• Sonuç bulunamadı

4. ÜNİTE- PROJENİN SUNULMASI VE UYGULANMASI

4.1. Projenin Sunulması

4 .

ÜNİTE

Sunumu yapacak kişinin taşıması gereken özellikler ve kullanacağı yöntemler ise şöyle sırala-nabilir:

Ruh Hâli: Sunumun başında heyecanlı olunabilir. Bu durumda ilk birkaç dakika çok hızlı konuş-mamaya dikkat edilmelidir. Yumuşak, kararlı bir ses tonuyla, “ilk izlenim”in öneminin bilincinde ola-rak güven veren bir açılış yapılmalıdır.

Göz Teması: İyi bir iletişim kurabilmenin bir yolu da direkt göz temasıdır. Bunun yanında ka-tılımcıların duyarlılığını fark ederek sunum esnasında kısa özetleme veya kısaltmalar yapılabilir.

Ses Kullanımı, Duruşlar, Tekrarlamalar: Dinleyicilerin sunum yapan kişiyi sunum süresince net bir şekilde duyabilmesi gerekir. Sunum yapan kişinin sesi, cümle sonlarında alçalmamalı, ses tonu iyi ayarlanmalı, sunum boyunca da aynı kalmalıdır.

Duru Dil Kullanımı: Sunumlarda duru, düzgün ve yalın bir dil kullanılmalıdır. Abartılı ve yapay dil kullanımının dezavantaj oluşturduğu unutulmamalıdır.

Yumuşak Geçişler, Vurgular: Sunumda bir bölümü bitirilip diğerine geçilirken katılımcıların su-num akışını takiplerini kolaylaştıracak belirgin sinyaller verilmelidir.

Vücut Dili: Sunum süresince kendinden emin bir şekilde ayakta durulmalı dinleyiciyi rahatsız edebilecek, hoş görünmeyen hareket ve tavırlar sergilenmemelidir. Sunum yapan kişi sırtını seyir-cilere dönmemelidir.

Sunucunun Yeri, Hareketi, Katılımcılara Yakınlığı: Tüm katılımcılara eşit uzaklıkta, rahat ha-reket edilebilecek bir konumda durup katılımcılara uygun bir mesafede olunmalıdır.

Görsel-İşitsel Araçların İzleyici Önünde Kullanımı: Görsel malzemelerin kullanımında, dinle-yicilere çizelgelerde, slaytlarda veya saydamlardaki bilgileri kavramaları için zaman tanınmalıdır.

Sunumda işitsel ve görsel malzemelerden yararlanırken bu uygulamanın zaman kaybına sebebi-yet vermemesine özen gösterilmelidir.

İzleyici Katılımcı ile İletişim: Sunumu yapan kişinin coşkulu tavırları ve konuya olan ilgisi, ka-tılımcıların da konuya ilgi duymalarını sağlayacaktır. Sunumun bir paylaşım olduğunu hissettirmeli, dinamik bir tonla sorulan özetleyici sorularla veya grup çalışmalarıyla izleyiciler canlı tutulmalıdır.

Sabancı Üniversitesi Kariyer Geliştirme Merkezi - Aralık - 2008 http://career.sabanciuniv.edu/tr (Uyarlanmıştır.)

Cevaplayın

1 . Etkili bir sunum yapabilmek için yapılması gerekenleri önem sırasına göre sıra-layınız.

2 . Etkili bir sunum gerçekleştirebilmek için teknolojiden faydalanma yöntemlerini açıklayınız.

1. ETKİNLİK

Bu etkinlik çeşitli sunum teknikleri hakkında bilgi edinmenizi sağlayacak. Bu etkinliği tamamla-mak için bilgi notunu okuyunuz. Bilgi notunun ardından soruları cevaplandırarak bilgilerinizi sınaya-bilirsiniz.

Bilgilendirme Notu Sunum Teknikleri

AFİŞ Afiş, Türk Dil Kurumunun tanımına göre; “bir şeyi duyurmak veya tanıtmak için hazırlanan, kalabalığın görebileceği yere asılmış, ge-nellikle resimli duvar ilanı, ası şeklinde tanımlanmaktadır.

Afiş, reklam ya da propaganda yapmak, bir oyun, sergi, ürün ve benzerlerinin duyurulmasında kullanılır. Aynı zamanda güzel sanat-larda bir daldır. Afiş sanatı 19. yy. başında iki ana unsurun bir ara-ya gelmesiyle ortaara-ya çıktı; bir ara-yandan taş baskı sayesinde metin ve resmin birleşmesi, çoğaltılabilir olması (Yüzyılın ikinci yarısında renkli baskı olanağı doğdu.), diğer yandan afişin gelişmesi, tüketim mallarının toplu üretiminin ve rekabete dayalı ekonominin ilerleme-sine bağlı kaldı. Başlarda küçük boyutlu olup kitap resimlerini, ba-sın bültenlerini andıran afiş, modern sanat anlayışıyla beraber ken-di estetiğini oluşturdu. Kısa ve çarpıcı bir metnin, sade ve resimle beraberliği afişin temel kavramıdır.

POSTER

Bilim insanlarının verilerini astıkları, deneylerini tanımladıkla-rı sergi panolatanımladıkla-rına poster denir. Normal şartlarda posterin düzen-lenmesi IMRAD formatında olmalıdır. Posterin giriş kısmı, proble-mi kısa ve net olarak sunmak zorundadır. Poster, tam başlangıçta amacı net bir şekilde ortaya koymazsa başarılı olması imkânsızdır.

Yöntemler bölümü çok kısa şekilde, bir veya iki cümle ile kullanılan metodolojiyi tanımlamalıdır. Yazılı bir makalenin birçok zaman en kısa bölümü olan sonuç, iyi tasarlanmış bir posterin ana noktasıdır.

Kullanılan alanın büyük kısmı sonuç bölümüne ayrılacaktır. Litera-tür atıfları minumumda tutulmalı, tartışma bölümü ise kısa olmalıdır.

Poster hazırlarken bazı kurallara uymakta fayda vardır. Bunlar-dan bazıları şunlardır:

• Posterin başlık kısmında posterin adı, yazarları, adres bilgile-ri yer almalıdır.

• Posterin büyüklüğü uzak mesafeden okunabilecek nitelikte ol-malıdır.

• Posteri sunduğunuz kurum ya da kuruluşun poster hazırlama kuralları mevcut ise bu kurallara uyulmalıdır.

• Posterde yer alan her bölüm kısa, öz ve anlaşılır olarak hazır-lanmalıdır.

• Posterde giriş, amaç, metot, bulgular, tartışma ve sonuç bölüm-lerine yer verilmelidir

BİLGİSAYAR SUNUSU Günümüzde profesyonel sunular bilgisayar, sunu yazılımı ve projeksiyon aygıtı ile salonlarda yapılır. Örneğin PowerPoint prog-ramı bir sunu yazılımıdır. Slaytların hazırlanıp görsel zenginlikle su-nulmasını sağlar.

Bu noktada konuşmacıya düşen görev PowerPoint programını öğrenip sunusunu oluşturacak slaytları hazırlamaktır. Bunun dışın-da programdışın-daki geçişler ve efektler sunuya canlılık katar.

Bilgilendirme Notu Sunum Teknikleri

BROŞÜR

Tasarımıyla dikkat çekmeyi amaçlayan, marka veya ürünün tanı-tımı için kullanılan basılı malzemeye broşür denilmektedir.

Broşür kısa zamanda tüketilmesine rağmen tanıtım için en etkili tasarım ürünlerinden biridir. Kısa zamanda verilmek istenilen mesa-jı hedef kitleye ulaştırması bakımından broşür grafik tasarım ürünle-ri arasında farklı bir yere sahiptir. Broşür çok çeşitli boyutlarda tasar-lanabilir. Ancak çoğunlukla A4 (21cm x 29.7cm) ebadında tek veya iki kırımlı olarak hazırlanır. Bunun sebebi bu boyutun her gün evimi-ze giren gaevimi-zete veya dergiler aracılığı ile dağıtılması için ideal form-lardan biri olmasıdır. Çoğunlukla A4 formatında hazırlanması başka boyutlarda tasarlayamayacağımız anlamına gelmez.

KONFERANS

Konferans (Latince: conferre = toplamak, benzetmek), ilim, sa-nat, hukuk, edebiyat gibi çeşitli konularda bilgi vermek amacıyla ya-pılan uzun konuşma.

Bir hitap çeşidi olan konferans, bilgi verme esasına dayanmakta-dır. Konferans, bir tezi veya görüşü, bir konuyu açıklamak için daha çok akademik ortamlarda gerçekleştirilir. Konferans veren kimseden, bir hatibin özelliklerinden ziyade derin ve geniş malumat, orijinal ve sağlam bir görüş sahibi olması beklenir. Konferansçı heyecanlı ko-nuşmalar yapmak ve dinleyicileri galeyana getirmek yerine, onların merak ve araştırma, öğrenme arzusuna seslenen bir hatiptir.

PANEL, AÇIK OTURUM, FORUM

Toplumu ilgilendiren bir konunun dinleyiciler önünde, sohbet ha-vası içinde, uzmanları tarafından tartışıldığı konuşmalara panel de-nir. Açık oturum ile panel, özellikleri yönüyle birbirlerine çok benzer-ler. Hatta bazı kitaplarda panel ile açık oturum aynı konuşma türü olarak verilir. Arada sadece üslup farkı vardır.

Panelde amaç bir konuda karara varmaktan ziyade sorunu çeşitli yönleriyle aydınlatmak, farklı görüşleri, farklı anlayışları ortaya koy-maktır. Panelde de bir başkan bulunur. Konuşmacı sayısı 3 ile 6 ara-sında değişebilir. Konuşmacılar, uzmanı oldukları konunun ayrı birer yönünü ele alırlar. Konuşmalar, açık oturumda olduğu gibi başkanın verdiği sıraya ve süreye göre yapılır.

SERGİ

Alıcının görmesi, seçmesi için dizilmiş şeylerin tümü ve bu nes-nelerin serildiği yer. Halkın gezip görmesi, tanıması için uygun bi-çimde yerleştirilmiş ürünlerin, sanat yapıtlarının tümü. Bir yerin, bir ülkenin ya da çeşitli ülkelerin kendine özgü, tarım, sanayi vb. ürün-lerini tanıtmak için bunların uygun bir biçimde gösterildiği yer, meş-her. Yaygı, kilim.

Sorular

1. Her sunum tekniği aynı etkiyi gösterir mi?

2. Neden farklı sunum teknikleri oluşturulma ihtiyacı hissedilmiştir?

3. En etkili sunum tekniği hangisidir? Neden?

4. Sizin projeniz için en uygun sunum tekniği hangisidir? Neden?

Yorumlayın

“Hayatın asıl amacı, bilgi değil eylemdir.”

Thomas Henry Huxley (Tamıs Henri Hoksley)

Unutmayın

Unutmayın

Önceki sayfada tanımlanan sunum tekniklerinden birini ya da birkaçını projeni-zin tanıtımı aşamasında kullanabileceğinizi unutmayın.

Ticari bir değeri olduğu düşünülen projelerinizi halka açık bir ortamda sergilemeden önce patent için gerekli başvuruları yapmanızda fayda var. Pro-jelerinizin daha sonra bir başkasının projesi olarak karşınıza çıkmaması için kendi adınıza kaydettirmelisiniz. Bu işlem için ülkemizde Türk Patent Enstitüsü isimli bir kuruluş hizmet vermektedir.

!

!

2. ETKİNLİK

Bu etkinlik projenize en uygun olan sunum tekniğine uygun sunumunuzu hazırlamanıza yardımcı olacaktır. Aşağıdaki soruları evet / hayır biçiminde cevaplayarak size en uygun sunum tekniğini bulabilirsiniz.

1 . Projeniz bilimsel bir içeriğe sahip midir? ( E ) ( H )

2 . Projeniz teknolojiyi destekler nitelikte midir? ( E ) ( H )

3 . Projenizin sonucunda bir ürün ortaya çıkmakta mıdır? ( E ) ( H ) 4 . Projeniz uluslararası niteliğe sahip bir proje midir? ( E ) ( H )

5 . Projenizin özel bir hedef kitlesi var mıdır? ( E ) ( H )

6 . Projeyi hazırlarken çoğunlukla yerli kaynaklardan mı faydalandınız? ( E ) ( H ) 7 . Proje daha önce hazırlanmış ve sunulmuş bir projeden esinlenerek mi hazırlandı? ( E ) ( H ) 8 . Projeyi hazırlarken deneye ve denencelere sıkça başvurdunuz mu? ( E ) ( H )

9 . Projenizin mali bir değeri var mıdır? ( E ) ( H )

10 . Projenizin tanıtıma ihtiyacı var mıdır? ( E ) ( H )

Şimdi cevaplarınızı puanlamaya geçelim:

1 - 3 arası evet cevabı vermişseniz

Projenizi birkaç afi ş ile tanıtmanız yeterli olacaktır. Bunun yanında çevrenizdekilerle paylaşmak açısından bilgisayar sunusu da hazırlayabilirsiniz.

4 - 7 arası evet cevabı vermişseniz

Projenizin bilimsel toplantılarda poster yardımıyla tanıtılması faydalı olacaktır. Proje içeriğinizi kapsayan bir poster hazırlamanızda fayda var. Bunun yanında bilgisayar sunusu, broşür ve afi şler de yardımcı olabilir.

8 - 10 arası evet cevabı vermişseniz

Projenizin kesinlikle bilimsel bir toplantıda açık oturum, panel vb. bir organizasyonda tartışılması, sonuç olarak ise bildirge biçiminde yayımlanması faydalı olabilir. Aynı zamanda projenizi ulusal ve uluslararası kuruluşlara göstermenizde fayda olabilir.

3. ETKİNLİK

Örnekte verilen görsel hangi tasarım türüne aittir? Bu üründe sizin dikkatinizi çeken en önemli unsurlar nelerdir? Alt kısımdaki boşluğu doldurunuz.

Dikkatimi çeken en önemli unsurlar

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

4. ETKİNLİK

Yanda herhangi bir etkinliğe davet amacıyla hazırlanmış bir davetiye örneği verilmiştir. Siz de kendi projenizin sunumuna ait dinleyicilere veril-mek üzere bir davetiye hazırlayınız. Bu davetiye üzerindeki tarih, yer vb.

bilgileri 5. Etkinlikte hazırlayacağınız afi ş tasarımı için de kullanabilirsiniz.

Biliyor muydunuz?

Proje hazırlamak uzun, zahmetli ve bir o kadar da masrafl ı bir süreçtir. Fakat dev-letler ve hükümetler başarıyı desteklemek amacıyla geçerli projeleri desteklemekte-dirler. Bu tür kuruluşların amacı sadece başarılı bireylerin başarısını desteklemektir.

Kâr amacı gütmeden bu kuruluşlardan maddi ve manevi her türlü desteği talep ede-bilirsiniz.

Ülkemizde faaliyet gösteren ve proje desteği veren kuruluşlardan bazıları şunlar-dır:

• TÜBİTAK (Türkiye Bilimsel ve Teknolojilk Araştırma Kurumu)

• ULAKBİM (Ulusal Akademik Ağ ve Bilim Merkezi)

• ULUSAL AJANS

• BELEDİYELER

• KOSGEB (Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi Geliştirme İdaresi Başkanlığı)

• TSE (Türk Standartları Enstitüsü)

• DPT (Devlet Planlama Teşkilatı)

• MPM (Millî Prodüktüvite Merkezi)

Uluslararası platformda faaliyet gösteren ve proje desteği veren kuruluşlardan bazıları ise şunlardır:

• NASA ( Amerika Ulusal Havacılık Dairesi)

• BİRLEŞMİŞ MİLLETLER

• UNESCO (Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Teşkilatı)

• UNICEF (Dünya Çocuklarını Koruma Kurumu)

• AVRUPA BİRLİĞİ

• ISO (International Standart Organization)

• CE (Avrupa Kalite Belgesi)

• TÜV (Teknik Gözetim Kurumu)

5. ETKİNLİK

Hazırlamış olduğunuz projeyi tanıtmak amacıyla bir broşür hazırlamanız istenmektedir. Bu bro-şürü broşür, hazırlama kurallarına uygun olarak dilerseniz bilgisayar ortamında broşür hazırlama programlarını kullanarak dilerseniz kâğıt üzerinde renkli kalemler kullanarak hazırlayınız. Hazırladı-ğınız bu broşürü öğretmeninizle birlikte okul panosunda sergileyiniz. YaptıHazırladı-ğınız bu çalışmayı değer-lendirme ölçeğini kullanarak değerlendiriniz.

Değerlendirme Ölçeği

Aşağıdaki kriterlere göre çalışmanızı değerlendiriniz.

AÇIKLAMA: Bu faaliyet kapsamında aşağıda listelenen davranışlardan kazandığınız becerileri

“EVET” ve “HAYIR” kutucuklarına (X) işareti koyarak kontrol ediniz.

Değerlendirme

Uygulama faaliyetinde kazandığınız davranışlarda işaretlediğiniz “evet”ler kazandığınız becere-leri ortaya koyuyor. “Hayır”larınız için ilgili faaliyetbecere-leri tekrarlayınız. Tamamı “Evet” ise diğer öğren-me faaliyetine geçiniz.

Değerlendirme Ölçüleri EVET HAYIR

Broşürün ebadını hesapladınız mı?

Broşürü tam boyutunda çizdiniz mi?

Boyanacak yerleri boyadınız mı?

Resim ve yazıları dergiden kestiniz mi?

Kompozisyon kurallarına göre resim ve yazıları yerleştirdiniz mi?

Resim ve yazıları yapıştırdınız mı?

Broşürü çizmiş olduğunuz alanın dışından kestiniz mi?

Broşürü katladınız mı?

Kontrollerinizi yaptınız mı?

6. ETKİNLİK

Yukarıdaki iki görsel aynı afişe ait iki ayrı çalışma şeklidir. Çalışmalardan birisi kâğıt üzerinde es-kiz biçiminde yapılmış olan çalışma diğeri ise bilgisayarda yapılmış tasarımdır. Bu iki tasarım ara-sındaki farkları ve bağlantıları boş bırakılan alana yazınız.

Dikkatimi çeken en önemli unsurlar

...

...

Dikkatimi çeken en önemli unsurlar

...

...

Konu Sonu Değerlendirme

İfade Doğru Yanlış

Poster bilimsel bir projeyi tanıtan duvar ilanıdır.

Hazırlanan her proje mutlaka bilimsel toplantılarda sunulmalıdır.

Panel ve açık oturum birbirine benzer toplantı şekilleridir.

Sunum tekniklerinin tümü dinleyici üzerinde aynı etkiyi gösterir.

Proje aşamasında elde edilen verilerin tümü raporda yer almalıdır.

B. Aşağıdaki soruları cevaplayınız.

1. Bir ürünü tanıtabilmek amacıyla kullanılabilecek yöntemleri sıralayınız.

...

...

2. İyi bir afişte bulunması gereken özellikler nelerdir?

...

...

3. Bir sunuyu daha kuvvetli hâle nasıl getirebilirsiniz? Maddeler hâlinde sıralayınız.

...

...

A. Aşağıdaki ifadeleri dikkatlice okuyunuz. Bu ifadelerden doğru olarak kabul ettiklerini-zin karşısındaki “Doğru” kutucuğuna, yanlış olarak kabul ettikleriniettiklerini-zin karşısındaki “Yanlış”

kutucuğuna “X” işareti koyunuz.

PROJENİN SUNULMASI VE UYGULANMASI

Konuya Hazırlık

1 . Uygulanmayan projelerin ülke ekonomisine zararlarını tartışınız.

2 . Yapılan her proje uygulanmalı mıdır? Neden?

İzmir Ticaret Odası, Şehri Dünya Markası Hâline Getirmeyi Hedefleyen 427 Say-falık İki Proje Hazırladı

İzmir, Türkiye’nin en önemli şehirlerinden biridir. Bu önem hem ekonomiye olan katkısından hem tarihteki yerinden hem de bir turizm merkezi olmasından kaynaklanmaktadır. İzmir’in bu yerini dünya çapında belgelemek isteyen İzmir Ticaret Oda-sı (İTO), şehirlerini New York, Barselona ve Paris gibi bir dün-ya markası dün-yapmayı kendine amaç edindi ve bu doğrultuda bü-yük bir proje hazırladı.

2007 yılını “Her Şey Güzel Bir Yaşam, Güzel İzmir ve Gü-zel Türkiye İçin Çalışma Yılı” ilan eden İTO Yönetim Kurulu, bu amaçla 427 sayfalık 2007 çalışma programında “Marka Kent:

Güzel İzmir” başlıklı ayrıntılı bir harekât ve öneri planı sundu.

İzmir’i simgeleyip sembolize edecek bir logo hazırlamak için bütçesinden 400 bin TL ayıran İTO, zep-lin ve balonları kullanarak turizmde fark yaratılabileceğini düşünüyor. Bu proje hayata geçirilirse turist-ler İzmir’in tarihî ve turistik yerturist-lerini zeplin ve balonlarla gezebilecek, İzmir dünyada “zeplin ve balon-lar kenti” obalon-larak anılmaya başlayacak ve rakiplerine fark atacak. Bu, İzmir’in dünya çapındaki imajına yeni bir güç katacak.

İTO Yönetim Kurulu, projeyle ilgili raporda, şu görüşleri dile getiriyor:

“Benzer durumdaki birçok dünya kenti arasında kıyasıya re-kabet sürmektedir. Üstelik bu kentler yarışa çok önceden başla-mış ve oldukça yol albaşla-mışlardır. Dolayısıyla kent turizmine ivme kazandıracak yaratıcı girişimlere ihtiyaç duyulmaktadır. İzmir yerleşim alanı ve coğrafi konumu gereği günün değişik saatle-rinde farklı panoromik görünümlere sahip bir şehirdir. Öte yan-dan İzmir’de gelen konukların gezebileceği çeşitli yükseltilerde ve farklı uzaklıklarda birtakım cazibe noktaları mevcuttur. İşte bu noktalara hem ulaşımı daha so-runsuz sağlayacak hem de farklı bir kent motifi olacak “balon/zeplin” gibi hava araçları kullanılabilir.

Liman, Kadifekale, Agora, Konak, Balçova, İnciraltı, Tepekule, Liman gibi bir güzergâh tespit edi-lerek uygun iniş platformları yapılacak ve hava araçlarını kullanan konuklarımızın bu merkezlere ra-hatlıkla inip gezi ve alışverişlerini yaptıktan sonra tekrar limana ulaşmaları sağlanmış olacaktır. Pro-je geliştirilerek daha büyük ölçeklerde hava araçlarıyla ziyaretçiler İzmir üzerinden Selçuk ve Efes gibi noktalara da ulaştırılabilir.”

İzmir’in sahip olduğu değerlerin dünyaya tanıtılması ve bunun artı değere dönüştürülmesi za-manının geldiğini belirten İTO yetkilileri, “İzmir, Akdeniz’de üzeri tozla örtülmüş, benzersiz güzellikte bir prenses gibidir. Yapmamız gereken kentin güzelliklerini örten toz bulutunu silkelemek ve İzmir’i marka bir kent yapmaktır. İzmir, geleneksel, tarihsel ve kültürel özelliklerini ön plana çıkaran, fark yaratan, tüm bu özelliklerinin yanı sıra değişime ayak uydurabilen, modern bir kent markasıyla ve bu kapsamda yaratacağı fi rma markalarıyla küresel rekabet ortamında yerini alacaktır.” şeklinde İz-mir ile ilgili hedefl erini dile getirmektedirler. Öyle görünüyor ki İzİz-mir’de sosyal, ekonomik ve tarihî anlamda birçok proje ortaya konacak ve bu projeler çok kısa sürede hayata geçirilmeye çalışılacak.

http://www.yeniasir.com.tr - İzmir - 2007 Fotoğraf 4.1: İzmir’den bir görünüş

Fotoğraf 4.2: İzmir’den bir görünüş

Benzer Belgeler