• Sonuç bulunamadı

2. ÜNİTE- PROJE HAZIRLAMA BASAMAKLARI

2.1. Problem

2 .

ÜNİTE

1. ETKİNLİK

Aşağıdaki fotoğraflarda anlatılmak istenen problemleri ve bu problemlere çözüm olabilecek gö-rüşlerinizi yanlarındaki ilgili alanlara yazınız.

Fotoğraf Problem Çözüm Önerileriniz

...

Unutmayın

Bilim insanı problem olan her konunun projelendirilebileceğini akıldan çıkarma-malıdır.

!

2. ETKİNLİK

Aşağıda değişik projeler geliştirebileceğiniz çeşitli alanlar verilmiştir. Bu alanlardan hangisi ya da hangilerinde bir proje gerçekleştirmek isterdiniz? Sebepleriyle açıklayınız.

Matematik

Sosyal

Sağlık

Sanat

Bilişim Teknolojileri

Fizik, Kimya, Biyoloji

Çevre

Diğer ...

Seçtiğiniz alan: ...

Bu alanı seçme gerekçeniz: ...

...

...

...

...

Dipnot

Proje hazırlama bir süreçtir. Bu sürecin ilk basamağı proje konusunun yani prob-lemin tespit edilmesidir. Proje konusunu belirlerken bazı hususlara dikkat etmeniz gerekmektedir:

• Proje konunuz güncel bir konu olmalıdır.

• Proje konunuz dikkat çekici olmalıdır.

• Proje konunuz özgün olmalı, daha önce yapılmamış bir proje olmalıdır.

• Problemin çözümü için gerekli materyallere ulaşılabilmelidir.

• Proje konusu çözüme ulaşabileceğinize inandığınız bir konu olmalı, hayali bir proje olmamalıdır.

• Zaman faktörü göz önünde bulundurulmalıdır.

• Problemin çözümüne yönelik kaynak bulunabilmelidir.

• Çözüm aşamasında karşılaşılabilecek sorunlar düşünülmelidir.

• Projeniz bir sorunu ortadan kaldırabilecek nitelikte olmalıdır.

• Projeniz uygulanabilir olmalıdır.

Unutmayın

Kitabın bu kısmından itibaren bazı etkinlikler projenin yapım ve yazım aşamaları-nın anlatılacağı türden etkinlikler olacaktır. Bu etkinliklerin üst kısmında kitabın örnek proje konusuna ait bilgilere yer verilecektir. Sizler de alt kısımlara kendi projenizin yapım ve yazım aşamalarını içeren bilgileri yazmalısınız.

!

Unutmayın

Siz de bir proje konusu belirleyerek bilim insanı olma yolunda ilk adımı atmış bulunuyorsunuz.

Etkinlikler sonucunda elde ettiğiniz materyalleri erişim dosyanızda saklayınız.

!

3. ETKİNLİK

Yukarıdaki bilgi notunu ve ilgi alanlarınızı göz önünde bulundurarak Proje Hazırlama dersi çerçe-vesinde geliştireceğiniz projenizin konusunu belirleyiniz. Projeyi bireysel ya da grup şeklinde hazır-layabileceğinizi unutmayınız.

Örnek proje konusu

Gürültü Kirliliğinin Ölçüsü ve İnsanlar Üzerindeki Olumsuz Etkilerinin Tespiti Projenin konusunu aşağıda boş bırakılan alana yazınız.

Projenin konusu

...

...

...

...

...

Konu Sonu Değerlendirme

A. Aşağıdaki ifadeleri dikkatlice okuyunuz. Bu ifadelerden doğru olarak kabul ettiklerini-zin karşısındaki “Doğru” kutucuğuna, yanlış olarak kabul ettikleriniettiklerini-zin karşısındaki “Yanlış”

kutucuğuna “X” işareti koyunuz.

İfade Doğru Yanlış

Bilim insanının en önemli özelliği, bir buluş gerçekleştirerek ün ka-zanacağını bilmesidir.

Proje hazırlama sürecinin ilk adımı problemin tespit edilmesidir.

Problem olan her konu projelendirilemeyebilir.

B. Aşağıdaki soruyu cevaplayınız.

1. “Karanlığa kızacağına bir mum yak.” cümlesini açıklayınız.

...

...

...

...

OKUMA PARÇASI

CAHİT ARF KİMDİR?

1910’da Selânik’te doğan Cahit Arf yükseköğrenimini Paris’te, Ecole Normale Superieure’de (Ekol Normıl Süperiyır) tamamladı. Galatasaray Lisesinde matematik öğretmeni, İstanbul Üni-versitesi Fen Fakültesinde doçent adayı olarak çalıştı. 1938 yılında Göttingen ÜniÜni-versitesinden doktorasını aldıktan sonra da İstanbul Üniversitesindeki görevini sürdürdü. 1943’te profesör, 1955’te ordinaryüs profesör oldu. Bu arada Maryland (Marilınd) Üniversitesinde misafir profesör olarak çalıştı ve Mainz (Meinz) Akademisi muhabir üyeliğine seçildi. 1962 yılında İstanbul Üni-versitesinden ayrılarak bir yıl süreyle Robert Kolejde öğretim üyeliği yaptı. 1964-1966 yıllarında Princeton’da (Prinstın) Institute for Advanced Study’de (İnstitut for edvensıd sıtadi) araştırmala-rını sürdürdü. California (Kaliforniya) Üniversitesinde misafir öğretim üyesi olarak bulundu. 1967 yılında yurda dönerek Orta Doğu Teknik Üniversitesi Matematik Bölümünde çalışmaya başladı.

Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu Bilim Kurulu Başkanlığında bulundu ve bu ku-rumun kurulması ve gelişmesi yönünde emek harcadı. 1980 yılında Orta Doğu Teknik Üniver-sitesinden kendi isteği ile emekli oldu. 1985-1989 yılları arasında da Türk Matematik Derneği-nin başkanlığını yürüttü, ayrıca TÜBİTAK’ın “Doğa Turkish Journal of Mathematics” ile “Turkish Journal of Mathematics” adlı dergilerinde yayın kurulu üyeliklerinde de bulundu. Ölümüne dek TÜBİTAK’ın Marmara Araştırma Merkezinde ve Bebek-İstanbul’daki evinde matematik çalışma-larını sürdürdü. Ölüm tarihi 26.12.1997’dir. 1939 yılında yayınlanan ilk araştırması ile başlaya-rak Ord. Prof. Dr. Cahit Arf cebir, sayılar kuramı, elastisite kuramı ve analiz gibi matematiğin de-ğişik dallarında yaptığı çalışmalarında özgün ve kalıcı sonuçlar elde etmiştir. Matematik yazının-da “Arf değişmezleri” , “Arf halkaları” gibi sözcüklerle bugün de karşılaşılmaktadır. 1948’de İnönü Armağanını, 1974’te Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu Bilim Ödülünü kazanan Ord.

Prof. Dr. Cahit Arf’a 1980 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi ve Karadeniz Teknik Üniversitesi, 1981 yılında da Orta Doğu Teknik Üniversitesi onur doktorası vermişlerdir. Arf, 1988’de Mustafa Parlar Bilim ve Onur Ödülünü, 1989’da Ege Üniversitesi Şükran Plaketini almış, 1933’te Türkiye Bilimler Akademisinde şeref üyesi olmuş, 1994’te Fransa’ dan “Commandeur des Palmes Aca-demiques” (Komandır des Palmes Akademiks) nişanını almıştır.

Cahit Hoca’nın Görüşleri

Cahit Hoca’nın tüm uğraşısı matematik değildi. O, ülkemizin temel bilim, eğitim, teknolo-ji alanlarının sorunları kadar toplum yaşamımızı düzenleyen oluşumlar üzerinde düşünür, fikir üretir, söyler ve yazardı. Özgür İnsan dergisinde yayınlanan “Özgürlüğün Temeli” adlı yazısın-da (Haziran,1976) şunları yazmıştır: 1932’de matematik eğitiminin okul devresini bitirerek yur-da döndüğümde o zamanki Millî Eğitim Bakanlığınyur-da bulunan yaşlı bir dostumla ne yapacağı-mı konuşurken kendisine gençliğin safdil idealizmi ile bir Anadolu kasabasında matematik öğ-retmenliği yapmak istediğimi ve orada öğrencilerimle matematik hocalığı yaparak ilgilenmek istediğimi, onlara mesela Marx (Marks) ve Nietzsche’yi (Niçe) okuyacağımı, elimden geldiği öl-çüde münakaşa edeceğimi söyledim. O zamanın heyecanlı bir tarih öğretmeni olan yaşlı dos-tum, hayretle matematik, Marx ve Nietzsche arasındaki uyumsuzluğu işaret etti. Buna yanıtım şu oldu: “Amacım öğrencilerime şu veya bu görüşü telkin değil, özgür insanlar yetiştirmek.”

O zaman kastettiğim özgürlük bugün mutluluğumuz için bir bakıma en çok gerekli olduğu ka-nısında olduğum “ön yargılardan kurtulma” idi. Kanımca Millî Eğitimin temel ilkesi şu veya bu şekilde şartlanmış gelecek kuşakların yetiştirilmesi değil; olayları olduğu gibi gören her olay-da, her davranışında “neden” diye sorabilen ve bu soruya doğal, mantıksal yanıtlar verebilen kişiler yetiştirmek olmalıdır.

http://www.msxlabs.org/forum/bilim-tr/16751-cahit-arf-cahit-arf-kimdir-cahit-arf-hakkinda.html 22.10.2008

PROJE HAZIRLAMA BASAMAKLARI

Konuya Hazırlık

1 . Bir konu hakkında tahmin yürütürken neleri ön planda tutarsınız? Açıklayınız.

2 . Bir konu ile ilgili bilgi toplamak istediğinizde hangi kaynaklara başvurursunuz? Açıklayınız.

Denence ve Tahminler Üzerine

Proje hazırlama sürecinin bu aşamasında belirlemiş olduğunuz problemle ilgili denenceler oluş-turacak ve tahminler ileri süreceksiniz. Ancak problemle ilgili bir ön araştırma yapmadan, bu alanla ilgili daha önceden yapılmış çalışmaları incelemeden denence oluşturmak ve tahminler ileri sürmek yanlış olacaktır. Bunun için öncelikle bir ön araştırma yapınız. Ön araştırma yapmak için aşağıdaki kaynaklardan yararlanabilirsiniz:

• Makaleler

• Derleme niteliğinde yıllıklar

• Bilimsel yazı dizileri

• İndeks ve özet niteliğindeki dergiler

• İnternet sayfaları

• Ansiklopediler

• Kütüphaneler

• Literatür kılavuzları

Denence; araştırdığınız problemle ilgili olarak öne sürdüğünüz, doğruluğu veya yanlışlığı henüz denenmemiş fakat doğruluğuna önceden güven duyduğunuz önermelerdir. Denence ileri sürme-den önce ayrıntılı bir araştırma yapmalı ve sorular sormalısınız. İleri süreceğiniz sürme-denencelerin bazı özellikleri olmalıdır:

• Basit, açık ve anlaşılır olmalıdır.

• Denenebilir nitelikte olmalıdır.

• Araştırmalarınız sonucu elde ettiğiniz verileri desteklemelidir.

• Tahminlere açık olmalıdır.

• Esnek olmalıdır.

Denence oluşturulmasının ardından, oluşturulan denencelere uygun tahminler üretmeniz ge-rekecektir. Tahminler, denencelerden çıkarılabilecek mantıklı sonuçlardır. Tahminler sayesinde de-nenceleri test etmiş oluruz. Tahmin cümleleriniz genelde “Eğer ………ise ………….. dır.” şek-linde olmalıdır.

Unutmayın

Denence oluşturmadan önce yapacağınız araştırmada şu iki ayrıntıyı kesinlikle ihmal etmeyiniz:

• Objektif olmak

• Güvenilir olmak

!

Benzer Belgeler