• Sonuç bulunamadı

5. Endüstriyel Bir Tesiste Yüksekte Çalışma Kılavuzu

5.2. PLAN

5.2.1 Saha Etüdü

1.5 metreden daha yüksek olan yerlerden düşme potansiyeli olan durumlarda operasyondaki tüm görevlerin belirlenmesi için belgelenmiş bir Saha Etüdü ve Tehlike Değerlendirmesi yapılmalıdır.

Tehlike değerlendirmesi, yapılan işin türünü, işin yerini ve işin yapılma sıklığını kayıt altına almalıdır.

Yüksek yerlerde yapılan işler belirlenirken aşağıdakiler göz önünde bulundurulmalıdır:

 Yapılan temel çalışma faaliyetleri (tesis kapatma, bidonların içinin temizlenmesi, ayrık inşaat projeleri),

 Tesisteki veya ekipmandaki yüksek yerlerde yapılan rutin işler, tesis ve ekipman üzerindeki aletlere erişmek gibi,

 Zaman zaman ortaya çıkan programlanmamış iş faaliyetleri, siklonlar üzerindeki deliklere erişim, taşınabilir ekipman üzerindeki tamirler.

Yüksek yerlerde yapılan işlerin belirlenmesi için kullanılacak yöntem, mevcut risk değerlendirmeleri gözden geçirilerek, alan denetimleri yapılarak ve çalışan ve yüklenicilerle fikir yürütülerek bulunabilir.

107 5.2.2 Risk Değerlendirmesi

Saha Etüdünün tamamlanmasından sonra, düşme potansiyeli olan tüm işler için Risk Yönetimi prosedürüne uygun olarak bir Risk Değerlendirmesi yapılmalıdır.

Risk Değerlendirmesinde kullanılacak düşme önleyici veya düşmeyi durdurucu ya da ek koruma önlemleri dahil uygulanacak kontroller de belirlenmelidir.

Risk Değerlendirmesi sırasında geliştirilen tüm kontroller Bölüm 3.1’de açıklanan “Yüksek Yerlerde Çalışma” metodolojisine göre olmalıdır.

5.2.3 Tehlikelerin Bildirilmesi

Risk Değerlendirmesi tamamlandığında, belirlenen her alandaki tüm çalışanlara kendi çalışma alanlarındaki “Yüksek Yerlerde Çalışma” tehlikeleri ve güvenliği sağlamak için gerekli kontroller hakkında bilgi verilmelidir.

Bilgilendirme aşağıdakiler dahil belirli yöntemler yoluyla yapılabilir:

 Sözel yöntemler (başlangıç öncesi/ekip konuşmaları, vb.),

 İşe başlamadan önce iş güvenliği talimatları,

 Uyarı işaretleri ve barikatlar koymak,

 Düşmeyi önlemeye yönelik gereklilikleri gösteren işaretler,

 Etüdün, risk kaydının ve diyagramların uygun çalışma yerlerine asılması. Bu bilgilendirmenin hazırlanmasına ilişkin kullanışlı bir araç aşağıda verilmiştir. Tehlikeler hakkındaki bilgileri KİME vereceksiniz?

• İşe doğrudan dahil olan çalışanlar ve yükleniciler ve/veya, • İşe dahil olmayan ancak çalışmadan etkilenebilecek kişiler.

Bildirmeniz gereken tehlike(ler) veya güvenlik gereklilikleri NELER, örneğin düşen nesne riski olduğu için personelin bariyerin altından geçmesinin yasak olması.

Saha Etüdü kılavuzu Ek 1’de verilmiştir.

108

Bilgiler NEREDE verilmeli? Bu kullanılan yönteme bağlıdır. Kişilere anında uyarı sağlamak için işaretler kullanılabilir veya işle ilgili konuların anlaşılması için İş-öncesi konuşmalar yararlı olabilir.

Bu bilgileri NE ZAMAN vermeniz gerekiyor? Sürekli, tek kerelik veya tekrarlayan bir iş mi?

Hedef kitlenizi NASIL bilgilendireceksiniz?

• Sözlü (iş-öncesi konuşmalar, ekip konuşmaları, toplantılar) , • Görsel (işaretler, uyarı işaretleri),

Fiziksel (bariyer, barikat, korkuluk, huniler).

5.2.4 Tasarım, Satın Alma, Fabrikasyon, Kurulum ve Görevlendirme “Yüksek Yerlerde Çalışma”ya ilişkin sistem sorunlarının çoğu, işletmenin Tasarım, Satın Alma, Fabrikasyon, Kurulum ve Görevlendirme aşamasında ele alınabilir.

Yüksek Yerlerde Güvenli Çalışma” gerekliliklerinin tüm yeni tesis ve ekipmanlara dahil edilmesini sağlamak için tesis ve ekipmana ilişkin Tasarım, Satın Alma, Fabrikasyon, Kurulum ve Görevlendirme konusuna gerekli dikkatin gösterilmesi amacıyla çalışma süreçleri oluşturulmalıdır.

“Yüksek Yerlerde Çalışma” kılavuzlarıyla ilgili veya bu kılavuzlara uyulmasını gerektiren tüm ekipman ve tesislere ilişkin Tasarım, Satın Alma, Fabrikasyon, Kurulum ve Görevlendirme Kılavuzu Ek 3’te verilmiştir.

5.2.5 Kurtarma, Tahliye ve Müdahale Planları

Kaza durumunda daha fazla kayıp veya yaralanmanın önlenmesi için Acil Durum Planlamasına ihtiyaç vardır. Planlamada ilk yardım tesisleri ve acil durum telefon numarası bulunmalıdır, ancak özel kurtarma ekipmanları, eğitim ve çalışmalara da gerek duyulabilir. Görevin planlanması esnasında bir acil durum ve kurtarma planının da dahil edilmesi düşünülmelidir. Tüm vücut tipi emniyet kemerinde asılı kalan kişi, düştükten sonra asılı kalma travması yaşamadan önce mümkün olan en kısa sürede kurtarılmalıdır. Ayrıca yüksekte yapılacak çalışma her ne olursa olsun ve/veya nerede yapılırsa yapılsın asla tek başına çalışma yapılmamalıdır. Herhangi bir iş yapılmadan

109

önce Düşme Koruyucu ekipmanı kullanan personel için bir “Kurtarma Planı” hazırlanmalıdır.

Kurtarma planlarının ve acil durum müdahale yeteneklerinin yeterliliğinden emin olmak amacıyla bir kişinin yüksekten kurtarılmasını içeren düzenli Acil Durum çalışmaları yapılmalıdır. Yüksekte çalışacak kişi bu kurtarma planından haberdar olup olası düşme durumda nasıl kurtarılacağını bilmelidir. Ayrıca zaman zaman bu konuda tatbikatlar yapılmalı çalışanlar olası düşme durumlarında kurtarma konusunda tecrübe ve soğuk kanlılık kazanmalıdır.

Acil durum kontrolleri, prosedürleri ve kurtarma planı çalışanlara danışılarak hazırlanmalı ve uygulanmalıdır. Bu prosedürler hakkında çalışanlara gerekli eğitim verilmelidir.

Bu plan aşağıdakiler konusunda bilgi vermelidir:

 Yaralı bir insana nasıl erişileceği

 Sahada işletilebilen yükseltilebilen çalışma platformu, vb. yerinde kurtarma ekipmanı

 Kurtarmayı etkili bir şekilde yapmak için gerekli düşmeyi durdurucu sistemler ve aygıtların sağlanması

 Çalışanların acil durum prosedürü konusunda eğitilmesinin ve düşme engelleyici sistem ve aygıtlar konusunda bilgilendirilmesinin sağlanması

 Eğitimli ilk yardım görevlileri dahil, ilk yardım olanaklarına veya servislerinin varlığı ve bunlara erişim

 Ek destek imkanlarının (sivil kurtarma servisi) yeri, irtibat bilgileri ve çalışma saatleri,

 Etkili ve hazır iletişim araçları.

5.2.6 Dokümantasyon

Bu “Kritik Çalışma Sistemi’nin etkili bir şekilde uygulandığına dair gerekli kanıtların sağlanması için büyük miktarda dokümantasyon gerekir.

110

Bu “Yüksek Yerlerde Çalışma” kılavuzuyla ilgili tüm dokümantasyon Belge Yönetim sistemine dahil edilmeli ve sahadaki tüm gerekli kişilerin erişimine açık olmalıdır. Bu en azından aşağıdakileri içermelidir:

o Sahaya özel “Yüksek Yerlerde Çalışma” etüdü.

o Ayrıntılı “Yüksek Yerlerde Çalışma” Risk Değerlendirmesi.

o Bu alanda yapılmış tüm Saha Liderliği Aşamalı Denetimlerine ilişkin bilgiler.

o Tüm “Yüksek Yerlerde Çalışma” kazalarına ilişkin bilgiler. o Tüm uygunluk denetimi bilgileri.

Yüksek yerlerde çalışması gereken çalışanlara yönelik eğitim ve yetkinlik değerlendirmesi hakkındaki tüm bilgiler.