• Sonuç bulunamadı

Performans Sonuçları Tablosu

C. Performans Sonuçları

1. Performans Sonuçları Tablosu

2011 yılı Maliye Bakanlığı Performans Programında yer alan Başkanlığımız performans göstergelerinin gerçekleşme değerlerine iliş-kin tablolar aşağıda yer almaktadır.

57

58

59

60

61

62

63

64

65 2. Performans Sonuçlarının Değerlendirilmesi

66 3. Performans Bilgi Sisteminin

De-ğerlendirilmesi

2011 yılı içerisinde Maliye SGB.net sis-temi içerisinde yer alan performans büt-çe izleme ve değerlendirme modülüne Başkanlığımızın performans göstergele-rinin gerçekleşme değerleri üçer aylık dönemler itibariyle işlenmiştir.

V. KURUMSAL KABİLİYET VE KAPASİTENİN DEĞERLENDİ-RİLMESİ

A. Güçlü ve Gelişmeye Açık Alanlar, Fırsatlar ve Tehditler (GZFT) Analizi

Başkanlığımızın faaliyetlerinin gerçek-leştirilmesi sırasında sahip olduğu güçlü alanlar, gelişmeye açık alanlar ve fırsat-lar ile karşı karşıya bulunduğu tehditlere ilişkin değerlendirmelere aşağıdaki tab-loda yer verilmiştir.

Tablo 30- GZFT Analizi Güçlü Alanlar

Suç gelirlerinin aklanmasının önlenmesi amacıyla politika hazırlanması ve belirlenen politikalar çerçevesinde mevzuatın hazırlanması konusunda belirleyici ve düzenleyici rolünün bulunması

Aklama suçunun incelenmesi ile yükümlülük denetimi görevlerinin, Başkanlık emrinde geçici süreyle görevlendirilen denetim elemanları vasıtasıyla da yerine getirilebilmesine olanak sağlanması

Yabancı ülkelerdeki muadil kurumlarla bilgi ve belge değişiminde bulunulmasını teminen, uluslararası antlaşma niteliğinde olmayan mutabakat muhtırası imzalama yet-kisinin bulunması

Tecrübeli yönetim kadrosunun bulunması Nitelikli uzman personelin bulunması

Gelişmiş bilgi teknoloji altyapısına sahip olması Gelişmeye Açık Alanlar

Fiziki mekanının yeterli olmaması Geçici personel istihdamı zorunluluğu

Aklama suçu ve yükümlülük denetimlerinin Kurum dışı görevlendirmelerle yapılması Fırsatlar

Faaliyet alanının uluslararası dayanışmaya uygun olması Başkanlık personeline eğitim olanaklarının sağlanması Tehditler

Başkanlığımızca yapılan bilgi taleplerinin zamanında ve eksiksiz olarak karşılanmaması nedeniyle zaman kaybı

Kayıtdışılığın fazla olması nedeniyle aklama suçu incelemelerinin ve takibinin güçleş-mesi

Komşu ülkelerdeki finansal istikrarsızlığın bu ülkelerin taraf olduğu finansal işlemlerin niteliğinin belirlenmesinde yaşanan güçlük

67

VI. SONUÇ

MASAK, suç gelirlerinin aklanması ve terörün finansmanı ile mücadelede ül-kemizin mali istihbarat birimi olarak veri toplamak, analiz etmek ve ilgili bi-rimlere sevk etmek fonksiyonlarının ya-nı sıra, 5549 sayılı Kanun ile kendisine verilen düzenleme, koordinasyon, dene-tim ve eğidene-tim faaliyetlerini sürdürmek-tedir. Başkanlığımız 2011 yılında da, 2008-2012 Maliye Bakanlığı Stratejik Planı ve 2011 Yılı Performans Progra-mında yer alan stratejik amaç ve hedef-ler doğrultusunda belirlenen öncelikli faaliyetlerin tamamını yoğun bir çalışma temposunun ardından eksiksiz olarak gerçekleştirmiştir.

Yükümlü çalışanlarının, suç gelirlerinin aklanması ve terörün finansmanı ile mü-cadelede “önleyici tedbirler” olarak bili-nen yükümlülükler konusundaki farkın-dalıklarını artırmak ve bu tedbirleri et-kin bir şekilde uygulamalarını sağlamak amacıyla yükümlülere yönelik eğitim faaliyetleri 2011 yılında da yoğun bir şekilde sürdürülmüş, Ankara ve İstan-bul’da farklı tarihlerde gerçekleştirilen 17 eğitim programı kapsamında 942 yü-kümlü çalışanına eğitim verilmiştir.

Bununla birlikte, şüpheli işlem bildirim sisteminin daha etkin hale getirilmesi ve yükümlülüklere uyum denetimlerinin değerlendirilmesi amacıyla 2011 yılında Ankara ve İstanbul’da değişik tarihlerde ve ayrı ayrı olarak bankalar, sigorta şir-ketleri, sermaye piyasası aracı kurumla-rı, portföy yönetim şirketleri, faktöring şirketleri ve finansal kiralama şirketleri-nin uyum görevlileri ve yetkililerişirketleri-nin katılımlarıyla çalıştaylar düzenlenmiştir.

Gerçekleştirilen eğitim ve çalıştay faali-yetleri sonucunda, Başkanlığımıza şüp-heli işlem bildirimi gönderen bankalar dışındaki finansal kuruluş sayısı 2010

yılında 49 iken bu sayı 2011 yılında 91’e ulaşmıştır.

Başkanlığımızca 2011 yılında aklama ve terörün finansmanı ile mücadelede yer alan ilgili yasa uygulama birimlerine yö-nelik eğitim faaliyetlerine de devam edilmiş, gerçekleştirilen 6 eğitim faaliye-ti kapsamında 260 katılımcıya eğifaaliye-tim verilmiştir. Ayrıca, Başkanlığımızca 2011 yılında aklama suçu incelemeleri ve yü-kümlülük denetimlerinin değerlendiril-mesi ve denetimlerdeki etkinliğin artı-rılması amacıyla denetim elemanlarının katılımlarıyla iki adet çalıştay gerçekleş-tirilmiş olup, çalıştaylara 123 denetim elemanı katılmıştır.

Diğer taraftan, 2011 yılı içerisinde KKTC, Türkmenistan ve Afganistan yetkilileri-ne, aklama ve terörün finansmanı ile mücadelede gerekli kurumsal ve yasal altyapının oluşturulması çalışmalarına katkı sağlamak üzere, bu konudaki tec-rübelerimizin ve bilgi birikimimizin ak-tarıldığı eğitim faaliyetleri düzenlenmiş-tir.

Başkanlığımızca 2011 yılında iki ayrı yükümlülüklere uyum denetimi progra-mı kapsaprogra-mında 77 adet, önceki yıllara ilişkin olarak hazırlanan uyum denetimi programının devamı kapsamında 43 adet yükümlünün denetimi 2011 yılında tamamlanmıştır.

2011 yılında Başkanlığımıza intikal eden ihbar ve şüpheli işlem bildirimlerinin analiz ve değerlendirme çalışmaları da yoğun bir şekilde sürdürülmüştür. Bu kapsamda Başkanlığımız bünyesinde gerçekleştirilen aklama suçuna ilişkin analiz ve değerlendirme dosyalarının sonuçlandırılma oranı 2010 yılında %58 iken bu oran 2011 yılında %79’a yük-selmiştir. Tamamlanan değerlendirme ve

68 incelemeler sonucunda aklama suçunun

işlendiği gerekçesiyle 177 kişi hakkında suç duyurusunda bulunulmuştur. Öte yandan, gerçekleştirilen analiz ve değer-lendirme çalışmaları, ilgili diğer yasa uygulama birimleri ile etkin bir işbirliği içerisinde yürütülmüştür. Bu kapsamda, aklama suçuna ilişkin yapılan analiz ve değerlendirme çalışmaları sonucunda 3.189, terörün finansmanı suçu açısın-dan yapılan analiz ve değerlendirme ça-lışmaları sonucunda ise toplam 987 ger-çek/tüzel kişi hakkında ilgili kurumlarla bilgi paylaşımında bulunulmuştur.

Aklama ve terörün finansmanı suçları ile mücadelenin vazgeçilmez unsurlarından olan etkin bir uluslararası işbirliğinin sağlanmasına yönelik çalışmalarımız kapsamında, 2011 yılında Belarus, Birle-şik Krallık, Kanada, Monako, Finlandiya ve Avustralya mali istihbarat birimleri ile aklama ve terörün finansmanı ile mü-cadelede işbirliğine yönelik mutabakat muhtıraları (MoU) imzalanmıştır. Böyle-ce 2011 yılı performans göstergeleri içe-risinde yer alan 5 ülkeyle mutabakat muhtırası imzalanması hedefimiz de aşılmıştır.

Diğer taraftan, Başkanlığımızca yürütü-len “Karapara Aklama ile Mücadele Ka-pasitesinin Güçlendirilmesi, Bilgi Tekno-lojileri ve Analitik Araçlar Projesi”nin kesin kabul işlemleri 2011 yılı Şubat ayında tamamlanmıştır. Kesin kabul son-rası, MASAK Bilgi Sistemlerinin bakım, işletim ve idamesine yönelik faaliyetler çerçevesinde hizmet alım süreçleri pro-jelendirilmiş, güvenlik ve hazır yazılım sistemlerinin sürüm güncellemeleri ya-pılmış, mevcut donanım, ağ ekipmanı, hazır ve özel yazılımlara ilişkin teknik destek hizmeti alımı gerçekleştirilmiştir.

Ayrıca, Başkanlığımız insan kaynakları kapasitesinin artırılması çalışmaları

kap-samında, Şubat 2011’de 13 uzman yar-dımcısı göreve başlamıştır.

Başkanlığımızca, “Suç Gelirlerinin Ak-lanmasını ve Terörün Finansmanını Ön-lemek” stratejik hedefi kapsamında 2011 yılında gerçekleştirilen düzenleme ve koordinasyon, veri toplama, analiz ve değerlendirme, inceleme, yükümlülük denetimi, dış ilişkiler, eğitim, MASAK bilgi sistemleri ve proje faaliyetleri, Faa-liyet Raporu’nun ilgili bölümlerinde tab-lo ve grafiklerle ayrıntılı olarak açıklan-mıştır. Başkanlığımız tarafından, strate-jik amaç ve hedefine ulaşılması amacıyla halen yürütülen ve 2012 yılı için belirle-nen öncelikli faaliyetlerin tamamının gerçekleştirilmesine yönelik çalışmalar aynı kararlılıkla sürdürülecektir.

69 İÇ KONTROL GÜVENCE BEYANI

Harcama yetkilisi olarak yetkim dahilinde;

Bu raporda yer alan bilgilerin güvenilir, tam ve doğru olduğunu beyan ederim.

Bu raporda açıklanan faaliyetler için idare bütçesinden harcama birimimize tahsis edil-miş kaynakların etkili, ekonomik ve verimli bir şekilde kullanıldığını, görev ve yetki ala-nım çerçevesinde iç kontrol sisteminin idari ve mali kararlar ile bunlara ilişkin işlemlerin yasallık ve düzenliliği hususunda yeterli güvenceyi sağladığını ve harcama birimimizde süreç kontrolünün etkin olarak uygulandığını bildiririm.

Bu güvence, harcama yetkilisi olarak sahip olduğum bilgi ve değerlendirmeler, iç kont-roller, iç denetçi raporları ile Sayıştay raporları gibi bilgim dahilindeki hususlara dayan-maktadır.

Burada raporlanmayan, idarenin menfaatlerine zarar veren herhangi bir husus hakkında bilgim olmadığını beyan ederim.

ANKARA 04/04/2012

Mürsel Ali KAPLAN Mali Suçları Araştırma Kurulu

Başkanı

MASAK Faaliyet Raporu 2009

EKLER

TABLOLAR LİSTESİ

Tablo 1 - Personelin Dağılımı (2003-2011) _____________________________________________________ 14 Tablo 2 - Personelin Unvanlar Bazında Sayıları __________________________________________________ 15 Tablo 3 - Personelin Yaş Profili (31.12.2011) ____________________________________________________ 16 Tablo 4 - Personelin KPDS Düzeyi* ____________________________________________________________ 16 Tablo 5 - Bütçe Ödenek Tahsisi ve Giderlerinin Ekonomik Sınıflandırılması (TL) _______________________ 19 Tablo 6- 2011 yılında Gönderilen Bildirimlerin Genel Dağılımı _____________________________________ 23 Tablo 7- Şüpheli İşlem Bildirim Sayılarının Yıllara ve Kaynaklarına Göre Dağılımı _____________________ 24 Tablo 8- Mali Sektörde Şüpheli İşlem Bildirimi Gönderen Finansal Kuruluş Sayısının Yıllara Göre Dağılımı _ 25 Tablo 9- Şüpheli İşlem Tiplerinin Şüphenin Niteliğine Göre Dağılımı (2011) __________________________ 26 Tablo 10- Terörün Finansmanı Konulu Şüpheli İşlem Bildirimi Sayıları ve Kaynaklarına Göre Dağılımı ____ 27 Tablo 11- Terörün Finansmanı Konulu Şüpheli İşlem Bildirim Sayılarının Yıllara Göre Dağılımı __________ 27 Tablo 12- Savcılıklar ve Mahkemeler Tarafından Yapılan Değerlendirme ve İnceleme Taleplerinin Yıllara Göre Dağılımı _____________________________________________________________________________ 28 Tablo 13- Diğer Bildirimler Sayıları ve Kaynaklarına Göre Dağılımı _________________________________ 29 Tablo 14- 2011 Yılında Gönderilen Adli Talepler ile Diğer Bildirimlerin Sayıları ve Konularına Göre Dağılımı _________________________________________________________________________________________ 30 Tablo 15- Yabancı Muadil Kuruluşlarla Yapılan Bilgi Alışverişinin Yıllara Göre Dağılımı ________________ 32 Tablo 16- Yıllara Göre Sonuçlandırılan Analiz ve Değerlendirme Dosyaları (2002-2011) ________________ 34 Tablo 17- Sonuçlandırılan Analiz ve Değerlendirme Dosyalarının Konularına Göre Dağılımı (2007-2011) _ 35 Tablo 18- Analiz ve Değerlendirme Çalışmaları Sonucunda Yıl İçerisinde İstihbari Nitelikte Bilgilendirme Yapılan Kurumlar (01.01.2011-31.12.2011) ____________________________________________________ 37 Tablo 19- Analiz ve Değerlendirme Çalışmaları Sonucunda İstihbari Bilgilendirme Konuları (01.01.2011-31.12.2011) _______________________________________________________________________________ 38 Tablo 20- Yıllara Göre Sonuçlandırılan Analiz ve Değerlendirme Dosyaları(2007-2011)* _______________ 39 Tablo 21- Suç Duyurusunda Bulunulan Kişi Sayısı ________________________________________________ 40 Tablo 22- Analiz ve Değerlendirme Çalışmaları Sonucunda Yıl İçerisinde İstihbari Nitelikte Bilgilendirme Yapılan Kurumlar (01.01.2011/31.12.2011) ____________________________________________________ 41 Tablo 23- Yıllara Göre Sonuçlandırılan Aklama Suçu İnceleme Dosyaları (2007-2011) _________________ 43 Tablo 24- Analiz ve Değerlendirme/Aklama Suçu İnceleme Dosyalarından Suç Duyurusu Yapılan Kişi Sayısı (2007-2011) ______________________________________________________________________________ 44 Tablo 25- Öncül Suçlar İtibariyle Haklarında Aklama Suçu Duyurusunda Bulunulan Kişi Sayısı (2007-2011)45 Tablo 26- Programlı Yükümlülüklere Uyum Denetimlerinin Yıllar İtibariyle Dağılımı (2009-2011) _______ 46 Tablo 27- İdari Para Cezasına Konu Fiillerin Yıllar İtibariyle Dağılımı (2007-2011) ____________________ 47 Tablo 28- İdari Para Cezası Tutarlarının Yıllar İtibariyle Dağılımı (2007-2011) _______________________ 47 Tablo 29- Eğitim Faaliyetleri (2011) __________________________________________________________ 54 Tablo 30- GZFT Analizi ______________________________________________________________________ 66

ŞEKİLLER LİSTESİ

Şekil 1 - Başkanlığımızın Maliye Bakanlığı İçindeki Yeri ___________________________________________ 11 Şekil 2 - Başkanlığımızın Organizasyon Şeması __________________________________________________ 13

MASAK Faaliyet Raporu 2009 GRAFİKLER LİSTESİ

Grafik 1 - Personelin Unvan Bazında Yüzde Dağılımı _____________________________________________ 14 Grafik 2 - Personelin Yaş Durumuna Göre Yüzde Dağılımı (31.12.2011) ______________________________ 16 Grafik 3 - 01.01.2011-31.12.2011 Tarihleri Arası Harcamalarının Yüzde Dağılımı _____________________ 20 Grafik 4- Şüpheli İşlem Bildirimlerinin Yıllara Göre Sayısal Trendi __________________________________ 24 Grafik 5- Şüpheli İşlem Bildirimi Gönderen Finansal Kuruluşların Yıllara Göre Sayısal Trendi ____________ 25 Grafik 6- Şüpheli İşlem Tiplerinin Şüphenin Niteliğine Göre Dağılımı (2011) __________________________ 26 Grafik 7- Savcılıklar ve Mahkemeler Tarafından Yapılan Değerlendirme ve İnceleme Taleplerinin Sayısal Trendi ___________________________________________________________________________________ 28 Grafik 8- 2011 Yılında Gelen Diğer Bildirimlerin Kaynaklarına Göre Dağılımı _________________________ 29 Grafik 9- 2011 Yılında Gönderilen Adli Talepler ile Diğer Bildirimlerin Sayıları ve Kaynaklarına Göre Dağılımı _________________________________________________________________________________________ 31 Grafik 10- 2011 Yılında En Fazla Bilgi Talebi Gönderen Yabancı Muadil Kuruluşların Dağılımı __________ 32 Grafik 11- Analiz ve Değerlendirme Dosyalarının Sonuçlandırılma Oranı (2002-2011) _________________ 34 Grafik 12- Analiz ve Değerlendirme Çalışmaları Sonucunda Yıl İçerisinde İstihbari Nitelikte Bilgilendirme Yapılan Kurumlar (01.01.2011-31.12.2011) ____________________________________________________ 37 Grafik 13- Analiz ve Değerlendirme Çalışmaları Sonucunda İstihbari Bilgilendirme Konuları (01.01.2011-31.12.2011) _______________________________________________________________________________ 39 Grafik 14- Analiz ve Değerlendirme Dosyalarının Sonuçlandırılma Oranı (2007-2011) _________________ 40 Grafik 15- Haklarında Suç Duyurusunda Bulunulan Kişilerin Yüzde Dağılımı _________________________ 41 Grafik 16- Analiz ve Değerlendirme Çalışmaları Sonucunda Yıl İçerisinde İstihbari Nitelikte Bilgilendirme Yapılan Kurumlar (01.01.2011/31.12.2011) ____________________________________________________ 42 Grafik 17- Yıllara Göre Sonuçlandırılan Aklama Suçu İnceleme Dosyaları (2007-2011) _________________ 43 Grafik 18- Analiz ve Değerlendirme/Aklama Suçu İnceleme Dosyalarından Suç Duyurusu Yapılan Kişi Sayısı (2007-2011) ______________________________________________________________________________ 44 Grafik 19- Öncül Suçlar İtibariyle Haklarında Aklama Suçu Duyurusunda Bulunulan Kişi Sayısı (2007-2011) _________________________________________________________________________________________ 45

MASAK Faaliyet Raporu 2009 KISALTMALAR

AB : Avrupa Birliği

AML/CFT : Aklama ve Terörün Finansmanı ile Mücadele (Anti-Money Launder-ing/Combating Terrorist Financing)

EAG : Eurasian Group (Avrasya Grubu)

FATF : Financial Action Task Force (Mali Eylem Görev Gücü) FIU : Financial Intelligence Unit (Mali İstihbarat Birimi)

ICRG : International Cooperation Review Group (Uluslararası İşbirliği Göz-den Geçirme Grubu)

MASAK : Mali Suçları Araştırma Kurulu

MoU : Mutabakat Muhtırası (Memorandum of Understanding)

OECD : Organisation for Economic Co-operation and Development (Ekono-mik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı)

ŞİB : Şüpheli İşlem Bildirimi