• Sonuç bulunamadı

Kümelenme bir yerel ekonomik kalkınma modelidir. KOBİ’lerin küresel rekabette tek başlarına baş edebilmeleri giderek zorlaşmaktadır. Son yıllarda KOBİ’ler varlıklarını sürdürebilmek için çeşitli arayışlar içine girmişlerdir. KOBİ’ler A.B.D.’den Bangladeş’e kadar çok sayıda ülkede bağımsızlıklarını kaybetmeden, “küme” adı verilen toplulukları oluşturmuşlardır. Dolayısıyla küresel rekabetin oyuncuları olabilmişlerdir. Tanımı; Kümeler, belirli bir alandaki işletmelerin ve kurumların bağımsızlıklarını koruyarak birbirleri ile işbirliği üzerinde yoğunlaşmalarıdır (www.ostim.org.tr).

Ostim Organize Sanayi Bölgesi'nde kümelenme konusundaki somut adımlar 2007 yılında atılmaya başlanmıştır. 2007 yılının son çeyreğinde, kümelenme çalışmalarına altyapı oluşturacak olan "OSTİM OSB'de Faaliyet Gösteren Sektörlerin Uluslararası Rekabet Düzeylerin Analizi" çalışması yapılmıştır. Böylece 2007 yılında kümelenme konusunda somut adımlar atmaya başladık. 2007 yılının son çeyreğinde, kümelenme çalışmalarına altyapı oluşturacak olan "Ostim OSB'de Faaliyet Gösteren

Sektörlerin Uluslararası Rekabet Düzeylerin Analizi" çalışması yapılmıştır. Söz konusu çalışma, Ostim'de faaliyet gösteren imalatçı sektörlerin uluslararası rekabet gücünün yanısıra yönelebileceği yeni, rekabetçi pazar sektörleri de belirlemiştir.

Ostim'in ekonomik gelişimini planlı ve sürdürülebilir hale getirmek amacı ile yapılan ve toplanan verilerin Elmas Modeli (Diamond Model) yardımı ile analiz edildiği bu çalışma, bölgede yer alan tüm sektörlerin uluslararası rekabet gücü ortaya koymuştur. Bu çalışmanın sonucunda Ostim OSB'de rekabet üstünlüğü taşıyan ve/veya taşıma potansiyeli bulunan makine imalat, metal işleme, elektrikelektronik, iş makineleri, imalat ekipmanları, plastik-kauçuk, sektörleri somut olarak belirlenmiştir. Rekabet analizi; İş ve İnşaat Makinaları, Yenilenebilir Enerji ve Çevre Teknolojileri, Medikal ve Savunma Sanayisini Ostim'de bulunan bu sektörlerin alt yapısı üzerine kurulması gereken hedef sektörler olarak işaret etmiş, böylece Ostim'in önümüzdeki yıllarda yöneleceği hedef sektörler ve iş planı netleştirilmiştir ( Medikal Sanayi Rehberi, 2011:7).

3.3.1. Kümelenmenin Faydaları

Küme, aynı sektörde faaliyet gösteren, yatay/dikey bağlantılı işletmelerin ve destekleyici kurumsal yapıların belirli bir coğrafi bölgedeki örgütlü yoğunlaşmasıdır. İlgili tüm kurumların ortak stratejiler doğrultusunda oluşturulmuş bir altyapı üzerinde, eşit temsil ve ortak akılla yönettiği kümelenme çalışmalarında hedef ortaklaşa rekabetle sektördeki pazar payını arttırmaktır. Kümelenmenin KOBİ’lere getirileri;

• Ortak sorun ve ihtiyaçların belirlenmesi,

• Ortak sorunların çözümüne yönelik projeler ve lobi faaliyetleri, • Maliyetlerin paylaşımı,

• Personel niteliklerinin geliştirilmesi, • İnovasyon kapasitesinde artış, • Ticaret hacminde artış,

• Yeni pazarlara giriş, olarak söylenebilir.

Kümelenmenin üniversiteye getirileri de aşağıda verildiği gibi özetlenebilir. Bunlar; • Sanayi ihtiyaçlarının tespiti ve bu tespitler doğrultusunda konumlanma, • Teknoloji transferi,

• Uygulamalı ar-ge, • İhtisaslaşmış eğitim.

• Rekabetçi sektörlerin desteklenmesi ile kısıtlı kaynakların etkin kullanılması, • Bölgesel cazibe alanlarının oluşması,

• Bölgesel ihtisaslaşma,

• Kamu, sanayi ve üniversite arasındaki iletişimi ve koordinasyonu sağlayacak uygun bir platform, olarak değerlendirilebilmektedir (www.medikalkume.com).

3.3.2. İş ve İnşaat Makineleri Kümelenmesi

Ostim Organize Sanayi Bölgesi ile Çankaya üniversitesi arasında ilk olarak 16 Mart 2007’de yapılan bir protokol ile başlayan Kümelenme çalışması geride bıraktığı 1,5 yıllık zaman diliminde oldukça mesafe almış, Türkiye’de kümelenme denilince örnek gösterilen bir çalışma haline gelmiştir. Çankaya Üniversitesi ve OSTİM, yapılan çalışmalar sonucunda, gelişmiş ülkelerin hemen hepsinde başarıyla uygulanan “kümelenme modelinin” Türk Sanayi i için en doğru model olduğu konusunda tam bir görüş birliğindeler. “6 Milyarı OSTİM’e Pazar Yapmak” amacı ile yola çıkan taraflar, bir buçuk yıldır süren bu altyapı çalışmaları ile üniversite sanayi işbirliğine çok iyi bir örnek olmuşlardır.

Çalışmanın ilk aşamasında seçilecek pilot sektör kümeleştirme çalışmalarını yürütebilmesi için bir küme ekibi oluşturulmuştur. Ekip, bölgesel kalkınmanın esasını teşkil eden sektörel bazda güçlü küme oluşumu için araştırmalar yapmış ve analizlerin

neticesinde Kasım 2007 sonu itibariyle “İş ve İnşaat Makineleri” sektörünün

kümelendirme çalışmaları için en uygun sektör olacağı sonucuna varılmıştır. Bu bağlamdaİş ve İnşaat Makineleri sektöründe faaliyet gösteren 120 adet işletmenin kümelendirilmesi için çalışmalar başlatılmıştır.

Pilot sektör olarak seçilen İş ve İnşaat Makineleri Kümesi firmalarına

Kümelenme farkındalık ve bilgilendirme toplantıları yapılmıştır. Mart 2007 tarihinde başlayan Kümelenme çalışmaları sektör temsilcisi firmalar tarafından da onaylandı. Böylece 22 Mayıs 20008 tarihinde İş ve İnşaat Makinaları Kümesi ( İŞİM ) kurulmuştur (www.ostim.cankaya.edu.tr).

3.3.3. Savunma Sanayi Kümelenmesi

Savunma sanayisinin ihtiyacı olan nitelikli ürünlerin imalatı için gerekli çalışma modellerini oluşturarak sektördeki yerli üretimin payını arttırmak amacıyla 2007 yılında

başlatılmıştır. Proje, Savunma sanayisine hizmet veren tecrübeli firmalardan oluşan bölgemizde gerçekleştirilen rekabet analizi sonuçlarından yola çıkarak şekillendirilmektedir. Ana oyuncular arasında iletişimin arttırılması ve yol haritasının çıkarılması aşamasında olan projeye Ulusal Rekabet Araştırmaları Kurumu ve ODTÜ Teknopark destek vermektedir (www.ostimkumelenme.org).

3.3.4.Yenilenebilir Enerji Kümelenmesi

İşletmeler arasında iş ve güç birliğini artırmak amacıyla yenilikçi projeleri özenle takip etmekte olan Ostim, Bölgesel Kalkınma Modellerine özel bir ilgi göstermekte, bu konuda somut adımlar atmaktadır. Bu yaklaşım doğrultusunda yürütülen projelerden biri; Yenilenebilir Enerji Kümelenme Projesi YEK, Yenilenebilir enerji sektöründe Ostimli firmaların üretim payını arttırmak ve bu sektörde yenilikçi ürünlerle yeni pazarlar edinmek amacıyla 2008 yılında başlatıldı. Ostim Organize Sanayi Bölgesinin yenilenebilir enerji sektöründe gerçekleştirilen araştırmaların uygulama merkezi olması; Üniversite çalışmalarının yoğun olarak takip edilerek kobilere teknoloji transferi sağlanması, hedeflenmektedir. Proje ortakları, Ostimli firmalara araştırmalarıyla öncülük eden Hacettepe Üniversitesi, ODTÜ, Başkent Üniversitesi, Çankaya Üniversitesinin yanı sıra kamu ve özel sektörde faaliyet gösteren uzmanlardan oluşmaktadır ( www.ostimenerjik.com.tr).

3.3.5. Medikal Sanayi Kümelenmesi

Sağlık sektörünün ihtiyaçlarının karşılanmasında yerli üretimin payını artırmak ve medikal sanayi KOBİ ‘lerini uluslar arası pazarda rekabet edebilir hale getirmek hedefi ile kurulmuştur. Ostim Medikal Sanayi Kümelenmesi, üreticilerin yeteneklerinin artırılması için çalışmalar yürütmektedir, bununla birlikte eksikliğini hissettiğimiz üniversite sanayi işbirliğinde somut adımlar atarak üniversitenin sahip olduğu bilgiyi ticarileşmesi için sanayiye aktarabilmek gayesindedir. Ostim ye yakın çevresinde 50’ye yakın medikal üreticinin olması ve ülkemizdeki toplam medikal ürün üreticilerinin %10’unun yakın çevremizde yer alması ise kümenin sektörel ihtisaslaşma ile bölgesel rekabet gücünü çok daha artıracağı inancını taşımaktadır (www.ostimmedikal.com).

Benzer Belgeler