• Sonuç bulunamadı

Parkın 5 bölgesinde kullanım sonrası katılımcıların duygu değişiminin karşılaştırılması

6.2 Seğmenler Parkı Katılımcı Anketi

6.2.4 Parkın 5 bölgesinde kullanım sonrası katılımcıların duygu değişiminin karşılaştırılması

Bu bölümde 5 bölgedeki katılımcıların parkı kullandıktan sonraki duygu değişimleri, bölgeler arasında farklılık olup olmadığı ve hangi duyguların daha fazla ya da daha az hissedildiği değerlendirilmiştir. Çizelge 6.63’e bakıldığında bölgeler arası farklılık tespit edilmemiştir.

Çizelge 6.63 Bölgelere göre park kullanım sonrası genel duygu durumu dağılımı

Ancak katılımcıların ilgili maddelere verdikleri cevaplar Cevahircioğlu (2017)’nun çalışmasında yer alan referans puan aralıklarına değerlendirildiğinde 1.-2.-3.

bölgelerdekilerin olumlu duygu durumlarının yüksek düzeyde (3.40 – 4.19) 4. ve 5.

bölgelerdeki katılımcıların ise olumlu duygu durumlarının çok yüksek düzeyde olduğu (4.20 – 5) tespit edilmiştir (Çizelge 6.64). Dolayısıyla kullanım sonrası genel duygu durumlarına ait sorulara verilen cevaplar dikkate alındığında en düşük puan ortalamasının 3.bölge, en yüksek puan ortalamasının ise 5.bölge katılımcılarına ait olduğu belirlenmiştir.

Park Kullanım Sonrası Genel Duygu Durumu/Bölgeler

N

(Katılımcı Sayısı) Ortalama Std. Sapma

1.Bölge 26 4.1115 .54061

2.Bölge 26 4.1577 .44737

3.Bölge 27 4.0370 .58975

4.Bölge 27 4.3185 .51369

5.Bölge 30 4.3667 .53002

Total 136 4.2029 .53430

111

Çizelge 6.64 Değerlendirmede kullanılan ölçek (Cevahircioğlu 2017)

Referans Puan Aralığı Düzey

1.00 – 1.79 Çok Düşük

1.80 – 2.59 Düşük

2.60 – 3.39 Orta

3.40 – 4.19 Yüksek

4.20 – 5.00 Çok Yüksek

Bölgelere göre katılımcılar arasında keyifli, zinde olmak, hoşnut olmak, sosyal olmak ve güvenli hissetmek duyguları arasında anlamlı farklılıklar saptanmıştır. Bu farklılıklar bölgelere göre en yüksek ve en düşük değer olarak Çizelge 6.65’deki gibi ifade edilmiştir.

Çizelge 6.65 Kullanım sonrası duygu durumunun en yüksek ve en düşük değerlerinin bölgelere göre dağılımı

Hissedilen

Duygular Değerlendirme 1.Bölge 2.Bölge 3.Bölge 4.Bölge 5.Bölge Keyiflilik

112

Anket çalışmasında ayrıca katılımcıların cevaplarının tutarlılığı test edildiği iki adet soru yer almıştır. Birbiri ile orantılı cevapların verilmesi gereken soruların değerlendirmesi sınıf içi korelasyon ölçümü ile yapılmaktadır. Aynı katılımcıdan elde edilen ölçümlerin değişkenliği, katılımcı ile ölçümler üzerinden elde edilen toplam değişkenlik ile karşılaştırılmaktadır. 1’e yakın bir ICC (Intraclass Correlation Coefficient – Sınıfiçi Korelasyon Katsayısı) verilen cevapların benzer olduğunu, kısaca katılımcının cevaplarının tutarlı olduğunu göstermektedir. Çalışmada yer alan ‘sizi parka getiren nedenler nelerdir?’ ve ‘sizin parka daha sık gitmemenizin nedenleri nelerdir?’ (7. ve 10. sorular) sorularına verilen cevaplar değerlendirildiğinde ICC değeri 0.976 çıkmıştır. Bu katılımcıların tutarlılığını desteklemektedir.

113 7. SONUÇ VE ÖNERİLER

Bu bölümde araştırma bulguları, ilk bölümde yer alan kavramlar üzerinden yorumlanmakta, önceki çalışmalar ile benzerlik ve farklılıkları ele alınmaktadır.

Çalışmanın amacı ile araştırma bulgularının karşılaştırılması ve yorumlanması yapılmaktadır.

Tez çalışmasının amacı kent parklarının mekansal özellikleri ile psikolojik iyi olma hali arasındaki ilişkinin değerlendirilmesini, farklı mekan tipleri ile kent parklarının kullanım durumlarını saptamaktır. Ayrıca farklı mekan tiplerinin psikolojik iyi olma hali üzerine etkisi ve farklı mekanlarda yapılan aktivitelerin katılımcılar tarafından değerlendirilmesini kapsamaktadır.

Araştırmanın amacı kapsamında 136 katılımcıya uygulanan anket sonuçlarına göre;

Seğmenler Parkı’nı kullananların cinsiyete göre anket uygulanan 5 bölgede arasında belirgin bir fark göstermediği (%51.47 kadın, %48.52 ise erkek) gözlemlenmiştir. Park katılımcılarının çoğunlukla (%63.96) 18-33 yaş aralığında kümelendiği saptanmıştır.

Ankete katılanların hemen hemen tamamı (%95.58) lise mezunu- üniversite öğrencisi ve üniversite mezunudur. Seğmenler Parkı’nı kullananların %54.41’inin ise üst gelir grubu olarak nitelendirebileceğimiz (5000TL ve üzeri maaş) gruba dahil olduğu görülmektedir.

Parkın kullanım sıklığına bakıldığında cinsiyete göre istatistiksel olarak belirgin bir farklılık gözlemlenmemiştir. Ancak yaşa göre bakıldığında parkı en sık kullanan (yılda 26 ve üzeri) kesimin 18-33 yaş aralığında olduğu saptanmıştır. Parkı en sık kullanan kesimin ise lise mezunu ve üniversite öğrencilerinin oluşturduğu belirlenmiştir.

114

Seğmenler Parkı’nın kullanım süresine bakıldığında ise yine cinsiyete göre istatistiksel farklılıklar gözlemlenmezken, yaşa, eğitim durumuna ve iş durumuna göre farklılıklar olduğu gözlemlenmiştir. Parkı en uzun süre kullananların (4 saat ve üzeri) 18-25 yaş aralığında, lise mezunu, üniversite öğrencisi olduğu saptanmıştır.

Araştırmada Seğmenler Parkı’nda yapılan fiziksel aktiviteler sonucu katılımcıların

%61,1’i parktan olumlu duygular ile ayrılırken, %7,4’ü olumsuz duygular ile ayrılmıştır. Sosyal aktiviteler sonucuna göre %63,4’ü olumlu, %5,0’ı olumsuz duygular ile parktan ayrılmıştır. Zihinsel aktiviteler sonucunda ise tüm bölgelerden 74,1’i olumlu,

%3,4’ü olumsuz duygular ile parktan ayrılmıştır

Parkın geneli psikolojik iyi olma hali açısından değerlendirildiğinde, park kullanımının katılımcıları olumlu yönde etkilediği görülmektedir. Bunun yanı sıra, katılımcıların demografik özellikleri ile psikolojik iyi olma halleri arasındaki ilişkiye bakıldığında bölgeler arasında istatistik olarak anlamlı farklılıklar olduğu belirlenmiştir.

Mekânsal özellikler, alan çalışmasına dayalı gözlemler ve her bir alanın algılanan duyu boyutları kapsamında; açık, düzenli, doğal, bakımlı, sakin, rekreasyon olanakları ve güvenli olma açısından 8 kişilik uzman grup tarafından değerlendirmelerine dayalı olarak belirlenen katılımcı tercihleri ve mekansal özellikler bakımından farklı niteliklere sahip 5 bölge özelinde yapılan değerlendirme şu şekildedir:

“Doğal” özellikte olan 1.bölgenin diğer bölgelere göre kullanım sıklığı daha azdır.

Bitkisel çeşitlilik açısından zengin olmasa da informal tasarımı ve yapısal elemanların olmayışı bölgeyi diğerlerinden ayıran en önemli özelliğidir. Bitki yoğunluğu nedeni ile karmaşık, döşeme elemanlarının mevcut durumu nedeni ile de bakımsız ve düzensiz bulunmuştur. Bireylerin bu bölgede kendilerini güvensiz hissetmelerine neden olan en önemli etmen bitki yoğunluğu nedeni ile bölgenin kapalı- karanlık olmasıdır. Bu

115

bölgeyi, bireylerin daha çok yalnız kalmak ve gözden uzak olmak için tercih ettikleri düşünülmektedir.

“Açık-görüş” olarak nitelendirilen 2. bölge ise diğer bölgelere göre daha fazla eğimdedir ve daha seyrek bitki örtüsüne sahip olduğu görülmektedir. Katılımcıların seyir olanağı sahip ferah bir mekan olmasından dolayı bu bölgeyi tercih ettikleri saptanmıştır. Rekreasyonel açıdan en fazla olanağı olan bu bölge parkın açık en düzenli ve bakımlı bölgesidir.

“Sosyal” olarak nitelendirilen 3.bölge 1.bölgeye göre bakımlı ancak 2.ve 5.bölgeye göre daha az bakımlı bölgedir. Yapısal elemanların en fazla bulunduğu bu bölgeden sonra ikinci sırada 4.bölge gelmektedir fakat 3. ve 4. bölgede doğal ve yapısal elemanlar arasında bir denge bulunmaktadır. Ayrıca 3.bölge yola ve otoparka yakın olması nedeni ile diğer bölgelere daha fazla gürültülüdür.

“Sakin” olarak nitelendirilen 5.bölgede bulunan süs havuzu diğer bölgelere göre katılımcılar üzerinde daha fazla dinlendirici etki bırakmaktadır. Bölgedeki katılımcılar 5.bölgenin parkın en estetik bölgesi olduğunu düşünmektedir. 2.bölge ile eşdeğer kullanım yoğunluğu olan bu bölge rekreasyonel açıdan çeşitli olanaklar sunmasa da dinlendirici özellikleri ile psikolojik iyi olma haline en fazla etki eden bölge olarak belirlenmiştir.

a. “Doğal” (1.Bölge)

Bu bölge katılımcılarının genel demografik özelliklerine bakıldığında genç (18-25 yaş aralığı), lise mezunu-üniversite öğrencisi ve orta gelir (1600-2900 TL) düzeyinde olduğu saptanmıştır.

116

Park kullanım öncesi duygu durumlarına göre değerlendirildiğinde (olumlu-olumsuz duygu durumları) 1. bölge katılımcılarının olumsuz duygularının diğer bölge katılımcılarına oranla daha fazla olduğu gözlemlenmiştir (Çizelge 6.22). Bölgenin diğer bölgelere göre daha az sıklıkta kullanıldığı ve kullanım süresinin de aynı şekilde diğer bölgelerden daha az olduğu saptanmıştır. (Çizelge 6.28 ve Çizelge 6.33).

Bölge katılımcıların sözel ifadelerine göre iç-sıkıcı ve karanlık olarak nitelendirilirken, kullanım sırasında katılımcıyı 1. dereceden olumlu etkileyen özelliğinin “doğallık- yeşil alan - çiçekler” olduğu, 1. dereceden olumsuz etkileyen özelliğinin ise “temizlik ve bakıma özen gösterilmemiş olması” olduğu belirtilmiştir (Çizelge 6.39 ve Çizelge 6.42).

Ayrıca bu bölgede gerçekleştirilen fiziksel aktivitelerden (yürüyüş yapmak, spor yapmak, köpek gezdirmek ve bisiklet sürmek) “yürüyüş yapmak” %92.2 oranla katılımcılarını olumlu duygularını en fazla destekleyen ve en çok tercih edilen aktivite olmuştur.

Sosyal aktiviteler açısından “yeme-içme”, “etkinliklere katılma”, “çocuk gezdirme”,

“piknik yapma”, “yeni insanlar ile tanışma”, “aile ile vakit geçirme” ve “arkadaş ile vakit geçirme” arasından %24.2 ile en fazla tercih edilen ve olumlu duygu kazanımına en fazla hizmet eden aktivite olmuştur. “Arkadaşlar ile vakit geçirme” katılımcılar tarafından %23.9 oranda en fazla tercih edilen ikinci aktivite olmuştur. Çocuklarını gezdirmek amacı ile bu bölgeyi kullananların %20.9’unun olumsuz duygular ile bölgeden ayrıldığı saptanmıştır. Aydınlatmanın ve güvenliğin yetersiz, bölgenin bakımsız olması açısından katılımcılar çocukları ile yapacakları aktiviteler için bu bölgeyi tercih etmemektedir.

Seğmenler Parkı’nın “doğal” nitelikli bölgesi olan 1. bölgede yapılan zihinsel aktiviteler arasından oturup dinlenmek, doğayla baş başa kalmak ve açık havada bulunmak aktiviteleri olumlu duygu kazanımlarına en fazla etki eden aktiviteler olmuştur. Tüm

117

katılımcılar bu aktivitelere olumlu duygu seçeneklerini işaretlemiştir. Ayrıca bölgeden olumsuz duygularla ayrılanların %84.6’sı çimlere uzanma aktivitesini seçtikleri saptanmıştır.

Tüm bu aktiviteler sonrasında katılımcılar yüksek düzeyde olumlu duygular ile bölgeden ayrılmaktadır. Fakat diğer bölgeler ile kıyaslandığında Çizelge 6.64’de yer alan referans aralıklarına göre olumlu duygu kazanımının en düşük bölge olduğu saptanmıştır. Özellikle zinde olma, sosyal olma ve güvenli hissetme seçeneklerinin en düşük puanlama ile değerlendirildiği görülmektedir.

Bölge katılımcılarının psikolojik iyi olma hali ve yaşam doyumları ortalama değer aralığında olması, olumlu ve olumsuz duygu durumlarının ise diğer bölgelere göre daha düşük olması nedeni ile 1. bölgenin katılımcılara daha az yarar sağladığı düşünülmektedir. Bölgenin doğal olmasının benzer çalışmalara göre yüksek yarar sağlaması gerektiği düşünülse de çalışmada yer alan bölge fiziksel açıdan olumsuz değerler ile nitelendirilmiştir.

Psikolojik iyi olma hali bireylerin olumlu duygu kazanımları ile kendilerinin farkında olup, gelişebilmeyi temsil etmektedir. Yeşil alanların ise bireylere olumlu kazanılar açısından doğrudan etkisinin bulunduğu göz önüne alındığında 1. bölge bireyin yeşil alanlardan kazabileceği olumlu duygular açısından yetersiz görülmektedir.

118

Şekil 7.1 Seğmenler Parkı 1. Bölge – Doğal

119 b. “Açık Görüş (2.Bölge)

Seğmenler Parkı’nın 2. bölgesi uzman anketleri ve gözlemler sonucunda sahip olduğu geniş çim yüzeyler ve sağladığı seyir olanağı, bakımlı ve düzenli olması ile “açık görüş”

bölgesi olarak adlandırılmıştır.

Bölgenin genel katılımcı kitlesi değerlendirildiğinde genç (18 - 25 yaş aralığı), öğrenci, gelir düzeyinin yüksek (3000 TL ve üzeri) olduğu saptanmıştır.

Park kullanım sıklığı yüksek değer aralığında iken, kullanım süresi açısından 4 - 5 saat aralığının %37.9 oranla en yüksek değer aralığında olan bölge olmuştur. Park kullanım öncesi genel duygu durumu değerlendirildiğinde en yüksek düzeyde olumlu duygudaki katılımcı kitlesinin bu bölgede bulunduğu saptanmıştır.

2. bölge katılımcılarını park kullanım sırasında 1. derece olumlu etkileyen durumu

“temizliğine ve bakımına özen gösterilmiş” olması iken 1. derece olumsuz etkileyen durumu “insanlarla zorunlu sözel ilişki kurma” olmuştur.

Tüm bunların yanında parkın fiziksel, sosyal ve zihinsel aktiviteler sonrası duygu durumları istatistiksel olarak olumlu yönde değişim göstermektedir. Katılımcılar bölgede fiziksel aktivite olarak en çok yürüyüş yapma ve köpek gezdirme aktivitelerini tercih ederken, bu aktiviteler olumlu duygu kazanımına sırası ile %14.7 ve %13.5 oranlarıyla en fazla katkıyı sağlamaktadır. 2. bölge katılımcıları bölgenin eğimli olması nedeni ile spor aktivitelerine olanak sağlamadığını belirtmişlerdir. Bu nedenle %12.2 oranla koşu, egzersiz ve spor yapmak olumsuz duygulara en fazla neden olan aktiviteler olmuştur.

120

2. bölgede yapılan sosyal aktiviteler değerlendirildiğinde olumlu duyguya katkı sağlayan aktivitelerin %100 oranla (bu aktiviteleri yapan katılımcıların tamamı) yeme-içme ve arkadaşlar ile birlikte vakit geçirmek olduğu görülmektedir. Yine aynı aktiviteler bölgede en fazla tercih edilen sosyal aktivitelerdir. Ayrıca bölgedeki hiçbir katılımcı herhangi bir sosyal aktivite için olumsuz duygu belirtmemiştir.

Seğmenler Parkı 2. bölgesi olan açık görüş bölgesinde zihinsel aktivitelerden çimlere uzanmak, dinlenmek, doğayı seyretmek, açık havada bulunmak ve doğal yaşama yakın olmak maddeleri en fazla tercih edilen ve olumlu duygu kazanımına en fazla katkı sağlayan aktivitelerdir. Yine bu aktiviteler katılımcılar tarafından %100’lük (katılımcıların tamamı tarafından bu aktivitelerin yapıldığını ifade etmektedir.) bir oranla tercih edilmektedir. Bölgeden yalnızca katılımcıların %1.6’sı olumsuz duygular ile ayrılmıştır. Bu duygulara neden olan aktiviteler ise kendi ile baş başa kalmak ve insanları izlemek maddeleridir.

Tüm bu kullanımlar sonrası parktan ayrılan katılımcıların duygu değişimleri yüksek düzeyde olumlu olmuştur. Katılımcılar olumlu duyguların yüksekliğinin yanı sıra yalnızca hoşnut olma duygusu düşük düzeyde çıkmıştır. Bu duyguyu seçen katılımcıların bölgenin bazı bölgelerinde eğimin fazla olduğunu ve kullanım yoğunluğunun fazla (kalabalık) olduğunu dile getirmişlerdir.

Tüm bölgelerde olduğu gibi 2. bölgede de katılımcıların psikolojik iyi olma hallerinin ve yaşam doyumlarının ortalama değer aralığında olduğu görülmektedir. Fakat bu bölgenin kullanım sonrası duygu durumlarının en yüksek düzey aralığında olması, mekansal özelliklerinin katılımcılara olumlu duygular kazandırdığını göstermektedir.

Özellikle geniş yeşil alanları ile seyir imkanı sunması katılımcıların zihinsel açıdan rahatlamasını sağlamaktadır. Ayrıca bölgenin tercih edilmesini sağlayan önemli etkenlerden birinin de bölgenin güvenlik açısından yeterli bulunmasıdır. Bu nedenle parkın 2. bölgesi mekansal özellikleri ile psikolojik iyi olma haline yüksek düzeyde katkı sağladığı düşünülmektedir.

121

Şekil 7.2 Seğmenler Parkı 2.Bölge – Açık Görüş

122 c. “Sosyal” (3.Bölge)

Seğmenler Parkı’nda 3. bölge olarak nitelendirilen bu bölge uzman değerlendirmesi sonucu rekreasyonel olanaklar sağlaması (büfe, kafe, amfi), güvenli olması ve kullanım yoğunluğu nedeni ile “sosyal bölge” olarak adlandırılmıştır.

Bölgenin katılımcı kitlesi değerlendirildiğinde genellikle genç ve orta yaşlı (18 - 33 yaş aralığında), öğrenci ya da tam zamanlı işlerde çalışan, yüksek (5000 TL ve üzeri) gelir düzeyinde oldukları görülmektedir.

Park kullanım öncesi duygu durumları yüksek değer aralığında olup, park kullanım sıklığı 2. bölge ile benzer düzeyde, sık kullanıma sahip bir bölgedir. Parkta geçirilen süre ise 2 - 3 saat aralığındadır. Ayrıca bu bölge 5 saat ve üzeri kullanımın en fazla belirtildiği (%60) bölgedir.

3. bölge katılımcılarının bu bölgeyi tercih etmeleri açısından 1. derecede olumlu etkileyen özelliği olarak “temizlik ve bakıma özen gösterilmiş” saptanmıştır. 1. derece olumsuz etkileyen özelliği ise “bölgenin gürültülü olması” ve “insanlarla zorunlu sözel ilişki kurma” olarak belirtilmiştir. “doğallık-yeşil alan-çiçekler” maddesinin 1. derece olumsuz yönde etki ettiğini ifade edenlerin de 3. bölge katılımcıları olduğu saptamıştır.

Parkın 3. bölgesinde yapılan fiziksel aktiviteler değerlendirildiğinde olumlu duyguya katkı sağlayan aktivitelerin başında %25’lik oranla “yürüyüş yapmak” aktivitesi gelmektedir. Fiziksel aktiviteler sonucu parktan olumsuz duygular ile katılımcılar en fazla 3.bölgede bulunmaktadır. Bölgenin spor aktivitelerine elverişsiz olması aktivitelerin ya hiç yapılamaması sonucu duygu değişiminin olmamasına ya da istenilen ölçüde yapılmasına olanak sağlamaması sonucu olumsuz duygulara neden olmuştur.

123

Bu bölgede yapılan sosyal aktiviteler değerlendirildiğinde katılımcıların %69.4’ünün olumlu duygular ile ayrıldığı görülmektedir. En fazla tercih edilen (%96.3) sosyal aktivite ise “yeme-içme” aktivitesidir. Bölgede yer alan büfenin fiyatlarının yüksek olması ise düşük de olsa olumsuz duyguya neden olmuştur.

Park katılımcılarının zihinsel aktivite sırasında olumlu duygu kazanımlarına neden olan aktiviteler “müzik dinlemek”, “oturup dinlenmek” ve “doğayı seyretmek” olmuştur.

Bölgeden bu aktiviteler ile katılımcılar %64.8 oranla olumlu duygular ile ayrılmıştır.

Bölgede çim alanların yetersiz olması ve yola yakın olması sebebi ile “çimlere uzanmak” ve “doğayı yakından takip etme” aktiviteleri olumsuz duyguya neden olan aktiviteler olarak değerlendirilmiştir.

Tüm bu park kullanım aktivitelerinden sonra yüksek düzeyde olumlu duygular ile parktan ayrılan katılımcılar sosyal olma duygusu açısından en yüksek puanı bu bölge için vermişlerdir. Keyiflilik, zinde olma açısından ise en düşük puanı alan 3.bölge rekreasyonel etkinliklerin yeterli düzeyle yapılmaması ve araç gürültüsü nedeni ile park kullanım sonrası olumlu duygu kazanımının en düşük olduğu bölgedir.

Yeşil alanların insan sağlığına olumlu etkili olabilmesi için kullanım sırasında ve sonrasında olumlu yönde duygu kazanımı sağlaması gerekmektedir. Roothman, Kristen ve Wissing (2003)’in insanların psikolojik iyi olma hallerinin duygusal, fiziksel, ruhsal ve sosyal süreçlere ilişkin olumlu işlevlerde bulunabilmesi olarak tanımlamasından yola çıkarak 3. bölgenin bu süreçler için diğer bölgelere göre yeterli olanakları sağlamadığı söylenebilmektedir.

124

Şekil 7.3 Seğmenler Parkı 3. Bölge – Sosyal

125 d. “Korunaklı” (4.Bölge)

Seğmenler Parkı’nda 4. bölge olarak belirlenen bu alan diğer bölgelere göre daha kapalı olması, güvenli, rekreasyonel olanaklar sağlaması ve doğal olması nedeni ile uzman grubu tarafından “korunaklı” olarak nitelendirilmiştir.

Bölgenin genel katılımcı kitlesi değerlendirildiğinde genç ve orta yaşlı (18-25 ve 34-41 yaş aralığında), tam zamanlı işlerde çalışan veya öğrenci, gelir durumlarının ise orta-yüksek (3000-4900TL) değer aralığında olduğu gözlemlenmektedir.

Park kullanım sıklığı değerlendirme çizelgesine göre (Çizelge 6.28) sık tercih edilen bir bölge olduğu saptanmıştır. Kullanım süresinin ise (Çizelge 6.33) 2 - 3 saat aralığında olduğu belirlenmiştir.

Bölge katılımcılarının park kullanım öncesi duygu durumları değerlendirildiğinde yüksek değer aralığında olduğu fakat diğer bölgeler ile kıyaslandığında olumlu duygular açısından en düşük değerlerde olduğu görülmektedir.

4. bölge katılımcılarını 1. derece olumlu etkileyen özelliklerinin “insanların bir araya gelerek çeşitli aktiviteler yapabilmesi” ve “alanda istediği sporu yapabilmesi” olduğu, 1.

derece olumsuz etkileyen özelliğinin ise bölgenin “gürültülü olması” olduğu saptanmıştır.

Parkın bu bölgesinde yapılan fiziksel aktivitelerden “yürüyüş yapma”, “spor yapma” ve

“egzersiz” aktiviteleri olumlu duygu kazanımına en çok etki eden aktivitelerdir.

Katılımcıların %64’ü olumlu duygular ile parktan ayrıldıklarını belirtmişlerdir. Ayrıca bu bölgede “köpek gezdirme”, “uçurtma uçurma” ve “bisiklet sürme” aktiviteleri yapan katılımcılardan hiç kimse olumsuz duygu bildiriminde bulunmamıştır. Bu nedenle 4.

bölge içerdiği spor alanı ile bu aktivitelere elverişli olduğu söylenebilmektedir.

126

4. bölge sosyal etkinliklerine bakıldığında en fazla olumlu duyguya etki eden aktivite

“arkadaşlar ile vakit geçirmek” (%96.3) olmuştur. Diğer aktiviteleri yapan katılımcıların ise %68.4’ü olumlu duygular ile parktan ayrılmıştır. Bölgede “yeme-içme” aktivitesi yakınında bulunan büfeden sağlanabilirken katılımcıların %42.85’i olumsuz duygular ile ayrıldığını belirtmiştir. Ayrıca diğer bölgelere göre sosyal aktivite sonra olumlu duygu değişiminin en fazla yaşandığı ikinci bölgedir.

Parkın bu bölgesinde zihinsel aktivite yapan katılımcıların kullanım sonrası olumlu duygu kazanımlarına en fazla etki eden aktiviteler “doğaya yakın olmak”,

“güneşlenmek”, “açık “havada bulunmak” ve “oturup dinlenmek”’tir. Katılımcılar zihinsel aktivite sonrası %75.9 oranla parktan olumlu duygular ile ayrılmaktadır. Duygu durumlarına en fazla etki eden aktiviteleri 4. bölge katılımcılarının tamamı tercih etmektedir. “İnsanları izlemek” ve “kitap, dergi veya gazete okumak” (%1.5-1.3) aktiviteleri bölgenin kalabalık ve gürültülü olması nedeni ile olumsuz duygulara neden olmaktadır.

Tüm bu aktiviteler sonunda duygu durumlarına bakıldığında bölgenin çok yüksek düzey aralığında değerlendirildiği gözlemlenmiştir. Ayrıca güvenli hissetme ve sosyal olma açısından da en yüksek değerlendirmeler 4. bölge için yapılmıştır.

Psikolojik iyi olma hali ile 4.bölgenin mekansal özelliklerinin etkisi değerlendirildiğinde, katılımcıların bölgede güvenli hissetmeleri ve fiziksel aktivitelerine diğer bölgelere göre daha fazla imkan sağlaması 4.bölgeyi bireysel

Psikolojik iyi olma hali ile 4.bölgenin mekansal özelliklerinin etkisi değerlendirildiğinde, katılımcıların bölgede güvenli hissetmeleri ve fiziksel aktivitelerine diğer bölgelere göre daha fazla imkan sağlaması 4.bölgeyi bireysel