• Sonuç bulunamadı

b) Dan›flma ve Denetim Birimleri Taraf›ndan Yürütülen Faaliyet ve Projeler

i) Teftifl Kurulu Baflkanl›¤›

2008 y›l›nda 73 adet orman iflletme müdürlü¤ünün normal teftiflleri yap›lm›fl, de¤iflik türlerde toplam 262 adet rapor tanzim edilmifltir. 2001 y›l›ndan itibaren tanzim edilen raporlar›n türler itibariyle da¤›l›m› afla¤›daki tabloda gösterilmektedir.

Grafik 21 Mevcut Orman Yollar›n›n Standartlara Uygunlu¤u

108622; 69% 16306; 10% 33623; 21% Kötü Orta ‹yi

ii) Strateji Gelifltirme Dairesi Baflkanl›¤›

Genel Çal›flmalar;

Strateji Gelifltirme Dairesi Baflkanl›¤›n›n görevleri ile Baflbakanl›kça yay›mlanan Standart Dosya Plan›n›n gözden geçirilmifl ve Ana Hizmet Birimleri Standart Dosya Plan› yeni-lenmifltir

ii) Strateji Gelifltirme Dairesi Baflkanl›¤› Genel Çal›flmalar;

Strateji Gelifltirme Dairesi Baflkanl›¤›n›n görevleri ile Baflbakanl›kça yay›mlanan Standart Dosya Plan› gözden geçirilmifl ve Ana Hizmet Birimleri Standart Dosya Plan› yenilen-mifltir.

25.06.2006 tarih ve 26179 say›l› Resmi Gazetede Yay›nlanan Devlet Planlama Teflki-lat› Müsteflarl›¤›n›n “Kamu ‹darelerinde Stratejik Planlamaya ‹liflkin Usul ve Esaslar Hak-k›nda Yönetmeli¤i” ve yine ayn› Müsteflarl›k’ ça haz›rlanan Kamu ‹dareleri ‹çin Stratejik Planlama K›lavuzu esaslar› do¤rultusunda Genel Müdürlü¤ün Stratejik Plan Tasla¤› (2010-2014) haz›rlanarak, DPT Müsteflarl›¤›na de¤erlendirilmek üzere gönderilmifltir. Orman Genel Müdürlü¤ü 2007 y›l› ‹dare Faaliyet Raporu Merkez ve Taflra birimlerinden al›nan birim faaliyet raporlar› çerçevesinde Kamu ‹darelerince Haz›rlanacak Faaaliyet Raporlar› Hakk›nda Yönetmelik gere¤i ilgili birimlere gönderilmifl ve Orman Genel Mü-dürlü¤ü resmi web sitesinde www.ogm.gov.tr yay›mlanarak kamuoyunun bilgisine sunul-mufltur.

Çeflitli konularda; kanun, tüzük ve yönetmelik tasar›lar›na görüfl verilmifltir.

Bütçe uygulama çal›flmalar›;

Özel Bütçe Uygulama Talimat›, Döner Sermaye Bütçesi Haz›rl›k Talimat› yay›nlanm›fl, Özel Bütçe ve Döner Sermaye Bütçe Kitaplar› ile Yat›r›m ‹fl Program› haz›rlanarak ilgili birimlere gönderilmifltir.

Özel Bütçeden yap›lan harcamalar ve tahsil edilen gelirler günlük olarak takip edilmifl, hatal› ödeme ve tahsilatlar konusunda ilgili muhasebe birimi uyar›larak, gerekli düzeltme-lerin zaman›nda yap›lmas› sa¤lanm›flt›r. 2008 y›l› sonu itibar›yla Özel Bütçenin hiçbir ekonomik kodundan ödenek üstü harcama yap›lmamas› sa¤lanm›flt›r.

Özel Bütçe ödeneklerinin ilgili birimlere gönderilmesi ifllemleri için Maliye Bakanl›¤›n›n e-bütçe sistemi üzerinden; 1.580 adet “Ödenek Gönderme Belgesi” ile 12 adet “Tenkis Belgesi” düzenlenmifltir.

Tablo 12 Teftifl Kurulu Baflkanl›¤›nca Tanzim Edilen Raporlar (2001-2008) Adet

RAPORUN C‹NS‹ 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 ‹nceleme Raporu 434 251 203 116 129 113 103 90 Disiplin Soruflturmas› 92 79 78 43 37 32 23 33 Ön ‹nceleme Raporu 18 14 29 13 23 14 17 8 Cevapl› Teftifl Raporu 9 39 10 75 15 107 86 126 Adli Soruflturma Raporu 9 6 1 9 10 2 6

-Tevdi Raporu 3 1 1 5 8 7 10 5

Tafl›n›r Mal Yönetmeli¤i gere¤ince; Genel Müdürlü¤ümüz harcama birimlerinin ifl ve ifl-lemlerinin düzenli olarak yap›lmas› sa¤lanm›fl, 2008 y›l› tafl›n›r y›lsonu cetvelleri haz›rlan-m›flt›r

Türkiye Büyük Millet Meclisi nezdinde yürütülen çal›flmalar; 2008 y›l› Özel Bütçesinin TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu ile Genel Kurulunda yap›lan toplant›lar›na kat›l›m sa¤-lanm›fl, toplant›lar için gerekli dokümanlar TBMM’ ne gönderilmifltir. TBMM’ den, Ba-kanl›¤›m›z arac›l›¤›yla gelen 2 adet yaz›l› soru önergesine ve 1 adet bilgi talebine zama-n›nda cevap haz›rlanm›flt›r.

Maliye Bakanl›¤› nezdinde yürütülen çal›flmalar; 2008 y›l› Özel Bütçesinden

ihti-yaç duyulan ek ödenekler, ödenek aktarmalar›, ödenek serbestileri ile yeni tertip aç›lma-s› konular›nda Maliye Bakanl›¤›na talep yaz›lar› gönderilmifl ve gerekli görüflmeler de ya-p›larak taleplerin tamam›n›n gerçeklefltirilmesi sa¤lanm›flt›r. Ayr›ca 2008 y›l›nda gelir fazlas› karfl›l›¤› ve likit karfl›l›¤› ödenek kayd› yap›larak toplam 150.108.000 TL nin öde-neklefltirilmesi sa¤lanm›flt›r. Ayr›nt›l› Finansman Program›, Seyyar Görev Tazminat› Vi-zesi, 2009 y›l› Özel Bütçe teklifi ile ilgili yaz›flmalar da zaman›nda yap›lm›flt›r.

Özel Bütçeli bir ‹dare olarak ihtiyaç duyulan nakitin temin edilmesi amac›yla; Maliye Ba-kanl›¤›, Çevre ve Orman BaBa-kanl›¤›, Hazine Müsteflarl›¤› ve Bakanl›k Merkez Saymanl›k Müdürlü¤ü ile gerekli görüflme ve yaz›flmalar zaman›nda yap›lm›fl, ayl›k nakit ihtiyaçlar›-n›n aksat›lmadan al›nmas› sa¤lanm›flt›r.

Devlet Planlama Teflkilat› Müsteflarl›¤› nezdinde yürütülen çal›flmalar;

Proje-ler ve bütçeProje-ler baz›nda haz›rlanan “Yat›r›m ‹zleme Raporlar›” dönemProje-ler halinde bildiril-mifl, ayr›ca 2009 y›l› yat›r›m teklifi zaman›nda DPT’ ye iletilmifltir. Yat›r›m programlar›-n›n tespitine yönelik olarak DPT’ de yap›lan toplant›lara kat›l›m sa¤lanm›fl ve konuyla il-gili çal›flmalar yürütülmüfltür. 2008 y›l› Döner Sermaye Bütçesi için toplam 51.400.000 TL. yat›r›m ek ödene¤i al›nmas›na yönelik yaz›flmalar yap›lm›fl ve Yüksek Planlama Ku-rulunun 2008/4 say›l› karar› ile ek ödene¤in tahsisi sa¤lanm›flt›r.

Kamu ‹hale Kurulu nezdinde yürütülen çal›flmalar; 4734 say›l› Kanunun 62 nci

maddesi hükmü gere¤ince mal al›m›, hizmet al›m› ve yap›m iflleri ile ilgili ödeneklerin %10 tutarlar› ilgili bütün birimler itibar›yla tespit edilmifl ve da¤›t›lm›flt›r. Söz konusu yet-ki tutarlar› üç ayl›k dönemler halinde tayet-kip edilmifltir. Y›l içerisinde yap›m iflleri ile ilgili ek yetki talebi Kamu ‹hale Kuruluna bildirilerek, al›nan olumlu cevapla bu konuda yafla-nan s›k›nt›lar giderilmifltir. Ayr›ca, 4734 say›l› Kanunun 22 nci maddesi kapsam›nda al›-nan tafl›n›rlar ile sarf malzemelerine ait sat›n alma bilgileri elektronik ortamda Kamu ‹ha-le Kurumunun veri taban›na girilmifltir.

2008 y›l› eylem plan› haz›rlanm›fl ve üçer ayl›k dönemler halinde de¤erlendirmeleri de yap›lmak suretiyle takip edilmifltir.

2009 y›l› Döner Sermaye Bütçesinin haz›rlanmas› amac›yla üç gün süreli toplant› orga-nize edilmifl ve Merkezde oluflturulan “Bütçe Komisyonu” nun orman bölge müdürlükle-ri ile ayr› ayr› görüflmelemüdürlükle-ri gerçeklefltimüdürlükle-rilmifltir.

E¤itim Çal›flmalar›; Merkez harcama birimlerinde e-bütçe sistemini kullanacak

perso-nele yönelik olarak 1 gün süreli sistemi tan›t›c› e¤itim çal›flmas› gerçeklefltirilmifltir. Tafl›-n›r Mal Yönetmeli¤i gere¤ince görevlendirilen Tafl›Tafl›-n›r Kay›t ve Kontrol Yetkililerine yö-nelik olarak Antalya da 5 gün süreli hizmet içi e¤itim düzenlenmifltir.

Muhasebe ve kesin hesap çal›flmalar›

Say›fltay Baflkanl›¤› nezdinde yürütülen çal›flmalar; Tafl›n›r Mal Yönetmeli¤i

çer-çevesinde zamanl› olarak bildirilmesi gereken hususlar Say›fltay Baflkanl›¤›na gönderil-mifltir. Özel Bütçeden görevlendirilen Muhasebe Yetkilileri ile y›l içerisinde yap›lan de¤i-fliklikler zaman›nda Say›fltay Baflkanl›¤›na bildirilmifltir.

Kamu ‹darelerinin Kesin Hesaplar›n›n Düzenlenmesine ‹liflkin Usul ve Esaslar Hakk›nda Yönetmelik Hükümleri Uyar›nca 5018 say›l› Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu-nun 42 inci maddesine göre, 2007 Mali Y›l› Kesin Hesab› haz›rlanm›flt›r. Haz›rlanan ke-sin hesap; 50 adet Türkiye Büyük Millet Meclike-sine, 5 adet Maliye Bakanl›¤›na, 5 adet Say›fltay Baflkanl›¤›na ve ilgili birimlere gönderilmifltir.

Merkezi Yönetim Muhasebe Yönetmeli¤inin 509 ve 510 uncu maddelerine göre 2008 Mali Y›l›nda 2007 Mali Y›l›na iliflkin Yönetim Dönemi Hesab› Cetvelleri Yönetim Döne-mi Hesab› ad› alt›nda oluflturulan bir dosya ile mahsup döneDöne-mini izleyen 1 ay içinde Sa-y›fltay Baflkanl›¤›na gönderilmifltir.

Merkezi Yönetim Muhasebe Yönetmeli¤inin 511 inci maddesine göre ayl›k hesap bel-geleri; Say›fltay Baflkanl›¤›’n›n Genel Müdürlü¤ümüz Özel Bütçe Muhasebe Birimini ay-l›k incelemeye tabi tutmas› nedeniyle; 2008 y›l›na ait gelir gider belgeleri takip eden ay›n 15 inci gününe kadar Say›fltay Baflkanl›¤›na iletilmifltir.

E¤itim faaliyetleri;

27 Orman bölge müdürlü¤ü muhasebe yetkilileri ile yard›mc›lar›na muhasebe e¤itimi ve-rilmifltir.

Avrupa Birli¤ine uyum çal›flmalar› çerçevesinde ‹talyan Ekonomi ve Maliye Bakanl›¤› aras›nda bafllam›fl olan efllefltirme (twinning) projesi kapsam›nda Maliye Bakanl›¤› Muha-sebat Genel Müdürlü¤ü taraf›ndan verilen ve Ankara ‹li Defterdarl›¤›nca yürütülen e¤iti-me kat›l›m sa¤lanm›flt›r.

Di¤er faaliyetler;

2008 mali y›l›nda vergi sorumlusu s›fat›yla Özel Bütçeden ilgililere yap›lan ödemelerden kesilen tevkifata iliflkin 2.003.047,90 TL’yi Muhtasar ve Katma De¤er Vergisi Beyan-nameleri Gelir ‹daresi Baflkanl›¤›n›n internet sitesinden e-beyanname program› ile Mu-hasebe Yetkilisi taraf›ndan düzenlenerek, Maltepe Vergi Dairesinin ilgili banka hesab›na yat›r›lm›flt›r.

Özel Bütçeden Merkez birimlerinde çal›flan Personele yap›lan maafl ödemelerinin Sos-yal Güvenlik Kurumu kesintileri “361 ödenecek SosSos-yal Güvenlik Kesintileri Hesab›” ad› alt›nda izlenmifl olup; 5510 say›l› Sosyal Sigortalar ve Genel Sa¤l›k Sigortas› Kanu-nu’nun Primlerin Ödenmesi bafll›kl› 88 inci maddesine göre; 2008 Mali Y›l›nda 1.493.855,21 TL’yi EMSAN kesintileri ad› alt›nda Sosyal Güvenlik Kurumu Baflkanl›¤›-n›n ilgili banka hesab›na yat›r›lm›flt›r.

2489 say›l› Kefalet Kanununun ilgili maddeleri gere¤ince; Özel Bütçeden ödeme yap›-lan personele ait toplam 46,70 TL lik kefalet kesintileri “362 Fonlar ve Di¤er Kamu ‹da-releri Ad›na Yap›lan Tahsilatlar” hesab›nda izlenerek Maliye Bakanl›¤›na ba¤l› Kefalet Sand›¤›’n›n ilgili banka hesab›na aktar›lm›flt›r.

‹ç kontrol faaliyetleri

Maliye Bakanl›¤› taraf›ndan haz›rlanan ve 26.12.2007 tarihli ve 26738 say›l› Resmi Ga-zetede yay›mlanan Kamu ‹ç Kontrol Standartlar› Tebli¤ine istinaden iç kontrol sistemi-nin oluflturulmas›, uygulanmas›, izlenmesi ve gelifltirilmesi amac›yla belirlenen standart-larla ilgili bir eylem plan› oluflturulmufltur.

iii) Hukuk Müflavirli¤i

Müflavirli¤e intikal eden 50 adet kanun, tüzük ve yönetmelik tasar›s› ile Genel Müdürlük Merkez Birimlerinden intikal eden 75 adet konu hakk›nda görüfl verilmifltir. Bunun d›-fl›nda Taflra Teflkilat›ndan intikal eden de¤iflik konular hakk›nda görüfl ve talimatlar veril-mifl, Genel Müdürlükçe aç›lan bütün adli ve idari dava ile icra takipleri yap›lm›flt›r. Takip edilen dava dosyalar›na iliflkin tebligatlar ve bu davalara iliflkin haz›rlanan dilekçe-ler hariç olmak üzere, 2008 y›l›nda Müflavirli¤e gelen evrak say›s› 26064, giden evrak say›s› da 8911 adet olmufltur.

iv) ‹ç Denetim Birimi

‹ç Denetim Birimi Baflkanl›¤›nca 2008 y›l›nda; Orman Genel Müdürlü¤ü ‹ç Denetim Bi-rimi Baflkanl›¤› 2008-2010 Dönemi ‹ç Denetim Plan› ve Orman Genel Müdürlü¤ü ‹ç De-netim Birimi Baflkanl›¤› 2008 y›l› ‹ç DeDe-netim Program› haz›rlanm›fl ve Genel Müdürlük-çe de onaylanarak uygulanmaya bafllanm›flt›r.

2008 y›l› ‹ç Denetim Program›nda; pilot mahiyette üç adet sistem, iki adet uygunluk ve üç adet mali denetim yap›lmas› planlanm›fl olup bu denetimlerden uygunluk denetimleri programdan ç›kar›lm›fl, di¤er denetimler planland›¤› flekilde gerçeklefltirilmifltir. Dene-timler neticesinde alt› adet iç denetim raporu yaz›lm›flt›r.

2008 y›l›nda Birimde görevli ‹ç Denetçilerden 2007 y›l›nda iç denetçilik sertifika e¤iti-minin birinci bölümünü tamamlayan sekiz ‹ç Denetçi sertifika e¤itie¤iti-minin ikinci bölümü-nü, 2007 y›l›nda e¤itime kat›lmayan iki ‹ç Denetçi de birinci ve ikinci dönem e¤itimleri-ni tamamlayarak A1 düzeyinde sertifikal› ‹ç Denetçi olmufllard›r.

c) Yard›mc› Hizmet Birimleri Taraf›ndan Yürütülen