• Sonuç bulunamadı

BÖLÜM 1: KAVRAMSAL AÇIDAN REKREASYON VE ÖZELLİKLERİ

1.7. Otel İşletmelerinde Yapılan Rekreatif Animasyon Faaliyetleri

Otel işletmelerinde rekreatif animasyon faaliyetleri açık ve kapalı alanlarda yapıldığı gibi karada ve suda da yapılmaktadır (Jakovlev ve diğ., 2011: 4). Otel işletmelerinde yapılan rekreatif animasyon faaliyetlerine ilişkin ayrıntılı bilgiler aşağıda verilmeye çalışılmıştır.

1.7.1. Karada Yapılan Rekreatif Faaliyetler

Otel işletmelerinde karada yapılan rekreatif animasyon faaliyetlerinin başında sosyo-kültürel içerikli etkinlikler gelmektedir. Bu etkinliklerin içerisinde çevre gezileri, tiyatro ve halk dansları, sergi, konser, defile, dans ve güzellik yarışmaları gelmektedir. Bunun yanında karada yapılan birçok sportif faaliyet (futbol, yamaç paraşütü, tenis, cimnastik, kar kayağı, bisiklet yarışları, avcılık, dağcılık ve tırmanma), ve turizmde sıklıkla kullanılan animasyon faaliyetleri içerisinde yer almaktadır (Kozak ve diğ., 2012: 81). Yapılan araştırmalarda özellikle otel işletmelerinde yapılan sportif animasyon faaliyetleri müşterilere birçok konuda fayda sağladığı (Camarda ve Badau, 2010: 858), bunun yanında birçok turistin tatilleri boyunca alışkın olduğu spor faaliyetlerini sürdürmek istediği belirtilmiştir (Zorba ve diğ., 2003: 48).

Karada yapılan sosyo-kültürel animasyon faaliyetleri bazen kapalı salon ve tesislerde yapılabilir. Ancak turistler zamanla kapalı mekânlarda yapılan animasyon faaliyetlerinden sıkılabilirler. Bu nedenle açık alanlarda yapılan animasyon faaliyetlerine de yer verilmelidir. Yukarı da belirtilmiş olan sosyo-kültürel animasyon faaliyetlerine ek olarak otel işletmelerinde yapılan bazı rekreatif animasyon faaliyetlerini şu şekilde sıralamak mümkündür (Hazar, 2003: 40-41).

• Turistik değerlerin ön plana çıkarıldığı çevre gezileri: Bu etkinlikler genellikle doğal ve tarihi güzelliklerin bulunduğu yerlere (termal kent, antik yerler, müzeler, tarihi mimari yapılar, anıtlar, eğlence parkları vb.) yapılan gezilerden

71

oluşur. Şehir içi deve ve fayton turları da bu faaliyetlerin içerisinde yer almaktadır.

• Karada yapılan çeşitli yarışma organizasyonları (dans, ses, okçuluk vb.) önemli animasyon faaliyetleridir.

• Sahnede gerçekleştirilen yöresel yaşantı ve eğlencelerin canlandırılması, gönüllü faaliyetlerinin sahnede canlandırılması karada yapılan başlıca animasyon faaliyetleridir.

• Fotoğrafçılık ve yabancı dil öğrenimine yönelik kurslar otel işletmeleri başta olmak üzere çeşitli turistik tesislerde sıklıkla gerçekleştirilen animasyon faaliyetleridir.

• Yaratıcı el işi etkinliklerine yönelik faaliyetler (halıcılık, kilimcilik, dikiş ve nakış işleri, çömlek, seramik, heykel vb.) karada yapılan diğer animasyon faaliyetleridir.

• Kültürel nitelikli oyunlar (tombala, kart oyunları, şans oyunları ve zeka oyunları) ile çocuk kulübü ve hobi kulübü gibi etkinliklerde karada yapılan animasyon faaliyetleri içerisinde bulunmaktadır.

Turistler özellikle uğraştıkları spor faaliyetlerini de tatil yerlerinde görmek isterler. Bu nedenle işletmelerin spor faaliyetlerine yönelik hizmet sunmaları oldukça önemlidir. Turistlere verilecek olan spor hizmetleri hem açık hem de kapalı alanlarda yapılabileceği gibi, yarışma ve turnuva şeklinde de (golf turnuvası, plaj voleybolu turnuvası vb.) yapılabilir (MEB, 2007c: 9-10).

1.7.2. Suda Yapılan Rekreatif Faaliyetler

Rekreasyon oldukça hızlı bir şekilde gelişmiş ve su parklarına olan ihtiyaç da önemli ölçüde artmıştır. Her yıl milyonlarca insan, birçok farklı boş zaman aktivitesini yapmak için su parklarına gitmektedir. Böylelikle, rekreasyon şirketleri için su parkı ziyaretçilerinin profilleri, o insanları nasıl tatmin edecekleri ve o insanların boş zamanlarını nasıl genişletilebileceklerini bilmek önemli bir hal almıştır. Su parklarının kurulması; boş zaman şirketlerinin kazançlarını nasıl artıracakları, müşterilerini nasıl memnun edecekleri ve gelişimini nasıl devam ettirecekleri sorularının yanıt bulmasıyla birlikte artış göstermiştir (Demir ve Oral, 2007: 538).

72

Otel işletmelerinde suda yapılan rekreatif animasyon faaliyetleri genellikle havuzlarda, plajda veya denizde yapılır. Rekreatif animasyon faaliyetlerinin yapılacağı tüm bölgelerde su sporlarına yönelik ekipmanlar bulunur. Tatil köylerinde suda yapılan rekreatif animasyon faaliyetlerinde genellikle fazla denenmemiş su sporları ve aktiviteleri uygulanır. Bu nedenle suda yapılacak animasyon faaliyetleri konusunda uzman olan personel bulundurulmalıdır. Ayrıca kullanılan alet ve malzemelerin de yeni ve uygun olması gerekir. Suda yapılan rekreasyon ve animasyon faaliyetleri havuz (pool) bar gelirlerini yükseltmek için oldukça etkilidir (Akçakoyun, 2000: 55). Kozak ve diğ., (2012: 81) suda yapılan animasyon faaliyetlerini yüzme, su altı dalış, rafting, kano ve yelken olarak sıralamıştır. Costa ve Glina (2004: 286) özellikle ada kesimlerinde yer alan turistik tesislerde su kayağının en önemli animasyon e faaliyetlerinden birisi olduğunu belirtmişlerdir.

1.7.3. Sağlıklı Yaşam Faaliyetleri

Sağlıklı yaşam faaliyetlerini içeren ‘’wellness’’ kavramı turizm sektöründe sıklıkla kullanılmaktadır. Otel işletmelerinde de sağlıklı yaşam faaliyetlerini tasarlayan birimler bulunmaktadır. Bu birimlerin kaliteli bir yönetim sergilemeleri, sağlıklı yaşam faaliyetlerinin başarılı olmasında büyük bir öneme sahiptir (Mueller ve Kaufmann, 2001: 5). Otel işletmelerinde yapılan sağlıklı yaşam faaliyetlerinin başında sportif faaliyetleri (aerobik, koşu, yürüyüş vb.), bunun yanında mağaracılık, dağcılık ve yaylacılık faaliyetleri gelmektedir. İşletmelerin sağlık merkezlerinde ve sağlık turizmi alanında gerçekleştirdikleri hamam, sauna ve masaj terapileri de sağlıklı yaşam faaliyetleri arasında yer almaktadır. Ayrıca karada ve suda yapılan çeşitli spor faaliyetleri de (voleybol, aerobik, yüzme, koşu vb.) sağlıklı yaşam için yapılan rekreatif animasyon faaliyetleri içerisinde yer almaktadır. Otel işletmelerinin vermiş oldukları bu hizmetler insan sağlığını korumaya ve tedaviye yönelik hizmetlerdir (Kozak ve diğ., 2012: 81; Hazar, 2003: 41).

1.7.4. Gece Yapılan Rekreatif Faaliyetler

Otel işletmelerinde en fazla yapılan gece faaliyetlerinin başında Türk geceleri, balolar, özel yemek geceleri, çingene gecesi, roman gecesi, sıra geceleri, kıl çadırlarda yörük yaşamının canlandırılması, tarihi mekanlarda konserler verilmesi, tarihi konaklarda eski

73

insanların yaşamlarının canlandırılması, Karadenizliler gecesi ve kına geceleri yer almaktadır (Kozak ve diğ., 2012: 81; Hazar, 2003: 41; MEB, 2007c: 7). Bunun yanında otel işletmelerinde yapılan müzik ve disko eğlenceleri de gece yapılan animasyon faaliyetleri içerisinde yer almaktadır. Geceleri yapılan ve animatörlerin yanında turistlerinde aktif olarak katıldıkları drama programlarında genellikle sosyal ve toplumsal olayları konu alan rekreatif animasyon faaliyetleri yapılır. Ayrıca bu faaliyetlerde bölgenin yöresel yaşantısını, danslarını ve kıyafetlerini ve kültürel özelliklerini yansıtan etkinlikler de yer almaktadır (Shportko, 2012: 2).

74