• Sonuç bulunamadı

3 Çocuk hakları durum analizi

8. ÇHDA’nizi bitirme ve kullanma

ÇHDA’niz muhtemelen iki ay alacaktır. Sınırlı kaynaklar kullanıyor olabileceğinden sürecin bundan daha fazla uzamamasına dikkat ediniz. Hız kaybetme riski yaratabilirsiniz.

I. ÇHDA’nizi planlama

ÇHDA’nizin amacı, süreci, rolleri ve sorumlulukları, zaman aralığı ve destek ihtiyaçları konusunda net olun. Ekibinizle ÇHDA’niz üzerine tartışın.

Planlama çalıştayları ÇHDA’lerin rol ve süreçleri üzerine tartışmak için uygun bir yöntemdir (arka sayfadaki zaman çizelgesi örneğine bakınız).

Çalıştayın hedefleri

1. Bütün katılımcılar arasında ÇHP’nın özellikleri ve stratejik planlama sürecinde uygulanışı hakkında ortak bir anlayış elde etmek.

2. Çocukların ülkedeki mevcut durumu (ve olası gelecek senaryoları) hakkında mutabakata varmak ve bu durumu hak temelli bir yaklaşımla analiz etmek.

3. ÇHDA’nin anahtar alanlarının tamamlanmasını planlamak amacıyla eksik bilgi ve analiz alanlarını tespit etmek.

1. Gün 2. Gün 3. Gün

1. Giriş

- Hedef ve çıktılar/bağlam - Tanıtımlar - Yaklaşım ve beklentiler - Günün programı 2. Egzersiz: kişisel ve profesyonel

değerlerininiz ve motivasyonuz- hak temelli yaklaşımlarla ilişki 3. Gözden geçirme/özet

- BMÇHS (sınav) - ÇHP, hak temelli program

döngüsü, Üç Ayak ve Değişimin Boyutları dahil 4. ÇHDA

- Hedefler, amaç, başlıklar, süreç

5. Beyin fırtınası/meditasyon-ülke çapında çocukların kafamızda imgeleri nelerdir?

6. Sunumlar( hak sektörleri ve grupları)- her biri en fazla 10 dakika

- Genel bağlam (makro politik, ekonomik çocuk algısı) - Sağlık

- Eğitim - Koruma

Zil ve genel kurul tartışması 7. Günün özeti ve değerlendirme

1. Güne giriş ve 1. günden geri besleme

2. Egzersiz: “Ama neden”-temel hak ihlalleri ve boşluklar üzerine, üzerinde mutabık olunan sorun tespitlerine dayalı sorun ağacı ile sebep sonuç ilişkilerinin bağlantıları ve algılanışına gereken önemi vermek (görünen, altta yatan ve köksel sebepler) 3. Egzersiz: yükümlülük sahibi ve

paydaş analizi - Farklı düzeylerdeki

yükümlülük

- Etkili kişiler ve yandaşlar dahil olmak üzere, diğer paydaşların belirlenmesi

- Araçlar: Zorunluluk ve Etki Çemberleri ve kapasite boşluk analiz matrisini kullanma 4. Günün özeti ve değerlendirme.

1. Güne giriş ve 2. günden geri besleme

- Stoklama-şimdiye kadar nereye vardık?

- Ne biliyoruz ve neler öğrenmemiz gerekiyor?

2. Beyin fırtınası/bilgi kaynaklarının haritalanması

- İkincil veriler - Anahtar bilgilendiriciler 3. Egzersiz: çocukların katılımı

- Ülkede çocuk katılımım yararları ve önündeki engelleri belirleyin

- Bu engelleri aşmanın yollarını belirleyin

4. Eylem planlaması

- ÇHDA’nin bundan sonraki adımları (zamanlama, roller, sorumluluklar vb.) - Bundan sonraki adımlar ve

genel stratejik planlama süreci)

- Sorunlar ve öneriler 5. Çalıştay ve değerlendirme

Aşağıdaki kutuda sektörel bir ÇHDA, burada yoksulluk ve ekonomik adalet konularına odaklı bir ÇHDA, için ele alınması gereken alanları özetlemektedir.

Sektörel bir ÇHDA: Yoksulluk ve ekonomik adalet Ele alınacak alanlar kontrol listesi:

• Çocuklar ve ailelerini etkileyen yoksulluk: Ulusal anket verisi (örn. Hane halkı bütçe anketleri), İdari veri, katılımcı yoksulluk değerlendirmeleri, hassasiyet değerlendirmeleri (hane halkı ekonomik yaklaşımı dahil), yoksulluk ve dışlanma üzerine diğer STK, bağışçı ve akademi değerlendirmelerinden

• Yoksulluğun köksel nedenleri: ekonomik politika, salgınlar, çatışmalar ve afetler, sosyokültürel ayrımcılık, coğrafi yalıtım, ulusal kaynaklat vb.

• En yoksul çocukların yoksul kalmalarının sebebi? Siyasi, kültürel, ekonomik, ulusal politika, yerel (ve ev içi) güç ilişkileri vb.

• Yoksulluk ne derece ekonomi politikalarından kaynaklıdır ve nasıl? Ulusal gelirin ana kaynakları ve ülkenizde teşvik edilen ana ekonomi politikaları (aşağıdaki listede yer alanların yanı sıra çeşitli politika belgelerinde bulunan) üzerine bir değerlendirmeye dayanarak.

Ayrıca, değişimi etkilemek için politika bağlamı ve fırsatları da anlamanız gerekmektedir.

• Yoksulluk politikası çerçeveleri ve planları: Yoksulluğu Azaltma Stratejisi Belgesi (YASB), diğer ulusal yoksulluğu azaltma stratejileri (geçici ya da kesinleşmiş), yerel yoksulluk planları, sektörel yoksulluk planları (örn. Sosyal koruma planları), çocuklar/öksüzler ve hassas çocuklar için eylem planları (ÖHÇ).

• Yoksulluk izleme sistemi/yapıları: ilgili kurumlar, yoksulluk izleme yaklaşımları, sivil toplum örgütlerinin rolü (STÖ’ler) ve uluslar arası STK’lar, izlenen göstergeler, elde edilen ilerleme, YASB tarama belgeleri, yoksulluk ve toplumsal etki analiz çalışması.

• Devam eden ulusal anahtar süreçler: desantralizasyon, kamu sektörü reformu vb.

• Anahtar bağışçıların politikaları: Dünya Bankası Ülke Destek Stratejisi, diğer anahtar bağışçı stratejileri, yardım Koordinasyon çerçeveleri, sektörler/yoksulluk azaltma için temel fonlar.

• Bütçe çerçeveleri ve süreçleri: Orta Vadeli Harcama Çerçeveleri, kamu harcama taramaları, vb.

• Sektör stratejileri, sektörel finansman politikaları ve süreçleri dahil.

• Özel sektörün rolü ve düzenleyici çerçeve.

En büyük özel şirketler ve çalışan diğer kurumlar.

Çocukların yoksulluk üzerine algı ve analizlerini almayı unutmayın.

2. Literatür taraması

Başka kaynaklarda hazır bulunabilecek veriler kullanılabilir. Bu kaynaklar arasında kendi örgütünüzün raporları ve program değerlendirmeleri, diğer STK ya da BM kuruluşlarının (özellikle UNICEF) raporları, araştırma enstitüleri ve Dünya Bankası gibi diğer kurumlardan alınacak istatistikler, yerel ve ulusal hükümet raporları (maliye, planlama, kalkınma, kadın ve çocuklar ile ilgili bakanlıklar), anahtar bağışçıların raporları, sivil toplum grupları tarafından üretilmiş bilgiler ve BMÇHS izleme sürecinden elde edilen bilgiler yer alır. Amacınız çocuklar için elde bulunan desteği ve eksiklik olan yerleri belirlemektir.

Alan Çalışması

Çocukları Kurtar Somali’de, üç yıllık bir strateji hazırlığı kapsamında gıda güvenliği ve geçim üzerine odaklı bir ÇHDA yürütmeye karar verdi. Somali ve program hakkında bilgi sahibi, biri geçim uzmanı diğeri ise ÇHP konusunda oldukça deneyimli iki danışman kullanıldı. Çocukları Kurtarın’ın kendi malzemeleri dahil olmak üzere, çoğunlukla ikincil ve bazı birincil veriler (çocuk topluluk üyeleri ve anahtar yükümlülük sahiplerinin bakış açıları üzerine) kullanan sonuç belgesi çocukların ve bu alandaki hakları üzerine eşsiz bir analiz sundu. Bu analiz sektörel stratejisi ile, programın çocuklar için gerçek değişim üzerine odaklanmasında anahtar rol oynamıştır ve genel gıda güvenliği konusundaki değişimlerin otomatik olarak hassas çocuklara fayda sağlayacağını varsaymamıştır.

3. İlk araştırma

Çocukları etkileyen konuları tespit etmek için en iyi yol katılımcı araştırma araçları kullanılmasıdır. Bazı doğrudan gözlem, yarı yapılandırılmış görüşme, odaklı grup tartışmaları, sıralama ve puanlama, şema ve harita çizme ve özel çocuklarla çalışma teknikleri burada verilmektedir. Bu araçları kullanma konusunda hiç deneyiminiz yoksa, Araç setleri: izleme, değerlendirme ve etki değerlendirmesi için uygulama rehberi, Çocukları Kurtarın, 2003’e göz atın.

Burada izlemeniz gereken bütün adımları bulacaksınız. Ayrıca Demek Çocuklara Danışmak İstiyorsunuz? Bir iyi uygulama araç seti, Çocukları Kurtarın, 2003’e bakın.

4. Başlangıç analizi Başlangıç analiziniz:

• Mevcut haklar iklimini ve gelecek eğilim/senaryoları değerlendirmeli

• Hak ihlallerinin nedenlerini belirlemeli

• Yükümlülük sahiplerini haritalandırmalı

• Diğer anahtar paydaşları haritalandırmalı

• Yükümlülük sahiplerinin ve diğer paydaşların kapasitelerini analiz etmeli

• Veri ve analizdeki boşlukları belirlemeli

• ÇHDA’nin nasıl tamamlanacağını planlamalıdır.

Bunları bir çalıştay şeklinde gerçekleştirebilirsiniz. Mümkünse, çekirdek ÇHDA ekibi ve bazı dışsal paydaşları yükümlülük sahipleri ve paydaşların haritalandırılması ve kapasite boşluğu analizine dahil ediniz.

Haklar iklimi: Çalışma alanınızdaki mevcut haklar iklimini değerlendirmek için BMÇHS’nin genel ilkeleri ve uygulama önlemlerini (kutunun arka sayfasına bakınız) kullanınız. Bu değerlendirme ile yürürlükte neler olduğunu, nelerin iyi çalıştığını, nelerin çalışmadığını ve sistemin daha iyi çalışması için nasıl katkıda bulunabileceğinizi öğreneceksiniz.

Sebep analizi: Çocuk hakları ihlallerinin, görünen ve kökensel sebeplerini, çocukların karşı karşıya olduğu temel sorunları ve bunların birbirleri ile nasıl ilişkilendiklerini görmek için sorun ağacı analizini kullanın. Bakınız:

www.odi.org.uk/rapid.

Dışlanan çocukların haritalandırılması: Ayrımcı olmayan bir yaklaşım kullandığınızdan emin olmak için, farklı çocuk gruplarını ve haklarının gerçekleştirilmesi karşısındaki engelleri haritalandırın. Hazır bir araç için Fark

Genel uygulama önlemleri

Yasal reform: Taraf devletlerin yeni ve mevcut mevzuat ile yargı uygulamalarının BMÇHS’ne uyumluluğunu sağlamalarını gerektirir.

Bunlar arasında: anayasa maddesi, yasa maddeleri ve yeni yasalar geliştirilmesi, çocuk hakları konusunda ortaya çıkan yeni sorunlara yönelik çalışmalar ve çocuklar ve temsilcileri için etkin çözümler üzerine düşünülmesi bulunur.

Çocuk hakları ile ilgili bağımsız ulusal kurumlar: Örneğin çocuk ombudsmanı büroları, çocuk hakları vekilleri ve ulusal insan hakları kurumlar içerisinde odak noktaları.

Ulusal eylem planları: BMÇHS’nin uygulanması için kapsamlı ulusal gündem ya da stratejiler gerekmektedir. Bunların Dünya Çocuk Zirvesi ve BM Genel Kurulu Çocuk Özel Oturumuna doğru yapılacak devam çalışmaları ile ilişkilendirilmesi çok önemlidir.

Çocuk hakları odaklı kalıcı devlet kurumları ve yapılanmalarının koordinasyonu sağlamaları ve uygulamaya geçmeleri beklenmektedir.

Kaynak aktarımında eldeki imkânların en yüksek oranda kullanılması

Çocuklar üzerine etkin veri toplama, analiz, değerlendirme ve yayımlama yoluyla BMÇHS’nin uygulanışının sistematik olarak izlenmesi

Çocuk hakları konusunda eğitim, öğretim ve farkındalık yaratma çalışmaları istikrarlı bir şekilde teşvik edilmelidir.

Sivil toplum ve çocukların uygulamaya dâhil edilmesi.

Yaratmak: Çeşitliliği geliştirmek ve ayrımcılığı engellemek için eğitim malzemeleri, görev 14, Çocukları Kurtarın UK, 2005’e bakınız.

Karşı sayfada ÇHDA’nizin ayrımcı olmayan bir bakış açısına sahip olduğundan emin olmanız için bir kontrol listesi verilmiştir.

Çeşitlilik/ayrım gözetmeme analizi

ÇHDA’niz esaslı bir çeşitlilik analizi içermeli ve bu analiz şunları ele almalıdır:

Çocuklar arasında hangi gruplar ayrımcılıkla karşı karşıyadır- veri yaş, toplumsal cinsiyet, engellilik, etnik, dini, kültürel ya da dil gibi ilgili kategorilere göre ayrıştırılmalıdır

Ayrımcılığın çoklu etkileri- örneğin, marjinal etnik topluluklardaki engelli çocukların eğitime erişimi ile ilgili

Haklar yönünden ayrımcılığın etkisi- BMÇHS ve yanında Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesine dair Sözleşmesi(KKAÖS), Irk Ayrımcılığı Önleme Komitesi (IAÖK) ya da Engelli İnsanların Haklarına dair Sözleşme (EİHS) gibi diğer insan hakları araçları kullanılarak

Diğer yerel, ulusal ya da uluslar arası grupların ayrımcılık ile ilgili tüm çalışmaları.

Bu bilgiler ile ayrımcılığın çoklu katmanlarının ayrımına varan ve mevcut eşitsizlikleri güçlendirmeyen uygun müdahaleler planlayabilirsiniz.

Yükümlülük sahipleri, etkin kişiler ve diğer paydaşları haritalandırmalısınız.

Yardım için Etki ve Yükümlülük Çemberi aracını (2. Bölüme bakınız) kullanabilirsiniz. İşinize yarayacak başka araçlar da bulunmaktadır:

www.odi.org.uk/rapid; Laws S Kalkınma için Araştırma: Bir uygulama rehberi, Çocukları Kurtarın/Sage Publications, 2003, s 336; Gosling L ve Edwards M Araç Setleri: izleme, değerlendirme ve etki değerlendirmesi için uygulama rehberi, Çocukları Kurtarın, 2003, s 302; ve Çocukları Kurtarın Eğitimde Değişim için Çalışıyoruz: Savunuculuğun planlanması için bir el kitabı, 2000.

Son olarak, yükümlülüklerini yerine getirmek konusunda yükümlülük sahipleri ve diğerlerinin kapasitelerini ve değişim süreçlerini etkileyebilirliklerini anlamanız gerekir.

Arka sayfada ÇHDA çalıştayları kapsamında kullanılabilecek bir kapasite boşluğu analizi matrisi bulunmaktadır.

Kapasite analizi matrisi

Programınızın müdahalelerini o yönde tasarlayabilmek için kapasite boşluklarını belirlemeniz gerekir. Kapasite boşlukları arasında, veri, bilgi yada beceri, irade/motivasyon, ve/veya mali ya da maddi kaynak eksikliği yer alabilir. Yükümlülük sahipleri (aileler, topluluklar ya da hükümetler de olsa) sorumluluklarının farkında olmayabilir ya da görevlerini yerine getirmek için gerekli otorite ve desteğe sahip olmayabilirler.

Kapasite analizi Yükümlülük sahibi/paydaş

(etkili olanlara odaklanma) Ele alınan konu ve yerel duruma göre tanımlanan

Rol analizi Her aktörün sorumlulukları ve

rolleri

Motivasyon/gönüllülük

Yükümlülük sahibi/paydaş sorumluluğunu kabul ediyor mu?

Etmiyorsa neden?

Otorite

Yükümlülük sahibi/paydaş rolünü yerine getirmek için gereken otoriteye sahip mi?

Değilse neden?

Kaynaklar

Yükümlülük sahibi bilgi, beceri, örgütsel, insani ve maddi kaynaklara sahip mi?

Değilse eksik olan nedir?

Öncelikle bakmakla yükümlüler, örn. ebeveynler

Topluluk, örn. Köy yöneticisi Özel sektör, örn. Çok uluslu şirket

Sivil toplum

Yerel yönetim, örn.

Öğretmenler, sağlık çalışanlar Ulusal hükümet, örn. Eğitim Bakanlığı, Maliye Bakanlığı Uluslar arası topluluk, örn. BM ajansı, bağışçı

Kapasite analizi matrisi – üzerinde çalışılmış örnek (çocuk koruma)

Kapasite analizi Yükümlülük sahibi/paydaş

(etkili olanlara odaklanma) Ele alınan konu ve yerel duruma göre tanımlanmış

Rol analizi Her aktörün sorumlulukları ve rolleri

Motivasyon/gönüllülük

Yükümlülük sahibi/paydaş sorumluluğunu kabul ediyor mu?

Etmiyorsa neden?

Otorite

Yükümlülük sahibi/paydaş rolünü yerine getirmek için gereken otoriteye sahip mi?

Değilse neden?

Kaynaklar

Yükümlülük sahibi bilgi, beceri, örgütsel, insani ve maddi kaynaklara sahip mi?

Değilse eksik olan nedir?

Öncelikle bakmakla yükümlüler, örn. ebeveynler

Doğrudan bakım altında olan çocukları istismar ve sömürüden korumak

Kültürel/dini tabular Cinsiyet/güç ilişkileri Bilgiye erişim eksikliği

Erkek karar vericiler Bilgi, önceliklendirme, kısıtlı geçim kaynağı seçenekleri, zayıflamış aile temeli (HIV ve AIDS) Topluluk, örn. Köy yöneticisi Topluluktaki çocukları istismar ve

sömürüden korumak, sorumluluklarındaki kariyere destek olmak, fırsat yaratmak ve çocukları dinlemek

Kültürel/dini tabular Cinsiyet/güç ilişkileri Bilgiye erişim eksikliği

Karar verme süreçlerinin geleneksel bir azınlığın elinde olması Önceliklendirme

Bilgi ve beceriler

Etkin çocuk koruma mekanizması bulunmaması

Özel sektör, örn. Çok uluslu şirket

Çalışan çocukları istismar ve sömürüden korumak

Kar temelli motivasyon Sorumluluklar yaygın olarak kabul edilmemiş

Toplumsal bir aktör olarak rol yaygın olarak kabul edilmemiş

Otorite- evet ama gönüllülük yok Zayıf politika ve mevzuat Temel yükümlülük sahiplerine erişim

Bilgi Beceri

Sivil toplum Çocukları ve velilerini haklarını aramak için desteklemek, devlete (ve diğerlerine) hesap sormak, etkin çocuk koruma yaklaşımları sergilemek

Çocuk koruma ve çocuk hakları konusunda

bilgi Sivil toplumun rolünün sınırlı olarak

tanınması politika ve mevzuat çerçevesine, mali destek desenlerine yansımış

Örgütsel kapasite, bilgi, beceri, siyasi alan; mali destek-bağışçı önceliklendirmesi

Yerel yönetim, örn.

Öğretmenler, sağlık çalışanları Bütün çocukların istismar ve

sömürüden doğrudan korunması Genelde motive olmuş ama kaynak eksikliği, özellikle yetersiz koşul ve şartlar nedeniyle isteksiz. Siyasi atanmışlar; yüksek devir teslim

Çocuk haklarının gerçekleştirilmesine destek yerine istismar potansiyeli bulunan resmi otorite. Yükümlülükler hakkında kısıtlı bilgi

Etkin teknik kapasite, mali kaynak, bürokratik karar verme süreci eksikliği

Ulusal hükümet, örn. Eğitim

Bakanlığı, Maliye Bakanlığı Bütün çocukların istismar ve

sömürüden doğrudan korunması Çok düşük siyasi irade. Diğer öncelikler, özellikle devam eden çatışmanın desteklenmesi

Çocuklara karşı belirli yükümlülükler konusunda net olmayan otorite;

BMÇHS ve diğer uluslar arası araçların içerik ve hükümleri

Bakanlığın teknik kapasitesi zayıf, karar verme sürecinde kabine baskın-sınırlı danışma ve genel kötü yönetişim

Uluslar arası topluluk, örn. BM

ajansı, bağışçı Devlete çocuklara yönelik sorumluluklarını yerine getirmede yardımcı olmak

Bağışçı gündeminde çocuk koruma üst

sıralarda Devlet gündemi oluşturabilme- ancak

yarışan öncelikler YASB içinde zayıf otorite

Çocuk koruma ve programlama hükümleri tam anlaşılamamış. Mali destek ve izleme mekanizmaları hayata geçirilmemiş

5. Belirlenen boşluklara dayanarak daha fazla veri toplanması ve analiz Şüphesiz, ÇHDA çalıştayında ihtiyacınız olan bazı bilgilerin halen bulunamadığı görülecektir. Bazı bilgilerin elde edilmesi mümkün olmayabilir, bunu ÇHDA’nizde belirtin. Ek bilgi toplanması için gereken tüm kaynakları yönlendirin. Bu hemen mümkün değilse, bu işe –ve gerekli araştırmayı- program planlarınızın ilk aşamalarına yerleştirin.

6. ÇHDA’nizin taslağının yazılması

ÇHDA’nizin taslağını yazacak birine-ideal olarak sürece dahil olmuş, çalışmanın bağlamı ve haklar temelli yaklaşıma aşina ve iyi yazım ve analiz becerilerine sahip birin- ihtiyacınız vardır. Bu kişi kendi ekibinizden biri, ortak örgütlerden biri ve/veya bir danışman olabilir.

Aşağıdakiler Myanmar (Burma) ve Cote d’lvoire’deki Çocukları Kurtarın programından alınan iki farklı gerçek ÇHDA’nin içerik sayfalarıdır.

Myanmar ÇHDA( toplam 54 sayfa) 1. Giriş

1.1. Altyapı

1.2. Kavramsal çerçeve 1.3. Ülke bağlamı

2. BMÇHS’nin uygulanmasına yönelik genel önlemler 2.1. BMÇHS’nin genel ilkelerinin uygulanması 2.2. Sivil toplumun rolü

2.3. Uluslararası topluluk

3. Çocuk haklarının elde edilmesi karşınındaki temel sorunlar 3.1. Vatandaşlık hakları

3.2. Eğitim

3.3. Sağlık ve beslenme 3.4. HIV/AIDS 3.5. İnsan ticareti

3.6. Özel korumaya muhtaç çocuklar 3.7. Gıda güvenliği

3.8. Sığınmacı ya da IDI olarak yerinden edilmiş çocuklar 4. Çocukları Kurtarın’ın önündeki fırsat ve engellerin özeti

4.1. Çapraz konular 4.2. Tematik fırsatların özeti

Cote d’lvoire ÇHDA( toplam 40 sayfa) 1. Giriş

1.1. Metodoloji

1.2. Yaklaşım/Kavramsal çerçeve 1.3. Sorunlar

1.4. Senaryolar 2. Genel bağlam

2.1. Coğrafya 2.2. Nüfus ve profil 2.3. İdare

2.4. Tarih ve siyasi süreç 2.5. Ekonomi

3. Çocuklara dair yasa ve politika çerçevesi 3.1. Uluslar arası araçlar ve ulusal mevzuat

4. Çocuklar- çocukların gözünden ve yetişkinlerin gözünden 4.1. Çocukların katılımının önündeki temel engeller 5. Çocuk haklarının elde edilmesi karşınındaki temel sorunlar

5.1. Eğitim 5.2. Sağlık 5.3. HIV/AIDS

5.4. Gıda güvenliği ve beslenme 5.5. Özel korumaya muhtaç çocuklar 5.6. Çocuklara karşı ayrımcılık 6. Yükümlülük sahipleri

6.1. Kimler yükümlülük sahibidir?

6.2. Sivil toplum

7. Çocukları Kurtarın’ın önündeki fırsat ve engellerin özeti

7. Geniş çaplı danışma

ÇHDA’nin iyi bir taslağı oluştuğunda bunu hem program ekibi içinde hem de geniş bir paydaş ve potansiyel ortak yelpazesi ile paylaşarak mümkün olduğu kadar çok görüş alın. Bu sadece iyi bir haklar temelli uygulama (öğrenme ve geri besleme halkasının parçası)olmakla kalmayıp, analizinizi doğrulamak için gereklidir. Diğerlerinin analiziniz ile ilgili ciddi çekinceleri varsa sizinle belirlediğiniz hedeflere yönelik çalışma olasılıkları düşüktür.

İzleme ve değerlendirme, öğrenme ve geri besleme nasıl yapılır

İ&D sistemleri, eylem-araştırma projeleri, etki değerlendirmeleri, değerlendirmeler ve raporlar gibi birçok öğrenme ve geri besleme çerçevesi bulunmaktadır. Hangi sistemi kullandığınızdan bağımsız olarak, net bir amacı, bir veri toplama planı, sonuçları analiz etmek için ayrılmış zamanı ve bunları ortaklarla paylaşma yolları bulunduğundan emin olunuz.

Etkinliklerinizin çocukları nasıl etkilediği konusunda ihtiyacınız olan bilgiyi sağladığından emin olmak için mevcut İ&D sisteminizi değiştirmeniz gerekebilir.

İ&D için ihtiyacınız olan temel bilgiyi ÇHDA’nde bulacaksınız. Program planlarınız – Değişimin Boyutları’nı kullanarak geliştirilen değişim hedefleri ve Üç Ayak’a göre haritalanmış etkinlikleriniz/beklenen çıktılarınız dahil olmak üzere-izleme ve değerlendirme sistemlerinizi daha da geliştirmenizde ve süreç ve etki göstergelerinin gelişiminde başlangıç noktanız haline gelir.

İzleme, değerlendirme, öğrenme ve geri besleme sonuçlarınızı belgelemeye, beraber çalıştığınız çocuklar ve topluluklarla, bağışçılarınızla ve yerel yönetimler gibi diğer paydaşlarınızla paylaşmaya hazır olun. Raporlama biçiminiz hitap ettiğiniz kitleye uygun ve erişilebilir olmalıdır. Her bir grupla uygun gördüğünüz şekilde iletişim kurun (çocuk grupları bağışçılarınız için hazırladığınız uzun yazılı raporlarla ilgilenmeyecektir).

Alan çalışması

Eyitopya’da 1998 ve 2002 yılları arasındaki kısıtlı yağışlar (çoğunlukla belg yağmurları) geniş çaplı bir kuraklığa ve Amhara bölgesindeki hassas hane halkları arasında varlık kaybına sebep olmuştur. Çocukları Kurtarın, normal yıllarda farklı hane halklarının nasıl gıda ve gelir sağladığını anlamak için Hane Halkı Ekonomi Değerlendirmelerini (HEDleri) kullanmıştır. Bunun ardından kuraklığın insanların geçimlerini sağlama becerilerini nasıl etkilediğini görme amacıyla izleme değerlendirmeleri kullanılmıştır.

Değerlendirmeler sonucunda, 2002)03 yılında en yoksul ailelere destek amacıyla bir gıda yardımı programı başlatılmıştır.

Devamı sonraki sayfada

Öğrenme sistemleri, araçları ve çıktıları Öğrenme sistemleri

Düzenli alan raporları İzleme sistemleri Hane Halkı Ekonomisi Yaklaşımı

Araçlar (bilgi nasıl elde edilir)

Grup görüşmeleri ve tartışmalar

Odaklı grup tartışmaları Sözlü tarih

Sıralama ve puanlama Şema ve haritaların yapımı

Zaman akış şemaları Tarihi profiller Şarkılar

Gelişim için tiyatro Oyunlar ve rol oynama

Çıktılar (sonuç ürünleriniz) Yayınlar

Raporlar (içsel, bağışçı, değerlendirme, etki değerlendirme, hükümet güdümlü, vb.)

Bağışçı teklifleri Strateji belgeleri Basın açıklamaları ve Brifingler

Pazarlama ve para toplama malzemesi Multimedya belgeleme (film, fotoğraf, tiyatro, ses kayıtları, posterler, vb.) Sonuçların paylaşılması, toplantılar, konferanslar, çalıştaylar

Alan çalışması (devamı)

Gıda yardımı programı HEDlerin çocukların güvenlikleri ve geçiminin

Gıda yardımı programı HEDlerin çocukların güvenlikleri ve geçiminin

Benzer Belgeler