• Sonuç bulunamadı

5. ÖRNEKLEME AĠT DEMOGRAFĠK GÖSTERGELER

5.18. OLUMSUZ MESAFE KULLANMA

38. “Öğretmenimiz, öğrencisinin söylediği Ģeye onay verdiğinde ona doğru bir adım atar.” olumsuz mesafe önermesine araĢtırmaya katılan ilköğretim öğrencilerinin %14.4‟i öğretmenlerinin daima bu davranıĢı tercih ettiğini, %20.9‟u bu tarz davranıĢın kendisini son derece olumlu‟ etkilendiği cevabını vermiĢ; %12.9 sık sık, öğretmenlerinin bu davranıĢı tercih ettiğini belirtmiĢ, %17.9‟i öğretmenin tutumundan olumlu etkilendiğini, %14.7‟si orta sıklıkta böyle davrandığını; %21.2‟si bu durumdan etkilenmediğini, %17.6‟si; öğretmenin ara sıra bu Ģekilde davrandığını, %11.5‟i bu durumdan olumsuz etkilendiğini; %30‟i öğretmenlerinin hiçbir zaman söz konusu

tutumu tercih etmediğini, %23.5‟u öğretmenin bu davranıĢından son derece olumsuz etkilendiğini ifade etmiĢlerdir (Tablo 4).

“Öğretmenimiz, öğrencisinin söylediği Ģeye onay verdiğinde ona doğru bir adım atar.” olumsuz mesafe önermesine araĢtırmaya katılan ortaöğretim öğrencilerinin %13.8‟u öğretmenlerinin daima bu davranıĢı tercih ettiğini, %13.3‟ü bu Ģekilde davranılmaktan son derece olumlu etkilendiğini; %12.3‟i öğretmenlerin sık sık önermedeki ifadeye uygun davrandığını, %25.2‟i öğretmenlerinin bu davranıĢından olumlu etkilendiğini; %19.8‟ü öğretmenlerinin orta sıklıkta sınıfa ifade edilen tarzda davrandığını, %31.4‟ü öğretmenin önermede yer alan Ģekilde davranmasının kendisini olumlu veya olumsuz etkilemediğini; %26.4‟i öğretmenlerinin ara sıra öğrencisinin söylediği Ģeye onay verdiğinde ona doğru bir adım attığını, %13.3‟u bu davranıĢtan olumsuz etkilendiğini; %22.2‟i öğretmenlerinin belirtilen yönde bir tutumuna hiç tanık olmadığını, %‟11.6‟sı öğretmenlerinin belirtilen Ģekilde davranmasının kendisini son derece olumsuz etkilediğini belirtmiĢtir (Tablo 5).

“Öğretmenin, öğrencisinin söylediği Ģeye onay verdiğinde ona doğru bir adım atması.” olumsuz mesafe önermesine araĢtırmaya katılan ilköğretim DKAB öğretmenlerinin %15.4‟i son derece olumlu; %53.8‟i ise olumlu, 23.1 si ne olumlu ne olumsuz, %7.7‟si ise son derece olumsuz olarak değerlendirmiĢlerdir (Tablo 8).

“Öğretmenin, öğrencisinin söylediği Ģeye onay verdiğinde ona doğru bir adım atması.” olumsuz mesafe önermesine araĢtırmaya katılan ortaöğretim DKAB öğretmenlerinin %11.1‟sı son derece olumlu, %66.7‟si olumlu, %11.1‟i ne olumlu ne olumsuz,%11.1‟i ise olumsuz bir davranıĢ olarak bakmıĢlardır (Tablo 9).

“Öğretmenimiz, öğrencisinin söylediği Ģeye onay verdiğinde ona doğru bir adım atar.” olumsuz mesafe önermesine; kız öğrenciler, erkek öğrenciler arasında anlamlı bir farklılık tespit edilememiĢtir (Tablo 10).

“Öğretmenin, öğrencisinin söylediği Ģeye onay verdiğinde ona doğru bir adım atması.” olumsuz mesafe önermesine; bay ve bayan DKAB öğretmenleri arasında anlamlı bir farklılık tespit edilememiĢtir (Tablo 11).

Önermeye öğrenci ve DKAB öğretmenlerinin bakıĢ açıları arasında anlamlı bir farklılık yoktur (Tablo 12).

“Öğretmenimiz, öğrencisinin söylediği Ģeye onay verdiğinde ona doğru bir adım atar.” olumsuz mesafe önermesine Lise öğrencileri ve ilköğretim öğrencileri arasında anlamlı bir bakıĢ açısı farklılığı gözlenmemiĢtir (Tablo 13).

Öğrenciler sözü edilen Ģekilde davranılmaktan olumlu etkilendiklerini (Etkilenme derecesi X Ort. 3,09), öğretmenlerinin bu Ģekilde davranmadığını (GerçekleĢme sıklığı X Ort. 2,64) ifade etmiĢler, öğretmenler söz konusu davranıĢtan öğrencilerin olumlu etkileneceği yönünde görüĢ belirtmiĢlerdir (X Ort. 3,73).

39. “Öğretmenimiz, öğrencisinin söylediği Ģeye onay vermediğinde geriye doğru adım atar.” olumsuz mesafe önermesine araĢtırmaya katılan ilköğretim öğrencilerinin %9.1‟i öğretmenlerinin daima bu davranıĢı tercih ettiğini, %12.6‟sıĢ bu tarz davranıĢın kendisini son derece olumlu‟ etkilendiği cevabını vermiĢ; %7.6 sık sık, öğretmenlerinin bu davranıĢı tercih ettiğini belirtmiĢ, %10.3‟i öğretmenin tutumundan olumlu etkilendiğini, %13.5‟si orta sıklıkta böyle davrandığını; %27.1‟si bu durumdan etkilenmediğini, %15‟si; öğretmenin ara sıra bu Ģekilde davrandığını, %7.4‟i bu durumdan olumsuz etkilendiğini; %45.6‟i öğretmenlerinin hiçbir zaman söz konusu tutumu tercih etmediğini, %30‟u öğretmenin bu davranıĢından son derece olumsuz etkilendiğini ifade etmiĢlerdir (Tablo 4).

“Öğretmenimiz, öğrencisinin söylediği Ģeye onay vermediğinde geriye doğru adım atar.” olumsuz mesafe önermesine araĢtırmaya katılan ortaöğretim öğrencilerinin %7.9‟u öğretmenlerinin daima bu davranıĢı tercih ettiğini, %7.9‟ü bu Ģekilde davranılmaktan son derece olumlu etkilendiğini; %7.9‟i öğretmenlerin sık sık önermedeki ifadeye uygun davrandığını, %10.6‟i öğretmenlerinin bu davranıĢından olumlu etkilendiğini; %15.3‟ü öğretmenlerinin orta sıklıkta bu Ģekilde davrandığını, %33.6‟ü öğretmenin söz konusu davranıĢını kendisini olumlu veya olumsuz etkilemediğini; %17.8‟i öğretmenlerinin sınıfa ara sıra ifade edilen tarzda davrandığını, %18.5‟u bu davranıĢtan olumsuz etkilendiğini; %24.2‟i öğretmenlerinin bu tarz bir davranıĢı hiç yerine getirmediğini, %‟23‟ü öğretmenlerinin önermedeki tutumu yerine getirmesinin kendisini son derece olumsuz etkilediğini belirtmiĢtir (Tablo 5).

“Öğretmenin, öğrencisinin söylediği Ģeye onay vermediğinde geriye doğru adım atması.” olumsuz mesafe önermesine araĢtırmaya katılan ilköğretim DKAB öğretmenlerinin %7.7‟i ise olumlu, 46.2 si ne olumlu ne olumsuz, %30.8‟i ise olumsuz, %15.4‟ü son derece olumsuz olarak değerlendirmiĢlerdir (Tablo 8).

“Öğretmenin, öğrencisinin söylediği Ģeye onay vermediğinde geriye doğru adım atması.” olumsuz mesafe önermesine araĢtırmaya katılan ortaöğretim DKAB öğretmenlerinin; %33.3‟ü olumlu, 33.3‟ü ne olumlu ne olumsuz,%11.1‟i olumsuz, %22.2‟si ise son derece olumsuz bir davranıĢ olarak bakmıĢlardır (Tablo 9).

“Öğretmenimiz, öğrencisinin söylediği Ģeye onay vermediğinde geriye doğru adım atar.” olumsuz mesafe önermesine; kız öğrenciler, erkek öğrencilere göre bu davranıĢı daha çok önemsemiĢlerdir (Tablo 10).

“Öğretmenin, öğrencisinin söylediği Ģeye onay vermediğinde geriye doğru adım atması.” olumsuz mesafe önermesine; bay ve bayan DKAB öğretmenleri arasında anlamlı bir farklılık tespit edilememiĢtir (Tablo 11).

Önermeye öğrenci ve DKAB öğretmenlerinin bakıĢ açıları arasında anlamlı bir farklılık yoktur (Tablo 12).

Lise öğrencileri, ilköğretim öğrencilerine göre. “öğretmenimiz, öğrencisinin söylediği Ģeye onay vermediğinde geriye doğru adım atar.” olumsuz mesafe önermesini daha anlamlı ve olumlu bulmuĢlardır (Tablo 13).

Öğrenciler olumsuz etkilendiklerini (Etkilenme derecesi X Ort. 2,59), öğretmenlerinin bu Ģekilde davranmadığını (GerçekleĢme sıklığı X Ort. 2,12) ifade etmiĢler, öğretmenler de önermede yer alan davranıĢı olumsuz bulmuĢlardır (X Ort. 2,59).