• Sonuç bulunamadı

PLANLARDAKİ DURUMU

Belgede KOMİSYON RAPORLARI (sayfa 70-78)

KOMİSYON RAPORLARI

PLANLARDAKİ DURUMU

Ataşehir İlçesi, Esatpaşa Mahallesi, 220 pafta, 90 ada, 37 parsel; 21.7.2007 t.t’li Ünalan, Örnek, Esatpaşa ve Fetih Mahalleleri R.N.İ.Planı’nda (S1) lejantı ile gösterilen Orta Yoğunluklu Konut Alanı (500 k/ha) ile Parklar ve Dinlenme Alanları lejantında, 13.2.2008 t.t.’li Ünalan, Örnek, Esatpaşa ve Fetih Mahalleleri R.U.İ.Planı’nda Park Alanı, Hmax:3 kat yapılaşma koşulunda Konut Alanı ve kısmen de yol alanında kalmaktadır.

21.7.2007 t.t.’li 1/5000 ölçekli planda: “Sıhhileştirilecek konut alanları: Bu alanlar, planda belirtilen S1 orta yoğunluktaki ve S2 yüksek yoğunluktaki konut alanlarıdır. Bu alanlar ıslah imar planları ile küçük parsellere ayrılmış mülkiyet deseni üzerinde sağlıksız yapılaşmış konut alanlarıdır. Bu alanların yine konut işlevine ayrılması, donatılar açısından desteklenmesi, yapılaşma şeklini depreme dayanıklı, zemin yapısına ve şehircilik, mimarlık ve mühendislik kriterlerine uygun hale getirilmesi esastır. Bu alanlarda toplam yapı nüfusu ve yapı yoğunluğu sınırları konut bölgeleri bazında tanımlanmıştır. Tanımlanan üst sınırlar aşılmamak koşulu ile; tanımlanan yapılaşma değeri kişi başına inşaat alanı 25 metrekare alınarak, 1/1000 ölçekli uygulama imar planı aşamasında yapı adalarına ve parsellere kütle etüdü tasarımı yapılarak dağıtılacaktır. Bu kapsamda tasarımın gereklerine uygun olarak yapı adalarının ve parsellerin şekil boyutları konumlanmaları baz alınarak yapılaşma nizamı, yapı istikametleri, kat yükseklikleri, kat adetleri, yapılaşma değeri belirlenecektir. Bu düzenleme ve tasarımın gereği olarak parseller arasında farklı yapılaşma değeri oluşturulabilir, ancak kat adetleri farklı verilemez. Bu alanlarda verilen yapı nüfusu Ek.1 Tabloda gösterilmiştir.” denilmekte olup, söz konusu parseli de kapsayan alan bu tabloda 9 numara olarak tanımlanmış ve bu alandaki kişi sayısı 520 kişi olarak verilmiştir

KURUM VE KURULUŞ GÖRÜŞLERİ

İlgi (a) yazı eki 13.11.2013 gün ve /182020 sayılı Karayolları Genel Müdürlüğü 1.Bölge Müdürlüğü yazısında;

“Bahse konu taşınmazın Altunizade-Anadolu Otoyol kavşağı arasındaki (Çamlıca bağlantı yolu) 34-12 nolu il yolunun güney kesimindeki yan yol ile Esatpaşa üstgeçidi arasında kaldığı tespit edilmiştir…Kamulaştırma sınırlarının imar plan paftalarına işlenerek, plan lejantında gösterilmesi, 2918 sayılı Karayolu Kenarında Yapılacak ve Açılacak Yapı ve Tesisler Hakkında Yönetmeliğin 41. Maddesinin

‘b’ bendine göre, karayolu sınır çizgisi baz alınarak(kamulaştırma sınırı) 25 metre yapı çekme mesafesine uyulması, kamulaştırma sahasına yönelik hertürlü yapı ve faaliyetten korunması gerekmektedir.”

Denilmektedir.

İlgi (a) yazı eki 07.10.2013 gün ve /2121-177073 sayılı Deprem ve Zemin İnceleme Müdürlüğü yazısında;

“….İlgili alan, Mikro Bölgeleme Projeleri kapsamında yapılan İmar Planlarına Esas 1/2000 ölçekli Yerleşime Uygunluk Çalışmalarında ÖA-5a ( Karstlaşma nedeniyle tasman tehlikesinin görüldüğü, Ağır Mühendislik Önlemleri Gerektiren Alanlar) lejantlı sınırlar içerisinde kalmaktadır…

Sonuç itibariyle, ilgi yazı talebiniz yukarıda belirtilen hususlar doğrultusunda değerlendirilmiş olup, uygulama öncesinde yapılacak zemin etüt çalışmasının yukarıda ve raporda belirtilen hususları da içerecek şekilde yapılması ve bu doğrultuda uygulamaya gidilmesi koşuluyla, söz konusu 1/5000 ölç. N.İ.Plan tadilatı jeolojik açıdan uygun görülmektedir.” denilmektedir.

Yeşil Alan ve Tesisler Yapım Müdürlüğünün ilgi (b) yazısı eki raporda;

“Söz konusu plan tadilat teklifinin dosyasında yapılan inceleme sonucu; yeni oluşturulacak planda, fonksiyon ve yapılaşma şartlarına bağlı oluşacak nüfus yoğunluğuna hitap edecek yeterli yeşil alan miktarının bırakılmadığı, meri imar planlarındaki yeşil alan miktarının azaltıldığı, yapı ve nüfus yoğunluğunun ise arttırıldığı görüldüğünden; yürürlükte olan 1/5000 ölçekli nazım imar planına sadık kalınması komisyonumuz görüşüdür.” denilmektedir.

Ulaşım Planlama Müdürlüğünün ilgi (c) yazısı eki UP2013-44/08 sayılı kararda;

“Ataşehir İlçesi, Esatpaşa Mahallesi, 90 ada, 37 parsel sayılı taşınmazın ‘konut alanı ve yeşil alan’ dan Emsal:2.5, Taks:0.40, H:serbest yapılanma koşullarında ‘Otel Alanı’ ile ‘Park Alanı’ na alınmasına ilişkin 1/5000 ölçekli plan tadilat teklifi ile bölgeye ilave inşaat alanı geleceği bu durumun ulaşım taleplerini arttırarak ulaşım sistemini olumsuz etkileyeceği tespit edildiğinden bölgesel ulaşım sistemi açısından uygun bulunmamıştır.” Denilmektedir.

Kamulaştırma Müdürlüğünün ilgi (d) yazısında;

“…adı geçen taşınmaza ait Müdürlüğümüzde herhangi bir işlem dosyası bulunmadığı gibi kamulaştırılması hususunda da alınmış bir Encümen Kararına rastlanmamıştır.” Denilmektedir.

DEĞERLENDİRME ve SONUÇ

İlgi (a) dilekçe ve ekleri ile; Ataşehir İlçesi, Esatpaşa Mahallesi, 220 pafta, 90 ada, 37 parseldeki konut alanı ve park alanının yerlerinin değiştirilerek konut alanının E:2.5, Taks:0.40, H:serbest yapılanma koşullarında ‘Otel Alanı’ na alınmasına ilişkin 1/5000 ölçekli N.İ.Planı Değişikliği Teklifi’nin değerlendirilerek 5216 yasa kapsamında karar alınmak üzere Büyükşehir Belediye Meclisi’ne iletilmesi talep edilmektedir.

Dosyasında yapılan incelemede söz konusu parseldeki konut alanı ve yeşil alanın yerlerinin değiştirilerek, konut yapılanmasının E:2.5, H:serbest olarak değiştirilmesine ilişkin 1/5000 ölçekli plan değişikliği teklifinin ilgi (e) yazımız ile Başkanlık Makamına iletildiği ve ilgi (f) karar ile plan kararlarına aykırı nitelik taşıdığından uygun görülmediği anlaşılmaktadır.

İlgi (a) yazı eki 1/5000 ölçekli N.İ.Planı Değişikliği Teklifi incelendiğinde; teklifin 21.7.2007 t.t’li Ünalan, Örnek, Esatpaşa ve Fetih Mahalleleri R.N.İ.Planı üzerine hazırlandığı, 90 ada, 37 parselin tasdik sınırı içerisine alındığı, parselin konut alanında kalan bir kısmının iptal edilerek park ve konut alana alındığı, park alanında kalan bir kısmının iptal edilerek otel alanına alındığı ve plan notları olarak;

“1-Plan değişikliği tasdik sınırı, Ataşehir İlçesi, Esatpaşa Mahallesi, 220 pafta, 90 ada 37 parselin bir kısmıdır.

2- Plan değişikliği tasdik sınırı içerisindeki fonksiyon, kısmen otel alanı ve kısmen park alanıdır.

3-Otel alanında yapılaşma şartları; Taks:0.40 Emsal:2.50 H:serbesttir.

4-Parsel alanının %40’ı bedelsiz terk edilecek ve emsal brüt parsel alanı üzerinden hesaplanacaktır.

5-Çekme mesafesi sınırları içerisinde kalmak koşulu ile birden fazla bodrum kat yapılabilir. Açığa çıkan ve/veya çıkmayan bodrum katlarda hamam, sauna, yüzme havuzu, spor salonu, toplantı salonları, idari

bürolar, mescid, sergi alanları, müze, mutfak, lokanta, duş, soyunma odası, çamaşırhane, soğuk hava deposu, sığınak, bakım ve teknik servis alanları ile otopark yer alabilir. Bu alanlar emsale dahil değildir.

6-Jeolojik ve jeoteknik zemin etüg ve raporları doğrultusunda uygulama yapılacaktır.

7-1/1000 ölçekli uygulama imar planı onanmadan uygulama yapılamaz.

8-Donatı alanları kamu eline geçmeden uygulama yapılamaz.

9-Uygulama aşamasında ilgili kurum ve kuruluşlarından görüş alınacaktır.

10-Uygulama İstanbul Büyükşehir Belediye tarafından onaylanacak avan projeye göre yapılacaktır.

11-Açıklanmayan hususlarda ilgili kanun ve yönetmelikler ile meri imar planı, meri imar yönetmeliği, otopark yönetmeliği, turizm teşvik kanunu, turizm tesislerinin belgelendirilmesine ve niteliklerine ilişkin yönetmelik hükümleri geçerlidir.” şeklinde hükümler teklif edilmiştir.

Söz konusu 1/5000 ölçekli N.İ.Planı değişikliği teklifine ilişkin olarak; Deprem ve Zemin İnceleme Müdürlüğü’nün şartlı olumlu, Ulaşım Planlama Müdürlüğü’nün bölgeye ilave inşaat alanı geleceği bu durumun ulaşım taleplerini arttırarak ulaşım sistemini olumsuz etkileyeceği şeklinde olumsuz, Yeşil Alan ve Tesisler Yapım Müdürlüğünün 1/5000 ölçekli nazım imar planına sadık kalınması şeklinde olumsuz, Karayolları Genel Müdürlüğü’nün kamulaştırma sınırına 25 metre yapı çekme mesafesine uyulması şeklinde ve Kamulaştırma Müdürlüğü’nün adı geçen taşınmaza ait kamulaştırılması hususunda alınmış herhangi bir Encümen Kararına rastlanmadığı şeklinde görüşleri bulunmaktadır.

Ataşehir İlçesi, Esatpaşa Mahallesi, 220 pafta, 90 ada, 37 parseldeki konut alanı ve park alanının yeniden düzenlenmesine ilişkin 1/5000 ölçekli N.İ.Planı Değişikliği Teklifi incelendiğinde, söz konusu parseldeki yeşil alan ve konut alanlarının yer değiştirdiği görülmekte olup, konut ve yeşil alanda kalan bir kısım otel alanına, yine konut ve yeşil alanda kalan diğer bir kısım ise yeşil alan fonksiyonuna alınarak, otel alanıyla ilgili Taks:0.40 Emsal:2.50 H:serbest yapılanma şartları getirildiği görülmektedir.

Meri 1/1000 ölçekli U.İ.Planı incelendiğinde bu parseldeki konut alanında H:3 kat ve yaklaşık olarak toplam 2251 m² yapılaşma verildiği görülmektedir. Teklif planla 2.020 m2 lik net parsel alanının E:2.50 şartlarında otel alanı olarak ayrılması ile inşaat alanı yaklaşık olarak 5050 m²’ye çıkması gerekirken (bu durumda %115’e varan artış söz konusu), teklif plan notu ile emsalin brüt alandan hesaplanması ile mevcut yapılaşma üzerine 6881 m2 lik bir inşaat artışı gelecektir(bu durumda %200’e varan artış söz konusu). Yine 5 nolu teklif plan notunda açığa çıkan/çıkmayan bodrum katların emsale dahil edilmemesi ile inşaat alanının daha da arttırılacağı görülmektedir. Ayrıca Karayolları Genel Müdürlüğü görüşündeki 25m. yapı çekme mesafesinin plan notlarına aktarılmadığı anlaşılmaktadır. Dolayısıyla söz konusu 1/5000 ölçekli N.İ.Planı Değişikliği Teklifi; yapı ve nüfus yoğunluğu ile kat yüksekliğini arttırıcı, yeşil alan miktarını azaltıcı ve plan bütünlüğünü bozucu nitelik taşımaktadır. “denilerek.

İlgi (a) yazı eki 1/5000 ölçekli N.İ.Planı Değişikliği Teklifi yazımız ekinde olup; yazımız ve eklerinin yürürlükteki yasa ve yönetmelikler, İlgi (g) Başkanlık Onayı ve genelgesi ile 3194 sayılı ve 5216 sayılı yasalara göre değerlendirilmek ve hakkında karar alınmak üzere Büyükşehir Belediye Meclisine havale olunmuştur.

KOMİSYON GÖRÜŞÜ: Ataşehir İlçesi, Esatpaşa Mahallesi, 90 ada, 37 parsele ilişkin 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı değişikliği teklifi incelenmiş olup, ilgili kurum görüşlerine aykırılık teşkil ettiğinden Komisyonumuzca uygun görülmemiştir.

Meclisimizin Onayına Arz Olunur.

Sefer KOCABAŞ Timur SOYSAL Mustafa DEMİRKAN İmar ve Bayındırlık Başkan Vekili Raportör

Komisyonu Başkanı

İrfan MERT Oktay BİRİNCİ Hayri KIR Üye Üye Üye

Ömer Lütfü SOMUN M. Sedat ÖZKAN Nevzat ŞELİMEN Üye Üye Üye

T.C

İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE MECLİSİ

KOMİSYON RAPORLARI

Rapor No:

45 Tarih:

11.12.2013 Dosya No:

2013/2449 İMAR VE BAYINDIRLIK KOMİSYONU

KONUNUN ÖZÜ: Kadıköy İlçesi, Zühtüpaşa Mah., 97 pafta, 41 ada, 9 parsele ilişkin 1/1000 ölçekli U.İ.P tadilat teklifi.

KOMİSYON İNCELEMESİ: Planlama Müdürlüğünün 09/ 12 /2013 gün ve 2013-14752-11488 sayılı yazısında;

" İlgi: a) Kadıköy Belediye Başkanlığının 20.11.2013 tarih ve 17653/1937152 sayılı yazısı ve eki İlçe Belediye Meclisinin 10.10.2013 tarih ve 2013/115 sayılı kararı, 1/1000 ölçekli U.İ.P.tadilat teklifi ile ilgili kurum ve kuruluş görüşleri.

b) Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nın 20.8.2004 gün, S/89 sayılı genelgesi ve 20.8.2004 günlü, S/90 sayılı Başkanlık Oluru.

TALEP:

İlgi (a) yazı ve ekleri ile; ilgilisinin 14.08.2013 tarih ve 1937152 sayılı dilekçesi ile iletilen 05.07.2013 tarih, 1323 sayılı İstanbul V Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Kararı ile uygun bulunan Kadıköy İlçesi, Zühtüpaşa Mah., 97 pafta, 41 ada, 9 parsele ilişkin 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı değişikliğinin, Kadıköy Belediye Meclisinin 10.10.2013 tarih ve 2013/115 sayılı kararı ile uygun görüldüğü belirtilerek 5216 sayılı yasanın 7b ve 14. maddelerine göre gereği istenmektedir.

MÜLKİYET:

Başkanlığımız tapu sorgulama sistemi ile ilgi (a) yazı eki tapu kaydı örneğinden edinilen bilgiye göre;

Kadıköy İlçesi, Zühtüpaşa Mah., 97 pafta, 41 ada, 9 parselin Nuray Sezer adına şahıs mülkiyetinde ve 451 m² yüzölçümlü olduğu ve 23.07.2002 tarihinde satış işleminden edinildiği anlaşılmakta olup; taşınmaza ait tapu kaydında “Kültür Bakanlığı İstanbul 2 numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu Müdürlüğünün 18/07/2002 tarih ve 730 sayılı yazıları ile 2. Grup Eski Eserdir.” beyanı bulunmaktadır.

MEVCUT DURUM:

2010 yılı hava fotoğraflarından 97 pafta, 41 ada, 9 parselin boş olduğu anlaşılmaktadır.

PLANLARDAKİ DURUM:

Kadıköy İlçesi, Zühtüpaşa Mah., 97 pafta, 41 ada, 9 parsel; 09.03.2005 tasdik tarihli 1/5000 ölçekli Kadıköy Merkez ile E-5 Otoyolu Ara Bölgesi Nazım İmar Planı’nda “Az Yoğunluklu Konut Alanı”nda kalmakta olup; plan notlarında,

“-Az Yoğunluklu Konut Alanları: Az yoğunluklu konut alanlarında maksimumTAKS:0.25, hmaksimum: 12.50 metreyi geçemez. Ancak; sahil adalarında; denizden yüz alan parsellerin 40 metre derinliğe kadar yapılan yapılarda maksimumTAKS:0.25, hmaksimum:9.50 metreyi geçemez. Sahil parselinin arka cephesinde yol var ise bu yola cepheli son bina sahil adası yapılanma şartına dahil olur.

- Tescilli eski eser yapı ve parseller ile kentsel sit alanlarında ilgili koruma kurulu görüşü doğrultusunda uygulama yapılacaktır.” denilmektedir.

Tadilat teklifine konu 97 pafta, 41 ada, 9 parsel; 11.05.2006 tasdik tarihli 1/1000 ölçekli Kadıköy Merkez E-5 (D-100) Otoyolu Ara Bölgesi Uygulama İmar Planı’nda kısmen (5/A-3/4), max TAKS:0.25 yapılanma şartlarında “Az Yoğunluklu Konut Alanı”nda, kısmen “Park ve Dinlenme Alanı”nda, kısmen de yolda kalmakta olup; plan notlarında,

-Az Yoğunluklu Konut Alanları: (18.02.2012 tasdik tarihli plan notu tadilatına göre)

Az yoğunluklu konut alanlarında maksimumTAKS:0.25; hmaksimum:14.50 metreyi geçemez. Ancak; sahil adalarında; denizden yüz alan parsellerin 40 metre derinliğine kadar yapılan yapılarda max.TAKS:0.25, h=11.00 m’yi geçemez. Sahil parselinin arka cephesinde yol var ise bu yola cepheli son bina sahil adası yapılanma şartına dahil olur.

-Parklar ve Dinlenme Alanları:

1. 5000 m²’den büyük park ve yeşil alanlar deprem anında ilkyardım ve toplanma yerleri olarak kullanılır. Bu amaçla yapılacak düzenlemeler İlçe Belediye Başkanlığı’nca yapılacaktır.

2. Kamuya terk edilmiş 1000 m² ile 10000 m² arası yeşil alanların tabii zemin altında kalması şartıyla toplam yeşil alanın %50’sini; 10000 m²’den büyük yeşil alanların ise %25’ini geçmeyecek ve tabii zemin altında kalması şartıyla kapalı yer altı otoparkları yapılır. Bina boyutları, kat yüksekliği ve kat sayısı İlçe Belediye Başkanlığınca onaylanacak avan proje ile belirlenecektir.. Bu otoparklar gerektiğinde genel sığınak olarak kullanılacaktır.

3. Planda gösterilen parkların içleri şematik gösterilmiştir. Park alanlarının içinde; yaya yolları, çocuk bahçeleri, yeşil alan düzenlemeleri, açık otoparklar, halkın eğlenme ve dinlenme gereksinimlerini karşılamaya yönelik gezinti alanları, spor alanları, seyir terasları, piknik alanları, çay bahçesi gibi mekan düzenlemeleri ve bekçi kulübesi, WC gibi yapılar yapılır. Avan projesine göre uygulama yapılacaktır. Avan projesi İlçe Belediyesince onanmadan uygulama yapılamaz.

-Genel Hükümler:

27- Tescilli ve tescilsiz eski eser yapıların bulunduğu parseller ile doğal sit alanlarında, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’ndan görüş alınarak uygulama yapılır. Mevcut eski eser binalar muhafaza edilirken, TAKS - KAKS değerleri aranmaz. Ancak eski eser bina yanına aynı parselde ilave inşaat yapılması durumunda parselin tamamında TAKS ve KAKS değerlerine göre uygulama yapılır. Ayrıca eski eser binanın uygulamasında bahçe mesafelerine ve kat yüksekliklerine bakılmadan kurul kararına göre uygulama yapılır.

35- Ara parsellerde genişliği 14 m’ den küçük olan parsellerde; parselin her iki tarafında ayrık nizama uygun parsel bulunması halinde bina cephesi 6 m, arka ve yan bahçe mesafeleri min 1.5 m olacak şekilde blok tertiplemeye Müdürlüğü yetkilidir.” denilmektedir.

97 pafta, 41 ada, 9 parselin kısmen; “Kurbağalıdere Deresi Ana Koluna Ait Dere Islah Projesi”

kapsamında hazırlanan 14.05.2013 tasdik tarihli 1/5000 ve 1/1000 ölçekli Kurbağalıdere Ana Koluna Ait Islah Projesine Yönelik Nazım ve Uygulama İmar Planı Değişikliğinde “Dere Koruma Kuşağı”nda kaldığı ve parsel sınırının “Dere Duvarı” gösterimi ile çakıştığı görülme olup; 1/5000 ve 1/1000 ölçekli plan değişikliklerine ilişkin plan notu bulunmamaktadır.

İLÇE MECLİS KARARI:

İlgi (a) yazı eki teklifin, İlçe İmar ve Şehircilik Müdürlüğünün 02.09.2013 tarih ve 13421/1937152 sayılı yazısındaki “…14.08.2013 gün ve 1937152 sayılı dilekçe eki 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Plan Teklifi incelendiğinde ilgili kurum görüşleri doğrultusunda teklif plan notlarının sonuna; ‘8- Meri imar planlarına uygun olarak gerekli terklerin yapılması 9- Konut alanlarında binaya ait her bağımsız bölüm için;

- brüt alanı 75m2 'ye kadar (brüt alan<75m2) olan dairelerde en az 1 otopark - brüt alanı 75m2-150m2arasında (75 m2 <brüt alan<150m2) olan dairelerde en az 2 adet otopark - brüt alanı 150 m2 ve üstü (brüt alan>150m2) dairelerde en az 3 adet otopark yeri ayrılması gerekmektedir. 10- 09.01.2013 gün ve M.34.1.İBB.0.34.70.310.06/56-4883 sayılı İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Daire Başkanlığı, Deprem ve Zemin İnceleme Müdürlüğü görüşüne uyulacaktır. 11- 06.03.2013 gün ve M.34.1.İBB. 5.01.11.01-310.01.04.01-110822 sayılı İstanbul Büyükşehir Belediyesi İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü görüşüne uyulacaktır. " plan notlarının eklenmesi ve söz konusu parselin tescilli eski eser olması nedeni ile bölge planından gelen yaya yolunun plan teklifi ile geometrisi bozulmuş olmakla birlikte 05.07.2013 gün ve 1323 sayılı Kurul Kararı ile uygun bulunmuş olup, 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Plan Tadilat Teklifi Müdürlüğümüzce de uygun görülmektedir.” şeklindeki görüşü ile İlçe Belediye Meclisine iletildiği görülmüş olup; 10.10.2013 tarih ve 2013/115 sayılı Kadıköy Belediye Meclisi kararında “KOMİSYON GÖRÜŞÜ: İmar ve Şehircilik Müdürlüğü'nün 02.09.2013 gün ve 38354364.310.01.04.01-13421/1937152 sayılı yazısı ile Zühtüpaşa Mahallesi, 97 pafta, 41 ada, 9 parsele ilişkin 1/1000 ölçekli plan değişikliği teklifinde; İmar ve Şehircilik Müdürlüğünce eklenilmesi istenilen plan notlarının eklenmesi koşuluyla teklif Komisyonumuzca tadilen uygun görülmüştür. Yüce Meclise arz olunur, şeklinde hazırlanan İmar Komisyonunun 20.09.2013 gün ve 2013/27 sayılı raporu, Kadıköy Belediye Meclisinin Ekim 2013 toplantılarının 10.10.2013 tarihli 4.Birleşiminin 1. Oturumunda görüşülerek komisyondan geldiği şekilde oybirliği ile (işaretle oylama) kabulüne karar verildi.” denilmektedir.

KURUM VE KURULUŞ GÖRÜŞLERİ:

İlgi (a) yazı ekinde iletilen kurum ve kuruluş görüşleri aşağıdaki şekildedir;

Ulaşım Planlama Müdürlüğünün 04.01.2013 tarih ve M.34.1.İBB.0.25.69-310.01/TN:15330-84-2683 sayılı yazısında;

“ULAŞIM KARARI: Kadıköy İlçesi, Zühtüpaşa Mahallesi, G22A01B1C (97) pafta, 41 ada, 9 parselde tescilli tarihi eser yapısı bulunması ve 15.08.1989 tarih, 1497 sayılı İstanbul II. Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu Kararı ile uygun bulunan restorasyon projesindeki bina mer'i 1/1000 ölçekli

Uygulama İmar Planında yolda kalması sebebiyle 9 parseldeki yol alanının Park Alanına doğru kaydırılarak Konut Alanın büyütülmesine ilişkin 1/1000 ölçekli uygulama imar plan tadilatı teklifi;

 Meri imar planlarına uygun olarak gerekli terklerin yapılması,

 Yapının kaydırılmasından etkilenen 7m.'lik yaya yolunun plan bütününde ele alınarak geometrisinin düzenlenmesi,

 "Konut alanlarında binaya ait her bağımsız bölüm için bina içinde ya da parselinde otopark yeri tesis etmek esastır. Bu esasa göre parsel bünyesinde her bir bağımsız bölüm için;

- brüt alanı 75m²'ye kadar (brüt alan < 75m²) olan dairelerde en az 1 adet otopark

- brüt alanı 75m²-150m² arasında (75m² < brüt alan < 150m²) olan dairelerde en az 2 adet otopark - brüt alanı 150m² ve üstü (brüt alan > 150m²) dairelerde en az 3 adet otopark yeri ayrılması

gerekmektedir." şeklinde plan notu eklenmesi

hususlarının yerine getirilmesi şartıyla bölgesel ulaşım sistemi açısından Müdürlüğümüzce uygun bulunmuştur.” denilmektedir.

Deprem ve Zemin İnceleme Müdürlüğünün 09.01.2013 tarih ve M.34.1.İBB.0.34.70.310.06/56-4883 sayılı yazısında;

Söz konusu teklif planda işaretli alan, Mikrobölgeleme Çalışmaları kapsamında yapılan İmar Planlarına esas 1/2000 ölçekli "Yerleşime Uygunluk Haritaları"nda "ÖA-la" lejantlı alanlar(Sıvılaşma tehlikesi görülen alanlar), "ÖA-4a" lejantlı alanlar(Yapay Dolgu ile temsil edilen alanlar) ve "ÖA-3b"

lejantlı alanların (Tsunami Etkisiyle oluşan Su Baskını- Sellenme tehlikesinin görüldüğü alanlar) birlikte görüldüğü Ağır Mühendislik Önlemleri Gerektiren ÖA-6a lejantlı sınırlar içerisinde kalmaktadır.

'ÖA-la' lejantlı alan; Kuşdili Formasyonu bulunmakta olup, yüksek sıvılaşma tehlikesine sahip, sıvılaşabilir tabaka kalınlığının alan içerisinde yapılan mekanik sondaj çalışmalarında '4m < Th < 50m' den fazla olduğu görülmüştür. Bu alanlarda, zeminin litolojisi (kil, silt, kum, çakıl vs.), yer altı suyu etkisi, zemin büyütmesi, oturmalar(15-50cm arası), temel kazılarında yer altı suyu ve zeminin duraysızlığı nedeniyle stabilite sorunları görülebilir. Bu nedenle, uygulama öncesinde yapılacak etütlerde ayrıntılı çalışmalar yapılıp, oluşabilecek problemler ve oluşturacakları risklerin dereceleri saptanmalı, alınacak önlemler ayrıntılı olarak belirlenmeli ve bu hususlar plan notu olarak belirtilmelidir. Sıvılaşabilir tabaka kalınlığına ve zemin özelliklerine bağlı olarak gerekmesi halinde yeterli sayıda, uzunlukta ve çapta kazık tasarımları yapılmalı ya da sıvılaşabilir tabakaların çok derin olmaması(genel olarak 10m'den az) durumunda temellerin sert tabakaya oturması şartıyla bodrum katların oluşturulması planlanmalı, yapı planlaması aşamasında ilgili kuruluşlardan (İSKİ, DSİ gibi) uygunluk görüşü alınmalıdır.

'ÖA-3b' lejantlı alan; oluşabilecek bir tsunami etkisinden kaynaklanan ve su seviyesi Om < Ht <

0.5m arasında olması beklenen alanda; tsunami durumu için alınacak tipik önlemlerden biri, tahliye yollarını güvence altına almaktır. Ayrıca, cadde kenarlarına, parklara veya açık alanlara, böyle bir tsunami durumunda tahliye rotalarını ve uyarıları gösteren bazı bildiri panoları hazırlanmalıdır. Tsunamiden kaynaklanan zararı kontrol altına alabilmek için tipik önlemler, küçük boyutlu, selden koruyucu duvarların inşa edilmesi veya kum torbaları, drenaj sisteminin korunması, su tutma plakalarının yerleştirilmesi vb.

0.5m arasında olması beklenen alanda; tsunami durumu için alınacak tipik önlemlerden biri, tahliye yollarını güvence altına almaktır. Ayrıca, cadde kenarlarına, parklara veya açık alanlara, böyle bir tsunami durumunda tahliye rotalarını ve uyarıları gösteren bazı bildiri panoları hazırlanmalıdır. Tsunamiden kaynaklanan zararı kontrol altına alabilmek için tipik önlemler, küçük boyutlu, selden koruyucu duvarların inşa edilmesi veya kum torbaları, drenaj sisteminin korunması, su tutma plakalarının yerleştirilmesi vb.

Belgede KOMİSYON RAPORLARI (sayfa 70-78)

Benzer Belgeler