• Sonuç bulunamadı

5. ÖRNEKLEME AĠT DEMOGRAFĠK GÖSTERGELER

5.1. OLUMLU YÜZ ĠFADELERĠ

1. „Öğretmenimiz sınıfa gülümseyerek girer.‟ olumlu yüz ifadesi önermesine araĢtırmaya katılan ilköğretim öğrencilerinin %42.1‟i „son derece olumlu‟ etkilendiği cevabını vermiĢ; %31.2‟si, öğretmenlerinin sınıfa daima gülümseyerek girdiğini belirtmiĢ, %17.4‟ü öğretmenin sınıfa sık sık gülümseyerek girdiğini, %21.5‟i bu durumdan olumlu etkilendiğini; %13.8‟i öğretmenin orta sıklıkta sınıfa gülümseyerek girdiğini, %22.1‟i bu durumdan etkilenmediğini; %25.3‟ü öğretmenin ara sıra sınıfa gülümseyerek geldiğini, %6.5‟i bu durumdan olumsuz etkilendiğini; %9.4‟ü öğretmenlerinin sınıfa hiçbir zaman gülümseyerek gelmediğini, %7.9‟u bu tutumdan son derece olumsuz etkilendiğini ifade etmiĢlerdir (Tablo 4).

„Öğretmenimiz sınıfa gülümseyerek girer.‟ olumlu yüz ifadesi önermesine araĢtırmaya katılan ortaöğretim öğrencilerinin %36.5‟i öğretmenlerinin sınıfa daima gülümseyerek girdiğini, %39‟u bu durumdan son derece olumlu etkilendiğini; %20.2‟si öğretmenlerin sık sık sınıfa gülümseyerek girdiğini, %39.5‟Ġ öğretmenlerinin bu davranıĢından olumlu etkilendiğini; %19.5‟i öğretmenlerinin orta sıklıkta sınıfa gülümseyerek girdiğini, %11.6‟sı öğretmenin derse gülümseyerek girmesinin veya gülümsemeyi tercih etmemesinin kendisini olumlu veya olumsuz etkilemediğini; %20‟si öğretmenlerinin sınıfa ara sıra gülümseyerek girdiğini, %4.7‟si bu davranıĢtan olumsuz etkilendiğini; %3.5‟i öğretmenlerinin sınıfa girerken hiç gülümsemediğini, %3.2‟si öğretmenlerinin sınıfa girerken gülümsememesinin kendisini son derece olumsuz etkilediğini belirtmiĢtir (Tablo 5).

„Öğretmenin sınıfa gülümseyerek girmesi.‟ olumlu yüz ifadesi önermesine araĢtırmaya katılan ilköğretim DKAB öğretmenlerinin %30.8‟i olumlu; %69.2‟si ise son derece olumlu olarak değerlendirmiĢlerdir (Tablo 8).

„Öğretmenimiz sınıfa gülümseyerek girmesi.‟ olumlu yüz ifadesi önermesine araĢtırmaya katılan ortaöğretim DKAB öğretmenlerinin %55.6‟sı son derece olumlu, %33.3 olumlu, %11.1‟i ise son derece olumsuz bir davranıĢ olarak bakmıĢlardır (Tablo 9).

„Öğretmenimiz sınıfa gülümseyerek girer.‟ önermesine; kız öğrenciler, erkek öğrencilerden daha fazla önem vermiĢler ve olumlu bakmıĢlardır (Tablo 10).

Ġstatistiki açıdan önermeye; bay ve bayan DKAB öğretmenleri açısından anlamlı bir bakıĢ açısı farlılığı bulunmamakla birlikte az da olsa bayan öğretmenlerin derse gülümseyerek girmeye daha fazla önem verdikleri sonucu çıkmıĢtır (Tablo 11).

Önermeye öğrenci ve DKAB öğretmenlerinin bakıĢ açıları arasında anlamlı bir farklılık yoktur (Tablo 12).

Lise öğrencileri, ilköğretim öğrencilerine göre.‟ öğretmenimiz sınıfa gülümseyerek girer.‟ Önermesini daha anlamlı ve olumlu bulmuĢlardır (Tablo 13).

Verilerle ilgili genel bir değerlendirme yapıldığında; “öğretmenin sınıfa gülümseyerek girmesi.” Olumlu yüz ifadesi önermesinden araĢtırmaya katılan öğrenciler olumlu etkilendiklerini belirtmiĢler (Öğrenci X Ort. 3,97), DKAB öğretmenleri sınıfa gülümseyerek girmeyi öğrencilerden daha çok önemsemiĢler (Öğretmen X Ort. 4,50), ancak düĢüncelerini gerçekleĢtirmede aynı sonucu iĢaret etmemiĢlerdir (GerçekleĢme sıklığı X Ort. 3,53).

2. “Öğretmenimiz, ayakta duran öğrencisini yukarıdan aĢağıya süzerek ona değer verdiğini belirtir.” olumlu yüz ifadesi önermesine araĢtırmaya katılan ilköğretim öğrencilerinin %23.2‟si „son derece olumlu‟ etkilendiği cevabını vermiĢ; %20.3‟ü, öğretmenlerinin daima bu davranıĢı tercih ettiğini belirtmiĢ, %13.5‟i öğretmenin sınıfa sık sık ayakta duran öğrencisini yukarıdan aĢağıya süzerek ona değer verdiğini gösterdiğini, %26.5‟i bu durumdan olumlu etkilendiğini; %22.1‟i öğretmenin orta sıklıkta bu tarz davrandığını, %26.5‟i bu durumdan etkilenmediğini; %21.2‟si öğretmenin ara sıra bu Ģekilde davrandığını, %13.8‟i bu durumdan olumsuz etkilendiğini; %16.8‟i öğretmenlerinin hiçbir zaman söz konusu tutumu tercih etmediğini, %7.4‟ü öğretmenin bu davranıĢından son derece olumsuz etkilendiğini ifade etmiĢlerdir (Tablo 4).

“Öğretmenimiz, ayakta duran öğrencisini yukarıdan aĢağıya süzerek ona değer verdiğini belirtir.” olumlu yüz ifadesi önermesine araĢtırmaya katılan ortaöğretim öğrencilerinin %13.6‟sı öğretmenlerinin daima bu davranıĢı tercih ettiğini, %15.6‟sı bu Ģekilde davranılmaktan son derece olumlu etkilendiğini; %19.3‟ü öğretmenlerin sık sık önermedeki ifadeye uygun davrandığını, %30.9‟u öğretmenlerinin bu davranıĢından olumlu etkilendiğini; %17.8‟i öğretmenlerinin orta sıklıkta önermedekine uygun davrandığını, %30.9‟sı öğretmenin bu Ģekilde davranmasını veya söz konusu davranıĢı tercih etmemesinin kendisini olumlu veya olumsuz etkilemediğini; %29.6‟si öğretmenlerinin ara sıra bu tarz davrandığını, %11.6‟si bu davranıĢtan olumsuz etkilendiğini; %17.3‟i öğretmenlerinin bu davranıĢı hiç sergilemediğini, %7.2‟si öğretmenlerinin önermedeki davranıĢı tercih etmesi durumunda kendisini son derece olumsuz etkileyeceğini belirtmiĢtir (Tablo 5).

“Öğretmen, ayakta duran öğrencisini yukarıdan aĢağıya süzerek ona değer verdiğini belirtir.” olumlu yüz ifadesi önermesine araĢtırmaya katılan ilköğretim DKAB öğretmenlerinin %30.8‟i son derece olumlu; %38.5‟i ise olumlu, 7.7 si ne olumlu ne olumsuz, %23.1‟i ise olumsuz olarak değerlendirmiĢlerdir (Tablo 8).

“Öğretmen, ayakta duran öğrencisini yukarıdan aĢağıya süzerek ona değer verdiğini belirtir.” olumlu yüz ifadesi önermesine araĢtırmaya katılan ortaöğretim DKAB öğretmenlerinin %33.3‟sı son derece olumlu, %33.3 olumlu, 22.2‟si ne olumlu ne olumsuz,%11.1‟i ise son derece olumsuz bir davranıĢ olarak bakmıĢlardır (Tablo 9).

“Öğretmenimiz, ayakta duran öğrencisini yukarıdan aĢağıya süzerek ona değer verdiğini belirtir.” önermesine; kız öğrenciler, erkek öğrenciler arasında anlamlı bir farklılık tespit edilememiĢtir (Tablo 10).

“Öğretmen, ayakta duran öğrencisini yukarıdan aĢağıya süzerek ona değer verdiğini belirtmesi.” önermesine; bay ve bayan DKAB öğretmenleri arasında anlamlı bir farklılık tespit edilememiĢtir (Tablo 11).

Önermeye öğrenci ve DKAB öğretmenlerinin bakıĢ açıları arasında anlamlı bir farklılık yoktur (Tablo 12).

Lise öğrencileri, ilköğretim öğrencilerine göre. “öğretmen, ayakta duran öğrencisini yukarıdan aĢağıya süzerek ona değer verdiğini belirtir.” önermesini daha anlamlı ve olumlu bulmuĢlardır (Tablo 13).

“Öğretmen, ayakta duran öğrencisini yukarıdan aĢağıya süzerek ona değer verdiğini belirtir.” olumlu yüz ifadesi önermesine araĢtırmaya katılan öğrenci (X Ort. 3,41) ve öğretmenler (X Ort. 3,77) olumlu bir davranıĢ olarak bakmıĢlar ancak öğretmenler düĢüncelerine uygun davranmayı tercih etmemiĢlerdir (GerçekleĢtirme X Ort. 2,89).

3. “Öğretmenimiz, konuĢan öğrencisinin dudaklarına bakarak onu iyi dinlediğini ifade eder.” olumlu yüz ifadesi önermesine araĢtırmaya katılan ilköğretim öğrencilerinin %33.8‟si „son derece olumlu‟ etkilendiği cevabını vermiĢ; %30.6‟ü, öğretmenlerinin daima bu davranıĢı tercih ettiğini belirtmiĢ, %20.3‟i öğretmenin sınıfa sık sık söz konusu davranıĢı ortaya koyduğunu, %28.8‟i bu durumdan olumlu etkilendiğini; %14.7‟i öğretmenin orta sıklıkta bu tarz davrandığını, %17.6‟i bu durumdan etkilenmediğini; %12.9‟si öğretmenin ara sıra bu Ģekilde davrandığını, %11.8‟i bu durumdan olumsuz etkilendiğini; %16.5‟i öğretmenlerinin hiçbir zaman söz konusu tutumu tercih etmediğini, %6.8‟ü öğretmenin bu davranıĢından son derece olumsuz etkilendiğini ifade etmiĢlerdir (Tablo 4).

“Öğretmenimiz, konuĢan öğrencisinin dudaklarına bakarak onu iyi dinlediğini ifade eder.” olumlu yüz ifadesi önermesine araĢtırmaya katılan ortaöğretim öğrencilerinin %20.5‟sı öğretmenlerinin daima bu davranıĢı tercih ettiğini, %21.2‟sı bu Ģekilde davranılmaktan son derece olumlu etkilendiğini; %22.‟ü öğretmenlerin sık sık önermedeki ifadeye uygun davrandığını, %35.8‟u öğretmenlerinin bu davranıĢından olumlu etkilendiğini; %17.5‟i öğretmenlerinin orta sıklıkta önermedeki Ģekle uygun davrandığını, %23.2‟sı öğretmenin söz konusu davranıĢı tercih etmesinin veya etmemesinin kendisini olumlu veya olumsuz etkilemediğini; %22.2‟si öğretmenlerinin sınıfa ara sıra bu tarz davrandığını, %8.6‟si bu davranıĢtan olumsuz etkilendiğini; %14.6‟i öğretmenlerinin bu davranıĢı hiç göstermediğini, %8.9‟si öğretmenlerinin konuĢurken dudaklarına bakmasının kendisini son derece olumsuz etkilediğini belirtmiĢtir (Tablo 5).

“Öğretmenin, konuĢan öğrencisinin dudaklarına bakarak onu iyi dinlediğini ifade etmesi.” olumlu yüz ifadesi önermesine araĢtırmaya katılan ilköğretim DKAB öğretmenlerinin %30.5‟i son derece olumlu; %53.8‟i ise olumlu, %7.7‟i ise olumsuz olarak değerlendirmiĢlerdir (Tablo 8).

“Öğretmenin, konuĢan öğrencisinin dudaklarına bakarak onu iyi dinlediğini ifade etmesi.” olumlu yüz ifadesi önermesine araĢtırmaya katılan ortaöğretim DKAB öğretmenlerinin %44.4‟sı son derece olumlu, %55.6 olumlu bir davranıĢ olarak bakmıĢlardır (Tablo 9).

“Öğretmenimiz, konuĢan öğrencisinin dudaklarına bakarak onu iyi dinlediğini ifade eder.” önermesine; kız öğrenciler, erkek öğrenciler arasında anlamlı bir farklılık tespit edilememiĢtir (Tablo 10).

“Öğretmenin, konuĢan öğrencisinin dudaklarına bakarak onu iyi dinlediğini ifade etmesi” önermesine öğrenciler, DKAB öğretmenlerinden daha çok önem vermiĢlerdir (Tablo 12).

“Öğretmenimiz, konuĢan öğrencisinin dudaklarına bakarak onu iyi dinlediğini ifade eder.” önermesine, Lise öğrencileri ve ilköğretim öğrencileri arasında anlamlı bir bakıĢ açısı farklılığı gözlenmemiĢtir (Tablo 13).

“Öğretmenin, konuĢan öğrencisinin dudaklarına bakarak onu iyi dinlediğini ifade etmesi.” olumlu yüz ifadesi önermesinden araĢtırmaya katılan öğrenciler olumlu etkilendiklerini belirtmiĢlerdir (X Ort. 3,62). Öğretmenler daha olumlu bakmıĢlar (X Ort. 4,32) ve öğrencileriyle kurdukları iletiĢimde önermeye uygun davranmıĢlardır (X Ort. 3,24).

4. “Öğretmenimiz, konuĢan öğrencisinin dudaklarına bakarak ona değer verdiğini ifade eder” olumlu yüz ifadesi önermesine araĢtırmaya katılan ilköğretim öğrencilerinin %26.5‟i öğretmenlerinin daima bu davranıĢı tercih ettiğini, %30‟u bu tarz davranıĢın kendisini son derece olumlu‟ etkilendiği cevabını vermiĢ; %16.8 sık sık, öğretmenlerinin bu davranıĢı tercih ettiğini belirtmiĢ, %23.5‟i öğretmenin tutumundan olumlu etkilendiğini, %13.2‟si orta sıklıkta böyle davrandığını; %24.7‟si bu durumdan etkilenmediğini, %18.2‟si; öğretmenin ara sıra bu Ģekilde davrandığını, %12.1‟i bu

durumdan olumsuz etkilendiğini; %19.1‟i öğretmenlerinin hiçbir zaman söz konusu tutumu tercih etmediğini, %7.9‟u öğretmenin bu davranıĢından son derece olumsuz etkilendiğini ifade etmiĢlerdir (Tablo 4).

“Öğretmenimiz, konuĢan öğrencisinin dudaklarına bakarak ona değer verdiğini ifade eder” olumlu yüz ifadesi önermesine araĢtırmaya katılan ortaöğretim öğrencilerinin %19‟u öğretmenlerinin daima bu davranıĢı tercih ettiğini, %18.3‟ü bu Ģekilde davranılmaktan son derece olumlu etkilendiğini; %18.8‟i öğretmenlerin sık sık önermedeki ifadeye uygun davrandığını, %30.1‟i öğretmenlerinin bu davranıĢından olumlu etkilendiğini; %18.3‟ü öğretmenlerinin orta sıklıkta sınıfa gülümseyerek girdiğini, %25.4‟ü öğretmenin önermeye uygun davranmayı tercih etmemesinin kendisini olumlu veya olumsuz etkilemediğini; %18.5‟i öğretmenlerinin ara sıra bu tarz davrandığını, %11.9‟u bu davranıĢtan olumsuz etkilendiğini; %20.2‟i öğretmenlerinin bu davranıĢı hiç sergilemediğini, %‟10.6si öğretmenlerinin konuĢurken dudaklarına bakmasının kendisini son derece olumsuz etkilediğini belirtmiĢtir (Tablo 5).

“Öğretmenin, konuĢan öğrencisinin dudaklarına bakarak ona değer verdiğini ifade etmesi” olumlu yüz ifadesi önermesine araĢtırmaya katılan ilköğretim DKAB öğretmenlerinin %23.1‟i son derece olumlu; %61.5‟i ise olumlu, 7.7 si ne olumlu ne olumsuz, %7.7‟i ise olumsuz olarak değerlendirmiĢlerdir (Tablo 8).

“Öğretmenin, konuĢan öğrencisinin dudaklarına bakarak ona değer verdiğini ifade etmesi” olumlu yüz ifadesi önermesine araĢtırmaya katılan ortaöğretim DKAB öğretmenlerinin %22.2‟sı son derece olumlu, %55.6 olumlu bir davranıĢ olarak bakmıĢlardır (Tablo 9).

“Öğretmenimiz, konuĢan öğrencisinin dudaklarına bakarak ona değer verdiğini ifade eder” önermesine; kız öğrenciler, erkek öğrenciler arasında anlamlı bir farklılık tespit edilememiĢtir (Tablo 10).

“Öğretmenin, konuĢan öğrencisinin dudaklarına bakarak ona değer verdiğini ifade etmesi” önermesini; bayan öğretmenler baylara göre daha çok önemsemiĢlerdir (Tablo 11).

Önermeye öğrenci ve DKAB öğretmenlerinin bakıĢ açıları arasında anlamlı bir farklılık vardır (Tablo 12).

Lise öğrencileri, ilköğretim öğrencilerine göre. “öğretmenimiz, konuĢan öğrencisinin dudaklarına bakarak ona değer verdiğini ifade eder.” önermesini Lise öğrencileri ve ilköğretim öğrencileri arasında anlamlı bir bakıĢ açısı farklılığı gözlenmemiĢtir (Tablo 13).

“Öğretmenimiz, konuĢan öğrencisinin dudaklarına bakarak ona değer verdiğini ifade eder” olumlu yüz ifadesi önermesine araĢtırmaya katılan öğrenciler (X Ort. 3,45) ve öğretmenler (X Ort. 4,10) olumlu bakmıĢlar, öğretmenler, ders sunumlarında önermeye uygun davranıĢ ortaya koymuĢlardır (GerçekleĢme sıklığı X Ort. 3,05).