• Sonuç bulunamadı

AL-Tawil ve Ismail, (2008).Teknik İnovasyon Türleri ve Rekabet Avantajının Boyutları Arasındaki İlişki

Bu çalışma, iki hedefe ulaşmayı amaçlar. Bunlardan ilki firma yöneticileri ve çalışanları arasında teknik inovasyon kavramı ve türleri ile rekabet avantajı kavramı ve boyutları hakkında bilgi düzeyini artırmaktır. İkincisi ise 2003-2008 yılları arasında söz konusu şirketlerde yapılan teknik inovasyon türlerini tespit etmektir. Araştırmacı, Nineveh illinde faaliyet gösteren Irak Cumhuriyeti Şirketleri (ilaç ve tıbbi tedarik endüstrisinde faaliyet gösteren bir kamu kuruluşu, hazır giyim üreten Genel Şirket ve ev mobilyaları üreten Genel Şirket) arasından araştırmaya dahil edilen bazı şirketlerin genel müdürleri, fabrikaların kurul üyeleri ve müdürleri ile departman, bölüm ve ana birim müdürlerini kapsayan 48 kişilik örneklem grubundaki katılımcılardan önemli veriler toplamak üzere bir anket dizayn etmiştir.

Araştırmacı birtakım önemli sonuçlara ulaşmıştır. İlk olarak çalışma örnekleminin çoğunluğu şirkette 10 yıldan fazla süredir gerçek hizmet vermektedir. Dolayısıyla bunlar teknik inovasyon fikirleri sağlama ve rekabet avantajına ulaşma konusunda deneyim ve bilgiye sahip olan bireylerdir.

111 İkincisi, araştırılan şirketler bu süre (2003-2008) içinde yeni ürünler sunmak ve ürün yelpazesini genişletmek ve bazı yeni süreçlerin tasarlanması ve mevcut süreçlerin iyileştirilmesi gibi üretim inovasyonu alanında birtakım inovasyonlar gerçekleştirmiştir.

Üçüncü ise, ilişkinin korelasyonu ve etkileridir. Araştırılan şirketlerde rekabet avantajı boyutları ile rekabet avantajının birleşiminin teknolojik inovasyon türleri arasında önemli farklar vardır.

Al-Shaapany (2010). Rekabet Önceliklerini Desteklemek için Firma İçine Entegre Edilen Yönetim Bilgi Sisteminin Rolü ve Performans ile Karlılık Haritasının Yeniden Çizilmesi

Bu çalışma, ilk olarak maliyet yönetimi siteminin ve buna ilişkin yaklaşımların ne olduğunu; ikinci olarak ise rekabet öncelikleri ve rekabet önceliklerini güçlendirici faaliyetlerin rolünü ve üçüncü olarak ise kârlılık ve performans haritasının nasıl değiştirileceğini açıklamayı amaçlamıştır.

Araştırmacı çalışmasında belli bir durumu tanımlamak ve bunun öncüllerini tartışmak için betimleyici yaklaşımı benimsemiştir. Bu çalışmada araştırmacı, modern iş çevresi ve artan rekabet çerçevesinde başarılı bir yönetimin bir malın toplam maliyetlerinin ölçülmesine odaklanmaya çalıştığı ve mal veya hizmetlerin kalitesinden ödün vermeden makul düzeylere indirmek ve böylece şirketin rekabetçi pozisyonunun artırmak için çalıştığı sonucuna varmıştır. Buna göre artan rekabet geleneksel olarak maliyetin ölçülmesinde esas odak noktasıdır. Ancak hem idari maliyetleri düşürerek hem de kaliteyi koruyarak şirketin rekabetçi pozisyonunu artırma yollarını incelemiştir.

Maliyet yönetimi tüm şirketler için performans ve karlılığı iyileştirecek bir yol haritası olmuştur. Entegre Maliyet Yönetimi Sistemi mali ve mali olmayan bilgiler sağlamakla beraber şirketin gelirleri hakkında da önemli bilgiler sunar ki bunlar planlama ve geliştirme sürecini iyileştirebilir ve şirketin çeşitli faaliyetlerinin kontrol edilmesini sağlayabilir. Sonuç olarak bunlar, şirketin gelecekteki vizyonunu oluşturur ve başta maliyet, kalite ve müşteri memnuniyet sağlama gibi en önemli boyutlarda başarılı olunmasını sağlar. Sonuçta istikrarsız iş çevresi, pek çok şirketi faaliyetlerini sürdürme konusunda birden fazla rekabet önceliği benimsemeye iter. Bunlar tüm önceliklerin kullanılmasına odaklanır ki bunlar rekabet kalitesi, farklılaşma, esneklik, teslim süresi ve tabii ki inovasyondur.

Akıncı (2011). Sürdürülebilir Rekabet Üstünlüğünün Sağlanmasında Inovasyonun Üretim Maliyetlerine Etkisi ve Ampirik Bir Uygulama

Bu çalışmanın amacı küresel rekabet çevresinde faaliyet gösteren bir işletmede inovasyonun etkisini ve üretim maliyetlerinin, işletmenin rakiplerine karşı maliyet avantajı yaratarak rekabet avantajı elde etmesindeki etkisini açıklamaktır.

Çalışmanın örneklemi Kütahya ilinde faaliyet gösteren ve sofra camı üreten bir işletmeyi kapsamaktadır. Çalışma bulguları tüm işletmelerin hem yerel hem de uluslararası pazarda rekabetle karşı karşıya olduğunu, bu nedenle işletme çevresindeki rekabetle baş edebilmek için rekabet avantajı yaratan önceliklerden etkili bir silah olarak faydalandıklarını ortaya koymuştur. İşletmenin güçlü rekabetçi konum yaratması, inovasyon önceliği yaratacak yetkinliklerine bağlıdır. İnovasyon süreci verimliliği artırırken üretim maliyetlerini düşürerek rakiplere karşı maliyet avantajı sağlamaktadır.

Al-Zawhreh (2012). Otel Performansı Üzerinde Rekabet Stratejilerinin ve Pazar Yöneliminin Etkisi

Bu çalışma iki ana hedefe ulaşmayı amaçlar. İlk olarak düşük maliyet stratejisinin pazarlama stratejileri, farklılaşma, otellerin mali ve mali olmayan performansına olan etkisini incelemek; ikinci olarak ise pazar yöneliminin (müşteri memnuniyeti, yönelim rakipleri ve işlevsel entegrasyon) otellerin mali ve mali olmayan performansı üzerindeki etkilerini incelemektir.

Çalışma örneklemi, Ürdün’de dört ve beş yıldızlı otellerin genel müdürleri ve asistanları ile departman müdürleri ve asistanlarından oluşmuştur. Araştırmacı onaylanmış anket formları (298 adet) aracılığıyla veri bilgi toplamıştır.

Yazar bu çalışmada iki temel sonuca ulaşmıştır. İlk olarak yazar pazarlama stratejilerinin; otel işletmelerinin mali performansı üzerindeki etkisini en güçlüden en zayıfa doğru sıraladığı odaklanma stratejisi, farklılaşma stratejisi ve düşük maliyet stratejisinden oluştuğunu ve bu etkinin derecesinin mali olmayan performans üzerindeki etkiden daha fazla olduğunu belirtmiştir. İkinci olarak ise pazar yöneliminin; otel işletmelerinin mali performansı üzerinde önemli etkisi olan müşteri yönelimi, rakiplerin yönelimi ve işlevsel entegrasyonu kapsadığını ve bunların söz konusu işletmelerin mali performansı üzerindeki etkisinin mali olmayan performansı üzerindeki etkisinden daha fazla olduğunu ifade etmiştir.

113

Saydam (2013). Stratejik Rekabet Üstünlüğü Aracı Olarak Kullanılan Bilgi Teknolojilerinin İşletme Performansı Üzerine Etkileri: Konya Otelleri Üzerine Bir Araştırma.

Bu araştırmanın amacı otel işletmelerinde bilgi teknolojileri ve bilgi yönetimi kullanımının işletme performansı ve rekabet avantajı üzerindeki etkisini açıklamaktır.

Çalışma kapsamında kullanılan birincil veriler Konya’da faaliyet gösteren 3, 4 ve 5 yıldızlı otellerin üst düzey yöneticileriyle (19) yapılan mülakatlardan elde edilmiştir. Elde edilen temel bulgular şunlardır: bilgi teknolojileri işletme performansı üzerinde olumlu etkiye sahiptir. Bu nedenle otel yönetimi turistler, turizm pazarı ve rakip işletmelerle ilgili hayati bilgileri elde etmek için tüm yeni teknolojileri benimsemelidir. Bilgi teknolojileri aynı zamanda paydaşları tatmin ederek, maliyetleri ve zamanı daha aşağı çekerek çalışanların daha verimli çalışmalarını sağlamaktadır. Ayrıca bilgi teknolojileri karar alıcılara doğru kararlar almalarına yardımcı olmaktadır.