• Sonuç bulunamadı

1.8. Kuyumculuk Ve Takı Tasarımı Programı

1.8.3. Programda Okutulan Dersler

Gazi Üniversitesi Beypazarı Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulu Kuyumculuk ve Takı Tasarımı Programının yıllara ve dönemlere göre dersleri ve içerikleri şu şekilde belirlenmiştir.

Tablo 2: Kuyumculuk ve Takı Tasarımı Programı I. Eğitim-Öğretim Yılı Dersleri

Birinci Yıl – Birinci Dönem

Kodu Ders ECTS

kredi

Zorunlu

Seçmeli Teo.* Uyg.* Lab.*

TUR-101 Türk Dili –I 2 Zorunlu 2 - -

TAR-103 Atatürk İlk. ve İnkılap Tarihi -

I 2 Zorunlu 2 - -

YAD-105 Yabancı Dil –I 2 Zorunlu 2 - -

BİL-107 Bilgisayar –I 2 Zorunlu 2 - -

RES-109 Temel Sanat Eğitimi 6 Zorunlu 4 2 -

KTT-117 Kuyumculuk Tekniklerine

Giriş 6 Zorunlu 4 2 -

KTT-119 Malzeme Bilgisi 4 Zorunlu 2 - -

KTT-121 Modelaj 6 Zorunlu 2 2 -

Toplam 30 - 20 6 -

Birinci Yıl – İkinci Dönem

Kodu Ders ECTS

kredi

Zorunlu

Seçmeli Teo.* Uyg.* Lab.*

TUR-102 Türk Dili -II 2 Zorunlu 2 - -

TAR-104 Atatürk İlk. ve İnkılap

Tarihi -II 2 Zorunlu 2 - -

YAD-106 Yabancı Dil -II 2 Zorunlu 2 - -

BİL-108 Bilgisayar -II 2 Zorunlu 2 - -

TAR-118 Sanat Tarihi 2 Zorunlu 2 - -

RES-120 Mesleki Resim -I 6 Zorunlu 4 2 -

KTT-122 Kuyumculuk Tek. -I 8 Zorunlu 4 2 -

KTT-126 Döküm -I 6 Zorunlu 2 2 -

Tablo 3: Kuyumculuk ve Takı Tasarımı Programı II. Eğitim-Öğretim Yılı Dersleri

İkinci Yıl – Birinci Dönem

Kodu Ders ECTS

kredi

Zorunlu

Seçmeli Teo.* Uyg.* Lab.* İŞL-201 Kalite Güvence ve

Standartları 3 Zorunlu 3 - -

RES-225 Mesleki Resim -II 6 Zorunlu 4 2 -

KTT-227 Kuyumculuk

Teknikleri -II 6 Zorunlu 4 2 -

KTT-229 Bilgisayar Destekli

Takı Tasarımı 6 Zorunlu 2 2 -

KTT-231 Gemoloji 4 Zorunlu 2 - -

ART-213 Araştırma Teknikleri 2 Zorunlu 2 - -

Seçmeli 3 Seçmeli 3 - -

Toplam 30 - 20 6 -

İkinci Yıl – İkinci Dönem

Kodu Ders ECTS

kredi

Zorunlu

Seçmeli Teo.* Uyg.* Lab.*

KTT-212 Endüstriyel Tasarım 3 Zorunlu 3 - -

KTT-214 Aksesuar Tasarımı 6 Zorunlu 2 2 -

KTT-216 Proje 6 Zorunlu 2 2 -

KTT-218 Kuyumculuk

Teknikleri -III 6 Zorunlu 4 2 -

KTT-222 Döküm –II 6 Zorunlu 4 2 -

Seçmeli 3 Seçmeli 3 - -

Seçmeli Dersler - Birinci ve İkinci Dönem

Kodu Ders ECTS

kredi

Zorunlu

Seçmeli Teo.* Uyg.* Lab.* MOD-

213 Giyim Aksesuarları 3 Seçmeli 3 - -

İŞL-217 Girişimcilik 3 Seçmeli 3 - -

İLT-219 Genel Ve Teknik

İletişim 3 Seçmeli 3 - -

MOD-

223 Teknik Çizim 3 Seçmeli 3 - -

PAZ-221 Pazarlama Yönetimi 3 Seçmeli 3 - -

Kuyumculuk ve Takı Tasarımı Programı Ders İçerikleri Türk Dili -I

Dil nedir? Dilin toplumlardaki yeri ve önemi, Türk dilinin tarihsel gelişimi, Türkçe ‘de sesler ve sınıflandırılması, Türkçe’nin ses özellikleri, imla kuralları, noktalama işaretleri ve uygulanması.

Türk Dili -II

Türkçe'nin yapısı, ekleri ve uygulaması. Türkçe'de isim ve fiil çekimleri. Kompozisyon yazımında planlama ve uygulama. Anlatım biçimleri ve uygulamalar. Yazılı ve sözlü anlatım türleri. Noktalama ve yazım kuralları . Anlatım bozuklukları.

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi -I

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi dersini okumanın amacı ve inkılap kavramı, Osmanlı imparatorluğunun yıkılışını ve Türk inkılabını hazırlayan sebeplere toplu bakış; Osmanlı İmparatorluğunun parçalanması, Mondros Ateşkes Antlaşması, işgaller karşısında memleketin durumu ve Mustafa Kemal Paşa'nın Samsun'a çıkışı,

milli mücadele için ilk adım, kongreler yolu ile teşkilatlanma, Kuva-i Milliye ve Misak-ı Milli, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin açılması, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin İstiklal Savaşı'nın yönetimini ele alması, Sakarya Zaferine kadar milli mücadele, Sakarya Savaşı ve Büyük Taarruz, Mudanya'dan Lozan'a, eğitim ve kültür alanında milli mücadele, sosyal ve iktisadi alanda milli mücadele.

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi -II

Osmanlı döneminde yenileşme hareketleri, Fransız devrimi ve bunun Osmanlıdaki yansımaları. Balkan ve dünya savaşları. Mondros mütarekesi. Milli mücadele (15 Mayıs 1919). Erzurum ve Sivas kongreleri. Cumhuriyetin ilanı. Çağdaşlaşma ve yenileşme hareketleri. Atatürk ilkeleri. Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin temel nitelikleri ve stratejik konumu nedeniyle komşularıyla olan ilişkileri.

Yabancı Dil -I ( İngilizce )

Bu dersin temel amacı dilde mevcut olan anlama, konuşma, okuma ve yazma gibi dört temel beceriyi öğrenciye kazandırmak ve bu konuları uygulamaya koymaktır.

Yabancı Dil -II ( İngilizce )

Yabancı dilde yazı veya söz ile anlatılmak isteneni doğru olarak anlayabilme. Amaca uygun yazım tekniğini kullanarak anlaşılır şekilde yazabilme. Anlatılmak isteneni anlaşılır bir şekilde sözle ifade edebilme.

Bilgisayar -I

Bilgisayarda hiç veya çok az deneyimi olan öğrencilere bilgisayarı tanıtarak günümüzde kullanılan işletim sistemleri (dos ve windows) ve Internet kullanımı

hakkında bilgi sahibi yapmak. Bilgisayar çalışma ve kullanma mantığını tanıtmak. Operatörlük düzeyinde bilgisayar kullanmayı öğretmek ve herhangi bir uygulama (paket) programı üzerinde kolaylıkla çalışma yapabilecek şekilde bilgilenmelerini sağlamak

Bilgisayar -II

Bilgisayarın çalışmasına yönelik sistem programları ve kullanıcı ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik olarak hazırlanan uygulama programlarını tanıtarak bilgisayar programlama ve işletim mantığının ve de becerisinin kazanılmasını sağlamak. Programlama safhalarını, tasarım ve uygulama aşamalarına yönelik bilgi sahibi yapmak. Access paket programı ile veri tabanı programlarının hazırlanmasını öğrenilmesini sağlamak. Ofis programları olan word, excel ve power point programlarının etkili kullanılabilmesini sağlamak.

Temel Sanat Eğitimi I

Sanatın tanımı, çağdaş sanat anlayışı içinde Temel Sanat Eğitimi’nin yeri, moda tasarımı için gerekli olan temel sanat öğelerini algılamak, kavramak, doğal biçimlerden sanatsal yapılara varmak; nokta, çizgi, ışık, gölge, hacim, biçim, doku, renk konsantrasyonları, renk uyumları, rengin yoğunluğunu bilmek ve kavramaktır.

Temel Sanat Eğitimi II

Farklı malzeme ve teknikler yardımıyla, insan doğasındaki duygu ve düşüncelerin de aktarıldığı sanatsal düzenlemeler yapabilmek.

Kuyumculuk Tekniklerine Giriş

Gümüşü eritme ve dökme becerisini kazanmak. İş güvenliği açısından dikkat edilecek kuralları bilmek, telkari tekniği için gerekli becerileri kazanmak ve uygulayabilmek.

Malzeme Bilgisi

Kuyumculuk mesleğini tanımak. Kuyumculukta kullanılan alet, makine ve metallere ilişkin bilgileri kavramak.

Modelaj

Öğrencinin her türlü anlatım dili, malzeme ve teknikle kendisini ifade edebilmesine olanak yaratan özgün sanatçı kişiliğini açığa çıkarmayı ve gelişmesini amaç edinen bir eğitim programıdır.

Sanat Tarihi

Sanat tarihi tarih koşullarından doğan maddi kültür varlıklarını inceleyen bilim dalıdır. Görsel sanatların değişik mekânlarda tarihsel bir süreç içindeki oluşumunu işlevini ve mantığını inceler. Sanatçı ve eserler üzerine yorumlar yaparak sanatın anlaşılmasına katkıda bulunmayı amaçlar.

Mesleki Resim -I

Yaratıcı güçlerini ortaya koyarak gözlemlerini, izlenimlerini duygularını, tasarım ve imgelerini izleme, algılama, yaratma, buluş, duyum, bilgi geliştirme yetisini sanat eğitimi yolu ile öğrenciye kazandırarak, genel tasarım öğelerinin, strüktür kavramının, perspektif temel ilkelerinin, renksel etkileşimlerin, şekillendirici çalışmaların deneme ve araştırma ilkelerinin kavratılması temel amaçtır.

Mesleki Resim -II

Yaratıcı güçlerini ortaya koyarak gözlemlerini, izlenimlerini duygularını, tasarım ve imgelerini izleme, algılama, yaratma, buluş, duyum, bilgi geliştirme yetisini sanat eğitimi yolu ile öğrenciye kazandırarak, genel tasarım öğelerinin,

strüktür kavramının, perspektif temel ilkelerinin, renksel etkileşimlerin, şekillendirici çalışmaların deneme ve araştırma ilkelerinin kavratılması temel amaçtır.

Kuyumculuk Teknikleri -I

Temel testere kullanımını kavramak ve uygulamak. Ajur ve güverse tekniklerini kullanarak ürün oluşturmak.

Kuyumculuk Teknikleri -II

Taş yuvası ve mıhlama tekniklerini kavramak, taşa uygun yuva hazırlamak, uygun yerlerde kullanabilmek.

Kuyumculuk Teknikleri -III

Çeşitli materyalleri metalle birlikte kullanabilmek ve özgün tasarımlı takılar oluşturabilmek. Kabartma ve mine tekniklerinde dikkat edilecek noktaları bilmek

Kalite Güvence ve Standartları