• Sonuç bulunamadı

BÖLÜM II..................................................................................................................................... 18

IV.3. I. Ekonomik Özellikler

IV.3.2. Nüfus

KKTC nüfus sayımı sonuçları Şekil 31’de verilmiştir. 2011 yılı nüfus sayımı sonuçlarına gore Girne ilçesinin toplam nüfusu 69163 (36718 Erkek, 32455 Kadın)’dir (DPÖ, 2011).

Şekil 31 KKTC Nufus Sayımı Sonuçları (DPÖ, 2011)

2011 nufüs sayımına göre Girne ilçesinde sürekli ikamet eden nüfus 69163 (36718 erkek, 32445 kadın)’dır. Çatalköy’de ise toplam 1788 konut (Çatalköy Belediyesine bağlı) 5007 kişi yaşamaktadır.

IV.3.3. Gelir

KKTC hanehalkı kişi başına düşen ortalama yıllık kullanılabilir gelir 45702 TL iken, ortalama yıllık eşdeğer hanehalkı kullanılabilir geliri 22671 TL’dir. İlçelere bakıldığında en yüksek yıllık eşdeğer hanehalkı kullanılabilir geliri Lefkoşa’dır (25688 TL). Girne ilçesi ise 22502 TL ile 2. büyük ortalamaya sahiptir (DPÖ, 2010).

1977 1996 2006 2011

79

Proje alanı Çatalköyde bulunmaktadır. Girneye yakınlığı ve turizm merkezi olması nedeniyle Çatalköy bölgesindeki kişi başına düşen gelirin diğer bölgelere göre daha yüksek olduğu düşünülmektedir. Tesisin faaliyete geçmesiyle bölgeyi ziyaret eden turist sayısı artacak, dolaysıyle bölge halkının geliri de artmış olacaktır.

IV.3.4. İşsizlik

Son yıllarda işsizlik önemli bir sorun haline gelmiştir. Devlet Planlama Örgütü Ekim 2015 Hanehalkı İşgücü Anketi Sonuçları’na göre KKTC genelinde toplam istihdam 112811 kişi, işsiz sayısı 9043 kişi, işsizlik oranı ise %7,3’tür. Anket sonuçlarına göre 15 ve yukarı yaştaki nüfus 239634 olarak tahmin edilmiştir (DPÖ, 2016). Tablo 9’de DPÖ hanehalkı İşgücü Anketi sonuçları gösterilmiştir. Girne bölgesinde işsizlik oranı %7,6 olarak verilmiştir.

Tablo 9 Hanehalkı İşgücü Anketi Temel Göstergeleri (2015 yılı) (DPÖ, 2016)

Toplam Lefkoşa Gazimağusa Girne Güzelyurt İskele

15 ve Daha yukarı yaştaki kurumsal olmayan sivil

Girne Kazası’nda eğitim veren 5 tane üniversite bulunmaktadır. Üniversitelerde Turizm, Gastronomi, İşletme gibi bölümler yer almaktadır. Ülkeye yapılacak yatırımlarla, ilgili bölümlerden mezun olacak olan kişiler bu alanlarda iş bulabilecektir. Böylece işsizlik oranı da azalması beklenmektedir.

80

IV.3.5. Sağlık

Girne ilçesinde Girne Akçiçek Hastahanesi bulunmaktadır. Hastanede 56 yatak, 23 doktor, 45 hemşire, 36 memur ve 28 işçi hizmet vermektedir (KKTC Sağlık Bakanlığı, 2015). Ayrıca, bölgede birçok poliklinik ve özel hastane bulunmaktadır.

Bölgede sıklıkla görülen hastalık bulunmamaktadır.

IV.3.6. Bölgedeki sosyal altyapı hizmetleri, eğitim, sağlık, kültür hizmetleri ve bu hizmetlerden yararlanma durumu.

Proje alanı Çatalköy bölgesinde yer almaktadır. Bölge, Girne ilçesine yakınlığı nedeniyle tüm kamu hizmetlerinden yararlanmak mümkündür. Turistik açıdan oldukça gelişmiş olduğundan, toplu taşıma gibi ulaşım hizmetleri mevcuttur.

Çatalköy ve Arapköy köyleri Çatalköy Belediyesine bağlıdır. İçme ve kullanma suyu, çöp toplama hizmetleri mevcuttur. Ancak henüz bölgede kanalizasyon altyapısı mevcut değildir. Bu nedenle otele atıksu arıtma tesisi kurulması planlanmaktadır. Bunun yanında bölgede telefon ve elektrik hizmetleri mevcuttur.

Proje alanina gerekli şartlar sağlanarak telefon ve elektrik kabloları döşenecektir.

Çatalköy bölgesinde 200 kişilik Kültür Sanat Merkezi bulunmaktadır. Tiyatro, halk dansları, müzik ve Türk sanat müziği alanlarında dersler verilmektedir. Her yıl tiyatro festivalleri düzenlenmektedir.

IV.3.7. Kentsel ve Kırsal Arazi Kullanımları: yerleşme alanlarının dağılımı, mevcut ve planlanan kullanım alanları, bu kapsamda sanayi bölgeleri, limanlar, konutlar, turizm alanları, vb.

Proje alanı Çatalköy bölgesinde bulunmaktadır. Çatalköy doğal güzellikleri, denize yakınlığı sebebiyle bölgede son yıllarda Turizm yatırımları ve konut sayısında artış

81

görülmektedir. Bölgedeki yatırımların artmasıyla arazi fiyatlarında da yükselme görülmektedir. Bölge kentsel anlamda gelişirken, kırsal arazi kullanımı azalmıştır.

IV.3.8. Diğer Özellikler

Bahse konu ele alınacak diğer özellikler bulunmamaktadır.

82

BÖLÜM V

PROJENİN BÖLÜM IV’TE TANIMLANAN ALAN ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ VE ALINACAK ÖNLEMLER

V.1. Arazinin Hazırlanması, İnşaat ve Tesis Aşamasındaki Faaliyetler Fiziksel ve Biyolojik Çevre Üzerine Etkileri ve Alınacak Önlemler

V.1.1. Arazinin hazırlanması için yapılacak işler kapsamında nerelerde ve ne kadar alanda harfiyat yapılacağı harfiyat artığı toprak, taş, kum vb.

maddelerin nerelere taşınacakları veya hangi amaçlar için kullanılacakları harfiyat sırasında kullanılacak malzemeler.

Adalı Turizm Yatırım Şti. Ltd.’e ait Otel projesi, 4 kat Bodrum, Zemin +3 kat olacak şekilde planlanmıştır. Arazi %7-8 topoğrafik eğime sahiptir. Eğim, temel kazı miktarı ve bodrum kat alanları dikkate alınarak ortaya çıkacak hafriyat toprağı miktarı, yaklaşık 300000 m3 olarak hesaplanmıştır.

Kazı malzemesi yaklaşık hacmi: 300000 m3

Kazı malzemesi yaklaşık ağırlığı: 1,8 x 300000 m3= 540000ton

Nakliye kamyonu sayısı (yaklaşık): 22500 kamyon (herbiri 24 tonluk kamyon) Hafriyat toprağının büyük bir kısmı, Tüfekçi Ltd. ve Orman Dairesi Müdürlüğü tarafları arasında imzalanan “Çatalköy Teknecik Bölgesi Orman Alanına Toprak Dökülerek Rehabilite Edilmesi Kapsamında Yapılacak Olan Çalışmalara İlişkin Protokol” çerçevesinde Çatalköy Teknecik Bölgesi Orman Alanına taşınmıştır.

Taşıma işlemi ÇED sürecinden önce gerçekleşmiştir. Konu ile ilgili dökümanlar ve protokol ekte verilmiştir.

83

Hafriyat toprağının kalan miktarı ise mevcut durumda proje alanında depolanmıştır.

Bir mikarı tesise giden yolun genişletilmesi ve dolgu işlemlerinde kullanılacaktır.

Artması durumunda; müteahit firma tarafından diğer proje alanlarına taşınarak dolgu ve tasviye işlerinde kullanılacaktır.

V.1.2. Arazi kazanmak amacı ile veya diğer nedenlerle herhangi bir su ortamında yapılacak doldurma, kazıklar üzerine inşaat vb. işlemler ile bunların nerelerde yapılacağı, ne kadar alanı kaplayacağı ve kullanılacak malzemeler.

Mevcut proje dosyası kapsamında su ortamına herhangi bir kazı, doldurma işlemi yapılmayacaktır. Gelecekte, proje geliştirilmesi durumunda gerekli projelendirmeler yapılarak izinler alınacaktır.

V.1.3. Taşkın önleme ve drenaj işlemleri.

Tasarı otel projesi kapsamında, yağmur sularının toplanıp yeniden kullanılabilmesi amacıyle yağmur suyu toplama kanalları döşenecektir. Yağmur suyu depolanarak peyzaj alanlarında kullanımı ve vaziyet planında görülen suni gölete deşarjı sağlanacaktır.

Proje alanının kuzeyinde 0,13 m. doğusundan geçen dere bulunmaktadır. Çalışma süresince dere yatağında herhangi bir akış gözlenmemiştir. Fakat derenin taşması veya sel felaketi durumunda, proje alanı kotu daha yüksek olduğundan risk altında olduğu düşünülmemektedir.

84

V.1.4. İnşaat esnasında kırma, öğütme, taşma ve depolama gibi toz yayıcı işlemler.

İnşaat esnasında toz yayıcı islemler; kazı, inşaat araçlarının hareketi, inşaat malzemelerinin alana taşınması, yükleme boşaltma işlemleri sırasında olacaktır.

Bodrum kazısı, tamamlanmıştır. Arazide kırma, öğütme gibi toz yayıcı işlemler uygulanmayacaktır.

Projenin yapılacağı alanın 200 metre güneyinde, 200 metre doğusunda konutlar bulunmaktadır. Hava kirliliğini önlemek amacıyla KKTC Hava Kirliliğinin Kontrolü Tüzüğü’ndeki kriterlere uyulacaktır. Uyulması için gerekli önlemler alınacaktır.

Hava Kirliliğinin Kontrolü Tüzüğüne göre doldurma, taşıma, kırma işlemleri ile ortaya çıkan toz emisyon sınır değerleri aşağıda verilmiştir. Esasen, toz emisyonu kazı safhasında gerçekleşmiş olup, ÇED sürecinden önce gerçekleşmiş olup bundan sonraki aşamalarda aşağıdaki değerlere uyum esastır.

Toz emisyonları (1,5 kg/saat veya altındaki emisyon debileri için)

200 mg/Nm3 Toz emisyonları (1,5 kg/saat- 2,5

kg/saat veya üzerindeki emisyon debileri için)

150 mg/Nm3

Toz emisyonları (2,5 kg/saat veya üzerindeki emisyon debileri için)

100 mg/Nm3 Ayrıca çapı 5mm den daha büyük boyutlu doldurma, taşıma, kırma gibi işlemler sırasında toz miktarı aylık ortalama değer olarak 450 mg/m2-gün değerini aşamaz.

1mm>çap>5mm ‘lik toz kaynağından 3 m uzaklıkta konsantrasyonu saatlik ortalama değeri PM 10 en fazla 3 mg/Nm3 değerini aşmayacaktır.

85

Tozların etrafa yayılmasını engellemek için alınacak önlemler aşağıdaki gibidir:

 Rüzgarın etkisiyle havalanan malzeme ve tozun riskini en aza indirmek için, karayolu nakliyesi ve malzeme stokları dikkatle yönetilecektir. Rüzgar kesici levhalar konulacaktır.

 Konveyörler ve diğer taşıyıcıların ve bunların birbiri üzerine malzeme boşalttığı bağlantı kısımlarının üstü kapatılacaktır.

 Malzeme üstü naylon branda veya tane büyüklüğü 10 mm’den daha fazla olan madde ile kapatılacaktır.

 Şantiye şefi, inşaat malzemelerinin doldurulması veya boşaltılması sırasında toz yayımını engellemek ve en aza indirmek için gerekli önlemleri alacaktır.

Savurma yapılmadan boşaltma ve doldurma yapılacaktır.

 Açıkta kalan malzemelerin toz yaymasını önlemek amacıyla belirli aralıklarda malzeme nemlendirilecektir. Üst tabakalar %10 nemde muhafaza edilecektir.

Bu durumu sağlamak için gerekli donanım kurulacaktır.

V.1.5. Proje alanı içerisindeki su ortamlarında herhangi bir amaçla gerçekleştirilecek kazı, dip taraması, vb. işlemler. Bunların nerelerde, ne kadar alanda, nasıl yapılacağı. Bu işlemler nedeni ile çıkarılacak taş, kum, çakıl ve benzeri maddelerin miktarları, nerelere taşınacakları veya hangi amaçlar için kullanılacakları.

Mevcut proje dosyası kapsamında, proje alanı içerisinde su ortamına herhangi bir kazı ve dip taraması yapılmayacaktır. Gelecekte iskele, mendirek vb. yapılması planlanması durumunda gerekli projelendirmeler yapılıp izinler alınacaktır.

86

V.1.6. . Proje kapsamındaki ulaşım altyapısı planı, bu altyapının inşası ile ilgili işlemler, kullanılacak malzemeler, kimyasal maddeler, araçlar makinalar, altyapının inşası sırasında kırma, öğütme, taşıma, depolama gibi toz yayıcı mekanik işlemler.

Proje alanına, Girne Çatalköy anayolu (Uğur Mumcu Bulvarından) kuzey istikametinde bulunan Deniz Sokak’a dönülerek 740 metre sonra ulaşmak mümkündür. Yolun 0,3km’lik kısmı asfaltlanmıştır. Geriye kalanı topraktır. Proje ile ilgili gerekli izinlerin alınmasıyla, bu yolun 4 m genişletilmesi düşünülmektedir.

36 ayaklık yol yapılacaktır. Yolun yapımı sırasında Şehir Planlama Dairesi ve Karayolları Dairesi görüş ve koşullarına uyulacaktır.

Yolların yapımında dozer, kepçe, silindir ve greyder kullanılacaktır. Yol inşaatı sırasında herhangi bir kırma, öğütme işlemleri yapılmayacak olup, bu faaliyet sonucu toz problemi ortaya çıkmayacaktır. Ancak yolun doğu ve batı sınırlarında evler bulunduğundan, toz oluşumunu önlemek amacıyla zemin ıslatma işlemleri yapılması gerekmektedir. Araziye gerçekleşen ziyaretler sırasında yol genişletme çalışmalarının başladığı görülmüştür. Yol için gerekli asfalt hazır olarak getirilip dökülecektir.

V.1.7. Proje kapsamındaki su temin sistemi, suyun temin edileceği kaynaklardan alınacak su miktarları ve bu suların kullanım amaçlarına göre miktarları.

Proje inşaat aşamasında kullanılacak su miktarına ilişkin hesaplar bulunmaktadır.

 İnşaat Aşaması

İşçi ve teknik elemanların su ihtiyacı: Proje alanında çalışacak işçi ve teknik eleman sayısı ortalama 150 ‘dir. Maksimum işçi sayısı ise 500 olacaktır. İşçilerin barınması

87

amacıyla proje alanına şantiye binalarının kurulmuş olduğu gözlemlenmiştir.

İşçilerin günlük su kullanım ihtiyacı 150 lt/gün olarak alınırsa;

Qort:150 * 150 m3/gün = 22500 lt/gün = 22,5 m3/gün Qmaks: 500*150 m3/gün =75000 lt/gün= 75 m3/gün

Zemin ıslatma işlemi için gerekli su ihtiyacı: İnşaatın gerçekleşmesi sırasında kazıma, taşıma sırasında tozumayı önlemek amacıyla su kullanılacaktır. Bu işlem için m2 başına ortalama 1 lt/gün su kullanılacağı düşünülerek hesaplama yapılmıştır.

63670,93 m2 * 1 lt/gün = 63671 lt/gün = 64 m3/gün

İnşaat aşamasında günde ortalama 86,5 m3/gün, kısa bir süre için ise maksimum su ihtiyacı 139 m3/gün olacaktır. Su ihtiyacı dışardan tankerle su satın alınarak yapılmaktadır.

V.1.8. Arazinin hazırlanmasından başlayarak ünitelerin faaliyete açılmasına dek yapılacak işlerde kullanılacak yakıtların türleri, tüketim miktarları ve bunlardan oluşacak emisyonlar.

İnşaat sırasında kamyon, dozer, ekskavatör, kepçe vinç vb iş makineleri kullanılmaya başlayacaktır. Bu araçlar benzin veya mazot ile çalışan araçlardır.

İhtiyaç duyulan benzin ve mazot, çevredeki benzin istasyonlarından satın alınacaktır. Araçların egsoz emisyon muayeneleri düzenli olarak yapılacaktır.

Bunun yanında egsoz emisyonlarının en az seviyede kalması amacıyla, araçların gereksiz yere çalışmaları önlenecek, kaliteli yakıt kullanımı sağlanacak, araçların bakımı sağlanacaktır. İnşaat sırasında kullanılacak araçlardan oluşacak hava kirliliğinin normal emisyon sınır değerinin altında olacaktır.

88

Proje alanina işçilerin barınması için şantiye binası kurulmuştur. Şantiye binalarının ısınması için elektrik kullanılacaktır. Şantiyeye jenerator kurulumu yapılmıştır.

Mutfaklarda ise likit gaz kullanılacaktır. Hava emisyon sınırları içerisinde ısıtma sağlayan sistem kurulacaktır. Likit gazlar çevredeki satış yerlerinden alınacaktır.

V.1.9. Arazinin hazırlanmasından başlayarak ünitenin faaliyete açılmasına dek yerine getirilecek işlemler sonucu oluşacak atık suların cins ve miktarları, deşarj edileceği ortamlar.

Proje alanında şantiye ofisi ve işçilerin barınması için şantiye binası kurulmuştur.

İnşaat sırasında ortalama 150 işçi ve teknik elemanın çalışacaktır. Şantiye şefinden alınan bilgiye göre; maksimum işçi sayısının kısa süreliğine 500’e kadar çıkması hedeflenmektedir. Kişi başına su tüketimi standartlarına göre 100- 250 lt/kişi-gün alınmaktadır (Ekdal, 2013). Kullanılan suyun %100’ünün atıksuya dönüşeceği varsayılarak aşağıdaki hesaplamalar yapılmıştır.

Qort:150 işçi ve teknik eleman * 150 lt/gün = 22500 lt/gün (22,5 m3/gün) Qmaks: 500 işçi ve teknik eleman *150lt/gün=75000 lt/gün(75 m3/gün)

Günlük ortalama 22,5 m3/gün, işçi sayısının maksimum olduğu zamanlarda ise 75 m3/gün evsel atıksu niteliğinde atıksu oluşumu beklenmektedir. Oluşan atıksu sızdırmaz tankta toplanıp vidanjör tarafından çekilecektir. Evsel atıksu karakteristiği Tablo 10’da verilmiştir (Metcalf & Eddy, 2004).

89

Tablo 10 Evsel Atıksu Karakteristiği- Oluşabilecek kirleticiler ve konsantrasyonlar (Metcalf & Eddy, 2004)

Kirleticiler Birim Konsantrasyon

Düşük Orta Yüksek

Şantiye araçları yağ değişimi proje alanında gerçekleşmeyecektir. Çevredeki araç servislerinde yapılacaktır. Şantiye alanında atık yağ oluşması durumunda, atık yağlar sızdırmaz depolarda depolanacaktır. Taban geçirimsizliğini sağlamak için Depo betonarme yapı üzerinde bulunacaktır.

V.1.10. Arazinin hazırlanmasından başlayarak ünitelerin faaliyete açılmasına dek yerine getirilecek işlemler sonucu oluşacak katı atıkların cins ve miktarı, depolama ve bertaraf şekli.

Arazinin hazırlanmasından başlayarak ünitelerin faaliyete açılmasına dek oluşacak katı atıklar ve bertaraf yöntemleri aşağıdaki gibidir:

90

 Harfiyat Toprağı: Bölüm V.1.1.’de miktarı ve bertaraf şekli anlatılmıştır.

 İnşaat çalışmaları esnasında; çimento ambalaj kağıdı, kalıp parçaları, inşaat demiri, çelik ve beton artığı vb. atıklar oluşacaktır. İnşaat malzeme atıkları tekrar kullanılmak veya geri dönüştürülmek üzere ayrı ayrı toplanıp lisanslı tesislere verilerek yeniden kullanımı/geri dönüşümü sağlanacaktır. Geri dönüşümü mümkün olmayan atıklar, evsel atıklarla birlikte toplanması sağlanacaktır.

 İnşaatta çalışan teknik personel ve işçiler tarafından evsel atık oluşacaktır.

Örneğin; cam, plastik, kağıt, organik atık vb. Avrupa Birliği tarafından 2006-2007 yıllarında yapılan çalışmalar sonucunda, 2006 yılında kişi başı günlük atık miktarı 0.71-0.93 kg, 2007 yılında ise 0.36- 1.04 kg/kişi-gün çıkmıştır.

Bu değerlerden yola çıkarak kişi başı günlük atık miktarı ortalama 1 kg alınırsa, arazinin hazırlanması ve inşaatın yapılması sırasında günlük maksimum 150 kg evsel nitelikte katı atık çıkacaktır (Katı Atık Master Planı, 2007).

1 kg/kişi-gün x 150 kişi = 150 kg/ gün

Çevre Koruma Ajansı verilerinden Sıkıştırılmamış Evsel Atıklar birim hacim ağırlığı 250 lb/yd3 yani 148,319 kg/m3 alınırsa (EPA- Standard Volume to Weight Conversion Factors);

150 kg/ 1m3/148kg= 1,01 m3

Bu atıklar inşaat sahası içerisinde şantiye ofisine yakın olacak şekilde belirli noktalara çöp bidonu konularak toplanacaktır. Atıklar bu bölgelerden ağzı kapalı çöp konteynerlerine taşınacaktır. 2 adet 660 lt’lik çöp konteyneri konulması yeterlidir.

Bu atıklar Çatalköy Belediyesi tarafından toplanıp kontrollü bir şekilde bertaraf edilmek üzere taşınacaktır. Ekte Çatalköy Belediyesinin görüşü verilmiştir.

91

V.1.11. Arazinin hazırlanmasından başlayarak ünitelerin faaliyete açılmasına dek yapılacak işler nedeni ile meydana gelecek vibrasyon, gürültünün kaynakları ve seviyesi.

Proje inşaatı aşamasında oluşacak gürültü local ve geçici olup inşaatın tamamlanmasıyla şantiyeden kaynaklı gürültü sona erecektir. İnşaat yapımı sırasında dozer, kamyon, kepçe, vinç, beton karıştırıcı, ekstavatör, kompresör gibi iş makineleri kullanılacaktır. İnşaat aşamasında meydana gelecek gürültü iş makinelerinin motor gücüne ve çeşidine gore değişmektedir.Aşağıda iş makineleri gürültü seviyesi verilmiştir.

Tablo 11 İş makineleri ve gürültü seviyeleri

İş makineleri Gürültü Seviyesi (Leq dBA)

Beton karıştırıcı, beton pompası 115 Tüzüğü’nde “Şantiye Alanları Çevresel Gürültü Kriterleri” verilmiştir. İnşaatın yapım aşamasında Gürültü ve Ses Kontrol Tüzüğü’nde bulunan değerlere uyulması sağlanacaktır. Gerekli tüm önlemler alınacaktır. İnşaat sırasında gürültü ölçümü yapılmış olup, ekte rapor verilmiştir.

Ayrıca, arazide çalışan personel “Çalışanların Maruz Kaldıkları Gürültü Riskine Karşı Sağlık ve Güvenlik Koşulları Tüzüğü”’ne uygun olarak çalıştırılacaktır.

İşveren tüm sorumluluklarını yerine getirecektir.

92

Tablo 12 Şantiye alanı çevresel gürültü değerleri

Faaliyet türü (yapım, yıkım ve

Projenin gerçekleşeceği arazi daha önceden de belirtildiği gibi proje alanı çevresinde gürültüden etkilenebilecek konutlar bulunmaktadır. Gürültü miktarının en aza indirilebilmesi için aşağıdaki önlemler alınacaktır.

 Çalışma Dairesi’nin uygun gördüğü saatlerde çalışılacaktır.

 Gürültü önleyci paneller konulacaktır.

 Çalışma saatleri, mevcut konutlar düşünülerek ayarlanacaktır.

 İnşaat aşamasında tüm ekipmanların ayni anda ayni yerde çalıştırılmamasına dikkat edilecektir.

 Araçların bakımları düzenli olarak yaptırılarak oluşabilecek gürültü düzeyinin daha düşük olması sağlanacaktır.

V.1.12. Arazinin hazırlanması ve inşaat alanı için gerekli arazinin temini amacıyla kesilecek ağaçların tür ve sayıları, ortadan kaldırılacak tabii bitki türleri ve ne kadar alanda bu işlerin yapılacağı.

Daha önceden de belirtildiği gibi, arazide kazı çalışmaları ÇED sürecinden önce başlamış olup daha önce alandaki ağaç tür ve miktarı hakkında net bilgi verilememektedir.

93

V.1.13. Arazinin hazırlanması ve inşaat alanı için gerekli arazinin temini amacıyla elden çıkarılacak tarım alanlarının büyüklüğü, bunların arazi kullanım kabiliyetleri ve tarım ürün türleri.

Arazi tarım arazisi değildir. Konu ile ilgili Tarım Dairesi, Toprak Laboratuvarı ve Verimlilik Şubesi’nden görüş alınmıştır. Alınan görüşte arazinin %90 veya daha fazlasının konglomeratik kalişle kaplı olduğu belirtilmiştir.

V.1.14. Arazinin hazırlanmasından başlayarak ünitelerin faaliyete açılmasına dek yerine getirilecek işlerde çalışacak personelin ve bu personele bağlı nüfusun konut ve diğer teknik/ sosyal altyapı ihtiyaçlarının nerelerde ve nasıl temin edileceği.

Proje alanında işçilerin barınması için şantiye binaları kurulmuştur. İşçilerin yemek, yatma, dinlenme, tuvalet, banyo vb. Ihtiyaçları şantiye binasından karşılanmaktadır.

Bunun yanında herhangi bir ihtiyacın olması durumunda Çatalköy merkezinden tüm ihtiyaçlar karşılanabilecektir.

V.1.15. Arazinin hazırlanmasından başlayarak ünitelerin faaliyete açılmasına dek sürdürülecek işlerde, insan sağlığı için riskli ve tehlikeli olanlar.

Arazinin hazırlanmasından başlayarak ünitelerin faaliyete açılmasına dek sürdürülecek işlerde iş kazaları dışında insan sağlığı için riskli olabilecek faaliyetler söz konusu değildir. Anayasa’nın 94’üncü maddesinin (1)’inci fıkrası gereğince, 35-2008 İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası’na uyulacaktır. Arazide çalışanların sağlık, güvenlik ve refahının sağlanması ve iyileştirilmesi için gerekli önlemler alınacaktır.

94

İşçilere iş sağlığı ve güvenliği eğitimi verilecek, işçilerin sağlığını korumak için gerekli ekipmanlar (gözlük, baret, vb.) kullanılacaktır.

V.1.16. Proje alanında peyzaj yaratmak veya diğer amaçlarla yapılacak saha düzenlemelerinin (Ağaçlandırmalar, yeşil alan düzenlemeleri vb.) ne kadar alanda nasıl yapılacağı, bunun için seçilecek bitki ve ağaç türleri vb.

Proje alanında toplam peyzaj alanı 6400 m2 ‘dir. Akdeniz iklimine uygun az su ihtiyacı duyan bitki kullanımına dikkat edilecektir. Peyzaj proje çalışmaları halen sürmektedir.

V.1.17. Diğer Faaliyetler

Bahse konu olacak herhangi bir husus yoktur.

V.2. Projenin İşletme Aşamasındaki Faaliyetler, Fiziksel ve Biyolojik Çevre Üzerine Etkileri ve Alınacak Önlemler

V.2.1. Proje Kapsamındaki Tüm Ünitelerin Özellikleri, Hangi Faaliyetlerin Hangi Ünitelerde Gerçekleştirileceği, Kapasiteleri, Faaliyet Üniteleri Dışındaki Diğer Ünitelerde Sunulacak Hizmetler

Adalı Turizm Yatırm Şti Ltd.’e ait Turistik Tesis Projesi, 208 odalı (504 yataklı) otel binası içermektedir. Odalar 8 adet lüks suit oda, 39 adet junior suit oda, 161 adet standart oda olarak tasarlanmıştır. Ayrıca projede toplantı salonları (7adet), çok amaçlı salonlar, bar, mağaza, amfi tiyatro, açık ve kapalı havuzlar, 3 adet tenis kortu, 2 adet basketbol sahası, 2 adet futbol sahası, restoranlar, ofisler, spa, hamam ve fitness merkezleri yapılması tasarlanmıştır. Tesisin faaliyete geçmesiyle, park yeri

95

sorunu yaşanmaması amacı ile projede 258 araçlık ve 7 otobüs için park alanı ayrılmıştır.

sorunu yaşanmaması amacı ile projede 258 araçlık ve 7 otobüs için park alanı ayrılmıştır.