• Sonuç bulunamadı

Artan bağışlar ücretsiz kaliteli eğitim sunmak için Liberya hükümetine destek olur

7 Çocuk Halkları Savunuculuğu

3. Artan bağışlar ücretsiz kaliteli eğitim sunmak için Liberya hükümetine destek olur

Çocukları Kurtarın Liberya eğitim savunuculuğu stratejisi devam

Hedef gruplar: ulusal ve yerel düzeyle Eğitim Bakanlığı, eğitimle ilgili kilit bağışçılar (AB, USAID). Toplumsal hizmetler için hükümet bütçesinden pay ayrılmasına izin verecek makro ekonomik çerçeve ve kararlar için Maliye Bakanlığı, Dünya Bankası ve İMF.

Küresel olarak: Dünya Bankası /diğer Herkes için Eğitim Kısa Yol İnisiyatifi (HE/FTI) bağışçıları

Yandaşlar: USAID ve İngiltere Uluslar arası Kalkınma Birim (UKB) beklenen bağışçı konferansını etkileyebilecek potansiyel yandaşlardır.

Yaklaşımlar:

Eğitim sistemine kaynak aktarımını kilit ulusal toplantılarda (örneğin bağışçı grup) lobi yaparak iyileştirmeyi hedefleyen Liberya’da daha İyi Eğitim Koalisyonu

Ulusal ve yerel düzeyde ilköğretime ayrılan bütçe ve harcamaların analizi (yerel düzeyde Eğitim Bakanlığı ve okullarla çalışarak mali analizlerde önde olan UNESCO ile birlikte)

Çocuklar ve toplulukların okulları için yerle bütçeden ayrılan paylar hakkında farkındalığı ve paranın nereye harcandığını izleme sürecinde yer almaları.

Program alanlarında elde edilen kanıtlar kullanılarak Eğitim Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı ile yapıcı diyalog

Çocukları Kurtarın’ın Liberya’daki savunuculuk stratejisi Uluslar arası Çocukları Kurtarın İttifakı’nın çatışma altındaki ülkelerde yaşayan çocukların eğitime erişimini güvence altına almayı amaçlayan Geleceği Yeniden Yaz Kampanyası’nın bir parçasıdır. www.savetyhechildren.net/rewritethe future.

Savunuculuk çalışmanızın her adımında çocukların, topluluk üyelerinin ve yerel örgütlerin katılımı için fırsatlar gözetmelisiniz. Bu sadece size daha fazla güvenilirlik kazandırmakla kalmayacak, siyasi ya da kültürel olarak hassas durumlarla başa çıkmanıza da yardımcı olacaktır. Bu süreçte istediğiniz değişimlerden en çok yararlanacak olan insanları da güçlendirmiş olacaksınız.

Alan çalışmaları

Bangladeş’de Çocukları Kurtarın tarafından desteklenen bir STK pazar yerinde çalışan ve taciz edilen bir grup sokak çocuğunun katılımını sağlamıştır. Bazı tartışmalardan sonra sokak çocukları kimlik kartı taşımanın durumlarını iyileştireceğini önermişlerdir.. Yerel STK çocukların pazar yönetimi ile görüşmesini desteklemiştir. Çocuklar onları kimlik kartı taşımanın sadece çocuklar için değil, hisse sahipleri ve müşteriler için de yararları konusunda ikna etmişlerdir. Çocukların savunuculuğu başarılı olmuştur- şuanda kimlik kartlar var ve durumları iyileştirildi.

Yine Bangladeş’te Çocukları Kurtarın ve UNICEF ulusal düzeyde hareket ederek Ulusal Eylem Planı (UEP) sürecine çocukların dahil edilmesini savunarak öncül bir duruş sergilemişlerdir. UEP kendisine ait bir gündemi bulunan hükümet tarafından yürütülmekte idi. Çocukları Kurtarın hükümetin BM’ye çocukların UEP sürecine katılımı ile ilgili verdiği sözü tutması konusunda ısrarcı olmuştur. Bu sürecin sonuna doğru 12 çocuk, 6 komitenin her birinde ikisi olmak üzere katılım sağlamışlardır.

Çocukları Kurtarın uluslar arası düzeyde çalışma ve politika ve uluslar arası mevzuatı etkileme konusunda geniş bir deneyime sahiptir. Savunuculuk çalışmalarımız çocuklar ve toplulukları ile doğrudan çalışma deneyimlerimizden sürekli beslenmektedir. Kullandığımız farklı yaklaşımların örnekleri burada verilmiştir.

Alan çalışmaları

2005 yılında Birleşik Britanya ulusları sağlık hizmet harçlarını kaldıran tüm ülkelere destek verme kararı almıştır. Çocukları Kurtarın tarafından somut ve güvenilir araştırmalara dayanarak yürütülen yoğun uluslar arası lobi çalışmaları bu karara ve sonuçlarına katkıda bulunmuştur. Şu anda, Dünya Bankası bile bu harçların yoksullara karşı ayrımcılık yarattığını kabul etmiş ve yoksullara temel sağlık hizmetlerinin sunulmasında harç alınmasını desteklemeyi bırakmıştır.

Uganda, Kenya, Güney Afrika ve Zambiya temel sağlık hizmetlerinden aldığı harçların bir kısmı ya da tamamını kaldırmıştır. Bu ülkelerde çocukların sağlık hizmetlerinden yararlanma oranı ciddi seviyede ve hükümetlere nispeten düşük mali yük ile arttırılmıştır. Uganda’da, temelde çocukların yararlanma oranının

Devamı sonraki sayfada

Alan çalışmaları devam

artışı nedeniyle, sağlık hizmetlerinden yararlanma oranı iki kattan fazla artmıştır.

Şu anda bu hareketi takip eden ve sağlık ücretlerini kaldıran ülke sayısının artması için çalışmaktayız.

Bunun yanı sıra, uluslar arası düzeyde, benzer görüşteki örgütler arasında çok uluslu şirketlerin uygulamalarını değiştirmelerine yönelik lobi çalışmaları yapmak amaçlı koalisyonlar üzerine çalıştık- örneğin, çocuk işgücünün tekstil sanayiinde zararlı olarak kullanılması ile ilgili ya da bebekler için süt tozu reklamlarının durdurulması için. Bu kampanyaların kökleri program deneyimlerimize dayanır ve araştırmalarla desteklenmektedir. Uluslar arası düzeyde işlerler ve çok çeşitli ortak gruplarının etkin katılımına dayanırlar.

BM Çocuklara karşı Şiddet Çalışması ve 2005 yılında dünyanın çeşitli yerlerinde gerçekleştirilen ulusal ve bölgesel 9 adet danışma toplantısı çocuklar için etkili ve anlamlı bir karılım platformu sunmuştur. Çocukların sesine daha fazla önem veren, kaygılarını ve önerilerini gören ve en önemlisi kız ve oğlanlara karşı şiddetin ortadan kaldırılmasına yönelik çocukların kendi eylemliliğinin tanınması için bir platform oluşturulması BM çalışmasının merkezinde yer almıştır.

Her bölgedeki ülkelerden gelen çocuk ağlarının temsilcileri her bir bölgesel danışma toplantısında önce hazırlık toplantılarına katılmışlardır. Bu onlara şiddet ile ilgili konularda diğerleriyle araştırma ve arkasından yapılacak danışma toplantılarına katılımlarını planlama fırsatı vermiştir.

Bölgesel danışma toplantılarına çocuk ve gençlerin katılımı seslerini ve daha önemlisi şiddete karşı eylemlerini etkin bir biçimde duyurabilmelerini sağlayacak şekilde tasarlanmıştır. Hükümet temsilcileri, plancılar ve politikacıların yanında kendi önerilerini savunmaları sadece bir toplantıdan öteye geçmiştir.

Çocukların danışma toplantısının her aşamasına canlı katılımı ve yer almaları çalışmanın başarısı için yaşamsal olan aciliyet ve gerçeklik duygusunu yaratmıştır. Her bir bölgesel danışma toplantısında çocuk ve ergenler kendi deklarasyon ya da sonuç bildirgelerini hazırlamışlardır. Danışma

Devamı sonraki sayfada

Alan çalışmaları devam

toplantılarındaki grup tartışmalarına doğrudan katkıda bulunacak olan önceliklerini tespit etmişlerdir. Sonuçta, bu öncelikler her bir danışma toplantısının sonuç tavsiyelerine yansıtılmıştır.

Danışma toplantılarına farklı altyapılar ve çeşitli ülkelerden toplam 260 kız ve oğlan katılmıştır. Çalışmaya katılımlarının düzenlenmesinde, uygun yapıların oluşturulmasında ve teknik destek ve eğitimin sağlanmasında en büyük sorumluluğu Çocukları Kurtarın almıştır. Çocukların katılımı için kalite standartları sistematik olarak uygulanmıştır. Ayrıca, sonuç tavsiyeleri üzerinde doğrudan etkisi olan BM Çalışması, çocuklara karşı şiddete dair BM kararı ve her bir üye devlet tarafından verilen sözler ile ilgili ulusal, bölgesel ve küresel savunuculuk stratejilerine ön ayak olunmuştur.

Kilit araçlar

Genel stratejinizi planlarken Savunuculuk Araç Seti’ni (Çocukları Kurtarın, 2007) kullanabilirsiniz. Savunuculuk döngüsü aşamaları ile her aşamada kullanabileceğiniz araçlar aşağıda verilmiştir:

Benzer Belgeler