• Sonuç bulunamadı

ODAK GRUP TOPLANTILARINDAN HAREKETLE GÜNCEL DURUMA BAKIŞ

Yerel yönetimler hususunda yapılan Belediye Eşitlik Endeksi’nin taranma-sı, haberlerin ve raporların incelenmesi, yerel yönetim ve hak savunucula-rı ile yapılan görüşmelerin kayıt altına alınması yerel yönetimlerin LGBTİ+

politikaları ve faaliyetlerine yönelik bir çerçeve çizerken bu çalışma odak grup toplantıları ile kapatıldı. Odak grup çalışmaları çevrimiçi ortamda dın, LGBTİ+ ve diğer hak örgütlerinden temsilcilerle, belediyelerin farklı ka-demelerden personelleriyle bir araya gelinerek yerel yönetimlerde LGBTİ+

çalışmaları ve faaliyetlerinin önündeki engeller ile çözüm önerilerinin tespit edilmesi üzerine gerçekleştirildi. Odak grup toplantılarının çıktıları aşağıda dört konu başlığına ayrılıp derlenmiştir.

8.1. Yerel yönetimlerde LGBTİ+’ların ve LGBTİ+ çalışmalarının varlığı

Yaşanan kayyum atamaları belediyelerin LGBTİ+ faaliyetlerini ve politi-kalarını olumsuz etkilemiştir. Öyle ki stratejik plan çalışmaları, istihdam çalışmaları, translara yönelik danışmanlık hizmetleri, örgüt etkinlikleri için salon tahsis edilmesi, Eşitlik Birimi kurulması çalışmaları gibi çalış-malar ve hizmetler durmuş ve meclis kararları feshedilmiştir.

Kadın ve LGBTİ+ çalışmalarına olumlu bakmayan yerel yönetim temsil-cilerinin başkanlığa seçilmesi yürütülen çalışmaları olumsuz etkilemiştir.

Kadın örgütleri ve LGBTİ+ örgütleri bu belediyelerle iletişim kuramamış ve kazanılan alanlar kaybedilmiştir.

Pandeminin ortaya çıkışı LGBTİ+ faaliyetlerini ve politikalarını olumsuz etkilese de artan sağ popülizmin etkisiyle de LGBTİ+ faaliyetleri, politi-kaları ve çalışmaları engellenmektedir.

LGBTİ+ yasakları yerel yönetimler ile LGBTİ+ örgütlerinin etkileşimini olumsuz yönde etkilemiştir. Yasaklar sebebiyle belediyelerin de LGBTİ+

örgütleriyle ilişkilenmede ve çalışma yürütmede çekinceli olduğu göz-lemlenmektedir. Ayrıca LGBTİ+ yasakları gerçekleştirilen çalışmaların da sönümlenmesine sebebiyet vermiştir.

Yerel yönetimlerin LGBTİ+ etkinlikleri ve çalışmaları düzenlemesi de eleştirileri beraberinde getirmektedir. Bu eleştiriler kimi zaman LGBTİ+

etkinliklerinin çok fazla yapıldığı üzerinden kurgulanabilmektedir.

Belediyeler çoğunlukla LGBTİ+ meselesini sahiplendiklerini söylememek-te, etkinliklerini duyurmamakta, hizmetlerin yayılımını sağlamamaktadır.

Yapılan çalışmalar çoğunlukla Eşitlik Birimi’nin üzerine yüklenmektedir.

Belediyelerin hazırladığı politika metinlerinde ve raporlarda LGBTİ+ hak-larına dönük maddeler yer almamaktadır.

Kent Konseylerinin görevlerinden biri belediyelerin politikalarını izlemek iken Kent Konseyleri bu görevlerini yerine getirmemektedir.

Gönüllü Danışmanlık ve Test Merkezleri’nin bakanlıktan aldığı desteklerle de hayatta kaldığı görülebilmektedir. Öyle ki belediyeler kimi zaman bu merkezleri desteklememektedir.

Gerçekleşen son yerel seçimlerden sonra yerel yönetimlerin savunuculuk perspektifinin ortadan kalktığı gözlemlenmektedir. Ayrıca yöneticilerin,

başkanların, personellerin LGBTİ+ çalışmalarını yapmak istememesi de gözlemlenen bir diğer husustur.

Bu süreçte yalnızca LGBTİ+ çalışmaları değil feminist çalışmalar da daha

“kadın çalışmaları” odaklı faaliyet sürdürmek durumunda bırakılmıştır.

Görünürlük hususunda bir azalma da sezinlenirken yerel yönetimlerin LGBTİ+ kültürüne ve tarihine yönelik kutlama ve anma mesajlarını da geri çekmesi dikkat çekmektedir.

LGBTİ+ faaliyetleri ve politikaları hususunda çalışan birimlerin de özel kalemden alınıp sosyal hizmet müdürlüklerine bağlanması muhatap alın-mayı zorlaştıran bir diğer unsurdur.

Kaymakamlıklar ve valilikler yerel yönetimlerin çalışmalarına müdahale etmektedir. Öyle ki kimi zaman bazı etkinlikleri yasaklamakta, bazıları için yerel yönetimleri tehdit etmekteler ve denetim uygulamaktalardır.

Siyasi otoritelerin yerel yönetimleri LGBTİ+ çalışmaları üzerinden hedef göstermesi de yerel yönetimleri olumsuz etkilemektedir.

Yerel yönetimlerde hali hazırda yürümekte olan ilişkiler kişisel ilişkiler, kurumsallıktan uzak stratejiler üzerinden yürütülmek mecburiyetinde bı-rakılmışlardır.

LGBTİ+ örgütleri belediyelerin stratejik planlama süreçlerine dâhil edil-memektedir.

Yerel yönetimlerdeki eşitlik birimi, LGBTİ+ alanında çalışan birimler ve personeller motivasyon eksikliği yaşamakta ve ilk vazgeçilen kurum olma endişesi yaşamaktadır.

8.2. Yerel yönetimlerde yaygınlığının arttırılması gereken faaliyetler ve stratejiler

Pandemi öncesinde bazı belediyeler LGBTİ+ farkındalık çalışmalarını yü-rütmeye devam etmiştir. Ayrıca yine pandemi öncesinde paneller ve kültür sanat etkinliklerini de hayata geçirmiştir. Bu durumun yanı sıra bazı beledi-yeler pandemide LGBTİ+’lara gıda ve hijyen paketi desteğinde bulunmuştur ve danışmanlık hizmetleri ile test merkezi hizmetlerini halen devam ettir-mektedir. Ayrıca bazı belediyeler stratejik plan raporlarında LGBTİ+’lara dö-nük maddelerini korumaya devam etmektedir ve stratejik plan hazırlama çalışmalarına LGBTİ+ örgütlerini davet etmektedir.

Alternatif olarak kesişimsel işlerin yapılması ve LGBTİ+’ların uzun ve kısa sü-reli istihdam edilmesi bazı belediyelerde devam etmektedir. Bu çalışmaların yanı sıra uygulanmakta olan şu stratejiler de dikkat çekmektedir:

Belediye kanalı tıkandığında Kent Konseyi kanalının zorlanması ve stra-tejilerin buradan hareketle yürütülmesi işleri kolaylaştırmaktadır.

Kadın müdürlükleriyle iletişimlerin arttırılması özellikle Eşitlik Birimi mevcut olmayan belediyelerde LGBTİ+ faaliyetleri ve politikalarının ha-yata geçirilmesine sebep olabilmektedir.

LGBTİ+ ve cinsiyet kimliği ya da cinsel yönelim kavramları kullanılamadı-ğında etkinlikler toplumsal cinsiyet eşitliği başlığı altında hayata geçiril-mekte ve bu durum bir strateji olarak ortaya çıkmaktadır.

Belediyede eşitlik birimi, mecliste eşitlik komisyonu ve kent konseylerin-de eşitlik meclislerinin var oluşu faaliyet ve politikaların hayata geçiril-mesini kolaylaştırmaktadır.

Basın aracılığıyla yerel yönetimler üzerinde baskı oluşturma faaliyetlerin hayata geçirilmesinde önemli bir unsur oluşturmaktadır.

LGBTİ+ konusunu daima sıcak tutmak politikaların ve faaliyetlerin ger-çekleşmesine olanak sağlamaktadır.

Kimi zaman izin almak ve üst kurula hesap vermek yerine faaliyet ve politikaları birim olarak hayata geçirmek de hız almak konusunda yararlı olmaktadır.

Personellere dönük kültür sanat faaliyetleri bilgilendirici olabilmektedir.

8.3. Yerel yönetimlerde LGBTİ+ faaliyetlerinin ve politikalarının hayata geçirilmesinde karşılaşılan engeller

Sivil toplum, belediyeler üzerinde yeterince baskı unsuru oluşturama-maktadır.

Yerel yönetim personellerinin hetero ve cisnormatif bir hayat içerisinde yaşıyor ve LGBTİ+ politikalarından bîhaber oluşu sebebiyle LGBTİ+ hak-ları farkındalığı gündemleşmemektedir.

Yerel yönetimler basmakalıp siyaset anlayışına sahip olup LGBTİ+ politi-kalarını öncelememektedir.

Belediyeler sivil toplum hareketinden öğrenme gerçekleştirmeyi tercih etmemektedir.

Belediyeler hak temelli bakış açısını yeterince içselleştirememiş konum-dadır.

Yerel yönetimlerin başkanlık sistemi içerisinde ilerlemesi faaliyet ve ça-lışmaları engellemektedir.

Belediyelerin özerkliğinin kısıtlı olması politikalar hususunda belediyele-rin elini bağlamaktadır.

Genel bir örgütlenme, katılım ve savunuculuk sıkıntısı yaşanmaktadır.

Yerel yönetimler LGBTİ+ yurttaşlar özelinde güven oluşturamamaktadır.

Muhalefet partisi temsilcisinin yönetime seçilmesi daima LGBTİ+ politi-kaları ve faaliyetlerinin hayata geçirilmesine olanak vermemektedir. Öyle ki, kimi zaman diğer parti temsilcilerinin yönetiminde olan belediyelerle çalışmak daha büyük kolaylık da oluşturmaktadır.

Hazırlanan metinler kimi zaman süzgeçten geçirilmekte ve ilgili kavram-lar çıkarılmaktadır.

Kimi farkındalık çalışmaları halen ikili cinsiyet ve kadın-erkek eşitliği üze-rinden ilerlemektedir.

Yerel yönetimler kimi zaman meclisi bahane ederek LGBTİ+ politikaları ve faaliyetlerini gerçekleştirmeye yanaşmamaktadır.

LGBTİ+ kavramının suçlulaştırıldığı ve kötüleştirildiği bir dönemde mu-halefet belediyeleri de manipüle olmaktadır.

Seçmen sayısına göre hareket eden partilerin kitleyi görememesi olum-suz bir izlenim yaratmaktadır.

8.4. Çözüm önerileri

Üst yönetimimin faaliyetler ve politikaların hayata geçirilmesi konusun-daki gücü düşünüldüğünde belediyelerin üst yönetimlerinin LGBTİ+ hak-ları hususunda farkındalık edinmesi gerekmektedir.

Kadın örgütlerinin ve feminist örgütlerin LGBTİ+ faaliyetlerinin ve poli-tikalarının hayata geçirilmesi için belediyelere baskı oluşturması gerek-mektedir.

Çalışmaların devamlılığının sağlanması adına yerel yönetimlerin yaptık-ları iyi çalışmalar hususunda takdir edilmesi gerekmektedir.

LGBTİ+ sivil toplumunun veri oluşturması ve oluşturacağı verilerle yerel yönetimlere baskı oluşturup yerel yönetimleri etkilemesi gerekmektedir.

Ayrıca LGBTİ+ hareketi içerisinde yerel yönetim konusunun uzun soluklu olarak da gündemleştirilmesi gerekmektedir.

Yerel yönetimlerin özerkliğininin savunulması için kampanya çalışmaları yürütülmesi gerekmektedir.

LGBTİ+ faaliyetlerinin ve politikalarının engellere takılmadan hayata ge-çirilmesi açısından kurum içi mobbing durumuna karşı çalışmaların haya-ta geçirilmesi gerekmektedir.

Oluşturulacak kampanyalarla parti politikalarının etkilenmesi gerekmek-tedir.

Belediyelerin insan hakları hususuna dair LGBTİ+ kapsayıcı bir standart oturtması gerekmektedir.

Sivil toplumla belediyelerin düzenli ilişkiler kaydetmesi gerekmektedir.

Yerel yönetimlere LGBTİ+ farkındalığının ve politikalarının anlatılması ve zemini sağlam bir dönüştürücülük uygulanması gerekmektedir.

Belediye birimlerinin bir araya gelmesinin sivil toplumu güçlendireceği-nin altının çizilmesi gerekmektedir.

Belediyelerde özellikle eşitlik politikalarıyla ilgili birimlerde LGBTİ+’ların istihdam edilmesi gerekmektedir.

Önceki başkanların tavırları yeni başkan üzerinde etkili olmaktadır. Bu sebeple LGBTİ+ dostu başkanların tutumlarını bir veri haline getirmek gerekmektedir.

Yerel yönetimlerdeki LGBTİ+ çalışmaları yürüten kişiler için koordinasyon grubu oluşturulması gerekmektedir.

Yerel yönetimlerle nasıl iletişim kurulması gerektiği pratiklerine dair reh-berler ve yayınlar hazırlanmalıdır.

Kent konseylerinin belediyeleri izleme çalışmalarını arttırması gerek-mektedir.

Yerel yönetimlerin yerel eşitlik eylem planlarını hayata geçirmesi gerek-mektedir.

Belediye kurumlarının tamamen bir değişim ve dönüşüm süreci içerisine girmesi gerekmektedir.

Feminist örgütlerin ve LGBTİ+ örgütlerinin yerel yönetim çalışmalarında ortak akılla hareket etmesi gerekmektedir.

Komisyonların, birimlerin isimlerinin kapsayıcı bir biçimde dönüştürül-mesi gerekmektedir.

Belediye meclislerinde koltuk edinmek ve bu koltukları istikrarlı bir şekil-de yürütmek gerekmektedir.

Uluslararası iyi örneklerin yereldeki belediyelere tanıtılması gerekmekte-dir ve uluslararası ağlarla yereldeki belediyeler arasında bağlantı kurmak gerekmektedir.

Pandemi sürecine ilişkin belediyelerin dijital araçları kullanımı arttırılması gerekmektedir.

Kadın örgütlerine LGBTİ+ hakları konusunda savunuculuk çalışmaları ya-pılması gerekmektedir.

Sığınmaevlerinin kapsayıcı hale getirilmesi ve uyum süreci gibi spesifik konulara dair danışma hatlarının açılması gerekmektedir.

Belediyenin hizmetlerini aktif kullanmak gerekmektedir.

Yerel yönetimlerin birbirleri arasında öğrenme turları düzenlemesi ve ulusal iyi örnekleri görmesi gerekmektedir.

Yerel yönetim mekânlarının cinsiyetsizleştirilmesi gerekmektedir.

Hane bazlı sistemler yerine birey bazlı sistemler ve cinsiyetsiz bazlı sis-temlerin getirilmesi gerekmektedir.