• Sonuç bulunamadı

2.8. MaraĢ ĠĢi (Dival ĠĢi)

2.8.12. Bilgisayar Destekli NakıĢ Makineleri Ġçin Kullanılan

2.8.12.9. Araçlar

YAKALA:(SPACE)

Yapılan son bölümde veya (PageUp, PageDown, veya F bölüm bul ile) gittiğimiz bölümler üzerinde klavyeden SPACE tuĢuna bastığımızda o bölüm blok içine alınmıĢ olur.

:(SNAP)Otomatik koordinatladırmadır.Kendi verdiğimiz koordinatlarda ve çizim dosyalarında kullanılır. Bunlar Accurate4‟ in kendi çizimi olduğu gibi dıĢarıdan alınan vektör çizimler üzerinde (WMF) uzantılı dosyalardır.

Snap‟ e girmeden önce hangi programı kullanacağımız seçilir.(DikiĢ, Sargı, Çin Ġğnesi, Özel DikiĢ, Alfabe)

Kısa yoldan klavyedenF1tuĢuna veya mouse’ un sağ tuĢuna iki kere basılarak girilir. F2 ile paralele girilir.

Ġlk oluĢturulan bölümün bitiĢ noktası en sağda kırmızı bir daire ile gösterilmiĢtir.Fakat Snap hattının baĢlaması solda yeĢil ile görüntülenmiĢtir. Bu aĢamada ilk bölümün bittiği yerde baĢlaması için snap‟ in baĢlama noktası klavyeden 1 tuĢuna basılarak baĢlama ve bitiĢ noktası değiĢtirilir.

ġekil 103. Accurate4 Araçlar snap

NOT:Snap verilen tüm hattı almamıĢtır. Çünkü alan temel sargıdan oluĢmaktadır. Fakat snapsonsuz olmakla tüm hattı bir kerede verebiliriz.

Kısa yol tuĢu (F2)

:Herhangi bir hattın paraleline ihtiyaç duyulduğunda kullanılabilecek bir fonksiyondur. Snap‟ teki tüm özellikler paralel almada da geçerlidir. Kendi verdiğimiz koordinatlarda ve çizim dosyalarında kullanılır.

AĢağıdaki Ģekilde görüldüğü gibi;

Snap‟ e girmeden önce hangi programı kullanacağımız seçilir.(DikiĢ, Sargı, Çin Ġğnesi, Özel DikiĢ, Alfabe)

Mouse’ un sol tuĢu ile paraleli alacağımız hattın üzerinde bir kere tıklanır.

ġekil 104. Accurate4 Araçlar snap tek

Mouse‟ un sol tuĢuna basılı tutularak elimizi kaldırmadan mesafesi verilir.

ġekil 105. Accurate4 Araçlar snap çift

Mesafe verildikten sonra mouse‟ un sol tuĢu ile onaylanırve diğer iĢlemlere sargı gidiĢinde olduğu gibi tarama yönü ve çıkıĢ noktası verilip mouse‟ un orta tuĢu ile onaylanır.

ġekil 106. Accurate4 Araçlar snap bitiĢ

Yine paralel’ de birinci hattı verdikten sonra bu hattın simetriğini alabiliriz.

AĢağıdaki Ģekilde görüldüğü gibi temel sargının birinci hattı verilip ikinci hatta geçtikten sonra paralel‟ e girilir.

Mesafe verildikten sonra mouse‟ un sol tuĢu ile onaylanır ve diğer iĢlemlere sargı gidiĢinde olduğu gibi tarama yönü ve çıkıĢ noktası verilip mouse‟ un orta tuĢu ile onaylanır.

(F3)

:Verilen koordinatlara iletkenlik sağlar. VURUġLAR PENCERESĠ:(CTRL+1)

Desenin aktif vuruĢu listenin orta elemanı olarak görüntülenen bir listedir. Bu listede vuruĢ numarası , bir sonraki vuruĢ ile arasındaki mesafe (l:length) , yatayda gidilen mesafe (X),

dikeyde gidilen mesafe (Y) ve vuruĢun fonksiyon bilgisi gibi kullanıcıyı bilgilendirecek veriler bulunmaktadır.

ġekil 107. Accurate4 Araçlar vuruĢlar penceresi

RESĠM PENCERESĠ: (CTRL+2)

Desen sisteminde bir resim yüklendiğinde ekrandaki resim üzerinde çeĢitli çizimlere ihtiyaç duyulabilir. Örneğin otomatik koordinatlandırma yapılmasını istenilen bir bölge için tarayıcıdan (scanner) taranan resmin dıĢ hatları üzerindeki kopuklukların çizim yapılarak kapatılması istenirse; istenilen bölge için çağrılan resim penceresinden bir çizim tarzı seçilerek istenilen iĢlemler gerçekleĢtirilebilir.

:Mesafe ölçmek için kullanılır. Ölçülen mesafeye mouse‟ dan elimizi kaldırmadan yatay ve dikey referanslar verebilmek için yatay referans için klavyeden sağa ve sola ok iĢaretleri, dikey referans vermek için aĢağı ve yukarı ok iĢaretleri kullanılır.

L:Uzunluk ; mouse‟ un sol tuĢuna basıldığı anda uzunluk kısmı mouse‟ un hareketi ile iki nokta arası mesafeyi verir.

X: Yatay eksende uzunluğu, Y: Dikey eksende uzunluğu,

:VuruĢlar üzerinde mouse‟ un sağ tuĢu ile geri, sol tuĢu ile ileri hareket etmemizi sağlar. Klavyeden SHĠFT tuĢuna basarak aktif vuruĢmouse ile istenilen yere kaydırılır.

: Ekranı çeĢitli ebatlarda çizgilere veya noktalara bölmeyi sağlar. Desende daha rahat çalıĢılmasını ve sol ve üst cetvel çizgilerinin bir anlamda çakıĢma noktalarının daha rahat kullanılmasını sağlar.

ġekil 108. Accurate4 Araçlar ızgara renk skalası

Izgara penceresinde ekrana gelen parametreler teker teker incelenirse;

Cetvelin BaĢlangıcı:Ekrandaki cetvelin sıfır noktasını referans olarak kullanır.

Desenin BaĢlangıcı: Izgara desenin baĢlangıç noktasını referans alarak ekrana yerleĢtirir. Desenin BitiĢi : Izgara desenin son referans alarak ekrana yerleĢtirir.

Kullanıcı Tanımlı: Kullanıcının mouseyardımıyla belirteceği bir noktayı referans alarak ekrana yerleĢtirir.

GeniĢlik: Yatay eksende kesme çizgilerinin milimetrik boyu. Yükseklik: Dikey eksende kesme çizgilerinin milimetrik boyu. Aralıklar EĢit: Bu sekme iĢaretli iken en ve boy oranı sabitleĢir. Renk:Renk paletinden ızgaranın rengi belirlenebilir.

Izgara Tipi: Izgaranın nokta veya çizgi olarak görünmesini sağlar. Göster : Bu sekme iĢaretli iken ızgara görünür.

Öne Çıkart: Izgaranın desenin altında kalıp kalmamasını belirleyen bir parametredir. MIKNATIS GÜCÜ: Mıknatısın iletkenlik mesafesini arttırır.

ÖZEL NOKTALAR:

BaĢlama VuruĢu:Desenin baĢlama noktasını gösterir. BitiĢ VuruĢu:Desenin bitiĢ noktasını gösterir.

Orta Nokta:Desenin orta noktasını gösterir. YARDIMCI REFERANSLAR:

Yatay Referans: Desende çalıĢırken ekranda yatay doğrultuda yardımcı referans çizgileri oluĢturmayı sağlar. Kullanıcı mouse‟ un sol tuĢunu kullanarak ekranda istediği bir yere bir kez tıklayarak o noktaya bir yatay yardımcı referans çizdirilmesini sağlar. Bu iĢlemi ekranın üst tarafında bulunan cetvelden mouse‟ un sol tuĢuna basılı tutarak yatay referansını istediği yere taĢır.

Dikey Referans: Desende çalıĢırken ekranda dikey doğrultuda yardımcı referans çizgileri oluĢturmayı sağlar. Kullanıcı mouse‟ un sol tuĢunu kullanarak ekranda istediği bir yere bir kez tıklayarak o noktaya bir dikey yardımcı referans çizdirilmesini sağlar. Bu iĢlemi ekranın sol tarafında bulunan cetvelden mouse‟ un sol tuĢuna basılı tutarak dikey referansını istediği yere taĢır.

Eğik Referans: Desende çalıĢırken ekranda eğik doğrultuda referans çizgileri oluĢturmayı sağlar. Kullanıcı mouse‟ un sol tuĢunu kullanarak ekranda istediği bir yere bir kez tıklayarak o noktaya bir eğik yardımcı referans çizdirilmesini sağlar.

Nokta Referans: Desende çalıĢırken ekranda yardımcı referans noktaları oluĢturmayı sağlar. Kullanıcı mouse‟ un sol tuĢunu kullanarak ekranda istediği bir yere bir kez tıklayarak o noktaya bir nokta yardımcı referans verilmesini sağlar.

Referans Düzelt:Düzeltmek istediği referansın üzerine gidilerek mouse‟ un sol tuĢu ile referans istenilen yere taĢınır. Mouse ile referansın üzerinde iken klavyeden DELETE tuĢuna basılırsa o referans silinmiĢ olur.

UZUN ATLAMALARI BUL:

Desende var olan uzun atlamaları bulmak amacıyla kullanılır.Bulunması istenilen atlamanın boyunu (mm olarak) bölümler arasında mı yoksa tümdesende mi aranacağı yukarıdaki pencerede ayarlanır. Tamambutonuna basıldığında; bir liste halinde, belirtilen uzunluktan daha büyük atlamaların olduğu batıĢların bulunduğu liste tablonun aĢağısında oluĢturulacaktır.

Kullanıcıya sunulan bu listede var olan uzun atlamaların desen içerisindeki yerinin görülmesi için, ulaĢılmak istenen atlamanın listedeki açıklaması üzerine mouse‟ un sol tuĢu ile tek tıklanmalıdır. UlaĢılmak istenen atlama koyu bir renk alacak, aktif bölüm ve aktif vuruĢ gibi bilgileri de üst kısımdaki açıklama bölümünde (Toolbar üzerindeki açıklama kısmı) belirecektir.

:Ekranda görülen desenin nakıĢ makinesinde iĢlenme Ģeklinin görüntülenmesini sağlar. YavaĢ Çizim penceresi olarak görülen kısımda Play butonu desenin çiziminin baĢlaması gerektiğini, Stopbutonu iĢlemenin durdurulup baĢa dönülmesi gerektiğini, Pause nakıĢ görüntülerinin bekletilmesi gerektiğini, Çizimi Durdur bölümünde bulunan Ġğne, Stop ve Ġplik Kes fonksiyonlarında durmasını veya durmamasını sağlar.

ġekil 109. Accurate4 Araçlar yavaĢ çizim penceresi

:Ekranda görülen desenin nakıĢ makinesinde iĢlenme Ģeklinin aktif vuruĢtan itibaren görüntülenmesini sağlar.

DESEN KLONLA:

Kullanıcının oluĢturduğu veya disketten yüklediği bir desenin belli yatay ve dikey aralıklarla devamlı olarak tekrarlanması otomatik yerleĢtirmede kasnak yüksekliğini ve kasnak geniĢliğini girerek istenilen tekrarlamayı uyarlayabilir.

AĢağıdaki ġekil:104 görüldüğü gibi;

ġekil 110. Accurate4 Araçlar deseni klonla

Desen Klonla:

Yatay Tekrar :Desenin yatay eksende kaç adet olması için girilen bölümdür.

Yataydaki BoĢluk:Yatay eksende desenler arasında kaç mm olması için girilen bölümdür.

Dikey Tekrar :Dikeyeksende kaç adet olması için girilen bölümdür.

Dikeydeki BoĢluk:Dikey eksende desenler arasında kaç mm olması için girilen bölümdür.

Renkleri Düzenle:Bu bölüm iĢaretlendiğinde tekrar verilen desenlerin renk geçiĢlerini otomatik olarak düzenler.

Ön Ġzleme:Bu bölüm iĢaretlendiğinde Desen Klonla tablosunda desenin nasıl yerleĢtirildiği görüntülenir.

Otomatik YerleĢtirme:

Yataydaki BoĢluk:Yatay eksende desenler arasında kaç mm olması için girilen bölümdür. Dikeydeki BoĢluk:Desenin dikey eksende kaç adet olması için girilen bölümdür.

YAZI KLONLA:

Kullanıcının oluĢturduğu bir çerçevenin içine veya daire etrafına oluĢturulan alfabenin bu bölümüne girerek (*.csv veya *.txt) dosyalarını açarak istenilen tüm isimleri otomatik veya kullanıcı kendisi tablodan satırlar oluĢturarak yerleĢtirebilir.

AĢağıdaki ġekil:105 görüldüğü gibi;

ġekil 111. Accurate4 Araçlar yazıyı klonla

Kullanıcıya yeni bir çalıĢma tablosu açar.

Kullanıcı daha önce oluĢturulmuĢ olan (*.csv veya *.txt) metin belgesi dosyalarını otomatik açar.

Yazı Klonla tablosunda oluĢturulan satırların kaydedilmesini sağlar.

OluĢturulan metnin aĢağıdaki tabloda görüldüğü üzere çalıĢma satırları ve bu satırların ara mesafelerini ayarlamak için kullanır.

ġekil 112. Accurate4 Araçlar klonlama parametresi

Kullanıcı mouse‟ un sol tuĢu ile üzerinde bir kere tıkladığında yeni bir satır açar. Kullanıcı mouse‟ un sol tuĢu ile üzerinde bir kere tıkladığında yeni açılmıĢ bir satırı siler.

Yeni açılan bir satırın üzerine mouse‟ un sol tuĢu ile bir kere basıp iĢaretledikten sonra bu bölüme girildiğinde satırın ismini değiĢtirebiliriz. Bu iĢlemi klavyeden F2 tuĢuna veya mouse‟ un sol tuĢu ile satırın üzerinde çift tıklayarak da gerçekleĢtirebiliriz.

AĢağıdaki görüldüğü gibi istenilen satır ve sütunlarda yazımızın oluĢturulduğu görülmektedir.

ġekil 113. Accurate4 Araçlar yazı satırı ekleme

TARĠHÇE:

Kullanıcı bu bölümü kullanarak desenin hangi sıra ile yapıldığını adım adım görebilir. Orijinal desenlerde bölümbölüm ve fonksiyonlarına göre, manuel desenlerde fonksiyonlarına göre yapılıĢ sırasını görmektedir.

1--- Hangi bölüm veya grup üzerinde mouse‟ un sol tuĢuna iki kere tıklarsak o bölüm veya grup blok içine alınmıĢ olur. Diğer bölüm ve gruplar üzerinde mouse‟ un sol tuĢu ile bir kere tıklayarak blok içerisinde eklemeler yapılır.

2--- O bölüm üzerinde mouse‟ un sol tuĢuna basılı tutularak elimizi kaldırmadan o bölümün çalıĢma sırasını istediğimiz yere taĢıyabiliriz.

3--- O bölüm üzerinde mouse‟ un sol tuĢuna basılı tutup ekrana doğru çekerek bir kopyasını oluĢturabiliriz.

4--- O bölüm üzerinde mouse‟ un sol tuĢu ile bir kere tıklayıp mouse‟ un sağ tuĢuna bastığımızda;

Kes:Bloklama iĢlemlerine bakınız. Kopyala:Bloklama iĢlemlerine bakınız. Sil: O bölümü siler.

Özellikler: O bölümün parametrelerine girer. Kapat: AçılmıĢ olan pencereyi kapatır.

ġekil 114. Accurate4 Araçlar desen tarihçesi

ġekilde görüldüğü gibi tarihçe penceresinde bazı bölümler bulunmaktadır. Bunları inceleyecek olursak;

Kullanıcıya ilk önce üzerinde çalıĢtığı desenin tarihçe bilgileri görüntülenir. Kullanıcı isterse yukarıda görülen menüyü kullanarak baĢka desenlere de ulaĢabilir.

Çizim:

a) Tüm Desen : Tüm desen üzerindeki o bölgenin yerini bölümler halinde veya fonksiyonlarına göre gösterir.

b) Sadece Objeler : Sadece bölümler halinde veya fonksiyonlarına göre gösterir. Tarihçe:

b) Blok :Desenin içersindeki tanımlı blokları gösterir. Manuel:

a) Göster :Desen içerisindeki manuel batıĢlarında görüntülenmesini sağlar. b) Sakla :Desen içerisindeki manuel batıĢlarında görüntülenmemesini sağlar. Grup:

a) Renklerine Göre:Ġğneye ve Stop‟a göre gruplama yapılmasını sağlar.

b) Gruplamayı Kaldır:Ġğneye ve Stop‟a göre yapılan gruplamaların iptali için kullanılır. 9-MODÜLLER:

RĠTĠM EDĠTÖR:

Çin iğnesi, sargı programlarında görüntü olarak belirtilen patternlerin düzenlenmesini veya yenisinin oluĢturulmasını sağlamak amacıyla kullanılan bir bölümdür. Bu bölüme girildiğinde Accurate4 öncelikli olarak kayıtlı olan patternleri gösteren aĢağıdaki gibi bir pencere açar.

DOSYA:

Yeni :Yeni bir ritim oluĢturulabilmesi için kullanıcıya boĢ bir ritim penceresi açar. Ayrıca ritim numarasını otomatik olarak son kayıtlı ritim numarasının bir fazlası olarak belirler.

Yükle :Standart olarak kullanıcıya görüntülenen ritim kısmı toplam 512 efekt alabilecek bir Ģekilde oluĢturulmuĢtur. Kullanıcı baĢka bir adla ritim dosyası eklemek istendiğinde veya daha önceden kayıtlı ritmi yükle ile bu dosyayı ritim oluĢturma ekranına alır.

Kaydet:OluĢturulan ritmi sabit diske saklamak amacıyla kullanılır.

Farklı Kaydet:Üzerinde çalıĢılan ritim var olan ritim numarasından farklı bir numara ile kaydedilmek istenmesi halinde kullanılır. Kullanıcıya hangi numara ile kayıt yapılacağını soran aĢağıdaki gibi bir pencere görüntülenir.

Kapat :Ritim dosyasını kapatır. DÜZELT:

Tekrarlama Hattını Yukarı Al :Kullanıcının oluĢturduğu ritmin tekrarlanarak görüntü efektinin sağlanacağı satırdır. Pencerede satırların sol tarafında görünen siyah üçgen iĢaret tekrarlama hattının yerini gösterir. CTRL+Klavye yukarı ok iĢareti

Tekrarlama Hattını AĢağı Ġndir :Kullanıcının oluĢturduğu ritmin tekrarlanarak görüntü efektinin sağlanacağı satırdır. Pencerede satırların sol tarafında görülen siyah üçgen iĢaret tekrarlama hattının yerini gösterir. CTRL+Klavye aĢağı ok iĢareti

Satır Ekle:Araya yeni bir çalıĢma satırı ekler. Hattı Sil:ÇalıĢılan satırı siler.

Sil :BütünçalıĢma satırını siler.

ÖnĠzleme:OluĢturulan ritmin kullanıcıya üç boyutlu görüntüsünü kolaylık amacıyla görüntüler.

Sola Ġki Ok:Birinci kayıtlı ritme gider.

Sola Tek Ok:Kayıtlı ritim sayfalarının birer birer geri gitmesi için kullanılır. Sağa Tek Ok:Kayıtlı ritim sayfalarının birer birer ileri gitmesi için kullanılır. Sağa Ġki Ok:Son kayıtlı ritme gider.

GÖRÜNTÜ EFEKTĠ OLUġTURULMASI ( RĠTĠM) :

Hat sayısına bağlı olarak ekranda beliren çizgiler nakıĢ iĢlemesi sırasında gidilmesi gereken doğrultu olarak düĢünülebilir. Bu hatlar üzerinde batıĢların nasıl bir oranla batılması gerektiği belirtilerek görüntü ortaya çıkarılır. BatıĢlar yukarıda da bahsedildiği üzere ister yatay kaydırmaçubuğu ister klavyeden sol/sağ ok tuĢları kullanılarak hareket ettirilir. Ġki batıĢ ile çalıĢ yazılı kısım iĢaretli olmadığı sürece 1 nolu batıĢ hareket ettirilir ve kaydırma miktarı alttaki resimde de belirtildiği 1.BatıĢ ve 2.BatıĢ Ģeklinde açıklama satırında yüzdelik (%) olarak gösterilir.

Bilindiği gibi çin iğnesi belirli bir adım boyu kullanılarak oluĢturulan bir iĢleme Ģeklidir. Fakat bazı özel görüntülerde bu adım boyunun ritimde belirtilen yüzdelik dilimlerle parçalara ayırmak gerekebilir. ĠĢte böyle durumlarda 2. BatıĢ olarak belirtilen kısım kullanılır ki görüldüğü gibi aynı hat üzerinde ikinci bir batıĢ olarak görüntülenir.

ġekil 116. Accurate4 Araçlar görüntü efekti oluĢturma

Kaydet butonuna basarak oluĢturulmuĢ görüntünün var olan ritim numarasına kaydedilmesi, Tekrar Yükle butonuna basarak yazılı ritim nolu görüntü efektini ritim dosyasından okuyup tekrar görüntülemesi sağlanır.

ġABLON DÜZENLE:

Bu bölüm ritimden farklı olarak batıĢları eĢit adım uzunlukları ile batmaz. ġablonda verilen Ģeklin referansları doğrultusunda batıĢ yapar.

DOSYA:

Yeni:Yeni bir çalıĢma sayfası açar. Ekrana gelen yeni Ģablon tablosundan ızgaranın boyutları ayarlanır. TAMAM butonumouse`un sol tuĢu ile tıklandığında yeni bir çalıĢma sayfası oluĢturulmuĢ olur.

Yükle: Bu bölüme girildiğinde ekrana gelen tablodan Accurate 4 içerisindeki kayıtlı Ģablonları Accurate 4 ġablon Düzenleyici Tablosu‟ na, mouse`un sol tuĢu ile çift tıklayarak çağırırız.

Kaydet:Yeni oluĢturulan bir Ģablonu Accurate 4 içerisine kaydetmek için kullanılır.

Farklı Kaydet:Kayıtlı bir Ģablonun üzerindeki değiĢikliklerden sonra, farklı bir dosya altında kaydetmek için kullanılır.

DÜZELT:

Geri Al:Son çalıĢma iĢlemini geri alır.

Geri Almayı Ġptal Et:Geri alınan iĢlemi ileri alır.

Kes:Araçlar menüsünde seç iĢlemi ile dörtgensel alan içine alınan bölgeyi kaldırarak hafızaya alır.

Kopyala:Düzelt menüsünde; seç iĢlemi ile dörtgensel alan içine alınan bölgeyi kaldırmadan hafızaya alır.

YapıĢtır:Kes ve kopyalama iĢleminde yapılan iĢlemleri eklemek için kullanılır.

Seçimi Ġptal Et:Düzelt menüsünde; seç iĢlemi ile dörtgensel alan içine alınan bölgedeki seç iĢlemini kaldırır.

Hepsini Seç:OluĢturulan objenin tamamı alan içine alınarak, kes veya kopyalama iĢlemi için kullanılır.

GÖRÜNÜM:

IzgarayıGöster:OluĢturulacak obje için ızgaranın görüntülenmesini veya görüntülenmemesini sağlar.

Büyült:ÇalıĢma sayfasını büyütmek için kullanılır. Küçült:ÇalıĢma sayfasını küçültmek için kullanılır. ARAÇLAR:

Seç:Ġstenilen bölgeyi mouse ile dörtgensel alan içine alarak kopyalama veya kes iĢlemini uygulamak için kullanılır.

Kalem :Serbest çizim olarak kullanılır. Düz:Doğru çizmek için kullanılır.

Dörtgen:Dörtgensel alan çizmek için kullanılır. Elips:Elips veya daire çizmek için kullanılır. Doldur:Ġstenilenalanı doldurmak için kullanılır.

Tekrar Boyutlandır:ÇalıĢma sayfasını istenilen oranlarda boyutlandırmak için kullanılır.

Yatay Ayna:OluĢturulan objenin yatay eksende aynalanması için kullanılır. Dikey Ayna:OluĢturulan objenin dikey eksende aynalanması için kullanılır. YENĠ BĠR ġABLON OLUġTURULMASI:

Accurate4 Ģablon düzenleyici tablosunda kalem veya düz çizim link‟ leriyle Ģekil oluĢturulur. YanlıĢ bir hat verildiğinde mouse ile beyaz link tıklanır. Kalem link‟ i seçilir. Ġstenilen hat mouse‟dan elimizi kaldırmadan sürükleyerek silinir. Objeyi oluĢtururken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta objenin simetrik olmasıdır. Obje oluĢturulduktan sonra Kaydet link‟ ine tıklanılır. KarĢımıza gelen KAYDET tablosundan Dosya adı yazılarak, Kaydet butonunu tıkladığımızda yeni obje Accurate4 içerisinde Ģablon efekti olarak kullanıma hazırlanmıĢ olur.

MONOGRAM EDĠTÖR:

Bu bölüme girildiğinde ekrana gelen MONOGRAM EDĠTÖR tablosunda görüldüğü gibi 60 adet hazır yazı fontları bulunmaktadır. Bu bölümde yapılacak iĢlemleri inceleyelim.

FONT:

gelen tabloda yeĢil renkliharfler punch’lanmıĢ, kırmızı renkli harfler ise punch’lanmamıĢ harflerdir. Mouse ile punch‟lanmamıĢ harf seçilir. Ġstenilen dikiĢ, sargı, çin iğnesi programını kullanarak harf oluĢturulur. Mouse ile baĢka bir harf seçildiğinde karĢımıza gelen bilgi tablosundan yapılmıĢ olan harf saklanır. Diğer harflerin hepsi yapıldıktan sonra Kapat butonunu tıkladığımızda yeni düzenlenmiĢ olan font, programın içine alınmıĢ olur.

True TypeFontlar:Wındows içinde kayıtlı bulunan fontlardır. Mouse ile seçtiğimiz fontu oluĢturmak için YENĠ butonuna tıklayarak italik veya bold olarak oluĢturmadan ayarlayabiliriz. TAMAM butonunu tıkladığımızda ekrana gelen MONOGRAM EDĠTÖR tablosundanAccurate fontlarında olduğu gibi harflerini oluĢtururuz. Bu bölümü kapattıktan sonra TAMAMLANMIġ FONTLARI GÖSTER butonunu tıkladığımızda tamamlanmıĢ olan fontu mouse ile seçeriz. TAMAMLANMIġ OLARAKBELĠRLE butonunutıkladığımızda, font Accurate programının içinde yerini almıĢ olur.

DeğiĢtir:Fontun ismini yeniden adlandırmak için kullanılır.

Sil:Mouse ile seçilen fontu, geri dönüĢümü olmayacak Ģekilde Accurate içerisinden siler. Kopyala:Fontun yeni bir kopyasını çıkarmak için kullanılır.

Örnek:Bu buton tıklanıldığında ekrana gelen örnek yazı tablosuna yazılacak harfler, oluĢturulmuĢ olan font karakterlerinin üzerinde örnek olarak belirir.

KÜTÜPHANE DÜZENLE:

Bu bölüme girildiğinde ekrana KÜTÜPHANE adlı bir tablo gelir. Accurate 4 Desen Sistemi içerisinde oluĢturduğumuz objeleri veya motifleri daha sonra kullanmak üzere kaydedebiliriz. Kütüphane Düzenle olarak adlandırılan bu kısımda, kaydedilmiĢ objeler tabloda görüldüğü gibi bir pencere açılarak sunulur. Kütüphanedeki objeler;

Kataloglar:Kayıtlı olan katalogları görüntüler. Bu bölüme yeni katalog eklemek için DOSYA butonu tıklanıp Yeni Katalog seçildiğinde ekrana gelen tabloya yeni katalog ismi girilip TAMAM butonu tıklanılarak kütüphaneye yeni bir katalog açmıĢ oluruz. Resimle:Bu buton tıklandığında objelerin hepsi resim halinde görüntülenir.

Listele :Bu buton tıklandığında objelerin boyutu, vuruĢ sayıları, fonksiyonları gibi bilgilerin yer aldığı ve ayrıca seçilen objenin görüntülendiği tablo ekrana gelir.

Mouse‟un sol tuĢu ile seçtiğimiz bir objeyi tablodan;

Düzelt:Bu butona basarak düzeltme yapmak için objeyi punch ekranına açabiliriz. Düzeltme iĢleminden sonra; DOSYA menüsünden KAYDETyada klavyeden Control

Benzer Belgeler