• Sonuç bulunamadı

Damga Vergisi ve Harçlar Bilgisi

44

için T0.55 Damga Vergisi’ne tabi tutulması öngörülmüştür.

Bu hükmün uygulanmasında ‘nüsha ve suret’ ayrımı durak-sama yaratmış olup, bu durakdurak-samanın giderilmesine yönelik Hazine ve Maliye Bakanlığı 2010/1 sayılı ‘Damga Vergisi Ka-nunu Sirküleri’ni yayımlamıştır.

Söz konusu sirkülerde de ifade edildiği üzere “Damga Vergi-si Yasası uygulamasında aynı hüküm ve kuvveti haiz olmak üzere birden fazla düzenlenmiş ve taraf/taraflarca ayrıca imzalanmış olan kâğıtların her biri nüshadır. Bu kapsamda nüshalar, belli bir hususu ispat ve belli etmek üzere müsta-kilen ve aynı zamanlarda farklı mekânlarda ibraz edilebilen mahiyette olan kâğıtlardır.

Suret ise aslında bulunan ibarelerin aynısını taşıyan, fakat aslında bulunan imzaları taşımayıp, aslına uygun olduğuna ilişkin onaylayanın imzasını ve kaşesini ihtiva eden kâğıtları ifade etmektedir. Taraf veya taraflarca düzenlenerek imzalan-mış, diğer bir ifadeyle hukuken tekemmül etmiş bir kâğıdın usulüne uygun olarak çıkarılmış, ancak taraflarca ayrıca im-zalanmamış örnekleri surettir.

Kâğıtların fotokopi ile çoğaltılmış örneklerinin de ‘aslına uygundur’ ya da ‘aslı gibidir’ şerhi ile onaylayanın imzası veya kaşesini ihtiva etmesi halinde mahiyeti itibariyle suret;

kâğıdın taraflarına ayrıca imzalanması halinde ise nüsha ola-rak değerlendirilmesi gerekmektedir.

Damga Vergisi’ne tabi kâğıtlar bakımından düzenlenecek nüsha ve/veya çıkarılacak suret sayısına ilişkin olarak Damga Vergisi Yasası’nda herhangi bir belirleme, daha açıkçası sı-nırlama bulunmamaktadır. Diğer yandan uygulamada örnek olarak düzenlendiği belirtilen kâğıtlar bakımından, nüsha ve suret ayrımının bu açıklamalar doğrultusunda yapılması ge-rekmektedir.

Kaynak: Veysi Seviğ , Referans Gazetesi, 27.08.2010 http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?YZR_

KOD=157&HBR_KOD=143307

1. d Yanıtınız yanlış ise “Damga Vergisine Tabi Kâğıt Nüshalarının Birden Fazla Olması” konusunu yeni-den gözyeni-den geçiriniz.

2. a Yanıtınız yanlış ise “Damga Vergisine Tabi Kâğıtta Birden Fazla Akit ve İşlem Bulunması” konusunu yeniden gözden geçiriniz.

3. d Yanıtınız yanlış ise “Damga Vergisine Tabi Kâğıtların Niteliklerinin Tayin Edilmesi” konusunu yeniden gözden geçiriniz.

4. a Yanıtınız yanlış ise” Damga Vergisine Tabi Kâğıtlarda Belli Para Gösterilmesi Zorunluluğu” konusunu ye-niden gözden geçiriniz.

5. d Yanıtınız yanlış ise “Yabancı Para Cinsinden Düzen-lenen Kâğıtlarda Damga Vergisi” konusunu yeniden gözden geçiriniz.

6. e Yanıtınız yanlış ise “Damga Vergisine Tabi Kâğıtların Niteliklerinin Tayin Edilmesi” konusunu yeniden gözden geçiriniz.

7. b Yanıtınız yanlış ise “Damga Vergisine Tabi Kâğıtların Niteliklerinin Tayin Edilmesi” konusunu yeniden gözden geçiriniz.

8. c Yanıtınız yanlış ise “Damga Vergisine Tabi Kâğıt Nüshalarının Birden Fazla Olması” konusunu yeni-den gözyeni-den geçiriniz.

9. b Yanıtınız yanlış ise “Damga Vergisine Tabi Kâğıt Nüshalarının Birden Fazla Olması” konusunu yeni-den gözyeni-den geçiriniz.

10. e Yanıtınız yanlış ise “Yabancı Para Cinsinden Düzen-lenen Kâğıtlarda Damga Vergisi” konusunu yeniden gözden geçiriniz.

Kendimizi Sınayalım Yanıt Anahtarı

Sıra Sizde Yanıt Anahtarı

Sıra Sizde 1

Kâğıtların nitelikleri tayin edilirken şekli kanunlarda belir-tilmiş olan kâğıtlar açısından kâğıdın ilgili kanundaki adına, belirtilmemiş olanlar açısından ise kâğıt üzerindeki yazının içerdiği hüküm ve anlama bakılır.

Sıra Sizde 2

Kanunen belli şekle tabi tutulmamış, şekilleri kanunlarda belirtilmemiş olan kâğıtların niteliği ise bunların üzerindeki yazının kapsadığı hüküm ve anlama bakılarak tayin edilir.

Sıra Sizde 3

Kağıt nüshaları kağıdın nispi veya maktu esasta vergiye tabi olmasına göre değişen şekilde damga vergisine tabi tutulur-ken suretlerin daha düşük tutarda vergiye tabi tutulmasının gerekçesi nüshanın surete göre bir hususu ispat ve belli etmek konusunda daha değerli bir ispat ve tevsik vasıtası sayılma-sıdır.

Sıra Sizde 4

Bir kâğıttaki işleme asıl işlemin taraflarından başka bir kim-senin akit ve işleminin eklenmesi durumunda eklenen işlem asıl işlem ile aynı kâğıtta toplanmış olsa bile ayrıca vergilen-dirilir. Ek işlem için kural olarak damga vergisi alınır.

Sıra Sizde 5

Kâğıttaki imzaların birden fazla olmasının verginin tekerrü-rünü gerektirmemesi kural olmakla birlikte bu genel kura-lın istisnaları maktu vergiye tabi olan ve birden fazla kişi-nin imzasını taşıyan makbuz ve ibra senetlerikişi-nin vergisikişi-nin kâğıttaki imza adedince alınacağına ilişikin olan ve nispi ver-giye tabi olan ve birden fazla kimse tarafından imza edilen makbuz ve ibra senetleri ile ilgili olandır.

Sıra Sizde 6

İki tacir arasındaki sürekli ticari ilişkilerde tarafların birbirle-rinden olan karşılıklı alacakları ayrı ayrı istenmeyip cari he-sapta izlenir, zamanı geldiğinde ise mahsuplaşılmayan alacak bakiyesi ilgilisine ödenir.

İnal, M., (2006). 101 Soruda Damga Vergisi Kanunu El Kita-bı, Muhasebat Kontrolörleri Derneği Yayını, Ankara.

Kırman, A., (1997). 488 Sayılı Damga Vergisi Kanunu Şerhi, Doğuş Matbaacılık, Ankara.

Öncel, M., Çağan, N., (2017). Bankacılar İçin Mali Hukuk Bilgisi, 15. Baskı, Banka ve Ticaret Hukuku Araştırma Enstitüsü Yayınları, Ankara.

Öncel, M., Kumrulu A., Çağan, N., (2018). Vergi Hukuku, Gözden Geçirilmiş Değişiklikler İşlenmiş 27. Baskı Tur-han Yayınları, Ankara.

Özbalcı, Y., (2006). Damga Vergisi Kanunu Yorum ve Açıkla-maları, Oluş Yayıncılık, Ankara.

Yararlanılan Kaynaklar

4 Amaçlarımız

Bu üniteyi tamamladıktan sonra;

Harçları tanımlayabilecek,

Harçların diğer kamu gelirleri ile farkları açıklayabilecek, Harçların çeşitlerini ifade edebilecek

bilgi ve becerilere sahip olacaksınız.

Anahtar Kavramlar

İçindekiler

 

Damga Vergisi ve Harçlar

Bilgisi Harçların Tanımı, Özellikleri, Çeşitleri

• HARÇLARIN TANIMI

• HARÇLARIN ÖZELLİKLERİ

• HARÇ ALMA NEDENLERİ

• DİĞER KAMU GELİRLERİ İLE HARÇLARIN MUKAYESESİ

• HARÇ ÇEŞİTLERİ

• Harç

• Resim

• Harç Türleri

• Harcın Özellikleri

• Harç Alma Nedenleri

DAMGA VERGİSİ VE HARÇLAR BİLGİSİ