• Sonuç bulunamadı

3 Çocuk hakları durum analizi

6 Ortaklar ve çalışma ilişkileri

Bu bölümün sonuna geldiğinizde:

• Çocuk haklarının gerçekleştirilmesinde ortaklarla çalışmanın önemini anlamış

• Çocukların hayatında değişimler yaratmanızı yardımcı olabilecek çeşitli potansiyel ortakları tespit etmiş

• Ortak seçimi ve çalışma ilişkileri yönetiminin kilit ilkelerini anlamış olacaksınız.

Bu bölüm, 2. Bölümde verilen temel ÇHP ilkeleri, araçları ve süreçleri hakkında belirli bir bilgi düzeyi gerektirmektedir ve bunun üzerine kurulmuştur.

Bu bölüm ortaklarla çalışmanın zorluklarını araştırmaktadır. “Ortak” derken ne anlatılmak istendiğini ve çocukların hayatında istediğiniz değişiklikleri aratmak için nasıl birlikte etkili bir biçimde çalışacağınızı söylemektedir.

Neden ortaklarla çalışılır?

Çocuk haklarının gerçekleşmesini destekleyebilecek diğer gruplarla birlikte çalıştığınızsa çocuklar için istediğiniz değişimleri yaratma ihtimaliniz artacaktır. Ortaklığınız ortak değerlere, net duruşlara ve rollerin açıklığına dayanmalıdır. Birlikte çalışmak istediğiniz ortaklarla ilgili dikkatli kararlar vermeniz gerekmektedir.

Ortaklara çalışmak sayesinde:

• Toplulukları ve yükümlülük sahiplerinden hesap sorma kapasitelerini güçlendirebilirsiniz.

• Hesap verebilirlik ve açıklık için bir platform yaratabilirsiniz.

• Meşruiyeti arttırabilirsiniz- uzun vadede, çocuk haklarının uluslararası örgütlerden ziyade ulusal örgütlerce güvence altına alınması daha iyi olacaktır.

• Yerel yapılar geliştirip destekleyerek çalışmanızın sürdürülebilirliğini arttırabilirsiniz.

• Çalışmanızın potansiyel ölçek ve kapsamını arttırabilirsiniz.

• İşbirliği ilişkileri aracılığıyla karşılıklı öğrenmeyi teşvik edebilirsiniz.

• Yerel örgütler aracılığıyla katılımcı yaklaşımlar geliştirebilirsiniz.

Ortaklarınız kimlerdir?

“Ortak” terimi birçok farklı bağlamda çok geniş bir iş ilişkisi yelpazesini kapsayabilir. Başka bir örgüt ile resmi ya da yarı resmi biçimde beraber ortak bir hedef için çalışan tüm örgütler için kullanılır. Ortaklar bölgesel, ulusal ya da yerel STK’lar, ağlar, topluluk tabanlı örgütler (TTÖ), inanç temelli örgütler (İTÖ), çocuk ve genç birlikleri, sendika hareketleri, kadın örgütleri, meclis grupları, üretici firmalar, bakanlıklar, uluslar arası STK’lar, BM ajansları ve diğerleri... olabilir. Liste uzun!

Mümkün olduğu yerlerde, yerel örgütlerle kilit ortaklıklar kurma ihtimaliniz yüksektir. Bunlar genellikle program/proje alanlarına daha aşina, yerel kültür ve geleneklere daha duyarlı ve dolayısıyla yerel topluluklarla daha iyi ilişkiler kurmaya yatkın olurlar.

Karşıdaki kutuda birlikte çalışabileceğiniz farklı türde ortakların bazıları listelenmiştir.

Alan çalışması

Çocukları Kurtarın’ın Irak’taki koalisyon içinde çalışma ve ortaklık oluşturma deneyimi 2005 yılında uluslar arası ve ulusal STK’lar arasında bir ağ yaratılmasına dayanmaktadır. Bu ağ çocuk hakları üzerine çekirdek bir kaygıyı yeni Irak Anayasası’na bütünleştirmeyi hedeflemiştir. Çok zor çalışma koşullarına rağmen Çocuk Hakları ve Anayasa Ağı kurulmuştur. Bu ağ, iyi araştırmaya dayalı güçlü bir savunuculuk planı ortaya çıkarmıştır. Anayasa taslağının oluşturulmasından sonra da çalışmaya devam etmiştir.

Ortaklarınız kimlerdir?

Yerel, ulusal ve bölgesel STK’lar, büyük , orta ve küçük ölçekli STK’lar, özelleşmiş ya da genel STK’lar, koalisyonlar, ittifaklar ve ağlar dahildir

Ortak çıkar birlikleri: insanlar için değil insanların örgütleri, genellikle ortak bir kaygı ya da hedef için bir araya gelmiş üyeli örgütler. Bunlar arasında sendikalar, meslek birlikleri, çocuk ve gençlik birlikleri ve okul kulüpleri bulunur.

Topluluk tabanlı örgütler (TTÖ): insanlar için değil insanların örgütleri, resmi ya da gayri resmi olarak destekçilerini temsil eder ve onlara karşı hesap verir (geleneklere göre). Bunlar arasında köy komiteleri, üretici grupları, kooperatifler, kadın grupları, kredi örgütleri, okul aile birlikleri ve federe TTÖ’ler (örneğin çiftçi birlikleri)

Özel sektör: STK’lar özel sektör ile gittikçe artan çeşitlilikte ortaklıklara girmektedir. Bunlar arasında uluslar üstü şirketler, tekil şirketler (yerel ya da uluslararası), yerel ticaret ya da sanayi odaları, iş federasyonları ve basın bulunur.

Hükümet: ulusal, bölgesel, mahalle ve yerel düzeylerde hükümet. Bunlar arasında, hükümet finansmanlı pilot projeler, belediyeler, belediye birlikleri ve meclis grupları.

Destek ve akademik kurumlar: bunlar arasında akademik, eğitim ve araştırma kurumları ve meslek birlikleri (avukatlar, doktorlar, mühendisler, gazeteciler, vb.)

İnanç temelli gruplar ve kurumlar

Çok taraflı ve iki taraflı ajanslar: örneğin Avrupa Birliği (AB), UNICEF, Birleşmiş Milletler Sığınmacılar Yüksek Görevlisi(BMSYG), Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (BMKP) ve diğerleri, ancak bu örgütlerle ilişkiler genellikle ortaklıktan ziyade bağışçı olarak kapasiteleri üzerindendir.

Ortaklarla nasıl çalışılır

Birlikte çalışmak isteyebileceğiniz çeşitli ortaklar ve birlikte çalışmanın bir çok yolu vardır. Çocuklar için istediğiniz değişimleri gerçekleştirmek için ortaklığınız aşağıdaki genel ilkelere dayalı olmalıdır.

Genel ilkeler

• Ortak bir vizyon ve çocuk haklarına bağlılık

• Ayrım gözetmeme, çocukların istismar ve sömürüye karşı korunması ve çocukların yüksek yararı konusunda ortak değerler, politikalar ve uygulamalar. Bunlar örgütlerin tüzüklerine, vizyonlarında ve yönetişim yapılarında yansıtılacaktır.

• Ortak hedefler, açıkça tanımlanmış ve ölçülebilir

• İyi planlanmış sistemlerle karşılıklı öğrenme ve tanıma

• Ortakların profilleri, yaklaşımları, kendi ağları ve çalışanları tarafından yansıtılan, farklı kültürlere karşılıklı saygı

• Karşılıklı güçlendirme

• İyi yönetilmiş sistemler aracılığıyla karşılıklı hesap verebilirlik

• Ortaklığın düzenli olarak gözden geçirilmesini içerecek şekilde açıklık ve güven

• Çocukların yüksek yararının tüm siyasi ya da diğer eğilimlerin üstünde tutmak için, tarafsızlık.

Ortaklığınız diğerlerini etkilemek ve kendinizin etkilenebilmesine açık olmak demektir. Ortakların yavaş yavaş birbirlerinden öğrendiği bir süreçtir.

Ortaklarınızın belirlenmesi ve seçilmesi

ÇHDA’niz ve program öncelikleriniz birlikte çalışacağınız ortağın/ortakların türünü belirler. Etkili bir ilişkiye girmeden önce hem kendi örgütünüzün hem de potansiyel ortaklarınızın güçlü ve zayıf yanlarını bilmeniz gerekmektedir.

Diğer şeylerin yanında potansiyel ortağınız hakkında şunları bilmeniz gerekir:

• Vizyon, hedef ve politikalar- örgütü kendisi yapan şeyler nelerdir, kurulma nedeni nedir, kimin tarafından kurulmuştur, ne kadar süredir çalışmaktadır

• Etkinlikler ve çalışma biçimleri – mevcut ve planlanan etkinlikler, uygulamalar, başarılar (beklenen sonuçlar), ve hayati bir biçimde, proje planlaması, uygulaması ve izlemede çocuklara ne derece yer verildiği

• Hedef grup ve yararlanıcılarla ilişkiler: örgüt topluluk tarafından nasıl görülüyor? Örgüt başkalarıyla iyi çalışma ilişkileri içinde mi?

• Örgüt yapısı- üyelik, çalışanlar, liderlik ve karar vermede katılım

• Proje ve mali yönetim için örgütsel kapasite, planlama ve idare kapasitesi

• Fon yaratmak için durum bulma ve kapasite ile kimlerden fon aldıkları

• Bilgi ve savunuculuk çalışması- çocuk hakları konuları üzerine bilgi.

Örgüt bilgi ve savunuculuk çalışmaları yürütüyor?

• Meşruiyet, yasal statü ve anayasa. Denetlenen hesaplar, raporlar ve başvurular mevcut mu?

Alan Çalışmaları

Güney Doğu Asya’da belli sayıda çocuk ve genç örgütü kurulmuştur. Bunların üyeleri çocukların hayatlarının iyileştirilmesi hedefine güçlü bir biçimde bağlıdır. Bu çocuk ve gençlerin çoğu yönetim, politika geliştirme, idare, öneri yazımı ve fon toplama konularında deneyimsiz olduklarından, örgütlerinin hayatta kalabilmesi için mücadele etmek durumundadır. Sahip oldukları tek şey ise, birer eş eğitimci olarak eğitildikleri ve daha önce yerel ve uluslararası STKlar için projeler uygulamış oldukları için, çocuk hakları konusunda deneyim ve uzmanlıktır. Çocukları Kurtarın bu tür örgütlerle ortaklık kurmuş ve hesap verebilirlik, katılım, açıklık, çocuğun yüksek yararı, ayrım gözetmeme ve dışlamama ilkeleri üzerinde güçlü bir şekilde odaklanarak gelişmelerine yardımcı olmuştur.

Amaç çocuk ve gençlik örgütlerinin sivil toplumun güçlü ve özerk birer üyesi haline getirilmesidir. Karşılaşılan sorunlar arasında ortaklığın ve ortakların rol ve sorumluluklarının anlaşılması, güç ilişkileri ve gündem yaratma yer alır. Başarılı ortaklık çalışmaları iki tarafın da açık ve esnek olmasını gerektirir.

Devamı sonraki sayfada

Alan Çalışmaları (devamı)

Çocukları Kurtarın Afrika’da, Çocuk Yasası’nın revizyonu yoluyla cinsel suçlara dair yeni bir mevzuat geliştirilmesini desteklemektedir. Çocuklar dahil olmak üzere çeşitli paydaşlarla yeni yasanın nasıl olması gerektiği konusunda danışma toplantıları gerçekleştirilmesini sağladık. Çocuk Yasası Çalışma Grubu çocuk hakları örgütlerin bir koalisyonudur ve dolayısıyla Çocukları Kurtarın’ın kilit ortaklarındandır. Koalisyonun lobi çabaları yasa metninde ciddi değişiklikler yapmış ve hükümet çıkartılan önemli birçok hükmü yeniden eklemiştir.

Ortaklık anlaşmaları

Ortak bağlılığınızı ve net rol ve sorumluluklarını belirlemek için bir ortaklık anlaşmasına ihtiyacınız vardır.

Anlaşmanızda şunların bulunması gerekir:

• Ortaklık vizyonu: Neye inanıyor ve çocuklar için ne tür değişiklikler yaratmak istiyoruz?

• Ortaklık hedefleri: Birlikte çalışma nedenlerimiz nelerdir? Vizyonunuza ve çocuklar için belirli değişimlere ulaşmak için, deneyim, yöntemler, bilgi ve kapasite anlamında nelere ihtiyacınız olduğunu tanımlayınız.

• Ortaklık çıktıları: Ortaklığınız neler üretecek? Bunlar arasında projler, çalışmalar, ağlar, vb... yer alabilir.

• Ortaklık stratejisi: hedeflerinizi ve çıktıları nasıl elde edeceksiniz?

• Ortaklık etkinlikleri: hedeflerinizi ve çıktıları elde etmek için yürüteceğiniz temel etkinliklerin listesini yapınız.

• Ortaklık süreci: Ortaklık nasıl yönetilecektir? Raporlama, çocuk koruma ve diğer yükümlülükler, karşılıklı rol ve sorumluluklar, mali düzenlemeler, anlaşmazlıkların çözümü için yaklaşım ve mekanizmalar yönünden neler üretmeniz gerektiği konusunda net olunuz. Ortaklığın taraflardan biri ya da hepsi tarafından feshedilebileceği koşulları da belirlemeniz gerekir.

Bir ortaklığı sonlandırmaya karar verdiğinizde, beraber neler başardığınızı ve çocukların yaşamında değişiklikler yaratmak konusunda ne kadar başarılı olmuş olduğunuzu değerlendirmek önem taşımaktadır. Bu gelecekte gireceğiniz ortaklıklara yol gösterici olacaktır.

Devletle ve onları yapabilir kılacak şekilde çalışmak

BM Çocuk Hakları Sözleşmesi’ni (BMÇHS) kabul etmiş olan tüm devletler kendi ülkelerinde çocuk haklarının gerçekleştirilmesini sağlama konusunda birincil yükümlülük sahibi ve ana sorumluluk sahibidirler. İlkesel olarak o ülkenin çocuk ve yetişkinlerine ve uluslar arası topluluğa karşı hesap verme durumundadırlar. Devlet ebeveynleri ve velileri çocuk haklarının gerçekleştirilmesini sağlama konusunda da desteklemekle yükümlüdür.

Devletle birlikte çalışmak müdahalelerinizin etkililiğini arttırabilir ve iyileşmelerin sürdürülebilir ve uzun vadeli olmasını sağlayabilir. Böyle bir ortaklığın kilit amacı Devlet’in çocuklara karşı yükümlülüklerini yerine getirme konusunda cesaretlendirilmesi ve desteklenmesi olacaktır. Bunun yanı sıra, ortaklığınız geliştikçe sivil toplumun çalışmalarınıza daha fazla katılmasını sağlamak da hedeflenecektir.

Devletler çocuklar dahil olmak üzere, vatandaşlarının haklarının yerine getirilmesi konusunda bağlılıkları ve yükümlülüklerini yerine getirme konusunda isteklilikleri ve becerileri bakımından farklılaşır. Devletle birlikte çalışma fırsatları ve bunun önündeki engeller yerel bağlama göre değişecektir.

Bazen Devletle çalışmaktan başka şansınız olmayacaktır.

Bağlam ne olursa olsun, Devletle birlikte çalışmak önemlidir, çünkü:

• Devletle aranızda güven ve anlayışa dayalı bir ilişki kurar

• Devletin eşsiz vukufu ve deneyimi ve çocuk haklarının yerine getirilmesinde oynaması gereken hayati rolü sayesinde etkililiğinizi arttırabilir

• Devletin zamanla size göre daha fazla artan kapasiteyle, daha büyük ölçekte ve daha fazla etkiyle çalışacağı beklentisiyle, sürdürülebilirliği sağlayacaktır.

Ortaklık düzenlemeleri arasında:

• Özelleşmiş teknik elemanların devlet dairelerinde geçici olarak görevlendirilmesi

• Farklı düzeylerdeki Devlet memurları için kapasite geliştirme programları

• Seçilen alanlarda birleşik ya da ihale edilmiş hizmet sunumu aracılığıyla etkili uygulamaların ortaya konması

• Devlet kurumlarının yeni politikalar geliştirmesi ve uygulamasının desteklenmesi.

Hangi ortaklık yöntemini seçerseniz seçin, şunlara ihtiyaç duyacaksınız:

• Planlama sürecinde devletin katkı koyabileceği uygun platformu, net olarak tanımlanmış rol ve beklentileri belirlemek.

• Devletin kendi kapasitesini güçlendiren program müdahaleleri uygulamak.

• Çalışmalarınızı, veri toplama, analiz ve geri besleme süreçleri için sistem ve göstergeleri Devletle işbirliği içinde geliştirecek ve uygulayacak biçimde izlemek ve değerlendirmek.

Tüm bu birlikte çalışma biçimleri bazı sorunlar yaratabilir. Bıktırıcı gecikmelere yol açacak bürokratik kural ve düzenlemelerle karşılaşabilirsiniz.

Farklı bir örgüt kültürü, ideolojisi ve çalışma biçimi olabilir. Bu sizin tarafınızdan etkili bir savunuculuk çalışması gerçekleştirilmesi potansiyelini sınırlayabilir. Kararların nasıl verildiğini ve hükümetin farklı düzeylerindeki karar vericileri etkilemek için ne tür fırsatların var olduğunu bilmeniz gerekecektir. Bu ÇHDA’nizin önemli bir bölümü olmalıdır.

Devletle ortaklık içinde çalışıyorsanız, şu konuları göz önünde bulundurun:

• Bağımsızlık: Ortaklığınız siyasi partiler, hükümetler ve kurumlarını içeriyorsa, bu durum siyasi bağımsızlığınız konusunda soru işaretleri yaratıyor mu? Yükümlülük sahiplerini ortaklık ya da koalisyonlara dahil etmeniz çıkar çatışmalarını yol açabilir.

• İtibar: Bir örgütün itibarı birlikte yakın bir şekilde çalıştığı kişilerden etkilenir. Bir ortak olarak hükümet ele alınan konuda güçlü bir destek sunabileceği gibi, ortağınızın bazı yönleri örgütünüzü rahatsız edici olabilir.

• Niyet: Hükümetin ve diğer yüksek riskli ortakların niyetleri konusunda daha fazla belirsizlik olması muhtemeldir. Bu doğrudan çıkar çatışmalarına neden olabilir.

• Hedef grup ya da ortak? Devletle birlikte çalışmak onları ve duruşlarını etkilemek için daha iyi durumda olmanız anlamına gelir. Onlar da sizin örgütünüz için aynısını düşünüyor olabilirler! Kimin ortak ve kimin hedef grup olduğu arasındaki çizginin kaybolmamasına dikkat edin.

Hükümetle gireceğiniz ortaklıktaki güç dengesizliğin farkında olun.

Unutmayın!

Devletle ortaklık içinde çalışmaya karar verirseniz, uzun vadede çocuklara karşı yükümlülüklerini yerine getirmelerini desteklemeyi hedefliyorsunuz.

Bekçilik rollerinde ve devletten hesap sormalarında ve çocuk hakları savunuculuğunda onları desteklemek için sivil toplum gruplarıyla yakın ilişkinizi devam ettirmeniz hayati önem taşımaktadır.

Alan çalışması

Çocukları Kurtarın, Mexico City’de topluluk temelli küçük yaştaki çocuklara bakım merkezlerinin oluşturduğu bir ağ ile ortaklık kurmuştur. 30 yıllık deneyime ve yüksek düzeyde hizmet sunumuna rağmen, okul öncesi eğitim zorunlu hale geldiğinde topluluk temelli merkezler kapanma tehlikesiyle karşı karşıya kalmıştır. Bunun nedeni eğitimcilerinin resmi olarak vasıflı olmaması ve binalarının yasal koşullara uymamasıdır. Kadınların bu girişimlerinin kendi ülkelerinde resmen kabul görmesi acil bir ihtiyaçtır. Bu nedenle, eğitimle ilgili STKlardan temsilciler, çocuk bakım merkezlerinin kendileri ve ulusal çocuk bakımı ve eğitim yetkilileri konu hakkında bir çalışma grubu kurmaya karar vermişlerdir.

Sivil toplumun çabalarının ve topluluk hizmetlerinin kalitesinin kabul gördüğü bir dizi yeni düzenlemenin üzerinde anlaşılması iki yıl sürmüştür. Çalışma grubu halen toplanmaktadır ve erken yaştaki çocukların eğitiminde kalitenin değerlendirilmesi için bir dizi gösterge geliştirmiştir.

Ortaklarla çalışmak ve program döngüsü

Ortaklarla çalışmanız program döngünüzün her aşamasında görülmelidir.

Amacınız:

• Ortaklarınızla insan hakları ilkeleri ve çocuk hakları programlaması konusunda farkındalık ve anlayışı paylaşmak

• Sivil toplum gruplarının ve potansiyel ortaklarınızın (Devlet dahil olmak üzere) kapasitelerini ve aralarındaki dinamiklerin ÇHDA’niz ile değerlendirmek

• Program planlarınızı hazırlarken ve birlikte çalışmak istediğiniz ortakları seçerken topluluğun çocuk haklarının her düzeyde destekleme kapasitesini göz önünde bulundurmak

• Ortaklık çeşitlerinizin program uygulamasına yansıtılması. Bu üç ayakla ilişkilendirilebilir. Örneğin, ortaklarınız acil durum barınakları oluşturan yerel bir STK (1. ayak), hükümet yetkililerinin çocuk koruma becerileri konusundaki kapasitelerini

geliştiren ulusal bir STK (2. ayak) ve çocuk hakları üzerine çalışan sivil toplum gruplarının oluşturduğu ulusal bir koalisyona kendi desteğiniz (3. ayak) olabilir.

• Programınızı geliştirmek ve savunuculuğunuza altlık oluşturmak için ders almak ve deneyimleri geri beslemek. Bunu yapmak için izleme, değerlendirme ve geri besleme sistemlerinizi kullanın.

Veri toplama, analiz ve sonuçların paylaşılmasında ortaklarınıza yer verin.

Alan çalışması

Romanya’da Çavuşesku döneminin ardından ve çocuk istismarının düzeyi hakkında artan farkındalık ile ( özellikle bakım kurumlarındaki çocukların koşulları), Çocukları Kurtarın ulusal bir çocuk STK’sını desteklemeye karar verdi. İlk üç yıl boyunca örgüt içinde yönetişim yapılarının kurulmasını destekledik. Örgütün yılda bir kez toplanacak üye genel kurulu aracılığıyla temsili demokrasi ile yönetileceğini belirten yönetmelik taslakları hazırlandı ve onaylandı. Rol ve sorumluluklar yönetim kurulu ve yürütücü direktör arasında paylaştırıldı. Programın geliştirilmesine de yardımcı olduk.

1990ların ortasından itibaren kapasite geliştirilmesi için doğu Avrupa’daki diğer ortaklarımızın yanında mali program desteği ve teknik destek sunduk. Çocuklara karşı cinsel istismar, şiddet, çocuk iş gücü, sokak çocukları ve kurumlardaki çocuklar gibi konularda çalıştay ve konferansların yanı sıra BMÇHS ve raporlama mekanizmaları hakkında eğitimler düzenledik. Ortak olduğumuz STK hak temelli programlama dahil olmak üzere danışmanlık ve kavramsal çerçeveler üzerine teknik beceriler geliştirdi. Bir BMÇHS izleme odağı, bir araştırma merkezi ve çocuk hakları konusundaki savunuculuk çalışmalarının üssü rolünde bir İletişim ve Bilgi Merkezi kuruldu.

1997’de bu STK Uluslar arası Çocukları Kurtarın İttifakı’nın (Salvati Copili- Çocukları Kurtarın Romanya) üyesi oldu. Düzenli bir gelirin güvence altına alınması için bir pazarlama bürümü kurulması gibi konularda halen Çocukları Kurtarın İsveç tarafından desteklenmektedir. Romanya’daki daha geniş çaplı değişimlere ayak uydurabilmek için yönetim yapılarını da gözden geçirmektedir.

Olası bir ortaklık döngüsü ve çeşitli adımları aşağıdaki gibi görselleştirilebilir ve aşağıdaki şemada program döngüsünün çerçevesi içinde gösterilmiştir:

Program döngüsünde ortaklık

8. Aşamalar halinde

bitirme/feshetme ya da yenileme 7. Ortaklığın kapanması-

etkinlik ve raporları tamamla, örgütsel içe dönük değerlendirme Dışsal etkilenme,

savunuculuk ve hesap verebilirlik

3. Planlama-ortak

belirleme ve seçme süreci dahil

2. Analiz- ÇHDA, sivil toplum aktörlerinin tespit

edilmesini içerir 6. İzleme, değerlendirme,

öğrenme ve geri besleme- öğrenme kültürü,

belgeleme

1. insan hakları ilkeleri ve çocukluk üzerine anlayış ve

farkındalık

4. Ortaklık

oluşturma-ilkeler, anlayış pusulası 5. Uygulama- iş planı,

düzenli toplantılar, etkileşimli ilişki

Çalışma kodları

Ortaklarınızın bazı çalışma kodlarına- örneğin, çocuk koruma hakkında- aşina olmalarını, ya da bazen bunları taahhüt etmelerini isteyebilirsiniz. Aşağıdaki tablo bu tür anlaşmaların- bu örnekte çocuk koruma (ÇK) çalışma kodu- birer kağıt parçasından öteye geçmesini nasıl sağlayabileceğinizi göstermektedir.

Çocuk koruma (ÇK) çalışma kodu ve yerel STKlar

Talep Seçenekler/kaynaklar ÇK hükmüne ortaklık anlaşmasında

yer verilmesi Standart ÇK sözleşme hükmünü kullanın Rol ve sorumlulukların netleştirilmesi Ortaklık sözleşmesine ekleyin Ortağın gelişimine devamlı destek

sağlanması Ortakları ÇK eğitimi ve ÇK hakkındaki diğer etkinliklere dahil edin

Düzenli aralıklarla güncellemeler/brifingler düzenleyin

Ortak ajansta ÇK odak noktasının kurulmasını destekleyin

Ortağın çalışanlarına brifing verilmesi ÇK ve diğer destekleyici malzemelerin sunumu

Başlangıç tanıtım çalıştayı

ÇK’ya uyumun izlenmesi Proje raporlama mekanizmalarında ÇK güncellemelerine yer verin

ÇK denetlemelerinin zamanlarını belirleyin

Çalışanlar ve çocuklar aracılığıyla geri besleme seansları düzenleyin

Önceden belirlenen ziyaretlere ÇK tartışmaları ekleyin

Ziyaretler sırasında gözlem Ortağın ÇK konularını kapsayan

durum yönetim prosedürleri oluşturma

Birleşik raporlama prosedürü hazırlayın

ÇK olaylarına dair roller, sorumluluklar, raporlama süreçleri ve hesap verebilirlikleri kararlaştırın ÇK’nın ortak üzerindeki etkisinin

ölçümü Etki değerlendirme süreci ve göstergelerini kararlaştırın Vekalet planlaması/ortaklık

düzenlemesi sona erdiğinde devamlılık süreçlerinin oluşturulmasını sağlama

ÇK gelişme planını kararlaştırın

ÇK konularında ortağınıza sürekli destek belirleyin (Liberya Çocukları Kurtarın programından uyarlanmıştır.)

Evet, ama....

“Neden tek başımıza çalışmıyoruz? Ortaklarla çalışmak pahalı, çok zaman alıyor ve genellikle sonuç vermiyor?”

Ortaklarla çalışmanın, özellikle küçük, yerel STK’larla çalışmanın çok zaman, enerji, beceri ve mali kaynak gerektirdiği doğrudur. Ancak bunun ödülü büyüktür. Yerel ortaklar sürdürülebilir çözümler sunmanıza, yerel gerçeklikleri daha iyi anlamanıza, yerel savunuculuk ağları kurmanıza, kopyalama ve ölçek için daha fazla potansiyel sunmanıza ve daha fazla hesap verebilirlik için

Ortaklarla çalışmanın, özellikle küçük, yerel STK’larla çalışmanın çok zaman, enerji, beceri ve mali kaynak gerektirdiği doğrudur. Ancak bunun ödülü büyüktür. Yerel ortaklar sürdürülebilir çözümler sunmanıza, yerel gerçeklikleri daha iyi anlamanıza, yerel savunuculuk ağları kurmanıza, kopyalama ve ölçek için daha fazla potansiyel sunmanıza ve daha fazla hesap verebilirlik için

Benzer Belgeler