• Sonuç bulunamadı

11. BELEDĠYE HĠZMETLERĠ ĠLE ĠLGĠLĠ MÜLAKATLAR

11.4 Muhtarlarla Yapılan Mülakatların Değerlendirilmesi ve Analizi

Mülakat yapılan mahalle muhtarlarının, göreve baĢladıkları zaman baz alındığında yaĢ ortalamasının 43 olduğu görülmektedir. Öğrenim durumları lise mezunu düzeyindedir. Beylikdüzü‟nde ikamet süreleri, 16 ile 29 yılları arasındadır. Örneklem seçilen 3 mahalleden ikisinin muhtarı kadındır. Gürpınar Mahalle Muhtarının üç, BüyükĢehir Mahalle Muhtarının dört dönem muhtarlık yaptığı; Adnan Kahveci Mahalle Muhtarının ise görevde ilk dönemi olduğu görülmektedir. Üç mahalle muhtarının da mahallelerinin genel eğitim düzeyi, ekonomik durumu ve demografik yapısıyla ilgili bilgilere hâkim olduğu gözlemlenmiĢtir.

Adnan Kahveci Mahallesinin eğitim, sosyo-kültürel ve ekonomik olarak; BüyükĢehir ve Gürpınar Mahallesine göre daha iyi olduğu, BüyükĢehir

Mahallesi‟nin orta düzey, Gürpınar Mahallesi‟nin ise orta ve dar gelirli bir model oluĢturduğu ifade edilmiĢtir.

Yapılan mülakatta, 3 mahalle muhtarının da belediye aktivitelerinin; mahalleliye somut Ģeyler kazandırdığı yönünde hemfikir olduğu anlaĢılmıĢtır. Özellikle Gürpınar‟da sayı olarak diğer mahallelere göre daha az; ancak yaĢam kalitesini etkileyecek nitelikte hizmet verildiği ve çalıĢmalarla ilgili talebin bu bölgede daha çok olduğu görülmüĢtür.

ÇalıĢmaların mahalle kültürüne ve mahalleli bilincine katkısı mahiyetinde değerlendirildiğinde; Gürpınar Mahallesi‟nde genel anlamda bir mahalle kültürünün hala mevcut olduğu, diğer mahallelerde ise bu bilincin daha az olduğu görülmüĢtür. Gürpınar Mahallesi‟nin bu bağlamda daha çok; kültürel, sanatsal, eğitsel ve kiĢisel geliĢime yönelik kurs, seminer ve etkinliklere ihtiyaç duyduğu, ihtiyaç ve taleplerin bu alana yoğunlaĢmasının en büyük etkenlerinden birinin ekonomik yetersizlik olduğu görülmüĢtür. Adnan Kahveci Mahallesi‟nde mahalle kültürünü pekiĢtiren etkinliklerin yapıldığı ve daha çok dikey büyümenin olduğu bir yerleĢim yeri olan mahallede, bu çalıĢmaların komĢuluğu ve paylaĢımcılığı attıracak nitelikte olduğu kaydedilmiĢtir. BüyükĢehir Mahallesi‟nde ise fazla mahalle kültürü kalmadığı, komĢuluk iliĢkisinin eskisi gibi olmadığı, yapılan etkinliklerin insanları bir araya getirdiği ve vatandaĢları ortak duygu ve düĢüncede birleĢtirmesi açısından önemli olduğu kaydedilmiĢtir. Mülakat yapılan muhtarlar, yerel yönetim olarak belediyelerle muhtarlık arasında koordinasyon kurulmasındaki, sanatsal ve kültürel programların entegre edilesindeki rollerini, yapılan programların vatandaĢa duyurulması, istek, Ģikâyet ve taleplerin belediye yönetimine bildirilmesi Ģeklinde özetlemiĢlerdir.

Gürpınar ve BüyükĢehir Mahallesinde konuĢlandırılan kurs birimleri olduğu ve burada periyodik olarak etkinlik ve çalıĢmalar yapıldığı belirtilmiĢ; Adnan Kahveci Mahallesi‟nde ise; konum itibariyle merkezi ve ulaĢım kolaylığı açısından Beylikdüzü Atatürk Kültür Merkezi, YaĢam Vadisi, Beylicium AlıĢveriĢ Merkezi gibi mekânlara yakınlıktan dolayı; adı geçen kurs merkezlerinden faydalanıldığı kaydedilmiĢtir.

Mahalle sakinlerinin eğitim, kültür ve sanat çalıĢmalarıyla ilgili belediyeden talepleri ya da beklentileri kapsamında değerlendirildiğinde; Gürpınar sakinlerinin geçmiĢ dönemde daha çok talebi olduğu ancak son 3 üç yıldır vatandaĢın fazla talebi olmadığı kaydedilmiĢtir. Adnan Kahveci Mahalle sakinlerinin kültür merkezi talepleri olduğu, ancak diğer bölgelerde yapılan kültür merkezlerinin ihtiyacı karĢıladığı belirtilmiĢtir. BüyükĢehir Mahalle sakinlerinin daha çok emekli olmalarından kaynaklı belediyeden talep ve beklentilerinin bulunmadığı ifade edilmiĢtir.

Eğitim, kültür ve sanat çalıĢmalarıyla ilgili en çok talebin Gürpınar Mahallesi‟nde ve eğitim verilen tüm kurslara yönelik olduğu belirtilmiĢ, bu alanda alınacak özel eğitimlere ayrılacak meblağın mahalleli için lüks sayılabileceği neden olarak gösterilmiĢtir. Adnan Kahveci Mahallesi‟nde, alanında isim yapmıĢ kiĢilerin konferans ve tiyatro oyunlarına daha çok talep olduğu kaydedilmiĢtir. BüyükĢehir Mahallesinde ise vatandaĢların; en çok koro çalıĢması, el sanat kursları ve kitap okuma günlerine ilgi gösterdiği belirtilmiĢtir. Yapılan mülakatta, 3 mahalle muhtarının mahallede yapılan eğitim, kültür ve sanat çalıĢmalarından memnun olduğu ve hizmetlerin yeterli olduğuna inandıkları görülmüĢtür. GerçekleĢtirilen çalıĢmaların yeterliliği ve baĢarısı konusunda vatandaĢ ve belediye arasında bakıĢ açısı ve algı farklılıklarının olup olmadığının yöneltildiği mülakatta; Gürpınar Mahalle Muhtarı Mustafa Pinazoğlu yapılan eğitim, kültür ve sanat faaliyetlerinin sonucunda; vatandaĢın belediyeye bakıĢ açısında olumlu değiĢiklikler olduğunu kaydetmiĢtir.

Adnan Kahveci Mahalle Muhtarı Seyhan Topaloğlu yapılan çalıĢmaların yeterliliği konusunda; belediye ve vatandaĢ arasında algı farkı olduğunu; bunun nedeninin herkesi, aynı anda memnun etmenin mümkün olmamasından kaynaklandığı yönünde görüĢ belirtmiĢtir. BüyükĢehir Mahalle Muhtarı Fatma Tolga ise çalıĢmaların yeterliliği ve baĢarısı konusunda vatandaĢ ve belediye arasında bakıĢ açısı farklılığı olmadığını kaydetmiĢtir.

Gürpınar ve BüyükĢehir Mahalle Muhtarları gerçekleĢtirilen eğitim, kültür ve sanat çalıĢmalarıyla ilgili son dönem yapılan faaliyetlerin daha baĢarılı olduğunu; Adnan Kahveci Mahalle Muhtarı ise her dönem güzel çalıĢmalar

yapıldığını ancak; değiĢen ihtiyaçlar ve taleplerde farklılıklar nedeniyle; yapılan çalıĢmalarda her yıl kalitenin arttığını söylemiĢtir.

3 mahalle muhtarına; Eğitim, kültür ve sanat faaliyetlerinde, belediye baĢkanlarının karĢılaĢtığı zorluklar ve baĢarısızlığa neden olan faktörlerin neler olabileceği sorulmuĢ; Gürpınar Mahalle Muhtarı Mustafa Pinazoğlu; geçmiĢte; eğitim, kültür ve sanata yönelik sosyal faaliyetlerin daha az yapılmasından dolayı halkın alıĢkanlık kazanmadığını ve bu nedenle uyum sıkıntısı yaĢandığını ifade etmiĢtir. Adnan Kahveci Mahalle Muhtarı vatandaĢların içinde bulundukları hayat Ģartları veya siyasi görüĢlerinden dolayı yapılan faaliyetlere yeterince ilgi göstermediğini ve iĢ hayatı yoğunluğu ve siyasi anlayıĢtan kaynaklanan zorluklar yaĢanabileceğini, bunun ise baĢarısızlık olarak nitelendirilmemesi gerektiğini ifade etmiĢtir. BüyükĢehir Mahalle Muhtarı Fatma Tolga; Belediyenin hizmet sunduğu vatandaĢlarda var olan algı, görüĢ ve siyasi düĢünce farklılıklarının çalıĢmalara tarafsız bakmalarının önünde engel oluĢturduğunu ve hizmetlerin benimsenmesinde zorluklar yaĢandığını kaydetmiĢtir.