• Sonuç bulunamadı

2.8. MaraĢ ĠĢi (Dival ĠĢi)

2.8.12. Bilgisayar Destekli NakıĢ Makineleri Ġçin Kullanılan

2.8.12.5. Program

ġekil 20. Accurate4 program menüsu

(Q)

:ÇalıĢmakta olan programın (DikiĢ, Sargı, Çin iğnesi vs.) özelliklerini görüntüler. Örneğin sargı programı seçilip (Q) dediğimizde aĢağıdaki tabloda görüldüğü gibi sargının özellikleri karĢımıza gelir.

(C)

: Kullanıcının bir program üzerinde (DikiĢ, Sargı vs.) koordinatlarını oluĢturduktan sonra, düzeltme veya değiĢiklerinin Accurate® tarafından hesaplanabilmesi amacıyla kullanılır.

(ENTER)

: Bu menüde kullanıcı çalıĢmak istediği dikiĢ programını seçebilir. Ayrıca aĢağıda her bölümün yanında klavyeden çağırabilecek kısa yol tuĢları da belirtilmiĢtir. Accurate4‟da çalıĢırken EntertuĢuna basılırsa kullanıcıya aĢağıdaki dikiĢ programlarından birini seçmeyi sağlayacak bir menü Ģekilde de gösterildiği gibi çıkacaktır.

:Desen üzerinde çalıĢırken kullanılabilen Ġğne, Stop, Delici, Ġplik kes vb. fonksiyonlara ulaĢılmasını sağlayan bu bölüm ekranda Accurate4 açılıĢında otomatik olarak gelen toolbarlar içerisinde Fnharfi ile aynı bölüme ulaĢılabilir.

ġekil 22. Accurate4 fonksiyon seçim menüsü

Ġğne:Kullanılan iğne görüntülenir. Aynı zamanda hangi iğne olduğu (numarası) açıklama resminin sağ üst köĢesinde belirtilir. Kullanıcı isterse edit özelliğini kullanarak bu fonsiyonları değiĢtirebilir.

Ġplik Kes: Desende, kullanıcı atlama mesafesinden uzun bir kısma geçmek isterse veya desenin temizlenmesi kolay olması amacıyla iplik kestirmek için bu fonksiyonu kullanabilir. Manuel batıĢta mouse`un sol tuĢuna çift tıklayarak ta Ġplik Kes komutu verebilir.

Stop: Üzerinde bulunulan vuruĢta nakıĢ makinesinin durması amacıyla kullanılır. Atlama: NakıĢta batıĢ yapılmadan iğnenin belirli bir mesafe ilerlemesine atlama denir. Accurate® içerisinde atlama için bu fonksiyon kullanılır.

Kansak Ġleri/ Geri: NakıĢ makinesinin kasnağının ileri veya geri hareket ettirilmesinde kullanılır.

Pul: Özel bir iĢleme tipi olup, nakıĢ makinesinin özel bir aparat kullanılarak yaptığı bir iĢlemedir.

Delici Açık/Kapalı: NakıĢ makinesine bağlanılan delicinin açılıp kapanmasını belirleyen bir fonksiyondur.

Gerilim açık/kapalı :Bazı marka nakıĢ makinelerinde bulunan iplik gerilimi kontrolünün sağlanmasını amaçlayan bir fonksiyondur.

MANUEL:

Program ilk açıldığında ve herhangi bir dikiĢ iĢlemi onaylandıktan sonra otomatik olarak manuel yada elle dikiĢ komutuna geçer. ÇalıĢma ekranının hemen alt kısmında kırmızı renkli açıklama satırı mevcuttur. Buradan çalıĢma sırasında ne yapılması gerektiği görülebilir. Manuel programda altta beliren açıklama:

Mouse‟ un sol tuĢuna basıldığında bulunduğu yere bir batıĢ koyarken, sağ tuĢa basıldığında bir atlama oluĢturur. Burada unutmaması gereken en önemli nokta programın manuel‟ de hiçbir Ģeyi kontrol etmeden sadece kullanıcının verdiği iĢi yapmasıdır.

DĠKĠġTEMEL :

Kullanıcı mouse`un sol tuĢu ile koordinat noktaları vererek hattını belirler. Mouse`un sağ tuĢuĢeklin durumuna göre eğri veya düz koordinata geçebilir. Düz koordinatta iken klavyeden shift tuĢuna basılı tutarak verdiği koordinatdüz bir doğru ile hareket eder.

ġekil 23. Accurate4 dikiĢ parametreleri menüsü

Parametreler teker teker incelenirse;

Adım Uzunluğu: DikiĢ yaparken kullanılacak adım uzunluğudur. Limit: Tüm dikiĢ iĢlemlerinde verilen değerin altındaki batıĢları kaldırır.

Adım Daraltma:Eğri dönüĢlerinde dikiĢin ineceği en küçük adım boyunun değeridir. Adım boyu ile köĢe dönüĢleri arasındaki değerleri kullanarak verilen referans noktalarına en uygun adım boyu otomatik olarak ayarlanır.

Dallarda Çekme Payı: Dallı dikiĢ kullanıldığında dikiĢin kesiĢim bölgelerinde uyulması istenen çekme miktarıdır.

Dallı DikiĢ:DikiĢ iĢlemleri sırasında adından da belli olacağı gibi dallı iĢlemeler yapabilmesini sağlar. Dallı dikiĢ yapabilmek için dikiĢ iĢlemlerinde referans noktaları verilip bittikten sonra mouse’ un orta tuĢuna uzun basılırsa yapılan gövde dikiĢi gri renkte görüntülenir. Bu etaptan sonra yapılan tüm koordinatlandırma iĢlemleri dal oluĢturmak içindir.

E DikiĢi:Accurate4 Desen Sisteminin çok özel dikiĢlerinden biri olan E dikiĢi, adından da anlaĢılacağı gibi kullanıcı tarafından verilen referans doğrultuları üzerinde E harfine benzer Ģekilde yine kullanıcının verdiği bir yönde özel dikiĢ yapar. E DikiĢi sağ‟a veyasol‟a yapılabildiği gibi (ġekil:23)sağ ve sol(ġekil:24) olarak ta aynı anda kullanılabilir.

ġekil 24. Accurate4 E dikiĢi sol ġekil 25. Accurate4 EdikiĢ sağ sol

E DikiĢ Uzunluğu:E dikiĢinin ana hattan ne kadar dıĢarı çıkması gerektiğinin belirlendiği parametredir. E DikiĢinin ara mesafeleriAdım Uzunluğu ile doğru orantılıdır.

F ile BaĢla:Hattın baĢlangıç noktasından itibaren ilk batıĢtaki dikiĢi hattın üzerine, daha sonraki dikiĢi dıĢarı yönde batıp sonra devam eder. ġekil:25e bakınız

ġekil 26. Accurate4 E dikiĢ tekrarlı

Tekrarlama: Bu kısımda verilen tekrar adedi kadar, verilen referans noktalarını kullanarak gidiĢ dönüĢ yapar.

Kayma:Tekrarlama yok iken kayma iĢlemi uygulanmaz. Tekrarlamanın 1‟ den fazla olduğu durumlarda geçerlidir.

Salınım Mesafesi: DikiĢ için belirlenen koordinatlandırma yapılırken referans noktasından ne kadar dıĢarı bir salınım yapacağı buradan verilen milimetre (mm) değeri ile belirlenir.

ġekil 27. Accurate4 salınım

Ġğne Ardı:Yapılan dikiĢ iĢleminde iğnenin kaç defa arka arkaya aynı koordinatları kullanarak batıĢ yapması gerektiğini belirten bir parametredir. Ġğne ardının altındaki Yok bölümüne mouse`un sol tuĢuna çift tıklayarak istediğiniz iğne ardının değeri girilir.

ġekil 28. Accurate4 Ġğne Ardı

ELĠPS DĠKĠġ:

Kullanıcı mouse`un sol tuĢuna basılı tutup elini kaldırmadan hareket ettirdiğinde oluĢan sanal dörtgenin içine sığabilecek en uygun elips Accurate® tarafından çizilir.

ġekil 29. Accurate4 elips DikiĢ

PARALEL KENAR DĠKĠġ:

Kullanıcı istenilen alanın baĢlangıcını mouse`un sol tuĢu ile verdikten sonra koordinat serbest olarak hareket eder. Kullanıcı isterse klavyeden shift tuĢuna basılı tutarak verdiği koordinatındüz bir doğru ile hareket etmesini sağlayarak ikinci koordinat noktasını verir. Bu aĢamadan sonra üçüncü nokta ile dikdörtgen,kare veya paralel kenarını oluĢturabilir

SARGI:

Temel Sargı:

DikiĢlerin karĢılıklı olarak bir bölgeyi sarmalarına denir. Bu bölümde sırasıyla mouseile yapılacaklar açıklanacaktır. Öncelikle bu sargı programına girildiğinde açıklama satırında aĢağıdaki açıklamalar görünürken sargı düğmeleri ekranda belirecektir.

1. Koordinat : Açıklamada da belirtildiği gibi 58ouse‟ un sol tuĢunu kullanarak ilk koordinatlar verilebilir. Bu iĢlemi yaparken resimde görüldüğü gibi sargı ekranında 1nolulink basılıdır.

ġekil 31. Accurate4 koordinat 1

2. Koordinat : Ġlk koordinat verilip orta tuĢa basıldıktan sonra sargı tuĢu 2nolu kısma geçer ve kullanıcıdan sargının yapılacağı ikinci koordinatı ister.

3.Tarama yönü: Ġkinci koordinat verildikten sonra tarama yönüne geçilir.

ġekil 33. Accurate4 tarama yönü

4. ÇıkıĢ Noktası:Son tarama yönü verildikten sonra mouse`un orta tuĢu ile onaylanır ve çıkıĢ noktasına geçilir. Kullanıcı sargı programına giriĢi klavyeden <1> tuĢu ile verebildiği gibi yine klavyeden <2> tuĢu ile de çıkıĢ noktasınıverebilir. Ayrıca kullanıcıya kullanımı kolaylaĢtırabilmek amacıyla sargı programında çıkıĢ noktası otomatik olarak sorulur. AĢağıdaki tabloda görüldüğü gibi çıkıĢ noktası verildikten sonra bu iĢlemler mouse`un orta tuĢu veya klavyeden <C> tuĢu ile onaylanır.

ġekil 34. Accurate4 taranmıĢ görüntü

ġekilde dikkat edilmesi gereken bir unsurda tarama doğrultularını kullanıcının istediği sıra ile verebilmesidir. Ayrıca tarama doğrultuları referans çizgilerinin birini veya ikisini kesebilir veya içinde olabilir. Tarama doğrultularının referans çizgilerini dıĢarıda bir

yerde, çizgileri kesmeyecek bir Ģekilde verilmesi istenmeyen bir iĢlemdir. Tarama doğrultularının düzenli bir Ģekilde yapılması gerekmektedir. Dar bir alanda sargı yapılacağı düĢünülürse verilecek tarama yönleri kötü bir iĢlemeye yol açabilir. Eğer çok dar bir alanda sargı iĢlemleri gerçekleĢtirilmek istenirse sargı programında tarama doğrultusu verilmeden geçilir. Accurate4 otomatik olarak en uygun sargı yönünü ayarlayacaktır.

Kullanıcı sargı içerisinde birkaç çeĢit tarama doğrultusu belirleyebilir. Ġleride düzeltmeler kısmında açıklanacak olan referans noktalarının düzeltilmesi ile sargı tarama doğrultularına özel iĢlemler uygulanabilir.

Sargıda üç çeĢit tarama doğrultusu vardır.

1. Normal :Sargının taranması sırasında uyumlu bir Ģekilde tarama yönünün belirlenmesinde kullanılır. Sargı, iki tarama doğrultusu arasını sargı sıklığına en uygun Ģekilde yapar.

2. Vurgulu:Kullanıcının verdiği tarama doğrultusuna mutlaka sargının bir gidiĢi denk getirilir. Bu özellikle köĢe yapılması istenen kısımlarda kullanılır. Çünkü sargı köĢede vurgulu kullanılan tarama doğrultusuna mutlaka bir sargı denk getirerek tam olarak köĢelerin belli edilmesini sağlar.

3. Balık Sırtı:Sargının dönmesi gereken yön çok keskin ve özelliklede 90 dereceden daha küçük bir açıda dönecekse kullanılır. Bu nakıĢın daha sağlam ve güzel görünmesini sağlar.

ġekil 35. Accurate4 balık sırtı

Örnekte de görüldüğü gibi 2 ve 3nolu tarama doğrultusu Ģekli sargının dönüĢünün daha keskin olduğu yerlerde önem kazanmaktadır.

5.Ġz bırakma: OluĢturulan sargı içerisine kullanıcı tarafından oluĢturulacak efektler koyulmasına imkan verir. 5 nolu iĢlem olan sargıya çıkıĢ noktasını verdikten sonra otomatik olarak iz pozisyonuna geçer.

Burada sırasıyla bir iz programının nasıl oluĢturulabileceği gösterilmiĢtir.

ġekil 36. Accurate4 izli sargı

Sargı Parametreleri:

Kullanıcı; sargı programında çalıĢılırken menüden Program \ Özellikler kısmına veya klavyeden Q tuĢuna basarak o an çalıĢılan aktif bölüm için parametreler penceresini çağırabilir. Sargı için bu incelenecek olursa;

ġekil 37. Accurate4 sargı parametreleri

kullanıcı tarafından menüden veya klavyeden değiĢtirilebilir. Bu parametrenin hızlı değiĢimi için altı adet sargı sıklığı değeri eklenmiĢtir.

ġekil 38. Accurate4 sargı sıklık.

Limit: Verilen referans çizgileri dahilinde yapabileceği en küçük adım boyu değerlerini belirleyen parametredir. Burada verilen adım boyu değerinin altında bir aralıkta batıĢ yapılmaz.

Çekme Payı: Yapılan sargı iĢlenirken tarama yönünde bir çekmeye maruz kalacaktır. Bindirme: Sargı yapılırken sargının ilerleme yönüne göre bir çekme oluĢabilir. Dolayısıyla sargı bölümlenmiĢ ise geri gelip sargı bitirilmek istendiğinde uygun bir Ģekilde birbirini kapatmayabilir. Bu parametre kullanılarak sargının bitiĢ noktasından itibaren kaç çift daha gitmesi gerektiği belirtilebilir.

Yedirme Sınırı:Sargı dikiĢi bölümü her zaman eĢit uzunluktaki yollardan oluĢmaz. KarĢılıklı koordinatların oluĢturduğu yol bazen üst ve alt koordinat noktalarından daha uzun olabilir. Böyle durumlarda sargı bir yakada sıklaĢarak yığılır. Bu ise nakıĢ iĢlendiğinde bu bölgede sert ve çirkin bir görüntüye yol açar. Bu durumdan kurtulmak için batıĢların sıklaĢtığı yakada bazı dikiĢler içeriye çekilir. Sıklık ne kadar fazla ise içeri çekilen dikiĢ de o oranda fazladır. Bu etki sargı parametrelerinde görülen „Yedirme sınırı‟ değeri ile kontrol edilir. Bu değer karĢılıklı koordinatlar tarafından oluĢturulan kenarların uzunlukları arasındaki oranın % olarak ifadesidir. Örneğin bu değerin 50 olarak girilmesi, kenarlardan birinin, diğerinin yarısı uzunlukta olduğu durumda yedirmeye baĢlanacağını gösterir. Bu değerin 0 (sıfır) olması durumunda yedirme yapılmaz. Yol uzunlukları arasındaki oran kısa yolun uzun yola oranı olarak bulunur. ġekilde görüldüğü gibi 1-2 ile 3-4 yollarının oranının 100 katı verilen yedirme sınırı değerini aĢarsa yedirme baĢlar. Aynı yol oranında Yedirme Sınırı ne kadar büyükse içeri çekilme miktarı ve kademesi de o kadar artar.

ġekilde çeĢitli yedirme değerleri gösterilmiĢtir.

ġekil 39. Accurate4 yedirme sınırı

Alt Yürüme:

Bu bölümde adından da anlaĢılacağı üzere sargı için alt yürüme ve alt yürüme özellikleri ayarlanmaktadır.

ġekil 40. Accurate4 sargı parametreleri

DikiĢ: Ġki adet alt dikiĢ çeĢidi vardır. Sargıya baĢlamadan önce atılan dikiĢlerin amacı kumaĢı tutması ve sargı kenar hatlarının daha muntazam çıkması içindir.

Tek Alt Yürüme:Yapılan sargıya verilen alt yürümenin tek bir dikiĢ ile gidip sargı ile geri dönmesini sağlar.

Çift Alt Yürüme:Yapılan sargıya verilen alt yürüme; dikiĢ ile gidip, tekrar dikiĢ ile geri dönerek sargıya baĢlar. AĢağıdaki tabloda görüldüğü gibi...

ġekil 41. Accurate4 sargı alt yürüme

Salınım: DikiĢin salınım özelliğinde anlatılmıĢ olan salınım ile aynıdır. Bir sargının alt yürümesinin bazı zamanlarda (aplikeli iĢlerde aplike kesiminden sonra aplike kumaĢının ve artıkların alt kumaĢa dikilmesi istendiği zamanlar gibi...) düz olması istenilmezse salınım kullanılabilir.

ġekil 42. Accurate4 sargı alt dolgu tek

Alt Dolgu: Alt Dolgu bir anlam kargaĢasına yer vermemek ve sargı ile karıĢtırılmaması için alt yürümede kullanılan sargıya verilen addır. Sargıya daha dolgun bir görüntü veya kumaĢın zeminini kapatarak sargının daha muntazam çıkması sağlanır.

ġekil 43. Accurate4 sargı alt dolgu çift

Tutturma DikiĢi:

Her zaman bir sargıda, sargı baĢlamadan önce pozisyona getirilmiĢ olan dikiĢin; sargı baĢlangıcında ipte (alt / üst ) oluĢacak gerilimle (tansiyon) yerinden çıkma ihtimali vardır. Bu ihtimal göze alındığında bazı sargının kalınlığın geniĢ olduğu veya kullanılan ipin ince ve kumaĢın hafif olduğu durumlarda sargı baĢlangıcına kullanıcının tutturma dikiĢi atması gereklidir.

Bölümlendirme:

Sargı yapılırken oluĢturulabilecek diğer bir görüntü Ģekli bölümlendirmedir. Parametrelerde bölümlendirme kısmına girilebilecek yüzdelik değerler karĢılığında sargının kalınlığını böler.

ġekil 44. Accurate4 sargı bölümlendirme

Saçaklama Oranı:Koordinatlarla belirlenen hatların içine veya dıĢına doğru batıĢlar yaparak ilerler. Saçaklama oranı bu hatlardan birinde ya da her ikisinde bir saçaklama oluĢturmak için kullanılır. Saçaklama her bir batıĢ için tek tek hesaplanır.

Taraf: Verdiğimiz sargı koordinatlarından hangi hatlarda saçaklama yapmak istiyorsak o hat seçilir.

Saçaklama Oranı: Verdiğimiz sargı koordinatlarının % olarak ne kadar saçaklama yapacağını belirtmemizi sağlamak için kullanılır.

Örnekte görüldüğü gibi Taraf 1 Saçaklama oranı % 20 verilmiĢtir.

ġekil 45.Accurate4 sargı saçaklama

DıĢarıya Doğru:Bu bölüm iĢaretli iken yukarıdaki örnekte görüldüğü gibi verdiğimiz koordinatların dıĢına doğru saçaklama yapar. ĠĢareti kaldırdığımızda verdiğimiz koordinatların içine doğru bir saçaklama gerçekleĢtirilmiĢ oluruz.

Ġz:Bu özellik sargı programında anlatılmıĢtı. Dikkat edilmesi gereken unsur, sargı yaparken iz verilmek istenirse parametreleden bu kısımdaki izli sargı sekmesinin iĢaretli olması gerekir. Aksi halde iz referans doğrultuları olduğu halde iz yapılmaz.

BatıĢ Sıklığı:Bu parametre iz programı hesaplanırken verdiğimiz iz koordinatlarına göre her gidiĢ geliĢte batması için 1 / 1 veya her iki satır arasında batması için 1 / 2 değeri iĢlemine göre seçilir.

ġekil 46. Accurate4 sargı batıĢ sıklığı

Kaydırma Miktarı :Sargı yapılırken Kaydırma Miktarıkullanılacaksa sargı üzerinde sargıyı oluĢturan dıĢ hatların dıĢında içeriye batıĢ yapılmasını sağlayan bir özel efektin olması gerekir. Örneğin; Ġz, bölümleme, ritim gibi. AĢağıdaki örnekte % 50 bölümlendirme yapılmıĢ normal bir sargı üzerinde kaydırma yapılmıĢtır.

Taraf:Sargıda verilen 1inci , 2 inci veya 1&2 hattın hangisinde kaydırma kullanılacaksa bu kısmından ayarlanır.

Kaydırma Miktarı:Kaydırma yapılacak batıĢın orijinal yerinden kaç mm kaydırılacağını ayarlamamız için kullanılır. AĢağıdaki tabloda görüldüğü gibi;

KARġILIKLI SARGI:

KarĢılıklı sargı adından da anlaĢılacağı üzere karĢılıklı verilen koordinat noktaları ile oluĢturulan sargıdır. Burada tarama yönleri karĢılıklı koordinatlar arası eğim vasıtasıyla tespit edilir. Dolayısıyla ayrıca kullanıcıdan tarama doğrultusu istenmediği gibi Tarama Doğrultusu verme butonuda pasif hale geçer.

1.Koordinat: Açıklamadan da belirtildiği gibi mouse‟ un sol tuĢunu kullanarak ilk koordinat noktası verilir. Bu işlemi yaparken resimde görüldüğü gibi sargı ekranında 1 nolu tuş basılıdır.

ġekil 47. Accurate4 sargı koordinat menüsü

Bu aĢamada mouse‟ un orta tuĢu kullanıldığında herhangi bir nakıĢ oluĢturulamaz. Çünkü karĢılıklı sargının oluĢturulabilmesi için baĢta da belirtildiği gibi en az 4 (dört) referans noktasının verilmiĢ olması gereklidir.

2. Koordinat : Ġlk koordinat verilir verilmez otomatik olarak ikinci koordinat kısmı aktif hale gelir. Bu andan itibaren kullanıcı karĢılıklı referans noktaları sayısı birbirine eĢit olduğu bir anda orta tuĢa basılıncaya kadar her koordinat noktası vermesinde bir sonraki koordinata Accurate4 kendiliğinden geçer.

ġekil 48. Accurate4 KarĢılıklı Sargı

EKSEN SARGI:

Adından da anlaĢılacağı gibi oluĢturulmak istenen sargı için sadece gidilmesi istenen hat veya baĢka bir deyiĢle eksen çizgisi kullanıcı tarafından belirlenerek oluĢturulan sargı Ģeklidir.Yapılması istenen sargının geniĢlik, sıklık vb. gibi değerleri her zaman olduğu gibi <Q> tuĢuna basıldığında girilen parametreler kısmında bulunur.

Eksen sargıya Program menüsünden ulaĢılabildiği gibi ana baĢlıkta da hatırlatması bulunan <Enter+5> kısa yol tuĢlarıyla da ulaĢılabilir.

ġekil 49. Accurate4 eksen sargı

Eksen sargının çıkıĢ noktası verildikten sonra, istenilirse koordinat düzeltmeye <E> girilir. ve eksen sargının koordinat noktası üzerinde mouse‟ un sağ tuĢuna basarak ekrana gelen hızlı menüden Eksen Sargı‟ nınhatlarını Temel Sargı‟ ya çevirebiliriz.

Yukarıdaki örnekte göründüğü gibi çıkıĢ noktası verildikten sonra koordinat düzeltmeye girilir.Eksen sargının koordinat noktası üzerinde mouse‟ un sağ tuĢuna basılır.

Seçeneklerden Temel Sargıya Çevir butonu tıklandığında aĢağıdaki Ģekilde görüldüğü gibi eksen sargı temel sargıya çevrilmiĢ olur.

Eksen Sargının Parametreleri:

ġekil 50. Accurate4 Eksen sargı parametresi

Sargı Kalınlığı: OluĢturulmak istenen sargının kalınlığının belirlendiği kısımdır. Milimetre cinsinden yazılmalıdır.

Koordinat Mesafesi: Eksen sargının referans doğrultularına nasıl yaslanması gerektiğinin belirtilebildiği kısımdır. Bu değer (%) yüzdelik olup , %50 verildiğinde sargı referans doğrultularını ortalar. Koordinatı soldan sağa doğru verildiğinde % 1 verilen hattın içine veya % 99 verildiğinde hattın dıĢına doğru uygular.

Tarama Açısı : Yapılması istenen sargının ne kadarlık bir eğimle yapılması gerektiğini belirleyen bir parametredir.

UZUNLAMASINA SARGI:

Bu tür sargı yine normal sargı gibi koordinatlandırılır.Fakat sargının yönü verilen referans doğrularına dik değil paralel geçerek iĢleme yapılır.

ġekil 51. Accurate4 Uzunlamasına Sargı koordinatları

Koordinatları yukarıda görüldüğü gibi olan bir mekik sargı aĢağıda görüldüğü gibi bir nakıĢ oluĢturur.

ġekil 52. Accurate4 Uzunlamasına Sargı

Mekik sargıda yine tüm diğer sargı özelliklerine sahiptir. Parametreler kısmı açıldığında kullanıcı karĢısına yine normal sargıdaki özellikler çıkacaktır. Mekik sargı için özel bir parametre bulunmamaktadır.

Ayrıca mekik sargıda istenirse normal sargıdaki gibi tarama doğrultuları da belirtilebilir. Tarama doğrultuları dahilinde oluĢturulacak batıĢları sıklaĢtırıp seyrelterek görünümü farklı sargılar oluĢturulur.

ELĠPS SARGI :

Sargıda bir daire oluĢturmak amacıyla kullanılır. Normal sargı ile bir daire sargıda oluĢturulabilir.Fakat kullanıcının düzgün bir daire sargı oluĢturmak için daireyi oluĢturacak tüm referans noktalarını itina ile belirtmesi gerekir. Ayrıca bir çizim üzerinde çalıĢılıyorsa ki bu bir metafileveya kullanıcının kendi çiziminden farklı olarak bir bitmap ise (yani resim dosyası ); buradaki daireler, daire sargıyı kullanarak daha kolay oluĢturabilir.

Yine her zamanki gibi daire sargının normal sargıdan ne iĢleniĢ nede parametreler yönünden hiçbir farkı yoktur. AĢağıda adım adım bir daire sargının oluĢturuluĢu anlatılmıĢtır.

Daire Sargının Hatlarının OluĢturulması:

Kullanıcı daire sargı oluĢturmak için article’ nin x ve y doğrusunu Ģeklin üst ve sol veya altve sağ bölümünü referans aldıktan sonra mouse’un sol tuĢuna basılı tutarakelinikaldırmadanmouse‟ u hareket ettirerek ilk hattını aĢağıdaki örnekte olduğu gibi oluĢturur.

ġekil 53. Accurate4 Elips Sargı

Ġlk hattı oluĢturduktan sonra mouse‟ un orta tuĢu ile okeyler ve mouse‟ un soltuĢu ile ikinci hattını mouse‟ u kaydırarak verir.Mouse‟ un sol tuĢuna bir kere tıklayıporta tuĢ ile onayladıktan sonramouse‟ un sol tuĢu ile çıkıĢ noktasını verir.

ġekil 54. Accurate4 Elips Sargı koordinatları

Daire dikiĢte olduğu gibi bu programda da daireyi parçalara ayırmak mümkündür. Kullanıcı bu iĢlem için öncelikle yukarıda anlatıldığı gibi bir dairenin hatlarını oluĢturup

Benzer Belgeler