• Sonuç bulunamadı

3. ULUSLARARASI KURULUġLARIN GIDA GÜVENLĠĞĠNE ĠLĠġKĠN ROLÜ

3.6. Ekonomik Kalkınma ve ĠĢbirliği Örgütü (OECD)

3.6.4. OECD‟nin Organizasyon Yapısı ve Bağlı Birimler

1. Ekonomi Direktörlüğü ve Bağlı Birimler; Ekonomik performans OECD‟ye üye ülke Hükümetlerinin gündeminde önemli bir yer tutmaktadır. Ekonomi Direktörlüğü, OECD üyesi ülkelerin dıĢında seçilmiĢ bazı üye olmayan ülkelerin ekonomik ve mali geliĢmelerini de incelemektedir. Direktörlük, yürüttüğü çalıĢmalarla yapısal öncelikleri tanımlayan genel bir çerçeve sağlamaktadır (OECD, 2015).

2. Mali ve Kurumsal ĠĢler Direktörlüğü ve Bağlı Birimler; Mali ve Kurumsal ĠĢler Direktörlüğü, ekonomik büyümeyi ve kalkınmayı geliĢtirmek, mali istikrarı sağlamak

107

ve OECD‟ye üye olmayan ülkelerin de küresel ekonomiyle bütünleĢmesini temin etmek için ekonomik faaliyetleri doğrudan ilgilendiren kamusal politikalarla ilgilenmektedir (Anonim, 2015c).

3. Kamu Yönetimi ve Bölgesel Kalkınma Direktörlüğü ve Bağlı Birimler; Ġyi ve etkin kamu yönetimi demokrasiyi güçlendirmeye, ekonomik refahı ve sosyal uyumu arttırmaya yardımcı olmaktadır. Kamu Yönetimi ve Bölgesel Kalkınma Direktörlüğü, ülkelerin yönetim sistemleri ve bölgesel politikalarının toplumun geliĢen ihtiyaçlarına gereği veçhile cevap vermesini amaçlamaktadır (Anonim, 2015c).

4. Vergi Politikası ve Ġdaresi Merkezi ve Bağlı Birimler; Vergi Politikası ve Ġdare Merkezi, vergi politikası ve vergi idaresi dâhil olmak üzere vergilendirmenin tüm alanlarını incelemekte, üye ülkelerde vergi politikasını belirlemekle görevli ulusal birimlere 21. yüzyılın vergi sistemini oluĢturmada yardımcı olmaktadır (Anonim, 2015c).

5. Ġstihdam, ÇalıĢma ve Sosyal ĠĢler Direktörlüğü ve Bağlı Birimler: Yüksek iĢsizlik, dıĢlanma ve yoksulluk toplumun yapısını bozan ve ekonomileri çökerten baĢlıca nedenlerdir. Ġstihdam, ÇalıĢma ve Sosyal ĠĢler Direktörlüğü istihdamı arttırmaya ve sosyal dıĢlanmayı önlemeye yönelik politika alanlarındaki uygulamalar üzerinde çalıĢmaktadır (OECD, 2015c).

6. Ticaret ve Tarım Direktörlüğü ve Bağlı Birimler: “Ticaret Direktörlüğü” ile “Gıda, Tarım ve Balıkçılık Direktörlüğü” Ģeklinde olan eski idari yapılanma, 1 Aralık 2006 tarihinde bu iki Direktörlüğün birleĢmesiyle, yerini “Ticaret ve Tarım Direktörlüğü ”ne bırakmıĢtır (Anonim, 2015c).

Hükümetler, tarımsal üretimi desteklemek için ulusal ve uluslararası pazarlara uzun zamandan beri müdahale etmektedirler. Bu desteğin büyük bölümü, tüketiciler ve vergi mükelleflerine maliyet yüklemekte, ekonomik verimliliği azaltmakta, üretimi ve ticareti olumsuz yönde etkilemekte, ayrıca geliĢmekte olan ülkelerde büyümeyi engellerken, çevrenin olumsuz Ģekilde etkilenmesine neden olabilmektedir (Anonim, 2015c).

108

ÇalıĢmalar üç temel alanı kapsamaktadır: tarım politikası reformu, tarımsal ticaretin serbestleĢtirilmesi ve sürdürülebilir tarım ve balıkçılık. Her yıl hazırlanan “OECD Ülkelerindeki Tarım Politikalarına BakıĢ” ve dönüĢümlü olarak yayınlanan “Ġzleme ve Değerlendirme Raporu” ile “OECD Tarımsal Görünümü” baĢlıklı yayınlar, politika geliĢmeleri ve etkileri konusunda, uluslararası alanda kıyaslamalar yapılmasına da imkan veren, piyasa eğilimlerini ve geliĢtirilecek politikaların dünya piyasalarında yaratabileceği etkileri ön plana çıkaran önemli bilgi kaynaklarıdır (Anonim, 2015c).

Tarım Komitesi‟nin yaptığı çalıĢmalar; tarımsal yapı ve politika analizleri, tarımsal reformların hazırlanıp uygulanmasına yönelik çalıĢmaları, dünya piyasalarının takibi konusundaki raporları, arazi varlığı, iklim çeĢitliliği ve ürün türleri incelemeleridir (Anonim, 2015c).

Balıkçılık Komitesi ise, balıkçılık kaynaklarının ekosistem temelinde sürdürülebilir iĢletimi, yönetimi ve planlaması, denetimi ve izlenmesi, bölgesel ve uluslararası iĢbirliği, balıkçılık kaynaklarının korunması, veri toplama sistemlerinin geliĢtirilmesi, pazarlamada düzenlemelere gidilmesi, balıkçılık ve su ürünleri yetiĢtiriciliği alanındaki yapısal eylemler ve teknolojik geliĢmeler, balıkçılıkta çalıĢma koĢulları ve güvenliğin geliĢtirilmesi gibi konuları ele almaktadır. Temel yayını ise Review of Fisheries in OECD Countries‟dır (Anonim, 2015c).

7. GiriĢimcilik, KOBĠ ve Mahalli Kalkınma Direktörlüğü ve Bağlı Birimler: GiriĢimciliği, özellikle küçük ve orta büyüklükteki iĢletmelerin (KOBĠ) giriĢimciliğini teĢvik etmek sadece yükselen ve geliĢmekte olan ekonomilerin değil sanayileĢmiĢ ülkelerdeki politika yapıcılarının da gündemlerinde önemli yer tutmaktadır (Anonim, 2015c).

8. Bilim, Teknoloji ve Sanayi Direktörlüğü ve Bağlı Birimler: Direktörlük ortaya çıkan bilimsel, teknolojik ve endüstriyel konulardaki Hükümet politikalarını desteklemek için istatistikler toplamakta ve incelemeler yapmaktadır (Anonim, 2015c).

9. Eğitim Direktörlüğü ve Bağlı Birimler: Eğitim Direktörlüğü, kiĢisel geliĢime, sürdürülebilir ekonomik büyümeye ve sosyal uyuma katkıda bulunması amacıyla, üye

109

ülkelerin kaliteli eğitim imkânları sağlamalarına yardımcı olduğu belirtilmektedir (Anonim, 2015c).

10. Çevre Direktörlüğü ve Bağlı Birimler: Çevre Direktörlüğü‟nün, üye ülkelere çevresel sorunları ele alabilmek ve doğal kaynakları sürdürülebilir bir Ģekilde yönetebilmek için gerekli olan etkin, etkili politikaları oluĢturmaları ve uygulamalarında yardımcı olduğu belirtilmektedir (Anonim, 2015c).

11. Ġstatistik direktörlüğü ve bağlı birimler: Ġstatistik Direktörlüğü tüm OECD birimlerinden istatistikler toplamaktadır. Bu veriler, uluslararası alanda karĢılaĢtırılabilir olması için standart hale getirilmiĢ olup, kitap olarak ve internet ortamında yayınlanmaktadır (Anonim, 2015c).

12. Kalkınma ĠĢbirliği Direktörlüğü ve Bağlı Birimler: Kalkınma ĠĢbirliği Direktörlüğü (DCD), kalkınma politikaları oluĢturulması, eĢgüdümün sağlanması ve kalkınmaya yönelik biliĢim sistemleri konularında Kalkınma Yardımları Komitesi (DAC) ve OECD‟ye bir bütün olarak destek sağlamaktadır. Marshall Planı kapsamındaki kalkınma yardımlarının eĢgüdümünü sağlamak amacıyla OECD‟den önce kurulmuĢ olan DAC halen OECD‟ye üye 22 ülke ve AB Komisyonu‟ndan oluĢmakta, aralarında ülkemizin de bulunduğu 8 OECD ülkesi ise çalıĢmalara gözlemci olarak katılmaktadır (Anonim, 2015c).

13. OECD ve Toplum: OECD, Ģeffaflığa öncelik verdiğini ve iletiĢim iĢbirliğini geliĢtirme görevini yerine getirirken siyasi kurum ve yetkililer, iĢ dünyası temsilcileri, akademisyenler, sendika kuruluĢları, sivil toplum kuruluĢları, basın-yayın ve kamuoyundan oluĢan çok geniĢ bir yelpazeye eriĢmeye çalıĢtığını ve onlardan gelen düĢünce ve gözlemleri de dikkate aldığını belirtmektedir (OECD, 2015).