• Sonuç bulunamadı

Kaliteli Kent Parklarında Bulunması Gereken Özellikler

Bir kentin kalitesinde, kenti oluşturan bileşenlerinin birbirleri ile uyumlu olması önemli bir kriterdir. Fiziksel çevre ile sosyal ve kültürel yapının planlama ve tasarım yapılırken göz önünde bulundurulması gerekmektedir. Kentsel mekanların kalitesi ise kent parkları ile artırılmaktadır. Bu nedenle kent parklarının kalite kriterlerine uygun planlanması ve tasarlanması gerekmektedir. Bu nedenle kent parklarında bulunması gereken özellikleri sıralarken parkın kaliteli olması en başta ele alınmalıdır.

Kaliteli bir kent parkının katılımcıların ihtiyaçlarını karşılayan, katılımcıların algı ve tercihlerine uygun planlama ve tasarım sürecinden geçmesi gerekmektedir. Polat (2012) çalışmasında kent parklarının görsel kalitesi ile doğallığı arasındaki ilişkiyi irdelemiş ve sonucunda kent parkı tasarımı için aşağıdaki kriterlerin önemini vurgulamıştır.

Çizelge 4.4 Kaliteli kent parkları için tasarım önerileri (Polat 2012)

Polat (2012) Çizelge 4.4’de belirtilen maddeleri kaliteli kent parkı tasarımları için doğal peyzajlardan örnek alınması gerektiği prensibine dayandırmıştır.

1. Kent parkı birimlerinin ve materyallerinin doğallık derecesinin yükseltilmesi 2. Vejetasyonun belirli bir olgunlukta, yoğunlukta ve çeşitlilikte olması

3. Geniş yüzeyli su öğelerine sahip olması (suni gölet vb.)

4. Mevcut topografya çeşitli ise korunması, düz bir topografya ise çeşitlendirilmesi

5. Donatı elemanlarının imal edildiği materyallerin doğallık derecesinin yüksek olması

6. Özellikle yapay olan materyallerinin bakım ve onarımlarının düzenli uygulanması

34

Yücel (2007) kent parklarının kalitesine etki eden faktörleri ise Çizelge 4.5’deki gibi özetlemiştir.

Çizelge 4.5 Kent parklarının kalitesine etki eden faktörler (Yücel 2007) KALİTE

KRİTERLERİ ALGILANABİLİR NİTELİKLER ÖLÇÜMLER

Aktivite ve Kullanımlar

Gerçeklik Eşsizlik Arazi Değerleri

Eğlence Canlılık Kira Düzeyleri

Sürdürülebilirlik Ödenebilirlik Arazi Kullanım Biçimleri

Kullanışlılık Yerellik Perakende Satışlar Özellik Kutlama Aktivite Yerel İş Sahiplikleri

Ulaşılabilirlik

Okunaklılık Trafik Bilgileri

Yakınlık Süreklilik Ayrılma Modelleri

Yürünebilirlik Geçiş Kullanımı

Bağlantısızlık Ulaşılabilirlik Yaya Aktivitesi

Güvenilirlik Park Etme

Uygunluk Kullanım Modelleri

Konfor ve İmaj

Güvenlik Yeşil alan Suç İstatistikleri Çekicilik Yürünebilirlik Sağlık Koşullarının

İyileştirilmesi Oturulabilirlik Temizlik Bina Durumları

Manevilik Tarih Çevresel Veri

Etkileyici

Sosyallik

İlişkiler İçerisinde

Olma Çeşitlilik Sokak Yaşamı

Hizmet Sosyal Ağlar

İşbirliği Sohbet

Etme Dostluk Gece Kullanımı

Hoş Karşılama Gönüllülük

Komşuluk Gurur Kadın, Çocuk ve

Yaşlıların Sayısı

Kent parklarının Çizelge 4.5’deki kriterleri sağlaması parkın tercih edilme durumunu, kullanım sıklığını ve süresini doğrudan etkilemektedir. Bir parkın işlevsel olması, parktan maksimum faydanın sağlanabilmesi için kalite kriterlerinin göz önünde bulundurularak planlanması gerekmektedir.

35

Çınar (2008)’e göre ise kent parklarının kalite ölçütleri şunlardır:

 Yaşam konforu sunması; uygulama tekniği, alan büyüklüğü, bakımlı olması ve antropometrik açıdan uygun olması (katılımcıların bedensel ölçümlerine göre uygun tasarımlar),

 Psikolojik uygunluk; çekici veya itici olması, sessiz veya canlı olması gibi,

 Erişilebilirlik; psikolojik, fiziksel ve görsel açılardan parklara katılımcı tarafından erişebilme durumu olarak sınıflandırılmıştır (Kurtaslan 2017).

Kent parklarının kaliteli olabilmesi için öncelikli olarak planlamanın ve yönetiminin uygun bir şekilde yapılması gerektiğini savunan Harnik (2003)’e göre kent parkları 7 ana ölçütle değerlendirilmelidir. Bunlar açıklamaları ile Çizelge 4.6’deki gibidir.

Çizelge 4.6 Harnik (2003)’e göre mükemmel kent parkı planlamasının 7 faktörü

1. Açık bir amaç ifadesi (A clear expreession of purpose) : Plancılar tarafından parkın planlanmasındaki amaçların yasal bir şekilde ifade edilmesi

2. Devam eden planlama yaklaşımı ve katılım (Ongoing planning and community involvement process): Parkın en çok 5 yıllık master plana sahip olması 3. Yeterli alan, personel, ekipman ve finans (Sufficient assets in land, staffing, and equipment to meet the system’s goals) : Park alanının planlanan etkinlikler için yeterli boyutlarda olması, güvenlik, bakım, peyzaj kontrolü gibi işlemlerin düzenli yapılması

4. Eşitlikçi erişim (Equitable access): Parka erişimde toplu taşıma, bisikleti araç gibi kullanımlarla erişilebilmesinin yanında, fiziksel, ırksal ve maddi farklılıklar gözetmeksizin tüm kullanıcılara hitap edebilmesi 5. Kullanıcı memnuniyeti (User satisfaction): Parkların kullanıcılar için her zaman cazip

ve çekici olması, 6. Güvenlik, emliyet ve konfor (Safety from crime and physical hazards): Parkların canlı ve cansız materyallerinin bakımlarının yapılması, bunlardan doğacak kazaların önlenmesi, parkın kullanıcıları için güvenli ortamlar olması 7. Parkın kendi sınırları dışına taşan ve kent için sağladığı faydalar (Benefits for the city beyond the boundaries of the parks): Parkların sağlamış oldukları ekolojik, ekonomik ve fiziksel faydalar

36

Harnik (2003)’ün yapmış olduğu çalışmada da belirttiği gibi bir kent parkının

‘mükemmel kent parkı’ olabilmesi için parkın plancıları tarafından yasal bir talimatname ile parkı açıkça anlatması gerekmektedir. Yapılan bu açıklamada parkın misyonu belirtilirken, amaç ve hedefe yönelik aşamalarında periyodik takibi yapılmaktadır. Mükemmel kent parkı tasarımı için önemli olan diğer unsur ise planlaması yapılan parkın sürekli olarak takip edilip, en çok 5 yıllık sürelerle yenilenen master planlarının yapılmasıdır. Değişen kentsel ve sosyal koşullara karşı önlemler alınmalı, iyileştirilmeler yapılmalıdır. Ayrıca kent parkı planlamalarında planlama ve yönetim sürecine katılımcıların da katılması önemli bir husustur.

Bir diğer madde olan yeterli alan, personel, ekipman ve finans ise park alanının efektif kullanımı ve maksimum fayda için dikkat edilmesi gereken konulardır. Her parkın planlama ve tasarım modelleri park boyutlarına uygun kullanımlarla yapılmalıdır.

Kullanılacak canlı ve cansız materyaller peyzaj kontrolü, parkın yönetimi ve bakımı için önem arz etmektedir. Kent parkları konumu ve ulaşım hizmetleri ile Harnik (2003)’in ifadesi ile eşitlikçi erişime imkan vermelidir. Gerek toplu taşıma ile gerekse bireysel imkanlarla parka ulaşmak isteyen katılımcılara bu imkanı sağlamalıdır. Ayrıca ziyaretçilerinin fiziksel, ırksal, dinsel ve maddi farklılıklarını gözetmeksizin park kullanımlarını eşit kılmalıdır. Böylece parklar katılımcıya cazip ve çekici geleceğinden katılımcı memnuniyeti maddesini de sağlayacaktır. Mevsimsel farklılıklardan doğacak sorunlara karşı 4 mevsim kullanım imkanları sağlamaları da parkı cazip kılarak kullanım memnuniyetini artıracaktır.

Harnik (2003)’ün mükemmel kent parkı planlama için dikkat edilmesi gereken bir diğer unsur da park güvenliği, emniyeti ve konforudur. Bir parkın güvenli olması yalnızca suçla mücadele kapsamında değil, parkı oluşturan canlı ve cansız materyallerin mevcut durumlarının iyi olma hali için de geçerlidir. Kentsel mobilyaların kullanılabilir durumda olması, elektrik sistemleri, bir kent parkının kaliteli olmasının dışında sahip olması gereken özelliklerden bazıları da fiziksel imkanlarıdır.

37

Kent parkını katılımcılar için çekici hale gelebilmesi için farklı etkinlikler için fiziksel altyapıya sahip olması gerekir. Gold (1980)’e göre bir kent parkı bünyesinde bulundurabileceği su öğeleri, piknik alanları, farklı form ve imkanları ile spor tesisleri, değişen topografyası ve koruluk alanları ile çekici kent merkezleri olabilirler. Kent parklarının işlevlerine göre içermesi gereken tesis ve olanaklar Ayan (2017)’ın çalışmasında Çizelge 4.7’deki gibi sınıflandırılmıştır.

Çizelge 4.7 Kent parklarının içerdiği tesis ve olanaklar (Uzun 1987, Özken 1988, Kılıç 1977)

Bir kent parkında bulunması gereken tesisler ve olanaklar hizmet şekillerine göre farklı gruplandırmalar ile açıklanabilmektedir.

İnsanların iyi olma halleri üzerine yapılan araştırmalarda en çok tercih edilen etkinlikler ise şunlardır: kullanılan alan ile kurulan duygusal bağlılık, alanın daha önceki

38

yapılabilecek etkinlikler (güneşlenmek, dışarıda olmak, temiz hava almak, fauna ve flora ile yakın olma), var ise tesisleri kullanmak, sessizlik ve barış, alanda yapılabilecek fiziksel aktivitelerde bulunmak (egzersiz, spor, yürüyüş), yemek etkinlikleri, oturmak, dinlenmek, rahatlamak ve sakinleşmektir (Ayan 2017).

39 5. MATERYAL VE YÖNTEM

Tez çalışmasında amaç ve kapsamın belirlenmesi aşamasını takiben veri toplama ve araştırma konusu ile araştırma alanına ilişkin çalışmalar eş zamanlı olarak gerçekleştirilmiştir. Çalışmada izlenilen yol Şekil 5.1’de verilmiştir.

Şekil 5.1 Çalışmada izlenilen yol

5.1 Materyal

Tez çalışmasının ana materyalini belirlemek amacı ile Ankara kentindeki parkların genel değerlendirmesi yapılıp, uygun olan parklar belirlenmiştir. Yeşil alan sistemleri içerisinde önemli bir yer alan kent parkları sahip olması gereken mekansal özellikleri sebebi ile örneklem alanı olarak seçilmiştir. Çalışmada yer alacak kent parkı, konumu, mekansal özellikleri (psikolojik iyi olma haline katkı sağlaması için gerekli koşullar),

40

kullanım yoğunluğu, katılımcı kitlesi ve Ankara kenti için önemli bir yere sahip olması sebebi ile Seğmenler Parkı olarak belirlenmiştir. Farklı mekansal özelliklere sahip olması sebebi ile Seğmenler Parkı algılanan duyu boyutlarında yer alan mekan tiplerine göre gruplandırılmış, mekan adlarının belirlenmesi için uzman grubu ile anket çalışması yapılmıştır.

Çalışmanın amacı doğrultusunda uygulanmış olan anket çalışması, katılımcıların park kullanım öncesindeki, park kullanım sırasındaki ve sonrasındaki duygu durumlarını, parkta yer alan sosyal, fiziksel ve zihinsel aktiviteler ile ilişkili olumlu ve olumsuz hislerini ve parkın mekansal özelliklerini belirleyici sorulardan oluşmaktadır.

Çalışma sonucunda parkın mekansal özellikleri ile katılımcı psikolojik iyi olma halleri analizleri detaylı bir şekilde değerlendirilmiştir. Bölgeler kendi içlerinde yorumlandırılmış, birbirleri ile karşılaştırılması yapılmıştır.

Seğmenler Parkı Ankara’nın odak noktalarından biri olup, tasarım özellikleri, fiziksel yapısı ve katılımcı yelpazesi geniş olan bir parktır. 1983 yılında kullanıma açılan Seğmenler Parkı, Çankaya Köşkü’nün altında, Atatürk ve İran bulvarları arasında kalan konumda yer almaktadır. 40.000𝑚2’si çim alan, 250𝑚2’si ise çocuk oyun alanı olmak üzere toplam alanı 57.250𝑚2 olan Seğmenler Parkı’nın kuzeyi ve güneyi arasındaki yükseklik farkı yaklaşık 50m, vadi tabanı ile Atatürk Bulvarı ve İran Caddesi arasındaki kot farkı 8m ile 15m’dir. Topografyasına uyumlu bir şekilde ’Vadi Peyzajı’’

özelliklerinde tasarlanan park, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin Atatürk’ün 100.Doğum Günü anısına düzenlediği yarışmada Doç.Dr. Selami Sözer tarafından projelendirilmiştir.

41

Şekil 5.2 Ankara Seğmenler Parkı konumu (Google Earth – 2018)

Seğmenler Parkı’nın bitkisel tasarımına bakıldığında, yoğunlukla mevsimsel geçişlerin vurgulandığı çok yıllık ağaçların ve çalıların yer aldığı görülmektedir. Ayrıca parkın vadi tabanından daha dik yükselen yamaçlarında geniş çim alanlar yer almaktadır. Park kuzey ve güney girişinde 2 adet büfeye, kuzeyde bir adet amfi-tiyatroya, güney girişinde ise iki adet çocuk oyun alanına sahiptir.

Şekil 5.3 Ankara Seğmenler Parkı (Sırası ile güney-büfe, parktan bir bölge, kuzey-büfe, kuzey kısımda yer alan çocuk oyun alanları, güney kısımda yer alan amfi tiyatro)

42

Parkın orta kısmında düşük kotunda akan su bulunmaktadır. Ayrıca ünlü heykeltıraşlara ait eserler bulunan Seğmenler Parkı; Çankaya, Kavaklıdere ve Gaziosmanpaşa gibi kentin yoğun konut ve işyerlerini barındıran semtlerine yakın bir konumdadır.

Seğmenler Parkı’na giriş doğu ve batı yönlerinden farklı noktalardan yapılabilmektedir.

Şekil 5.4. Ankara Seğmenler Parkı giriş-çıkış noktaları (Google Earth – 2018)

Tez çalışmasında Seğmenler Parkı içerisinde doğal, açık görüş, sosyal, korunaklı, sakin olmak üzere 5 farklı bölge tercih edilmiştir. Bölgeden panoramik olarak çekilen fotoğraflar her bölge için 70*100 boyutlarda poster olarak hazırlanmıştır. Bu bölgelerin mekansal özellikleri uzmanlara uygulanan Ek 2’de yer alan anket çalışması ile belirlenmiştir.

Psikolojik iyi olma hali ölçümleri için ise Ek 1’de yer alan katılımcı anketleri her bölge için o bölgenin katılımcılarına uygulanmıştır. Anketler genellikle Nisan ve Mayıs aylarında yoğun kullanım saatlerinde uygulanmıştır.

Değerlendirmeler her bölgeyi kendi içinde ve bölgeler arası karşılaştırma olarak iki aşamada yapılmıştır.

43 5.2 Yöntem

Tez çalışmasının yöntemi oluşturulurken benzer çalışmalardan yararlanılmıştır.

Çalışmanın temelini oluşturan çalışmalar aşağıdaki gibidir:

 Stigsdotter ve ark. (2017)’nın yapmış oldukları çalışmada, algılanan duyu boyutlarına göre sınıflandırılmış orman alanlarının zihinsel (ruhsal) sağlığı iyileştirme üzerine etkilerini incelemişlerdir. Çalışma sonucuna göre farklı özelliklerdeki bölgelerin katılımcılar tarafından algılandıkları şekillerine göre farklı etkiler bıraktığı sonucuna ulaşılmıştır.

 Ayan (2017)’nin yapmış olduğu çalışmada ise, öznel iyi olma hali üzerine kent parklarının etkileri araştırılmış, park katılımcılarının park kullanım süre ve sıklıklarına da bağlı olarak parklardan ayrılırken olumlu duygularla ayrıldığı, parkların niteliklerinin de konu üzerine etkileri olduğu belirlenmiştir.

 Dougles ve ark. (2017) tarafından yapılmış olan çalışmada ise sağlıklı bir yaşam için yeşil alanların faydaları araştırılmış, kentsel planlama, tasarım ve yönetiminin sağlıklı yaşam için hangi kapsamda olması gerektiği tartışılmıştır.

Bir yeşil alanın katılımcı kitlesine göre ihtiyaçlara cevap vermesi gerektiği, katılımcıların çocukluktan yaşlılığa kadar ihtiyaçları doğrultusunda yakın çevresinde kullanabileceği yeşil alan tasarım, planlama ve yönetimlerinin geliştirilmesi gerektiği sonucuna ulaşılmıştır.

İlk olarak yukarıda verilen çalışmaların yöntemleri incelenmiştir. Anket örnekleri değerlendirilmiş, psikometrik ölçüm araçları araştırılmıştır. Çalışmanın yöntemine ilişkin aşamaları Şekil 5.5’de detaylı bir şekilde gösterilmiştir.

44

Şekil 5.5 Çalışmada izlenilen yöntem aşamaları Bu çerçevede;

1. Konuya ilişkin kavramlar belirlenmiş, literatür taraması yapılmış ve kuramsal alt yapı oluşturulmuştur. Tez çalışmasının ana kavramları üzerinden daha önce yapılmış olan bilimsel çalışmalar, uygulanan anketler ve farklı ölçüm teknikleri incelenmiştir. Özellikle psikolojik iyi olma hali, psikolojik iyi olma haline etki eden faktörler ve ölçüm araçları, algılanan duyu boyutları ve park değerlendirme metotları detaylı bir şekilde araştırılmıştır. Kavram haritası oluştuktan sonra çalışmaya yön verecek amaç ve hedefler belirlenmiştir.

2. Çalışmanın amacına uygun olarak iki adet anket formu hazırlanmıştır.

Bunlardan bir tanesi parkın belirlenen alanlarında katılımcıya uygulanan, psikometrik ölçüm araçlarının da yer aldığı psikolojik iyi olma hali ile park kullanım bilgilerinin değerlendirildiği katılımcı anket formudur. Diğeri ise

45

parkın mekansal özelliklerinin belirlenmesi için uzman grubuna uygulanan ankettir.

3. Çalışma alanı olan Seğmenler Parkı, Stigsdotter ve ark. (2017)’nın yapmış olduğu çalışmada belirttiği algılanan duyu boyutları sınıflandırmasına göre bölgelere ayrılmıştır. Birbirinden farklı özelliklerde alanlar tespit edilmiş, uzman grubuna uygulanan anket çalışması ile alanların adlandırılması yapılmıştır.

4. Çalışma sonucunda anketlerden elde edilen verilerin analizleri yapılarak uzman grubu ile karşılaştırılıp değerlendirilmiştir. Elde edilen bulgular tartışılarak, sonuç kısmı tamamlanmıştır.

Seğmenler Parkı’nı beş farklı bölgede ele aldıktan sonra psikolojik iyi olma halini ölçebilmek için güncel ve geçerli farklı psikometrik ölçüm araçları belirlenmiştir. Bu ölçekler; “yaşam doyum ölçeği”, “psikolojik iyi olma ölçeği” ve “olumlu ve olumsuz duygu durum ölçeği”’dir. Psikometrik ölçekler insanların davranışları ve nedenleri, sosyo-psikolojik açıdan iyi olma halleri ve bu durumların kendi bakış açısından değerlendirmesini kapsamaktadır. Bu çalışma bir planlama ve tasarım yapılırken, katılımcı faktörünün ön planda tutulması gerektiğini, bu sayede kullanım yoğunluğuna ve kalitesine de katkı sağlanabileceğini savunmaktadır.

a. Kuramsal Alt Yapı

Araştırmanın temelini oluşturan kuramsal çerçeve literatür taraması sonucu bulunan ortak veriler doğrultusunda oluşturulmuştur. Yeşil alan, sağlık ve bunların altında yatan mekanizmalar arasındaki ilişki şekil 2.3’de verilmiştir. Ryff ve Keyes (1995)’in psikolojik iyi olma halini yansıtan özellikler ise Çizelge 3.2’de yer almakta olup, çalışmanın kuramsal çerçevesi şekil 5.6’deki gibi oluşturulmuştur.

46

Şekil 5.6 Çalışmaya ait kuramsal çerçeve

47

b. Uzman Grup Çalışması ve Parkın Mekansal Özelliklerinin Belirlenmesi

Çalışmada kullanılan anket çalışmasının örneklem genişliğinin belirlenmesi ve denek sayısının hesaplanması ve ölçülecek özellikler Çizelge 5.1 ‘da açıklandığı gibi yapılmıştır.

Çizelge 5.1 Ölçme Değerlendirme ve İstatistiksel Analiz – Uzman Grubu

Ölçme Değerlendirme ve İstatistiksel Analiz

a) Örneklem

Ankara ilinde ikamet eden ve Ankara Üniversitesi’nde görev yapmakta olan, çalışmanın dahil olma kriterlerine uyan, çalışmaya katılmaya gönüllü olan bireyler çalışmanın evrenini oluşturmaktadır.

Örneklem hacmi için literatürde çeşitli pratik kurallar vardır. Bunlardan biri, “ölçek çalışmalarında örneklem hacmi her bir ölçek maddesinin minimum 5 katı olmalıdır” (Tavşancıl, 2006) önerisi dikkate alınmıştır.

Seğmenler Parkı’nın mekansal özelliklerini belirlemek için uygulanan bu çalışmada tek soru bulunmaktadır.

Dolayısı ile toplam 1x5 madde için 5 katılımcı ile önerilen minimum örneklem hacmine ulaşılması yeterli olacaktır.

Bu çalışmada, örneklem büyüklüğü için; olası karşılaşılabilecek aksaklıklar (anket formlarının tam doldurulmaması veya cevaplarda tutarsızlıklar nedeni ile değerlendirme dışı bırakılabilir) ve de yukarıda belirtilen ölçüt dikkate alınmak koşulu ve çalışmaya katılmaya gönüllü olan toplam 8 (Katılımcı grubu için minimum sayının %8 fazlası) kişi yeterli olacaktır.

- Örneklem grubunu (Uzman grubu için toplam 8 kişi), Ankara Üniversitesi Peyzaj Mimarlığı Anabilim Dalı Akademik Personeli gönüllülük esasına ve çalışmanın dahil olma kriterlerine uyan uzman grubunu oluşturan bireyler oluşturacaktır.

- Belirtilen anket çalışmasına katılmaya gönüllü katılımcı sayısına (toplam 8 katılımcı) ulaşılamaması durumunda çalışma takvimi yeterli katılımcı sayısına ulaşılıncaya kadar uzatılacaktır.

b) Çalışmadaki grup

sayısı ve isimleri 1. Grup: Uzman grubu c) Ölçülecek

özellikler 1-Seğmenler Parkı’nın mekansal özellikleri

48

c. Katılımcı Anketi Uygulama ve Değerlendirme

Çizelge 5.2 Ölçme Değerlendirme ve İstatistiksel Analiz – Katılımcı Grubu Ölçme Değerlendirme ve İstatistiksel Analiz

a) Örneklem

Ankara ilinde ikamet eden ve çalışmanın dahil olma kriterlerine uyan, çalışmaya katılmaya gönüllü olan bireyler çalışmanın evrenini oluşturmaktadır.

Örneklem hacmi için literatürde çeşitli pratik kurallar vardır. Bunlardan biri, “ölçek çalışmalarında örneklem hacmi her bir ölçek maddesinin minimum 5 katı olmalıdır” (Tavşancıl, 2006) önerisi dikkate alınmıştır.

“Psikolojik İyi Olma Hali Ölçeği”nin madde sayısı 8, "Olumlu ve Olumsuz Duygu Durumu Ölçeği'nin madde sayısı 12 ve "Yaşam Doyum Ölçeği"'nin madde sayısı 5'dir.

Dolayısı ile toplam 20x5 madde için 100 katılımcı ile önerilen minimum örneklem hacmine ulaşılması yeterli olacaktır.

Bu çalışmada, örneklem büyüklüğü için; olası karşılaşılabilecek aksaklıklar (anket formlarının tam doldurulmaması veya cevaplarda tutarsızlıklar nedeni ile değerlendirme dışı bırakılabilir) ve de yukarıda belirtilen ölçüt dikkate alınmak koşulu ve çalışmaya katılmaya gönüllü olan toplam 128 (Katılımcı grubu için minimum sayının %8 fazlası) kişi yeterli olacaktır.

- Örneklem grubunu (Katılımcı grubu için toplam 136 kişi), Ankara Seğmenler Parkı Katılımcıları 15 Mart 2018 ile 15 Ekim 2018 tarihlerinde başvuran, gönüllülük esasına ve çalışmanın dahil olma kriterlerine uyan katılımcı grubunu oluşturan bireyler oluşturacaktır.

- Belirtilen anket çalışmasına katılmaya gönüllü katılımcı sayısına (toplam 128 katılımcı) ulaşılamaması durumunda çalışma takvimi yeterli katılımcı sayısına ulaşılıncaya kadar uzatılacaktır.

b) Çalışmadaki grup

sayısı ve isimleri 1. Grup: Katılımcı grubu

c) Ölçülecek özellikler

1-Psikolojik İyi Olma Hali- Olumlu ve Olumsuz Duygu Durumu - Yaşam Doyumu

2- Sosyodemografik bilgiler (Yaş, cinsiyet, eğitim düzeyi, iş durum, gelir düzeyi), park kullanım sıklığı ve nedenleri, parka ulaşımı, parkta geçirilen zaman, parkta kullanılan mekanlar, parktaki fiziksel- sosyal-zihinsel aktivitelerin hissettirmiş olduğu duygular, olumlu ve olumsuz duygu değişimleri ile subjektif değerlendirme

49 d. Verilerin Analiz Tekniği

Araştırmada kullanılacak olan istatistiksel yöntemlerin seçiminden önce gerekli varsayımların kontrolü yapılmıştır. Bu varsayımlar içerisinde en önemli varsayım verilerin hata terimlerinin normal dağılıp dağılmadığını belirlemek olup bunun için Shapiro-Wilk testi (n<50) kullanılmaktadır. Shapiro-Wilk Testi: İstatistik bilim dalında, Shapiro-Wilk sınaması bir parametrik olmayan istatistik sınaması olup normallik sınamaları arasında bulunmaktadır. Bu sınama ilk defa 1965de Amerikan istatistikçi Samuel Shapiro ile Kanadalı istatistikçi Martin Wilk tarafından yayınlanmıştır. (Shapiro ve Wilk 1965).

Araştırmada bölgelere göre elde edilen veriler (T_18 ve T_19) arasında fark olup olmadığını belirlemek amacıyla normallik varsayımı kontrolü (Shapiro-Wilk testi,

Araştırmada bölgelere göre elde edilen veriler (T_18 ve T_19) arasında fark olup olmadığını belirlemek amacıyla normallik varsayımı kontrolü (Shapiro-Wilk testi,