• Sonuç bulunamadı

FAO‟nun G20 Dönem BaĢkanlığımızda Gıda Güvenliği ile Ġlgili Yorumları

3. ULUSLARARASI KURULUġLARIN GIDA GÜVENLĠĞĠNE ĠLĠġKĠN ROLÜ

3.1.12. FAO‟nun G20 Dönem BaĢkanlığımızda Gıda Güvenliği ile Ġlgili Yorumları

toplantısı olmak üzere birçok toplantıya katılım sağlamıĢlardır. FAO‟nun katılım durumu ile ilgili bilgiler önceki bölümlerde irdelenmiĢtir. FAO‟nun Dönem BaĢkanlığımızda gerçekleĢtirilen Tarım Bakanları toplantısında gıda güvenliği, gıda israfı ve kayıpları ile ilgili gerek bildiriye iliĢkin görüĢleri gerekse diğer yorum ve katkıları aĢağıdaki gibidir;

Gıda güvenliği ve beslenmenin hem G20 hem de az geliĢmiĢ ülkeler için küresel anlamda önem arz ettiği belirtilmekte, gıda güvenliği ve beslenme çerçevesinin G20 kapsamında ele alınması gerekliliği vurgulanmıĢtır. Doğru ve zamanında elde edilen bilginin küresel gıda piyasaları için önem arz ettiği, dolayısıyla AMIS‟in ülkeler ve diğer organizasyonlar ile olan iliĢiklerinin daha derin boyutlara ulaĢması önerilmiĢtir. 2009 yılında yürürlüğe giren Acil Eylem Planı çerçevesinde gıda politikalarının tartıĢılması ve politik birliğin oluĢturulmasının yerinde olacağı belirtilmiĢtir.

Kapsamlı gıda güvenliği yaklaĢımının yani gıdanın üretiminden, iĢlenmesine, dağıtımına, pazarlanmasına ve tüketilmesine kadar bir bütün olarak ele alınmasına ihtiyaç duyulduğu belirtilmektedir.

Tarımda karĢılaĢılan sorunların bertaraf edilmesi için gıda güvenliği ve küresel tarım konularının kapsamlı bir bakıĢ açısı ile ele alınması gerekliliğine ihtiyaç duyulduğu, müdahale ve yatırım araçlarının daha yakından tanınmasına ihtiyaç duyulduğu ifade edilmiĢtir. FAO ve Avrupa Birliği Ortak AraĢtırma Organları tarafından gerçekleĢtirilen gıda güvenliği ile ilgili çalıĢmaların desteklendiği belirtilmiĢtir. FAO, diğer uluslararası kuruluĢları gıda güvenliği gibi küresel problemlerin çözümünde iĢbirliğini güçlendirmeleri ve G20 gündeminde belirleyici olmalarını teĢvik ettiğini belirtmiĢtir.

FAO, Tarım Bakanları Toplantısı‟nın hedefinin yalnızca gıda üretimini artırmaya yönelik olmaması gerektiğini aynı zamanda gıda güvenliği odaklı bir misyonu olması gerektiğini savunmuĢtur. Sürdürülebilir ve dirençli gıda sistemlerine yapılacak sorumlu yatırımlar ile kırsal alanlarda özellikle kadınlar ve gençler için gelir düzeyini yükseltmek ve kaliteli iĢ olanakları yaratmak suretiyle yoksulluğun azaltılması gerekliliği vurgulanmıĢtır. FAO, küresel gıda güvenliğinin gerek G20 üyelerinin gerekse üye olmayan

70

ülkelerin ortak sorunu olduğunu dolayısıyla gıda güvenliğinin üzerinde durulması gereken önemli bir konu olduğunu belirtmektedir. Açlığı yok etmek için tarım sektörüne daha çok yatırım, kırsal kalkınma çalıĢmaları, sosyal koruma çalıĢmaları ve fırsat eĢitliğinin hayata geçirilmesi gerekliliği vurgulanmıĢtır. Bu çerçeve içerisinde, FAO, “Sıfır Açlık” projesinin önemini vurgulamaktadır.

FAO, Kalkınma ÇalıĢma Grubu‟nun (DWG) G20‟nin gıda güvenliği ve kalkınma gündemleri ve bilhassa G20 Gıda Güvenliği ve Beslenme (FSN) Çerçevesine ĠliĢkin Uygulama Planı memnuniyetle karĢıladığını açıklamıĢtır.

Yeterli ve dengeli beslenmenin insani geliĢimin bir ön Ģartı olduğu, FAO, bu bağlamda, Ġkinci Uluslararası Beslenme Konferansı‟nda kabul edilmiĢ olan Roma Beslenme Deklarasyonu‟nu tekrar onaylamaktadır. FAO, “Gezegeni Beslemek: YaĢam Ġçin Enerji” temalı Expo Milano 2015‟i ve gıda güvenliği ve beslenmeyle ilgili diğer bağlı aktiviteleri memnuniyetle karĢıladığını açıklamıĢtır.

FAO, G20‟nin gıda güvenliği ile ilgili çalıĢmalardan elde edilen olumlu sonuçların farkında olduğunu belirtmektedir. FAO, G20‟nin bugüne kadar tarım ve gıda güvenliği alanlarında ve özellikle de Tarım Piyasaları Bilgi Sistemleri‟ni (AMIS) de kapsayacak Ģekilde Gıda Fiyat DeğiĢkenliği ve Tarıma ĠliĢkin 2011 Eylem Planı‟yla ilgili olarak kaydetmiĢ olduğu ilerlemenin ve bilhassa Küresel Tarım ve Gıda Güvenliği Programı (GAFSP) vasıtasıyla sürdürülebilir verimliliğin arttırılmasını önermektedir.

FAO, gıda değer zincirlerinin bütün aĢamalarında yatırım; verimliliğin artırılması, istihdam ve gelir oluĢturulması ile gıda israfı ve kayıplarının azaltılması gerekliliğini vurgulamıĢtır. Ulusal Gıda Güvenliği Bağlamında Arazi Kullanım Hakkı, Balıkçılık ve Ormanların Sorumlu YönetiĢimine iliĢkin Gönüllülük Esasına Dayalı Rehber Ġlkeler (VGGT) ve 2014 yılında onaylanan Tarım ve Gıda Sistemlerine Sorumlu Yatırım Ġlkelerinin, Gıda Güvenliği Komitesi (CFS) tarafından onaylanmasını, FAO olumlu bulmaktadır. FAO, UNCTAD, Dünya Bankası Grubu ve IFPRI‟yi gıda güvenliği ve gıda, israf ve kayıpları ile ilgili olarak gerek G20 üyelerine gerekse geliĢmekte olan diğer ülkelere rehberlik etmesi çağrısında bulunmaktadır.

71

FAO, tarım politikasının sürdürülebilir gıda sistemleri ve gıda güvenliğinin geliĢtirilmesi hususunda oynadığı rolü dikkate alarak, G20 üyeleri arasında bu konulardaki politika deneyimleri ve baĢarılı uygulamalar ile ilgili olarak daha fazla iĢbirliği ve bilgi alıĢveriĢi yapılması ve bunların üye olmayan ülkelerle paylaĢılması çağrısında bulunmaktadır. FAO, OECD‟yi ve OECD ile iĢbirliği içinde olan uluslararası kuruluĢları tarımsal verimliliğin sürdürülebilir biçimde artırılmasına yönelik olarak G20 tarafından baĢlatılan çerçevenin geliĢtirilmesine destek vermeyi sürdürmeye davet etmektedir.

FAO, gıda değer zincirindeki gıda israfı ve kayıplarının düzeyini ve bunların ekonomi, beslenme ve doğal kaynakların üzerindeki olumsuz sonuçlarını kaygı ile izlemekte olduğunu belirtmektedir.

FAO, açık ve Ģeffaf pazarın gıda güvenliğini sağlamada, üretimi teĢvik etmekte, büyüme ve yatırımda önemli bir bileĢen olduğunu ve büyük ölçüde ticari düzeni bozacak her türlü politika ve tedbire karĢı sorumluluk taĢıdıklarını belirtmiĢtir. FAO, bildiride ihracat kısıtlamalarının uygulanmaması ve WFP tarafından insani amaçlar için alımı yapılacak gıdalar üzerine ek vergi konulmaması gerekliliğini vurgulamıĢtır.

FAO, Gıda Kayıpları ve Ġsrafının Azaltılmasına Yönelik Küresel GiriĢimi (SaveFood) memnuniyetle karĢıladığını belirtmekte ve FAO, OECD, IFPRI ve diğer uluslararası kuruluĢların gıda kayıpları ve israfının azaltılması, ölçümlenmesi ve daha sağlıklı bir metodun geliĢtirilebilmesi için iĢbirliğine davet etmektedir. FAO, üye ülke ve kuruluĢları, G20 ülkeleri arasında, gıda kayıp ve israfını en aza indirecek bilgi ve deneyim paylaĢımını sağlayacak Ģekilde mevcut sistemlerin üzerine inĢa edilecek bir platform oluĢturmaya davet etmektedir. Bu platformda G20 üyelerinin ve diğer ülkelerin deneyimleri yer almalı ve platform düĢük gelirli geliĢmekte olan ülkelere de odaklanması gerektiği ifade edilmektedir. FAO, bu yeni metodun geliĢtirilmesinde her türlü iĢbirliğine hazır olduğunu belirtmektedir.

72

3.1.13. Gıda Ġsraf ve Kayıplarının Ölçümlenmesine Yönelik Teknik Platform