• Sonuç bulunamadı

5. ÖRNEKLEME AĠT DEMOGRAFĠK GÖSTERGELER

5.5. OLUMLU EL VE PARMAK HAREKETLERĠ

20. “Öğretmenimiz, öğrencisinin sözünü kesmek istediğinde hafifçe elini kaldırır.” olumlu el hareketi önermesine araĢtırmaya katılan ilköğretim öğrencilerinin %11.2‟i öğretmenlerinin daima bu davranıĢı tercih ettiğini, %20.0‟u bu tarz davranıĢın kendisini son derece olumlu‟ etkilendiği cevabını vermiĢ; %12.9 sık sık, öğretmenlerinin bu davranıĢı tercih ettiğini belirtmiĢ, %22.6‟i öğretmenin tutumundan olumlu etkilendiğini, %18.2‟si orta sıklıkta böyle davrandığını; %22.4‟si bu durumdan etkilenmediğini, %22.4‟si; öğretmenin ara sıra bu Ģekilde davrandığını, %13.2‟i bu durumdan olumsuz etkilendiğini; %30.0‟i öğretmenlerinin hiçbir zaman söz konusu tutumu tercih etmediğini, %19.4‟u öğretmenin bu davranıĢından son derece olumsuz etkilendiğini ifade etmiĢlerdir (Tablo 4)

“Öğretmenimiz, öğrencisinin sözünü kesmek istediğinde hafifçe elini kaldırır.” olumlu el hareketi önermesine araĢtırmaya katılan ortaöğretim öğrencilerinin %14.1‟u öğretmenlerinin daima bu davranıĢı tercih ettiğini, %17.5‟ü bu Ģekilde davranılmaktan son derece olumlu etkilendiğini; %14.1‟i öğretmenlerin sık sık önermedeki ifadeye uygun davrandığını, %27.2‟i öğretmenlerinin bu davranıĢından olumlu etkilendiğini; %17.8‟ü öğretmenlerinin orta sıklıkta sınıfa gülümseyerek girdiğini, %28.4‟ü

öğretmenin derse gülümseyerek girmesinin veya gülümsemeyi tercih etmemesinin kendisini olumlu veya olumsuz etkilemediğini; %24.9‟i öğretmenlerinin sınıfa ara sıra gülümseyerek girdiğini, %15.8‟u bu davranıĢtan olumsuz etkilendiğini; %25.4‟i öğretmenlerinin sınıfa girerken hiç gülümsemediğini, %‟11.1si öğretmenlerinin sınıfa girerken gülümsememesinin kendisini son derece olumsuz etkilediğini belirtmiĢtir (Tablo 5).

“Öğretmenin, öğrencisinin sözünü kesmek istediğinde hafifçe elini kaldırması.” olumlu el hareketi önermesine araĢtırmaya katılan ilköğretim DKAB öğretmenlerinin %15.4‟i son derece olumlu; %61.3‟i ise olumlu, 15.4 si ne olumlu ne olumsuz, %7.7‟si ise olumsuz olarak değerlendirmiĢlerdir (Tablo 8).

“Öğretmenin, öğrencisinin sözünü kesmek istediğinde hafifçe elini kaldırması.” olumlu el hareketi önermesine araĢtırmaya katılan ortaöğretim DKAB öğretmenlerinin %11.1‟sı son derece olumlu, %44.4 olumlu, 33.3‟si ne olumlu ne olumsuz,%11.1‟i ise olumsuz bir davranıĢ olarak bakmıĢlardır (Tablo 9).

“Öğretmenimiz, öğrencisinin sözünü kesmek istediğinde hafifçe elini kaldırır.” olumlu el hareketi önermesine; kız öğrenciler, erkek öğrenciler arasında anlamlı bir farklılık tespit edilememiĢtir (Tablo 10).

“Öğretmenin, öğrencisinin sözünü kesmek istediğinde hafifçe elini kaldırması.” olumlu el hareketi önermesini; bayan öğretmenler baylardan daha farklı değerlendirmiĢlerdir (Tablo 11).

Önermeye öğrenci ve DKAB öğretmenlerinin bakıĢ açıları arasında anlamlı bir farklılık vardır (Tablo 12).

Lise öğrencileri, ilköğretim öğrencilerine göre. “öğretmenimiz, öğrencisinin sözünü kesmek istediğinde hafifçe elini kaldırır.” önermesini daha anlamlı ve olumlu bulmuĢlardır (Tablo 13).

Öğrenciler; öğretmenlerinin, “öğretmenin, öğrencisinin sözünü kesmek istediğinde hafifçe elini kaldırmasının” kendilerini olumlu etkilediğini (X Ort. 3,18), ancak kendilerine bu Ģekilde davranılmadığını (GerçekleĢme sıklığı X Ort. 2,58),

öğretmenler ise sözü edilen Ģekilde davranmanın öğrencileri olumlu etkileyeceğini belirtmiĢlerdir (X Ort. 3,73).

21. “Öğretmenimiz, öğrencisi konuĢurken konuĢmak istediğinde elini hafifçe kaldırır.” Olumlu el hareketi önermesine araĢtırmaya katılan ilköğretim öğrencilerinin %10.9‟i öğretmenlerinin daima bu davranıĢı tercih ettiğini, %17.9‟u bu tarz davranıĢın kendisini son derece olumlu‟ etkilendiği cevabını vermiĢ; %12.4 sık sık, öğretmenlerinin bu davranıĢı tercih ettiğini belirtmiĢ, %20.0‟i öğretmenin tutumundan olumlu etkilendiğini, %18.2‟si orta sıklıkta böyle davrandığını; %24.4‟si bu durumdan etkilenmediğini, %21.8‟si; öğretmenin ara sıra bu Ģekilde davrandığını, %14.4‟i bu durumdan olumsuz etkilendiğini; %31.2‟i öğretmenlerinin hiçbir zaman söz konusu tutumu tercih etmediğini, %19.4‟u öğretmenin bu davranıĢından son derece olumsuz etkilendiğini ifade etmiĢlerdir (Tablo 4).

“Öğretmenimiz, öğrencisi konuĢurken konuĢmak istediğinde elini hafifçe kaldırır.” olumlu el hareketi önermesine araĢtırmaya katılan ortaöğretim öğrencilerinin %12.3‟u öğretmenlerinin daima bu davranıĢı tercih ettiğini, %14.6‟ü bu Ģekilde davranılmaktan son derece olumlu etkilendiğini; %13.8‟i öğretmenlerin sık sık önermedeki ifadeye uygun davrandığını, %27.4‟i öğretmenlerinin bu davranıĢından olumlu etkilendiğini; %16.3‟ü öğretmenlerinin orta sıklıkta sözü edilen Ģekilde davrandığını, %28.9‟ü öğretmenin davranıĢını kendisini olumlu veya olumsuz etkilemediğini; %23.0‟i öğretmenlerinin ara sıra önermedeki ifadeye uygun davrandığını, %13.6‟u bu davranıĢtan olumsuz etkilendiğini; %28.6‟i öğretmenlerinin hiç tanık olmadığını, %‟12.8si öğretmenlerinin bu tarz davranmasının kendisini son derece olumsuz etkilediğini belirtmiĢtir (Tablo 5).

“Öğretmenin, öğrencisi konuĢurken konuĢmak istediğinde elini hafifçe kaldırması.” olumlu el hareketi önermesine araĢtırmaya katılan ilköğretim DKAB öğretmenlerinin %61.5‟i olumlu, 23.1 si ne olumlu ne olumsuz, %15.4‟ü ise olumsuz olarak değerlendirmiĢlerdir (Tablo 8).

“Öğretmenin, öğrencisi konuĢurken konuĢmak istediğinde elini hafifçe kaldırması.” olumlu yüz ifadesi önermesine araĢtırmaya katılan ortaöğretim DKAB

öğretmenlerinin %11.1‟sı son derece olumlu, %66.7 olumlu, 22.2‟si ne olumlu ne olumsuz bir davranıĢ olarak bakmıĢlardır (Tablo 9).

“Öğretmenimiz, öğrencisi konuĢurken konuĢmak istediğinde elini hafifçe kaldırır.” olumlu el hareketi, önermesine; kız öğrenciler, erkek öğrenciler arasında anlamlı bir farklılık tespit edilememiĢtir (Tablo 10).

“Öğretmenin, öğrencisi konuĢurken konuĢmak istediğinde elini hafifçe kaldırması.” olumlu el hareketi önermesine; bay ve bayan DKAB öğretmenleri arasında anlamlı bir farklılık tespit edilememiĢtir (Tablo 11).

Önermeye öğrenci ve DKAB öğretmenlerinin bakıĢ açıları arasında anlamlı bir farklılık vardır (Tablo 12).

Lise öğrencileri, ilköğretim öğrencilerine göre. “öğretmenimiz, öğrencisi konuĢurken konuĢmak istediğinde elini hafifçe kaldırır.” olumlu önermesini daha anlamlı ve olumlu bulmuĢlardır (Tablo 13).

Öğrenciler; öğretmenlerinin, öğrencisinin sırtına dokunarak ona güvendiğini ifade e etmesinin kendilerini olumlu etkilediğini, (Öğrenci etkilenme derecesi X Ort. 3,11) ancak kendilerine bu Ģekilde davranılmadığını (GerçekleĢme sıklığı X Ort. 2,52), öğretmenler ise sözü edilen Ģekilde davranmanın öğrencileri olumlu etkileyeceğini belirtmiĢlerdir (X Ort. 3,64).

22. “Öğretmenimiz, öğrencisinin söylediğine onay vermek istediğinde avucunun içini gösterir.” olumlu el hareketi önermesine araĢtırmaya katılan ilköğretim öğrencilerinin %7.6‟i öğretmenlerinin daima bu davranıĢı tercih ettiğini, %15.3‟u bu tarz davranıĢın kendisini son derece olumlu‟ etkilendiği cevabını vermiĢ; %7.9 sık sık, öğretmenlerinin bu davranıĢı tercih ettiğini belirtmiĢ, %15.6‟i öğretmenin tutumundan olumlu etkilendiğini, %12.6‟si orta sıklıkta böyle davrandığını; %23.2‟si bu durumdan etkilenmediğini, %14.1‟si; öğretmenin ara sıra bu Ģekilde davrandığını, %15‟i bu durumdan olumsuz etkilendiğini; %53.2‟si öğretmenlerinin hiçbir zaman söz konusu tutumu tercih etmediğini, %27.4‟ü öğretmenin bu davranıĢından son derece olumsuz etkilendiğini ifade etmiĢlerdir (Tablo 4).

“Öğretmenimiz, öğrencisinin söylediğine onay vermek istediğinde avucunun içini gösterir.” olumlu el hareketi önermesine araĢtırmaya katılan ortaöğretim öğrencilerinin %10.4‟u öğretmenlerinin daima bu davranıĢı tercih ettiğini, %12.6‟ü bu Ģekilde davranılmaktan son derece olumlu etkilendiğini; %9.4‟i öğretmenlerin sık sık önermedeki ifadeye uygun davrandığını, %13.8.‟i öğretmenlerinin bu davranıĢından olumlu etkilendiğini; %9.1‟ü öğretmenlerinin orta sıklıkta öğrencisinin söylediğine onay vermek istediğinde avucunun içini gösterdiğini, %35.3‟ü öğretmenin sözü edilen Ģekilde davranmasının kendisini olumlu veya olumsuz etkilemediğini; %17.5‟i öğretmenlerinin ara sıra bu tarz davrandığını, %16.8‟u bu davranıĢtan olumsuz etkilendiğini; %49.9‟i öğretmenlerinin bu yönde bir davranıĢını hiç gözlemlemediğini, %‟18.3‟ü öğretmenlerinin, önermede söz konusu edilen Ģekilde davranmasının kendisini son derece olumsuz etkilediğini belirtmiĢtir (Tablo 5).

“Öğretmenin, öğrencisinin söylediğine onay vermek istediğinde avucunun içini göstermesi.” olumlu el hareketi önermesine araĢtırmaya katılan ilköğretim DKAB öğretmenlerinin %7.7‟i son derece olumlu; %30.8‟i ise olumlu, 46.2‟si ne olumlu ne olumsuz, %7.7‟si olumsuz, %7.7‟si ise son derece olumsuz olarak değerlendirmiĢlerdir (Tablo 8).

“Öğretmenin, öğrencisinin söylediğine onay vermek istediğinde avucunun içini göstermesi.” olumlu el hareketi önermesine araĢtırmaya katılan ortaöğretim DKAB öğretmenlerinin; %66.7 olumlu, 11.1‟si ne olumlu ne olumsuz,%22.2‟si ise son derece olumsuz bir davranıĢ olarak bakmıĢlardır (Tablo 9).

“Öğretmenimiz, öğrencisinin söylediğine onay vermek istediğinde avucunun içini gösterir.” olumlu el hareketi önermesine; kız öğrenciler, erkek öğrencilere göre daha olumlu karĢılamıĢlardır (Tablo 10).

“Öğretmenin, öğrencisinin söylediğine onay vermek istediğinde avucunun içini göstermesi.” olumlu el hareketi önermesine; bay ve bayan DKAB öğretmenleri arasında anlamlı bir farklılık tespit edilememiĢtir (Tablo 11).

Önermeye öğrenci ve DKAB öğretmenlerinin bakıĢ açıları arasında anlamlı bir farklılık yoktur (Tablo 12).

Lise öğrencileri, ilköğretim öğrencilerine göre. “öğretmenimiz, öğrencisinin söylediğine onay vermek istediğinde avucunun içini gösterir.” önermesini daha anlamlı ve olumlu bulmuĢlardır (Tablo 13).

Önerme olumlu olmasına karĢın öğrenciler olumlu etkilendiklerini (Etkilenme derecesi X Ort. 2,81), öğretmenlerinin genel olarak bu Ģekilde davranmayı tercih etmediğini (GerçekleĢme sıklığı X Ort. 2,04) ifade etmiĢler; öğretmenler sözü edilen davranıĢın öğrencileri olumlu etkileyeceğini belirtmiĢlerdir (X Ort.3,23).

23. “Öğretmenimiz, öğrencilerden birini parmakla göstererek ona söz hakkı vermek istediğini ifade eder.” olumlu önermesine araĢtırmaya katılan ilköğretim öğrencilerinin %36.2‟i öğretmenlerinin daima bu davranıĢı tercih ettiğini, %34.7‟u bu tarz davranıĢın kendisini son derece olumlu‟ etkilendiği cevabını vermiĢ; %17.4 sık sık, öğretmenlerinin bu davranıĢı tercih ettiğini belirtmiĢ, %24.1‟i öğretmenin tutumundan olumlu etkilendiğini, %15.3‟si orta sıklıkta böyle davrandığını; %17.1‟si bu durumdan etkilenmediğini, %10.9‟si; öğretmenin ara sıra bu Ģekilde davrandığını, %8.5‟i bu durumdan olumsuz etkilendiğini; %15.0‟i öğretmenlerinin hiçbir zaman söz konusu tutumu tercih etmediğini, %10.9‟u öğretmenin bu davranıĢından son derece olumsuz etkilendiğini ifade etmiĢlerdir (Tablo 4).

“Öğretmenimiz, öğrencilerden birini parmakla göstererek ona söz hakkı vermek istediğini ifade eder.” olumlu önermesine araĢtırmaya katılan ortaöğretim öğrencilerinin %30.9‟u öğretmenlerinin daima bu davranıĢı tercih ettiğini, %24.2‟ü bu Ģekilde davranılmaktan son derece olumlu etkilendiğini; %18.0‟i öğretmenlerin sık sık önermedeki ifadeye uygun davrandığını, %33.1‟i öğretmenlerinin bu davranıĢından olumlu etkilendiğini; %18.3‟ü öğretmenlerinin orta sıklıkta sözü edilen Ģekilde davrandığını, %22.5‟ü öğretmenin sözü edilen ifadeye uygun davranmasının kendisini olumlu veya olumsuz etkilemediğini; %18.6‟i öğretmenlerinin sınıfa ara sıra bu yönde davrandığını, %9.6‟u bu davranıĢtan olumsuz etkilendiğini; %13.6‟i öğretmenlerinin önermede yer alan Ģekilde bir davranıĢı hiç sergilemediğini, %8.1si öğretmenlerinin belirtilen yönde davranmasının kendisini son derece olumsuz etkilediğini belirtmiĢtir (Tablo 5).

“Öğretmenin, öğrencilerden birini parmakla göstererek ona söz hakkı vermek istediğini ifade emesi.” olumlu önermesine araĢtırmaya katılan ilköğretim DKAB öğretmenlerinin %7.7‟si son derece olumlu; %53.8‟i ise olumlu, 23.1si ne olumlu ne olumsuz, %15.4‟ü ise olumsuz olarak değerlendirmiĢlerdir (Tablo 8).

“Öğretmenin, öğrencilerden birini parmakla göstererek ona söz hakkı vermek istediğini ifade etmesi.” olumlu önermesine araĢtırmaya katılan ortaöğretim DKAB öğretmenlerinin %22.2‟sı son derece olumlu, %66.7 olumlu, 11.1‟si ne olumlu ne olumsuz bir davranıĢ olarak bakmıĢlardır (Tablo 9).

“Öğretmenimiz, öğrencilerden birini parmakla göstererek ona söz hakkı vermek istediğini ifade eder.” olumlu önermesine; kız öğrenciler, erkek öğrenciler arasında anlamlı bir farklılık tespit edilememiĢtir (Tablo 10).

“Öğretmenin, öğrencilerden birini parmakla göstererek ona söz hakkı vermek istediğini ifade etmesi.” olumlu önermesine; bay ve bayan DKAB öğretmenleri arasında anlamlı bir farklılık tespit edilememiĢtir (Tablo 11).

Önermeye öğrenci ve DKAB öğretmenlerinin bakıĢ açıları arasında anlamlı bir farklılık vardır (Tablo 12).

Lise öğrencileri, ilköğretim öğrencilerine göre. “öğretmenimiz, öğrencilerden birini parmakla göstererek ona söz hakkı vermek istediğini ifade eder.” olumlu önermesini daha anlamlı ve olumlu bulmuĢlardır (Tablo 13).

Öğrenciler önermede sözü edilen davranıĢtan olumlu etkilendiklerini (Etkilenme derecesi X Ort. 3,61), öğretmelerinin genel olarak bu tarz davrandığını (GerçekleĢme sıklığı X Ort. 3,44) ifade etmiĢler; öğretmenlerde tutumun öğrencileri olumlu etkileyeceğini belirtmiĢlerdir (X Ort. 3,77).