• Sonuç bulunamadı

I. BÖLÜM

4.4. OTEL İŞLETMELERİNDE BİLGİ TEKNOLOJİLERİ

4.4.1. Otel İşletmelerinde Bilgi Teknolojilerinin Kullanım Alanları

4.4.1.12. Pazarlama Departmanı Bilgi Teknolojileri

Pazarlama bilgi sistemleri, pazarlama planlamasının yapılması, uygulanması ve denetlenmesi süreçlerinde ihtiyaç duyulan bilginin, toplanması analiz edilmesi ve iletilmesi için çalışanlar tarafından kullanılan yazılım donanım ve araçlardan oluşan bir teknoloji olarak adlandırılır (Çakır, 2011).

Bir otelin pazarlama bölümünde kullanılan uygulamaları şu şekildedir (Öğüt, v.d., 2003):

 Önbüro ile entegre  Görüşme, plan ve takip

 Bütçeleme ve performans analizleri

 Yapılan tüm temas, görüşme ve yazışmaların bilgisayar ortamında takibi  Müşteri ilişkileri yönetimi mantığıyla ve yazılımlarıyla uyumlu

 Satış istatistiklerinin alınabilmesi

 Paket fiyatlama, maliyetlere, firmalara, ya da tur operatörlerine göre gelir ve doluluk analizi yapabilme.

İncelenene literatür çalışmalarında da görüldüğü gibi, teknoloji, teknolojinin kullanımı ve işletme başarısındaki sürekli değişimin adıdır. Yeni işletme ve sektörlerin ortaya çıkması ile eskiler azalıp bu yeni teknolojileri nasıl kullanacağını öğrenen teknolojiler başarıyı elde etmektedirler. Buna karşılık olarak yöneticiler de daha hızlı karar vermek amacıyla düzenli olarak sosyal ağ araçlarını kullanmaktadırlar. Yönetici davranışları değiştikçe, işlerin örgütlenmesi koordinasyon ve ölçümü değişmektedir(Loudon, Loudon, 2011:6). Bunun yanında bilgi teknolojilerinin stratejik işletme amaçları üzerindeki amaçlarını değişik boyutlarda görebilmek mümkündür(Loudon, Loudon, 2011:13);

İşlemsel mükemmeliyet ile işletmeler daha yüksek karlılığa ulaşmak için sürekli

olarak işletmelerin verimliliğini artıracak yöntemler ararlar. Enformasyon sistem ve teknolojileri, faaliyetlerde yüksek düzeyde etkinlik ve verimlilik elde etmek için, işletme uygulamaları ve yönetici davranışlarındaki değişimle birlikte işletmeler için kullanabilecekleri en önemli araçları temsil eder.

Yeni ürünler, Hizmetler ve İş modelleri, enformasyon sistemleri ve teknolojileri

işletmeler için yeni ürün ve hizmet oluşturmanın yanında tamamen yeni iş modelleri oluşturmak için önemli araçlardır. Bir iş modeli, bir işletmenin refah yaratmak için bir hizmeti veya ürünü nasıl ürettiğini, teslim edip, sattığını tanımlamaktadır.

Müşteri ve Tedarikçiyle İlişkilere baktığımızda ise, bir işletme gerçekten

gelerek, daha fazla alım yapmak suretiyle karşılık verirler. Bu da gelir ve karı artırır. Aynı şekilde işletme tedarikçilerle ne kadar bütünleşirse, işletmeye o derece girdi sağlar.

Etkinlerştirilmiş karar vermede, bir çok yönetici enformasyona dayalı bir karar

verme için doğru zamanda doğru enformasyona sahip olmamaktadırlar. Bunun yerine de tahminlere, zamanlara ve şansa güvenmektedirler. Sonuç olarak da, ürün ya da hizmet, az ya da fazla üretilerek, kaynaklar yanlış kullanılmakta, istenilen zamanda cevap verilmemektedir.

Rekabetçi avantajla işletmeler, işletme amaçlarının bir ya da daha fazlasını

gerçekleştirdiklerinde, rekabetçi avantaj elde etmiş demektedirler.

Ayakta kalma, işletmeler iş yapmanın gereği olarak, enformasyon sistemleri ve teknolojilere yatırım yapmaktadırlar. Bu değişimler bazen de sektör düzeyindeki değişiklik tarafından tetiklenmektedir.

En nihayetinde, Ekinci (2006)’nin de belirttiği gibi; bilgi teknolojilerindeki hızlı gelişmeler, yaşamın tüm alanlarını etkilediği gibi işletmeleri de etkileyip onları köklü değişiklik durumunda bırakmaktadırlar. Rekabette üstün gelmenin temelini oluşturan bu teknolojilerle gelişimi sadece işletmeleri değil iş dünyasını da etkilemektedir. Bilgi teknolojileri işletmeleri başarıya ulaştıracak, değişim yönetimi için güçlü bir destek sağlayarak bir çok yapısal değişime neden olmaktadır. Yepyeni değişimlerin yaşandığı iş dünyasında, işletmelerin bilgiyi değişim enerjisi, teknolojiye aktarılmasını da değişimi yönetme tekniği olarak kullanmaları gerekir. Böylece hem değişimin tehlikelerini fırsata dönüştürecekler, hem de rekabete üstün gelmenin avantajlarını yaşayacaklardır.

Bilgi paylaşımı otellerde çalışan müşteri çalışan işveren şeklinde bir çok çeşitte olabilir ve her birinin kendine özgü özellikleri vardır. Örneğin telefon ve e-posta gibi iletişim araçlarıyla müşteri çalışan arasındaki bilgi transferleri. Otellerde karmaşık bir ortamda gerçekleşmektedir (Hua, v.d., 2009).

Ham, Kim ve Jeong’un 1996 yılında yapmış oldukları çalışma göstermektedir ki; konaklama sektörünün hizmet başarısının, bilgi teknolojilerinin uygulanması ile açıklandığı ortaya çıkmaktadır. Dolayısıyla promosyon, dağıtım, ürün ve hizmetlerin tanıtımı, misafirperverlik; etkin

bir bilgi teknolojisi uygulaması ile sağlanmaktadır. Bu da; bilgi teknolojisinin kullanımı ve rekabet avantajı arasında anlamlı bir ilişki vardır. Otelcilik sektörünün sağlam bir stratejik alt yapı oluşturabilmesi için bilgi teknolojilerinin etkisi ve önemi büyüktür. Bilgi teknolojilerine her geçen gün artan güvenin sistemleri değiştirmesi ve bu değişimlerin devam etmesi beklenmektedir.

Konunun Değerlendirilmesi:

 Bilgi, birincil bir üretim faktörüdür.

 Bilgi teknolojileri, kimin hangi bilgiye ne zaman, ne sıklıkla, hangi ürün yada hizmet üretimi için hangi koşullara sahip olunacağı konusunu irdeler.

 Bilgi teknolojileri, bir işletmenin ihtiyaç duyduğu bilgiyi, işletmenin amaçları doğrultusunda bulunduğu konumu ifade edip amaca ulaşmada kullanılan kaynaklar bütünüdür.

 Bilgi teknolojileri ile bilgiler elektronik ortamda saklanarak istenilen zamanda ulaşılabilir.

 Otel işletmeleri müşterilerine en iyi hizmeti sunabilmek adına otel işletmesinin her departmanında bilgi teknolojilerine yönelmektedirler.  Bilgisayar, internet, yazılım, donanım, elektronik posta, intranet, extranet,...

hepsi birer bilgi teknolojisidir.

 Yöneticilerin karar alırken kullandıkları kaynaklar yani ulaşmak istenilen bilginin toplanması, işlenmesi, raporlanmasının tümü bilgi sistemlerini oluşturur.

 Sürekli rekabet ortamında olan işletmeler için bilgi teknolojilerinin kullanmak bir zorunluluktur.

 Bilgi teknolojileri ile turizmde ihtiyaç olan bilgi sunularak, tüketici

beklentilerine uygun, doğru ve güncel bilgi ile bilgi teknolojileri turistik talep için önemli bir rol oynar.

 Başarılı bir otel işletmesi sağlamak için, bilgi teknolojilerinin otel işletmesinin her departmanda uygulanabilmesi gerekmektedir.

5.1. KONYA ve KONYA TURİZMİ HAKKINDA GENEL BİLGİLER