• Sonuç bulunamadı

LOJİSTİK SEKTÖRÜNÜ ETKİLEYECEK FAKTÖRLER

BÖLÜM 3: GELECEKTE LOJİSTİK SEKTÖRÜNÜ ETKİLEYECEK

4. LOJİSTİK SEKTÖRÜNÜ ETKİLEYECEK FAKTÖRLER

Online ticaretin ortaya çıkması, perakende lojistiği için değişikliklere sebep olmuştur. Lojistik geleceği için önemli faktörler şöyle ifade edilebilmektedir(Hill, 2016):

4.1 Küreselleşme

Uluslararası pazarlar artık çok sayıda şirketin büyüme stratejisinin bir parçasıdır. Artık ‘‘Uluslararası’’ standardı olan standarttır. Ve lojistik çözüm sağlayıcıları, bu trendi bir ulaşım ağı aracılığıyla devreye sokmada rol oynamaktadırlar.

4.2 Teknolojik Olarak Duyarlı Bir İşgücü

Mobil teknoloji, insanlara iletişimi kolaylaştırmaktadır. Mobil teknoloji insanlara, işyerlerinde akıllı telefonlarında ve arabalarında keyif aldıkları teknolojiyi kullanarak aynı etkileşimi sağlayabilecek ekipmanlara sahip olmayı hedeflemektedir.Amerika'da bugün, gençlerin%76'sı sosyal medyada,%78'i cep telefonunda,%93'ü ise bir bilgisayara evde erişmektedir.

4.3 Büyüme Kalıpları

Geçmişte, lojistik endüstrisinin büyümesi Asya tarafından, Kuzey Amerika'ya ihraç edilmektedir. Bugün öyle değildir. Gelecekte büyümenin başka bir yerden geleceği sanılmaktadır. Altyapıların ve

65 YENİ DÜNYA DÜZENİNDE YÖNETİM YAKLAŞIMLARI

ekonomilerin büyümesi, çeşitli şehirlerde daha fazla merkezlenmiş olacaktır. Altyapı, kilit büyümenin belirleyicisi haline gelecektir.

4.4 Tüketici davranışları değişimi

E-ticaretin gelişmesiyle birlikte, lojistik endüstrisi, tüketicinin ihtiyaçlarını karşılamak için çok kanallı ve hızla değişen bir tedarik zinciri ile büyük bir etki yaratmıştır. Birden fazla teslimat seçeneği aynı gün ve ertesi gün teslimat şeklinde tüketiciler için en uygun hale gelecektir.

4.5 Kamyonlamanın Überleşmesi

Überleşme taksi işinde oldukça başarılı olurken, bazı taşımacılık şirketleri aynı şeyi kamyonculuk sektöründe de uygulamayı gerçekleştirebileceklerini tahmin etmektedirler. Buradaki amaç, müşterilere daha fazla görünürlük aradıkları için ulaşım ve envanter üzerinde daha fazla kontrol sağlamaktır. Şu anda kullanılan uygulamalardan bazıları Cargomatic, DashHaul, LaneHoney ve Transfix’dır. Göndericilerin hangi kamyonların bulundukları yere yakın olduğunu görmelerini ve daha sonra sadece bir tıklama ile aracıyı kullanmak zorunda kalmadan doğrudan rezervasyon yapabilmelerini sağlamaktadır.

4.6 Siyasetteki değişiklikler

Küresel piyasalardaki değişimlere bağlı olarak çeşitli malların akışının arttığı görülmektedir. Gelişmekte olan piyasalar zirveye çıkıyor ve tedarik zincirinin güvenliği artık çeşitli lojistik endüstrilerinin siber güvenliği de dahil olmak üzere, küresel pazardakiler için önemli bir sorun haline gelmektedir.

4.7 Güvenlik

Bulut teknolojisi, depo ve lojistik yönetim çözümlerinin verilerini internet üzerinden kolaylıkla aktarmasını mümkün kılmıştır.

66

Bu nedenle, sistem yöneticilerinin sistemlerinin sağlam olduğundan ve herhangi bir siber saldırıyı önleyebileceğinden emin olmaları önemlidir. Bu, çözüm sağlayıcının siber tehditleri tespit etmek, izlemek ve gerektiğinde düzeltmek konusunda ihtiyatlı olması gerektiği anlamına gelir.

Önümüzdeki on yılda, istihbaratın malzeme taşıma ekipmanıyla bütünleşmesinde üssel bir büyüme olacağı açıktır. Sistemler ayrıca çevre ile daha iyi bağlantı kurabilecektir. Teknolojik açıdan iddialı olan işçiler, otonom forkliftler ve robotlar ile yüksek oranda otomatikleştirilecek operasyonlarda yan yana çalışırken akıllı makineleri çalıştıracaklardır. Dolayısıyla, tedarik zincirleri daha güvenilir, verimli ve uygun maliyetli olacaktır.

4.8. Şehir lojistiği

E- ticaretin ve tüketicilerin hızlı teslimatlar konusundaki artan talebi, 2.000 ila 10.000 m²'lik lojistik merkezlerinin itici gücüdür ve çeşitli lojistik servis hizmetleri ve / veya internet için paylaşılan bir hub ve pivot noktası sağlamaktadır. Platform sağlayıcıları tek bir çatı altında toplamıştır. Şehirler ve özellikle de büyük metropol alanlarının içinde ve çevresinde talep fazladır. Bu talebi karşılamak için, mikro depolar, hibrit özellikler ve çok seviyeli tesisler gibi modern, teknolojik açıdan gelişmiş binaların yenilikçi biçimleri, şirketler için verimli ve düşük maliyetli olmaları bakımından esas teşkil edecektir (Kille ve Nehm, 2017).

4.9 Lojistikte Dijitalleşme

Dronlar, 3 boyutlu baskılar, Endüstri 4.0, iletişim teknolojileri ile üretimin birbirine karışması, lojistik sektöründe önemli değişiklikler yapacaktır. Kentsel bir ortamda, elektrikli dağıtım kamyonları gibi sürdürülebilir ulaşım araçları ve nehirler, metrolar, havaalanları ve demiryolu terminalleri gibi multimodal taşımacılık seçeneklerinin yaygınlaşması için giderek artan bir ihtiyaç olduğu

67 YENİ DÜNYA DÜZENİNDE YÖNETİM YAKLAŞIMLARI

görülecektir. Robotizasyon ve otomasyon, yerleşim, kullanım alanlarında daha fazla teknoloji bilincine sahip olmaları için lojistikte değişikliklere yol açacaktır (Kille ve Nehm, 2017).

4.10 Yukarı otomasyon

Bina konseptleri değişecek. Orta vadede, inşaat otomasyon çözümleri üretilirken, ücret maliyetleri ve işgücü kullanılabilirliği gibi konum faktörleri daha az önem kazanacaktır. Sürdürülebilirlik standart uygulama haline gelecektir(Kille ve Nehm, 2017).

4.11 Sorumlu Tedarik Zinciri

Verimli ve sorumlu bir tedarik zinciri, gerek faaliyetlerinizi destekleyen dolayısıyla kaliteli hammadde ve hizmetler almanızı sağlayan, gerekse müşterilerin ihtiyaçlarını karşılayabilmeniz açısından çok önemlidir. Tedarik zinciri, işletmelerin uzun ömürlü olması için de hayati önem taşımaktadır.

• Şeffaflığı ve sorumluluğu güçlendiren süreçleri ortaya çıkarmak veya mevcut süreçleri iyileştirmek

• Hukuki, etik ve ticari beklentiler geliştirmek

• Tedarikçilerle birlikte işbirliğini, inovasyonu ve bilinçli iyileştirme çalışmalarını daha ileri safhalara taşımak

• Tedarikçilerin risk değerlendirmelerini daha iyi hale getirmek için stratejik satın alma süreçlerini güncelemek

• Satın alma ve tedarik personeli için önemli eğitim çalışmaları yürütmek

• Tedarikçiler için eğitim çalışmaları başlatmak ve tedarik zinciri için ek kaynaklar yaratmakdır(Sorumlu Tedarik Zinciri, 2018).

Gartner'ın tedarik zinciri sosyal sorumluluk girişimleri için övgü alan bazı şirketler arasında şunlar yer alıyor (O’Byrne, 2018):

68

Walmart: Üreticilerin dahil olduğu bir sera gazı azaltma programı olan Gigaton Projesi başlatmıştır.

Dell: 2020 Legacy of Good adında geniş çaplı bir Kurumsal Sosyal Sorumluluk(KSS ) projesi başlatmıştır. Bu, aynı zamanda küresel tedarik zinciri sorumluluğuna ulaşmayı hedeflemektedir.

Pepsico: Su ve karbon azaltımı da dahil olmak üzere tedarik zincirindeki sürdürülebilirlik girişimlerini hızlandırmıştır.