• Sonuç bulunamadı

E. Semavi Dinlerde Fücur Yasağı

2. Musevilik

Musevilerin kutsal kitabı Tevratın56 Levililer Bölümü Bap 18’de “yasak ilişkiler” başlığı ile fücur yasaklanmıştır57. Yasak ilişkiler başlığı altında, bir erkeğin kimlerle ilişki kurmasının yasak olduğu tek tek belirtilmiştir. Her ne kadar getirilmiş olan yasaklar erkekler bakımından kaleme alınmış ise de, dolaylı olarak ilişkinin karşı tarafını teşkil eden kadınlar bakımından da bu yasakların söz konusu olduğu açıktır.

Bir kimsenin annesi, babası, kızı, torunu (kız), üvey annesi, üvey kız kardeşi, babasının karısının kızı, bir kadının hem kendisi hem de kızı, bir kadın hem kendisi hem de onun torunu (kız), teyzesi, halası, yengesi (amca veya dayısının karısı),

56

Tevrat, esasen Tanah ve Eski Ahit’in ilk beş kitabına verilen addır, Musa’nın Beş Kitabı olarak da bilinir, ancak bazen Tanah’ın tamamını ifade etmek için de kullanılır. Bkz. <http://tr.wikipedia.org/wiki/Tevrat> (Erişim Tarihi: 25.06.2015). Literatürde yerleşmiş bir kavram

olması dolayısıyla Tevrat terimi kullanılmıştır.

57

Eski Ahit Levililer Bap 18 <https://tr.wikisource.org/wiki/Eski_Ahit/Levililer/BAP_18> (Erişim

gelini, kardeşinin karısı, boşanmış olsalar dahi karısı yaşadığı müddetçe karısının kız kardeşi ile cinsel ilişki kurması yasaklanmıştır58.

Bunun yanı sıra, Hahamlar tarafından bu listede belirtilenlere ek olarak, bir takım yasaklar getirilmiştir. Bunlara ikincil yasaklar denilmekte ve buna göre, bir kimsenin büyükannesi, erkek kardeşi, büyük-büyükannesi, büyükbabasının karısı, büyük-büyükbabasının karısı, torununun karısı ile evlenmesi yasaktır. Ayrıca, aralarında biyolojik bağ bulunmamasına rağmen, kendisiyle beraber büyüyen evlatlık kardeşi ile evlenmek de yasaklanmıştır59.

Musevilikte yasak ilişkiler, fücur ve evlenme yasakları ile sınırlı olmayıp, homoseksüel ilişkiler ve zina da bunlar arasında sayılmaktadır. “Yasak İlişkiler” başlığının altında, hayvanlarla cinsel ilişki kurulması “sapıklık” olarak nitelendirilerek hayvansevicilik (zoofili); bir kadınla olduğu gibi erkeklerle birlikte olunmaması gerektiği yönünde ifadelere yer edilerek de homoseksüellik yasaklanmıştır60.

Bu bakımdan Musevilikte, Lut ve kavmi önem arz etmektedir, öyle ki eşcinsellik Arapça’da “lutîlik” olarak ifade edilmektedir61. Kutsal kitaplarda Lut ve kavmine ilişkin açıklamalara yer verilmiştir ve Lut kavminin cinsel ve ahlaki sapkınlıkları nedeniyle helak edildiği belirtilmektedir. Lut kavmi olarak bilinen Sodom şehri sakinleri, adaletsizlikleri ve cinsel sapkınlıkları ile bilinen bir kavim olarak tasvir edilmiştir62.

Buna göre, Sodomlular, her şeyden önce, adaletsizlikleri ile ün salmış bir kavimdir, bunun yanı sıra homoseksüelliğe yöneldikleri ve fücur gerçekleştirdikleri de belirtilmektedir. Kur’an’da belirtildiği üzere, Lut peygamber Sodomluları sapkınlıklarından geri dönmeleri için uyarmış ve Tanrı da ona bu hususta yardımcı olmaları için melekler göndermiştir. Ancak kavmi, Lut peygambere kızıp

58 < http://en.wikipedia.org/wiki/Forbidden_relationships_in_Judaism > (Erişim Tarihi: 25.06.2015). 59 < https://en.wikipedia.org/wiki/Forbidden_relationships_in_Judaism > (Erişim Tarihi: 25.06.2015). 60 Eski Ahit Levililer Bap 18 http://4kitap.tr.gg/T.ue.rk%E7e-Tevrat.htm (Erişim Tarihi: 25.06.2015). 61

Esasen kavmine bu konuda karşı çıkan Hz. Lut’un adından türetilerek ortaya çıkmış lûtilik ifadesinin, alçaltıcı bir durum olduğundan bahisle, eşcinsellik kelimesi yerine kullanılmasının doğru olmayacağı yönünde bkz. Faruk Tuncer, “Hz. Lût’un Kavmine Karşı Kızlarını Sunmasının Anlamı”, İÜİFD, 2012, Sa. 26, s. 112.

62

Mehmet Katar, “Tevrat’ın Lut Kıssası Üzerine Bir Araştırma”, AÜİFD XLVIII, 2007, Sa. 1, s. 60 vd. ; Tuncer, s. 113.

misafirlerini kendilerine teslim etmesini istemişlerdir63. Bunun üzerine melekler Sodomluların gözlerini kör etmişler ve böylece hiçbiri evin kapısını bulamamıştır. Melekler Lut peygambere, Sodom şehrindeki herkesin ve şehrin yerle bir edileceğini, şehri terk etmesini ve hiçbir surette arkasına bakmamasını buyurmuştur. Lut karısı, kızları ve damatlarına durumu izah etmiş, ancak damatları söylediklerine inanmamışlardır. Böylece Lut, karısı ve iki kızı ile beraber, şehri terk etmek için yola koyulmuş, ancak karısı arkasına bakmış ve o anda tuz haline gelmiştir. Lut ve kızları Zoar’a vardıkları sırada, şehir ters düz edilmiş ve şehirle beraber kavim de helak edilmiştir64.

Tevrat - Levililer Bölümü Bap 18’de, yasaklanan cinsel ilişkiler sayıldıktan sonra, bu davranışların sergilenmesi nedeniyle bütün ülkenin cezalandırıldığı, bu davranışları tekrarlayan başka uluslara da aynı şekilde yaklaşılacağı, her kim bu davranışları gerçekleştirirse toplumdan uzaklaştırılacağı yönünde ifadeler ile Lut Kavmi gibi (sapkın) davranışlar sergileyen kavimlerin başından geçenlere gönderme yapılarak, söz konusu ilişkiler sert bir biçimde yasaklanmıştır65.

Tevratta, fücura ilişkin en açık örnek ise, Lut ve kızları hakkında karşımıza çıkmaktadır. Buna göre Lut, kavminin helak edilmesinden sonra iki kızı ile beraber Zoar yakınlarındaki bir dağa yerleşmiştir. Bir süre sonra kızları, dağda başka erkek bulunmaması karşısında, soylarını devam ettirebilmek için babalarıyla ilişkiye girmeye karar vermişlerdir. Kızları babalarına şarap içirip onu sarhoş ettikten sonra, ilk gece büyük kız, sonraki gece de küçük kız babaları ile birlikte olmuştur. Bu birlikteliklerinden, Moab ve Ammon adlarında iki erkek çocuk dünyaya getirmişlerdir66

.

Konunun kutsal kitaplarda ele alınış biçimi incelendiğinde, Lut’un iyi bir insan olduğu, kızlarının kendisini sarhoş ettikleri ve yatıp kalktığının farkında

63 Sodomlular, şehirlerine gelen yabancılara kötü davranmaları ile de bilinen bir kavimdir. Eşcinsel

ilişkileri, her zaman zevk almak adına değil, karşılarındaki kişiyi aşağılamak için de kullandıkları söylenmektedir. Bu bağlamda Lut’tan misafirleri olan erkekleri kendilerine vermelerini istemelerinde, kimilerinin bu kimseleri aşağılamayı amaçladıklarından bahsedilmektedir. Bkz. Katar, s. 66.

64 Katar, s. 65 vd.

65 Eski Ahit Levililer Bap 18 http://4kitap.tr.gg/T.ue.rk%E7e-Tevrat.htm (Erişim Tarihi: 25.06.2015). 66

Yaratılış 19: 30-36 https://www.biblegateway.com/passage/?search=Genesis+19 (Erişim Tarihi: 25.06.2015).

olmadığı yönünde ifadelere yer verilerek kızları ile cinsel ilişkiye girdiği sırada, bundan haberdar olmadığı hususlarına dikkat çekilmiştir67.