• Sonuç bulunamadı

Grafik tasarım uygulamalarında öğrencilerin yaratıcılıkla ilgili sorunlarını ortadan kaldırmak için yerli ve yabancı sanatçıların eserlerinden de örnekler gösterilip, analiz- sentez yapmaları istenir. Soyutlama yapılarak, yeni ve denenmemişi bulmaları beklenir. Öğrencilerin devamlı aynı tür konu ve teknikler üzerine çalışmaktan sıkılacakları, değişik konular ve tekniklere ait uygulamalarda ise, daha istekle çalışacakları öngörülmektedir.

Kandinsky’nin eserlerinden esinlenerek yapılan öğrenci çalışmaları: Şekil 2.3: Kandinsky, In Blue

Kaynak: Kandinsky, In Blue, 1925, www.wikiart.org, 2018.

Kandinsky, mavi rengin en ruhsal renk olduğunu belirtmiştir. In Blue eserinde kırmızı, portakal ve bronz formlar bir araya getirilerek hepsi eksantrik bir denge unsuruyla askıya alınmıştır. Rengin sıcaklığı ya da soğukluğu üzerinde duran Kandinsky, sarıya ya da maviye eğilimin izleyiciye yaklaşma veya insan zihninden öteye taşınma anlamına geldiğini belirterek, bu eserinde de mavi renk tercihiyle insanı gerçeklikten uzaklaştıran bir yaklaşım sergilemiştir (Yılmaz, 2001: 27).

Öğretmenlerin, derste örnek olarak gösterdikleri yabancı sanatçıların eserlerinden esinlenerek, öğrenciler grafik tasarım çalışmaları yapmışlardır. Resim 2.77’de görülen çalışma, İzmir Bozyaka Ortaokulu, görsel sanatlar dersinde grafik tasarım eğitimi alan, 13 yaş ortaokul öğrencisinin çalışmasını göstermektedir. Resim

2.77’de öğrenci daire ve üçgenden faydalanarak çok renkli bir çalışma yapmıştır. Renkler uyumlu ve düzenli yerleştirilmiş görsel olarak oldukça etkileyicidir.

Resim 2.77: Öğrenci Çalışması, Yaş:13

Resim 2.78’de görülen çalışma, İzmir Bornova Ortaokulu, görsel sanatlar dersinde grafik tasarım eğitimi alan, 12 yaş ortaokul öğrencisinin çalışmasını göstermektedir. Resim 2.79’da görülen çalışma ise, İzmir Karşıyaka Ortaokulu, görsel sanatlar dersinde grafik tasarım eğitimi alan, 13 yaş ortaokul öğrencisinin çalışmasıdır.

Resim 2.79: Öğrenci Çalışması, Yaş:13

Resim 2.78’de öğrenci arka planı düz, renkli boyayarak, ön planda da daireleri iç içe yerleştirerek çalışmasını tamamlamıştır. Renkler uyumlu ve düzenli yerleştirilmiştir. Resim 2.79’da ise öğrenci renkli kâğıtlardan faydalanarak bitki motifleri çalışmıştır. Bitkiler stilize edilerek özgün ve süslemeci bir tarzda ele alınmıştır.

Resim 2.80’de görülen çalışma ise, İzmir Yeşilyurt Ortaokulu, görsel sanatlar dersinde grafik tasarım eğitimi alan, 12 yaş ortaokul öğrencisinin çalışmasını göstermektedir.

Resim 2.80: Öğrenci Çalışması, Yaş:12

Kandinsky’nin “In Blue” çalışmasından esinlenen ortaokul öğrencilerinin çalışmalarına bakıldığında, öğrencilerin grafiksel tasarımlarında renkli ve soyut çalışma

niteliğini sürdürdükleri görülmektedir. Ayrıca öğrenciler nokta ve çizgileri kendilerine göre ele alarak yorumlamışlardır.

Klee’nin eserlerinden esinlenerek yapılan öğrenci çalışmaları:

Klee’ye göre renk; ışığın, biçimin ve imgenin oluşturulmasını sağlayan en temel unsurdur. Klee, Kandinsky’den farklı olarak soyutlamayı amaçlamamakta, kendi zihninde var olanı eksiksiz şekilde yansıtmayı hedeflemektedir. Burada sanatın “görünmeyeni görünür kılma” özelliğinden bahsedilmektedir (Yılmaz, 2001: 120). Flora on the Sand Klee’nin Kübizm, Ekspresyonizm ve çocuk resimlerinden etkilenmesini temsil eden suluboya formudur. Dramatik kareler, Klee’nin renk teorisine ne kadar hakim olduğunu yansıtmaktadır. Renk ve şekil kullanımı arasındaki ilişki burada semboliktir.

Şekil 2.4: Klee, Flora on the Sand

Kaynak: Klee, Flora on the Sand, 1927, www.wikiart.org, 2018.

Resim 2.81’de görülen çalışma, İzmir Karşıyaka Ortaokulu, görsel sanatlar dersinde grafik tasarım eğitimi alan, 12 yaş ortaokul öğrencisinin çalışmasını göstermektedir. Resim 81’de öğrenci suluboya ile insan yüzünü parçalara bölüp renkli boyayarak özgün bir çalışma oluşturmuştur.

Öğrenciler yabancı sanatçıların eserlerini analiz ederek soyutlamalarda bulunmuşlardır. Bu örneklerden de görüleceği gibi grafik tasarım uygulamalarında böylece öğrenciler yeni ve denenmemişi bulmuşlardır.

Resim 2.81: Öğrenci Çalışması, Yaş:12

Resim 2.82 ve Resim 2.83’te görülen çalışmalar, İzmir Bornova Ortaokulu, görsel sanatlar dersinde grafik tasarım eğitimi alan, 13 yaş ortaokul öğrencilerinin çalışmalarını göstermektedir.

Resim 2.83: Öğrenci Çalışması, Yaş: 13

Resim 2.82’de öğrenci resim kâğıdını karelere bölerek ve rengin tonlarıyla boyayarak çalışma yapmıştır. Evler ve çevresindeki şekillerin sıcak renklerde boyanması dikkat çekicidir. Böylece ön ve arka plan ilişkisi sağlanmıştır. Resim 83’te de öğrenci renkli kareleri üst üste koyarak yan yana evler oluşturmuştur. Renkli kareler de üçgenlerden meydana gelmiştir. Renklerin uyumu dikkat çekicidir.

Mengü Ertel’in eserinden esinlenerek yapılan öğrenci çalışmaları:

Mengü Ertel’in afiş çalışması, bir mozaik çalışmasıdır. 1973 yılında tasarlanan afişte Bizans’ın önemli mozaik süslemeleri yer almaktadır. Burada İstanbul’un kültür mozaiği olduğuna dair vurgu yapılmıştır. Afişte mavi ve tonları ile boğaz, yeşil ve tonları ile cami silueti, sarı ve kırmızı tonları ile de güneş ve gökyüzü bu bütünlüğü tamamlayan bir durumdadır. Afişte ayrıca “İstanbul Festivali” yazısının altın orana göre yerleştirildiği de belirtilmiştir. Yazı karakterine ilişkin rengin hem güneş ve gökyüzü ile hem de İstanbul Boğazı ile uyumlu bir armoni sergilediği görülmektedir (Köksal, 2014: 57).

Şekil 2.5: Mengü Ertel, İstanbul Festival Afişi, 1973

Kaynak: Mengü Ertel, İstanbul Festival Afişi, 1973, www.gmk.org, 2018

Resim 2.84 ve Resim 2.85’de görülen çalışmalar, İzmir Bozyaka Ortaokulu, görsel sanatlar dersinde grafik tasarım eğitimi alan, 13 yaş ortaokul öğrencilerinin çalışmalarını göstermektedir.

Resim 2.85: Öğrenci Çalışması, Yaş: 13

Nitelikli bir sanat eğitimcisi, öğrencilerinin kendi kişilikleri doğrultusunda gelişmelerine zemin hazırlamalıdır. Öğrencilerine çalışma disiplini kazandırmalı, onlara yeni sentezlere varabilme cesareti yüklemelidir.

Resim 2.86’da görülen çalışma ise, İzmir Yeşilyurt Ortaokulu, görsel sanatlar dersinde grafik tasarım eğitimi alan, 13 yaş ortaokul öğrencisinin çalışmasını göstermektedir. Resim 2.87’de görülen çalışma ise, İzmir Karşıyaka Ortaokulu, görsel sanatlar dersinde grafik tasarım eğitimi alan, 13 yaş ortaokul öğrencisinin çalışmasını göstermektedir.

Aşağıdaki mozaik çalışmaları, örnek gösterilen Mengü Ertel’in eserlerinden ve çeşitli mozaik çalışmalarından esinlenerek yapılmış öğrenci çalışmalarıdır.

Resim 2.86: Öğrenci Çalışması, Yaş:13

Resim 2.87: Öğrenci Çalışması, Yaş:13

Klimt’in eserinden esinlenerek yapılan öğrenci çalışmaları:

Yaşam ağacı, Klimt’e göre çiçek-kadın, bitkilerin ölümü-mevsimlerin canlanışı arasındaki önemi ifade eden motiflerin birleşimini belirten bir simgedir. Ağaçlar ve kadınların bir arada bulunduğu “cennet” tasviri yaratılarak, kadınların bir çınar ağacına dönüşmesi, büyümesi ve doğaya yayıldığı belirtilmektedir (Başoğlu, 2011: 110).

Şekil 2.6: Klimt, The Tree of Life, 1909

Kaynak: Klimt, TheTree Of Life, 1909, www.allposters.com, 2018

Yaratıcı süreç, araştırmayı, keşfetmeyi, bireysel incelemeyi gerektirmektedir. Yukarıdaki çalışmanın öğrencilere incelemesi yaptırılıp, ardından onların konuya uygun imgelem dünyalarını harekete geçirecek grafik tasarım uygulamaları yaptırılmıştır.

Resim 2.88’de görülen çalışma, İzmir Bornova Ortaokulu, görsel sanatlar dersinde grafik tasarım eğitimi alan, 13 yaş ortaokul öğrencisinin çalışmasını göstermektedir. Resim 2.89’da görülen çalışma ise, İzmir Yeşilyurt Ortaokulu, görsel sanatlar dersinde grafik tasarım eğitimi alan, 12 yaş ortaokul öğrencisinin çalışmasını göstermektedir.

Resim 2.88: Öğrenci Çalışması, Yaş: 13

Resim 2.89: Öğrenci Çalışması, Yaş: 12

Resim 2.88’de kadın figürü kırmızı renk ile ön plana çıkartılmıştır. Kullanılan renkler vurguyu sağlamıştır. Zeminde kullanılan sarı renk ve üzerindeki zıt renk ile resme hareket kazandırılmıştır. Süslemeci bir tarz işlenmiştir. Görsel olarak oldukça etkileyicidir. Resim 2.89’da ağaç motifi kolaj tekniğinde çalışılmıştır. Farklı malzeme ile konu zenginleştirilmiştir. Başarılı, kendine güvenli, dinamik bir çalışmadır.

Matisse’in eserlerinden esinlenerek yapılan öğrenci çalışmaları: Şekil 2.7: Matisse, The Codomas, 1943

Kaynak: Matisse, The Codomas, 1943, www.wikiart.com, 2018.

Henry Matisse, oryantalist dönemde eserler vermiştir. Doğu sanatından ve estetiğinden faydalanan Matisse, kırmızı, mavi, yeşil renklerle tuvalde sanal bir mekân yaratmaktadır. Tuvale yerleştirdiği figürlerle gerçekte üç boyutlu olan mekânın iki boyutluymuş gibi algılanmasını sağlamaktadır (Shahmari, 2014: 44).

Resim 2.90’da görülen çalışma, İzmir Karşıyaka Ortaokulu, görsel sanatlar dersinde grafik tasarım eğitimi alan, 13 yaş ortaokul öğrencisinin çalışmasını göstermektedir.

Bu çalışmada soyut kavramlar üzerinde durulmuştur. Renkler uyumlu ve düzenli yerleştirilmiştir. Yaratıcı öğeler içermekte ve özgün bir çalışmadır. Akılcı bir yol izlenmiştir. Kendi içinde anlamsal bir bütünlük sağlanmıştır.

Resim 2.91 ve Resim 2.92’de görülen çalışmalar ise, İzmir Bornova Ortaokulu, görsel sanatlar dersinde grafik tasarım eğitimi alan, 13 yaş ortaokul öğrencilerinin çalışmalarını göstermektedir. Resim 2.91 ve Resim 2.92’de de soyut bir anlatım sözkonusudur. Yaratıcı ve rahat çalışılmıştır. Kendi içinde anlamsal bütünlük sağlanmıştır.

Resim 2.91: Öğrenci Çalışması Yaş 13

Resim 2.92: Öğrenci Çalışması Yaş:13

Miro’nun eserlerinden esinlenerek yapılan öğrenci çalışmaları:

Juan Miro, sürrealizmin oluşumu ve gelişiminde önemli bir role sahiptir. İlk eseri, yaşadığı yerdeki manzaradan etkilenerek iç realizm ve geometrik formların kombinasyonundan oluşmuştur. Daha sonra sürrealizmle birlikte halüsinasyon ve rüyalardan esinlenen sanat eserleri vermeye başlamıştır (Önder, 2010: 45). Şekil 8’deki çalışmasında Miro, arka planda mavi üzerine kırmızı, siyah ve sarı renklerdeki geometrik formları sürrealizm çerçevesinde ele almıştır.

Şekil 2.8: Miro, Painting, 1933

Kaynak: Miro, Painting, 1933, www.wikiart.com, 2018

Resim 2.93’te görülen çalışma, İzmir Bozyaka Ortaokulu, görsel sanatlar dersinde grafik tasarım eğitimi alan, 13 yaş ortaokul öğrencisinin çalışmasını göstermektedir.

Resim 2.93’te öğrenci gözlemlediği ayrıntıları heykelsi formlara dönüştürmüştür. Anlatılmak isteneni farklı ifadelerle dile getirmiştir. İlginç bir yerleştirme gözükmektedir. Yaratıcı öğeler içermekte ve özgün bir çalışma olmuştur.

Resim 2.94 ve Resim 2.95’de görülen çalışmalar, İzmir Bornova Ortaokulu, görsel sanatlar dersinde grafik tasarım eğitimi alan, 12 ve 13 yaş ortaokul öğrencilerinin çalışmalarını göstermektedir.

Resim 2.94: Öğrenci Çalışması Yaş: 12

Resim 2.95: Öğrenci Çalışması Yaş: 13

Öğrencilerdeki yaratıcı davranış, tek bir yönde düşünmek yerine, çok daha fazla yolun denenmesine fırsat verildiğinde olumlu yönde desteklenecektir. Resim 2.94’de gene özgün bir çalışma yapılmıştır. Öğrenci yaratıcı şekillerle rahat bir bütün oluşturmuştur. Resim 2.95’de ise öğrenci kitap ayracı çalışmıştır. Geometrik formların kombinasyonu renkli ve yaratıcıdır. Soyut kavramlar üzerinde durulmuştur.

Mondrian’ın eserlerinden esinlenerek yapılan öğrenci çalışmaları:

Mondrian’ın sanatı genellikle belirsizlik içerisinde, çizgi ve renklerle belirli düzlemler oluşturma eğilimindedir. Gerçekçiliğe olabildiğince yaklaşma isteği doğrultusunda, nesnelerin özüne ulaşmada soyutlamayı kullandığı görülmektedir.

Mondrian, resimlerinde renklendirmenin estetik kalitesini kullanarak ana renkler üzerinden eserler vermiştir. Çeşitli renklerin kompozisyonlarından oluşan eserleri bunlara örnek olarak verilebilir (Biryan, 2006: 53).

Şekil 2.9: Mondrian, Composition A, 1923

Kaynak: Mondrian, Composition A, 1923, www.wikiart.com, 2017

Resim 2.96 ve Resim 2.97’deki çalışmalar, İzmir Karşıyaka Ortaokulu, görsel sanatlar dersinde grafik tasarım eğitimi alan, 13 yaş ortaokul öğrencilerinin çalışmalarını göstermektedir.

Resim 2.96: Öğrenci Çalışması Yaş 13

Resim 2.97: Öğrenci Çalışması, Yaş 13

Resim 2.97’de öğrenci renkli kartonlardan kare ve dikdörtgenler keserek, bunları iç içe yerleştirerek soyut bir anlatım sağlamıştır. Uyumlu bir yerleştirme görülmektedir.

Resim 2.98 ve Resim 2.99’da görülen çalışmalar ise, İzmir Yeşilyurt Ortaokulu, görsel sanatlar dersinde grafik tasarım eğitimi alan, 13 yaş ortaokul öğrencilerinin çalışmalarını göstermektedir. Resim 2.98 ve Resim 2.99’daki çalışmalarda öğrenciler geometrik formları özgün bir şekilde yerleştirmişlerdir. Kompozisyon üretmede sıkıntı yaşayan öğrenciler ünlü yerli ve yabancı sanatçı etkileriyle başarılı, dinamik, yaratıcı çalışmalar oluşturmuşlardır.

Resim 2.98: Öğrenci Çalışması Yaş 13

Resim 2.99: Öğrenci Çalışması Yaş 13

Sait Maden’in eserinden esinlenerek yapılan öğrenci çalışmaları:

Maden, insanların birbirleriyle iletişim gereksinimleri sonucu görsel bir dilin geliştiğini belirtmiştir. En kısa ve en yalın şekilde anlatılmak istenenin aktarılması ihtiyacının simgeler ve sembolleri oluşturduğu belirtilmektedir (Timurhan, 2014: 80).

Şekil 2.10: Sait Maden, Simgeler, 2011

Kaynak: Sait Maden, Simgeler, 2011, www.evvel.org, 2018.

Simgeler, öğrencilere tipografinin iyi bir örneği olarak görsel tasarımlarda yol gösterebilir. Yaratmak için duyumsamak gereklidir. Duyu ve duyguları çizgi, renk, yazı v.s. ile başkalarına ulaştırmak önemlidir. Grafik tasarım yaşamı değiştirmek adına yeniyi keşfetmelidir.

Resim 2.100’de görülen çalışma, İzmir Bozyaka Ortaokulu, görsel sanatlar dersinde grafik tasarım eğitimi alan, 13 yaş ortaokul öğrencisinin çalışmasını göstermektedir. Resim 2.101’de görülen çalışma ise, İzmir Karşıyaka Ortaokulu, görsel sanatlar dersinde grafik tasarım eğitimi alan, 13 yaş ortaokul öğrencisinin çalışmasını göstermektedir.

Sanat eserlerini üretmek, tanımlamak, yorumlamak ve analiz etmeye yönelik olarak çocukların derinlemesine yeteneklerini artırarak geliştirmek öğretmenler tarafından esas tutulmuştur. Resim 2.100’de öğrenci keçeli kalem ile çizgisel, göze hoş gelen, birliği ve dengeyi tamamlayan grafik tasarım çalışması yapmıştır. Resim 2.101’de ise kelimeler yerine belirli bir harfin tekrarı ile içeriğin farklı renk tonlamalarıyla ele alınarak çalışıldığı görülmektedir.

Resim 2.102’de görülen çalışma, İzmir Bornova Ortaokulu, görsel sanatlar dersinde grafik tasarım eğitimi alan, 13 yaş ortaokul öğrencisinin çalışmasını göstermektedir.

Resim 2.100: Öğrenci Çalışması Yaş 13

Resim 2.101: Öğrenci Çalışması Yaş 13

Resim 2.103’te görülen çalışma ise, İzmir Yeşilyurt Ortaokulu, görsel sanatlar dersinde grafik tasarım eğitimi alan, 13 yaş ortaokul öğrencisinin çalışmasını göstermektedir.

Resim 2.102: Öğrenci Çalışması, Yaş:13

Resim 2.103: Öğrenci Çalışması, Yaş: 13

Resim 2.102’de öğrenci yazı ile süslemeyi birlikte kullanmıştır. Resim 2.103’te ise harf ve içeriğin nokta, çizgi ve boyamalarla farklı renklerde süslendiği görülmektedir.

Picasso’nun eserlerinden esinlenerek yapılan öğrenci çalışmaları:

Picasso’nun eserlerinde kadın figürlerinin geometrik formlardan oluştuğunu görmekteyiz. Yüz hatları orantısızdır. Çalışmalarında objeleri silindir, küre ve koni olarak görmek mümkündür. Eserdeki kadının resme bakan kişide, kadını hem profilden hem de ön cepheden görüyormuş etkisi yarattığı gözlemlenmektedir. Bu özellik sayesinde esere derinlik ve hacim katılarak üç boyutlu özellik kazandırılmaya çalışıldığı söylenebilir.

Şekil 2.11: Picasso, Seated Woman On Wooden Chair, 1941

Kaynak: Picasso, Seated woman on wooden chair, 1941, www.wikiart.com, 2018

Resim 2.104’de görülen çalışma, İzmir Bozyaka Ortaokulu, görsel sanatlar dersinde grafik tasarım eğitimi alan, 12 yaş ortaokul öğrencisinin çalışmasını göstermektedir.

Resim 2.104: Öğrenci Çalışması Yaş: 12

Öğrenciler becerileri yaparak yaşayarak öğrenirler. Tasarıma yönelik hayal güçlerini geliştirirler. Resim 2.104’de öğrenci kartondan keman şekli kesip yapıştırarak soyut bir anlatımda bulunmuştur. Başka renk karton parçaları da yanlarına kesilip yapıştırılmıştır. Değişik boyalarla gelişi güzel çizim ve taramalarla çalışma tamamlanmıştır. Konu olarak çarpıcı, rahat ve yaratıcıdır.

Resim 2.105: Öğrenci Çalışması, Yaş:12.

Resim 2.106: Öğrenci Çalışması, Yaş:12

Resim 2.105 ve Resim 2.106’da görülen çalışmalar ise, İzmir Karşıyaka Ortaokulu, görsel sanatlar dersinde grafik tasarım eğitimi alan, 12 yaş ortaokul öğrencilerinin çalışmalarını göstermektedir. Resim 2.105 ve Resim 2.106’da öğrenciler orantısız yüz hatları ile resme derinlik ve hacim kazandırmışlardır. Geometrik formlar dikkat çekicidir.

Rousseau’nun eserlerinden esinlenerek yapılan öğrenci çalışmaları:

Rousseau’nun bu eseri önceki dönemlerde figürlerin düz görünüşleri nedeniyle eleştirilerin hedefi olmuştur. Ancak modern eleştirmenlere göre eserin, Rousseau'nun bu egzotik bölgede olan yaklaşımının rüyasının benzeri nitelikte olduğunu göstermiş, dahası yapraklar üzerine katmanlı olarak sayısız yeşil tonları kullanması tekniği

sayesinde övgüler almıştır (Puchko, 2015). Botanik bahçelerden etkilenerek yaptığı vahşi orman resimlerinde, çocuksu ve ilkel bulunan eserin esasen daha derin bir anlam ifade ettiği görülmektedir.

Şekil 2.12: Rousseau, Tiger in a Tropical Storn, 1891

Kaynak: Rousseau, Tiger in aTropical Storm, 1891, https://en.wikipedia.org, 2018

Resim 2.107’de görülen çalışma, İzmir Yeşilyurt Ortaokulu, görsel sanatlar dersinde grafik tasarım eğitimi alan, 12 yaş ortaokul öğrencisinin çalışmasını göstermektedir.

Resim 2.107: Öğrenci Çalışması Yaş: 12

Öğretmen tarafından öğrencilerin, seçme, ayıklama, birleştirme becerileri kazandırılarak, analiz ve sentez yetenekleri geliştirilmeye çalışılmıştır. Resim 2.107’de

öğrenci, Rousseau’nun eserinden etkilenerek egzotik bir hava içerisinde çalışmasını tamamlamıştır. Aslan figürü renkli boyanıp, kenarlarından grafon kâğıdı ile yaprak şekilleri yapıştırılmıştır.

Resim 2.108: Öğrenci Çalışması Yaş: 13

Resim 2.109: Öğrenci Çalışması Yaş:13

Resim 2.108 ve Resim 2.109’da görülen çalışmalar ise, İzmir Bornova Ortaokulu, görsel sanatlar dersinde grafik tasarım eğitimi alan, 13 yaş ortaokul öğrencilerinin çalışmalarını göstermektedir. Resim 2.108’de öğrenci karton ve elişi kâğıtlarından yeşil rengin tonlarını kullanarak orman çalışması yapmıştır. Ormanın içerisinde hayvanların bulunduğu gözlenmektedir. Resim 2.109’da ise öğrenci kartonu

baykuş figüründe kesip yapıştırmıştır. Kartonun üzerine renklendirme yaparak vurguyu sağlamıştır.

Van Gogh’un eserlerinden esinlenerek yapılan öğrenci çalışmaları:

Van Gogh’un “Yıldızlı Gece” eserinde tasvir ettiği gece; gökyüzü, dönen bulutlar, parlayan yıldızlar ve parlak bir dolunayı içermektedir. İnsanların ilgilerini çekecek düzendeki bu eserde, dönen gökyüzünün yıldızlar arasındaki boşluk ve eğri çizgilerle noktadan noktaya efekt oluşturarak izleyicinin gözünü tablo etrafında yönlendirdiği görülmektedir. Burada köy koyu renklerle boyanmış ve aydınlık pencereler rahatlık hissi yaratmaktadır. Köyün, dramatik gecenin gökyüzüne nazaran daha huzurlu olduğu gözlemlenmektedir. Solda ön planda görülen ve tipik olarak yas ile ilişkilendirilen düzensiz selvi ağacı, Van Gogh’un o dönemde genellikle manzara ve portre eserlerinin verilmesine karşın kendi iç dünyasını yansıttığını göstermektedir. Eserde genellikle sarı ve beyaz renklerin spiral efektleri görülmektedir. Koyu mavi ve yeşil renklerin seçimi de ayın yansımasını belirtmektedir. Resmin ortasında yer alan

Şekil 2.13: Van Gogh, Stary Night, 1889

Kaynak: Van Gogh, Starry Night, 1889. www.allposters.com, 2018

Binaların sarı, turuncu, yeşil düzenleri de çalışmaya denge getirmektedir. Fırça darbelerinin çalışma dokusunu zenginleştirmesi yanı sıra bir derinlik kattığı da söylenebilir.

Resim 2.110’da görülen çalışma, İzmir Bozyaka Ortaokulu, görsel sanatlar dersinde grafik tasarım eğitimi alan, 12 yaş ortaokul öğrencisinin çalışmasını göstermektedir. Resim 2.110’da öğrenci, gökyüzü, dönen bulutlar, parlayan yıldızlar ile manzara çalışması yapmıştır. Koyu renkle boyanmış ve aydınlık pencereleriyle evler rahatlık hissi yaratmaktadır. Gökyüzünün hareketliliği yaratıcı, rahat ve dikkat çekicidir.

Resim 2.110: Öğrenci Çalışması Yaş: 12

Öğretmen, öğrencilerin doğasına uygun konuların biçimsel anlatıma uygun betimlemeler biçiminde sunulmasıyla derslerin verimli ve gençlerin yaratıcılıklarında itici güç olduğunu belirtmiştir.

Resim 2.111 ve Resim 2.112’de görülen çalışmalar ise, İzmir Karşıyaka Ortaokulu, görsel sanatlar dersinde grafik tasarım eğitimi alan, 13 yaş ortaokul öğrencilerinin çalışmalarını göstermektedir. Resim 2.111’de öğrenciler pamuklu çubuğu boyaya batırıp, karton üzerine nokta çalışması ile mekân düzenlemesi yapmışlardır. Resim 2.112’de ise öğrenci gökyüzünü karelere bölüp, farklı renk tonlarıyla ay ve yıldız çalışması yapmıştır. Ayrıca dönen bulutlar resme hareket vermiştir. Yine gökyüzü gibi yanda selvi ağacının yeşil, sarı, kırmızı ve mor renklerle boyanmış olması görsel olarak etkileyicidir.

Resim 2.111: Öğrenci Çalışması Yaş: 13

Resim 2.112: Öğrenci Çalışması Yaş:13

Benzer Belgeler