• Sonuç bulunamadı

2. GRUP OF TWENTY (G20)

2.3. LĠDERLER ZĠRVESĠ

Türkiye G20 Dönem BaĢkanlığında, Liderler Zirvesi 15-16 Kasım 2015 tarihlerinde Türkiye Cumhuriyeti CumhurbaĢkanı Sn. Recep Tayyip ERDOĞAN‟ın baĢkanlığında gerçekleĢtirilmiĢtir. Zirveye katılım durumu tabloda özetlenmiĢtir. Arjantin, Finans Bakanı ve Fransa, DıĢiĢleri Bakanı düzeyinde toplantıya katılım sağlarken; diğer ülkeler devlet baĢkanı düzeyinde katılım sağlamıĢtır. Dönem baĢkanlığımızda davetli ülkeler arasında; Ġspanya, Azerbaycan, Malezya, Senegal, Singapur ve Zimbabve yer almaktadır. Devlet baĢkanlarının yanı sıra katılımcı ülkelerden çok sayıda bakan ve üst düzey bürokrat, uluslararası kuruluĢlardan ise birçok konu uzmanı Liderler Zirvesi‟ne katılım sağlamıĢlardır. Katılım sağlayan uluslararası kuruluĢlar arasında ise; Finansal Ġstikrar Kurumu (FSB), Uluslararası Para Fonu (IMF), BirleĢmiĢ Milletler (UN), OECD, ILO, WTO, Avrupa Komisyonu ve World Bank yer almaktadır (Anonim, 2015b). Diğer taraftan açılım gruplarından ise B20 üyesi 770 katılımcı, L20 üyesi 68 katılımcı, C20 üyesi 40 katılımcı; W20 üyesi 48 katılımcı ve T20 üyesi 209 katılımcı zirveye katılım sağlamıĢlardır (G20 Akreditasyon Sistemi, 2015). Zirve 5 oturum, 2 çalıĢma yemeği olmak üzere toplam 7 oturum ile tamamlanmıĢtır.

G20 Antalya Zirvesine akredite olan delege/görevli sayısı ve dağılımı aĢağıdaki gibidir (G20 Akreditasyon Sistemi, 2015);

 Yabancı delege: 5.808  Türk delege: 2.993

 Açılım grupları delege: 1.145

 Basın mensubu: 2.483 (819 yerli, 1664 yabancı)  Emniyet mensubu: 14.761

 Firma çalıĢanı: 5.808  Otel çalıĢanı: 15.134  Otel Tedarikçisi: 2.679

48

Tablo 26. Dönem BaĢkanlığımızda G20 Liderler Zirvesine Katılım Durumu

Ülkeler/KuruluĢlar Heyet BaĢkanı Görevi Delege/Görevli

Sayısı

ABD BARACK HUSSEIN

OBAMA

BaĢkan 1377

Almanya ANGELA MERKEL ġansölye 100

Arjantin AXEL KICILLOF Finans Bakanı 136

Avrupa Birliği (Konsey) DONALD TUSK BaĢkan 29

Avustralya MALCOLM BLIGH

TURNBULL

BaĢbakan 132

BirleĢik Krallık DAVID CAMERON BaĢbakan 49

Brezilya DILMA VANA ROUSSEFF BaĢkan 167

Çin JINPING XI BaĢkan 597

Endonezya JOKO WIDODO BaĢkan 188

Fransa LAURENT FABIUS DıĢiĢleri Bakanı 82

Güney Afrika JACOB ZUMA BaĢkan 115

Hindistan NARENDRA MODI BaĢbakan 214

Ġtalya MATTEO RENZI BaĢkan 35

Japonya SHINZO ABE BaĢbakan 318

Kanada JUSTIN PIERRE JAMES

TRUDEAU

BaĢbakan 160

Kore Cumhuriyeti GEUN-HYE PARK BaĢkan 311

Meksika ENRIQUE PENA NIETO BaĢkan 153

Rusya VLADIMIR PUTIN BaĢkan 356

Suudi Arabistan SALMAN BIN

ABDULAZIZ EL-SUUD

Kral 779

Türkiye RECEP TAYYĠP

ERDOĞAN CumhurbaĢkanı

432

Azerbaycan* ILHAM ALIYEV BaĢkan 109

Ġspanya * MARIANO RAJOY BREY BaĢkan 46

Malezya* MOHD NAJIB BIN HJ ABD

RAZAK

BaĢbakan 98

Senegal* MACKY SALL BaĢkan 31

Singapur* HSIEN LOONG LEE BaĢbakan 54

Zimbabve* GABRIEL MUGABE BaĢkan 50

Avrupa Komisyonu JEAN-CLAUDE JUNCKER BaĢkan 32

49

Tablo 26 (Devam). Dönem BaĢkanlığımızda G20 Liderler Zirvesine Katılım Durumu

ILO GUY RYDER Genel Direktör 8

IMF CHRISTINE LAGARDE Genel Direktör 15

OECD ÃNGEL GURRIA Genel Sekreter 19

UN KI-MOON BAN Genel Sekreter 21

World Bank JIM YONG KIM BaĢkan 14

WTO ROBERTO AZEVÃDO Genel Direktör 5

*Davetli Ülkeler

Kaynak: (G20 Akreditasyon Sistemi, 2015).

Liderler zirvesinde ele alınan konular arasında; Suriye Ġç SavaĢı, terörizm, Avrupa mülteci krizi ve Irak ve ġam Ġslam Devleti (IġID) ile mücadele, gıda güvenliği ve iklim değiĢikliği konuları ele alınmıĢtır. Terörizm ve Irak ve ġam Ġslam Devleti (IġID) ile mücadele konuları kapalı oturumda ele alınırken, diğer konular açık oturumda tartıĢılmıĢtır (Anonim, 2015a).

Liderler Zirvesi Sonuç bildirgesinde genel olarak; Küresel büyümenin güçlü sürdürülebilir ve dengeli olması, GSYH büyümesini 2018 yılına kadar % 2 oranında artırma yönündeki hedef, büyümenin kapsayıcı olmasını, istihdam yaratmasını ve toplumun tüm kesimlerine fayda sağlaması, iĢsizlik, eksik istihdam ve kayıt dıĢı iĢler, birçok ülkede eĢitsizlikler, uluslararası emek hareketliliği ile yaĢlanan nüfuslar, özel sektör katkısıyla yatırımları arttıracak güçlü bir ivme sağlamak için yatırım ortamının geliĢtirilmesi, kamu yatırımları da dâhil olmak üzere verimli ve kaliteli altyapı yatırımların teĢvik edilmesi, küçük ve orta ölçekli iĢletmelerin (KOBĠ) desteklenmesi, finansal kuruluĢların dayanıklılığının güçlendirilmesi ve finansal sistemin istikrarının geliĢtirilmesi, küresel olarak daha adil ve modern bir uluslararası vergi sistemi, sürdürülebilir kalkınma, enerjiye eriĢim, gıda güvenliği ve beslenme, insan kaynaklarının geliĢtirilmesi, kaliteli altyapı, finansal kapsayıcılık ve iç kaynakların harekete geçirilmesi, enerji verimliliğini geliĢtirme, temiz enerji teknoloji yatırımlarını artırma ve bu alandaki araĢtırma ve geliĢtirme faaliyetlerini destekleme, iklim değiĢikliği ve mevcut göç krizinin boyutu konuları yer almaktadır (Liderler Zirvesi Sonuç Bildirgesi, 2015).

G20 Dönem baĢkanlığımızda, “G20 Gıda Güvenliği ve Sürdürülebilir Gıda Sistemleri Eylem Planı” nın da dâhil olduğu 23 belge kabul edilmiĢ, “G20 Tarım Bakanları

50

Toplantısı, Ġstanbul, 7-8 Mayıs 2015” bildirgesinin de dâhil olduğu 9 Bakan Bildirgesi yayınlanmıĢtır (Anonim, 2015b).

Liderler Zirvesi Sonuç Bildirgesi‟nin 20. maddesinde tarım ile ilgili olarak; “Bu seneki çalıĢmalarımız, enerjiye eriĢim, gıda güvenliği ve beslenme, insan kaynaklarının geliĢtirilmesi, kaliteli altyapı, finansal kapsayıcılık ve iç kaynakların harekete geçirilmesi gibi alanlarda sürdürülebilir kalkınmayı desteklemektedir. Ürettiğimiz, tükettiğimiz ve sattığımız gıdanın tüm boyutlarıyla – ekonomik, sosyal ve çevresel – sürdürülebilir olmasının sağlanmasına yönelik taahhüdümüzün altını çizen G20 Gıda Güvenliği ve Sürdürülebilir Gıda Sistemleri Eylem Planı‟nı onaylıyoruz. Piyasaların Ģeffaflığını geliĢtiren, gelirleri ve kaliteli istihdamı artıran ve sürdürülebilir verimliliğin büyümesini güçlendiren tarımda ve gıda sistemlerinde sorumlu yatırımların teĢvik edilmesine odaklanmayı sürdürüyoruz. Küçük ölçekli ve aile iĢletmeleri ile kırsal alanda bulunan kadınlar ve gençlerin ihtiyaçlarına özel bir dikkat göstereceğiz. Gıda israfı ve kayıplarının küresel ölçekte azaltılması taahhüdünde de bulunuyoruz. “Gezegeni Doyurmak – YaĢam için Enerji” temasıyla düzenlenen Expo Milano‟yu memnuniyetle karĢılıyoruz. Tarım Bakanlarımızın, G20 ülkelerinin ve diğer ülkelerin gıda israfı ve kayıplarını ölçebilecekleri ve azaltabilecekleri yöntemlerin iyileĢtirilmesi için yeni bir platform tesis edilmesine yönelik kararını da memnuniyetle karĢılıyoruz” ifadesi yer almaktadır (Liderler Zirvesi Sonuç Bildirgesi, 2015).