• Sonuç bulunamadı

Piyasa taleplerine uygun ürün elde etmek üzere; plan dönemin- dönemin-de toplam 85.000 hektar alanda kaliteli odun, tohum ve meyve

A- ‹DAREN‹N AMAÇ VE HEDEFLER‹

Hedef 2.4: Piyasa taleplerine uygun ürün elde etmek üzere; plan dönemin- dönemin-de toplam 85.000 hektar alanda kaliteli odun, tohum ve meyve

verimlili¤i-ne yöverimlili¤i-nelik budama yap›lacakt›r.

Özellikle f›st›kçam› gibi orman a¤açlar›n›n tohumlar›ndan ve meyvelerinden de faydala-n›labilmektedir. Piyasa taleplerine uygun ürün elde edilebilmesi aç›s›ndan türün biyoloji-sine uygun budama tedbirleri ile ürün kalitesi ve miktar› art›r›labilmektedir.

Hedef 2.5: 2014 y›l› sonuna kadar 15.000 hektar alanda öncelikle h›zl› ge-liflen yerli türlerle olmak üzere endüstriyel plantasyonlar kurulacakt›r.

Orman ürünlerine olan talep her geçen gün artmaktad›r. Çevre konusunda Dünyadaki geliflmeler ve çevreci gruplar›n do¤al ormanlardan üretim yap›lmamas› yönündeki bask›-lar› her geçen gün artmaktad›r. Toplumun ormandan sa¤lanan odun ürünlerine olan ih-tiyac›n›n karfl›lanabilmesi için plantasyonlardan üretim yap›lmas› ve plantasyon sahalar›-n›n art›r›lmas› gerekmektedir. Bu nedenle gerek orman ekosistemi içerisinde gerekse or-manl›k alanlar d›fl›ndaki yetiflme ortam›n›n uygun oldu¤u yerlerde, öncelikle h›zl› geliflen yerli türlerle a¤açland›rmalar yap›larak, yo¤un kültür metotlar› ve daha k›sa idare sürele-ri ile bisürele-rim alandan daha fazla ürün al›nmas› hedeflenmektedir.

Hedef 2.6: Gençlefltirmeye ayr›lan alanlarda her y›l 100 adet silvikültür pla-n› yap›lacakt›r.

Orman amenajman plan› yenilenen yerlerde, gençlefltirmeye ayr›lan yerlerin gençlefltir-me çal›flmalar›, detay silvikültür planlar›na göre yap›lmas› gerekgençlefltir-mektedir. Bu planlarda gençlefltirmeye ayr›lan yerin detayl› olarak toprak durumu ve yap›s›, a¤aç türlerinin to-hum verme s›kl›¤›, toto-hum a¤ac› durumu ve say›s›, gibi faktörlere göre gençlefltirme me-tod veya meme-todlar›n›n belirlenmesi için arazide bir tak›m inceleme ve gözlemlerin yap›-larak silvikültür planlar› haz›rlanmakta ve uygulamalar bu plan çerçevesinde yap›lmakta-d›r.

Hedef 2.7: Orman varl›¤›m›z, ülke toplam alan›n›n % 30’una ç›kar›lacakt›r.

K›rsal alanlardan kentlere olan göçlerin h›zlanmas› ile terk edilen alanlarda fiilen orman-laflman›n olufltu¤u alanlar›n hazine ad›na kamulaflt›r›lmas› bunun neticesinde hazineden tahsis suretiyle orman olarak kay›tlara al›narak bu alanlar›n orman statüsüne kavuflturul-mas› yönünde ilgili birimlerle ortak yürütülecek çal›flmalar›n yap›lkavuflturul-mas› bu tür alanlar›n de-¤erlendirilmesi aç›s›ndan önem arz etmektedir.

Orman kadastro çal›flmalar›n›n tamamlanmas› hedefi paralelinde gerçek anlamda orman niteli¤ine sahip alanlar›n s›n›rlar›n›n kesin olarak belirlenmesi sa¤lanaca¤›ndan, kadastro-su kesinleflen alanlarda yap›lacak ormanlaflt›rma çal›flmalar› da ormanlar›n alanlar›n›n gelifltirilmesi hedefleri aras›nda yer almaktad›r.

Özellikle kentlerin yak›n çevresinde sürdürülmekte olan yeflil kuflak a¤açland›rma çal›fl-malar›na h›z verilmek suretiyle orman alanlar› geniflletilerek belirlenen hedefe ulafl›lma-ya çal›fl›lacakt›r.

Stratejik Amaç 3:Ormanlar›n üretti¤i mal ve hizmetlerden toplumun geliflen

ve de¤iflen beklentilerini en üst düzeyde karfl›lamak, ormanlardan çok yön-lü ve sürdürülebilir flekilde faydalanmak.

Küresel ve ulusal talepler do¤rultusunda, ormanlar›n ekonomik, ekolojik, sosyal ve kül-türel fonksiyonlar›n›n bir ekosistem bütünlü¤ü içerisinde ele al›nmas› ve ormanlar›n sür-dürülebilir orman yönetimi ilkelerine göre yönetilmesi günümüz ormanc›l›k anlay›fl›n›n temel yaklafl›m›d›r.

Ormanlar›n ekonomik fonksiyonlar› kapsam›nda; ülkemizin orman ürünleri ihtiyac›n›n herhangi bir darbo¤az oluflturmadan yurtiçi imkânlarla karfl›lanmas› esast›r. Bunun için verimli orman alanlar›n›n, devaml›l›k prensibi içerisinde rasyonel bir flekilde iflletilmesi, üretimlerinin gerçeklefltirilmesi, pazarlamas› ve k›sa zamanda en yüksek odun hâs›las› alacak flekilde yönetilmesi temel ilkedir. Bu temel ilke çerçevesinde; ormanlar›n kapasi-teleri dikkate al›narak mümkün olan en yüksek kalite ve kantitede odun üretiminin sür-dürülebilir olarak gerçeklefltirilmesi, toplumun odun ve odun d›fl› orman ürünlerinde stan-dardizasyon ve sertifikaland›rma, üretiminin disipline edilmesi Genel Müdürlü¤ün temel amaçlar› aras›nda yer almaktad›r.

Bununla birlikte h›zl› kentleflme, toplumun; e¤itim, bilinç ve gelir düzeyinin geliflmesiyle ormanlar›n rekreasyon, turizm, piknik, avc›l›k, bal›kç›l›k, e¤itim, araflt›rma gibi sosyal ve kültürel hizmetlerini kapsayan ormanlar›n sosyal fonksiyonu giderek daha da önem ka-zanmaktad›r. Ayr›ca ormanlar, ürettikleri çok yönlü ürün ve hizmetler nedeniyle, insan-l›¤›n refah ve gelece¤ine do¤rudan etki eden “yaflam destek üniteleri” olarak alg›lanma-ya bafllanm›flt›r.

Ayr›ca, ormanlar›n ekolojik fonksiyonlar›ndan olan; toprak, hava ve su koruma, karbon birikimi gibi koruyucu ve çevresel ifllevleri sonucunda toplumdaki bilinçlenme ve beklen-tiler artarak sürmektedir. Sanayileflme ile bozulan ekolojik dengenin yeniden sa¤lanma-s›n›n yan›nda, ormanlar›n karbon emisyonu uluslararas› piyasada sertifikaland›rma ile ifl-lem görmeye ve ekonomik de¤er ifade etmeye bafllam›flt›r.

Hedef 3.1: 2014 y›l› sonuna kadar; 8.600.000 hektar orman alan›n›n çok amaçl› faydalanmaya uygun olarak envanteri ç›kar›lacak ve amenajman planlar› yap›lacakt›r.

Toplumun orman ürünlerine olan taleplerinin ve ormanlar›n silvikültürel isteklerinin dik-kate al›narak ormanlar›n sürdürülebilir yönetiminin sa¤lanmas› için ormanlar›n ve orman kaynaklar›n›n öncelikli fonksiyonlar›n›n kat›l›mc› yaklafl›mlarla belirlenmesi ve faydalan-man›n devaml›l›¤›n›n sa¤lanmas› her fleyden önce orman kaynaklar›n›n devaml›l›¤›na ba¤l› olup, ormanlar›n devaml›l›¤› da planl› bir orman iflletmecili¤inden geçmektedir. Ormanlar›n planlanmas›; ormanc›l›¤›n ana prensipleri olan süreklilik, iktisadilik, verimli-lik, çok amaçl› faydalanma, koruma, estetik ve do¤al peyzaj› devam ettirme prensibini esas al›r.

Ülkemizde orman ünitelerinde birden fazla yönetim unsuru vard›r, bu nedenle üniteler-de birüniteler-den fazla plan ortaya ç›kmakta ve bu durum orman fonksiyonlar›n› bütünsel anlam-da ele almay› zorlaflt›rmaktad›r. Bu nedenle yönetim unsurlar›n› birlefltirecek ve planla-mada bütünlü¤ü sa¤layacak bir “Ana Çerçeve Plan›”na ihtiyaç vard›r. Di¤er yandan amenajman altyap›s›n› güçlendirmek için kurumsal bazda bir dizi at›l›m yapmak gerekli-li¤i vard›r. Bu ba¤lamda birimin konumu gözden geçirilerek bölgesel yap›lanmas› ta-mamlanacak, de¤iflik birimlerden uzman takviyesi, ileri teknoloji kullan›m› ve di¤er gün-cel ihtiyaçlar› giderilecektir.

Ayr›ca, modelleme ve simülasyonla planlama, uzaktan alg›lama, co¤rafi bilgi sistemi gi-bi yeni uygulamalar yayg›nlaflt›r›lacakt›r. Ormanc›l›k gi-bilgi sistemi gelifltirilerek ormanc›l›k veri ve bilgilerinin izlenmesi, de¤erlendirilmesi sa¤lanacak ve güncel say›sal bilgiye eriflim kolaylaflt›r›lacakt›r. Ayr›ca ilgili tüm taraflarla iflbirli¤i imkanlar› araflt›r›larak stratejik ka-rarlar›n al›nmas›n› sa¤layacak raporlamalar yap›lacakt›r.

Plan döneminde her y›l 1,5-2 milyon hektar ormanl›k alan›n amenajman planlar› yap›-lacak ve tüm mevcut planlar›n uygulamalar› takip edilerek y›ll›k de¤erlendirmeler yap›la-cakt›r. Ormanlar›n ekonomik, ekolojik ve sosyal fonksiyonlar›n› dikkate alan çok amaç-l› amenajman planlamas› ve iflletmecili¤i gelifltirilecektir.

Hedef 3.2:2014 y›l› sonuna kadar Türkiye Ulusal Orman Envanteri haz›rla-nacakt›r.

Ulusal Orman Envanteri (UOE); ulusal ormanc›l›k politikas›n›n belirlenmesi ve orman kaynaklar›ndan yararlanman›n ulusal düzeyde planlanabilmesi bak›m›ndan büyük önem tafl›maktad›r. Her ülke orman kaynaklar›ndaki de¤iflimleri izlemek ve bu de¤iflimlere uy-gun ormanc›l›k politikas›n› yeniden kararlaflt›rmak için UOE’ne ihtiyaç duymaktad›r. Bu kapsamda; amenajman plan› yap›m›n› destekleyen uzaktan alg›lama verilerinin sa¤-lanmas› ve amaca uygun haritalar›n üretilmesi hedeflenmektedir.

Hedef 3.3: Sürdürülebilir Orman Yönetimi (SOY) Kriter ve Göstergelerinin