• Sonuç bulunamadı

PERAKENDE DAĞITIMIN GELECEĞİ

BÖLÜM 3: GELECEKTE LOJİSTİK SEKTÖRÜNÜ ETKİLEYECEK

5. PERAKENDE DAĞITIMIN GELECEĞİ

Dağıtılmış sipariş yönetimi, bağımsız robotlar, blockchain ve warehousing yazılımıgibi, perakendecilerin uçtan uca tedarik zincirlerini daha etkin bir şekilde kullanabilmek için, iş birliği içinde çalışmaktadırlar. Müşteriler çevrimiçi alışveriş yaptığında, son derece esnek tedarik zincirlerine olan ihtiyaç daha fazla artmıştır. Dolayısıyla bu da şirketlerin müşterilerinin değişen istek ve ihtiyaçlarını daha iyi karşılamasına yardımcı olmaktadır. Bu “geleneksel yaklaşım” ın yerine, artan sayıda perakendeci, tedarik zincirlerini daha etkin ve verimli bir şekilde işletmek için dağıtılmış sipariş yönetimi (DOM), depo yönetim yazılımı, robotlar ve hatta blokchain gibi teknolojilere yönelmektedirler. Bunlar perakende dağıtım ortamını şekillendirecek teknolojilerdir (McCrea, 2018):

5.1 Dağıtılmış Sipariş Yönetimi (DOM)

DOM, birden fazla tarafın talebini karşılamak için kullanılan çeşitli sistemlere ve süreçlere aracılık eden bir sistemdir.DOM birden fazla dağıtım merkezi (DC) üzerinden siparişleri yerine getirmeye odaklandığı görülmektedir.

DOM, son kullanıcılara emir gönderen, çeşitli satıcıların faaliyetleri dahil olmak üzere, tüm ağ üzerinde yüksek düzeyde görünürlük sağlayan daha kapsamlı bir çözüme dönüştürme sürecidir. Envanterin yeniden dengelenmesini ya da envanterin doğru konumlara ve talebe göre hareket etmesini sağlamaktadır.

69 YENİ DÜNYA DÜZENİNDE YÖNETİM YAKLAŞIMLARI 5.2 Özerk Robotlar

Daha fazla donanım ve yazılım üreticisi, dağıtım sürecindeki “insan” bileşeninin çoğunu ortadan kaldıran yenilikler geliştirdikçe, özerk depo imajı daha net bir hale gelmektedir. Peerless Research Group’un en son otomasyon anketine göre, ankete katılan şirketlerin%45'i robotlara (paletleme, toplama veya diğer çözümler) yatırım yapmak istemektedir.%43'ü konveyör, otomatik depolama araçlarıyla ilgilenmektedir. Şirketler, iş güçlerini desteklemek için robot satın alabilmektedirler. Bu teknoloji gelişmeye devam ettikçe, bu kullanım durumu için robotlara daha fazla ilgi gösterilebileceği ve kesinlikle bu teknolojinin daha büyük ölçekli dağıtımlarara sebep olacağı görülmektedir.

Fransa'da Tırmanma Robotları: Bir Fransız robot şirketi, herhangi bir ürünü herhangi bir seviyeden almak için depo raflarına tırmanabilen depo robotu geliştirdikten sonra, insan emirleri almak için yüzey taşımacılığına geçmiştir. Bir saatte 400 siparişe kadar alabilen robotlar, bir Fransız online perakendeci ile çalışmaktadır.

Alibaba, Robotik sayısını arttırmakta dolayısıyla insan emeğini azaltmaktadır. Dünyanın en büyük perakendeci olan Alibaba, dolayısıyla tesis içindeki insan işgücünü%70 oranında azaltmaktadır.

Lojistik devi DHL, parça toplama için Vecna Robotics kullanmaya başlamışdır. Vecna, kartonları ve kutuları seçmek için geleneksel raflarla depolarda çalışabilecek ve daha sonra palet yapım alanlarına taşıyacak olan işbirlikçi toplama ve konveyör robotları kombinasyonlarını sergilemektedir. Vecna’nın robotlarının en gelişmiş özelliklerinden biri, Amazon’un Kiva robotlarının aksine, kendi farklı çalışma ortamlarına sahip olması gereken, insanlarla birlikte çalışma yeteneklerine sahip olmalarıdır.

Amazon tarafından Amazon’un depolarında “Kiva” isimli robotlar kullanılmaktadır. Bu bağlamda robotlar işçilerin yapması gereken

70

işleri otonom olarak yapabilmektedir. İşgücü verimliliği açısından dağıtım merkezlerinde bu robotlardan bulunmaktadır (Galindo, 2016).

5.3 Arttırılmış gerçeklik

Artırılmış gerçeklik (AR) arasındaki her şey perakende tedarik zincirine odaklanmaya bağlıdır. AR, sanal bilginin gündelik faaliyetlerde yardım sağlamak için bir araç olarak kullanılmaktadır.

Artırılmış gerçeklik, gerçek dünyadaki fiziksel ortamı, bilgisayar aracılığıyla oluşturulan duyusal girdilerle canlı, dinamik ve gerçek zamanlı olarak hissedip yaşamamızı sağlayan ve ileride hayatımızın büyük bir bölümünde yer alacağını düşündüğümüz heyecan verici bir kavramdır (Kahraman, 2018).

Lojistik şirketi olarak Knapp AG, artırılmış gerçekliği kullanarak bir ürün seçme teknolojisi (KiSoft Vision) geliştirmiştir (Knapp, 2018). Seçiciler, ürünlerin yerini daha hızlı ve hassas bir şekilde belirlemelerine izin veren bilgileri ekranda gösteren bir kulaklıklı başlık kullanmaktadırlar. Başlığın içerdiği entegre kamera ile gerçek-zamanlı stok takibi yapılarak, ürünlerin seri ve lot kimlik numaraları belirlenerek, hata oranlarını %40 oranında azaltılmaktadır (Baur&Wee, 2015).

5.4 Blockchain

Blockchain, yakın gelecekte perakende tedarik zincirinde önemli bir rol oynayabilmektedir. Örneğin, Şili'deki bir çiftçiden yaban mersini satın alan ve daha sonra onları ABD'li bir toptancıya veya distribütöre satan bir yerel şirket, muhtemelen meyveyi Santiago'dan Atlanta'ya gönderecektir. Oradan, yaban mersini Walmart gibi bir işletmeye nihai satış için bir dağıtım merkezine gönderilecektir. Ürün yedi ya da sekiz kez el değiştirecek ve çeşitli tedarik zincirleri tarafından ele alınacaktır. Daha fazla perakendecinin gelecekte tedarik zinciristratejilerine blokchain dahil etmesi bekleniyor.

71 YENİ DÜNYA DÜZENİNDE YÖNETİM YAKLAŞIMLARI

Blockchain'in, uygulamalarını gelecekteki tedarik zincirlerine alması ile birlikte, dikkat çeken bir başka nokta da, tedarik zincirinin daha uyumlu, şeffaf ve mobil yük taşımacılığı gibi yeni hizmet türlerinde daha fazla çekiş yaratması beklenen yenilikçi ödeme işlemine sahip olma olasılığıdır (Singh, 2016).

5.4.1 Lojistikte Blockchain

Ticaret lojistiğinde yeni verimliliklerin elde edilmesinin, küresel ekonomi üzerinde önemli bir etkisi olması muhtemeldir. Dünya Ekonomik Forumu'ndan yapılan bir tahmine göre, ticarete karşı tedarik zinciri engellerini azaltmak, küresel gayri safi yurtiçi hasılasını (GSYİH) yaklaşık% 5 ve küresel ticareti% 15 oranında artırabilmektir(TarasFilatov, 2018).

“Lojistikte mükemmelliğin elde edilmesi, fiziksel bilgi akışının ve karmaşık bilgi akışının ve finansal işlemlerin akışını optimize etmek için diğerleriyle işbirliği içinde çalışmayı içerir” (Gockel ve diğerleri, 2018), (KodiakRatingCommunity, 2018).

Lojistiğin karmaşıklığını anlamak ve günümüzün küresel tedarik zincirinin yerelleştirilmemiş doğasını göz önünde bulundurarak, günümüzün yeni risk realitesinde lojistik mükemmelliğinin elde edilmesinin ne kadar zor olabileceğine dair ortamı belirlemektedir.

Aşağıdaki şekil 1. görüldüğü gibi tipik bir lojistik işleminin çok sayıda dokümantasyonu ve daha fazla bilgi paylaşımını içerdiğini görülmektedir.

Lojistiğin içinde blockchain teknolojisi için en iyi uygulamalardan bazıları bulunmaktadır. Bu uygulamalar hem mevcutu destekler hem de mevcut lojistik rollerini bozmaktadır.

72

Şekil 1.Lojistik işlemi çok sayıda dokümantasyon içermektedir Kaynak: Accenture(2018)

Blockchain, insandan insana eylemleri(H2H) performansına büyük ölçüde bağımlı olan lojistik değer zincirindeki süreçleri hızlandırarak ve hatta otomatikleştirerek gerçek lojistik verimliliğine ulaşmak için teknolojik yetenekler yaratmaktadır (Kodiak Rating Community, 2018).