• Sonuç bulunamadı

IFPRI‟nin G20 Dönem BaĢkanlığımızda Gıda Güvenliği ile Ġlgili Yorumları

3. ULUSLARARASI KURULUġLARIN GIDA GÜVENLĠĞĠNE ĠLĠġKĠN ROLÜ

3.3. Uluslararası Gıda Politikaları AraĢtırma Enstitüsü (IFPRI)

3.3.10. IFPRI‟nin G20 Dönem BaĢkanlığımızda Gıda Güvenliği ile Ġlgili Yorumları

gıda güvenliği ile ilgili yorum, düĢünce, katkı ve önerileri aĢağıda belirtilmiĢtir (IFPRI, 2015);

Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri kapsamında, IFPRI, her kesimin gıda güvenliğini sağlamak için çalıĢacağına garanti vermektedir. 2050 yılında dünya nüfusun 9,3 milyarı bulacağı göz önüne alınırsa yaklaĢık 2,5 milyar insanın gıda güvenliğini de göz önüne alınmasının zorunlu olacağı belirtilmiĢtir. Bu nedenle gıda israfı ve kaybı bizlere ciddi bir engel teĢkil etmektedir. Yeryüzünü doğal felaketlerden korumaya gayret gösterirken, FLW, adeta bir felaket olarak kendisini göstermiĢ, küresel açlığı ve besin yetersizliğini daha çok tetiklemiĢtir. FLW konusunda her geçen gün farkındalık artarken, problemi bertaraf etmek için üzerinde uzlaĢılması gereken daha birçok Ģeyin olduğu kesindir. Terminoloji ve tanımlamalarda ortak bir bilgi havuzu oluĢturulmalıdır. “Gıda hasat kayıpları”, “Gıda kaybı”, “Gıda Ġsrafı” ve “Gıda Ġsraf ve Kaybı” örneklerinde olduğu gibi terminoloji farklılık göstermektedir. Problemin ortak nedenini anlaĢılmadan konunun doğru biçimde ele alınamayacağı ifade edilmiĢtir.

Gıda israfı ve kaybının tespitinde kullanılın metotlar da farklılık göstermektedir. Denge tablosunu ortaya çıkaracak ulusal istatistik veri tabanlarını kullanma yaklaĢımı, gıda üretimi, israfı ve kaybı ile alakalı doğru sayısal bilgilere ihtiyaç duymaktadır. Eğer, bu doğru sayısal veriler sağlanamaz ise sonuçlarda bölgesel, yöresel ve ulusal düzeyde tutarsızlıkların çıkacağı ortadadır. Mikro yaklaĢımlar ise gıda israfı ve kaybının nedenlerine odaklanmaktadır. Mikro yaklaĢımlar zaman kaybına ve maliyete neden

86

olmakla birlikte elde edilen sonuçlarının da kıyaslanması zordur. Öncelikle, tanım ve terminoloji de standart ortaya konulmalıdır. Bu tanım ve terminolojiler gıda zinciri yaklaĢımına uygun olmalı, farklılık göstermemelidir. Tüm G20 üyelerinin kabul edeceği ortak bir konsept geliĢtirilmelidir. Daha sonraki aĢama ise farklı ürün grupları için doğru istatistiki veri toplamak konusunda ortak iĢbirliğidir.

IFPRI, “Bizler aynı zamanda gıda israfı ve kaybının gıda değer zincirinin hangi aĢamasında olduğunu belirlemeliyiz. Bu da doğal olarak spesifik bir yaklaĢım gerektirmektedir. Örneğin, geliĢmekte olan ülkelerde, üretimin ilk aĢaması olan üretim ve iĢlemede gıda kaybı israfının tahminine ihtiyaç duyulmaktadır” açıklamasında bulunmuĢtur.

IFPRI, G20 ailesinin üyeleri olarak, gıda zincirinde verimliliği artıracak önlemlere odaklanmalıyız. Daha iyi depolama ve nakil hizmetlerinin sağlanmasının yanında, daha iyi teknolojik hizmetler için üreticinin krediye ulaĢma imkânları desteklenmeli ve daha iyi gıda güvenilirliği sistemleri benimseneceğini ifade etmiĢtir.

Projeye katkı sunması beklenen tüm paydaĢlar belirlenmesi gerektiğini belirtmiĢtir. AraĢtırmacılar, politikacılar, özel sektör ve sivil toplum kuruluĢları bu proje kapsamında önemli paydaĢlar olarak göze çarptığı ifade edilmiĢtir.

IFPRI, FAO ve diğer paydaĢlar ile birlikte platformun kurulmasına yönelik çabaları desteklemiĢtir. FAO ile birlikte gıda israfını ve kaybını ölçmeye ve azaltmaya yönelik bu çalıĢma için küresel iĢbirliğini artırmaya yönelik faaliyetlere baĢlamaktaki isteklerini belirtmiĢtir. Gıda israfı ve kaybının ölçülmesine yönelik platform, bilgi birikimi sağlayacak, gıda israfını ve kaybının azaltılmasına yönelik tavsiye ve bilgi birikimi oluĢmasını sağlayacak ve nihayetinde tüm bu birikimlerin ülke ve bölgelere daha kolay ulaĢmasına vesile olacaktır.

IFPRI, gıda israfı ve kaybının boyutlarının ve maliyetinin farkındadır. Bu nedenle, bazı tedbirlerin uygulanması ve önceliklerin belirlenmesi gerekmektedir. Önceliklerin, sürdürülebilir pazar ve ticaretin geliĢmesi ve üretimde sürdürülebilirliğinin sağlanabilmesi amacını taĢıması gerektiğini düĢünmektedir.

87

IFPRI, 2025 yılına kadar yetersiz beslenmeyi ve açlığı yok etmeyi planlayan, Compact2025 giriĢimini cesur ve iddialı bir program olarak görmektedir. Bu programın, birçok ülkeyi, organizasyonu, sivil toplum kuruluĢlarını ve özel sektörü bir araya getireceği belirtilmiĢtir. IFPRI‟nin giriĢimi olan Combat2025 programı ile bilgi ve inovasyonunu teĢviki, CFS gibi komitelere IFPRI‟nin yaptığı katkının daha da güçlendirilmesi ve var olan kapasitenin daha da artırılması hedeflendiği ifade edilmiĢtir.

Doğal felaketler, gıda fiyatlarındaki dalgalanmalar ve sosyal, çevresel ve ekonomik Ģoklar gıda güvenliğini tehlikeye atmaktadır. Bu riskler özellikle az geliĢmiĢ ülkelerdeki yoksul üreticileri mağdur etmektedir. IFPRI, bu tür felaketler karĢısında atılacak adımın üreticilerin direncinin artırılmasına yönelik giriĢimler olduğunu düĢünmektedir. IFPRI, riskler karĢısında üreticilerin bu risklere karĢı koyma becerisini artıracak çalıĢmaları yürüttüğünü açıklamıĢtır. Bu çalıĢmalar, ürünlerin sert iklim koĢullarına dayanıklılığının artırılması, pestisitlere karĢı direncinin geliĢtirilmesi ve su kıtlığına karĢı alternatiflerin geliĢtirilmesi gibi çalıĢmaları kapsadığı belirtilmiĢtir. Özellikle ekonomik, sosyal ve teknolojik anlamda geliĢmiĢ G20 üyesi ülkelerin bu bağlamda bilgi ve tecrübenin yanı sıra teknolojik geliĢmeleri de az geliĢen ülkeler ile paylaĢmasının isabetli olacağının düĢünüldüğü ifade edilmiĢtir.

IFPRI, son yıllarda yaĢanan kuraklık, dünyanın çeĢitli yerlerinde meydana gelen seller ve küresel ısınmanın neden olacağı etkiler konusunda dikkati çekmek istemektedir. Su ve enerji gibi doğal kaynakların aĢırı kullanımı ile çiftçilerin sübvanse edildiğine Ģahit olmaktadır. Bu enerji kaynaklarının pahalı tahıl, baklagiller ve meyvelerin üretilmesine harcandığını görmektedir. Bu tür politikaların dünyanın 3‟te 1‟ini etkileyen obeziteye, kaynak israfına ve beslenme dengesizliğine neden olacağını açıktır. IFPRI, G20 üyesi ülkelerin üreticilerini kaynak kullanımına özen gösterecek Ģekilde politika geliĢtirmelerini temenni etmektedir. Tüm G20 üyesi ülkelerin, gıda güvenliğini ele alırken iklim değiĢikliğini göz önünde bulunduracak kararlar almasını temenni etmektedir. Bu bağlamda, IFPRI, BirleĢmiĢ Milletler Ġklim DeğiĢikliği Çerçeve SözleĢmesi (UNFCC) giriĢimini ve Hükümetler arası Ġklim DeğiĢikliği Paneli (IPPC)‟nin çalıĢmalarını desteklediklerini belirtmiĢtir.

88