• Sonuç bulunamadı

BÖLÜM II..................................................................................................................................... 18

VI. BÖLÜM

VI.3. Bu Konuda Verebileceği Diğer Bilgi ve Belgeler

VI.2. Görüşlerine Başvurulması Öngörülen Diğer Taraflar.

Görüşlerini vermek üzere sivil toplum örgütleri de vardır. Katılımları beklenecektir.

VI.3. Bu Konuda Verebileceği Diğer Bilgi ve Belgeler.

Bu konuda verilebilecek diğer bilgi ve belgeler bulunmamaktadır.

109

BÖLÜM VII

PROJE ALTERNATİFLERİ İligi proje yerinin;

 Turizmin geliştirilmesi amacıyla Bakanlar kurulu tarafından Adalı Turizm Yatırım Ltd. Şti’ye kiralanmış olması,

 Doğal güzellikleri ve denize yakın olması,

 Çatalköy bölgesi adanın en gözde turizm bölgelerinden biri olarak görülmesi,

 Ana ulaşım arterlerine yakınlığı,

Nedenleriyle raporda belirtilen parsellere en uygun alternatif olarak bu proje hazırlanmıştır.

110

BÖLÜM VIII İZLEME PROGRAMI

 Faaliyetin inşaatı sırasında izlenmesi gereken program

Projenin uygulanacağı arazinin sınırları Tapu Dairesi yetkililerince tespit ettirilecektir.

Projenin zaman tablosu oluşturulacak, ve bu tabloya uyulacaktır.

Mimari projeye uyum sağlanacaktır.

ÇED raporunda verilen taahhütlere uyum sağlanacaktır.

İnşaatın hazırlanması sırasında 18/12 Çevre Yasası’nda belirtilen kriterlere uyulup uyulmadığı kontrol edilmelecektir.

Çevreyi rahatsız edici şiddette gürültü oluşmaması için, iş makinaları gereksiz çalıştırılmamasına dikkat edilecektir. Gerekli durumlarda gürültü ölçümü yaptırılacaktır.

İnşaat ve diğer teknik personelden oluşan atıkların rapordaki taahhüde uygun yapılıp yapılmadığı izlenecektir.

Çalışan tüm elemanların 22/92 İş Yasasına gore çalışıp çalışmadığı izlenecektir.

 Faaliyetin işletme sırasında izleme programı İnşaatın tamamlanmasıyla otel kullanıma açılacaktır.

Faaliyetin kullanıma açılmasıyla gürültü kirliliği gibi sorunların oluşması beklenmemektedir.

111

Otelin her türlü güvenliği sağlanacaktır.

Yeterli sayıda bekçi ve koruma istihdam edilecektir.

Sivil Savunma “Teşkilat ve Donanım Tüzüğü’nün uygulanması sağlanacaktır. Buna göre tesiste çalışan kişilerden oluşacak bir Sivil Savunma Amiri ile yeterli sayıda Emniyet ve klavuz Ekibi, ilk yardım ekibi oluşturulacaktır.

Yapılacak olan arıtmaların ekipmanları her gün kontrol edilerek neticeler dosyalanacaktır. Haftada bir çıkış suyu estetik olarak incelenecek, bulanıklık var ise çamur miktarı gözden geçirilecektir. Fazla çamur yasa ve tüzüklere uygun olarak sistemden uzaklaştırılacaktır. Çıkış suyu en az ayda bir tahlil edilecektir. (En az ayda bir kez çıkış suyu Devlet Laboratuvarında analiz ettirilerek dosyalanacaktır.) Çıkış suyu tahlil edildikten sonra gerekli durumlarda Çevre Koruma Dairesine bilgi verilecektir.

 Faaliyetin işletme sonrası izleme programı

İşletme turistik bir tesis olacağından bakım ve yenileme çalışmaları devamlılık arz edecektir.

 Acil Müdahale Planı

Projenin inşaat aşaması ve sonrasında çeşitli sorunlar yada felaketler meydana gelebilir. Örneğin; yangın,deprem, sel yada hortum gibi doğal afet olabileceği gibi yangın, patlama, yada sabotaj gibi farklı biçimlerde acil durumlar oluşabilir.

Acil durumların gerçekleşmesi durumunda enerji kaybı, telekominikasyon iletişim hizmetlerinin kaybı, sistem/ uygulamaların, hizmet sağlaycıların kaybı, çalışma ve yaşama alanlarının zarar görmesi, kullanılamaması, can kaybı ve yaralanmalar gibi sorunlar oluşabilir.

112

Acil durumun gerçekleşmesi durumunda, oluşabilecek zararı en aza indirmek ve gerekli önlemleri alabilmek amacıyla inşaat aşamasında projede çalışan elemanlara gerekli bilgilendirmeler yapılacaktır. Projede çalışacak olan elemanlardan bir ekip oluşturulacaktır. Projede çalışan tüm elemanlar 22/92 İş Yasasına uygun olarak çalıştırılacaktır. Bunun yanında 35/2008 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası’na uygun olarak çalıştırılacaktır.

İnşaat aşamasında, herhangi bir kaza sonucu yangın gerçekleşmesi durumunda yürürlükte bulunan yasa gereğince yangın söndürme ekipmanları bulunacaktır.

Personel bu konuda eğitilecektir.

Yeterli sayıda bekçi ve koruma istihdam edilecektir.

Sivil Savunma “Teşkilat ve Donanım Tüzüğü” gereğince tesiste çalıştırılacak kişilerden oluşturulacak bir sivil savunma amiri, yeterli sayıda Emniyet ve Klavuz Ekibi ile ilk yardım ekibi herhangi bir acil müdehale durumunda görev alacaktır.

Tesisin çevresi çevrilecek ve böylece emniyeti sağlanacaktır.

113

BÖLÜM IX SONUÇLAR

Adalı Turizm Yatırım Şti Ltd.‘e ait Turistik Tesis Projesi Çevresel Etki Değerlendirmesi Raporu, proje çalışma grubu tarafından Ağustos 2016 tarihinden itibaren hazırlanmaya başlanmıştır. Rapor, Çevre Yasası – Çevresel Etki Değerlendirmesi Tüzüğü ve Çevre Koruma Dairesi’nden alınan soru formatı dikkate alınarak hazırlanmıştır.

Bölüm I’de projenin tanımı ve amacı, Bölüm II’de seçilen yerin konumu, Bölüm III’te projenin ekonomik ve sosyal boyutları, Bölüm IV’te projeden etkilenecek alanın belirlenmesi ve bu alan içindeki mevcut çevresel özellikler, Bölüm V’te projenin tanımlanan alan üzerindeki etkileri ve alınacak önlemler, Bölüm VI’da Halkın Katılımı toplantısı hakkında yapılan çalışmalar, Bölüm VII’de proje alternatifleri, Bölüm VIII İzleme programı açıklanmıştır.

Adalı Turizm Yatırım Şti. Ltd.’e ait Otel Projesi Çevresel Etki Değerlendirmesi Raporu teknik olmayan sonuçları aşağıdaki gibidir;

 Adalı Turizm Yatırım Şti. Ltd.’e ait 504 Yataklı Otel Projesi Girne Bölgesi, Çatalköy Köyü sınırları içerisinde Pafta/Harita XII.23.E1&E2 , 357/8/1/1/3, 357/8/1/1/4, 357/8/1/1/5/1, 357/8/1/1/7 ve 357/3/1 parseller üzerinde yapılması planlanmaktadır.

 Projenin yer aldığı arazi alanı 48 dönüm 2 evlek 3200 ayakkare (65204,46 m2)’dir.

114

 Söz konusu parseller, KKTC Turizm Bakanlığı tarafından, 01/03/2016 tarihinde 40 yıllığına ATY-Adalı Turizm Yatırım Şti. Ltd.’e kiralanmıştır.

 Tesis, 4 kat bodrum, zemin +3 kat olarak tasarlanmıştır.

 Tesisin faaliyete geçmesiyle 306 kişiye istihdam sağlanacaktır.

 Girne bölgesinde bulunan turistik tesislerin yatak kapasitesi 15179 olup, tesisin faaliyete geçmesiyle 15683’e ulaşacaktır.

 Proje sürdürülebilir çevre ilkelerine uyumlu örnek bir tesis olacaktır. Proje hem yerel halka hem de yabancı turistlere yüksek kalitede hizmet veren örnek bir model olacaktır.

 Arazinin hazırlanması ve inşaat aşamasında, komşu parsellerde bulunan evlerin etkilenmesi mümkündür. Alınacak tedbirlerle bu etkinin en az seviyeye indirilmesi esastır.

 İnceleme alanında güncel birimler olarak bilinen Geç Kuvarter yaşlı Denizel Sekiler bulunmaktadır.

 Çalışma alanında yüzeyden itibaren ortalama 8,50- 10,00 metre kalınlığında Sarımsı Bej Ayrışmış Kalkarenit birimi geçildikten sonar ortalama 2,00- 3,00 metre kalınlığında Kahverengi Sert Kil birimi gözlenmektedir. Sert Kil birimi geçildikten sonar 25,00 metreye kadar Gri renkli Silt Kil (Marn) birimi gözlenmektedir.

 Çalışma alanı deniz seviyesinden ortalama 17,00 metre yükseklikte olup, arazinin eğimi güneybatıdan kuzeydoğuya doğru %7-8o olarak belirlenmiştir.

Topoğrafik açıdan herhangi bir sorun gözlenmemiştir.

 Tasarı otel binasının batı ucunun Hz. Ömer Türbesine uzaklığı 0,48 km (kuş uçusu uzaklık)’dir.

115

 Proje alanının kuzeyinde 130 m doğusundan geçen Evlek deresi bulunmaktadır. Çalışma süresinde dere yatağında herhangi bir akış gözlenmemiştir. Fakat derenin taşması veya sel felaketi durumunda, proje alanı kotu daha yüksek olduğundan risk altında olduğu düşünülmemektedir.

 Mevcut proje kapsamında, deniz ortamına herhangi bir inşaat veya kazık çakma gibi bir işlemi bulunmamaktadır.

 Arazi, tarım arazisi sınıfına girmemektedir.

 Proje alanı Çatalköy Belediyesine bağlıdır. İçme ve kullanma suyu, çöp toplama hizmetleri mevcuttur. Konu ile ilgili Belediye’nin görüşü ekte verilmiştir.

 Bölgede kanalizasyon sistemi mevcut değildir. Bu nedenle atıksu arıtma tesisi kurulacaktır.

 İnşaat aşamasında çıkacak olan harfiyat miktarı yaklaşık 300000 m3 olarak hesaplanmıştır. Harfiyat toprağının bir kısmı tesise giden yolun genişletilmesi ve dolgu işlemlerinde kullanılmak amacıyla arazide depolanmıştır. Kalan kısım ile Orman Dairesi ile imzalanan protokol çerçevesinde belirtilen araziye taşınmıştır.

 İnşaat sırasında ortalama 22,5 m3/gün atıksu oluşacaktır. İşçilerin maksimum olduğu zamanlarda ise bu miktar 75 m3/gün olacaktır. Oluşan evsel atıksu tankta toplanıp vidanjör tarafından çekilecektir.

 Yağmur sularının toplanması ve değerlendirmesi amacıyla proje alanina yağmur suyu toplama kanalları döşenecektir. Yağmur suyu depolanarak peyzaj alanlarında kullanımı sağlanacaktır. Kalan miktar ise mini golf sahası içerisinde bulunan yapay gölete taşınacaktır.

 Projenin alanının güneyinde konutlar bulunmaktadır. Hava kirliliğini önlemek amacıyla gerekli önlemler alınacaktır.

116

 Mevcut durumda proje alanına ulaşım için kullanılan yolun bir kısmı asfaltlanmıştır. Ancak bu yol gerekli onaylar alınarak genişletilecektir.

 İnşaat aşamasında günde ortalama 86,5 m3/gün su ihtiyacı olacaktır. İhtiyaç duyulan su miktarı dışardan tankerle satın alınarak sağlanacaktır.

 Tesisin faaliyete geçmesiyle genel toplamda 299 m3/gün’lük su ihtiyacı oluşacaktır. Su ihtiyacı, şebekeden ve deniz suyu arıtma sisteminden sağlanması planlanmaktadır.

 Tesisin faaliyete geçmesiyle 306 kişilik istihdam yapılacaktır. Böylece bölgedeki göçü bir miktar da olsa engelleyeceği düşünülmektedir.

 Projenin hayata geçmesiyle, halkın giriş ve çıkışı engellenmeyecek ve vereceği ortak hizmetler karşılığında hiçbir ücret talep edilmeyecektir.

 Proje alanı için ayrılan yeşil alan 6400 m2 ‘dir. Akdeniz iklimine uygun az su ihtiyacı duyan bitki ekilmesine dikkat edilecektir.

 Tesisin faaliyeti sırasında evsel atıksuların arıtılması için atıksu arıtma tesisi kurulacaktır. Arıtılmış Su parametreleri 18/2012 sayılı Çevre Yasası Arıtılmış Su parametrelerine uygun olacaktır. Arıtma çıkış suyu peyzaj alanlarında sulama suyu olarak kullanılabilecektir.

 Çıkış suyu ayda en az 1 kez Devlet Laboratuvarında tahlil edilecektir. Çıkış suyu raporları dosyalanıp gerektiğinde Çevre Koruma Dairesine bilgi verilecektir. Arıtma tesisinde gerçekleşecek olan herhangi bir arıza durumunda teknik ekip mudahale yapıp, onarım yapılana kadar atıksular atıksu deposunda depolanacaktır.

 Tesisin enerji ihtiyacının bir kısmını sağlamak amacıyla güneş enerjisi kullanılarak enerji üretimi hedeflenmektedir. Solar paneller kurulacaktır. Bu konudaki projelendirme halen devam etmekte olduğundan rapor içerisinde detaylı bilgi verilememiştir.

117

 Günlük ortalama 606 kg/gün evsel atık oluşacaktır. Evsel atıklar 2. Ve 3.

Bodrum katlarında bulunan soğutmalı çöp odalarında depolanacaktır. Daha sonra geri dönüştürülemeyen atıklar personel tarafından zeminde bulunan çöp odasına taşınarak, Çatalköy Belediyesi tarafından toplanıp Güngör Düzenli Depolama alanına gönderilecektir.

 Isıtma soğutma dış ekipmanları tesisin tavanına yerleştirecektir. Oluşabilecek gürültü ve mekanık titresimi engellemek amacıyla uygun yapı, duvar, tavan, döşeme gibi uygun ses izolasyon malzemeleri kullanılacaktır.

 Otel genelinde su ve enerji tasarrufu sağlayan cihazlar kullanımına dikkat edilecektir.

 Otelin enerji ihtiyacının bir miktarını sağlamak amacıyla otel binasının tavanına foto-voltaik paneller kurulacaktır.

 Arazi sınırında bulunan denize ve sahil şeridine halkın giriş ve çıkışı engellenmeyecek ve vereceği ortak hizmetler karşılığında hiçbir ücret talep edilmeyecektir.

 Söz konusu tasarı turistik tesis projesi inşaat, işletme ve işletme sonrası tüm aşamalarda Çevre Yasası ve kapsamında bulunan tüzüklerdeki tüm hükümlere uyulması esastır.

118

Kaynaklar

Bannuman, D. Bannuman, M. Birds Of Cyprus.

Cyprus geological heritage, 2015. Kıbrıs’ın Yeraltı Suyu Kaynakları (Akiferler).

(http://www.cyprusgeology.org/turkish/4_1_aquifers_tr.htm)

Çevre Koruma Dairesi, 2015. Doğal Hayat Şubesi, Sulak Alanlar Taslak Tüzüğü.

(http://www.cevrekorumadairesi.org/nature/tr-pages.php?no=107, siteye giriş tarihi 10. 03.2015) DPÖ, 2016. Devlet Planlama Örgütü, Ekim 2015 Hanehalkı İşgücü Anketi Sonuçları, 27/5/2016.

D.İ.B, 2016. Din İşleri Başkanlığı, Girne Temsilciliği. (www.girnemuftulugu.com/hz-omer-turbesi-87301)

DSİ, 2015. KKTC’ye Su Temin Projesi. http://www.dsi.gov.tr/projeler/kktc-su-temin-projesi DPÖ, 2015. Gayri Safi Milli Hasıladaki Sektörel Gelişmeler (Cari Fiyatlarla).

(http://www.devplan.org/Frame-tr.html) Kalitesinin Belirlenmesi ve Yönetimi Hizmet İçi Eğitim Programı. İstanbul Teknik Üniversitesi.

Girne.com, 2016. Hz. Ömer Türbesi. http://www.girne.com/hz-omer-turbesi.php

Gıda, Tarım ve Enerji Bakanlığı, 2010. Kıbrıs’ın Kuzey Kesimi İçin Geçici Kırsal Kalkınma Planı 2008-2011.

Gıda, Tarım ve Enerji Bakanlığı, 2010. Kıbrıs’ın Kuzey Kesimi İçin Geçici Kırsal Kalkınma Planı 2008-2011.

Günyaktı, A. Ergil, M. Çelik, B. KKTC Su Sorunları ve Su Kaynaklarının Geliştirilmesi. Doğu Akdeniz Üniversitesi Gazimağusa, KKTC.

Hus, S. Av Hayvanları ve Avcılık.

Polunin, O. Anthoney, H. Flowers of the Mediterranean.

KKTC Başbakanlık, 2015. Sürdürülebilir Ekonomiye Geçiş Programı 2013- 2015.

(http://www.kktcbasbakanlik.org/Portals/1031/EKONOMIK_PROGRAM-2013-15.pdf)

119

KKTC, Çevre Koruma Dairesi, 2014. Hava Emisyon Şubesi, Tüzükler.

(http://www.cevrekorumadairesi.org/air/tr-reports.php)

KKTC, Çevre Koruma Dairesi, 2014. Hava Emisyon Şubesi, Tüzükler.

(http://www.cevrekorumadairesi.org/air/tr-reports.php)

Köktürk, U. (2014). Sıhhi Tesisat Tekniğinde Su Tüketimi Hesabı. TMMOB Makine Mühendisleri Odası.

KKTC Avcılık Federasyonu, 2012. KKTC Av Haritası. (http://www.avfed.com/av-haritalari.php)

KKTC Sağlık Bakanlığı, 2016. (http://www.saglikbakanligi.com/)

Metcalf & Eddy, 2004. Wastewater Engineering, Treatment and Reuse. Mc Graw Hill, Fourth Edition.

Master Plan on Solid Waste Management in the Turkish Cypriot Community, 2007. Part B, Component of the Master Plan.

Natura 2000, 2015. Technical Assistance for Management and Protechtion of Potential Natura 2000 Sites in the Northern Part of Cyprus. www.dogakoruma.eu.

Sulak Ortamlarının ve Sulak Alanlarının Korunması Tüzüğü, 2006. Çevre Yasası (7. (4) ve 9. (3) Maddeler Altında Yapılan Tüzük.

Uluocak, N. Buğdaygiller.

Viney, An Illustrated Flora of North Cyprus – volume 1 and volume 2. D. E.

120

Ekler

Ek 1. Raporu hazırlayanların özgeçmişleri, sertifikaları ve üyelik belgeleri Ek 2. Kira Sözleşmesi

Ek 3. Şirket Evrakları

Ek 4. ÇED Raporu Soru Formatı Ek 5. Çatalköy Belediyesi Görüşü

Ek 6. Hafriyat ile ilgili İmzalanan Protokol Ek 7. Karayolları Dairesi Müdürlüğü Ek 8. Turizm Planlama Dairesi Müdürlüğü Ek 9. Jeoloji ve Maden Dairesi Müdürlüğü Ek 10. Su İşleri Dairesi

Ek 11. Eski Eserler ve Müzeler Dairesi Ek 12. Hayvancılık Dairesi

Ek 13. Tarım Dairesi Ek 14. Orman Dairesi

Ek 15. Proje Alanı Gürültü Değerleri Ölçümü Ek 16. Vaziyet Planı, Kesit ve Görünüşler