• Sonuç bulunamadı

I. BÖLÜM

4.1. BULGULAR ve YORUMLANMASI

4.1.7. İnternet Üzerinden Yapılan İşlemlerin Güvenilirliğine Yönelik Bulgular:

İnternet üzerinden yapılan işlemlerin güvenilirliğine yönelik sorulmuş olan soruya bütün otel üst düzet yöneticileri ve müdürleri cevap vermiştir. Soruya yönelik verilen cevaplardan orta çıkan bulgular Tablo 22’de yer almaktadır.

Tablo 22:İnternet Üzerinden Yapılan İşlemlerin Güvenilirliği Katılımcılar Katılımcı görüşleri

5, 6, 10, 11, 12, 13,14 ve 16 Güvenilir

8 ve 15 Güvenilir değil

1, 2, 7 ve 9 Kullanılan sisteme göre değişiklik gösterir

3 Sistemler geliştikçe risk azalır

4 Güvenliği sağlamak bir yüktür

Görüşmeye katılan otel üst düzey yöneticileri ve müdürlerinden 5. Katılımcı, 6. Katılımcı, 10. Katılımcı, 11. Katılımcı, 12. Katılımcı, 13. Katılımcı, 14. Katılımcı ve 16. Katılımcı internet üzerinden yapılan işlemlerin güvenilirliği hususunda, internette yapılan her türlü işlemin güvenlik standartları altında olduğunu ve hiç bir

sorun çıkmadan işlerini hallettiklerini belirtmişlerdir. Buna ek olarak bütün isimleri geçen katılımcılar güvenlik şifrelerinin bulunduğunu ve buna karşılık hiç bir sorunla karşılaşmadıklarını da vermiş oldukları bilgiler arasına eklemişlerdir.

Görüşmeye katılan yönetici ve müdürlerden 8. Katılımcı ve 15. Katılımcı internet üzerinden yapılan işlemlerin güvenilir olmaması konusunda hemfikirlerdir. 8. Katılımcı, internet üzerinden yapılan işlemlerin güvenilirliğine inanmadıkları için özellikle ödeme kısmıyla birebir ilgilendiklerini vurgulamıştır. Buna binayen 15. Katılımcı ise, “internet üzerinden yapılan işlemlerimiz için SSL bağlantı tipi kullanıyoruz ve SH1 anahtar bağlantısı kullanmaktayız. Her ne kadar firmamızın serverleri üzerinde güvenlik düzeyini mümkün olduğunca yüksek tutsak da müşterilerimizin kendi bilgisayarlarında bulunan bazı casus yazılımlar müşteri kredi kartı bilgilerini ele geçirebiliyor malesef” şeklinde görüş bildirmiştir.

Bunların yanı sıra, 1. Katılımcı, 2. Katılımcı,7. Katılımcı ve 9. Katılımcı internet üzerinden yapılan işlemlerin kullanılan sistem ve şirkete göre değişiklik gösterebileceğini ifade etmişlerdir. 1. Katılımcı dünya çapında ismi duyulmuşşirketler dışında işlemlerin internet üzerinden gerçekleştirilmesinin risk taşıdığını belirtirken, 2. Katılımcı konaklama yapılacak otelin tercih ettiği sistemle güvenilirliğin doğru orantılı olduğunu belirtmiştir. 7. Katılımcı kullandıkları sistem ve şirketin güvenilirliğine hiç bir sorun yaşamamış olmalarından ötürü inandıklarını belirtmiştir. 9. Katılımcı da genellikle rezervasyon işlemlerini mail yoluyla hallettiklerini bugüne kadar da hiç bir sorun yaşamadıklarını ifade etmişlerdir.

Tüm bu görüşlerden farklı olarak internet üzerinden yapılan işlemlerin güvenilirliği konusunda 3. Katılımcı, “geçerli sistemlerin geliştikçe riskler azalacak olsa bile internetten yapılan işlemlerin riskleri vardır. Güvenilirlik hala tam olarak oturmuş değil. Bunun bir hukukunun olması gerekiyor. Türkiye standartlarında hatta dünya standartlarında bu işlemlerin hukuku tam olarak oturmuş değil. Bu konuda ki çalışmaların artması şart” şeklinde görüş bildirirken 4. Katılımcı internet üzerinden yapılan işlemlerin güvenilirliğini sağlamanın işletme açısından extrem bir yük olduğunu belirtmiştir.

4.1.8. Bilgi Teknolojilerine Yönelik Personel Eğitimine Verilen Öneme Yönelik Bulgular:

Bilgi teknolojilerine yönelik personel eğitimine verilen önem doğrultusunda sorulan soruya bütün otel üst düzey yöneticileri ve müdürleri cevap vermişlerdir. Verilen cevaplar doğrultusunda ulaşılan bulgular aşağıdaki Tablo 23’de yer almaktadır.

Tablo 23:Bilgi Teknolojilerine Yönelik Personel Eğitimi Katılımcılar Katılımcı Görüşleri

1, 2, 3, 4, 7 ve 15 Eğitim veriliyor

5, 8, 10, 13, 14 ve 16 Eğitim verilmiyor

6, 9, 11 ve 12 Sadece işe alımda verilen eğitimler

Görüşmeye katılan otel üst düzey yöneticileri ve müdürlerinden 1. Katılımcı, 2. Katılımcı, 3. Katılımcı, 4. Katılımcı, 7. Katılımcı ve 15. Katılımcı personele belli periyorlarda eğitim vermiş olduklarını ifade etmişlerdir. 1. Katılımcı ayda 4 günlük olarak belirlenmiş eğitimlerin bulunduğunu bu eğitimlerinde profesyonel eğitimciler tarafından verildiğini ifade etmiştir. 2. Katılımcı da aynı şekilde belirli periyotlarda eğitimlerinin olduğunu ilk verilen eğitimin profesyonel kişilerden sonra alınan eğitimlerinde otel üst düzey yöneticileri tarafından verilmekte olduğunu belirtmiştir. 3. Katılımcı çeşitli bir çok eğitimin mevcut olduğunu belirtmiştir. Dışarıdan profesyonel alınan eğitimlerin dışında yöneticiler tarafından verilen bunun yanı sıra çalışanların kendi aralarında kendilerini geliştirmek adına yapmış oldukları tolantılarla almış oldukları bir çok eğitim başarısının mevcut olduğunu vermiş olduğu bilgiler arasına eklemiştir. 4. Katılımcı da personeline aylık olarak bir oryantosyan eğitiminin verildiğini açıklamıştır. 7. Katılımcı ilk işe alım sırasında 10 günlük eğitimlerinin mevcut olduğunu ve bunun dışında bu eğitimlerinde 2 ay boyunca devam ettiğini dile getirmiştir. 15. Katılımcı normalde verilen eğitimlerin

dışında otelde yapılan her hangibir sistem değişikliğinde de bu değişikliğe karşı eğitimlerinin mevcut olduğunu ifade etmiştir.

5. Katılımcı, 8. Katılımcı, 10. Katılımcı, 13. Katılımcı, 14. Katılımcı ve 16. Katılımcı personel eğitimi konusunda personeline ne işe alımda nede ilerleyen dönemlerde hiç bir şekilde eğitim verilmediğini dile getirmişledir. Genellikle eğitimli personel çalıştırdıklarını da ekleyen bu katılımcılar eğitim için ayrı bir zaman ayırmadıklarını ifade ederlerken; 6. katılımcı, 9. Katılımcı, 11. Katılımcı ve 12. Katılımcılar sadece personelin ilk işe alımı sırasında personeli belirli bir eğitime tabi tuttuklarını bunun dışında hiç bir eğitim verilmediğini ifade etmişlerdir.

4.1.9. Bilgi Teknolojileri Kullanımının Çalışanların Performansı Üzerine