• Sonuç bulunamadı

Ostim’de Faaliyet Gösteren Kurum Ve Kuruluşlar

Ostim Organize Sanayi Bölgesi Müdürlüğünün sınırları içerisinde Ostim, Yeni Ostim, Örnek, Koca Sinan, Yıldız ve Atisan küçük sanayi siteleri yeralmaktadır. Bu sınırlarda yeralan tüm işletmeler Ostim Organize Sanayi Bölgesi sınırları içerisindedir. Ostim’de işletmelerin yanı sıra bazı kuruluşlarda faaliyet göstermektedir. Bunlar detaylı bir şekilde açıklanmaktadır.

Ostim Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi : Ülke sanayisinin ve küçük işletmelerin

gelişip büyümesindeki hayati koşulun sanayicilere rekabet ve üretim şartlarına uygun bir üretim ortamı hazırlamak olduğuna inanan kurucular, bu ihtiyaçtan hareketle Ostim Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi'ni kurmuşlardır. Bu hedefle yola çıkan kooperatif, yapılaşma ve kentleşme çalışmalarının yanında "Üreten Ostim'in" ihtiyaçlarına cevap verecek kamu ve özel sektöre ait kurum ve kuruluşların hizmet vermelerini sağlamak için girişimlerde bulunmuş, arsa tahsisi, alt yapı ve üst yapı unsurlarını da çalışma programına almıştır.

Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü: 1997'de kurulan OSB, Organize Sanayi

Bölgeleri Yasası ve Yönetmeliği çerçevesinde kendisine verilen görevleri yerine getirmektedir. OSB, genel kurul tarafından seçilen yönetim kurulu ve bölge müdürü tarafından yönetilmektedir. Kuruluşundan bu yana, bir sanayi kentini yönetme konusundaki tecrübelerini OSB statüsü içinde sürdüren Organize Sanayi Bölge Müdürllüğünün temel hizmetleri şunlardır:

• Elektrik Ve Doğalgaz

• İmar-İskân Ve Altyapı

• Fuar-Organizasyon

• Çevre Düzenleme Ve Denetim

• Güvenlik Hizmetleri

• Küşat İşlemleri

• İnsan Kaynakları

• Müşteri Memnuniyeti

• Basın Ve Halkla İlişkiler

• Eğitim Ve Danışmanlık

• İşçi Sağlığı Ve İş Güvenliği Hizmetleri

• Sektörel Kümelenme Projeleri

OSB, tüm bu hizmetlerin yanı sıra kamu ve özel kurumlarla işbirliği içinde geliştirdiği projeleriyle üyelerinin rekabet yarışına çok yönlü ve düzenli olarak destek vermektedir. Ostim Ayen Enerji Santrali, Ostim-ODTÜ Teknopark, ODAGEM, ODAM, Telekom merkezi gibi projeler çeşitli çözüm ortaklarıyla geliştirdiği başarılı örnek gösterilebilir.

Ostim Endüstriyel Yatırımlar ve İşletme A.Ş : Ostim Yatırım A.Ş, 1800

ortağı ile bölgenin en büyük çok ortaklı şirketidir. Misyonu; OSTİM bünyesindeki işletmelere bilgi, pazarlama ve tanıtım desteği, finansman, yönetim ve organizasyon danışmanlığı gibi faktörleri sunarak bu işletmeler arasında dinamik bir işbirliği meydana getirmektir.

Proje temelinde iş ortaklıkları kurmak, iş ortaklıklarına her türlü desteği sağlamak ve kader birliği yapmaktır. Ostimli sanayici ve iş adamlarını yeni fikirlerle, yeni projelerle yurt dışı pazarlara taşımak, yeni teknolojilerin gelişmesine imkân hazırlayarak profesyonel ve rekabetçi bir yönetimle Ostim ürünlerin pazar payını arttırmaktır. Bu görev çerçevesinde çok sayıda KOBİ ile işbirliği sağlayan şirket enerji, telekomünikasyon ve çeşitli makine imalatlarından oluşan önemli projelere imza atmış; bu bağlamda Fransa, Libya, Irak, İran, Avusturya, BAE, Almanya, Ürdün, Azerbaycan ve Kazakistan'da bulunan iş ortakları ile çok değişik konularda işbirliği yapmaktadır.

Şirket, iç ve dış pazarda satışı mümkün ürünler üretebilme yeteneğine sahip, ancak yönetim, finansman, organizasyon ve bilgi eksiklikleri sebebiyle yeterli pazar payına ulaşamamış şirketlere yol göstermektedir. Nitelikli ve proje üretme kapasitesi olan, girişimci ruha sahip KOBİ'lerle de işbirliği yaparak başarılı bir gelecek vadeden aktörleri organize ederek sinerji yaratmaktadır.

Günhan Ostim A.Ş: Ostim Endüstriyel Yatırımlar A.Ş, ve Güngör Yıldız Şirketler

Topluluğu ana ortaklığında kuruldu. Bir teknoloji yatırımı olan Günhan Ostim, ortaklarının 30 yılı aşkın imalât birikimlerini ve farklı alanlardaki mevcut imalât güçlerini zenginleştirmek ve müşterilerine daha geniş yelpazede hizmet etmek üzere faaliyet gösteriyor.

Ostim Kalıpçılık A.Ş.: Kalıpçılık alanında faaliyet gösteriyor. Ostim Yatırım AŞ.

iştiraki olan Ostim Kalıpçılık İmalât Makine Sanayi ve Ticaret A.Ş. 2008 yılında faaliyete başladı. Firmada kalıpçılık faaliyetlerinin yürütüleceği CNC cihazlarının yanı sıra imal edilen ürünlerin test ve kalite kontrollerinin yapılmasına yönelik çalışma yapılıyor. Üniversite öğretim üyelerinin aktif görev aldığı şirket, üniversite sanayi işbirliğinin somut projelerindendir (www.isim.org.tr).

Ostim İş Makineleri Yedek Parça Dış Ticaret A.Ş. (OSP) : Ostim'deki 20 iş

makineleri ve iş makineleri yedek parça üreticisinin bir araya gelerek ihracat amaçlı kurduğu dış ticaret şirketidir. OSP, küçük işletmelerin ihracatta ortak hareket ederek güç birliği oluşturmalarını ve maliyet avantajı elde etmelerini hedeflemektedir. Bölgede belli başlı sektörlerde oluşturulması planlanan güç birliği ve dış ticaret şirketlerinin ilki olan OSP, ABD, Ürdün, Güney Afrika, Arabistan, Kuveyt, İran, Singapur, Çin, Yunanistan, İtalya, Almanya, Danimarka, Belçika gibi ülkelere yoğun ihracat yapmaktadır.

(ODF) Ortadoğu Fuarcılık A.Ş: Ostim Yatırım A.Ş.'nin fuar faaliyetleri Ortadoğu

Fuarcılık A.Ş. (ODF) tarafından yürütülmektedir. Yatırım A.Ş ve çözüm ortaklarının yurt içi ve yurtdışı fuar organizasyonlarını düzenleyen ve katılım gerçekleştiren ODF, Ostimli firmaların daha düşük maliyetlerle yeni pazarlara ulaşmaları ve bulundukları pazarlarda rekabet güçlerini arttırmaları yolunda çalışmalar yapmaktadır (www.isim.org.tr).

OSTİM Gayrimenkul A.Ş. : Ostim Gayrimenkul A.Ş. emlak alım, satım, danışmanlık

ve müşavirlik hizmetlerini sürdürmektedir. Gayrimenkul alım-satımı ve kiralanmasında reel değerler üzerinden pazarlama yapılması ve gayrimenkullerin değerlendirilmesi prensibiyle çalışan şirket, uzman personeliyle sektör taraflarına çözümler üretmektedir. Ostim Gayrimenkul A.Ş. emlak pazarlamasını yaptığı gayrimenkullerin kiralama ve satış sonrası hukuksal sorunları çözmekte, paranın yatırım olarak gayrimenkulde değerlenmesinde ve ihtiyaca uygun gayrimenkullerin bulunmasında hizmet sunmaktadır (www.isim.org.tr).

Ayen-Ostim Enerji ve Otoprodüksiyon A.Ş. : Ostim'i birçok OSB'den

avantajlı kılan en önemli tesistir. 2004 yılında faaliyete geçen elektrik santralinin inşaatı OSTİM Kooperatifi'nin sağladığı arsa üzerinde Ayen-Ostim Enerji Otoprodüksiyon

A.Ş. tarafından gerçekleştirildi. Tesisin kurulması ile bölge üyesi firmaların elektrikte 'kesinti' endişesi sona erdi. Sanayicilere kesintisiz, kaliteli ve ucuz enerji sağlayabilmek amacıyla kurulan çevrim santrali doğalgazla çalışmakta, BOTAŞ Yapracık Ana Doğalgaz Boru Hattı ve Ostim arasına döşenen 24 kilometrelik boru hattı ile beslenmektedir.

Santralden Ostim'in ve bazı çevre sitelerin elektrik ihtiyacı karşılanırken ulusal enerji sistemine de elektrik verilmektedir. Tesis, kullandığı teknoloji ile çevre dostu santral olarak kabul edilmektedir (http://www.isim.org.tr).

Ostim Vakfı: Ostim Araştırma Geliştirme Eğitim Kalkınma ve Dayanışma

Vakfı Ostim'in bölgesel kalkınmasına ve geleceğine yönelik soruları cevaplamak, Ostimde iş ve güç birliğini arttırmaya yönelik çalışma modelleri oluşturmak amacıyla 1993 yılında yine Ostimli girişimciler tarafından kuruldu.

Kurulduğu günden bu yana, kaynaklarını, İşletmelerin tek başlarına gerçekleştiremeyeceği faaliyetlerin hayata geçirilmesi yönünde kullanarak günün ihtiyaçları ve geleceğin öngörüleri doğrultusunda yeni çalışma modelleri ve güç birliği oluşumlarına öncülük etmiştir. Bu gün sadece Ostim değil ulusal ve uluslar arası boyutta da faaliyet gösteren Ostim Endüstriyel işletmeler ve yatırım A.Ş., Ostim Medya,Ostim Eğitim koordinasyon, OSP sektörel dış ticaret şirketi, ODF Fuarcılık gibi işletmeler Ostim vakfının oluşturulmasında öncülük ettiği başarılı örneklerdir.

Ostim Vakfı faaliyetleri içinde Ostimin beşeri sermayesine yönelik çalışmalar , Özellikle mesleki eğitim ve nitelikli eleman yetiştirilmesi konuları ayrı bir önem taşımaktadır. Ostim vakfı bünyesinde kurulmuş olan eğitim koordinasyon birimi, bölgenin eğitim ve nitelikli eleman ihtiyaçlarını tespit etmekte, bu ihtiyaçların en kaliteli eğitimlerle karşılanması için projeler hazırlamakta, ilgili kurumlarla işbirlikleri geliştirmektedir.

Ostim'in geleceğine yönelik planlamaları yürütürken ihtiyaç duyulan araştırmaların desteklenerek yayınlanması ve toplumun bilgi ve hizmetine sunulması vakfın faaliyetleri arasında yer almaktadır. Vakfın kişisel gelişimle ilgili hazırladığı yayınlar ülke çapında özel bir ilgi görmekte, Ostimlilerle okuyucular arasında bir gönül bağı oluşturmaktadır.

Ostim vakfı Ostim ruhunun, beşeri sermayesinin ve kalkınmasının sürdürülebilirliğini teminat altına alan, üretken bir yapılanmadır. Bu gün destek verdiği Bölgesel innovasyon, bölgesel kalkınma modelleri, eğitim ve istihdam projeleriyle faaliyetlerini sürdürüyor, Ostim ruhunu oluşturan girişimcilik, üretkenlik, iş birliği ve

dayanışma geleneğinden aldığı güçle geleceği aydınlatmaya devam ediyor (www.isim.org.tr).

ODEM A.Ş. (Ostim Danışmanlık A.Ş.): Ostim'de danışmanlık ihtiyacının

koordineli, kaliteli ve düşük maliyetlerle sunulması amacıyla kurulan ODEM, Ostimli işletmelerin güvenilir yol göstericisidir. ODEM, OSTİM'den başlayarak KOBİ'lerin altyapıları ile yönetim becerileri ve rekabet güçlerini geliştirerek, atölyeden fabrikaya dönüşümlerinde uzmanlaşmış bir çözüm ortağıdır.

İşletmelerin hangi konularda danışmanlık alacakları ODEM bünyesindeki uzmanlar tarafından saptanmakta ve danışman havuzunda yer alan çözüm ortaklarıyla profesyonel hizmet verilmektedir (www.isim.org.tr).

ODEM'İn izlemekte olduğu işletmeyi yakından takibe yönelik çalışma ve analiz yöntemiyle; danışmanlık, eğitim, AR-GE, teknoloji transferi konusunda ulusal ve uluslararası ağlara eklemlenme, yabancı işletmelerle ortak yatırım ve ticari işbirliklerinin yaratılması, kalıcı ve sürdürülebilir bir yapı oluşturulmasını hedeflemektedir.

Ostim Medya A.Ş. (OMEDYA): Küçük ve orta boy işletmelerin rekabet

ortamında güçlü olabilmeleri tanıtım ve kurumsal kimlik çalışmalarına verdikleri önemle doğru orantılıdır. Bu nedenle değişen üretim ve yönetim anlayışı, pazarlama iletişimini firmaların gelişmesinin temel dayanağı haline getirmiştir.

Ostim Medya A.Ş. Ostim Organize Sanayi Bölgesinin ve bölgedeki firmaların reklâmcılık hizmetlerine yönelik taleplerine yanıt verebilmek amacıyla faaliyet göstermektedir. Firma 1996 yılından bu yana edindiği deneyimler sonucunda bu gün KOBİ'lere özgü pazarlama iletişimi, pazarlama dili ve stratejileri konularında uzmanlaşmış, bu uzmanlığın en güzel ürünlerini Ostim OSB ile gerçekleştirdiği işbirliği ile, Ostim Rehberi ve interaktif CD'sini hazırlayarak gerçekleştirmiştir.

OMEDYA, firmaların pazarlama iletişimine yönelik etkinliklerinde verdiği her türlü basılı, web ve açık hava reklamcılığı hizmetlerinin yanı sıra, danışmanlık hizmeti de sunarak Ostim'li firmaların pazarlama ve reklam ihtiyaçlarını karşılamaya çalışmaktadır (www.isim.org.tr). Omedya'nın hizmet verdiği alanlar şunlardır:

• Web tabanlı çözümler, tasarım-uygulama

• İnteraktif hizmetler

• Sayısal platform ürünleri CD-MD-E-card,

• 3D-2D animasyon ve model tasarımı

• Çizgi karakter ve film uygulamaları

• Multimedya Kiosk ve dokunmatik ekran

• Grafik tasarım hizmetleri

• Outdoor ve fuar hizmetleri

• Medya ilişkileri-medya planlama

• Açık hava ve yazılı basın mecra satışları

• Danışmanlık ve pazarlama çözümleri

• Etkileşimli 3D Eğitim / Tanıtım / Multimedya uygulamaları

• Advergame (Reklamoyun)

• İletişim çözümleri

Başkent TV ve Ostim Radyo: Ostim kuruluşu olan Başkent TV, Ankara'nın en etkin

yerel televizyonudur. Televizyon yayıncılığında çağdaş gelişmeleri izleyen Başkent TV, yeni hizmet binası, yeni elektronik donanımı ve yeni yönetim anlayışı ile üreten kesimin sesi olmayı sürdürüyor. Başkent Televizyonu'nun yayınları TÜRKSAT uydusu üzerinden dünyanın pek çok yerinden izlenmektedir. Yayıncılık anlayışını, üreten insan, üreten Türkiye temeli üzerine kurmuş tek yerel KOBİ televizyonudur (www.isim.org.tr).

Ostim Teknokent: 2006 yılında Ostim Organize Sanayi Bölgesi ve Ortadoğu Teknik

Üniversitesi işbirliğiyle faaliyete geçen Ostim Teknokent, Ar-Ge'ye dayalı üretim yapan veya yapmak isteyen firmalara çağdaş altyapı ve üst yapı olanaklarıyla ürün geliştirme, yeni teknolojileri yakından takip edebilme ve desteklerden yararlanma gibi imkânlar sağlamaktadır. Ostim Teknokent ülkemizin uluslararası arenada rekabet gücünü arttıracak teknolojileri geliştiren ve üreten firmalara, araştırmacılara ve akademisyenlere sunduğu olanaklarla, üniversite sanayi işbirliği kültürünü ve imkanlarını artırmaktadır. Teknokent'te başta Ostim'li olmak üzere 60 kadar firma kendilerine ait ofislerde Ar-Ge projeleri için çalışmaktadır (www.isim.org.tr

ODAGEM: Ostim Ortak Araştırma ve Geliştirme Merkezi (ODAGEM) Mühendislik

ve imalât alanlarında karşılaşılan teknik gereksinimlere cevap vermek için kurulmuş bir Ar-Ge şirketidir. Sağladığı mühendislik, danışmanlık ve eğitim hizmetlerinin yanı sıra bölge ve sektöre bağlı olmaksızın yeni teknolojilerin kullanımı, uyarlanması ve geliştirilmesi yönünde araştırma ve geliştirme faaliyetlerinde bulunmaktadır. Sanayi

projelerinin etkin bir şekilde yürütülmesini sağlamak amacıyla ulusal ve uluslararası işbirlikleri içinde yer alan ODAGEM, bilgi ağlarını takip eder, ulusal ve uluslararası Ar- Ge desteklerini projelerine uygular (www.isim.org.tr) ODAGEM, çalışmalarına 2004'te TÜBİTAK Üniversite-Sanayi Ortak Araştırma Merkezleri Programı çerçevesinde başlamıştır. Kuruluş, 2007'den itibaren faaliyetlerini Anonim Şirket olarak yürütmektedir. TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi'nin de içinde bulunduğu kurum - kuruluş ve akademisyen ve işadamlarından oluşan 25 ortaklı bir yapıya sahiptir.

Ostim Spor Kulübü: Ostim'in sosyal, sportif iletişiminde ve tanıtımında önemli bir

işleve sahip olan Ostim Spor Kulübü, aynı zamanda Ostim'in kentsel yaşam kalitesini spor dalında da yükseltme çabalarının simgesidir (www.isim.org.tr).

Ostim Sanayi Gazetesi: Ostim'in üretim gücünün ve çeşitliliğinin iç ve dış ekonomi

dünyasına açılması, ürün ve hizmetlerinin Türkiye'ye tanıtılması amacıyla ayda bir yayınlanmakta olan OSTİM Organize Sanayi Gazetesi her ay binlerce okuyucuya ulaşmaktadır (www.isim.org.tr).

Ostim İstihdam Ofisi: Ostim İstihdam Ofisi, bölgemizdeki işverenlerin ve iş

arayanların 'istihdam' noktasında buluşturulduğu bir sistemdir. OSB İnsan Kaynakları tarafından yönetilmekte ola ofis, firmalar adına ön seçim yapmakta, doğru elemanı doğru işle buluşturmaktadır. Birim, İnsan Kaynakları ve istihdam konusunda Ostim adına çeşitli projeler hazırlamak, OSB üyesi firmalarda insan kaynakları bilincini yerleştirilmek gibi etkinlikler düzenlemektedir. Üretim ve istihdam alanı olan Ostim'de 'doğru işe doğru eleman yerleştirerek, işletmelere ve işçi adaylarına danışmanlık hizmeti vererek; bölgedeki emek piyasasının iyileşmesine aracılık etmektedir. Ostim eğitim birimi ile koordinasyon halinde çalışan ofis işsizlerin meslek edinmesi, çalışanların mesleki gelişimleri konularına da destek vermektedir (www.isim.org.tr

Çırak Eğitim ve Öğretim Vakfı: Çırak Eğitim ve Öğretim Vakfı 1987 yılında,

ülkemizde temel eğitimini bitirmiş öğrencileri iyi birer esnaf ve sanatkâr olarak yetiştirmeyi amaçlayan Çıraklık ve Meslek Eğitimi Yasası kapsamında açılmıştır. Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı olarak hizmet veren Çıraklık Eğitim Merkezi'nde eğitim gören öğrencilere iyi eğitim verebilmenin yanı sıra sosyal, ruhsal ve bedensel gelişimlerine sağlıklı yön verebilme amacı da güdülmektedir. Çırak Eğitim ve Öğretim Vakfı, "ülkeyi sevmek insanlarını sevmekle olur" ilkesinden hareketle, ülkemizin dar

gelirli aile çocuklarını çok daha iyi şartlarda eğitmek ve ülke ekonomisine katkıda bulunacak iyi birer sanatkar olarak yetişmelerini sağlamaktadır. Vakfın hizmet binası teknolojik araç gereç ve bilgisayar ağıyla donatılarak, modern ofisler, dershaneler, konferans salonları, kafeterya, sosyal ve spor tesisleri, çamaşırhane, terzihane ve 70 yataklı bir yatakhane oluşturulmuştur (www.isim.org.tr).

Ostim Mesleki Eğitim Merkezi: Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 1992 yılında Ostim

Çıraklık Eğitim Merkezi adıyla Ostim Kooperatifi'nin ücretsiz olarak tahsis ettiği alanda kurulmuştur. Daha sonra Bakanlıkça yapılan yasal düzenleme sonucunda Ostim Mesleki Eğitim Merkezi adıyla hizmet vermeye başlamıştır. Kurum 89 farklı meslek dalında aday çırak, çırak, kalfa ve usta yetiştirmektedir. Merkez, Ankara dışından gelen yaklaşık 200 öğrenciye yatılı okuyabilme imkânı da sağlamaktadır. Ostim Mesleki Eğitim Merkezi, verdiği örgün eğitimler dışında yetişkin çalışanlara yönelik kısa dönem kurslarla KOBİ'leri nitelikli üretim sürecine yönlendirmektedir (www.isim.org.tr

OSİAD: Ostim Sanayici ve İşadamları Derneği (OSİAD), 1991 yılında Ostim'li

sanayicilerin bir araya gelmesiyle kurulmuştur. Bölgesel kalkınma yoluyla topyekün kalkınmaya katkı sağlamak amacıyla hareket eden dernek, teknolojik gelişime katkıda bulunmak, Ostimli firmaları ulusal ve uluslar arası piyasalarda daha fazla yer alır hale getirmek, dağınık durumdaki sermayeyi birleştirmek ve tabana yaymak hedefiyle çalışmalar yapmaktadır.

Yeni çıkan kanunlar, yönetmelikler ve KOBİ'leri ilgilendiren vergi politikaları, kalite, ihale yasası ve fuar organizasyonları konusunda üyelerinin bilinçlenmesini sağlamak için çeşitli seminerler düzenleyen OSİAD, Orta Asya'dan Avrupa'ya çeşitli ülkelerle ticari işbirliklerine zemin hazırlamaktadır (www.isim.org.tr).

ORSİAD: Organize Sanayi Bölgesi İş Adamı ve Yöneticileri Derneği (ORSİAD) 1999

yılında kurulmuştur. Derneğin amacı; OSB'deki sanayici, işadamı ve yöneticilerin çalıştıkları konuda kalite ve verimliliğini geliştirmek, üyelerini OSB projelerinden yararlandırmak, çağın gereksinimleri göz önüne alınarak yeni oluşumlara adapte etmek, birlikte hareket etme kültürünü geliştirmek ve bölge firmalarının mesleki sorunlarına çözüm bulmak olarak özetlenebilir (www.isim.org.tr).

ASAD: Ankaralı Sanayici ve İşadamları Derneği (ASAD) 2006'da iş dünyasına hizmet

Üye profili, çoğunluğu itibariyle KOBİ ölçeğinde sanayici işadamlarından oluşan ASAD, kurulduğu günden bu güne kadar ulaştığı yüzlerce üyesiyle iş hayatının içerisinde güçlü ve etkin bir yapı oluşturmak için çalışmalar yapmaktadır (www.isim.org.tr).

Fatih Üniversitesi Ankara Meslek Yüksekokulu: Ostim OSB'de üniversite-

sanayi işbirliğinin ilk adımlarından biri de Fatih Üniversitesi Ankara Meslek Yüksekokulu'dur. İktisadi ve İdari Programlar Bölümü ile ülkemizin, iktisadi ve idari alanlarda ara eleman ihtiyacını karşılamayı amaçlarken, bu bölüme bağlı olarak eğitim - öğretim faaliyetlerini sürdürmektedir.

Teknik Programlar Bölümü ise, teknoloji alanında gerçekleşen hızlı gelişmelere ayak uydurabilmeyi amaçlayan ve işletmelerin web tasarımı, bilgisayar - web altyapısı, internet, network kurulumu gibi iletişim yapılarını kurmayı amaçlayan bölüme bağlı iki eğitim programı bulunmaktadır. Günümüzde; Bilgisayar Teknolojisi ve Programlama, Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı, Halkla İlişkiler ve Reklamcılık, İşletme, Muhasebe, Biyomedikal Cihaz Teknolojisi, Uygulamalı Türkçe-İngilizce Çevirmenlik, Pazarlama ve Grafik Programları olmak üzere toplam 9 Eğitim Programı uygulanmaktadır (www.isim.org.tr

Hacettepe Üniversitesi Meslek Yüksekokulu: Milli Eğitim Bakanlığı ile Yüksek

Öğretim Kurulu arasında yapılan protokol kapsamında, ikinci öğretim uygulamasıyla sanayide teknik eleman ihtiyacını karşılamak üzere 2006 yılında Batıkent Endüstri Meslek Lisesi'nin fiziki donanım imkanlarından faydalanılarak Bölgemizde kurulan Hacettepe Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu ile bir çok alanda Üniversite Sanayi İşbirliğinin başarılı örnekleri sergilenmektedir. Bilgisayar Teknolojisi ve Programlama, Elektronik Haberleşme, Endüstriyel Elektronik, Elektrik, Makine, Makine Resim Konstrüksiyon, Mobilya ve Dekorasyon, Radyo-TV Yayımcılığı ve İklimlendirme ve Soğutma bölümleri olmak üzere 9 farklı programda eğitimler sürdürülmektedir (www.isim.org.tr).

Batıkent Anadolu Teknik, Teknik Lise Ve Endüstri Meslek Lisesi: Ostim'in

nitelikli işgücü ihtiyacının karşılanması amacıyla arsası Ostim Kooperatifi tarafından bağışlanan Batıkent Endüstri Meslek Lisesi 2001-2002 öğretim yılında Soğutma ve

İklimlendirme, Elektrik ve Tesisat Teknolojisi bölümlerinde yaklaşık 300 öğrenciyle eğitim ve öğretim faaliyetine başlamıştır.

Bu gün Anadolu Teknik Lisesinde Bilişim Teknolojisi Alanında, Teknik Lisede Elektrik-Elektronik Alanı ve Bilişim Teknolojileri Alanlarında, Endüstri Meslek Lisesinde ise Ahşap Teknolojisi Alanı, Makina Teknolojisi Alanı, Elektrik-Elektronik Alanı, Bilişim Teknolojileri Alanı, Tesisat Teknolojisi ve İklimlendirme Alanı ve Metal Teknolojisi olmak üzere 10 alanda eğitim verilmektedir. Bunun yanı sıra okulda öğrencilerin yararlanabileceği bir kütüphane ve bir bilgisayar laboratuarı ile birlikte Fizik, Kimya ve Biyoloji laboratuarları da yer almaktadır (www.isim.org.tr

Mesleki Eğitim ve Teknoloji Merkezi (METEM): Temel mesleki eğitimleri

vermenin yanı sıra, yeni üretim teknolojilerinin ve metotlarının etkisiyle her geçen gün güncellenmesi gereken mesleki bilgi donanımını geliştirmek amacıyla 1992 yılında kuruldu.

METEM'in eğitim faaliyetleri arasında; firmaların ihtiyaçlarına göre eğitimlerin planlanarak yürütülmesi, her türlü uluslararası eğitim projeleri, otomasyon sistemleri PLC eğitimleri, CNC eğitimleri, her türlü kaynakçılık eğitimleri, mobilyacılık, bilgisayar ve CAD- CAM eğitimleri bulunmaktadır (www.isim.org.tr)

KOSGEB İşletme Geliştirme Merkezi Müdürlüğü: KOSGEB'in koordinatör

merkezlerinden biri olan KOSGEB OSTİM İşletme Geliştirme Merkez Müdürlüğü 1986'dan bu yana faaliyet göstermektedir. İşletme Geliştirme Merkez Müdürlüğü'nün amacı, KOSGEB'in kanunla belirlenmiş amaçları çerçevesinde ve Ostim merkezli faaliyet alanlarında KOBİ'lere hizmet ve destek vermektir. Bu amaç çerçevesinde, firmaların KOBİ Analizlerini gerçekleştirerek onların, KOSGEB Yönetmeliği ile verilen desteklerden faydalanmalarını sağlamaktadır (www.isim.org.tr).

Sosyal Güvenlik Ostim Hizmet Merkezi (TEK ÇATI): Türkiye'de sosyal

güvenlik hizmetleri ilk kez Ostim'de bölge yönetimi tarafından inşa edilen ve donatılan binada bir araya getirildi. KOBİ'ler bu merkezin kurulması ile kentin değişik semtlerinde bulunan SSK, BAĞ-KUR, İŞKUR gibi kurumlardan aldıkları hizmetleri

Benzer Belgeler