• Sonuç bulunamadı

7 Çocuk Halkları Savunuculuğu

11. Planı uyarlayın

Amaçlarınızı değiştirmeniz, taktik değiştirmeniz ya da zamanlamanızı revize etmeniz gerekiyor mu?

Öğrenme ve geri besleme halkası savunuculuk programınızın iyileştirilmesinde ve içeriğinin, yaklaşımlarının ve evriminin altlığının oluşturulmasında yine kilit roldedir.

Analizinizi gerçekleştirdiğiniz, savunuculuk çalışmanızı planladığınız ve kaynaklarınız bulduğunuz ve ortaklarınızın hazır olduğundan ve aynı niyeti paylaştıklarından emin olduğunuz zaman, şu soruları sorun:

• Değişim hedefleriniz hakkında net misiniz?

• Çocukların görüşlerini dinleyip onlara yer verdiniz mi?

• Yerinde kanıt ve çözümleriniz var mı?

• Hitap ettiğiniz kitleyi tanıyor musunuz?

• Etkilileriniz arasında iyi iletişim kişileriniz var mı?

• Hangi yaklaşımları kullanacağınıza karar verdiniz mi?

• Niyet ve amaçlarını bildiğinize emin misiniz?

• Güvenilirliğinize katkıda bulunuyorlar mı?

• Resimden çıktıklarında ne olacak?

Değişimin Aşamaları

1. Tartışmada değişim: savunuculuk mesajınızın politika geliştirme sürecine dahil edilmesi için ilk adım mesajınızın ve iddianızın ilgili paydaşlar arasındaki tartışmalarda yer almasını sağlamaktır. Örneğin, basın mesajınıza yer veriyor mu? Konu hakkında sizin başvuru terminolojinizi bir bakan kullanıyor mu?

Geliştirici ya da kısıtlayıcı faktörleri, örn. İdeolojik taraflılık, not etmeniz gerekecektir.

2. Fikirlerde değişim: mesajınız kimsenin fikrini değiştirdi mi? Tartışmalarda mesajınız insanların ne düşündükleri etkileyecek şekilde kullanılıyor mu? Bu analizde geniş bir paydaş çeşitliliğini kapsadığınızdan emin olun.

3. Politikada değişim: önerilen politikaların mevzuata ya da ilgili bağlama girmesini sağlamak.

4. Uygulamada değişim: önerilen politika değişiklikleri hedef gruplar-hükümet ya da ajanslar- tarafından uygulanıyor. Mali destek verilmiş ve harcanıyor.

Bütçe tahsisi ve dağılımının, örn. bölgesel ve yerel bütçelere, izlenmesi ve fonların hedef etkinliklere harcanıp harcanmadığının takibi (harcanmadıysa neden?) anlamına gelir.

5. İnsanların hayatlarında değişim: bu aşamaya ancak istenen politika uygulamaya geçip sonuçlar görünür (ya da görünmez) olduğunda ulaşılır. Bu noktada değişimler tüm yönleriyle ele alınmalıdır.

• Elimizde hangi kaynaklar- mali, teknik, insan- var?

• Kullandığınız farklı yaklaşımları nasıl koordine edecek ve izleyeceksiniz?

• Risk var mı?

• Etkinlikleriniz örgütünüzün ismini nasıl etkileyecek?

• Mali desteklerinizi nasıl etkileyecek?

• Eğer... olursa, ne yapacaksınız? Alternatifleriniz ve acil durum planlarınız nelerdir?

Alan çalışması

Bulgaristan’dan bir başarı öyküsü: Çocukları Kurtarın engelli çocuklara yönelik bir bakım evinde kötü koşullar ve kötü muamele olduğunu gösteren üç işaretin farkına varmıştır. Program hemen bakanlıkları, Bulgaristan’daki Avrupa Birliği’ni ve kilit araştırmacı gazetecileri haberdar etmiştir. Bunların her biri baskı oluşturarak tepkiyi tetiklemişlerdir. Her bir çocuğun ihtiyaçları değerlendirilerek bu kurumların dışında bakımları planlanırken bakım evinin kapatılması planlanmıştır. Ekip öğrenme noktalarını şöyle özetlemiştir: “Tek başınıza yapmaya kalkışmayın, hızlı sonuçlar beklemeyin, olumsuz “yaprak dökümünü” hafife almayın, politikacılarla uğraştığınızı unutmayın ve “hayır”

cevabını kabul etmeyin.”

Sürdürülebilir Topluluklar Enstitüsü (STE) Savunuculuk Merkezi savunuculuk için “Dokuz Soru” olarak bilinen alternatif bir planlama aracı geliştirmiştir.

Dokuz Soru

Dış faktörler 1. Ne istiyoruz? (amaçlar)

2. Bize bunu kim sağlayabilir? (hedef kitle, kilit oyuncular ve güç sahipleri)

3. Neyi duymaya ihtiyaçları var? (mesajlar) 4. Kimden duymaları gerekiyor? (mesajlar) 5. Duymalarını nasıl sağlayabilirsiz? (ulaştırma) İç faktörler 6. Elimizde ne var? (kaynaklar)

7. Neleri geliştirmemiz gerekiyor (boşluklar) 8. Nasıl başlayacağız? (ilk adımlar)

9. Çalışıp çalışmadığını nasıl bileceğiz (değerlendirme)

Evet, ama....

“Savunuculuk çalışmamızın etkisini ölçemiyoruz. Bu uzun yıllar alacak ve çabalarımızın değişime katkıda bulunup bulamadığını kimse bilemeyecek?”

Her birinin hedefleri ve göstergeleri olan fazlar oluşturun. Böylece ilerlemenizi izleyebilir ve hız ve motivasyonunuzu koruyabilirsiniz.

“ Büyük bir fırsat yakalarsak - örneğin, savunuculuk planı yapmadığımız bir konuda üst düzey bir yuvarlak masa tartışmasına davet edilirsek- ne olacak?”

Kısa cevap isterseniz, gidin! Ancak, gitmeden önce şu soruları kendinize sorun:

• Tartışma konusu mevcut program ve stratejimizle ilgili mi?

• Net bir konumumuz var mı?

• Konumumuzu destekleyecek kanıtlarımız var mı?

• Konumumuzu sunmak için gereken becerilere sahip miyiz?

• Diğerleri konumumuzu ve hedeflerimizi paylaşıyor mu?

• Bu zamanımız ve kaynaklarımızı en iyi kullanma yolu mu, ya da başka bir şey yapıyor olsak daha mı iyi olacak?

• Tartışmayı belgeleyebilir, sonuçları paylaşabilir ve devamlılığı sağlayabilir miyiz?

• Çocukların görüşlerini doğrudan ya da dolaylı olarak sunabilir miyiz?

“Politika ve mevzuat çocuklar ve haklarından çok politikayla ilgili.

Zamanımızı boşa harcamıyor muyuz?”

Kimlerin nasıl değişim yaratabileceklerini bilmeniz, dolayısıyla, güç ilişkilerini iyi anlamanız gerekir. Bu uzun zaman alabilir ama büyük ölçekli değişim için hayatidir. Politika ve yasal çerçevede temel değişikler sayesinde değişimlerin büyük sayıda çocuk için, muhtemelen birkaç jenerasyonda gerçekleşebileceğini göreceksiniz. Doğrudan deneyime dayanan güçlü tutumlar takınmak, iyi ortaklıklarda çalışmak ve zaman içinde gerçek bağlılık sergilemek yüksek makamların saygısını kazanacak ve sonuçta başarı getirecektir.

“Ulusal ve desantralize düzeylerde mali kaynaklar olmaksızın ne biz ne de devletin bir etki yaratması mümkün değildir.”

Hükümetler ve bağışçılarla her düzeyde çalışmanız ve çocukların hayatında görmek istediğiniz iyileştirmelerin yapılabilmesi için gereken mali destek ve bütçe şeffaflığı için baskı yapmanız gerekmektedir. Örneğin, Çocukları Kurtarın’ın küresel kampanyası olan Geleceği Yeniden Yaz, çatışma altındaki ve çatışma sonrasındaki ülkelerde eğitime yeterli bütçenin ayrılması için devletlere ve bağışçılara çağrıda bulunmaktadır. Kampanyanın tavsiyesi

“çatışma etkisi altındaki hassas devletlerde eğitim için tahmin edilebilir uzun vadeli bütçe aktarımının arttırılması ve bu yardımın ciddi bir bölümünün temel eğitimin sunumunda harcanmasını” talep etmektedir.

Daha fazla bilgi için nereye başvurulur

Savunuculuk hakkında birçok kaynak bulunur. Burada en uygulanabilir ve çocuk hakları temelli savunuculukla ilgili olanlardan oluşan küçük bir seçki verilmiştir.

Çocuk Hakları savunuculuğu Operasyonel Rehberi ve Savunuculuk Pozisyonu Belgesi, Çocukları Kurtarın Danimarka, 2006. Savunuculuğun ne olduğunu ve savunuculuk inisiyatiflerinin yürütülmesine uygulanabilir yaklaşımları planlama üzerine odaklanarak sunan iki birbirini tamamlayıcı belge.

Savunuculuk Araç Seti, Çocukları Kurtarın İngiltere, 2007. çeşitli araçlar, açıklamalar ve biçimler içeren bir adım adım uygulama rehberi.

Savunuculuk Önemlidir: Çocukların kendi dünyalarını değiştirmelerine yardımcı olmak. Uluslar arası Çocukları Kurtarın İttifakı’nın savunuculuk rehberi, 2007.

Bütçe yönünden Çocuk Hakları için Çalışmak. Birçok ülkeden çalışma ve deneyimler, Çocukları Kurtarın İsveç, 2005.

Eğitimde Değişim için Çalışmak: Savunuculuk planlaması için el kitabı, Çocukları Kurtarın İngiltere, 2000. Eğitim programları üzerine odaklanmış olmasına rağmen tüm program alanlarında büyük değer taşıyan bir kilit başvuru kaynağı. Kilit araçlar, kontrol listeleri ve alan çalışmaları içeriri.

Şimdi Harekete Geçin! BM Genel Sekreteri Çocuklara karşı Şiddet Çalışması’nın Bölgesel Danışma Toplantısı’nda çocukların katılımının bazı ilginç noktaları, Çocukları Kurtarın, 2006.

Çocuk Haklarının Gerçekleştirilmesi için Savunuculuk üzerine Bölgesel Kapasite Geliştirme Çalıştayı, Çocukları Kurtarın İsveç, 2007.

Yeni bir Güç Örgüsü, İnsanlar & Politika: savunuculuk ve vatandaş katılımı için eylem rehberi,VeneKlasen L, Just Associates, 2002, Washington DC www.justassociates.org.

Kritik Güç ve Değişim Ağları, Actionaid International, 2005 www.actionaid.org

Çocuk Ombudsmanı Eğitimi ve Kaynaklar Rehberi, Çocukları Kurtarın Norveç, 2006

Tavsiye edilen web siteleri:

İnsan Haklarında Yeni Taktikler: www.newtactics.org/main.php birçok iyi eğitim aracı sunar.

Uluslar arası Bütçe Projesi, www.internationalbudgetproject.org, daha hak temellidir ve bütçe analizi, ülkelerde alan çalışmaları, bilgi alışverişi ve araçlar üzerinde daha fazla durur. Sivil toplum ve kapasite geliştirmeye bol bol yer verilmiştir.

Genç Yaşamlar, www.younglives.org.uk, Etiyopya, Hindistan, Peru ve Vietnam’da çocuk yoksulluğunun değişmekte olan doğasını inceleyen, yenilikçi bir uzun vadeli uluslar arası araştırma projesidir. Proje araştırmayı politikacılar ve plancılarla ilişkilendirerek üretilen bilginin çocukların yaşam kalitesini yükseltmek için kullanılmasını sağlamaktadır. Genç Yaşamlar İngiltere ve Güney Afrika’nın yanı sıra bu dört ülkede de akademik ve STK ortaklara sahiptir.

Ombudsmanlar ile ilgili daha fazla bilgi için alt bilgi ve bir eğitim paketi içeren Avrupa Çocuk Ombudsmanları Ağı’na bakınız, www.ombudsnet.org.

8 Çocuk hakları programlaması ve acil

Benzer Belgeler