hesabından paylaşılan gönderiler incelendiğinde yapımcılık görevinin yürütüldüğü dizilere ilişkin fragman, yeni bölümden ilk sahne (sneak peek) gibi video içeriklerin sunumu, dizinin yayın günü ve saatinin duyurulması, dizilere ilişkin medyada çıkan önemli haberler ve dizilerin aldığı ödüllerin duyurulmasına yönelik içerikler dikkat çekmektedir. Sözü edilen içerikler izleyicilere diziye ilişkin hatırlatmalarda bulunmakta ve dizinin yayın saatleri dışında da izleyicinin zihninde bulunmasını sağlamaktadır.

Ufak Tefek Cinayetler’in sosyal televizyon izleyicileri dizi ile ilgili istek ve taleplerini iletirken dizinin yapım şirketinin resmi Twitter hesabını etiketlemekte ve doğrudan ulaşma çabasına girmektedirler.

3.2.2.1.3. Dizinin Yayınlandığı Kanalın Resmi Twitter Hesabı

Ufak Tefek Cinayetler Türkiye’nin ilk özel televizyon kanalı olan Star TV’de yayınlanmaktadır. Star TV’nin resmi Twitter hesabı @startv olup

https://twitter.com/startv adresinden erişilebilirdir. Bu hesabın paylaşımlarına bakıldığında içerik doğrudan kanalda yayınlanan programlara ilişkin videolar olmakta ve Doğuş Yayın Grubu’nun sahibi olduğu diğer medya kuruluşlarına (NTV gibi) ilişkin içeriklerin retweetinden oluşmaktadır.

Yapım şirketinin resmi Twitter hesabı gibi kanalın resmi Twitter hesabında da içerik doğrudan Ufak Tefek Cinayetler özelinde oluşturulmadığından kanalın hesabını takip eden Ufak Tefek Cinayetler izleyicileri kanalda yayınlanan diğer programlara yönelik oluşturulan içeriklerin de takipçisi olmaktadır.

Ufak Tefek Cinayetler’in sosyal televizyon izleyicileri dizi ile ilgili istek ve taleplerini iletirken dizinin yayınlandığı kanalın resmi Twitter hesabını etiketlemekte ve doğrudan ulaşma çabasına girmektedirler.

3.2.2.1.4. Senaristin Resmi Twitter Hesabı

Dizinin senaristinin kişisel resmi Twitter hesabı Ufak Tefek Cinayetler’in Sosyal Televizyon izleyicileri tarafından takip edilen ve etiketlere en fazla konu olan hesap olmaktadır. Sosyal televizyon ile pasif konumundan çıkarak aktifleşen ve içerik üzerinde belirleyici olma rolüne sahip olan izleyici içeriğe yönelik taleplerini, isteklerini ve hikayenin akışı ile ilgili memnun olmadıkları yönleri senaristin hesabını etiketleyerek duyurmakta ve iletmektedir.

Dizinin senaristi Meriç Acemi’nin Twitter kullanıcı adı @Mericacemi olup hesap

https://twitter.com/Mericacemi adresinden erişilebilirdir. Meriç Acemi’nin resmi Twitter hesabı, sözü edilen önceki hesap türlerinden farklı olarak içeriğin kişisel biçimde oluşturulduğu diziye yönelik içeriğin yok denecek düzeyde olduğu bir hesap olarak dikkat çekmektedir. Başka bir ifadeye Meriç Acemi hesabını kişisel iletişimini sürdürmede kullanmakta, senaristliğini yaptığı projelere dair paylaşımlara ya yer vermemekte ya da sınırlı miktarda yer vermektedir. Dizinin izleyicisi hiçbir kullanıcı ile etkileşime girmeyen (retweet, mention, yanıt, beğeni vb.) Meriç Acemi’nin bu kullanım biçimi karşısında izleyiciler etiketledikleri paylaşımlarına yanıt beklemekte ve etkileşimin karşılıklı olduğu konusunda emin olmak istemektedirler.

3.2.2.1.5. Reklamveren ve Sponsorların Twitter Hesapları

Reklamveren ve sponsorların hesapları resmi hesaplar içerisinde içeriğin her zaman dizi özelinde gelişmemesi ancak dizi içi bir unsur olarak markaların yer alışının resmiyet kazanması bakımından önem arz etmektedir. İzleyiciler kuşak reklam veya bant reklam gibi geleneksel reklamlara maruz kaldıklarında bunun bir reklam olduğu ve planlı bir iletişim çabasının ürünü olduğu konusunda hem fikirdir. Oysa ki ürün yerleştirme gibi daha içeriğe gömülü reklam formlarında izleyiciler hiçbir zaman sahnede gördükleri

markalı ürün ve hizmetlerin sahneye gerçeklik katmak için mi yoksa ticari bir iletişim planının ürünü mü olduğunu bilemeyecektir. Böyle bir bağlamda sözü edilen sahnede yer alan markalı ürün veya hizmetin, yerleştirmeye konu olan markanın resmi hesabından paylaşılması bunun planlı bir iletişim çabasının ürünü ve bir reklam olduğunu kesinleştirmektedir. Sözü edilen marka, yaptığı paylaşım ile hem dizinin izleyicilerinin dikkatini markaya çekmekte hem de markanın takipçisi olanların dikkatini diziye yöneltmektedir.

Bu yaygın kullanıma ek olarak reklamveren ve sponsor hesaplar dizi içi dijital bağlantı noktaları oluşturarak reklam ve diğer ticari iletişim kampanyalarını yürütebilmektedir. Bu konuya ilişkin detaylı bilgi sosyal televizyona özgü reklam formatları bölümünde tartışılmaktadır.

3.2.2.1.6. Oyuncuların Resmi Twitter Hesapları

Oyuncuların resmi Twitter hesapları tıpkı senaristin resmi Twitter hesabı gibi kişisel bir hesap olması sebebiyle içerik yapımcı, kanal veya dizi hesabından farklılaşmaktadır. Dolayısıyla sözü edilen oyuncular diziye ilişkin paylaşımlara yer verseler dahi yine de içeriklerin geneli kişisel olmaktadır. Dizi oyuncularından Serhan karakterini canlandıran Mert Fırat, Pelin karakterini canlandıran Bade İşçil, Arzu karakterini canlandıran Tülin Özen, Mehmet karakterini canlandıran Yıldıray Şahinler, Taylan karakterini canlandıran Ferit Aktuğ, Burcu karakterini canlandıran Duygu Sarışın kişisel ve resmi Twitter hesaplarına sahip olurken Oya karakterini canlandıran Gökçe Bahadır, Merve karakterini canlandıran Aslıhan Gürbüz, Edip karakterini canlandıran Selim Bayraktar Twitter’da resmi bir hesaba sahip değildir. Buna karşın sözü edilen tüm oyuncular resmi ve kişisel Instagram hesabına sahiptir. Sosyal televizyon izlemenin standartlaşmış ve kabul gören bir mecrası olan Twitter izleyicilerin buluşma noktası iken oyuncuların tamamının bu mecrada bulunmaması, sosyal televizyon izleme deneyimine henüz tam anlamıyla entegre olamamış Instagram’da aktif olması bu çalışma kapsamında dikkat çeken bir boyut olmaktadır. Tüm oyuncular Instagram hesaplarını aktif olarak kullanmakta hem kendi hayatlarıyla ilgili hem de dizi ile ilgili paylaşımlara yer vermektedirler. Kendi hayatları ile ilgili paylaşımlar, bütün Instagram kullanıcıları gibi, Instagram’ın anıların

saklanmasında bir dijital günlük gibi kullanımı esasına dayanmaktadır. Burada dizideki karakterlerinden, sosyal yaşamlarındaki kimliklerinden bağımsız olarak paylaşımlar yapmaktadırlar. Bunun içine destekçisi veya aracısı oldukları sosyal fayda programları da girmektedir. İkinci paylaşım boyutu dizi ile ilgili paylaşımlar olmaktadır. bu paylaşımlar dizinin afişi ve fragman bilgisi gibi başka bir kaynaktan üretilen içeriğin yeniden üretimi olabildiği gibi çekim esnasında setten paylaşımlar, oyuncuların birbirleriyle yaptıkları paylaşımlar vb. olabilmektedir. Böylelikle Instagram takipçilerinin hayatlarında hem gerçek dünyadaki halleriyle hem de dizide üstlendikleri rollerle var olmaktadırlar. Her iki paylaşım türünde de diziye ilişkin hatırlatmalar izleyiciye ulaşmaktadır.