• Sonuç bulunamadı

5. ÖRNEKLEME AĠT DEMOGRAFĠK GÖSTERGELER

5.8. OLUMSUZ KOL HAREKETĠ

26. “Öğretmenimiz, kolunu yukarı kaldırarak iĢaret parmağıyla yukarıyı

göstererek otoriter bir hava vermek ister.” olumlu yüz ifadesi önermesine araĢtırmaya katılan ilköğretim öğrencilerinin %7.4‟i öğretmenlerinin daima bu davranıĢı tercih ettiğini, %13.8‟u bu tarz davranıĢın kendisini son derece olumlu‟ etkilendiği cevabını vermiĢ; %5.9 sık sık, öğretmenlerinin bu davranıĢı tercih ettiğini belirtmiĢ, %7.6‟i öğretmenin tutumundan olumlu etkilendiğini, %11.5‟si orta sıklıkta böyle davrandığını; %22.4‟si bu durumdan etkilenmediğini, %12.1‟si; öğretmenin ara sıra bu Ģekilde davrandığını, %15.9‟i bu durumdan olumsuz etkilendiğini; %55.6‟i öğretmenlerinin hiçbir zaman söz konusu tutumu tercih etmediğini, %34.4‟u öğretmenin bu davranıĢından son derece olumsuz etkilendiğini ifade etmiĢlerdir (Tablo 4).

“Öğretmenimiz, kolunu yukarı kaldırarak iĢaret parmağıyla yukarıyı göstererek otoriter bir hava vermek ister.” olumlu yüz ifadesi önermesine araĢtırmaya katılan ortaöğretim öğrencilerinin %6.7‟u öğretmenlerinin daima bu davranıĢı tercih ettiğini, %7.4‟ü bu Ģekilde davranılmaktan son derece olumlu etkilendiğini; %9.4‟i öğretmenlerin sık sık önermedeki ifadeye uygun davrandığını, %15.1‟i öğretmenlerinin bu davranıĢından olumlu etkilendiğini; %8.9‟ü öğretmenlerinin orta sıklıkta önermede yer alan Ģekilde davrandığını, %31.6‟ü öğretmenin önermede yer alan Ģekilde davranmasının kendisini olumlu veya olumsuz etkilemediğini; %21‟i öğretmenlerinin ara sıra belirtilen yönde davrandığını, %18.5‟u bu davranıĢtan olumsuz etkilendiğini; %46.9‟i öğretmenlerinin sözü edilen Ģekilde bir davranıĢına hiç tanık olmadığını, %‟23.7 si öğretmenlerinin sözü edilen Ģekilde davranmasının kendisini son derece olumsuz etkilediğini belirtmiĢtir (Tablo 5).

“Öğretmenin, kolunu yukarı kaldırarak iĢaret parmağıyla yukarıyı göstererek otoriter bir hava vermek istemesi.” olumlu yüz ifadesi önermesine araĢtırmaya katılan ilköğretim DKAB öğretmenlerinin %15.4‟ü olumlu, %30.8si ne olumlu ne olumsuz, %38.5‟i olumsuz, %15.4‟ü son derece olumsuz olarak değerlendirmiĢlerdir (Tablo 8).

“Öğretmenin, kolunu yukarı kaldırarak iĢaret parmağıyla yukarıyı göstererek otoriter bir hava vermek istemesi.” olumlu yüz ifadesi önermesine araĢtırmaya katılan ortaöğretim DKAB öğretmenlerinin; %11.1‟i olumlu, 44.4‟si ne olumlu ne olumsuz, %33.3‟ü olumsuz, %11.1‟i ise son derece olumsuz bir davranıĢ olarak bakmıĢlardır (Tablo 9).

“Öğretmenimiz, kolunu yukarı kaldırarak iĢaret parmağıyla yukarıyı göstererek otoriter bir hava vermek ister.” önermesine; kız öğrenciler, erkek öğrenciler arasında anlamlı bir farklılık tespit edilememiĢtir (Tablo 10).

“Öğretmenin, kolunu yukarı kaldırarak iĢaret parmağıyla yukarıyı göstererek otoriter bir hava vermek istemesi.” önermesine; bay ve bayan DKAB öğretmenleri arasında anlamlı bir farklılık tespit edilememiĢtir (Tablo 11).

Önermeye öğrenci ve DKAB öğretmenlerinin bakıĢ açıları arasında anlamlı bir farklılık vardır (Tablo 12).

Lise öğrencileri, ilköğretim öğrencilerine göre. “öğretmenimiz, kolunu yukarı kaldırarak iĢaret parmağıyla yukarıyı göstererek otoriter bir hava vermek ister.” önermesini daha anlamlı ve olumlu bulmuĢlardır (Tablo 13).

Öğrenciler önermede sözü edilen davranıĢtan olumsuz etkilendiklerini (Etkilenme derecesi (X Ort. 2,56), öğretmenlerinin genel olarak bu tarz davranmadığını (GerçekleĢme sıklığı X Ort. 1,95) ifade etmiĢler, öğretmenler de davranıĢın olumsuz etkileyeceğini düĢünmüĢlerdir (X Ort. 2,50).

27. “Öğretmenimiz, öğrencisinin sözünü kesmek istediğinde kolunu yukarı kaldırarak iĢaret parmağıyla yukarıyı gösterir.” olumlu yüz ifadesi önermesine araĢtırmaya katılan ilköğretim öğrencilerinin %10.3‟i öğretmenlerinin daima bu davranıĢı tercih ettiğini, %16.2‟u bu tarz davranıĢın kendisini son derece olumlu‟ etkilendiği cevabını vermiĢ; %6.5 sık sık, öğretmenlerinin bu davranıĢı tercih ettiğini belirtmiĢ, %8.8‟i öğretmenin tutumundan olumlu etkilendiğini, %9.4‟si orta sıklıkta böyle davrandığını; %23.8‟si bu durumdan etkilenmediğini, %17.4‟si; öğretmenin ara sıra bu Ģekilde davrandığını, %13.5‟i bu durumdan olumsuz etkilendiğini; %47.6‟i öğretmenlerinin hiçbir zaman söz konusu tutumu tercih etmediğini, %30.9‟u öğretmenin bu davranıĢından son derece olumsuz etkilendiğini ifade etmiĢlerdir (Tablo 4).

“Öğretmenimiz, öğrencisinin sözünü kesmek istediğinde kolunu yukarı kaldırarak iĢaret parmağıyla yukarıyı gösterir.” olumlu yüz ifadesi önermesine araĢtırmaya katılan ortaöğretim öğrencilerinin %6.2‟u öğretmenlerinin daima bu davranıĢı tercih ettiğini, %5.7‟ü bu Ģekilde davranılmaktan son derece olumlu etkilendiğini; %7.9‟i öğretmenlerin sık sık önermedeki ifadeye uygun davrandığını, %12.1‟i öğretmenlerinin bu davranıĢından olumlu etkilendiğini; %15.1‟ü öğretmenlerinin orta sıklıkta önermede yer alan Ģekilde davrandığını, %36.5‟ü öğretmenin önermede yer alan yönde davranmasının kendisini olumlu veya olumsuz etkilemediğini; %19.8‟i öğretmenlerinin ara sıra bu Ģekilde davrandığını, %17.8‟u bu davranıĢtan olumsuz etkilendiğini; %43.5‟i öğretmenlerinin belirtilen yönde bir davranıĢına hiç tanık olmadığını, %‟23.7‟si öğretmenlerinin önermede yer alan tutumu sergilemesinin kendisini son derece olumsuz etkilediğini belirtmiĢtir (Tablo 5).

“Öğretmenin, öğrencisinin sözünü kesmek istediğinde kolunu yukarı kaldırarak iĢaret parmağıyla yukarıyı göstermesi.” olumlu yüz ifadesi önermesine araĢtırmaya katılan ilköğretim DKAB öğretmenlerinin %7.7‟si son derece olumlu; %15.4‟i ise olumlu, 30.8‟i ne olumlu ne olumsuz, %30.8‟i olumsuz, %15.4‟ü ise son derece olumsuz olarak değerlendirmiĢlerdir (Tablo 8).

“Öğretmenin, öğrencisinin sözünü kesmek istediğinde kolunu yukarı kaldırarak iĢaret parmağıyla yukarıyı göstermesi.” olumlu yüz ifadesi önermesine araĢtırmaya katılan ortaöğretim DKAB öğretmenlerinin; %22.2‟si olumlu, 22.2‟si ne olumlu ne olumsuz,%44.4‟ü olumsuz, %11.1‟i ise son derece olumsuz bir davranıĢ olarak bakmıĢlardır (Tablo 9).

“Öğretmenimiz, öğrencisinin sözünü kesmek istediğinde kolunu yukarı kaldırarak iĢaret parmağıyla yukarıyı gösterir.” önermesine; kız öğrenciler, erkek öğrenciler arasında anlamlı bir farklılık tespit edilememiĢtir (Tablo 10).

“Öğretmenin, öğrencisinin sözünü kesmek istediğinde kolunu yukarı kaldırarak iĢaret parmağıyla yukarıyı göstermesi.” önermesine; bay ve bayan DKAB öğretmenleri arasında anlamlı bir farklılık tespit edilememiĢtir (Tablo 11).

Önermeye öğrenci ve DKAB öğretmenlerinin bakıĢ açıları arasında anlamlı bir farklılık yoktur (Tablo 12).

Lise öğrencileri, ilköğretim öğrencilerine göre. “öğretmenimiz, öğrencisinin sözünü kesmek istediğinde kolunu yukarı kaldırarak iĢaret parmağıyla yukarıyı gösterir.” önermesini daha anlamlı ve olumlu bulmuĢlardır (Tablo 13).

Öğrenciler önermede sözü edilen davranıĢtan olumlu etkilendiklerini (Etkilenme derecesi (X Ort. 2,56), öğretmenlerinin genel olarak bu tarz davranmadığını (GerçekleĢme sıklığı X Ort. 1,95) ifade etmiĢler, öğretmenler de davranıĢın olumsuz etkileyeceğini düĢünmüĢlerdir (X Ort. 2,50).

Öğrenciler önermede sözü edilen davranıĢtan olumsuz etkilendiklerini (Etkilenme derecesi (X Ort. 2,60), öğretmenlerinin genel olarak bu tarz davranmadığını (GerçekleĢme sıklığı X Ort.2,12) ifade etmiĢler, öğretmenler de davranıĢın olumsuz etkileyeceğini düĢünmüĢlerdir (X Ort. 2,64).