• Sonuç bulunamadı

3. YÖNTEM

3.5. Uygulamaların Gerçekleşme Süreci

3.5.1. Pilot Uygulamanın Gerçekleşme Süreci

Ders planlarının uygulanabilirliğinin görülebilmesi ve hataların tespit edilerek gerekli düzeltmelerin yapılabilmesi için öncelikle, hazırlık amaçlı ders planı 1, 2 ve 3 ardından, yaratıcı drama destekli 7E modeline göre hazırlanan ders planı 1 ve 2 için

pilot uygulamalar gerçekleştirilmiştir. Öğrencilerin ayırabileceği zamanın sınırlı olması ve ders planlarının uygulanabilirliğini görebilmek açısından yeterli düzeyde yol göstereceğinin düşünülmesi nedeniyle hazırlık amaçlı ders planı 1, 2 ve 3 ile yaratıcı drama destekli 7E modeline göre hazırlanan ders planı 1 ve 2 için pilot uygulamaların gerçekleştirilmesinin yeterli olacağı düşünülmüştür. Pilot uygulamalar, 2010-2011 eğitim-öğretim yılında Gazi Eğitim Fakültesi, Fizik Eğitimi Anabilim Dalına kayıtlı 18 gönüllü birinci sınıf öğrencisi ile gerçekleştirilmiştir. Pilot uygulamaların birinci sınıf öğrencileri ile gerçekleştirilmesinin sebebi, Manyetik Alan konusunun ikinci sınıf dersi olan Fizik IV dersi kapsamında yer alması dolayısıyla, araştırmanın örneklemi dışında sadece birinci sınıf öğrencilerinin bu konuda üniversite düzeyinde eğitim almamış olmalarıdır. Hazırlık amaçlı ders planı 1, 2 ve 3’ün uygulanma sürecine, yaratıcı drama konusunda daha önce kurslara ve farklı uygulamalara katılarak yaratıcı drama eğitimi almış olan ve Fizik Eğitimi Anabilim Dalında görev yapmakta olan bir öğretim elemanı gözlemci olarak katılmıştır. Yaratıcı drama destekli ders planı 1 ve 2’nin uygulama sürecine ise, 7E modeli hakkında bilgi sahibi olan ve daha önce yaratıcı drama uygulamalarına katılarak yaratıcı drama hakkında bilgi sahibi olmuş bir öğretim elemanı gözlemci olarak katılmıştır. Uygulamalar araştırmacı tarafından gerçekleştirilmiş olup gözlemcilerin de önerileri doğrultusunda ders planlarında yapılan değişiklikler aşağıda özetlenmiştir:

- Hazırlık amaçlı ders planı 1 ve 2 ile ilgili hiçbir değişiklik yapılma gereği duyulmamış, bu ders planlarının asıl uygulama sürecinde aynen kullanılmasına karar verilmiştir. Hazırlık amaçlı ders planı 3’te etkinlik 2’nin hemen ardında etkinlik 3 olarak yer alan halat çekme oyununun ders planından çıkarılmasına karar verilmiştir. Halat çekme oyunu şu şekildeir: Öğrenciler A ve B olmak üzere iki gruba ayrılır. Yere bir çizgi çizilir. A grubundaki öğrenciler ipin bir tarafından, B grubundaki öğrenciler diğer tarafından tutar ve her grup ipi kendilerine doğru çekmeye çalışır. Çizgiyi aşan öğrenci diğer gruba geçer. İpin tamamını kendi taraflarına çekmeyi başaran grup oyunu kazanır. Bu etkinliğin asıl uygulamadaki ders planından

çıkarılmasının iki sebebi vardır. Birincisi, pilot uygulama sürecinde ilk iki etkinliğin yaratıcı dramanın hazırlık-ısınma aşaması için yeterli olduğuna karar verilmesi, ikincisi ise sınıfın bu oyunun oynanabilmesi için yeterli büyüklükte olmadığının görülmesidir.

- 7E modeli ile yaratıcı drama destekli 7E modellerine göre hazırlanan ders planı 1’de ortak olarak kullanılan çalışma yaprağı 2, başlangıçta öğrencilerin manyetik alan kavramını hiç bilmedikleri düşünülerek çok ayrıntılı bir şekilde hazırlanmıştı. Ancak, pilot uygulamalar sırasında öğrencilerin bu çalışma yaprağını doldururken manyetik alan kavramı ile ilgili ön bilgilerinden dolayı bazı aşamalarda sıkıldıkları, bu aşamaları yapmama eğiliminde oldukları gözlenmiştir. Bu nedenle, çalışma yaprağı 2, öğrencilerin manyetik alan kavramı ile ilgili bazı ön bilgilerinin de olduğu dikkate alınarak yeniden düzenlenmiştir.

- Pilıot uygulamalar sırasında, 7E modeli ile yaratıcı drama destekli 7E modellerine göre hazırlanan ders planı 1’in kazanımları arasında “öğrenciler tek başına bir manyetik kutup elde edilemeyeceğini fark eder” kazanımı yer almaktaydı. Ancak, öğrencilerin ön bilgilerini yoklamaya yönelik olarak hazırlanan çalışma yaprağı 1’de yer alan üçüncü soruya, bu kazanım ile ilgili olarak öğrencilerin hepsinin doğru cevap verdiği tespit edilmiştir. Ayrıca, keşfetme aşamasında yer alan, söz konusu kazanım ile ilgili etkinlik (her gruptaki öğrencilerin, bir çubuk mıknatısı kırdığı ve demir tozlarını kullanarak gözlemler yaptıkları etkinlik) sırasında da öğrencilerin bu kazanıma sahip oldukları gözlenmiştir. Bu nedenle, asıl örneklemdeki öğrencilerin de çalışma yaprağı 1’deki üçüncü soruyu doğru cevaplamaları durumunda söz konusu kazanımın ve bu kazanım ile ilgili etkinliklerin ders planlarından çıkarılacağı kararı alınmıştır. Asıl uygulamalarda da bu durum gerçekleştiğinden “öğrenciler tek başına bir manyetik kutup elde edilemeyeceğini fark eder” kazanımı ve bu kazanım ile ilgili etkinlikler ders planlarından çıkarılmıştır.

- 7E modeline göre hazırlanan her bir ders planının süresi beş ders saatidir. Ancak bu süre başlangıçta dört ders saati olarak düşünülmüş ve pilot uygulamalar gerçekleştirilirken, 7E modelinin tüm aşamaları dört ders saati süresince arka arkaya gerçekleştirilmiştir. Ancak, bu sürenin öğrencilere uzun geldiği, öğrencilerin ilk üç ders saaatinden sonra dikkatlerini toplamakta zorlandıkları gözlenmiştir. Bu nedenle, asıl uygulamalarda 7E modeline göre hazırlanan her bir ders planının uygulamalarının iki farklı güne bölünmesi ve etkinliklerin daha rahat

gerçekleştirilebilmesi açısından sürenin bir ders saati daha uzatılması gündeme gelmiştir. Alanyazında öğrenme halkasının farklı günlere bölündüğü çalışmaların araştırılması sonucunda, çeşitli çalışmalarda 5E modelinin farklı günlere bölündüğü görülmüştür. Örneğin, Garcia (2005) tarafından gerçekleştirilen bir yüksek lisans tez çalışmasında 5E modelinin uygulamaları, modelin aşamaları 4 farklı güne yayılarak gerçekleştirilmiştir. Diğer bir örnek, Pecore, Snow ve Miyoun ve Lim (2009) tarafından gerçekleştirilmiş olup, proje tabanlı öğrenme temel alınarak 5E modeline göre gerçekleştirilen uygulamalarda 5E’nin aşamaları toplam 9 günde gerçekleştirilmiştir. Diğer örnek bir çalışmada, Keskin (2008) 5E modelinin aşamalarını üç haftaya dağıtmıştır. Keser (2003) ise doktora çalışmasında, 5E modelinin aşamalarını 12 ders saatinde gerçekleştirmiştir. Bu çalışmalar da incelendiğinde, 7E modelinin aşamalarının iki farklı günde gerçekleştirilebileceği düşünülmüş, her bir ders planındaki ilk üç ders saatine ait uygulamaların bir gün, diğer iki ders saatine ait uygulamaların ise, aynı hafta içerisinde olmak üzere farklı bir günde gerçekleştirilmesine karar verilmiştir.