• Sonuç bulunamadı

3. YÖNTEM

3.5. Uygulamaların Gerçekleşme Süreci

3.5.2. Asıl Uygulamanın Gerçekleşme Süreci

Araştırmada öncelikle hazırlık amaçlı ders planı 1, 2 ve 3’ün uygulamaları 2010- 2011 eğitim-öğretim yılı güz döneminin son haftalarında gerçekleştirilmiştir. Hazırlık amaçlı ders planlarının bu zaman diliminde uygulanmasının sebebi, 7E ve yaratıcı drama destekli 7E modellerine göre hazırlanan ders planlarının uygulamalarının 2010- 2011 eğitim öğretim yılı bahar döneminin hemen başında başlamasının gerektiğidir (Manyetik Alan konusu dönemin ilk konusudur). Hazırlık amaçlı ders planı 1, 2 ve 3’ün uygulamaları araştırmacı tarafından gerçekleştirilmiş olup, her bir ders planının uygulaması iki ders saati olmak üzere toplamda altı ders saati sürmüştür.

2010-2011 eğitim öğretim yılı bahar döneminde ise, altı adet ders planının uygulamaları gerçekleştirilmiştir. Bu uygulamaların üçü 7E modeli temel alınarak hazırlanan ders planlarına göre A grubu ile, diğer üçü yaratıcı drama destekli 7E modeli temel alınarak hazırlanan ders planlarına göre B grubu ile araştırmacı tarafından Fizik IV dersi kapsamında gerçekleştirilmiştir. Her bir ders planının süresi beş ders saati olup,

uygulamalar üç ders saati+iki ders saati olacak şekilde iki güne bölünerek gerçekleştirilmiştir. Böylece, her bir grubun uygulaması haftada beş ders saati olmak üzere 15 ders saati sürmüştür.

Uygulamalar sırasında, ders planlarında belirtilmiş olan süreler birebir süreler olmayıp gruplara göre farklılıklar göstermiştir. Bu durumun sebebi, grupların farklılıklarından kaynaklanmaktadır. Bazen aynı aşamaya ait olan bir gruptaki sınıf tartışması diğer gruba göre daha uzun sürmüştür.

Ayrıca, uygulamalar sırasında süre ile ilgili bir problem yaşanmıştır: 7E modeline ve yaratıcı drama destekli 7E modeline göre hazırlanan ders planı 2’nin uygulamalarının gerçekleştirilme sürecinde modelin son aşaması olan değerlendirme aşamasında, değerlendirme ölçeği 2 öğrencilere dağıtılmış ve her bir öğrencinin bireysel ve yazılı olarak soruları cevaplamaları sağlanmıştır. Ancak, sürenin yetmemesi sebebiyle sadece altıncı sorunun tartışılması ve doğru cevaba ulaşılması sözel olarak gerçekleştirilmiş, ilk beş sorunun tartışılması ve doğru cevaba ulaşılması ise, bir sonraki dersin sonunda gerçekleştirilmiştir.

3.5.2.1. Uygulama Güvenirliği

Araştırmacı tarafından, uygulamaların güvenilir bir şekilde, planlandığı gibi gerçekleştirilip gerçekleşmediğini belirlemek amacıyla, 7E Modeli Uygulama Güvenirliği Gözlem Formu (UGGF 1) ve Yaratıcı Drama Uygulama Güvenirliği Gözlem Formu (UGGF 2) hazırlanmıştır. Formlar, Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Bölümü, Fizik Eğitimi Anabilim Dalı’nda görevli iki öğretim elemanı tarafından tüm uygulama süreçleri için, gözlemler yapılarak doldurulmuştur. UGGF 1’i dolduran öğretim elemanlarının her ikisi de 7E modeli hakkında bilgi sahibi akademisyenlerdir. UGGF 2’yi dolduran öğretim elemanlarından biri, yaratıcı drama konusunda daha önce kurslara ve farklı uygulamalara katılarak yaratıcı drama eğitimi almış, diğeri ise daha önce yaratıcı drama uygulamalarına katılarak yaratıcı drama hakkında bilgi sahibi olmuş akademisyenlerdir. Her bir madde, gerçekleşme düzeyine göre 0-4 arasında puanlandırılmıştır. Puanlar, 0: hiç gerçekleşmedi, 1: kısmen, 2: orta düzeyde, 3: iyi düzeyde, 4: tamamen gerçekleşti şeklinde değerlendirilmiştir. Üç ve üzerinde verilen puanlar için, maddenin istenilen düzeyde gerçekleştiği kabul edilmiştir.

Uygulama güvenirliği, istenilen düzeyde gerçekleşen madde sayısının, gerçekleşmesi planlanan madde sayısına bölünerek yüzdesinin alınması ile hesaplanmıştır.

A ve B gruplarında gerçekleştirilen öğretimin, araştırmacının tasarladığı gibi 7E modelini yansıtacak şekilde, güvenilir olarak gerçekleştirilip gerçekleştirilmediğini tespit etmek amacıyla hazırlanan UGGF 1, toplam 49 maddeden oluşmaktadır ve EK 20’de verilmiştir. 7E modeline göre hazırlanan ders planı 1 ve ders planı 2 ile yaratıcı drama destekli 7E modeline göre hazırlanan ders planı 1 ve ders planı 2 için her iki gözlemci de maddelerin hepsine 3 veya 4 puan verdiğinden uygulamaların %100 güvenilir düzeyde gerçekleştiği sonucuna ulaşılmıştır. 7E modeline göre hazırlanan ders planı 3 için gözlemcilerden birinden elde edilen verilere göre uygulamaların % 100 düzeyinde diğerinden elde edilen verilere göre ise %98 güvenilir düzeyde gerçekleştiği sonucuna ulaşılmıştır.

B grubunda gerçekleştirilen öğretimde, yaratıcı dramanın kullanıldığı kısımların araştırmacının tasarladığı gibi yaratıcı dramayı yansıtacak şekilde, güvenilir olarak gerçekleştirilip gerçekleştirilmediğini tespit etmek amacıyla hazırlanan UGGF 2, toplam 26 maddeden oluşmaktadır ve EK 21’de verilmiştir. Ders planı 1’de yer alan yaratıcı drama sürecinin, gözlemcilerden birinden (A gözlemcisi) elde edilen verilere göre %91, diğerinden (B gözlemcisi) elde edilen verilere göre %95 güvenilir düzeyde gerçekleştiği sonucuna ulaşılmıştır. Gözlemcilerin her ikisi de UGGF 2’de yer alan sekizinci maddeye (Öğrenciler, etkinlikleri anlamaya yönelik sorular sordular) iki puan

vermişlerdir. Video kayıtları araştırmacı tarafından izlendiğinde, öğrencilerin yaratıcı dramanın hazırlık-ısınma aşamasında oynanan kulaktan kulağa oyununun nasıl oynanacağını anladıkları için soru sormaya gerek duymamış olabilecekleri yorumu yapılmıştır. Ayrıca A gözlemcisi formda yer alan 18. maddeye de (Öğrenciler canlandırmaları istekli olarak gerçekleştirdiler) iki puan vermiştir. B gözlemcisi ise, 18. maddeye 3 puan vermiş, formun açıklama kısmına öğrencilerin bazılarının canlandırmalarda çekingen olduklarını yazmıştır. Ders planı 2’de yer alan yaratıcı drama süreci için A gözlemcisinden elde edilen verilere göre %83, B gözlemcisinden elde edilen verilere göre %89 güvenilir düzeyde gerçekleştiği sonucuna ulaşılmıştır. Gözlemcilerin her ikisi de formda yer alan sekizinci maddye (Öğrenciler, etkinlikleri anlamaya yönelik sorular sordular) sıfır puan vermişlerdir. Video kayıtları araştırmacı tarafından izlendiğinde, öğrencilerin yaratıcı dramanın hazırlık-ısınma aşamasında yer

alan etkinlikte neler yapmaları gerektiğini anladıkları için soru sorma gereği duymamış olabilecekleri yorumu yapılmıştır. A gözlemcisi üçüncü (Öğretmenin yaptırdığı etkinlikler, öğrencilerin birbirleriyle iletişim kurmalarına öncülük edecek nitelikteydi) ve onuncu (Öğrenciler, birbirleriyle iletişim kurdular) maddeye iki puan vermiştir. B gözlemcisi ise, üçüncü maddeye iki puan, onuncu maddeye üç puan vermiş, açıklama kısmına, hazırlık-ısınma etkinlikleri sırasında öğrencilerin kendi aralarında sağ el kuralını tartıştıklarını gözlediğini ve bazı öğrencilerin bu süreçte iletişim kurmuş olabileceğini düşündüğünü, ayrıca öğrencilerin etkinlikler sırasında birbirleri ile göz teması kurduğunu gözlemlediğini yazmıştır. Ders planı 3’de yer alan yaratıcı drama süreci için A gözlemcisinden elde edilen verilere göre %91, B gözlemcisinden elde edilen verilere göre %95 güvenilir düzeyde gerçekleştiği sonucuna ulaşılmıştır. Formda yer alan sekizinci maddeye (Öğrenciler, etkinlikleri anlamaya yönelik sorular sordular)

A gözlemcisi sıfır, B gözlemcisi bir puan vermiştir. Video kayıtları araştırmacı tarafından izlendiğinde, öğrencilerin yaratıcı dramanın hazırlık-ısınma aşamasında oynanan kulaktan kulağa oyununun nasıl oynanacağını anladıkları için soru sormaya gerek duymamış olabilecekleri yorumu yapılmıştır. Ayrıca A gözlemcisi formda yer alan dokuzuncu maddeye de (Öğretmen ile öğrenciler arasında iletişim kuruldu) iki puan vermiştir.

Yukarıda verilen ayrıntılardan uygulamaların güvenilir bir şekilde gerçekleştiği sonucuna ulaşılmıştır.