• Sonuç bulunamadı

KAPAS‹TEN‹N DE⁄ERLEND‹R‹LMES‹

C- DE⁄ERLEND‹RME

Gerek Avrupa Birli¤i süreci ve gerekse uluslararas› geliflmelerin etkisiyle ülkemizde bir di-zi yenilik arka arkaya uygulamaya koyulmaktad›r. Yeni Bütçe Sistemi’ne geçifl, yeni ‹ha-le Yasas›, Sosyal Güvenlik Reformu Yasas› ve Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Yasas› gibi yasalar pek çok eski uygulamay› yürürlükten kald›rm›fl ve a¤›rl›kl› olarak AB’ye uyu-mu amaçlayan yeni düzenlemeler getirmifltir. Dolay›s›yla bu geliflmelerden ormanc›l›k ku-rumlar› ve iflleyifllerinin de etkilendi¤i aç›kt›r. Ayr›ca bu dönemde uygulanan genel per-sonel politikalar›, yat›r›m öncelikleri, iflçilere daimi kadro verilmesi gibi sosyal alanda ya-p›lan bir dizi düzenlemeler de Genel Müdürlü¤ümüz çal›flmalar›n› yönlendirmifltir. ‹çinde bulundu¤umuz yüzy›lda toplumun ormanlardan beklentileri çeflitlenmekte ve art-maktad›r. De¤iflen demografik yap› beraberinde farkl› etkileflimleri getirmektedir. Bütün Dünyada oldu¤u gibi, ülkemizde de ormanlar› en çok tehdit eden tar›msal yay›l›m, yeri-ni yavafl yavafl turizm ve endüstriyel yay›l›ma b›rakmaktad›r. Nüfus art›fl› ile birlikte kent-selleflmenin oluflturdu¤u bask› kendini belirgin bir flekilde hissettirmektedir.

Türkiye’de ormanlar› tehdit eden unsurlar›n bafl›nda yang›n, böcek zararlar› ve hastal›k-lar, turizm, açma-yerleflmeler, otlatma ve serac›l›k gelmektedir. Tar›m yapmak amac›yla orman açma dönemi ise kapanmaktad›r. Bu yavafllama; tar›mdan ekonomik beklentinin azal›fl›na, esasen ekolojik s›n›rlara gelinmifl olmas›na ve orman köylerinde demografik bask›n›n hafiflemesine ba¤lanabilir. Ancak özellikle büyük yerleflim yerleri çevresinde arazi edinme bask›s› büyük boyutlara ulaflm›fl durumdad›r.

Türkiye ormanlar›n›n üretti¤i mal ve hizmetler içinde odun hammaddesinin üretim pay› hayli yüksektir. Ancak bu ormanlar, odun hammaddesi d›fl›nda turizm, görsel de¤er, ikin-ci konut, su, odund›fl› ürünler, yaban hayat›, biyolojik çeflitlilik ve silvopastoralist aç›lar›n-dan da büyük öneme sahiptir.

Türkiye’de orman ünitelerinde birden fazla yönetim unsuru vard›r, bu nedenle üniteler-de birüniteler-den fazla plan ortaya ç›kmaktad›r. Bu durum, orman fonksiyonlar›n›n bütünsel an-lamda ele al›nmas›n› zorlaflt›rmaktad›r. Hatta plan üniteleri farkl› bazlara oturmakta, fark-l› prensipler ›fl›¤›nda haz›rlanmaktad›r. Bu durum, ormanc›fark-l›kta bütünsel yaklafl›m› zorlafl-t›rmakta ve parçal› yönetime neden olmaktad›r.

Bu de¤erlendirmeler ›fl›¤›nda Genel Müdürlü¤ümüze bakacak olursak; Genel Müdürlü¤ü-müz yasal altyap›, teflkilatlanma ve organizasyon, araç, gereç ve insan kaynaklar› aç›s›n-dan iyi durumdad›r. Döner sermaye bütçesinin güçlü olmas› ormanc›l›k yat›r›m ve hiz-metlerinin aksamas›z olarak yerine getirilmesini sa¤lamaktad›r. Köklü kurum kültürü l›flanlar›n teflkilat ve ormanc›l›kla bütünleflmelerine ve en a¤›r flartlarda dahi özveri ile ça-l›flmalar›na neden olmaktad›r. Ormanc›l›k bütün çal›flanlar›n sosyal yaflamlar›n›n bask›n unsuru haline gelmifltir.

Toplumun çevre ve orman bilincinin artmas› ormanc›l›k faaliyetlerinin toplum taraf›ndan desteklenmesine neden olmaktad›r. Buna karfl›l›k özellikle orman kadastrosunun bitirile-memifl olmas›, pek çok yerde mülkiyet ihtilaf›ndan dolay› idare ile halk aras›ndaki iliflki-ler olumsuz etkilenmektedir. Ormanc›l›k faaliyetiliflki-leri s›n›rlar› henüz kesinleflmemifl alan-larda yap›lmaktad›r.

Politik bask›lar ideal bir personel politikas›n›n uygulanmas›n› engellemektedir. Personel çok mahrum yerlerde ve çok a¤›r flartlarda çal›flt›¤› halde, di¤er kurulufllardaki muadille-rinden daha düflük ücret almaktad›r. Özellefltirme sonucu kuruma gelen personel, ücret dengesizli¤ini çok aç›k bir flekilde ortaya koymakta bu da çal›flanlar aras›ndaki ifl bar›fl›n› olumsuz etkilemektedir. Uzman ve ara personel a盤› da hissedilir derecede artm›flt›r. Yaklafl›k 70 milyon ülke nüfusunun 8 milyonu orman içinde veya bitifli¤inde yaflamakta-d›r. K›rsal nüfusta dura¤anl›k, hatta azalma söz konusu olmakla birlikte, orman köylüle-rinin ekonomik olarak ülkemizin en yoksul kesimini oluflturmas› ve geçim aç›s›ndan ço-¤unlukla ormana ba¤›ml› olmas› önemli bir baflka sorunu oluflturmaktad›r.

‹dare, çevreci sivil örgütler, özel sektör, yerel idareler, orman kooperatifleri ve di¤er ka-mu kurulufllar› aras›nda ormanlar ve ormanc›l›k konusunda ortak bir paradigma yoktur. Bu kesimler ormanlar›n önemi ve yap›lmas› gerekenler konusunu farkl› alg›lamakta ve bu konu da ormanc›l›¤›n en önemli sorununu oluflturmaktad›r.

5018 say›l› Kanunun, mali yönetim sisteminde getirdi¤i en önemli yenikliklerden birisi de stratejik yönetim anlay›fl›d›r. Genel Müdürlü¤ümüz bu anlay›fl do¤rultusunda uzun va-dede bak›fl›n› insan kaynaklar› ve bilgi teknolojilerine yo¤unlaflt›rm›flt›r. Bilgi teknolojile-rine yönelik yenileme ve gelifltirme yat›r›mlar›m›z devam etmekte olup, insan kaynakla-r›na yönelik olarak çal›flmalar›n bilgi ve donan›m›n art›r›lmas› amac›yla hizmet içi ve yurt-d›fl› e¤itimlere daha fazla kaynak ayr›lmas› ve bu e¤itimlerin çeflitlendirilmesi hedeflen-mektedir.

Genel Müdürlü¤ümüzün sundu¤u hizmetlere iliflkin olarak an›lan Kanun gere¤i uygula-maya yeni geçilecek olan stratejik yönetim anlay›fl› ile sunulan hizmetlerin h›z› ve kalite-si artacakt›r. Di¤er yandan stratejik yönetim anlay›fl› ile birlikte yaflama geçirilmeye çal›-fl›lan kat›l›mc›l›k olgusu çal›flanlar›n fark›ndal›¤›n› art›racak ve de¤iflime karfl› direnç aza-lacakt›r.

Genel Müdürlü¤ümüz faaliyetleri çerçevesinde temel prensibimiz, güçlü alanlar›n daha iyi de¤erlendirilmesi, zay›f alanlar›n üzerine gidilerek ortadan kald›r›lmas›, f›rsatlar›n gere-ken çal›flmalar yap›lmak suretiyle de¤erlendirilmesi ve tehditlerin stratejik yaklafl›mlarla bertaraf edilmesidir.

5018 say›l› Kanunun getirdi¤i mali saydaml›k ve hesap verme sorumlulu¤una dayanan yeni mali yönetim anlay›fl›n›n vazgeçilmez bir aya¤›n› oluflturan Orman Genel Müdürlü-¤ü Faaliyet Raporunu haz›rlam›fl bulunmaktay›z.

Bu rapor ile gerçeklefltirdi¤imiz ve gerçeklefltirmeyi hedefledi¤imiz faaliyet ve projelerin kamuoyuna duyurulmas› amaçlanmaktad›r. Bu nedenle an›lan rapor haz›rlan›rken say-daml›k ön planda tutulmufl ve kurumumuz hakk›nda tüm bilgilere ayr›nt›lar›yla yer veril-mifltir.

Raporda öncelikle Orman Genel Müdürlü¤ü’nün yetki, görev ve sorumluluklar› belirtil-mifl, teflkilat yap›s›, insan kaynaklar›, sunulan hizmetler ve teknolojik altyap›s› anlat›lm›fl-t›r. Kurumun faaliyetlerine detayl› olarak yer verilerek amaç ve hedeflerin karfl›laflt›r›lma-s›na imkân sa¤lanm›flt›r.

Bu çerçevede; Orman Genel Müdürlü¤ü kendi görev ve yetki alan›nda gerekli de¤iflim ve geliflimi gösterme konusunda kararl› bir politika izlemifltir. Özellikle son y›llarda haz›rla-nan eylem planlar› ile öncelikli faaliyetler belirlenmifl ve y›ll›k uygulamalar buna göre fle-killendirilmifltir. ‹lk öncelik ormanlar›n korunmas› olmufltur. 2008 y›l› içerisinde küresel ›s›nman›n da etkisi ile çok kurak ve afl›r› s›cak bir yaz dönemi geçirilmifl olmas›na ra¤-men Orman yang›nlar› ile mücadelede Akdeniz ülkeleri dikkate al›nd›¤›nda önemli ölçü-de baflar› sa¤lanm›flt›r. Orman suçlar› düflüfl trendine geçmifl ve ormanlara zarar veren böcek ve hastal›klarla mücadelede baflar›l› sonuçlar al›nm›flt›r.

Bir di¤er öncelikli faaliyet alan› ormanlar›n verimli iflletilmesi konusudur. 2007 y›l› top-lam endüstriyel odun üretimi 10 milyon m3 civar›nda iken bu rakam 2008 y›l›nda % 15 lik art›flla 11,5 milyon m3’e ç›karken yakacak odun üretimi ise 2007 y›l›ndaki 6,8 milyon sterlik üretime karfl›n 2008 y›l›nda 7,3 milyon ster olarak gerçekleflmifltir. Üreti-len orman emvallerinin sat›fl›ndan 1,258 milyon TL gelir elde edilmifltir. 2008 y›l›nda ka¤›tl›k odun üretiminde 2007 y›l›na göre % 41,3 lük bir art›fl söz konusudur. Bunun nedeni genifl alanlarda etkili olan böcek ve di¤er zararl›lara karfl› yap›lan mücadele sonu-cu elde edilen ürünlerin k›smen düflük kalitede olan orman emvalinin üretimi sonusonu-cunu do¤urmas› olarak aç›klanabilir. 2008 y›l› sonlar›na do¤ru etkisini iyice hissettirmeye bafl-layan küresel anlamda etkili olan mali kriz orman ürünlerinden elde edilmesi düflünülen miktarlar›n alt›nda gelir elde edilmesine neden olmufl ve beklenenin üzerinde emval stok-lar›n›n oluflmas›na sebebiyet vermifltir. Buna karfl›l›k Orman Genel Müdürlü¤ü Döner Sermaye ‹flletmeleri 2008 y›l›n› kar ederek kapatmay› baflarm›flt›r.

Mevcut ormanlar›m›z› oluflturan a¤aç türlerinin biyolojik ve silvikültürel özellikleri ile, ye-tiflme ortam› flartlar› dikkate al›narak “Kesime olgunluk ça¤›na’’ gelmifl koru ormanlar›-m›z› gençlefltirmek, gençlefltirilen alanlar› optimal kurulufla kavuflturmak, biyotik ve abi-yotik zararlara karfl› daha dayan›kl› bir yap› kazand›rmak amac› ile geliflme ça¤lar›na uy-gun silvikültürel bak›mlar›n› yapmak suretiyle bozuk ormanlar›n rehabilitasyonuna büyük önem verilmifltir. Bu kapsamda 2008 y›l› program›nda yer alan 300.000 hektarl›k or-man alan›n›n rehabilitasyonu çal›flmalar› program›nda üzerine ç›karak 324.563 hektar olarak gerçeklefltirilmifltir. Önemli baz› a¤aç türlerinden oluflan ormanlar›n ›slah› ve ge-lifltirilmesi için eylem planlar› haz›rlanarak tür baz›nda rehabilitasyon çal›flmalar› bafllat›l-m›flt›r. Baltal›k ormanlar›n koruya tahvil çal›flmalar›na bafllanm›fl olup 2008 y›l›nda 87.408 hektar alanda koruya tahvil çal›flmalar› gerçeklefltirilmifltir. Bu çal›flmalar sonun-da hedefimiz %50 olan verimli orman alan›m›z› %75’lere ç›karmakt›r.

Ormanlar›n planlanmas› yeniden yap›land›r›lm›fl, planlamada yerellik ön plana ç›kart›la-rak kat›l›mc›l›k sa¤lanm›fl ve fonksiyonel planlamaya geçilmifltir.

Kent halk›n›n ormandan olan sosyal, sportif ve rekreatif ihtiyaçlar›n› karfl›lamak, kontrol-lü piknik yapmalar›n› sa¤lamak ve halk orman iliflkilerine katk› sa¤lamak amac›yla bu gü-ne kadar 80 il ve 21 ilçe merkezinde olmak üzere toplam 105 adet kent orman› kuru-luflu gerçeklefltirilmifl bunlardan 63 adet kent orman›n›n halk›n kullan›m›na aç›lmas› sa¤-lanm›flt›r. Ayr›ca 817 adet mesire yeri kuruluflu gerçeklefltirilmifl bunlardan kurulufl amaç-lar›na hizmet etme özelli¤ini kaybeden toplam 63 adet mesire yerinin kuruluflu iptal edil-mifltir. Böylece 2002 y›l›nda 144 olan halk›n kullan›m›na aç›k olan mesire yerlerinin sa-y›s› 2008 y›l› sonunda 754’e ç›kar›lm›flt›r. E¤itime büyük önem verilmifl, her kademede-ki personele yönelik genifl ve kesintisiz hizmet içi e¤itim programlar› uygulanm›flt›r. Her ne kadar istenmeyen bir geliflme olsa da, k›rsal kesimden kentlere do¤ru artan göç nedeniyle daha önceleri tar›m amaçl› aç›lm›fl olan baz› orman alanlar› terk edilmifl ve bu alanlar do¤al yollarla yeniden ormana dönüflmüfltür. Al›nan di¤er tedbirlerle birlikte or-man alanlar›nda y›ll›k 50.000 hektara ulaflan art›fllar kay›t edilmeye bafllanm›flt›r. Ayr›ca ormanc›l›¤›m›z›n en önemli sorunu olarak kabul edilen kadastro konusunda bü-yük ad›mlar at›lm›flt›r. Önceleri y›lda 300.000 hektar dolay›nda gerçeklefltirilen kadastro çal›flmalar› son üç y›lda 1.730.000, 2.738.589 ve 2.096.349 hektar olarak gerçeklefl-mifltir.

Bu raporun incelenmesinden görülece¤i gibi, Orman Genel Müdürlü¤ü görev niteli¤i aç›-s›ndan ülkemizin özgün kurulufllar›ndan biridir. Bu özgünlük yap›sal ve finansal boyutta da kendini göstermektedir. Taflra örgütlenmemiz ormanlar›n co¤rafi yay›l›fllar›na ba¤l› olarak flekillenmifl olup, teknik ormanc›l›k faaliyetlerinin neredeyse tümü, ülkemizin Mer-kezi Yönetim Bütçesi içerisinde yer almayan Döner Sermaye Bütçesi ile yürütülmekte-dir.

Son y›llarda ormanc›l›¤›m›z h›zla kabuk de¤ifltirmekte ve ça¤dafl uygulamalar kendini göstermektedir. Ancak; orman kaynaklar›n›n izlenmesi ve de¤erlendirilmesinde mevcut mekanizmalar›m›z yetersizdir. Bu nedenle yeni yaklafl›mlar gerekmektedir. Genel olarak birimlerimiz, uluslararas› süreçler hakk›nda yeterince bilgi sahibi de¤illerdir. Bunun için

rekmektedir. Sektörde, kat›l›mc› mekanizmalar yeterince geliflememifltir, oldukça genifl bir temsiliyet olmas›na ra¤men kat›l›m zay›f kalmaktad›r. Ormanc›l›k birimleri aras›nda parçal› bir yap› mevcuttur. Bu nedenle birimler/kurumlar aras›nda ormanlar ve orman-c›l›k konusunda ortak bir fikir birli¤i sa¤lanamam›flt›r.

Di¤er yandan Orman Genel Müdürlü¤ü, üretti¤i odun kökenli orman ürünleri ile birçok sanayi koluna, özellikle orman ürünleri sanayisine hammadde sa¤lamaktad›r. Genel Mü-dürlü¤ün bu geleneksel misyonu gelecekte de devam edecektir. Zira OGM, üretime ve di¤er sektörlere sa¤lad›¤› girdilerle birçok sanayiyi beslemekte ve bu etkisi ile de di¤er sektörlerin faaliyet göstermesini sa¤layarak, katma de¤er meydana getirmekte, istihdam art›fl› sa¤lamaktad›r. Bu özelli¤inden dolay› ormanc›l›k ileri ba¤lant›lar› yüksek sektörler aras›nda mütalaa edilmektedir. Ancak ormanlar›n meydana getirdi¤i bu faydalar›n büyük bir bölümü fiyatland›r›lamad›¤› ve pazarlanamad›¤› için ormanc›l›¤›n ulusal ekonomiye katk›s› oldu¤undan az görülmektedir. Bu nedenle orman kaynaklar›ndan faydalanma ile tüketiciler aras› iliflkilerde, sosyal fayda ve masraflar›n göz önünde bulundurulmas› büyük önem tafl›maktad›r.

Özellikle Ulusal Ormanc›l›k Program›n›n haz›rl›¤› ile birlikte, ülkemizde ki ulusal orman-c›l›k amaçlar› uluslararas› isteklere uygun hale getirilmifl ve bu durumun Kalk›nma Plan-lar›na yans›t›lmas› sa¤lam›flt›r. Ülkemiz ormanc›l›k sektöründe politika, amaç ve ilkeler aç›s›ndan gerek ulusal politika ve amaçlara gerekse Ormanc›l›k Prensipleri gibi uluslara-ras› düzeyde mutab›k kal›nm›fl politika, amaç ve ilkelere uyumsuzluk söz konusu de¤ildir. Ancak ormanc›l›¤›m›z zaman zaman makroekonomik de¤iflimlerden etkilenmekte ve uy-gulamalarda baz› sapmalar görülebilmektedir. Bu sapmalara ra¤men ormanc›l›¤›m›z›n de¤iflen flartlara baflar›yla uyum sa¤lad›¤› görülmektedir. Ancak baz› kesimlerin uzun va-dede endifleleri sürmektedir. Özellikle küreselleflmenin olumlu veya olumsuz etkilerinin önümüzdeki 20 y›l içinde daha belirgin bir flekilde hissedilece¤i düflünülmektedir. Yukar›da belirtilen olumsuzluklar›n bir bölümünün 2010 y›l›nda uygulamaya konulacak olan Orman Genel Müdürlü¤ü Stratejik Plan› kapsam›nda giderilebilece¤i de¤erlediril-mektedir.

‹lk ça¤larda bafllayan ormanla insano¤lunun serüveni 21 inci yüz y›lda “Sürdürülebilir Or-man Yönetimi” kavram›na odaklanm›fl durumdad›r. De¤iflen bu orOr-manc›l›k anlay›fl›na ül-kemiz ormanc›l›¤›n›n kay›ts›z kalmas› düflünülemez. Sürdürülebilir orman yönetiminin sa¤lanmas› için; kurumsal, finansal ve teknik altyap›n›n oluflturulmas›, ormanc›l›k ilke ve standartlar›n›n belirlenmesi, ulusal ormanc›l›k stratejilerinin gelifltirilmesi, sertifikasyon sisteminin kurulmas› ve ülkemize özgü ormanc›l›k kriter ve göstergelerin belirlenmesi zo-runludur.

Orman Genel Müdürlü¤ü; kat›l›mc›l›k esas›na dayal› Sürdürülebilir Orman Yönetimi Kri-ter ve GösKri-tergelerinin gelifltirilmesi çal›flmalar›na önem vermekte ve bu yönde yap›lacak çal›flmalara önderlik etme gayreti ve kararl›l›¤› içerisindedir.

Bu çerçevede; 2003 y›l›nda Bursa’da yap›lan Çal›fltayla belirlenen Orman Genel Müdür-lü¤ü görev yetki ve sorumluluk alanlar›na iliflkin sürdürülebilir orman yönetimi ulusal kri-ter ve göskri-terge seti orman iflletme müdürlükleri düzeyinde gelifltirilecektir.

Mevzuat› gere¤i Orman Genel Müdürlü¤ünün birinci görevi orman alanlar›n› korumak-t›r. Koruman›n da en önemli safhas›n› faaliyet gösterilecek alanlar›n s›n›rlar›n›n belirlen-mesi teflkil etmektedir. Bilindi¤i gibi, orman alanlar›n›n s›n›rlar›n›n belirlenbelirlen-mesi orman kadastro çal›flmalar›n›n tamamlanmas› ile mümkün olabilmektedir. Bu kapsamda yaflan-makta olan mülkiyet sorunlar›na ba¤l› sosyal ihtilaflar›n çözümünde önemli bir ad›m olan orman kadastro çal›flmalar› tamamlanacak ve bu alanlar›n tapuya tescil ifllemlerinin sü-ratle yap›lmas› sa¤lanacakt›r.

Ormanlar›n korunmas› kadar ormanlar›n gelifltirilmesi de ormanc›l›k hizmetlerinin önem-li bir k›sm›n› yerine getiren bu konuda yeterönem-li kurumsal kapasiteye sahip Orman Genel Müdürlü¤ünün önemli faaliyetlerindendir. Bu çerçevede; tabii ve biyolojik dengeyi boz-madan, biyotik ve abiyotik tehlikelere karfl› dayan›kl› ormanlar›n kurulmas›, mevcutlar›-n›n imar edilmesi, odun kalitesinin art›r›lmas›, olgunluk ça¤›na ulaflm›fl yafll› meflçerele-rin gençlefltirilmesi ile bozuk orman alanlar›n›n rehabilitasyonu çal›flmalar›na devam edi-lecektir.

Do¤al kaynaklar›m›zdan planl› olarak faydalanmak zorunday›z. Ulusal ormanc›l›k prog-ram›nda da yer alan; sürdürülebilirlik, biyolojik çeflitlili¤in korunmas›, çok fonksiyonlu yö-netim/faydalanma, kat›l›mc›l›k, yerel halk›n haklar›na sayg›, kültür ve geleneklerin ko-runmas› ve gelifltirilmesi, fleffafl›k, sektör içinde ve di¤er sektörlerle eflgüdüm, iflbirli¤i, entegrasyon, verimlilik ve küresel sorumluluk ilkeleri do¤rultusunda ekosistem tabanl› fonksiyonel orman amenajman planlar› yap›lacakt›r.

Böylece ormanlar; her türlü teknik ve idari önlemler al›narak en etkin flekilde korunacak; çok amaçl›, verim gücü dahilinde ve çevresel de¤erler korunarak iflletilecektir.

Orman kaynaklar›n›n ülke baz›nda planlanmas› konusunda ve genel strateji oluflturmada gerekli bilgileri sa¤lamak üzere, AB ülkelerinde uygulanan norm ve standartlara uygun ulusal orman envanteri çal›flmalar›na bafllanacakt›r.

Ekosistem tabanl› çok amaçl› bir planlaman›n temeli olan, yetiflme ortam› haritalar›n›n ilgili uzmanlarca üretilerek, orman amenajman çal›flmalar›nda kullan›lmas› sa¤lanacakt›r.

Uluslararas› sözleflmeler ve süreçler kapsam›nda al›nan kararlar›n ve yükümlülüklerin uy-gulamaya aktar›labilmesi için orman amenajman planlar›na entegrasyonu sa¤lanacakt›r. Özellikle hava kirlili¤i ve iklim de¤iflikli¤inin orman ekosistemlerine olan etkilerinin de-¤erlendirilmesi ve izlenmesi için daimi gözlem alanlar› a¤› tamamlanacak, bu alanlardan elde edilecek veri ve bilgilerin ulusal/uluslararas› raporlamada kullan›lmas› ile ulusal stra-teji ve politika oluflturulmas› sa¤lanacakt›r.

Genel Müdürlü¤ün en önemli kurumsal faaliyetlerinden bir di¤erini de “orman iflletmeci-li¤i” oluflturmaktad›r. Bugüne kadar orman iflletme sistemimiz a¤›rl›kl› olarak odun ham-maddesi üretme prensibine dayanmaktad›r. Bunun tarihi, siyasi ve dönemsel yönleri var-d›r. Bundan sonraki süreçlerde, ormanlar›n odun üretim fonksiyonun yan›nda ekolojik ve sosyal de¤erleri de dikkate al›nmak durumundad›r.

Rasyonel ve verimli bir iflletmecilik aç›s›ndan üretim-pazarlama modelinin yeniden yap›-land›r›lmas› bunun içinde; piyasa talebinin karfl›lanmas›nda süre ve maliyet aç›s›ndan ge-rekli olan dikili sat›fl uygulamas› yayg›nlaflt›r›lacakt›r.

Serbest pazar ekonomisi gere¤i globalleflen ekonomide iç ve d›fl pazar›n yakinen takibi piyasa geliflmelerinin izlenmesi için piyasa araflt›rma bölümünün eleman, ekip ve teflki-lat olarak güçlendirilmesi sa¤lanacakt›r.

Ülkemizde özellikle odun d›fl› orman ürünlerinin do¤an›n tahribine meydan vermeden bi-linçli bir flekilde üretilip, piyasan›n istedi¤i kalite ve standartta sat›fla sunulmas›, yo¤un emek sarf eden ekonomik güçlük içindeki orman köylüsünün ekonomik yönden güçlen-mesini sa¤layarak kentlere olan göçü önleyecektir. Son dönemlerde ormanc›l›k politika-lar›n›n de¤iflmesi ile odun d›fl› orman ürünlerinin üretimine, alanlar›n planlanmas›na ve bu alanlar›n korunmas›na önem verilmifl olup bu çerçevede baz› odun d›fl› orman ürün-lerinin üretim planlar› yap›lm›flt›r. Bu çerçevede orman iflletmecili¤i uygulamalar›nda ça-l›flanlar›n e¤itimi periyodik olarak sürdürülecek ve AB normlar›na uyumda standardizas-yon ve sertifikaland›rma çal›flmalar›na h›z verilecektir.

Ormanc›l›k faaliyetlerinin daha etkin ve verimli gerçeklefltirilebilmesinin en önemli fak-törlerinden birisinin hiç flüphesiz kurumsal kapasitenin gelifltirilmesi oldu¤u bilincinde olan Orman Genel Müdürlü¤ü bu kapsamda bir tak›m tedbirler almaya çal›flmakta bu-nunla birlikte ormanc›l›k faaliyetlerine iliflkin baz› önemli gördü¤ü yap›sal ve sosyal so-runlar›n çözümüne yönelik önerilerini ortaya koymak durumundad›r.

Bu çerçevede; 2005 y›l›ndan beri TS EN ISO 9001:2000 standard›na uygun TSE Kali-te Belgesi sahibi olan Orman Genel Müdürlü¤ü; sürdürülebilir orman yönetimi politikas› do¤rultusunda kaynaklar›n rasyonel kullan›m›n› sa¤layarak hizmetin etkin, sürekli ve ekonomik olarak yerine getirilmesini, kalite yönetim sisteminin sürekli iyilefltirilmesini ve kurum içinde de iletiminin temini ile çal›flanlar›n›n ve müflterilerinin memnuniyetini tesis etmeye çal›flmaktad›r.

Birimler aras›nda koordineli bir çal›flma düzeni sa¤lanacakt›r.

Hizmetin daha etkin ve verimli sürdürülebilmesi için norm kadro çal›flmalar›na h›z veri-lerek norm kadroya geçifl sa¤lanacakt›r.

Orman ekosistemlerinin, uydu teknolojileri de kullan›larak, kat›l›mc› yaklafl›mla, çok amaçl›, planlan›p yönetimlerini sa¤layacak ikincil mevzuat düzenlemeleri yap›lacakt›r. Teflkilat›n ekosistem yönetimi, odun d›fl› ürün ve hizmetler konular›ndaki kurumsal ya-p› ve kapasiteleri güçlendirilecektir.

Sürdürülebilirlik ilkesi do¤rultusunda orman alanlar›n güncel, do¤ru ve h›zl› bir flekilde tespiti, tespit edilen bu alanlar›n etkin bir flekilde yönetilmesi ve korunmas› için Konum-sal Orman Bilgi Sisteminin kurulmas› çal›flmalar› h›zland›r›lacakt›r.

Günümüzde, yöneylem araflt›rmas› tekniklerinden; do¤rusal programlama, simülasyon, amaç programlama, kombine optimizasyon, dinamik programlama ve yapay zeka a¤la-r› gibi daha birçok yöntemlerin, CBS ile de desteklenmesiyle, çok say›da modeller gelifl-tirilerek karar verme say›sal ortamda yap›lacakt›r. Bunun için, ülkemiz flartlar›na uygun planlama model yaz›l›m› haz›rlanacakt›r.

Uzaktan Alg›lama ve Co¤rafi Bilgi Sistemi konular›nda birimlerin, kurumlar›n bu konu-da yapt›klar› çal›flmalar›n bir an önce stankonu-dart hale getirilmesi sa¤lanacak, bu konukonu-da ya-p›lacak çal›flmalarda yaz›l›m donan›m uyumlulu¤u dikkate al›nacakt›r.

Ormanc›l›k Araflt›rma Enstitülerince; sorunlar›n çözümüne yönelik spesifik ve k›sa süre-li çal›flmalar›n yap›lmas› imkanlar›n›n gesüre-lifltirilerek, araflt›rma uygulama iflbirsüre-li¤inin