• Sonuç bulunamadı

B. Performans Bilgileri

1. Faaliyet ve Proje Bilgileri

1.3. Projeler

Hukuk Bilişim Sistemi (HBS)

Başhukuk Müşavirliği ve Muhakemat Genel Müdürlüğünün bilgi işlem faaliyetleri, 1997 yılında tüm hukuk mevzuatının arama ve tarama sistemi olan HBS’nin kurulması ile başlatılmıştır. Öncelikle hazine avukatlarının mevzuat ihtiyacının karşılanması amacıyla kurulan sistem, günümüz koşullarında geliştirilerek yaklaşık 9.555 aboneye ve 763.000 sayfalık mevzuat bilgi hacmine ulaşmıştır. Bu sistem; abone başvurusu, abonelik işlemi, mevzuat giriş, düzeltme, tasnif vb. işlemleri kapsamaktadır.

Merkez Erişimli Taşra Otomasyon Projesi (METOP)

Başhukuk Müşavirliği ve Muhakemat Genel Müdürlüğüne bağlı tüm muhakemat müdürlükleri ve hazine avukatlıklarında muhakemat ve otomasyon hizmetlerini yürütmek amacıyla 2001 yılında başlatılan otomasyon projesi, 2008 yılı sonu itibarıyla 81 il ve 28 ilçede uygulanmaktadır. Yaklaşık olarak 1.700 kullanıcının yararlandığı sistemde taşra teşkilatındaki davaların tüm süreçleri takip edilir duruma getirilmiştir.

2008 yılında sistemin Genel Müdürlük taşra teşkilatına yaygınlaştırılması çalışmaları sürdürülmüştür.

BAHUM Bilişim Sistemi (BBS)

Başhukuk Müşavirliği ve Muhakemat Genel Müdürlüğü merkez şube ve avukatlık hizmetlerinin otomasyonu ve taşra muhakemat hizmetlerinin otomasyonu olan METOP ile merkez entegrasyonunu amaçlayan bu bilişim sisteminin veri tabanlarının kurulması ve uygulamasına 2006 yılında başlanmıştır. Böylelikle personel, evrak, bütçe, mutemetlik, dava takip işlemleri gibi ortak hizmetlerin merkezi bir yapıda ihtiyaç duyulan verileri kullanarak tüm işlemlerin daha hızlı ve verimli yapılır hale getirilmesi sağlanmıştır.

BAHUM İçerik Destek Sistemi (BİDS)

Başhukuk Müşavirliği ve Muhakemat Genel Müdürlüğü tarafından METOP ve BBS sistemlerinde saklanan verilere ek olarak, verilerin sahip olduğu içeriğin sisteme girilmesi, ilgili dokümanların ve bilgisayar ortamında saklanan her türlü dosyanın görüntülenmesi ve saklanması amacıyla kurulmuştur.

Sistem, METOP ve BBS sisteminde kayıtlı gelen evrak, giden evrak ve dava dosyaları ile ilgili tüm süreçlerin orijinal içeriklerinin saklanması ve görüntülenmesini sağlamaktadır.

Devlet Bütçesi ve Mali Denetimi Geliştirme Projesi

Proje ile Maliye Bakanlığı Stratejik Planında yer alan ve Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğünün sorumlu olduğu stratejik hedeflerin yerine getirilmesine katkı sağlamak ve 5018 sayılı Kanun çerçevesinde yürütülen faaliyetlerin devlet bütçesi ve mali denetim kapsamında geliştirilmesi amaçlanmaktadır.

Proje kapsamında, Genel Müdürlüğün bilgi işlem altyapısı iyileştirilmiş, muhtelif eğitim faaliyetleri düzenlenmiş, Devlet Bütçesinin hazırlanması, geliştirilmesi, uygulanması, denetim ve kontrolüne yönelik araştırmalar ve etüt çalışmaları yapılmıştır.

BYES/E-Bütçe Projesi

Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğünce 2001 yılında başlatılan BYES/e-bütçe projesi ile merkezi yönetim kapsamındaki idareler bütçe teklifi aşamasından harcama aşamasına kadar olan süreci elektronik ortamda gerçekleştirebilmektedir. Genel Müdürlük açısından ise e-bütçe sistemi “Mali disiplini gözeten harcama politikaları oluşturmak ve kamu kaynaklarını, kamunun önceliklerine göre yönlendirmek” stratejik hedefi çerçevesinde bütçe süreçlerine ilişkin olarak daha hızlı veri akışı sağlamakta ve kurumlar arası bilgi alışverişine imkan tanımakta böylelikle bütçe yönetim ve uygulama sürecinde etkinliği ve verimliliği artırmaktadır.

5018 sayılı Kanun kapsamında kamu idarelerinin iş ve işlemlerinin izleme ve değerlendirmesini yapmak üzere yönetim bilgi sistemlerine sahip olmaları ve bu sistemleri etkin bir şekilde kullanmaları çerçevesinde Genel Müdürlük, e-bütçe sistemi ile ilgili gerekli revize çalışmalarını yaparak projenin uygulamasına devam etmektedir.

Genel Müdürlükçe yürütülen bu proje ile Merkezi Yönetim Bütçesine dahil tüm idarelerin bütçe hazırlık süreçleri e-bütçe sistemi üzerinden yürütülmüş, izlenmiş ve konsolide edilmiştir. Bu çerçevede idareler, bütçe tekliflerini bu sistem üzerinden oluşturmakta ve konsolidasyon işlemleri elektronik ortamda gerçekleştirilmektedir.

Öte yandan, tekliflerin Yüksek Planlama Kurulunda belirlenen büyüklüklere göre revize edilerek tasarı haline getirilmesi, Plan ve Bütçe Komisyonu ile Genel Kurulda yapılan değişikliklerin işlenmesi yine sistem üzerinden gerçekleştirilmektedir.

Bütçe işlemleri dışında, kurumlarca düzenlenmesi gereken ödenek gönderme belgeleri ile tenkis belgeleri e-bütçe üzerinden düzenlenmekte ve say2000i sistemine sayısal ortamda aktarılmaktadır. Ayrıca say2000i sistemi

tarafından üretilen harcama bilgilerinin de e-bütçe sistemine aktarılması sağlanmıştır.

Genel Müdürlük, e-bütçe sistemine “Maaş ve Yük Hesabı İşlemleri”

modülünü ekleyerek merkezi yönetim bütçesi kapsamındaki idarelerin personel giderlerinin tahmininde kullanılacak verilerin toplanmasına olanak sağlamıştır.

Sistemde yer alan ve kurumların kadro bilgilerini doğrudan sistem üzerinden almalarına olanak sağlayan kadro işlemleri modülünün geliştirilmesine devam edilmektedir.

Ayrıca Genel Müdürlük, e-bütçe sistemi içerisinde performans bütçe modülünü hayata geçirerek performans programı hazırlayacak idarelere bu işlemleri sistem üzerinden yapma olanağı sağlamıştır.

Bütçe Hazırlık Sürecinin Güçlendirilmesi Projesi (Matra Projesi) Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü ve Hollanda Maliye Bakanlığı Bütçe Genel Müdürlüğü Ulusal Maliye ve Ekonomi Akademisi ile birlikte yürütülen ve 2004 yılının Mayıs ayında başlayan “Bütçe Sürecinin Güçlendirilmesi Projesi (MATRA Projesi)”nin ilk aşaması 2007 yılının Haziran ayı sonunda tamamlanmıştır.

Hollanda Maliye Bakanlığının talebi üzerine 2 yıl daha uzatılan ve iç kontrol sistemini de kapsayacak şekilde geliştirilerek 1 Ocak 2007 itibarıyla başlayan “Türk Bütçe ve İç Kontrol Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi” 2008 yılı sonu itibarıyla tamamlanmıştır.

Proje sonucunda Hollanda ve Türk Bütçe ve İç Kontrol Sistemlerinin karşılaştırmalı analiz raporu hazırlanmıştır.

Türkiye’de Kamu Mali Yönetim ve Kontrol Sisteminin Güçlendirilmesi Eşleştirme Projesi (Twinning Projesi)

Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından 2008 yılında hazırlanan ve AB tarafından kabul edilen "Türkiye’de Kamu Mali Yönetim ve Kontrol Sisteminin Güçlendirilmesi" adlı eşleştirme projesi ile ilgili faaliyetlere 2009 yılında başlanacaktır.

Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü, mali yönetim ve kontrol merkezi uyumlaştırma birimi olarak projenin Türkiye tarafını yürütecektir.

Başbakanlık ve Maliye Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlıkları ile Hazine Müsteşarlığı ve Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı Strateji Geliştirme Daire Başkanlıkları pilot kuruluşlar olacaktır.

Proje ile Türkiye’de mali yönetim ve kontrol uygulamalarının etkinliğinin ve etkililiğinin artırılarak kamu iç mali kontrol sisteminin güçlendirilmesi amaçlanmaktadır.

Leonardo da Vinci “Etkin Bütçe Analizi Projesi”

Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) tarafından kabul edilen “Etkin Bütçe Analizi”

projesi ile Genel Müdürlüğün sunduğu hizmetlerle ilgili olarak personelin mesleki yeterliliklerinin geliştirilmesi amaçlanmıştır. Bu çerçevede Hollanda Maliye Bakanlığı Ulusal Finans ve Ekonomi Akademisinde eğitim düzenlenmiştir. Söz konusu proje, 2008 yılı Ekim ayında DPT’ye sunulan

“Nihai Rapor” ile sona ermiştir. Ayrıca bu proje sonunda “Etkin Bütçe Analizi Projesi Yaygınlaştırma Raporu” yayımlanmıştır.

Bütçe Öngörüleri Projesi

Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen “Bütçe Öngörüleri Projesi” ile tahmin ve analiz kapasitesinin geliştirilmesi ve orta vadeli harcama çerçevesinin daha sağlıklı bir şekilde oluşturulması amaçlanmıştır.

Bu kapsamda, bütçe gelir ve gider gerçekleşmelerini içeren zaman serisi verileri ile makroekonomik göstergeler arasında ilişkiyi ortaya koyan ve gelecek yıllarda bütçe büyüklüklerinin nasıl bir trend izleyeceğine yönelik bir simülasyon modeli vasıtasıyla tahminlerin elde edilmesi planlanmıştır.

Proje sonucunda, merkezi yönetim bütçesi gelir ve gider detaylarına ilişkin olarak 3 yıllık projeksiyonlar elde edilmiştir. Üretilen simülasyon modelleri ile farklı senaryolara göre yeni tahminler yapılmasına olanak sağlanmıştır. Ayrıca simülasyon modellerin kullanımına yönelik olarak çalışanlara eğitim verilmiş ve “Giderlerin Ekonomik Sınıflandırma Temelinde Analizi” raporu yayımlanmıştır.

E-Devlet Uygulaması Çerçevesinde Genel Yönetim Kapsamındaki Tüm Kamu İdarelerinin Muhasebe Verilerinin Derlenmesi İçin Kurumsal Kapasitenin Artırılması Eşleştirme Projesi (Twinning Projesi)

Genel yönetim kamu idarelerinin muhasebe alanındaki kurumsal verimliliklerinin güçlendirilmesi amacıyla Muhasebat Genel Müdürlüğü ile İtalyan Maliye Bakanlığı tarafından ortaklaşa yürütülmekte olan proje sonucunda GFS tabloları Bakanlığımızca düzenlenmeye başlanmıştır.

Ayrıca, ilgili mevzuat taranarak 5018 sayılı Kanunda değişiklik yapılmış, Mahalli idareler verilerinin derlenmesine ilişkin (1) sıra nolu “Genel Yönetim Mali İstatistikleri” Tebliği yayınlanmış ve mali verilerin kontrolüne ilişkin “ Kontrol Rehberi” çıkarılmıştır.

Kamu Hesapları Bilgi Sistemi Projesi (KBS)

Mali işlemlerin harcama birimleri ve muhasebe birimi aşamalarını tek bir otomasyon sistemi içinde bütünleştirmek, harcama birimleri ile muhasebe birimleri arasında elektronik iletişim ortamını sağlamak amacıyla

kısa adı “KBS” olan Kamu Hesapları Bilgi Sistemi adıyla yeni bir otomasyon sistemi kurulmaktadır. Yakın bir gelecekte say2000i web tabanlı saymanlık otomasyon sistemi üzerinde çalışan modüllerin de bu sisteme taşınması planlanmaktadır. KBS’nin rol ve yetki seviyelerine göre 2008 yılı sonu itibarıyla doğrudan muhasebe işlemleri veya muhasebe işlemi ile bağlantılı mali işlem yapan yaklaşık 85.000 kullanıcısı olup nihai olarak yaklaşık 200.000 kullanıcıya ulaşması hedeflenmektedir. Yine KBS üzerinden 2008 yılı içerisinde 577.397 kamu personelinin ek ders ücretleri internet üzerinden veri girişi yapılıp hesaplanmaya başlanmıştır.

a. Maaş ve Ek Ders İşlemleri

Genel bütçeli kamu idareleri tarafından istihdam edilen 1.434.058 personelin maaşı ile 25.316 tahakkuk biriminde 577.397 kişinin ek ders hesaplaması yapılmakta olup, bordro ve ödeme emri belgesi oluşturma işlemlerinin KBS (Kamu Hesapları Bilgi Sistemi) ile kendi bilgisayarları üzerinden yapılması ve oluşturdukları ödeme emri belgesinin de internet üzerinden say2000i sistemine elektronik ortamda aktarılması sağlanarak, zaman ve iş kolaylığı ile evrak akışının en aza indirilmesi amaçlanmaktadır.

b. Kamu Elektronik Bordro Sistemi (e-Bordro)

Kamu Elektronik Bordro Sistemi (e-Bordro) ile, 2006/4 sayılı Başbakanlık Genelgesi uyarınca maaşları say2000i sistemi üzerinden hesaplanan yaklaşık 1.434.058 personel say2000i sistemi üzerinden hesaplanan maaş bordrolarını, internet üzerinden alabilmektedir.

c. Gümkart Tahsilat Sistemi

Gümrük vergilerine ait tahsilat işlemlerinde nakit paranın kaldırılarak, gümrük işlemleri dolayısıyla tahakkuk eden gelirlerin tahsilatının Bakanlığımız, Gümrük Müsteşarlığı ve Vakıflar Bankası bilgi işlem sistemleri arasında elektronik bağlantı tesis edilerek GUMKART adı verilen nakit kartları ile gerçekleştirilmesi projesi faaliyete geçirilmiştir.

d. Kamu Elektronik Ödeme Sistemi (KEÖS)

Merkez muhasebe birimlerinin düzenledikleri gönderme emirlerinin, Muhasebat Genel Müdürlüğü ile Merkez Bankası tarafından ortak olarak hazırlanan Kamu Elektronik Ödeme Sistemi (KEÖS) aracılığı ile yapılmaktadır. 9 adet merkez muhasebe biriminde uygulama başlatılmıştır.

e. Nakde Dayalı Ödeme Sistemi Uygulaması

Nakde Dayalı Ödeme Sistemi ile muhasebe birimlerinin banka hesaplarına aktarılacak nakit mevcudu kadar ödeme yapabilecekleri benimsenmiştir. Sistemin uygulama esasları üzerinde Muhasebat Genel Müdürlüğü, Hazine Müsteşarlığı ve Merkez Bankası tarafından ortaklaşa bir çalışma yürütülmüş ve kurulacak olan sistemin çerçevesini belirleyen

protokol imzalanmıştır. 2008 yılı itibarıyla merkez saymanlıkları, DSİ ve Karayolları merkez ve taşra muhasebe birimleri ile vergi daireleri hariç bütün muhasebe birimleri tarafından uygulanmaktadır.

Sisteme dahil olmayan muhasebe birimleri ise Elektronik Gönderme Emri Uygulaması ile T.C. Ziraat Bankası nezdindeki hesapları üzerine düzenleyecekleri gönderme emirlerinin aktarılması, ödeme işlemleri ve bunlara ilişkin ekstre bilgileri ve muhasebeleştirme işlemleri elektronik ortamda yapılmaktadır.

Milli Emlak Otomasyon Projesi (MEOP)

Milli Emlak Genel Müdürlüğü tarafından merkez ve taşra teşkilatında yürütülen milli emlak işlemlerine ait bilgilerin elektronik ortamda yapılması, online olarak izlenmesi ve milli emlak bilgi sisteminin oluşturulması amacıyla 1995 yılında başlatılan Milli Emlak Otomasyon Projesi (MEOP) kapsamında 2008 yılında Genel Müdürlük iş ve işlemleri ile ilgili uygulama yazılımlarının kurum elemanları tarafından yazılmasına, yasal düzenlemelere uygun değişikliklerin ve yeni yazılımların üretilmesine devam edilmiştir.

Ayrıca, 81 il ve tüm ilçe teşkilatının donanım ve yazılım gereksinimleri tamamlanarak tam otomasyona geçirilmeleri ve sürekli çalışırlıkları sağlanmış; taşınmaz satış ve kira ihale ilanlarının tamamının online olarak yayınlanmasına devam edilmiştir.

Maliye Teftiş Kurulu Denetim Bilgi Sistemi Projesi (MTK DEBİS) Bakanlığımızda iş ve işlemlerin bilişim teknolojileri kullanılarak otomasyona dayalı bir şekilde gerçekleştirilmeye başlanmasıyla birlikte iş ve işlemlerin elektronik olarak teftişi zorunluluğu ortaya çıkmıştır. Türkiye’de teftiş hizmetinin öncü kurumu olan Maliye Teftiş Kurulu, bu durumu göz önüne alarak “e-teftiş” çalışmalarına başlamıştır. İlk etapta VEDOP esas alınarak vergi dairesi teftişine yönelik bir yazılım geliştirilmiş ve Temmuz 2007’den itibaren MTK VEDEBİS uygulanmaya başlanmıştır. Bu kapsamda, 2008 yılında toplam 34 vergi dairesinde e-teftiş uygulaması yapılmış ve bunun sonucunda;

 Toplam mükellef sayısının yüzde 9,9’unu teşkil eden 380.743 mükellefin işlemleri elektronik olarak teftiş edilmiştir.

 Kesilmesi veya ikmal edilmesi önerilen ceza tutarı toplam 478.695.114 TL olup aynı döneme ilişkin toplam ceza tutarının yüzde 5’ine tekabül etmektedir.

 Toplam 8.221.196 TL matrah farkı, 8.281.683 TL vergi farkı bulunmuş ve 242.548.238 TL’lik hazine lehine düzeltilmesi gereken tutar belirlenmiştir.

MTK VEDEBİS kapsamında başlatılan çalışmalar, saymanlık ve milli emlak işlemlerini de kapsayacak şekilde genişletilmiş ve bu proje Maliye Teftiş Kurulu Denetim Bilgi Sistemi (MTK DEBİS) olarak isimlendirilmiştir.

MTK DEBİS şu an itibarıyla üç temel alt bileşene sahiptir;

 Maliye Teftiş Kurulu Vergi Daireleri Denetim Bilgi Sistemi (MTK VEDEBİS)

 Maliye Teftiş Kurulu Saymanlıklar Denetim Bilgi Sistemi (MTK SADEBİS)

 Maliye Teftiş Kurulu Milli Emlak Denetim Bilgi Sistemi (MTK MİDEBİS) MTK DEBİS projesi, herhangi bir ilave kaynak kullanılmadan tamamen Maliye Teftiş Kurulu’nun kendi imkanlarıyla yürütülmektedir. Bu projeyle vergi daireleri, saymanlıklar ve milli emlak birimleri elektronik olarak teftiş edileceği gibi, bu idarelerin veri tabanlarındaki veriler kullanılarak çapraz kontroller de yapılabilecektir. 2009 yılı içinde projenin SADEBİS ve MİDEBİS bileşenlerinin tasarım ve yazılım çalışmaları tamamlanarak pilot uygulamaları yapılacak ve ayrıca projeye yeni bileşenler ilave edilecektir.

Bilgisayar Destekli Denetim (Vergi İdaresinin Kapasitesinin Artırılması) Projesi

Hesap Uzmanları Kurulu Başkanlığının, etkin risk analiz sistemi ve mükellef seçimi yapılmasına olanak sağlamak üzere modern bilişim teknolojileri destekli bilişim sistemleri kurmak ve bilgisayar destekli denetim teknikleri uygulamak amacıyla Gelir İdaresi Başkanlığı, Almanya ve İngiltere Maliye Bakanlıkları ile ortaklaşa yürüttüğü proje 2008 yılı içerisinde tamamlanmıştır.

Bununla birlikte, kayıtdışı ekonomi ile daha etkin mücadele sağlanması amacıyla; mükellefler hakkında detaylı veri tabanı oluşturulması, denetimde bilgisayarlı uygulamaların yaygın kullanımı, vergi kurallarını ihlal eden mükelleflerin sistematik ve etkin bir biçimde tanımlanması, Gelir İdaresi Başkanlığının kullanımı için uygun risk değerleme modellerinin geliştirilmesi ve kurulması, vergi uyumunun kontrolünü kolaylaştırmak için bilgisayarlı denetim sistemlerinin geliştirilmesi ve uygulanması, Hesap Uzmanları Kurulunun özel risk analiz modellerine temel olacak bilişim sisteminde kullanılacak bilgilere, Gelir İdaresi Başkanlığının veri ambarından erişimin sağlanması gibi Proje hedeflerinin gerçekleştirilmesi çalışmaları ise devam etmektedir.

Karapara Aklanması ile Mücadele Kapasitesinin Güçlendirilmesi Projesi

2002 yılı Türkiye-AB Mali İşbirliği Programı çerçevesinde MASAK tarafından yürütülmekte olan Karapara Aklanması ile Mücadele

Kapasitesinin Güçlendirilmesi Projesinin amacı, karapara aklama ile mücadele konusunda AB Müktesebatı ve uygulamaları çerçevesinde etkili bir yasal, kurumsal ve teknik çerçevenin oluşturulmasıdır. Proje eşleştirme, teknik yardım ve yatırım bölümlerinden oluşmaktadır.

Projenin Teknik Yardım bölümünde sistem dizaynı, sistem geliştirilmesi ve bilgi teknolojileri gelişim desteği eğitimi ile kurumsal güvenlik politikası belgelerinin hazırlanması, test ve kontrolü hedeflenmiştir.

Projenin yatırım bölümünde kapsamlı, güvenli, doğru bilgiye, hızlı, ekonomik, işbirliği ve gizliliğe dayalı biçimde ulaşmak, karapara aklama ile etkin bir şekilde mücadele etmek, kamu kaynaklarını etkin bir şekilde kullanmak temel amaçları oluşturmaktadır. Yatırım bileşeninden kurumlar arası elektronik bilgi alış-verişi, veriler arasında görsel bağlantı analizi, bilgisayar ortamında istatistiksel ve diğer analizleri yapma ve elektronik doküman yönetim sistemi aracılığıyla Başkanlığın bilgi toplama, depolama, analiz ve paylaşım kapasitesinin geliştirilmesi amaçlanmıştır.

Kamu idarelerinden elektronik ortamda bilgi alabilmek amacıyla çalışmalar yürütülmüş, bu konuda bazı kamu idareleriyle gerekli protokoller imzalanmış ve bilgi alınmaya başlanmıştır.

2008 yılında proje kapsamında bankaların elektronik ortamda şüpheli işlem bildiriminde bulunmaları çalışmalarında sona yaklaşılmış olup, 2009 yılı içinde uygulamaya geçilmesi hedeflenmektedir.

Stratejik Yönetim Sistemi Projesi

Maliye Bakanlığında stratejik yönetimin temel bileşenlerinin hayata geçirilmesi amacıyla Stratejik Yönetim Sistemi (Model ve Yazılım) başlıklı bir kamu Ar-Ge projesi hazırlanmış ve TÜBİTAK 1007 Kamu Kurumları Araştırma Projelerini Destekleme Programı çerçevesinde kabul edilmiştir.

Otuz dört aylık süreci kapsayan projenin tamamlanmasıyla birlikte ülkemizde fiilen uygulanma imkânı bulamamış olan stratejik planlama ve performans esaslı bütçeleme ile ilgili olarak Maliye Bakanlığında bir uygulama geliştirilmiş olacak, geliştirilen bu uygulama tüm kamu idareleri için referans bir model niteliği taşıyacaktır.

Stratejik Yönetim Sistemi (Model ve Yazılım) başlıklı bu projenin amacı; diğer kamu idarelerine referans model olacak Stratejik Yönetim Modelinin uluslararası uygulamalar çerçevesinde araştırılarak tasarımı, tasarlanan stratejik yönetim modeli temelinde süreç yönetim modeli ve örgüt yapısının geliştirilmesi, performans esaslı bütçeleme modelinin oluşturulması, hazırlanan alt sistemlerin elektronik ortamda kullanımını sağlayacak yazılımların geliştirilmesi, bu alt sistemler ve yazılımlara ilişkin eğitim ve danışmanlık faaliyetleri ile kullanıcıların ve yöneticilerin ihtiyaç duyacağı bilgilerin aktarılmasıdır.

Stratejik Yönetim Sistemi Projesinin, Maliye Bakanlığı Mevcut Durum Modeli, Maliye Bakanlığı Stratejik Planı, Stratejik Yönetim Modeli ve Yazılımı, Performans Esaslı Bütçeleme Modeli ve Yazılımı paketleri altında yer alan tüm ana faaliyet adımları 2008 yılı itibarıyla tamamlanmıştır. Bunun yanı sıra Maliye Bakanlığı Performans Esaslı Bütçesi Hazırlık ve Uygulama paketi kapsamında yazılım eğitimleri verilmiş; Maliye Bakanlığı Performans Esaslı Bütçesi hazırlanmış ve uygulanmıştır. Revize çalışmalarını içeren altıncı paketin “Örnek Bütçe Uygulama Süreci Sonucunda Modelin İyileştirilmesi”

adımında çalışmalar devam etmektedir.

Özetle, otuz dört aylık projenin 2008 yılı sonu itibarıyla 30 aylık kısmı tamamlanmış olup stratejik planlama ve performans esaslı bütçeleme ile ilgili olarak bir uygulama geliştirilmiş ve 2008–2012 yıllarını kapsayan Maliye Bakanlığı Stratejik Planı ve 2009 Yılı Performans Esaslı Bütçesi hazırlanmış ve www.maliye.gov.tr adresinde yayımlanmıştır. Geliştirilen bu uygulama tüm kamu idareleri için referans bir model niteliği taşımakla birlikte uygulama yılı olan 2008 yılı verileri ve 2009 yılına uzanan revize çalışmaları sonucunda projenin yukarıda belirtilen amacına tam olarak ulaşılacaktır.

Maliye SGB.net Sistemi Projesi

Maliye Bakanlığının tüm mali ve mali olmayan işlemlerini elektronik ortama taşımak suretiyle ölçülebilir, analiz edilebilir, kontrol edilebilir, daha iyi yönetilebilir bir yapıyı oluşturmak amacıyla Maliye SGB.net Sistemi kurulmuştur.

Sistem, 16/04/2007 tarihli (1) sıra No’lu ve 25/05/2007 tarihli (2) sıra No’lu Genelge ile 01 Haziran 2007 tarihinde Bakanlık merkez ve taşra teşkilatında uygulamaya geçmiştir.

31 Aralık 2008 tarihi itibarıyla Maliye Bakanlığı merkez teşkilatında 550, taşra teşkilatında 6.812 olmak üzere toplamda 7.362 Maliye SGB.net Sistemi kullanıcısı mevcuttur.

Sistem, bileşenleri sayesinde her türlü kaynak ile faaliyetler sonucunda elde edilen çıktılar ve ulaşılan hedefler; zaman serileri itibarıyla, nicel veya nitel yapıda, muhafaza ederek raporlama ve analiz imkanı sağlamaktadır.

Aynı zamanda sistem, Bakanlık özelinde olmayıp tüm kamu idarelerinde uygulanabilir ve diğer sistemlerle entegre bir şekilde çalışabilir yapıdadır.

Bu kapsamda, 2008 yılında bilgi sistemleri arasında entegrasyonu sağlayarak mali yönetim ve kontrol sistemlerini güçlendirmek ve birlikte çalışabilirliği sağlamak amacıyla Maliye SGB.net sistemi ile Bakanlık ve diğer kamu idarelerinin bilgi sistemleri arasında entegrasyon çalışmaları yapılmıştır.

2008 yılında geliştirilen Harcama Yönetim Alt Sistemi kapsamında telefon ve elektrik faturalarının elektronik ortamda oluşturulması ve izlenmesi amacıyla Türk Telekom A.Ş. ve TEDAŞ ile; ihale işlemlerinde kamuda ortak süreç yönetimi amacıyla Kamu İhale Kurumu ile; “borcu yoktur” belgesinin elektronik ortamda alınabilmesi için ise Gelir İdaresi Başkanlığı ile entegrasyon sağlanmıştır.

“Prim borcu yoktur” belgesinin elektronik ortamda alınabilmesi için

“Prim borcu yoktur” belgesinin elektronik ortamda alınabilmesi için